Restaurants

Κιτς και σ’ έφαγα: Το αγαπημένο εναλλακτικό εστιατόριο στην Ολύμπου, που κλείνει 10 χρόνια ζωής

Ένας χώρος που δύσκολα επισκέπτεται κανείς μόνο μία φορά

 06/12/2023 22:40

Κιτς και σ’ έφαγα: Το αγαπημένο εναλλακτικό εστιατόριο στην Ολύμπου, που κλείνει 10 χρόνια ζωής

Το «Κιτς και σ’ έφαγα» έχει πλέον γίνει ένα πολύ γνωστό όνομα στη Θεσσαλονίκη. Το ιδιαίτερο αυτό εστιατόριο ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, που φέτος κλείνει τα 10 χρόνια ζωής, έχει συγκινήσει πολλούς γευστικούς κάλυκες όλα αυτά τα χρόνια κι όχι αδίκως ή τυχαία, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα σημεία της Ολύμπου, με μία κουζίνα πραγματικά ξεχωριστή, που το έχει καθιερώσει τόσο ως στέκι, όσο κι ως προορισμό για πολλούς επισκέπτες της πόλης, επώνυμους και μη. Εναλλακτικό, προσωποκεντρικό, καθόλου στημένο, αλλά απόλυτα χαλαρό, γεμάτο χρώμα και με ένα μενού που θα σας συνεπάρει, γι’ αυτό κι εμείς είμαστε εδώ, για να σας μυήσουμε λίγο καλύτερα.

kits-kai-s-efagha2.jpg

Το «Κιτς και σ’ έφαγα» άνοιξε τις πόρτες του στις 20 Φεβρουαρίου του 2014, στο νούμερο 89 της Ολύμπου. Οι ιδιοκτήτριές του, Ελένη Τοδούλου και Μαρία Φάλλια, προσανατολίστηκαν επιτηδευμένα στην κιτς διακόσμηση κι επισφράγισαν κι επίσημα την ιδέα τους, σε συνεργασία με αρχιτέκτονα, η οποία ανέλαβε τις απαραίτητες πινελιές.

kits-kai-s-efagha3.jpg

Η βασική φιλοσοφία του «Κιτς και σ’ έφαγα», κινείται γύρω από βασικές αρχές όπως η εντοπιότητα και η εποχικότητα των υλικών, η βιωσιμότητα και η zero waste κουζίνα, το μικρό αλλά πολύ περιεκτικό μενού και τα φυσικά και βιολογικά κρασιά στην κάβα, που έχει στηθεί με την επιμέλεια της Οινοποιού Χλόης Χατζηβαρύτη.

Οι δύο κοπέλες του «Κιτς και σ’ έφαγα»

Στην κουζίνα, η Ελένη, κάνει καθημερινά, μικρά θαύματα. Με ηπειρώτικη καταγωγή από το χωριό Πράμαντα Ιωαννίνων στα Τζουμέρκα και μία έφεση στη μαγειρική που είχε από μικρό παιδί – στην Ε’ Δημοτικού μαγείρεψε μόνη της τον πρώτο κρασάτο κόκορα με χοντρό μακαρόνι – βάζει όλη της την τέχνη στα γεύματά της. Τα πιάτα της δεν είναι επιτηδευμένα, αλλά μυρίζουν παράδοση, με γεύσεις βασισμένες στα βιώματά της.

Στο «Κιτς και σ’ έφαγα» -το πρώτο της εγχείρημα καθαρά για φαγητό, μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας στην εστίαση, κυρίως ως bar tender- ξεδιπλώνει όλη την αγάπη, την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησε κι από τις σπουδές και τα σεμινάρια επάνω στη μαγειρική, αλλά κι από τα ταξίδια της, τη μελέτη, την εξάσκηση και τις άπειρες ώρες πειραματισμού. Δεν είναι λίγοι οι επώνυμοι επισκέπτες, που την έχουν χαρακτηρίσει, εύστοχα, ως μία «νόστιμη μαγείρισσα»!

kits-kai-s-efagha4.jpg

Στην υποδοχή και το σέρβις, αλλά και ειδική στο να σας κατατοπίσει σε ότι έχει να κάνει με συνδυασμό ποτού και φαγητού, η Μαρία, πρώην συντηρήτρια έργων τέχνης κι αρχαιοτήτων, θα φροντίσει να νιώσετε άνετα, θα σας σερβίρει με χιούμορ και θα προτείνει ό,τι ταιριάζει καλύτερα, στις γευστικές σας προτιμήσεις. Αν σας προτείνει το ηπειρώτικο τσίπουρο, που «δένει» κυριολεκτικά, με κάθε πρόταση του μενού, σας παροτρύνουμε να την ακούσετε!

Γεύσεις νέας ελληνικής κουζίνας

Ως καλή γνώστρια του κρέατος, η Chef του «Κιτς και σ’ έφαγα», δημιουργεί συνταγές πάντα προσανατολισμένες και βασισμένες στην ελληνική κουζίνα, περιλαμβάνοντας σε αυτές πολλά προϊόντα από την Ήπειρο κι από όλη την Ελλάδα, όπως και μία καλή επιλογή τυριών αλλά και λάδι βιολογικό, από τον οικογενειακό ελαιώνα της Μαρίας, από το Παλαιό Κεραμίδι Πιερίας.

kits-kai-s-efagha5.jpg
kits-kai-s-efagha6.jpg

Πρώτα, θα σας σερβίρουν το δικό τους, νόστιμο και καλοζυμωμένο προζυμένιο ψωμί και κάτι μικρό να το συνοδέψετε, να σας ανοίξει η όρεξη, μέχρι να προχωρήσετε στα κυρίως.

kits-kai-s-efagha7.jpg

Στα κορυφαία πιάτα το κοκορέτσι με χόρτα και γαλοτύρι Ηπείρου, η σιγομαγειρεμένη στο ζουμί της μαζί με χοντρό μακαρόνι προβατίνα, η αρνικατσικομακαρονάδα, αλλά και ο τραχανάς με προβατίνα και πρόβειο γιαούρτι.

kits-kai-s-efagha8.jpg

Στο νέο μενού, θα βρείτε και ρεβίθια με κιμά και καδοτύρι Μετσόβου, αλλά και φασόλια χυλωμένα με μυρωδικά, λουκάνικο πρόβειο σχάρας και διατηρημένο λεμόνι.

kits-kai-s-efagha9.jpg
kits-kai-s-efagha10.jpg
kits-kai-s-efagha11.jpg

Περί προβατίνας και παράδοσης

Όλες οι μερίδες, σε κυρίως, ορεκτικά και σαλάτες, γενναίες κι άφθονες – δοκιμάστε οπωσδήποτε τον καβουρμά με αβγά, τις πατάτες διπλοτηγανισμενες με ανθό αλατιού και φρέσκια ρίγανη, τα μανιτάρια - και βασισμένες σε συνταγές που αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζεται να πάτε μέχρι τα Τζουμέρκα για να τις δοκιμάσετε, αλλά αρκεί μία βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για να πάρετε μία πολύ καλή γεύση.

kits-kai-s-efagha12.jpg
kits-kai-s-efagha13.jpg
kits-kai-s-efagha14.jpg
kits-kai-s-efagha15.jpg

H αλήθεια είναι, πως πρώτο το «Κιτς και σ’ έφαγα» έφερε στο τραπέζι την κοκκινιστή γίδα με τραχανά κι αβγό, τη βρασμένη στο ζουμί της προβατίνα με χοντρό μακαρόνι και τη χειροποίητη λαχανόπιτα, που στην Ήπειρο θεωρείται ολοκληρωμένο φαγητό και που, ακολουθώντας τη συμβουλή του γιατρού θείου της Ελένης, θα σας σερβίρουν με μελάτο αβγό, όπως ακριβώς το έτρωγαν και στο σπίτι τους.

kits-kai-s-efagha16.jpg

Και μπορεί σήμερα η προβατίνα να έχει πλέον αρχίσει να καθιερώνεται ως πιάτο στην πόλη μας, ωστόσο, η Ελένη έχει να το καυχιέται και είναι πολύ χαρούμενη, για το ότι, ενώ όταν πρωτοάνοιξε το «Κιτς και σ’ έφαγα» οι πελάτες ήταν επιφυλακτικοί ως προς το να δοκιμάσουν τα ιδιαίτερα αυτά πιάτα, σήμερα δεν … προλαβαίνει να τα σερβίρει!

kits-kai-s-efagha17.jpg

Ένα «πολύτιμο» μαγαζί

Το «Κιτς και σ’ έφαγα» ταιριάζει με το χαρακτήρα της Ολύμπου και «δένει» με τα δέντρα της, ως ένα εναλλακτικό εστιατόριο ολίγον τι ρετρό, αλλά με στιβαρές γεύσεις νέας ελληνικής κουζίνας, που μυρίζουν ποιότητα. Είναι ένας χώρος όπου θα δείτε κάθε λογής ετερόκλητα αντικείμενα και μία όμορφη floral ταπετσαρία και που, γενικά, θα σας θυμίσει κάτι από παραμύθι.

kits-kai-s-efagha18.jpg

Η Ελένη και η Μαρία, μία ομάδα απόλυτα δεμένη, που κάνει καθημερινά το καλύτερο για εσάς. Είναι ένα «πολύτιμο» μαγαζί κι ως τέτοιο, σας προτείνουμε να το επισκεφθείτε με την πρώτη ευκαιρία!

Tip: Η κουζίνα του «Κιτς και σ’ έφαγα», λειτουργεί καθημερινά από τις 13.30 έως τις 23.30 και την Κυριακή από τις 13.30 έως τις 21.30.

kits-kai-s-efagha19.jpg
kits-kai-s-efagha20.jpg
kits-kai-s-efagha21.jpg


Διεύθυνση: Ολύμπου 89, Κέντρο

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 519191

Facebook

Instagram




Το «Κιτς και σ’ έφαγα» έχει πλέον γίνει ένα πολύ γνωστό όνομα στη Θεσσαλονίκη. Το ιδιαίτερο αυτό εστιατόριο ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, που φέτος κλείνει τα 10 χρόνια ζωής, έχει συγκινήσει πολλούς γευστικούς κάλυκες όλα αυτά τα χρόνια κι όχι αδίκως ή τυχαία, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα σημεία της Ολύμπου, με μία κουζίνα πραγματικά ξεχωριστή, που το έχει καθιερώσει τόσο ως στέκι, όσο κι ως προορισμό για πολλούς επισκέπτες της πόλης, επώνυμους και μη. Εναλλακτικό, προσωποκεντρικό, καθόλου στημένο, αλλά απόλυτα χαλαρό, γεμάτο χρώμα και με ένα μενού που θα σας συνεπάρει, γι’ αυτό κι εμείς είμαστε εδώ, για να σας μυήσουμε λίγο καλύτερα.

kits-kai-s-efagha2.jpg

Το «Κιτς και σ’ έφαγα» άνοιξε τις πόρτες του στις 20 Φεβρουαρίου του 2014, στο νούμερο 89 της Ολύμπου. Οι ιδιοκτήτριές του, Ελένη Τοδούλου και Μαρία Φάλλια, προσανατολίστηκαν επιτηδευμένα στην κιτς διακόσμηση κι επισφράγισαν κι επίσημα την ιδέα τους, σε συνεργασία με αρχιτέκτονα, η οποία ανέλαβε τις απαραίτητες πινελιές.

kits-kai-s-efagha3.jpg

Η βασική φιλοσοφία του «Κιτς και σ’ έφαγα», κινείται γύρω από βασικές αρχές όπως η εντοπιότητα και η εποχικότητα των υλικών, η βιωσιμότητα και η zero waste κουζίνα, το μικρό αλλά πολύ περιεκτικό μενού και τα φυσικά και βιολογικά κρασιά στην κάβα, που έχει στηθεί με την επιμέλεια της Οινοποιού Χλόης Χατζηβαρύτη.

Οι δύο κοπέλες του «Κιτς και σ’ έφαγα»

Στην κουζίνα, η Ελένη, κάνει καθημερινά, μικρά θαύματα. Με ηπειρώτικη καταγωγή από το χωριό Πράμαντα Ιωαννίνων στα Τζουμέρκα και μία έφεση στη μαγειρική που είχε από μικρό παιδί – στην Ε’ Δημοτικού μαγείρεψε μόνη της τον πρώτο κρασάτο κόκορα με χοντρό μακαρόνι – βάζει όλη της την τέχνη στα γεύματά της. Τα πιάτα της δεν είναι επιτηδευμένα, αλλά μυρίζουν παράδοση, με γεύσεις βασισμένες στα βιώματά της.

Στο «Κιτς και σ’ έφαγα» -το πρώτο της εγχείρημα καθαρά για φαγητό, μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας στην εστίαση, κυρίως ως bar tender- ξεδιπλώνει όλη την αγάπη, την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησε κι από τις σπουδές και τα σεμινάρια επάνω στη μαγειρική, αλλά κι από τα ταξίδια της, τη μελέτη, την εξάσκηση και τις άπειρες ώρες πειραματισμού. Δεν είναι λίγοι οι επώνυμοι επισκέπτες, που την έχουν χαρακτηρίσει, εύστοχα, ως μία «νόστιμη μαγείρισσα»!

kits-kai-s-efagha4.jpg

Στην υποδοχή και το σέρβις, αλλά και ειδική στο να σας κατατοπίσει σε ότι έχει να κάνει με συνδυασμό ποτού και φαγητού, η Μαρία, πρώην συντηρήτρια έργων τέχνης κι αρχαιοτήτων, θα φροντίσει να νιώσετε άνετα, θα σας σερβίρει με χιούμορ και θα προτείνει ό,τι ταιριάζει καλύτερα, στις γευστικές σας προτιμήσεις. Αν σας προτείνει το ηπειρώτικο τσίπουρο, που «δένει» κυριολεκτικά, με κάθε πρόταση του μενού, σας παροτρύνουμε να την ακούσετε!

Γεύσεις νέας ελληνικής κουζίνας

Ως καλή γνώστρια του κρέατος, η Chef του «Κιτς και σ’ έφαγα», δημιουργεί συνταγές πάντα προσανατολισμένες και βασισμένες στην ελληνική κουζίνα, περιλαμβάνοντας σε αυτές πολλά προϊόντα από την Ήπειρο κι από όλη την Ελλάδα, όπως και μία καλή επιλογή τυριών αλλά και λάδι βιολογικό, από τον οικογενειακό ελαιώνα της Μαρίας, από το Παλαιό Κεραμίδι Πιερίας.

kits-kai-s-efagha5.jpg
kits-kai-s-efagha6.jpg

Πρώτα, θα σας σερβίρουν το δικό τους, νόστιμο και καλοζυμωμένο προζυμένιο ψωμί και κάτι μικρό να το συνοδέψετε, να σας ανοίξει η όρεξη, μέχρι να προχωρήσετε στα κυρίως.

kits-kai-s-efagha7.jpg

Στα κορυφαία πιάτα το κοκορέτσι με χόρτα και γαλοτύρι Ηπείρου, η σιγομαγειρεμένη στο ζουμί της μαζί με χοντρό μακαρόνι προβατίνα, η αρνικατσικομακαρονάδα, αλλά και ο τραχανάς με προβατίνα και πρόβειο γιαούρτι.

kits-kai-s-efagha8.jpg

Στο νέο μενού, θα βρείτε και ρεβίθια με κιμά και καδοτύρι Μετσόβου, αλλά και φασόλια χυλωμένα με μυρωδικά, λουκάνικο πρόβειο σχάρας και διατηρημένο λεμόνι.

kits-kai-s-efagha9.jpg
kits-kai-s-efagha10.jpg
kits-kai-s-efagha11.jpg

Περί προβατίνας και παράδοσης

Όλες οι μερίδες, σε κυρίως, ορεκτικά και σαλάτες, γενναίες κι άφθονες – δοκιμάστε οπωσδήποτε τον καβουρμά με αβγά, τις πατάτες διπλοτηγανισμενες με ανθό αλατιού και φρέσκια ρίγανη, τα μανιτάρια - και βασισμένες σε συνταγές που αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζεται να πάτε μέχρι τα Τζουμέρκα για να τις δοκιμάσετε, αλλά αρκεί μία βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για να πάρετε μία πολύ καλή γεύση.

kits-kai-s-efagha12.jpg
kits-kai-s-efagha13.jpg
kits-kai-s-efagha14.jpg
kits-kai-s-efagha15.jpg

H αλήθεια είναι, πως πρώτο το «Κιτς και σ’ έφαγα» έφερε στο τραπέζι την κοκκινιστή γίδα με τραχανά κι αβγό, τη βρασμένη στο ζουμί της προβατίνα με χοντρό μακαρόνι και τη χειροποίητη λαχανόπιτα, που στην Ήπειρο θεωρείται ολοκληρωμένο φαγητό και που, ακολουθώντας τη συμβουλή του γιατρού θείου της Ελένης, θα σας σερβίρουν με μελάτο αβγό, όπως ακριβώς το έτρωγαν και στο σπίτι τους.

kits-kai-s-efagha16.jpg

Και μπορεί σήμερα η προβατίνα να έχει πλέον αρχίσει να καθιερώνεται ως πιάτο στην πόλη μας, ωστόσο, η Ελένη έχει να το καυχιέται και είναι πολύ χαρούμενη, για το ότι, ενώ όταν πρωτοάνοιξε το «Κιτς και σ’ έφαγα» οι πελάτες ήταν επιφυλακτικοί ως προς το να δοκιμάσουν τα ιδιαίτερα αυτά πιάτα, σήμερα δεν … προλαβαίνει να τα σερβίρει!

kits-kai-s-efagha17.jpg

Ένα «πολύτιμο» μαγαζί

Το «Κιτς και σ’ έφαγα» ταιριάζει με το χαρακτήρα της Ολύμπου και «δένει» με τα δέντρα της, ως ένα εναλλακτικό εστιατόριο ολίγον τι ρετρό, αλλά με στιβαρές γεύσεις νέας ελληνικής κουζίνας, που μυρίζουν ποιότητα. Είναι ένας χώρος όπου θα δείτε κάθε λογής ετερόκλητα αντικείμενα και μία όμορφη floral ταπετσαρία και που, γενικά, θα σας θυμίσει κάτι από παραμύθι.

kits-kai-s-efagha18.jpg

Η Ελένη και η Μαρία, μία ομάδα απόλυτα δεμένη, που κάνει καθημερινά το καλύτερο για εσάς. Είναι ένα «πολύτιμο» μαγαζί κι ως τέτοιο, σας προτείνουμε να το επισκεφθείτε με την πρώτη ευκαιρία!

Tip: Η κουζίνα του «Κιτς και σ’ έφαγα», λειτουργεί καθημερινά από τις 13.30 έως τις 23.30 και την Κυριακή από τις 13.30 έως τις 21.30.

kits-kai-s-efagha19.jpg
kits-kai-s-efagha20.jpg
kits-kai-s-efagha21.jpg


Διεύθυνση: Ολύμπου 89, Κέντρο

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 519191

Facebook

Instagram




ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία