ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Υλοποιούμε το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έγινε ποτέ στο δήμο

Είναι ο δήμος με το μεγαλύτερο ποσοστό νεανικού πληθυσμού της χώρας. Πολλά νέα ζευγάρια εγκαθίστανται στο δήμο Ευόσμου-Κορδελιού, όπου υπάρχει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη, και ας ταλανίζει εδώ και χρόνια το πρόβλημα της δυσοσμίας

 16/07/2022 14:00

Κλεάνθης Μανδαλιανός: Υλοποιούμε το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έγινε ποτέ στο δήμο

Σοφία Χριστοφορίδου

Είναι ο δήμος με το μεγαλύτερο ποσοστό νεανικού πληθυσμού της χώρας. Πολλά νέα ζευγάρια εγκαθίστανται στο δήμο Ευόσμου-Κορδελιού, όπου υπάρχει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη, και ας ταλανίζει εδώ και χρόνια το πρόβλημα της δυσοσμίας.

Με τη συνεχή αύξηση αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες για παιδικούς σταθμούς, σχολεία, πάρκα, παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις, και αυτό ήταν το πρώτο ζήτημα που θέσαμε στον δήμαρχο Ευόσμου-Κορδελιού Κλεάνθη Μανδαλιανό.

Στο δήμο σας ζουν πολλές νέες οικογένειες με παιδιά. Έχετε επαρκείς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς;

Οι ελλείψεις είναι μεγάλες, ειδικά στην περιοχή άνωθεν του Περιφερειακού, όπου υπάρχουν γενικότερα ελλείψεις σε υποδομές και υλοποιούνται σχέδια για να ισορροπήσουμε την κατάσταση.

Με την επιβολή της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής από το κράτος, από την ηλικία των τεσσάρων ετών, και την τοποθέτηση 16 προκατασκευασμένων κτιριακών υποδομών σε όλο το δήμο για να καλυφθούν οι ανάγκες, ήρθε στην επιφάνεια η επιτακτική ανάγκη μετατροπής πολλών παιδικών σταθμών σε βρεφικούς και η ανέγερση νέων κυρίως βρεφικών σταθμών, για τους μικρούς μας δημότες 2-4 ετών.

Αφουγκράζομαι τις ανάγκες των νέων γονέων, πρέπει να προχωρήσουμε αυτό το σχέδιο και να τους παρέχουμε τη σιγουριά ότι τα βλαστάρια τους βρίσκονται σε καλά χέρια. Ήδη μετατράπηκαν δύο αμιγώς παιδικοί σταθμοί σε βρεφονηπιακούς κι ένας ακόμα έγινε αμιγώς βρεφικός, ενώ ακολουθούν μετατροπές και άλλων και οι κατασκευές νέων βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ, για περαιτέρω απασχόληση των παιδιών.

Πώς αντιμετωπίζετε το θέμα της σχολικής στέγης; Υπάρχουν ακόμα παιδιά που κάνουν μάθημα σε υπόγεια, προκάτ και κίμπο

Kαταφέραμε να παρέμβουμε στοχευμένα και να αναβαθμίσουμε 74 σχολεία, τα οποία είχαν ελλιπή ή καθόλου συντήρηση τα τελευταία 30 χρόνια. Απώτερος στόχος αυτές οι παρεμβάσεις να ολοκληρωθούν και στα 107 σχολεία του δήμου μας, καθώς η βελτίωση των συνθηκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελεί πρώτιστο καθήκον για τη διοίκησή μας.

Φυσικά οι παθογένειες στον τομέα της σχολικής στέγης είναι δυστυχώς πολλές και μακροχρόνιες και είναι ανεπίτρεπτο να στεγάζονται παιδιά σε υπόγειες αίθουσες, σε προκάτ, σε κίμπο. Δεν έπρεπε να περιμένουμε τον κορονοϊό για να μας δείξει ότι σε έκτακτες καταστάσεις υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα από την χρήση ακατάλληλων αιθουσών. Το πρόβλημα ήρθε μπροστά μας με το που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου. Χωρίς να έχουμε πολλές επιλογές για να λύσουμε το πρόβλημα, καταφύγαμε σε λύση ανάγκης τοποθετώντας εγκαταστάσεις πρόσθετου εξαερισμού σε πολλές από αυτές τις υπόγειες αίθουσες. Αυτές οι λύσεις όμως δεν λύνουν το πρόβλημα. Η λύση είναι η κατασκευή νέων σχολείων.

Το 24ο δημοτικό σχολείο αρχίζει τη λειτουργία του ύστερα από πολλά χρόνια προσπαθειών στις οποίες συνέβαλαν και προηγούμενες διοικήσεις και τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους μαθητές. Σε αυτό το μεγάλο κτίριο θα συστεγαστεί και το 19ο Δημοτικό, για να ελευθερωθεί ο δικός του χώρος προκειμένου για να μετεγκατασταθεί εκεί το ΕΕΕΕΚ του Κορδελιού, ώστε τα παιδιά με αναπηρίες να φύγουν από την «τρώγλη», στην κυριολεξία, όπου στεγάζονται τόσα χρόνια και να πάνε σε έναν αξιοπρεπή, ασφαλή και φωτεινό χώρο δημιουργίας και εκπαίδευσης. Άμεσα δημοπρατείται και αρχίζει η κατασκευή του 25ου δημοτικού, στην περιοχή άνωθεν του Περιφερειακού που βρίθει νέων οικογενειών με μικρά παιδιά.

Εκεί προγραμματίζεται και η ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, του 7ου γυμνασίου και του 4ου λυκείου. Εκεί προβλέπεται και η μελλοντική ανέγερση ενός μεγάλου Ειδικού Σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε οι μαθητές με αναπηρίες να αποκτήσουν αξιοπρεπείς υποδομές και συνθήκες που δικαιούνται.

Τα πρόσφατα περιστατικά νεανικής βίας στην πλατεία αλλά και σε σχολεία του Ευόσμου σας προβληματίζουν;

Αυτά τα φαινόμενα είναι λυπηρά και καταδικαστέα, πόσο μάλλον όταν τα περιστατικά αυτά έχουν αυτουργούς και εμπλεκόμενους νέα παιδιά. Η βία στη νεανική ηλικία είναι ένα παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο. Τα περιστατικά στο δικό μας δήμο ήταν μεμονωμένα, ωστόσο χτυπάνε συναγερμό για την άμεση αντιμετώπισή τους. Πέρα από την αυξανόμενη αστυνόμευση και τον έλεγχο της περιοχής, πρέπει να προσφέρουμε στους νέους συνθήκες και προοπτικές προσωπικής ανάπτυξης και προόδου, καθώς και σωστές κατευθύνσεις ζωής, από το σπίτι, το σχολείο, αλλά και τον δήμο.

Στο παρελθόν έχετε αναδείξει το θέμα της ελλιπούς αστυνόμευσης…

Υπάρχουν πολλές ελλείψεις στην αστυνόμευση της περιοχής, όχι λόγω ολιγωρίας των αστυνομικών, αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού και ανεπάρκειας οχημάτων. Τα κρούσματα βίας σε κεντρικά σημεία του δήμου μας προβλημάτισαν, καθώς πέραν όλων των άλλων, κλονίζουν το αίσθημα ασφάλεια των πολιτών. Ζητήσαμε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το επιτελείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενίσχυση του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος και αύξηση του αριθμού των περιπολιών, πεζών και εποχούμενων. Υπήρξε ανταπόκριση, συνδράμοντας με έναν μικρό αριθμό αστυνομικών και οχημάτων, που όμως δεν επαρκούν για το μέγεθος του δήμου. Διαρκώς ζητάμε αύξηση της δύναμης στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, με περισσότερους Αστυνομικούς και περιπολικά. Είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο και την ΕΛΑΣ για τη δημιουργία Αστυνομικού Τμήματος άνωθεν του Περιφερειακού, για το οποίο συμφωνήσαμε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, κατά την επίσκεψη του στο δήμο μας πριν από μερικούς μήνες. Παράλληλα συζητείται η στάθμευση μηχανοκίνητων αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ σε κεντρικό πάρκο της Κοινότητας του Κορδελιού σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο από εμάς, η παρουσία των οποίων θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τα παραβατικά άτομα και τα εγκληματικά στοιχεία.

Το θέμα της δυσοσμίας εξακολουθεί να προβληματίζει τους κατοίκους τους δήμου σας, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν. Τι ζητάτε να γίνει;

Στα άμεσα προβλήματα θεωρώ ως πιο επείγον το πρόβλημα της δυσοσμίας, καθώς είναι ένα πρόβλημα που αφορά την υγεία των πολιτών, ιδίως στη κοινότητα Ελευθερίου-Κορδελιού. Είναι ξεκάθαρο ότι το έχουμε σε προτεραιότητα και γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπισή του.

Η δυσοσμία «βασανίζει» εδώ και δεκαετίες το δήμο μας, κυρίως την κοινότητα του Ελευθερίου-Κορδελιού. Το 2019 πραγματοποιήθηκε έρευνα με μετρήσεις από το ΑΠΘ, βρέθηκαν ως αίτιο οι μερκαπτάνες και ως πηγή αυτών τα ΕΛΠΕ και αυτά υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις βελτίωσης των υποδομών τους. Κάποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει, η δυσοσμία όμως υπάρχει ακόμα και κάποιες φορές είναι ιδιαίτερα έντονη. Γι’ αυτό προχωρήσαμε σε σύναψη σύμβασης με την ίδια επιστημονική επιτροπή του ΑΠΘ για επανέλεγχο της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, την αποτύπωση με στοιχεία και παραμέτρους, τη σύγκριση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης έρευνας, η οποία θα οδηγήσει σε αποφάσεις τη δημοτική αρχή, για το σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων για να βρεθεί λύση.

Η δαιμονοποίηση ή η αποδαιμονοποίηση κάποιου δεν πρέπει να γίνεται άκριτα, αλλά πρέπει να βασίζεται σε εμπεριστατωμένα επιστημονικά στοιχεία και αποδείξεις.

Στρατόπεδο Ζιάκα: δηλώσατε ότι ο δήμος θέλει να το διεκδικήσει. Έχετε πρόταση για τη χρήση του;

Το στρατόπεδο Ζιάκα είναι ένας τεράστιος ερειπωμένος και ανεκμετάλλευτος χώρος, ο οποίος κάλλιστα μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας, με τη δημιουργία ενός μεγάλου αστικού πάρκου, με εγκαταστάσεις αθλητισμού και πολιτισμού. Η αξιοποίηση του μας ενδιαφέρει και αναζητήσαμε να βρούμε το καθεστώς στο οποίο βρίσκεται. Αυτή τη στιγμή υπάρχει νομική αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΤΑΔ και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την κυριότητα του στρατοπέδου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η πρότασή μας για την αξιοποίησή του έως ότου διευθετηθεί το θέμα που υφίσταται με την κυριότητά του.

Πώς οραματίζεστε την περιοχή σας στο τέλος αυτής της δεκαετίας;

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω σε αυτό τον τόπο, τον αγαπάω και τον οραματίζομαι ομορφότερο. Με ένα σύγχρονο αστικό περιβάλλον στα πρότυπα ευρωπαϊκών πόλεων, με περισσότερα πάρκα, παιδικές χαρές, χώρους πρασίνου, κατάλληλα σχολικά και δημοτικά κτίρια για τη μόρφωση και την εξυπηρέτηση των πολιτών, με σύγχρονες αθλητικές υποδομές, με τη δημιουργία ενός μεγάλου πράσινου περιπάτου που θα τον απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες.

Επίσης προσδοκώ την άρρηκτη σύνδεση των δύο κοινοτήτων χωρίς στείρους τοπικισμούς και αντιπαραθέσεις. Είμαστε δύο κοινότητες ένας δήμος. Ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου. Ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος στη Β. Ελλάδα και πρώτος στην καρδιά μας!

Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που υλοποιείτε ως δημοτική αρχή;

Καταφέραμε μετά από ένα χρόνο συνεχών επαφών με τα υπουργεία να λάβουμε χρηματοδότηση για την ανάπλαση οδικών δικτύων και ανοιχτών χώρων του δήμου, ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», η οποία προοπτικά θα φτάσει τα 23,2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έγινε ποτέ στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Είναι το έργο που θα αλλάξει την πόλη. Πρόκειται για ένα μακρόπνοο έργο εκτεταμένων αστικών παρεμβάσεων που θα αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία και την εικόνα του δήμου. Θα ανασχεδιαστούν και θα ανακατασκευαστούν πλήρως δεκατρείς οδικοί άξονες, με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, υψηλά ποιοτικά στάνταρ και σύγχρονη αρχιτεκτονική αισθητική, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών πόλεων. Συγκριμένα το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση της οδού Καραολή και Δημητρίου, μήκους περίπου 3 χλμ., με κατασκευή κυκλικού κόμβου στη συμβολή με τη Μ. Αλεξάνδρου, την ανάπλαση των οδών Εθν. Αντιστάσεως, Αθ. Διάκου Σιατίστης . Μελ. Μερκούρη και Κρήτης στην κοινότητα Ελευθερίου-Κορδελιού και τέλος χρηματοδότηση με ποσό 349.000 ευρώ για την ολοκλήρωση μελετών και την έγκριση επιπλέον 13,7 εκατ. ευρώ για τις αναπλάσεις των οδών Μεγ. Αλεξάνδρου, 28ης Οκτωβρίου, Παπάγου, Μουσών, Μαιάνδρου, 25ης Μαρτίου και Πολυτεχνείου, όπως επίσης και στο χώρο πρασίνου στο οικόπεδο «Χατζησώμου». Στο συγκεκριμένο οικόπεδο σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο αστικό άλσος, με αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις αναψυχής, που θα προσφέρει όχι μόνο μια ανάσα πρασίνου, αλλά και πολλές δραστηριότητες στους δημότες.

Λάβαμε την έγκριση 3 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Κοινωνία της Πληροφορίας για παρεμβάσεις smartcity μέσα στην πόλη μας («εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, «έξυπνα» φανάρια, ηλεκτροφωτισμός κ.ά.) που θα συντελέσουν σε ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο των δημοτών. Αυτό το στόχο έχει και η αντικατάσταση παλαιών ρυπογόνων απορριμματοφόρων και άλλων οχημάτων του δήμου, με καινούρια ηλεκτρικά οχήματα ή οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, που ήδη επιτελούμε, με στόχο να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα ως δήμος.

Άρχισε επίσης η λειτουργία του μεγάλου Πολυλειτουργικού Κέντρου «Μίκης Θεοδωράκης» στο Ελευθέριο-Κορδελιό, ένα στολίδι για τον δήμο μας και τη Θεσσαλονίκη, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει πλήθος θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων, με στόχο να κάνουμε το δήμο μας με περαιτέρω πολιτιστικές δράσεις, ένα περήφανο ορόσημο, σταθμό στα δρώμενα της Ελλάδας.

Όσον αφορά τον αθλητισμό, υλοποιούμε την ανακατασκευή ανοιχτών γηπέδων μπάσκετ, που επί σειρά ετών ήταν παραμελημένα και ήδη παραδώσαμε στους πολίτες 5 σύγχρονα και ασφαλή ανοιχτά γήπεδα σε κεντρικά σημεία του δήμου. Προχωρά η αναβάθμιση και συντήρηση των γυμναστηρίων και των σχολικών αθλητικών χώρων, με κονδύλια από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» ύψους 600.000 ευρώ, ενώ πετύχαμε την έγκριση ποσού 1,8 εκατ. ευρώ από το «Αντ. Τρίτσης» για αυτό το σκοπό. Πετύχαμε επίσης μετά από 15 ολόκληρα χρόνια ερήμωσης και εγκατάλειψης του έργου, την επικαιροποίηση της μελέτης του Δημοτικού Σταδίου άνωθεν του Περιφερειακού, την οποία έχει αναλάβει η ΜΟΔ, ένας δημόσιος φορέας που υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης. Επίσης στις άμεσες επιδιώξεις μας βρίσκεται η κατασκευή του Σταδίου η οποία έχει πάρει το δρόμο της. Η ολοκλήρωσή του θα λύσει προβλήματα και θα δώσει ώθηση στον αθλητισμό της πόλης μας. Παράλληλα δεν έχουμε σταματήσει να κοιτάμε το θέμα του κολυμβητηρίου, παρά την αδυναμία της Πολιτείας να ανταποκριθεί τη δεδομένη στιγμή λόγω υψηλού κόστους. Ο κόσμος το θέλει, το ζητάει. Γι’ αυτό αναζητάμε κάθε πιθανό τρόπο που θα μπορούσε να προχωρήσει το έργο.

*Δημοσιεύθηκε στην ειδική έκδοση της "ΜτΚ" για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, στις 03.07.2022

Είναι ο δήμος με το μεγαλύτερο ποσοστό νεανικού πληθυσμού της χώρας. Πολλά νέα ζευγάρια εγκαθίστανται στο δήμο Ευόσμου-Κορδελιού, όπου υπάρχει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη, και ας ταλανίζει εδώ και χρόνια το πρόβλημα της δυσοσμίας.

Με τη συνεχή αύξηση αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες για παιδικούς σταθμούς, σχολεία, πάρκα, παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις, και αυτό ήταν το πρώτο ζήτημα που θέσαμε στον δήμαρχο Ευόσμου-Κορδελιού Κλεάνθη Μανδαλιανό.

Στο δήμο σας ζουν πολλές νέες οικογένειες με παιδιά. Έχετε επαρκείς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς;

Οι ελλείψεις είναι μεγάλες, ειδικά στην περιοχή άνωθεν του Περιφερειακού, όπου υπάρχουν γενικότερα ελλείψεις σε υποδομές και υλοποιούνται σχέδια για να ισορροπήσουμε την κατάσταση.

Με την επιβολή της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής από το κράτος, από την ηλικία των τεσσάρων ετών, και την τοποθέτηση 16 προκατασκευασμένων κτιριακών υποδομών σε όλο το δήμο για να καλυφθούν οι ανάγκες, ήρθε στην επιφάνεια η επιτακτική ανάγκη μετατροπής πολλών παιδικών σταθμών σε βρεφικούς και η ανέγερση νέων κυρίως βρεφικών σταθμών, για τους μικρούς μας δημότες 2-4 ετών.

Αφουγκράζομαι τις ανάγκες των νέων γονέων, πρέπει να προχωρήσουμε αυτό το σχέδιο και να τους παρέχουμε τη σιγουριά ότι τα βλαστάρια τους βρίσκονται σε καλά χέρια. Ήδη μετατράπηκαν δύο αμιγώς παιδικοί σταθμοί σε βρεφονηπιακούς κι ένας ακόμα έγινε αμιγώς βρεφικός, ενώ ακολουθούν μετατροπές και άλλων και οι κατασκευές νέων βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ, για περαιτέρω απασχόληση των παιδιών.

Πώς αντιμετωπίζετε το θέμα της σχολικής στέγης; Υπάρχουν ακόμα παιδιά που κάνουν μάθημα σε υπόγεια, προκάτ και κίμπο

Kαταφέραμε να παρέμβουμε στοχευμένα και να αναβαθμίσουμε 74 σχολεία, τα οποία είχαν ελλιπή ή καθόλου συντήρηση τα τελευταία 30 χρόνια. Απώτερος στόχος αυτές οι παρεμβάσεις να ολοκληρωθούν και στα 107 σχολεία του δήμου μας, καθώς η βελτίωση των συνθηκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελεί πρώτιστο καθήκον για τη διοίκησή μας.

Φυσικά οι παθογένειες στον τομέα της σχολικής στέγης είναι δυστυχώς πολλές και μακροχρόνιες και είναι ανεπίτρεπτο να στεγάζονται παιδιά σε υπόγειες αίθουσες, σε προκάτ, σε κίμπο. Δεν έπρεπε να περιμένουμε τον κορονοϊό για να μας δείξει ότι σε έκτακτες καταστάσεις υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα από την χρήση ακατάλληλων αιθουσών. Το πρόβλημα ήρθε μπροστά μας με το που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου. Χωρίς να έχουμε πολλές επιλογές για να λύσουμε το πρόβλημα, καταφύγαμε σε λύση ανάγκης τοποθετώντας εγκαταστάσεις πρόσθετου εξαερισμού σε πολλές από αυτές τις υπόγειες αίθουσες. Αυτές οι λύσεις όμως δεν λύνουν το πρόβλημα. Η λύση είναι η κατασκευή νέων σχολείων.

Το 24ο δημοτικό σχολείο αρχίζει τη λειτουργία του ύστερα από πολλά χρόνια προσπαθειών στις οποίες συνέβαλαν και προηγούμενες διοικήσεις και τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους μαθητές. Σε αυτό το μεγάλο κτίριο θα συστεγαστεί και το 19ο Δημοτικό, για να ελευθερωθεί ο δικός του χώρος προκειμένου για να μετεγκατασταθεί εκεί το ΕΕΕΕΚ του Κορδελιού, ώστε τα παιδιά με αναπηρίες να φύγουν από την «τρώγλη», στην κυριολεξία, όπου στεγάζονται τόσα χρόνια και να πάνε σε έναν αξιοπρεπή, ασφαλή και φωτεινό χώρο δημιουργίας και εκπαίδευσης. Άμεσα δημοπρατείται και αρχίζει η κατασκευή του 25ου δημοτικού, στην περιοχή άνωθεν του Περιφερειακού που βρίθει νέων οικογενειών με μικρά παιδιά.

Εκεί προγραμματίζεται και η ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, του 7ου γυμνασίου και του 4ου λυκείου. Εκεί προβλέπεται και η μελλοντική ανέγερση ενός μεγάλου Ειδικού Σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε οι μαθητές με αναπηρίες να αποκτήσουν αξιοπρεπείς υποδομές και συνθήκες που δικαιούνται.

Τα πρόσφατα περιστατικά νεανικής βίας στην πλατεία αλλά και σε σχολεία του Ευόσμου σας προβληματίζουν;

Αυτά τα φαινόμενα είναι λυπηρά και καταδικαστέα, πόσο μάλλον όταν τα περιστατικά αυτά έχουν αυτουργούς και εμπλεκόμενους νέα παιδιά. Η βία στη νεανική ηλικία είναι ένα παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο. Τα περιστατικά στο δικό μας δήμο ήταν μεμονωμένα, ωστόσο χτυπάνε συναγερμό για την άμεση αντιμετώπισή τους. Πέρα από την αυξανόμενη αστυνόμευση και τον έλεγχο της περιοχής, πρέπει να προσφέρουμε στους νέους συνθήκες και προοπτικές προσωπικής ανάπτυξης και προόδου, καθώς και σωστές κατευθύνσεις ζωής, από το σπίτι, το σχολείο, αλλά και τον δήμο.

Στο παρελθόν έχετε αναδείξει το θέμα της ελλιπούς αστυνόμευσης…

Υπάρχουν πολλές ελλείψεις στην αστυνόμευση της περιοχής, όχι λόγω ολιγωρίας των αστυνομικών, αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού και ανεπάρκειας οχημάτων. Τα κρούσματα βίας σε κεντρικά σημεία του δήμου μας προβλημάτισαν, καθώς πέραν όλων των άλλων, κλονίζουν το αίσθημα ασφάλεια των πολιτών. Ζητήσαμε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το επιτελείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενίσχυση του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος και αύξηση του αριθμού των περιπολιών, πεζών και εποχούμενων. Υπήρξε ανταπόκριση, συνδράμοντας με έναν μικρό αριθμό αστυνομικών και οχημάτων, που όμως δεν επαρκούν για το μέγεθος του δήμου. Διαρκώς ζητάμε αύξηση της δύναμης στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, με περισσότερους Αστυνομικούς και περιπολικά. Είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο και την ΕΛΑΣ για τη δημιουργία Αστυνομικού Τμήματος άνωθεν του Περιφερειακού, για το οποίο συμφωνήσαμε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, κατά την επίσκεψη του στο δήμο μας πριν από μερικούς μήνες. Παράλληλα συζητείται η στάθμευση μηχανοκίνητων αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ σε κεντρικό πάρκο της Κοινότητας του Κορδελιού σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο από εμάς, η παρουσία των οποίων θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τα παραβατικά άτομα και τα εγκληματικά στοιχεία.

Το θέμα της δυσοσμίας εξακολουθεί να προβληματίζει τους κατοίκους τους δήμου σας, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν. Τι ζητάτε να γίνει;

Στα άμεσα προβλήματα θεωρώ ως πιο επείγον το πρόβλημα της δυσοσμίας, καθώς είναι ένα πρόβλημα που αφορά την υγεία των πολιτών, ιδίως στη κοινότητα Ελευθερίου-Κορδελιού. Είναι ξεκάθαρο ότι το έχουμε σε προτεραιότητα και γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπισή του.

Η δυσοσμία «βασανίζει» εδώ και δεκαετίες το δήμο μας, κυρίως την κοινότητα του Ελευθερίου-Κορδελιού. Το 2019 πραγματοποιήθηκε έρευνα με μετρήσεις από το ΑΠΘ, βρέθηκαν ως αίτιο οι μερκαπτάνες και ως πηγή αυτών τα ΕΛΠΕ και αυτά υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις βελτίωσης των υποδομών τους. Κάποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει, η δυσοσμία όμως υπάρχει ακόμα και κάποιες φορές είναι ιδιαίτερα έντονη. Γι’ αυτό προχωρήσαμε σε σύναψη σύμβασης με την ίδια επιστημονική επιτροπή του ΑΠΘ για επανέλεγχο της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, την αποτύπωση με στοιχεία και παραμέτρους, τη σύγκριση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης έρευνας, η οποία θα οδηγήσει σε αποφάσεις τη δημοτική αρχή, για το σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων για να βρεθεί λύση.

Η δαιμονοποίηση ή η αποδαιμονοποίηση κάποιου δεν πρέπει να γίνεται άκριτα, αλλά πρέπει να βασίζεται σε εμπεριστατωμένα επιστημονικά στοιχεία και αποδείξεις.

Στρατόπεδο Ζιάκα: δηλώσατε ότι ο δήμος θέλει να το διεκδικήσει. Έχετε πρόταση για τη χρήση του;

Το στρατόπεδο Ζιάκα είναι ένας τεράστιος ερειπωμένος και ανεκμετάλλευτος χώρος, ο οποίος κάλλιστα μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας, με τη δημιουργία ενός μεγάλου αστικού πάρκου, με εγκαταστάσεις αθλητισμού και πολιτισμού. Η αξιοποίηση του μας ενδιαφέρει και αναζητήσαμε να βρούμε το καθεστώς στο οποίο βρίσκεται. Αυτή τη στιγμή υπάρχει νομική αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΤΑΔ και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την κυριότητα του στρατοπέδου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η πρότασή μας για την αξιοποίησή του έως ότου διευθετηθεί το θέμα που υφίσταται με την κυριότητά του.

Πώς οραματίζεστε την περιοχή σας στο τέλος αυτής της δεκαετίας;

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω σε αυτό τον τόπο, τον αγαπάω και τον οραματίζομαι ομορφότερο. Με ένα σύγχρονο αστικό περιβάλλον στα πρότυπα ευρωπαϊκών πόλεων, με περισσότερα πάρκα, παιδικές χαρές, χώρους πρασίνου, κατάλληλα σχολικά και δημοτικά κτίρια για τη μόρφωση και την εξυπηρέτηση των πολιτών, με σύγχρονες αθλητικές υποδομές, με τη δημιουργία ενός μεγάλου πράσινου περιπάτου που θα τον απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες.

Επίσης προσδοκώ την άρρηκτη σύνδεση των δύο κοινοτήτων χωρίς στείρους τοπικισμούς και αντιπαραθέσεις. Είμαστε δύο κοινότητες ένας δήμος. Ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου. Ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος στη Β. Ελλάδα και πρώτος στην καρδιά μας!

Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που υλοποιείτε ως δημοτική αρχή;

Καταφέραμε μετά από ένα χρόνο συνεχών επαφών με τα υπουργεία να λάβουμε χρηματοδότηση για την ανάπλαση οδικών δικτύων και ανοιχτών χώρων του δήμου, ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», η οποία προοπτικά θα φτάσει τα 23,2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έγινε ποτέ στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Είναι το έργο που θα αλλάξει την πόλη. Πρόκειται για ένα μακρόπνοο έργο εκτεταμένων αστικών παρεμβάσεων που θα αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία και την εικόνα του δήμου. Θα ανασχεδιαστούν και θα ανακατασκευαστούν πλήρως δεκατρείς οδικοί άξονες, με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, υψηλά ποιοτικά στάνταρ και σύγχρονη αρχιτεκτονική αισθητική, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών πόλεων. Συγκριμένα το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση της οδού Καραολή και Δημητρίου, μήκους περίπου 3 χλμ., με κατασκευή κυκλικού κόμβου στη συμβολή με τη Μ. Αλεξάνδρου, την ανάπλαση των οδών Εθν. Αντιστάσεως, Αθ. Διάκου Σιατίστης . Μελ. Μερκούρη και Κρήτης στην κοινότητα Ελευθερίου-Κορδελιού και τέλος χρηματοδότηση με ποσό 349.000 ευρώ για την ολοκλήρωση μελετών και την έγκριση επιπλέον 13,7 εκατ. ευρώ για τις αναπλάσεις των οδών Μεγ. Αλεξάνδρου, 28ης Οκτωβρίου, Παπάγου, Μουσών, Μαιάνδρου, 25ης Μαρτίου και Πολυτεχνείου, όπως επίσης και στο χώρο πρασίνου στο οικόπεδο «Χατζησώμου». Στο συγκεκριμένο οικόπεδο σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο αστικό άλσος, με αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις αναψυχής, που θα προσφέρει όχι μόνο μια ανάσα πρασίνου, αλλά και πολλές δραστηριότητες στους δημότες.

Λάβαμε την έγκριση 3 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Κοινωνία της Πληροφορίας για παρεμβάσεις smartcity μέσα στην πόλη μας («εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, «έξυπνα» φανάρια, ηλεκτροφωτισμός κ.ά.) που θα συντελέσουν σε ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο των δημοτών. Αυτό το στόχο έχει και η αντικατάσταση παλαιών ρυπογόνων απορριμματοφόρων και άλλων οχημάτων του δήμου, με καινούρια ηλεκτρικά οχήματα ή οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, που ήδη επιτελούμε, με στόχο να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα ως δήμος.

Άρχισε επίσης η λειτουργία του μεγάλου Πολυλειτουργικού Κέντρου «Μίκης Θεοδωράκης» στο Ελευθέριο-Κορδελιό, ένα στολίδι για τον δήμο μας και τη Θεσσαλονίκη, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει πλήθος θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων, με στόχο να κάνουμε το δήμο μας με περαιτέρω πολιτιστικές δράσεις, ένα περήφανο ορόσημο, σταθμό στα δρώμενα της Ελλάδας.

Όσον αφορά τον αθλητισμό, υλοποιούμε την ανακατασκευή ανοιχτών γηπέδων μπάσκετ, που επί σειρά ετών ήταν παραμελημένα και ήδη παραδώσαμε στους πολίτες 5 σύγχρονα και ασφαλή ανοιχτά γήπεδα σε κεντρικά σημεία του δήμου. Προχωρά η αναβάθμιση και συντήρηση των γυμναστηρίων και των σχολικών αθλητικών χώρων, με κονδύλια από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» ύψους 600.000 ευρώ, ενώ πετύχαμε την έγκριση ποσού 1,8 εκατ. ευρώ από το «Αντ. Τρίτσης» για αυτό το σκοπό. Πετύχαμε επίσης μετά από 15 ολόκληρα χρόνια ερήμωσης και εγκατάλειψης του έργου, την επικαιροποίηση της μελέτης του Δημοτικού Σταδίου άνωθεν του Περιφερειακού, την οποία έχει αναλάβει η ΜΟΔ, ένας δημόσιος φορέας που υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης. Επίσης στις άμεσες επιδιώξεις μας βρίσκεται η κατασκευή του Σταδίου η οποία έχει πάρει το δρόμο της. Η ολοκλήρωσή του θα λύσει προβλήματα και θα δώσει ώθηση στον αθλητισμό της πόλης μας. Παράλληλα δεν έχουμε σταματήσει να κοιτάμε το θέμα του κολυμβητηρίου, παρά την αδυναμία της Πολιτείας να ανταποκριθεί τη δεδομένη στιγμή λόγω υψηλού κόστους. Ο κόσμος το θέλει, το ζητάει. Γι’ αυτό αναζητάμε κάθε πιθανό τρόπο που θα μπορούσε να προχωρήσει το έργο.

*Δημοσιεύθηκε στην ειδική έκδοση της "ΜτΚ" για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, στις 03.07.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία