ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πολυεθνικές τιμολογούν αυθαίρετα - Ζητώ εμφατικά παρέμβαση από την ΕΕ για την ακρίβεια (βίντεο)

«Δεν αντέχουμε δημοσιονομικά μείωση του ΦΠΑ» - Οι εθνικισμοί σήμερα ξυπνάνε στα Βαλκάνια και η Ελλάδα πρέπει να προσέλθει από θέση ισχύος έχοντας μαζί της την Ευρώπη και το διεθνές δίκαιο - Ο κ. Κασσελάκης εκφράζεται με λόγο ο οποίος είναι ασυνάρτητος

 22/05/2024 08:53

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πολυεθνικές τιμολογούν αυθαίρετα - Ζητώ εμφατικά παρέμβαση από την ΕΕ για την ακρίβεια (βίντεο)

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο πρωθυπουργός απάντησε στα ερωτήματα του Παναγιώτη Στάθη και του Γιάννη Κολοκυθά για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, το πολιτικό κλίμα, τις δημοσκοπήσεις, την ακρίβεια, τα ελληνοτουρκικά και τη Βόρεια Μακεδονία.

«Οι πολίτες οι ίδιοι μας λένε με κάθε τρόπο και στις μετρήσεις και στις συζητήσεις ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί το ελληνικό νοικοκυριό. Έχουν δίκαιο γιατί δεν μπορεί να διαψεύσεις μια πραγματικότητα όπως την αντιλαμβάνεται ο Έλληνας πολίτης. Αν δει κανείς τα στοιχεία του πληθωρισμού 5ετιας στην Ελλάδα έχει χαμηλότερο πληθωρι8σμό 5ετιας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα βγαίνει μια κρίση και χαμηλό εισόδημα και το επίπεδο των τιμών είναι αρκετά υψηλότερο.

Έχουμε πράγματι ένα πρόβλημα στον πληθωρισμό των τροφίμων και σε αυτό έχει να παίξει το ελαιόλαδο, αν δεν υπήρχε το ελαιόλαδο ο πληθωρισμός των τροφίμων θα ήταν λίγο πάνω από το 2%. Πράγματι, η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά από αρκετά παρεμβατικά μέτρα έχουμε καθορίσει περιθώριο μικτού κέρδους, έχουμε κάνει πάνω από 45.000 ελέγχους έχουμε επιβάλλει τρόφιμα, τα οποία έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα όχι ενδεχομένως αυτός που περίμεναν η πολίτες και αυτό που θα περιμέναμε και εμείς».

Οι πολυεθνικές τιμολογούν αυθαίρετα - Ζήτησα από την ΕΕ παρέμβαση

«Ας κάνουμε μια διάκριση μεταξύ των προϊόντων των πολυεθνικών και των προϊόντων της λαϊκής που εκεί δεν είμαστε παραπάνω από την ΕΕ. Πάμε στις πολυεθνικές. Εκεί διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πρακτικές πολυεθνικών που χωρίζουν τη ΕΕ σε ζώνες και τιμολογούν αυθαίρετα τα προϊόντα τους με αποτέλεσμα να έχουμε διαφορετικές τιμές του ίδιου προϊόντα και ζήτησα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχουμε μια Ευρωπαϊκή απάντηση για να υπάρχει μια ενιαία αγορά.

Θα λύσει από μόνο του το πρόβλημα; Όχι κανέναν μέτρο από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αθροιστικά όλα μαζί μας κάνουν να νιώθουμε πιο αισιόδοξοι σε σχέση με αυτό που ήμασταν πριν ένα χρόνο.

Πολλές φορές έχουμε αναδείξει θέματα στην Ευρώπη πρώτοι. Και η πιο δομική παρέμβαση είναι η αύξηση των μισθών».

Στηρίζουμε τους φοιτητές με το επίδομα ενοικίου

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί και η ανεργία έχει μειωθεί. Δεύτερον, πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι στον κατώτατο μισθό, ενώ οι μισθοί στον τουρισμό είναι πολύ υψηλότεροι από το βασικό.

Αυξήσαμε το φοιτητικό επίδομα ενοικίου, το πήγαμε από τα 1000 στα 1500 και σε περίπτωση συγκατοίκησης τα πήγαμε στα 2.000 ευρώ. Αν συγκατοικήσεις τρία παιδιά είναι επίδομα 6.000 ευρώ αν μοιράζονται ένα σπίτι. Παντού στον κόσμο φοιτητές συχνά εργάζονται, γίνεται στην Ελλάδα και είναι μια πραγματικότητα. Η δική μας ευθύνη είναι να στηρίξουμε τα παιδιά που έρχονται και μετακινούνται σε άλλες πόλεις με ένα καλό επίδομα ενοικίου να μπορέσουμε να φτιάξουμε καλές φοιτητικές στέγες, που δεν έχουμε, έχουμε άθλιες. Αλλά δρομολογούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα φοιτητικής στέγης σε 5 πανεπιστήμια και για τον φοιτητή έχουμε 50% έκπτωση στα ναύλα».

Δεν αντέχουμε δημοσιονομικά τη μείωση του ΦΠΑ - Τα χειρότερα τα έχουμε περάσει

Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στον τελικό καταναλωτή γιατί έχουμε εμπειρίες και από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά. Έχει δίκαιο ο υπουργός ότι σε ένα περιβάλλον πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα. Όποιος εισηγείται την μείωση του ΦΠΑ να μας πει που θα βρει τα 2 δισ. Έχω ζητήσει κοστολόγηση από το Λογιστήριο του Κράτους αν ο λογαριασμός βγαίνει γιατί εγώ σας λέω ότι δεν βγαίνει. Δεν κάνουμε επιδοματική πολιτική να μας πουν ποια επιδόματα να κόψουμε. Αν πιστεύει ότι δεν πρέπει να τα δίνουμε να μας υποδείξει ποια πρέπει να κόψουμε».

Έχουμε συζητήσει κάποιες στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών. Θα μπορούσαμε να δώσουμε έμφαση στη φορολόγηση της εργασίας, στις εργοδοτικές εισφορές.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, πρέπει να είμαστε συνεπείς δημοσιονομικά.

Καθώς τα επιτόκια θα αποκλιμακώνονται, θα αρχίζουμε να βλέπουμε στοχευμένες μειώσεις τιμών και τα χειρότερα του πληθωρισμού τα έχουμε περάσει.

Δεν είναι πολιτική μου επιλογή η ακρίβεια. Ανυπόστατο αυτό που λέει η αντιπολίτευση. Ποια κυβέρνηση μπορεί να θέλει να είναι ακριβά τα τρόφιμα. Θα εξακολουθούμε να παλεύουμε μέσα από ελέγχους και αυξήσεις στο εισόδημα για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη».

Με ενδιαφέρει να συσπειρώσουμε τον κόσμο

«Έχουμε θέσει στόχο το 33%. Ταμείο θα κάνουμε το βράδυ των ευρωεκλογών. Αλλά από την εικόνα που έχω η βάση της ΝΔ συσπειρώνεται, ότι τα διλήμματα τα οποία έχουμε θέσει και το ευρωπαϊκό ζητούμενο της κάλπης αρχίζει και ακούγεται. Θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να χουμε την Ελλάδα πρωταγωνίστρια και όχι ουραγό και όλοι καταλαβαίνουμε ότι η ΝΔ είναι κατεξοχήν το κόμμα της Ευρώπης και να κάνει τη φωνή της Ελλάδος ισχυρή στην Ευρώπη.

Μας ενδιαφέρει να συσπειρώσουμε και σε αυτούς που κοιτούν σε κόμμα δεξιά μας να κάνουμε τον διαχωρισμό του υπεύθυνου και σοβαρού πατριωτισμού και της πατριδοκαπηλίας. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα που απευθύνεται σε όλη την ελληνική κοινωνία αλλά στα ζητήματα που αφορούν τις πατριωτικές ευαισθησίες η Ελλάδα του 2024 είναι πολύ πιο ισχυρή από την Ελλάδα του 2019, έχοντας επενδύσει στις Ένοπλες Δυνάμεις και ασκώντας μια εξωτερική πολίτικη η οποία είναι υπεύθυνη και αξιόπιστη».

Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, η Βόρεια Μακεδονία είναι

«Δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική με φωνές. Όταν έχουμε ζητήματα με τους βόρειους γείτονές μας, τα λύνουμε με σοβαρότητα θέτοντας ξεκάθαρα τις κόκκινες γραμμές. Ξεκαθαρίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρέπων πρέπει να τηρηθεί παρότι δεν συμφωνούσαμε με πολλές πτυχές της, και στα ζητήματα της ονομασίας δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Το όνομά της ήταν Βόρεια Μακεδονία και όσοι κάποιοι εξακολουθούν να την ονοματίζουν Δημοκρατία της Μακεδονίας, θα μας βρουν απέναντι. Στη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να καταλάβουν ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε και έχει έρθει η ώρα να σοβαρευτούν και να σεβαστούν μια συνθήκη εφόσον θέλουν να μείνουν στον Ευρωπαϊκό δρόμο.

Όπως είδατε υπήρχε η άμεση παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την οποία ζήτησα. Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι, και νομίζω τελικά θα αντιληφθούν ότι η πολιτική είναι αδιέξοδη. Και θα προσαρμοστούν. Θέλουμε καλές σχέσεις με τον γείτονά μας».

Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια

Σε ερώτηση αν η Συμφωνία αλλάζει ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Ζητήματα ονομασίας δεν αλλάζουν. Υπάρχει δυνατότητα να συζητήσουμε το μέλλον της συμφωνίας, αλλά αυτό μπορούμε να κάνουμε ότι να τους πούμε ότι θα τους οδηγήσει σε διεθνή απομόνωση».

«Αφελείς δεν είμαστε, είναι ο βασικός λόγος που δεν κυρώσαμε τα μνημόνια. Βλέπαμε τι γινόταν. Γιατί έρχονται και ζητούν κάποιοι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα να κυρώσει τα μνημόνια. Είναι ανιστόρητοι. Βλέπαμε ότι το VMRO έρχεται στην εξουσία με ένα λόγο εθνικιστικό, ακραίο με επαναφορά όλων των συμβόλων, και είπαμε ότι δεν θέλουμε να προχωρήσουμε στην κύρωση των μνημονίων γιατί αυτό θα στερούσε ένα διαπραγματευτικό όπλο».

Ασυνάρτητος ο κ. Κασσελάκης - Θα κριθεί από τον ελληνικό λαό

Ερωτώμενος για τον πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανο Κασσελάκη είπε «ο κ. Κασσελάκης εκφράζεται με έναν τρόπο που είναι ασυνάρτητος. Δεν ήταν στην Ελλάδα όταν υπογραφόταν η Συμφωνία των Πρεσπών ίσως πρέπει να ενημερωθεί καλύτερα για τις ιδιαιτερότητα του προβλήματος που είχαμε με τον γείτονά μας και να μην είναι απλοϊκός στις προσπάθειες του να κρατήσει εσωκομματικές ισορροπίες. Θα κριθεί από τον ελληνικό λαό, δεν θα πω τίποτα για τον τρόπο που πολιτεύεται, το στυλ του ίσως είναι ξένο σε μένα προσωπικά. Θα κρίνω τις πολιτικές του θέσεις για αυτό επιμένω στην κοστολόγηση του πολικού του προγράμματος. 

Αυτό που βλέπω στην αντιπολίτευση είναι ένα lifestyle απολιτικό λαϊκισμό ο οποίος τέμνεται με τις χειρότερες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ όταν έταζε τα πάντα στους πάντες και οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία».

Η κυβέρνηση αυτή έχει εντολή 4ετίας. Αυτοί που αμφισβητούν το 41% αμφισβητούν την εντολή του ελληνικού λαού. Από το βράδυ των εκλογών είπα όμως ότι δεν είναι εντολή αλαζονείας, αλλά εμπιστοσύνης και απαιτήσεων. Το 41΅δεν το αρπάξαμε μας το έδωσαν οι Έλληνες πολίτες. Και είναι τιμητικό και με υποχρεώνει να κατεβάζω το κεφάλι και να δουλεύω ακόμα ποιο σκληρά. Ας είναι λίγο προσεκτικοί αυτοί που είναι καινούργιοι στην πολιτική, δεν έχουν εκλεγεί πουθενά. Ο κ. Κασσελάκης δεν είναι καν βουλευτής. Λίγη σεμνότητα λίγη λιγότερη αυταρέσκεια δεν βλάπτει στην πολιτική. Μερικές φορές όταν μετατραπούμε τα τρολ που διαβάζουμε στο διαδίκτυο σε επίσημε πολιτική θέση εκεί αρχίζει να υπάρχει ένα πρόβλημα».

«Αυτό που με ενόχλησε ήταν ότι βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω του Conference και είπε ότι κάνουμε ιατρική δυο ταχυτήτων και κάνουμε διαλογή. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Άμα δεν θέλουν να διοργανώνουμε διοργανώσεις να μας το πουν».

«Επενδύουμε πολύ στα νοσοκομεία»

«Αν θέλουν να ασκήσουν κριτική για την υγεία να το κάνουν, γιατί πρώτο το σύστημα υγείας θέλει πολύ δουλειά».

Προσπαθούμε διακαώς να βρούμε γιατρούς σε κρίσιμες ειδικότητες και οι αναισθησιολόγους είναι μια από αυτές. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα του συστήματος. Μακάρι να είχαμε περισσότερους αναισθησιολόγους να τους προσλαμβάναμε. Στην πανδημία το διαπιστώσαμε. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε δομικά. Οι μισθοί στο σύστημα υγείας δεν είναι ελκυστικοί όσοι οι μισθοί σε άλλες χώρες γιατί χάσαμε πολλούς γιατρούς που έφυγαν το εξωτερικό. Έχει υπάρξει μια σημαντική βελτίωση τα τελευταία χρόνια στους μισθούς των γιατρών. Και μια μια οριζόντια αύξηση πριν αυξήσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και με αύξηση που δώσαμε στις εφημερίες γιατί ξεχωρίσαμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. 

Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι κρίσιμο για το σύστημα υγεία να έχουμε υγειονομικό προσωπικό το οποίο να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα πληρωμένο. Θέλουμε περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές και τρέχουν οι προκηρύξεις προσλήψεων αυτή τη στιγμή.

Φτιάχνουμε 32 μονάδες εντατικής νοσηλείας στον Ευαγγελισμό. Φτιάχνουμε 3 νοσοκομεία. Ένα το οποίο είναι στην Κομοτηνή σε πολύ κρίσιμή εθνικά περιοχή. Από τώρα εργαζόμαστε για την στελέχωση. Ξαναφτιάχνουμε τα επείγοντα σε πολλά νοσοκομεία».

«Τα θαλάσσια πάρκα δεν είναι θέμα που μπαίνει στη συζήτηση»

«Η Ελλάδα δεν άλλαξε πολιτική απέναντι στην Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Τουρκία άλλαξε και από το "Μητσοτάκης γιοκ" πήγε σε μια κανονικότητα» είπε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για τα ελληνοτουρικά και συνέχισε: «Έχουμε πετύχει 15 μήνες να μην υπάρχει καμία παραβίαση και παράβαση του εναέριου χώρου, έχουμε έλεγχο στο μεταναστευτικό, έχουμε μια συμφωνία για τη βίζα στα ελληνικά νησιά και έχουμε βάλει ένα πλαίσιο διαλόγου για τη μεγάλη διαφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Είναι ένα πρόβλημα 40 ετών και δεν θα υπάρξει λύση από τη μια στιγμή στην άλλη».

«Η λύση-πακέτο δεν συζητείται από την Ελλάδα από τη στιγμή που αναγνωρίζουμε μόνο μία διαφορά» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Δεν περιμένω ότι στους επόμενους 12 μήνες θα έχουμε κάτι που θα αλλάξει τα γκολπόστ το βρίσκω απίθανο, αλλά ο διάλογος έχει αξία. Μπορεί να έχουμε διαφωνίες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνομιλούμε»

Παράλληλα, ξεκάθαρο ήταν το μήνυμά του και προς την Άγκυρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το τι κάνει η Ελλάδα εντός της ζώνης κυριαρχίας της, δεν αφορά την Τουρκία». «Για τα θαλάσσια πάρκα η θέση μας είναι σαφής. Δεν ξέρω αν περίμενα αντίδραση αλλά δεν αφορά το θέμα αυτό την Τουρκία. Δεν είναι θέμα που μπαίνει στη συζήτηση» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Εγώ πήγα στην Άγκυρα και απάντησα με αυτοπεποίθηση και ευγένεια ότι δεν υπάρχει "τουρκική" μειονότητα και ότι η Χαμάς είναι για εμάς τρομοκρατική οργάνωση».

«Σε 2 εβδομάδες στη Νορμανδία μετά από πρόσκληση Μακρόν για την επέτειο της απόβασης της Νορμανδίας και θα βρεθώ στο Λοριάν όπου ναυπηγούνται τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η ισχυρή αποτροπή είναι προϋπόθεση μιας εξωτερικής πολιτικής αυτοπεποίθησης» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την αλλαγή στάσης της Τουρκίας ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Πιστεύω ότι η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι η προηγούμενη πολιτική την οδηγούσε σε ευθεία σύγκρουση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και κάνει μια προσαρμογή στον ρεαλισμό και αυτό θέλαμε και εμείς». 

«Δεν δέχομαι την άθλια θεωρία περί συγκάλυψης στα Τέμπη»

«Είναι πολύ στενάχωρο να αμφισβητείται η θεσμική επάρκεια της χώρας με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη. Όμως τώρα η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με άλλες υποθέσεις. Για το θέμα έχω μιλήσει με θάρρος και χωρίς να κρύψω τα λόγια μου. Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη» είπε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για την υπόθεση τηςς τραγωδίας των Τεμπών.

«Υπάρχει και μία λεπτή γραμμή μεταξύ των fake news τα οποία ρίζωσαν σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Μπορώ να δεχθώ τις ευθύνες μα για την κατάσταση των σιδηροδρόμων , αυτό που δεν δέχομαι είναι την άθλια θεωρία περί συγκάλυψης» τόνισε.
Και υπογράμμισε: «Είναι ντροπή και αυτοί που επιμένουν να επανέρχονται στο ζήτημα εργαλειοποιούν τον πόνο των συγγενών. Συναντιέμαι ιδιωτικά με συγγενείς θυμάτων των Τεμπών. Θα συναντηθώ ιδιωτικά με όποιον θέλει να με δει και θα του εκθέσω την άποψή μου και δεν θα κρυφτώ από το πρόβλημα».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει 2ος πραγματογνώμονας που θα απαντήσει σε αυτό για το οποίο εγώ είμαι σίγουρος ότι δεν ισχύει. Εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε όλα στη Βουλή αλλά η ευθύνη σύνταξης κατηγορητηρίου ανήκει στην αντιπολίτευση. Καταλαβαίνω αυτό που λέτε ότι δεν πήγε καλά η εξεταστική αλλά είχαμε εκφράσει τους προβληματισμούς μας αν μπορεί η Βουλή να κάνει ερευνητική δουλειά σε μια τόσο έντονα πολιτικοποιημένη συζήτηση. Το πόρισμα της πλειοψηφίας ποτέ δεν συζητήθηκε» είπε. 

«Δεν είμαι οπαδός των συχνών αλλαγών στην κυβέρνηση» 

Έχουμε 17 ημέρες μέχρι τις ευρωεκλογές. Δεν μου αρέσουν οι κυβερνητικές αλλαγές, κάποια στιγμή θα πέσετε μέσα. Κάθε κυβέρνηση μπορεί να γίνεται καλύτερη και εγώ είμαι ο πρώτος που είμαι αυστηρός με τον εαυτό μου και τους συνεργάτες μου και όταν δεν υπάρχει καλή απόδοση έχω τη δυνατότητα να παρεμβαίνω. Έχω δώσει δείγματα την προηγούμενη 4ετια ότι δεν είμαι υπέρμαχος των συχνών αλλαγών.

«Τελικός Κυπέλλου με φιλάθλους η πρότασή μου στην ΕΠΟ»

«Ο Τελικός Κυπέλλου πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο με φιλάθλους, αυτή είναι η πρότασή μου στην ΕΠΟ για του χρόνου και θα εξαντλήσω κάθε δυνατότητά μου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μακάρι να έχουμε για πρώτη φορά νικητή από την Ελλάδα στο Conference League, μακάρι να έχουμε δύο ομάδες στον τελικό της Euroleague και πιστεύω ότι θα βρω χρόνο να πάω ως Έλληνας πρωθυπουργός και όχι ως οπαδός. Επειδη έχω δικαιωθεί στις προβλέψεις μου, δεν θα κάνω νέα. Το χιούμορ είναι αναγκαίο αλλά δεν καλύπτει τη σοβαρότητα της πολιτικής» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το πρόσωπο που θα στηρίξει για την επόμενη θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέφερε:

«Έχω πολύ καλή άποψη για τον τρόπο με τον οποίο η κυρία Σακελλαρόπουλου ασκεί τα καθήκοντα της».



Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο πρωθυπουργός απάντησε στα ερωτήματα του Παναγιώτη Στάθη και του Γιάννη Κολοκυθά για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, το πολιτικό κλίμα, τις δημοσκοπήσεις, την ακρίβεια, τα ελληνοτουρκικά και τη Βόρεια Μακεδονία.

«Οι πολίτες οι ίδιοι μας λένε με κάθε τρόπο και στις μετρήσεις και στις συζητήσεις ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί το ελληνικό νοικοκυριό. Έχουν δίκαιο γιατί δεν μπορεί να διαψεύσεις μια πραγματικότητα όπως την αντιλαμβάνεται ο Έλληνας πολίτης. Αν δει κανείς τα στοιχεία του πληθωρισμού 5ετιας στην Ελλάδα έχει χαμηλότερο πληθωρι8σμό 5ετιας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα βγαίνει μια κρίση και χαμηλό εισόδημα και το επίπεδο των τιμών είναι αρκετά υψηλότερο.

Έχουμε πράγματι ένα πρόβλημα στον πληθωρισμό των τροφίμων και σε αυτό έχει να παίξει το ελαιόλαδο, αν δεν υπήρχε το ελαιόλαδο ο πληθωρισμός των τροφίμων θα ήταν λίγο πάνω από το 2%. Πράγματι, η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά από αρκετά παρεμβατικά μέτρα έχουμε καθορίσει περιθώριο μικτού κέρδους, έχουμε κάνει πάνω από 45.000 ελέγχους έχουμε επιβάλλει τρόφιμα, τα οποία έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα όχι ενδεχομένως αυτός που περίμεναν η πολίτες και αυτό που θα περιμέναμε και εμείς».

Οι πολυεθνικές τιμολογούν αυθαίρετα - Ζήτησα από την ΕΕ παρέμβαση

«Ας κάνουμε μια διάκριση μεταξύ των προϊόντων των πολυεθνικών και των προϊόντων της λαϊκής που εκεί δεν είμαστε παραπάνω από την ΕΕ. Πάμε στις πολυεθνικές. Εκεί διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πρακτικές πολυεθνικών που χωρίζουν τη ΕΕ σε ζώνες και τιμολογούν αυθαίρετα τα προϊόντα τους με αποτέλεσμα να έχουμε διαφορετικές τιμές του ίδιου προϊόντα και ζήτησα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχουμε μια Ευρωπαϊκή απάντηση για να υπάρχει μια ενιαία αγορά.

Θα λύσει από μόνο του το πρόβλημα; Όχι κανέναν μέτρο από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αθροιστικά όλα μαζί μας κάνουν να νιώθουμε πιο αισιόδοξοι σε σχέση με αυτό που ήμασταν πριν ένα χρόνο.

Πολλές φορές έχουμε αναδείξει θέματα στην Ευρώπη πρώτοι. Και η πιο δομική παρέμβαση είναι η αύξηση των μισθών».

Στηρίζουμε τους φοιτητές με το επίδομα ενοικίου

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί και η ανεργία έχει μειωθεί. Δεύτερον, πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι στον κατώτατο μισθό, ενώ οι μισθοί στον τουρισμό είναι πολύ υψηλότεροι από το βασικό.

Αυξήσαμε το φοιτητικό επίδομα ενοικίου, το πήγαμε από τα 1000 στα 1500 και σε περίπτωση συγκατοίκησης τα πήγαμε στα 2.000 ευρώ. Αν συγκατοικήσεις τρία παιδιά είναι επίδομα 6.000 ευρώ αν μοιράζονται ένα σπίτι. Παντού στον κόσμο φοιτητές συχνά εργάζονται, γίνεται στην Ελλάδα και είναι μια πραγματικότητα. Η δική μας ευθύνη είναι να στηρίξουμε τα παιδιά που έρχονται και μετακινούνται σε άλλες πόλεις με ένα καλό επίδομα ενοικίου να μπορέσουμε να φτιάξουμε καλές φοιτητικές στέγες, που δεν έχουμε, έχουμε άθλιες. Αλλά δρομολογούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα φοιτητικής στέγης σε 5 πανεπιστήμια και για τον φοιτητή έχουμε 50% έκπτωση στα ναύλα».

Δεν αντέχουμε δημοσιονομικά τη μείωση του ΦΠΑ - Τα χειρότερα τα έχουμε περάσει

Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στον τελικό καταναλωτή γιατί έχουμε εμπειρίες και από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά. Έχει δίκαιο ο υπουργός ότι σε ένα περιβάλλον πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα. Όποιος εισηγείται την μείωση του ΦΠΑ να μας πει που θα βρει τα 2 δισ. Έχω ζητήσει κοστολόγηση από το Λογιστήριο του Κράτους αν ο λογαριασμός βγαίνει γιατί εγώ σας λέω ότι δεν βγαίνει. Δεν κάνουμε επιδοματική πολιτική να μας πουν ποια επιδόματα να κόψουμε. Αν πιστεύει ότι δεν πρέπει να τα δίνουμε να μας υποδείξει ποια πρέπει να κόψουμε».

Έχουμε συζητήσει κάποιες στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών. Θα μπορούσαμε να δώσουμε έμφαση στη φορολόγηση της εργασίας, στις εργοδοτικές εισφορές.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, πρέπει να είμαστε συνεπείς δημοσιονομικά.

Καθώς τα επιτόκια θα αποκλιμακώνονται, θα αρχίζουμε να βλέπουμε στοχευμένες μειώσεις τιμών και τα χειρότερα του πληθωρισμού τα έχουμε περάσει.

Δεν είναι πολιτική μου επιλογή η ακρίβεια. Ανυπόστατο αυτό που λέει η αντιπολίτευση. Ποια κυβέρνηση μπορεί να θέλει να είναι ακριβά τα τρόφιμα. Θα εξακολουθούμε να παλεύουμε μέσα από ελέγχους και αυξήσεις στο εισόδημα για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη».

Με ενδιαφέρει να συσπειρώσουμε τον κόσμο

«Έχουμε θέσει στόχο το 33%. Ταμείο θα κάνουμε το βράδυ των ευρωεκλογών. Αλλά από την εικόνα που έχω η βάση της ΝΔ συσπειρώνεται, ότι τα διλήμματα τα οποία έχουμε θέσει και το ευρωπαϊκό ζητούμενο της κάλπης αρχίζει και ακούγεται. Θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να χουμε την Ελλάδα πρωταγωνίστρια και όχι ουραγό και όλοι καταλαβαίνουμε ότι η ΝΔ είναι κατεξοχήν το κόμμα της Ευρώπης και να κάνει τη φωνή της Ελλάδος ισχυρή στην Ευρώπη.

Μας ενδιαφέρει να συσπειρώσουμε και σε αυτούς που κοιτούν σε κόμμα δεξιά μας να κάνουμε τον διαχωρισμό του υπεύθυνου και σοβαρού πατριωτισμού και της πατριδοκαπηλίας. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα που απευθύνεται σε όλη την ελληνική κοινωνία αλλά στα ζητήματα που αφορούν τις πατριωτικές ευαισθησίες η Ελλάδα του 2024 είναι πολύ πιο ισχυρή από την Ελλάδα του 2019, έχοντας επενδύσει στις Ένοπλες Δυνάμεις και ασκώντας μια εξωτερική πολίτικη η οποία είναι υπεύθυνη και αξιόπιστη».

Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, η Βόρεια Μακεδονία είναι

«Δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική με φωνές. Όταν έχουμε ζητήματα με τους βόρειους γείτονές μας, τα λύνουμε με σοβαρότητα θέτοντας ξεκάθαρα τις κόκκινες γραμμές. Ξεκαθαρίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρέπων πρέπει να τηρηθεί παρότι δεν συμφωνούσαμε με πολλές πτυχές της, και στα ζητήματα της ονομασίας δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Το όνομά της ήταν Βόρεια Μακεδονία και όσοι κάποιοι εξακολουθούν να την ονοματίζουν Δημοκρατία της Μακεδονίας, θα μας βρουν απέναντι. Στη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να καταλάβουν ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε και έχει έρθει η ώρα να σοβαρευτούν και να σεβαστούν μια συνθήκη εφόσον θέλουν να μείνουν στον Ευρωπαϊκό δρόμο.

Όπως είδατε υπήρχε η άμεση παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την οποία ζήτησα. Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι, και νομίζω τελικά θα αντιληφθούν ότι η πολιτική είναι αδιέξοδη. Και θα προσαρμοστούν. Θέλουμε καλές σχέσεις με τον γείτονά μας».

Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια

Σε ερώτηση αν η Συμφωνία αλλάζει ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Ζητήματα ονομασίας δεν αλλάζουν. Υπάρχει δυνατότητα να συζητήσουμε το μέλλον της συμφωνίας, αλλά αυτό μπορούμε να κάνουμε ότι να τους πούμε ότι θα τους οδηγήσει σε διεθνή απομόνωση».

«Αφελείς δεν είμαστε, είναι ο βασικός λόγος που δεν κυρώσαμε τα μνημόνια. Βλέπαμε τι γινόταν. Γιατί έρχονται και ζητούν κάποιοι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα να κυρώσει τα μνημόνια. Είναι ανιστόρητοι. Βλέπαμε ότι το VMRO έρχεται στην εξουσία με ένα λόγο εθνικιστικό, ακραίο με επαναφορά όλων των συμβόλων, και είπαμε ότι δεν θέλουμε να προχωρήσουμε στην κύρωση των μνημονίων γιατί αυτό θα στερούσε ένα διαπραγματευτικό όπλο».

Ασυνάρτητος ο κ. Κασσελάκης - Θα κριθεί από τον ελληνικό λαό

Ερωτώμενος για τον πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανο Κασσελάκη είπε «ο κ. Κασσελάκης εκφράζεται με έναν τρόπο που είναι ασυνάρτητος. Δεν ήταν στην Ελλάδα όταν υπογραφόταν η Συμφωνία των Πρεσπών ίσως πρέπει να ενημερωθεί καλύτερα για τις ιδιαιτερότητα του προβλήματος που είχαμε με τον γείτονά μας και να μην είναι απλοϊκός στις προσπάθειες του να κρατήσει εσωκομματικές ισορροπίες. Θα κριθεί από τον ελληνικό λαό, δεν θα πω τίποτα για τον τρόπο που πολιτεύεται, το στυλ του ίσως είναι ξένο σε μένα προσωπικά. Θα κρίνω τις πολιτικές του θέσεις για αυτό επιμένω στην κοστολόγηση του πολικού του προγράμματος. 

Αυτό που βλέπω στην αντιπολίτευση είναι ένα lifestyle απολιτικό λαϊκισμό ο οποίος τέμνεται με τις χειρότερες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ όταν έταζε τα πάντα στους πάντες και οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία».

Η κυβέρνηση αυτή έχει εντολή 4ετίας. Αυτοί που αμφισβητούν το 41% αμφισβητούν την εντολή του ελληνικού λαού. Από το βράδυ των εκλογών είπα όμως ότι δεν είναι εντολή αλαζονείας, αλλά εμπιστοσύνης και απαιτήσεων. Το 41΅δεν το αρπάξαμε μας το έδωσαν οι Έλληνες πολίτες. Και είναι τιμητικό και με υποχρεώνει να κατεβάζω το κεφάλι και να δουλεύω ακόμα ποιο σκληρά. Ας είναι λίγο προσεκτικοί αυτοί που είναι καινούργιοι στην πολιτική, δεν έχουν εκλεγεί πουθενά. Ο κ. Κασσελάκης δεν είναι καν βουλευτής. Λίγη σεμνότητα λίγη λιγότερη αυταρέσκεια δεν βλάπτει στην πολιτική. Μερικές φορές όταν μετατραπούμε τα τρολ που διαβάζουμε στο διαδίκτυο σε επίσημε πολιτική θέση εκεί αρχίζει να υπάρχει ένα πρόβλημα».

«Αυτό που με ενόχλησε ήταν ότι βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω του Conference και είπε ότι κάνουμε ιατρική δυο ταχυτήτων και κάνουμε διαλογή. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Άμα δεν θέλουν να διοργανώνουμε διοργανώσεις να μας το πουν».

«Επενδύουμε πολύ στα νοσοκομεία»

«Αν θέλουν να ασκήσουν κριτική για την υγεία να το κάνουν, γιατί πρώτο το σύστημα υγείας θέλει πολύ δουλειά».

Προσπαθούμε διακαώς να βρούμε γιατρούς σε κρίσιμες ειδικότητες και οι αναισθησιολόγους είναι μια από αυτές. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα του συστήματος. Μακάρι να είχαμε περισσότερους αναισθησιολόγους να τους προσλαμβάναμε. Στην πανδημία το διαπιστώσαμε. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε δομικά. Οι μισθοί στο σύστημα υγείας δεν είναι ελκυστικοί όσοι οι μισθοί σε άλλες χώρες γιατί χάσαμε πολλούς γιατρούς που έφυγαν το εξωτερικό. Έχει υπάρξει μια σημαντική βελτίωση τα τελευταία χρόνια στους μισθούς των γιατρών. Και μια μια οριζόντια αύξηση πριν αυξήσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και με αύξηση που δώσαμε στις εφημερίες γιατί ξεχωρίσαμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. 

Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι κρίσιμο για το σύστημα υγεία να έχουμε υγειονομικό προσωπικό το οποίο να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα πληρωμένο. Θέλουμε περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές και τρέχουν οι προκηρύξεις προσλήψεων αυτή τη στιγμή.

Φτιάχνουμε 32 μονάδες εντατικής νοσηλείας στον Ευαγγελισμό. Φτιάχνουμε 3 νοσοκομεία. Ένα το οποίο είναι στην Κομοτηνή σε πολύ κρίσιμή εθνικά περιοχή. Από τώρα εργαζόμαστε για την στελέχωση. Ξαναφτιάχνουμε τα επείγοντα σε πολλά νοσοκομεία».

«Τα θαλάσσια πάρκα δεν είναι θέμα που μπαίνει στη συζήτηση»

«Η Ελλάδα δεν άλλαξε πολιτική απέναντι στην Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Τουρκία άλλαξε και από το "Μητσοτάκης γιοκ" πήγε σε μια κανονικότητα» είπε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για τα ελληνοτουρικά και συνέχισε: «Έχουμε πετύχει 15 μήνες να μην υπάρχει καμία παραβίαση και παράβαση του εναέριου χώρου, έχουμε έλεγχο στο μεταναστευτικό, έχουμε μια συμφωνία για τη βίζα στα ελληνικά νησιά και έχουμε βάλει ένα πλαίσιο διαλόγου για τη μεγάλη διαφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Είναι ένα πρόβλημα 40 ετών και δεν θα υπάρξει λύση από τη μια στιγμή στην άλλη».

«Η λύση-πακέτο δεν συζητείται από την Ελλάδα από τη στιγμή που αναγνωρίζουμε μόνο μία διαφορά» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Δεν περιμένω ότι στους επόμενους 12 μήνες θα έχουμε κάτι που θα αλλάξει τα γκολπόστ το βρίσκω απίθανο, αλλά ο διάλογος έχει αξία. Μπορεί να έχουμε διαφωνίες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνομιλούμε»

Παράλληλα, ξεκάθαρο ήταν το μήνυμά του και προς την Άγκυρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το τι κάνει η Ελλάδα εντός της ζώνης κυριαρχίας της, δεν αφορά την Τουρκία». «Για τα θαλάσσια πάρκα η θέση μας είναι σαφής. Δεν ξέρω αν περίμενα αντίδραση αλλά δεν αφορά το θέμα αυτό την Τουρκία. Δεν είναι θέμα που μπαίνει στη συζήτηση» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Εγώ πήγα στην Άγκυρα και απάντησα με αυτοπεποίθηση και ευγένεια ότι δεν υπάρχει "τουρκική" μειονότητα και ότι η Χαμάς είναι για εμάς τρομοκρατική οργάνωση».

«Σε 2 εβδομάδες στη Νορμανδία μετά από πρόσκληση Μακρόν για την επέτειο της απόβασης της Νορμανδίας και θα βρεθώ στο Λοριάν όπου ναυπηγούνται τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η ισχυρή αποτροπή είναι προϋπόθεση μιας εξωτερικής πολιτικής αυτοπεποίθησης» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την αλλαγή στάσης της Τουρκίας ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Πιστεύω ότι η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι η προηγούμενη πολιτική την οδηγούσε σε ευθεία σύγκρουση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και κάνει μια προσαρμογή στον ρεαλισμό και αυτό θέλαμε και εμείς». 

«Δεν δέχομαι την άθλια θεωρία περί συγκάλυψης στα Τέμπη»

«Είναι πολύ στενάχωρο να αμφισβητείται η θεσμική επάρκεια της χώρας με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη. Όμως τώρα η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με άλλες υποθέσεις. Για το θέμα έχω μιλήσει με θάρρος και χωρίς να κρύψω τα λόγια μου. Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη» είπε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για την υπόθεση τηςς τραγωδίας των Τεμπών.

«Υπάρχει και μία λεπτή γραμμή μεταξύ των fake news τα οποία ρίζωσαν σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Μπορώ να δεχθώ τις ευθύνες μα για την κατάσταση των σιδηροδρόμων , αυτό που δεν δέχομαι είναι την άθλια θεωρία περί συγκάλυψης» τόνισε.
Και υπογράμμισε: «Είναι ντροπή και αυτοί που επιμένουν να επανέρχονται στο ζήτημα εργαλειοποιούν τον πόνο των συγγενών. Συναντιέμαι ιδιωτικά με συγγενείς θυμάτων των Τεμπών. Θα συναντηθώ ιδιωτικά με όποιον θέλει να με δει και θα του εκθέσω την άποψή μου και δεν θα κρυφτώ από το πρόβλημα».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει 2ος πραγματογνώμονας που θα απαντήσει σε αυτό για το οποίο εγώ είμαι σίγουρος ότι δεν ισχύει. Εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε όλα στη Βουλή αλλά η ευθύνη σύνταξης κατηγορητηρίου ανήκει στην αντιπολίτευση. Καταλαβαίνω αυτό που λέτε ότι δεν πήγε καλά η εξεταστική αλλά είχαμε εκφράσει τους προβληματισμούς μας αν μπορεί η Βουλή να κάνει ερευνητική δουλειά σε μια τόσο έντονα πολιτικοποιημένη συζήτηση. Το πόρισμα της πλειοψηφίας ποτέ δεν συζητήθηκε» είπε. 

«Δεν είμαι οπαδός των συχνών αλλαγών στην κυβέρνηση» 

Έχουμε 17 ημέρες μέχρι τις ευρωεκλογές. Δεν μου αρέσουν οι κυβερνητικές αλλαγές, κάποια στιγμή θα πέσετε μέσα. Κάθε κυβέρνηση μπορεί να γίνεται καλύτερη και εγώ είμαι ο πρώτος που είμαι αυστηρός με τον εαυτό μου και τους συνεργάτες μου και όταν δεν υπάρχει καλή απόδοση έχω τη δυνατότητα να παρεμβαίνω. Έχω δώσει δείγματα την προηγούμενη 4ετια ότι δεν είμαι υπέρμαχος των συχνών αλλαγών.

«Τελικός Κυπέλλου με φιλάθλους η πρότασή μου στην ΕΠΟ»

«Ο Τελικός Κυπέλλου πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο με φιλάθλους, αυτή είναι η πρότασή μου στην ΕΠΟ για του χρόνου και θα εξαντλήσω κάθε δυνατότητά μου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μακάρι να έχουμε για πρώτη φορά νικητή από την Ελλάδα στο Conference League, μακάρι να έχουμε δύο ομάδες στον τελικό της Euroleague και πιστεύω ότι θα βρω χρόνο να πάω ως Έλληνας πρωθυπουργός και όχι ως οπαδός. Επειδη έχω δικαιωθεί στις προβλέψεις μου, δεν θα κάνω νέα. Το χιούμορ είναι αναγκαίο αλλά δεν καλύπτει τη σοβαρότητα της πολιτικής» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το πρόσωπο που θα στηρίξει για την επόμενη θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέφερε:

«Έχω πολύ καλή άποψη για τον τρόπο με τον οποίο η κυρία Σακελλαρόπουλου ασκεί τα καθήκοντα της».



ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία