ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Καθήκον μου η διάγνωση και η στοχευμένη θεραπεία και στο δήμο

O νέος δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου μιλά στη "ΜτΚ" για το όραμά του

 16/09/2019 11:14

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Καθήκον μου η διάγνωση και η στοχευμένη θεραπεία και στο δήμο

Φανή Σοβιτσλή

Από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά, η διαδρομή που έκανε τα προηγούμενα χρόνια άλλαξε και έγινε πιο… σύνθετη, καθώς χρειάζεται υποχρεωτικά, πλέον, να πηγαίνει πρώτα στο δημαρχείο και μετά στο ιατρείο, ενώ στο ενδιάμεσο καλείται να θυσιάσει τον όποιο προσωπικό του χρόνο, αφού θα πρέπει να συμμετάσχει στα δημοτικά συμβούλια, σε επιτροπές, συσκέψεις για μείζονα ζητήματα του δήμου κ.ά.

Ωστόσο η νέα τάξη πραγμάτων φαίνεται να βρίσκει προετοιμασμένο το νέο δήμαρχο Κορδελιού - Ευόσμου, γιατρό Κλεάνθη Μανδαλιανό, ο οποίος στη συνέντευξή του στη «ΜτΚ» δηλώνει πως «μπορεί θεσμικά ο ρόλος να διαφέρει σε πολλές πτυχές του, αλλά στην ουσία το τελικό ζητούμενο είναι η ίαση του δήμου».

Και επειδή θα είναι πάντα γιατρός, υποστηρίζει πως καθήκον του είναι η «διάγνωση» και η «στοχευμένη θεραπεία» και στο δήμο και στο ιατρείο.

Ο κ. Μανδαλιανός έχει πλήρη επίγνωση ότι αναλαμβάνει έναν δήμο με πολλά προβλήματα και όχι έναν φορέα που απλώς θα συνεχίσει μια δουλειά που άφησε ο προηγούμενος δήμαρχος. Ο νέος δήμαρχος μιλά στη «ΜτΚ» για όλα όσα πιστεύει ότι δυσκολεύουν την καθημερινότητα του κάθε δημότη και δεσμεύεται πως η πολιτική της «Νέας Πνοής», της παράταξής του, θα στηριχθεί στην άμεση και συνεχή επικοινωνία με τους πολίτες, είτε με ειδική ψηφιακή πλατφόρμα είτε με αδιάλειπτη παρουσία των εκλεγμένων δίπλα στους δημότες.

Από το ιατρείο… στο δημαρχείο. Πόσο μεγάλη είναι αυτή η απόσταση για τον Κλεάνθη Μανδαλιανό και στο εξής τι αλλάζει στην καθημερινότητα του γιατρού, δεδομένου ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση ο μεγάλος ασθενής είναι οι δήμοι;

Η απόσταση είναι πραγματικά μεγάλη, καθώς καλούμαι να ανταποκριθώ σε ένα τελείως διαφορετικό ρόλο, αυτού του δημάρχου. Υπάρχουν όμως και ομοιότητες, από τη στιγμή που καθήκον μου είναι η «διάγνωση» και η «στοχευμένη θεραπεία» και στα δυο. Στον τόπο μας θέλουμε να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα του κάθε δημότη. Μπορεί θεσμικά ο ρόλος να διαφέρει σε πολλές πτυχές του, αλλά στην ουσία το τελικό ζητούμενο είναι η «ίαση» του δήμου.

H καθημερινότητά μου θα αλλάξει φυσικά από άποψη χρόνου, από τη στιγμή που τα πρωινά θα είμαι στο δημαρχείο και τα απογεύματα θα συνεχίσω να ασκώ τα ιατρικά μου καθήκοντα. Φαντάζει δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Χρειάζεται ψυχική και πνευματική αντοχή, κατανόηση από την οικογένειά μου και βοήθεια από τους εξαιρετικούς συνεργάτες μου. Να σημειωθεί, επίσης, ότι δεν υπάρχουν δύσκολοι ασθενείς αλλά δυσίατες ασθένειες. Ο δήμος Ελευθερίου Κορδελιού - Ευόσμου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργιών και ελλείψεων, τα οποία άπαξ και «διαγνωσθούν» σωστά, χρειάζεται σωστή στρατηγική αντιμετώπισης και «θεραπείας». Η πετυχημένη διάγνωση θα επιτευχθεί με συνεχή επαφή με τους δημότες, με «ακρόαση» των παραπόνων τους. Η κατάλληλη θεραπεία από την άλλη μεριά απαιτεί να είναι οι διοικούντες ειλικρινείς και ευσυνείδητοι, προσφέροντας το καλύτερο δυνατό έργο, καθώς και αποτελεσματικοί, ψάχνοντας την πιο ευνοϊκή λύση και διέξοδο.


Πριν από την εκλογή σας δηλώσατε ότι ο κόσμος δεν αντέχει τις ψεύτικες υποσχέσεις. Θέλει κάποια ελπίδα. Δεδομένου ότι πριν λίγες μέρες αναλάβατε καθήκοντα, ποια είναι η πολιτική που θα ακολουθήσετε, για να διατηρήσουν οι πολίτες την ελπίδα και να αισθανθούν ότι καλώς έκαναν και σας στήριξαν;

Στην εποχή μας, που λόγω της οικονομικής κρίσης προέκυψαν τεράστια ηθικά, κοινωνικά και ψυχικά προβλήματα στη κοινωνία μας, είναι τουλάχιστον ανήθικο να κοροϊδεύεις τον οποιονδήποτε με ψεύτικα ταξίματα. Ο κόσμος αναζητά να επενδύσει κάπου τις ελπίδες του για ένα καλύτερο αύριο και είναι ανεπίτρεπτο να τον εμπαίζεις με ψηφοθηρικές υποσχέσεις. Η πολιτική της «Νέας Πνοής» θα στηριχθεί στην άμεση και συνεχή επικοινωνία με τους πολίτες, είτε με ειδική ψηφιακή πλατφόρμα είτε με αδιάλειπτη παρουσία των εκλεγμένων δίπλα στους δημότες. Ο καθένας θα μπορεί διαδικτυακά να υποβάλει τα παράπονά του, να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, να αποστείλει εικόνες και σχόλια για τις περιοχές του δήμου. Επίσης, θέλουμε διαδικτυακά να μπορεί ο δημότης να εξυπηρετηθεί για έγγραφα, παρακάμπτοντας την έντονη γραφειοκρατία. Η «διά ζώσης» επαφή είναι απαραίτητο να υπάρχει γιατί ο κόσμος δεν μας τίμησε με την ψήφο του για να στρογγυλοκαθόμαστε στα γραφεία μας, αλλά για να κυκλοφορούμε ανάμεσά τους, να μιλάμε με όλους και να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά τους.

Οι λύσεις είναι πετυχημένες μόνο αν γνωρίζει κανείς σε βάθος το πρόβλημα. Η εμπιστοσύνη δεν είναι αυθύπαρκτη και δεδομένη, απλά «χτίζεται» σιγά σιγά μέσα από διαπροσωπικές σχέσεις.


Ο δήμος Κορδελιού - Ευόσμου είναι σημείο αναφοράς στη δυτική Θεσσαλονίκη αλλά και πηγή προβλημάτων. Ταλανίζεται ήδη από τη δυσοσμία και τη ρύπανση, την έλλειψη υποδομών, την πλημμελή καθαριότητα κ.ά. Από πού θα ξεκινήσετε;

Πράγματι, ενώ ο δήμος μας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της Κεντρικής Μακεδονίας, δεν έχει την ανάλογη ανάπτυξη και βασανίζεται από πολλά προβλήματα. Δεν υπάρχουν επαρκείς παιδικές χαρές και πάρκα, τα σχολεία είναι λιγοστά για τον πληθυσμό, οι δρόμοι υποφέρουν από κυκλοφοριακά προβλήματα, οι γειτονιές αντιμετωπίζουν θέματα ευταξίας και καθαριότητας, ο αέρας που αναπνέουμε είναι επιβαρυμένος από ρύπους βιομηχανικών μονάδων, με αποτέλεσμα όχι μόνο τη δυσοσμία αλλά και την πρόκληση δυσχέρειας και αναπνευστικών προβλημάτων στους δημότες. Τα θέματα είναι πολλά και πρέπει να αντιμετωπιστούν παράλληλα. Ίσως προέχει το θέμα της δυσοσμίας και της περιβαλλοντολογικής επιβάρυνσης. Η έρευνα του ΑΠΘ έχει εντοπίσει τις πηγές του προβλήματος, γι’ αυτό και εμείς θα απαιτήσουμε διορθωτικά μέτρα και τοποθέτηση φίλτρων και κλειστών κυκλωμάτων στις υπαίτιες εγκαταστάσεις. Έχουμε σκοπό να επιδιώξουμε τη δημιουργία ειδικών σταθμών ανίχνευσης ρύπων σε γειτονιές του δήμου μας. Έτσι, θα πάρει πραγματική ανάσα η περιοχή.


Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που οραματίζεστε και έχετε σκοπό να τρέξουν άμεσα, για να πείτε ως νέος δήμαρχος ότι εσείς και η ομάδα σας κάνατε μία καλή αρχή;

Η έναρξη της θητείας μας συμπίπτει με την αρχή του σχολικού έτους, οπότε πρέπει καταρχάς να ενδιαφερθούμε για τα σχολικά κτίρια. Αυτά πρέπει να συντηρηθούν και να αναβαθμιστούν άμεσα, όπως και να δρομολογηθεί η δημιουργία νέων, μοντέρνων συγκροτημάτων, που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των μαθητών. Πρέπει, επίσης, να εξασφαλισθεί η κατασκευή βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ για εξυπηρέτηση των εργαζόμενων γονέων και των παιδιών τους. Ανάμεσα σε αυτά, είναι αναγκαία η οικοδόμηση ενός σωστού κτιρίου για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, που μέχρι στιγμής στοιβάζονται σε ένα άθλιο, στενόχωρο μαγαζί στο Κορδελιό, που είναι όχι μόνο ανεπαρκές και δυσλειτουργικό αλλά και επικίνδυνο.

Δεύτερη μέριμνά μας είναι η ευταξία του τόπου. Αυτό απαιτεί σωστή και συνεχή καθαριότητα των γειτονιών, με συχνή δίοδο απορριμματοφόρων, πλύσιμο των κάδων και περιποίηση των πεζοδρομίων από οδοκαθαριστές. Επίσης, απαιτείται η ανάπλαση, η ανακατασκευή και η επισκευή πεζόδρομων και οδών, καθώς ακόμα και από την πλατεία Ευόσμου λείπουν πλακάκια, ενώ χρειάζονται και ασφαλτοστρώσεις αλλά και επιμέλεια στον ηλεκτροφωτισμό. Με στόχο την ομορφότερη ζωή των κατοίκων, πρέπει να δημιουργήσουμε χώρους πρασίνου και παιδικές χαρές, που δυστυχώς δεν υπάρχουν σήμερα.

Τρίτο όραμά μας, που άμεσα πρέπει να αγωνιστούμε για την πραγμάτωσή του, είναι η αναβάθμιση του πολιτισμού και του αθλητισμού. Το σφραγισμένο πολιτιστικό κέντρο της οδού Μοναστηρίου στο Κορδελιό πρέπει να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί άμεσα για τη διενέργεια εκδηλώσεων. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε επαρκείς χώρους για όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους. Την ίδια μέριμνα θα έχουμε και για τις αθλητικές ομάδες και συλλόγους, φροντίζοντας, συντηρώντας και αναβαθμίζοντας τους χώρους άθλησης και κατασκευάζοντας νέες κτιριακές δομές, ενώ πρέπει να ολοκληρωθεί και το γήπεδο-κολυμβητήριο άνωθεν περιφερειακού.


Κατεβήκατε στις εκλογές και τις κερδίσατε με τη στήριξη του πρώην δημάρχου Στάθη Λαφαζανίδη και του επικεφαλής της παράταξης Κωστή Σωτηράκη. Ωστόσο, στο εξής ο πολιτικός προϊστάμενος και αυτός που θα παίρνει τις αποφάσεις θα είστε εσείς. Έχετε σκεφτεί ωστόσο ότι σε μία - δύο λάθος κινήσεις θα κληθείτε να απολογηθείτε στον κόσμο που σας πίστεψε;

Με αφορμή την ερώτησή σας, θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά τον Κώστα Σωτηράκη και τον Στάθη Λαφαζανίδη, που με εμπιστεύθηκαν, με στήριξαν και με βοήθησαν με τις συμβουλές τους σε όλη την προεκλογική περίοδο. Όπως σωστά είπατε, την επομένη των εκλογών ο υπεύθυνος για το λάθος ή το ορθό είμαι εγώ. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι η θέση του δημάρχου -και κάθε αυτοδιοικητικού προσώπου- δεν είναι ένας θρόνος εξουσίας όπου βολεύεσαι για τέσσερα χρόνια, αλλά είναι πόστο ευθύνης και προσφοράς. Είμαστε στην υπηρεσία των δημοτών που μας ψήφισαν όχι για να είμαστε άρχοντες αυτών. Εγώ και οι συνεργάτες μου θα πράξουμε με δίκαιο και τιμιότητα το έργο μας. Λάθη πιθανώς να υπάρξουν, αλλά σίγουρα δεν θα πηγάζουν από φιλοδοξίες, ιδέες μεγαλείου και συμφεροντολογικές τακτικές. Προσωπικά είμαι διατεθειμένος να επωμισθώ την ευθύνη για οποιοδήποτε σφάλμα, είμαι έτοιμος να απολογηθώ αν χρειαστεί στον κόσμο που μας πίστεψε και να ζητήσω την κρίση του, από τη στιγμή που όλα θα γίνονται καλοπροαίρετα και χωρίς κρυφούς σκοπούς. Άλλωστε, να μην ξεχνάμε ότι η διοίκηση ενός τόπου οφείλει να είναι προϊόν αλληλεπίδρασης πολιτών - πολιτικής αρχής σε μια εποχή δημοκρατίας.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 15/9/2019.

Από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά, η διαδρομή που έκανε τα προηγούμενα χρόνια άλλαξε και έγινε πιο… σύνθετη, καθώς χρειάζεται υποχρεωτικά, πλέον, να πηγαίνει πρώτα στο δημαρχείο και μετά στο ιατρείο, ενώ στο ενδιάμεσο καλείται να θυσιάσει τον όποιο προσωπικό του χρόνο, αφού θα πρέπει να συμμετάσχει στα δημοτικά συμβούλια, σε επιτροπές, συσκέψεις για μείζονα ζητήματα του δήμου κ.ά.

Ωστόσο η νέα τάξη πραγμάτων φαίνεται να βρίσκει προετοιμασμένο το νέο δήμαρχο Κορδελιού - Ευόσμου, γιατρό Κλεάνθη Μανδαλιανό, ο οποίος στη συνέντευξή του στη «ΜτΚ» δηλώνει πως «μπορεί θεσμικά ο ρόλος να διαφέρει σε πολλές πτυχές του, αλλά στην ουσία το τελικό ζητούμενο είναι η ίαση του δήμου».

Και επειδή θα είναι πάντα γιατρός, υποστηρίζει πως καθήκον του είναι η «διάγνωση» και η «στοχευμένη θεραπεία» και στο δήμο και στο ιατρείο.

Ο κ. Μανδαλιανός έχει πλήρη επίγνωση ότι αναλαμβάνει έναν δήμο με πολλά προβλήματα και όχι έναν φορέα που απλώς θα συνεχίσει μια δουλειά που άφησε ο προηγούμενος δήμαρχος. Ο νέος δήμαρχος μιλά στη «ΜτΚ» για όλα όσα πιστεύει ότι δυσκολεύουν την καθημερινότητα του κάθε δημότη και δεσμεύεται πως η πολιτική της «Νέας Πνοής», της παράταξής του, θα στηριχθεί στην άμεση και συνεχή επικοινωνία με τους πολίτες, είτε με ειδική ψηφιακή πλατφόρμα είτε με αδιάλειπτη παρουσία των εκλεγμένων δίπλα στους δημότες.

Από το ιατρείο… στο δημαρχείο. Πόσο μεγάλη είναι αυτή η απόσταση για τον Κλεάνθη Μανδαλιανό και στο εξής τι αλλάζει στην καθημερινότητα του γιατρού, δεδομένου ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση ο μεγάλος ασθενής είναι οι δήμοι;

Η απόσταση είναι πραγματικά μεγάλη, καθώς καλούμαι να ανταποκριθώ σε ένα τελείως διαφορετικό ρόλο, αυτού του δημάρχου. Υπάρχουν όμως και ομοιότητες, από τη στιγμή που καθήκον μου είναι η «διάγνωση» και η «στοχευμένη θεραπεία» και στα δυο. Στον τόπο μας θέλουμε να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα του κάθε δημότη. Μπορεί θεσμικά ο ρόλος να διαφέρει σε πολλές πτυχές του, αλλά στην ουσία το τελικό ζητούμενο είναι η «ίαση» του δήμου.

H καθημερινότητά μου θα αλλάξει φυσικά από άποψη χρόνου, από τη στιγμή που τα πρωινά θα είμαι στο δημαρχείο και τα απογεύματα θα συνεχίσω να ασκώ τα ιατρικά μου καθήκοντα. Φαντάζει δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Χρειάζεται ψυχική και πνευματική αντοχή, κατανόηση από την οικογένειά μου και βοήθεια από τους εξαιρετικούς συνεργάτες μου. Να σημειωθεί, επίσης, ότι δεν υπάρχουν δύσκολοι ασθενείς αλλά δυσίατες ασθένειες. Ο δήμος Ελευθερίου Κορδελιού - Ευόσμου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργιών και ελλείψεων, τα οποία άπαξ και «διαγνωσθούν» σωστά, χρειάζεται σωστή στρατηγική αντιμετώπισης και «θεραπείας». Η πετυχημένη διάγνωση θα επιτευχθεί με συνεχή επαφή με τους δημότες, με «ακρόαση» των παραπόνων τους. Η κατάλληλη θεραπεία από την άλλη μεριά απαιτεί να είναι οι διοικούντες ειλικρινείς και ευσυνείδητοι, προσφέροντας το καλύτερο δυνατό έργο, καθώς και αποτελεσματικοί, ψάχνοντας την πιο ευνοϊκή λύση και διέξοδο.


Πριν από την εκλογή σας δηλώσατε ότι ο κόσμος δεν αντέχει τις ψεύτικες υποσχέσεις. Θέλει κάποια ελπίδα. Δεδομένου ότι πριν λίγες μέρες αναλάβατε καθήκοντα, ποια είναι η πολιτική που θα ακολουθήσετε, για να διατηρήσουν οι πολίτες την ελπίδα και να αισθανθούν ότι καλώς έκαναν και σας στήριξαν;

Στην εποχή μας, που λόγω της οικονομικής κρίσης προέκυψαν τεράστια ηθικά, κοινωνικά και ψυχικά προβλήματα στη κοινωνία μας, είναι τουλάχιστον ανήθικο να κοροϊδεύεις τον οποιονδήποτε με ψεύτικα ταξίματα. Ο κόσμος αναζητά να επενδύσει κάπου τις ελπίδες του για ένα καλύτερο αύριο και είναι ανεπίτρεπτο να τον εμπαίζεις με ψηφοθηρικές υποσχέσεις. Η πολιτική της «Νέας Πνοής» θα στηριχθεί στην άμεση και συνεχή επικοινωνία με τους πολίτες, είτε με ειδική ψηφιακή πλατφόρμα είτε με αδιάλειπτη παρουσία των εκλεγμένων δίπλα στους δημότες. Ο καθένας θα μπορεί διαδικτυακά να υποβάλει τα παράπονά του, να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, να αποστείλει εικόνες και σχόλια για τις περιοχές του δήμου. Επίσης, θέλουμε διαδικτυακά να μπορεί ο δημότης να εξυπηρετηθεί για έγγραφα, παρακάμπτοντας την έντονη γραφειοκρατία. Η «διά ζώσης» επαφή είναι απαραίτητο να υπάρχει γιατί ο κόσμος δεν μας τίμησε με την ψήφο του για να στρογγυλοκαθόμαστε στα γραφεία μας, αλλά για να κυκλοφορούμε ανάμεσά τους, να μιλάμε με όλους και να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά τους.

Οι λύσεις είναι πετυχημένες μόνο αν γνωρίζει κανείς σε βάθος το πρόβλημα. Η εμπιστοσύνη δεν είναι αυθύπαρκτη και δεδομένη, απλά «χτίζεται» σιγά σιγά μέσα από διαπροσωπικές σχέσεις.


Ο δήμος Κορδελιού - Ευόσμου είναι σημείο αναφοράς στη δυτική Θεσσαλονίκη αλλά και πηγή προβλημάτων. Ταλανίζεται ήδη από τη δυσοσμία και τη ρύπανση, την έλλειψη υποδομών, την πλημμελή καθαριότητα κ.ά. Από πού θα ξεκινήσετε;

Πράγματι, ενώ ο δήμος μας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της Κεντρικής Μακεδονίας, δεν έχει την ανάλογη ανάπτυξη και βασανίζεται από πολλά προβλήματα. Δεν υπάρχουν επαρκείς παιδικές χαρές και πάρκα, τα σχολεία είναι λιγοστά για τον πληθυσμό, οι δρόμοι υποφέρουν από κυκλοφοριακά προβλήματα, οι γειτονιές αντιμετωπίζουν θέματα ευταξίας και καθαριότητας, ο αέρας που αναπνέουμε είναι επιβαρυμένος από ρύπους βιομηχανικών μονάδων, με αποτέλεσμα όχι μόνο τη δυσοσμία αλλά και την πρόκληση δυσχέρειας και αναπνευστικών προβλημάτων στους δημότες. Τα θέματα είναι πολλά και πρέπει να αντιμετωπιστούν παράλληλα. Ίσως προέχει το θέμα της δυσοσμίας και της περιβαλλοντολογικής επιβάρυνσης. Η έρευνα του ΑΠΘ έχει εντοπίσει τις πηγές του προβλήματος, γι’ αυτό και εμείς θα απαιτήσουμε διορθωτικά μέτρα και τοποθέτηση φίλτρων και κλειστών κυκλωμάτων στις υπαίτιες εγκαταστάσεις. Έχουμε σκοπό να επιδιώξουμε τη δημιουργία ειδικών σταθμών ανίχνευσης ρύπων σε γειτονιές του δήμου μας. Έτσι, θα πάρει πραγματική ανάσα η περιοχή.


Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που οραματίζεστε και έχετε σκοπό να τρέξουν άμεσα, για να πείτε ως νέος δήμαρχος ότι εσείς και η ομάδα σας κάνατε μία καλή αρχή;

Η έναρξη της θητείας μας συμπίπτει με την αρχή του σχολικού έτους, οπότε πρέπει καταρχάς να ενδιαφερθούμε για τα σχολικά κτίρια. Αυτά πρέπει να συντηρηθούν και να αναβαθμιστούν άμεσα, όπως και να δρομολογηθεί η δημιουργία νέων, μοντέρνων συγκροτημάτων, που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των μαθητών. Πρέπει, επίσης, να εξασφαλισθεί η κατασκευή βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ για εξυπηρέτηση των εργαζόμενων γονέων και των παιδιών τους. Ανάμεσα σε αυτά, είναι αναγκαία η οικοδόμηση ενός σωστού κτιρίου για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, που μέχρι στιγμής στοιβάζονται σε ένα άθλιο, στενόχωρο μαγαζί στο Κορδελιό, που είναι όχι μόνο ανεπαρκές και δυσλειτουργικό αλλά και επικίνδυνο.

Δεύτερη μέριμνά μας είναι η ευταξία του τόπου. Αυτό απαιτεί σωστή και συνεχή καθαριότητα των γειτονιών, με συχνή δίοδο απορριμματοφόρων, πλύσιμο των κάδων και περιποίηση των πεζοδρομίων από οδοκαθαριστές. Επίσης, απαιτείται η ανάπλαση, η ανακατασκευή και η επισκευή πεζόδρομων και οδών, καθώς ακόμα και από την πλατεία Ευόσμου λείπουν πλακάκια, ενώ χρειάζονται και ασφαλτοστρώσεις αλλά και επιμέλεια στον ηλεκτροφωτισμό. Με στόχο την ομορφότερη ζωή των κατοίκων, πρέπει να δημιουργήσουμε χώρους πρασίνου και παιδικές χαρές, που δυστυχώς δεν υπάρχουν σήμερα.

Τρίτο όραμά μας, που άμεσα πρέπει να αγωνιστούμε για την πραγμάτωσή του, είναι η αναβάθμιση του πολιτισμού και του αθλητισμού. Το σφραγισμένο πολιτιστικό κέντρο της οδού Μοναστηρίου στο Κορδελιό πρέπει να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί άμεσα για τη διενέργεια εκδηλώσεων. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε επαρκείς χώρους για όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους. Την ίδια μέριμνα θα έχουμε και για τις αθλητικές ομάδες και συλλόγους, φροντίζοντας, συντηρώντας και αναβαθμίζοντας τους χώρους άθλησης και κατασκευάζοντας νέες κτιριακές δομές, ενώ πρέπει να ολοκληρωθεί και το γήπεδο-κολυμβητήριο άνωθεν περιφερειακού.


Κατεβήκατε στις εκλογές και τις κερδίσατε με τη στήριξη του πρώην δημάρχου Στάθη Λαφαζανίδη και του επικεφαλής της παράταξης Κωστή Σωτηράκη. Ωστόσο, στο εξής ο πολιτικός προϊστάμενος και αυτός που θα παίρνει τις αποφάσεις θα είστε εσείς. Έχετε σκεφτεί ωστόσο ότι σε μία - δύο λάθος κινήσεις θα κληθείτε να απολογηθείτε στον κόσμο που σας πίστεψε;

Με αφορμή την ερώτησή σας, θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά τον Κώστα Σωτηράκη και τον Στάθη Λαφαζανίδη, που με εμπιστεύθηκαν, με στήριξαν και με βοήθησαν με τις συμβουλές τους σε όλη την προεκλογική περίοδο. Όπως σωστά είπατε, την επομένη των εκλογών ο υπεύθυνος για το λάθος ή το ορθό είμαι εγώ. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι η θέση του δημάρχου -και κάθε αυτοδιοικητικού προσώπου- δεν είναι ένας θρόνος εξουσίας όπου βολεύεσαι για τέσσερα χρόνια, αλλά είναι πόστο ευθύνης και προσφοράς. Είμαστε στην υπηρεσία των δημοτών που μας ψήφισαν όχι για να είμαστε άρχοντες αυτών. Εγώ και οι συνεργάτες μου θα πράξουμε με δίκαιο και τιμιότητα το έργο μας. Λάθη πιθανώς να υπάρξουν, αλλά σίγουρα δεν θα πηγάζουν από φιλοδοξίες, ιδέες μεγαλείου και συμφεροντολογικές τακτικές. Προσωπικά είμαι διατεθειμένος να επωμισθώ την ευθύνη για οποιοδήποτε σφάλμα, είμαι έτοιμος να απολογηθώ αν χρειαστεί στον κόσμο που μας πίστεψε και να ζητήσω την κρίση του, από τη στιγμή που όλα θα γίνονται καλοπροαίρετα και χωρίς κρυφούς σκοπούς. Άλλωστε, να μην ξεχνάμε ότι η διοίκηση ενός τόπου οφείλει να είναι προϊόν αλληλεπίδρασης πολιτών - πολιτικής αρχής σε μια εποχή δημοκρατίας.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 15/9/2019.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία