ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κεντρική Μακεδονία: Drones ψεκάζουν τα κουνούπια που τα… ξύπνησαν οι βροχές

Παρά τις συνεχείς βροχοπτώσεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα, το επίπεδο όχλησης σε αυτή τη φάση παραμένει σχετικά χαμηλό - Ανύπαρκτη η παρουσία του ιού του Νείλου

 04/05/2023 07:00

Κεντρική Μακεδονία: Drones ψεκάζουν τα κουνούπια που τα… ξύπνησαν οι βροχές

Φανή Σοβιτσλή

Γκάζι πάτησαν από τις αρχές Απριλίου τα συνεργεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στα υγροτοπικά συστήματα της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας, αξιοποιώντας και φέτος τη σύγχρονη τεχνολογία. Παράλληλα, drone πετούν σχεδόν καθημερινά πάνω από μεγάλες επιφάνειες όπου συγκεντρώνονται νερά ψεκάζοντας εκατοντάδες στρέμματα, εκεί όπου αδυνατούν να προσεγγίσουν τα επίγεια συνεργεία.

Ειδικότερα, θα ψεκαστούν πάνω περί τα 300.000 στρέμματα στην Κεντρική Μακεδονία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα υγροτοπικά συστήματα του Αγγελοχωρίου, του Καλοχωρίου, της Μηχανιώντας, της Μίκρας, της Επανομής, των λιμνών Βόλβης και Αγίου Βασιλείου κ.ά., καθώς και οι ορυζώνες στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών που καλύπτουν τα 200.000 από τα περίπου 300.00ο στρέμματα στην ΠΚΜ.

Την ίδια ώρα η άνοιξη φαίνεται ότι άρχισε να... ξυπνά τα κουνούπια, ωστόσο παρά τις συνεχείς βροχοπτώσεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα, το επίπεδο όχλησης σε αυτή τη φάση παραμένει σχετικά χαμηλό.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι η βροχή δεν θα φέρει περισσότερα κουνούπια, καθώς οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές, αν και σημειώνουν ότι αυξημένοι εμφανίζονται οι πληθυσμοί μόλις σε δύο από τις 60 θέσεις που παρακολουθούνται από τους υπεύθυνους του προγράμματος.

«Οι βροχές είναι πολλές και συνεχείς, αλλά όσο οι θερμοκρασίες παραμένουν σχετικά χαμηλές τη όχληση από τα κουνούπια δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση» τονίζει στη «ΜτΚ» ο επικεφαλής της εταιρείας που υλοποιεί τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δρ. Βιολογίας Σπύρος Μουρελάτος.

Ωστόσο επισημαίνει ότι τη όχληση θα έρθει, αμέσως μόλις ανεβεί η θερμοκρασία, αλλά προς το παρόν, επειδή υπάρχει καιρική αστάθεια δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το πόσο μεγάλη θα είναι. «Αναμφίβολα θα έχουμε όχληση από τα κουνούπια, αλλά εκτίμηση μας είναι ότι δεν θα είναι εκτεταμένη. Ωστόσο είναι παρακινδυνευμένο να προβλέπουμε πως θα κινηθεί ο καιρός τους επόμενους μήνες οπότε ανεβαίνει η θερμοκρασία και μπαίνει το καλοκαίρι».

Ανύπαρκτη η παρουσία του ιού του Νείλου

Παρότι η όχληση από τα κουνούπια θα έρθει σταδιακά, οι επιστήμονες δηλώνουν ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς τα «κουνούπια της άνοιξης» (aedes caspious) ναι μεν είναι εδώ, αλλά δεν είναι εκείνα που ευθύνονται για τη διάδοση μολυσματικών ασθενειών, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου.

«Έχουμε μεγάλους πληθυσμούς προνυμφών σε μεγάλες υγροτοπικές επιφάνειες, αλλά οι ψεκασμοί, μέσω και των drone, γίνονται με πιο αποτελεσματικό τρόπο και ειδικά σε περιοχές που δεν μπορούν εύκολα να προσεγγίσουν τα συνεργεία μας» υπογράμμισε ο κ. Μουρελάτος.

Όσον αφορά στην αγωνία των πολιτών για τον ιό του Δυτικού Νείλου, δεδομένου ότι πέρσι είχαμε έντονη κινητικότητα και κρούσματα, ο Δρ. Βιολογίας εξηγεί ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κυκλοφορία του ιού και ότι δεδομένα για το πώς θα κινηθεί θα υπάρξουν από τον Ιούνιο και μετέπειτα. 

«Είχαμε έναν ήπιο χειμώνα και αυτό δεν μπορεί να δώσει σαφή ερμηνεία για την κυκλοφορία του ιού το διάστημα του καλοκαιριού. Σε κάθε περίπτωση οι επίμαχοι μήνες είναι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, ενώ τον Ιούνιο θα ξέρουμε πως θα κινηθεί φέτος ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Γνωστοποίησε μάλιστα ότι αυτή την περίοδο τοποθετούνται οι παγίδες σύλληψης των ακμαίων κουνουπιών και από τους ελέγχους και τις ταυτοποιήσεις που θα γίνουν σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) θα μπορεί να προκύψει μια αρχική πρόβλεψη από τον Ιούνιο.

Έρχεται και ο… ντετέκτιβ των κουνουπιών

Στο μεταξύ από 1η Μαΐου, τίθεται σε λειτουργία η πρωτοποριακή εφαρμογή μέσω κινητού από την εταιρεία Οικοανάπτυξη η οποία παρέχει τη δυνατότητα πρόγνωσης για τους πληθυσμούς κουνουπιών και για το επίπεδο όχλησης, σε βάθος περίπου μιας εβδομάδας, σε εκατοντάδες οικισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για την εφαρμογή Mosquito Vision η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρεία «Οικοανάπτυξη ΑΕ» και την οποία οι πολίτες μπορούν κατεβάσουν δωρεάν εύκολα και γρήγορα στο PC τους από το play store. Η εφαρμογή παρέχει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση όσον αφορά τους πληθυσμούς των κουνουπιών και την καλύτερη παρακολούθηση του έργου καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι παρεμβάσεις από τους δήμους

Τη Μεγάλη Εβδομάδα άρχισαν οι πρώτες παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών καθώς και άλλων ενοχλητικών εντόμων σε οικισμούς του δήμου Θέρμης. Ειδικότερα, έγιναν στοχευμένες εργασίες καταπολέμησης κουνουπιών, ψύλλων και πιτυοκάμπης, ενώ πραγματοποιήθηκε κύκλος προνυμφοκτονίας κουνουπιών σε όλα τα φρεάτια με στάσιμα νερά και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους με στάσιμα νερά σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

Παράλληλα, συνεργεία του δήμου προχώρησαν σε ψεκασμούς για την καταπολέμηση ψύλλων κατόπιν αιτημάτων δημοτών και διαπιστωθέντων κρουσμάτων παρουσίας ψύλλων σε συγκεκριμένες οδούς των δημοτικών διαμερισμάτων Τριαδίου και Σουρωτής.

Επίσης, τοποθέτησαν αυτοκόλλητες ταινίες μηχανικής καταπολέμησης πιτυοκάμπης ως συμπληρωματικό μέτρο καταπολέμησης της πιτυοκάμπης σε συνέχεια των προγραμματισμένων ψεκασμών, σε σχολικές μονάδες που εντοπίστηκε παρουσία των συγκεκριμένων εντόμων.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του ετήσιου προγραμματισμού του δήμου Θέρμης, σε όλο το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνεται καθαρισμός, ψεκασμός και απεντόμωση φρεατίων από εξειδικευμένο συνεργείο με τη χρήση κατάλληλων σκευασμάτων, εγκεκριμένων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης, θα γίνουν παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας κουνουπιών σε όλα τα φρεάτια, υδροσυλλογής δικτύου ομβρίων του δήμου, καθώς επίσης, διαρκής παρακολούθηση και έλεγχος με απολύμανση και μυοκτονία. Θα γίνει ακόμη ειδικός ψεκασμός σε όλους τους κάδους απορριμμάτων κάτω και πέριξ αυτών.

drone-kounoupia-pkm.jpg

Πρόγραμμα προνυμφοκτονιών

Στην εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών προχώρησε προ ημερών και ο δήμος Δέλτα, ψεκάζοντας σε όλες τις κοινότητες, επικουρικά με το πρόγραμμα που εκπονεί κάθε χρόνο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη, από το 2022 έχει υπογραφεί μελέτη και ανατέθηκε σε ανάδοχο ιδιώτη, προκειμένου να υπάρξει σειρά στοχευμένων δράσεων για την επίλυση του προβλήματος των κουνουπιών σε όλο το δήμο. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι απολύτως κατάλληλες για το περιβάλλον και την υγεία των Πολιτών και αναμένεται να μειώσουν την αναπαραγωγή κουνουπιών και την εξάλειψη των υπαρχόντων σε μεγάλο βαθμό.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται αποκλειστικά με δαπάνη του δήμου Δέλτα και ο σχεδιασμός αφορά στην εφαρμογή προνυμφοκτονίας ώστε να καταστραφούν όλα τα είδη κουνουπιών στα σημεία αναπαραγωγής. Περιλαμβάνει εφαρμογές και επαναληπτικές ρήψεις για την αποτελεσματικότερη αναστολή της αναπαραγωγής των κουνουπιών.

«Εκπονούμε ένα φιλόδοξο σχέδιο καταπολέμησης των κουνουπιών ώστε οι πολίτες του δήμου Δέλτα να απαλλαγούν κατά το δυνατό από την μάστιγα των κουνουπιών που μας ταλαιπωρεί όλους κατά τη θερινή περίοδο. Είναι ένας σχεδιασμός λεπτομερείς που αρχίζει από σήμερα και θα συνεχιστεί όλο το επόμενο διάστημα σε όλες τις Κοινότητες. Παράλληλα αναμένουμε την έναρξη του προγράμματος που εκπονεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που θα λειτουργήσει επικουρικά στο δικό μας σχέδιο για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα» ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης.

Η αρχή του προγράμματος έγινε από τη Δημοτική Ενότητα Αξιού και συγκεκριμένα από τα Κύμινα τα Νέα Μάλγαρα και τη Βραχιά. Ήδη από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας έγιναν στοχευμένες επεμβάσεις με ειδικά υλικά ακίνδυνα για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο, αφού πρώτα ολοκληρώθηκε η μελέτη του χώρου και η χαρτογράφηση των περιοχών που επιλέχθηκαν και κρίθηκε απαραίτητο να γίνουν επεμβάσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Τις επόμενες ημέρες με τις ίδιες μεθόδους οι εφαρμογές θα γίνουν στην Δημοτική Ενότητα Εχεδώρου και συγκεκριμένα σε Σίνδο, Διαβατά, Νέα Μαγνησία και Καλοχώρι.

Επίσης, θα εφαρμοστεί προνυμφοκτονία στη Δημοτική Ενότητα Χαλάστρας και συγκεκριμένα στις Κοινότητες Ανατολικού και Χαλάστρα ενώ την Παρασκευή θα γίνει 2η εφαρμογή στα Κύμινα τα Νέα Μάλγαρα και τη Βραχιά.

Σύμφωνα με την μελέτη του έργου οι φάσεις εκτέλεσης είναι οι εξής:

• Εντοπισμός και αξιολόγηση εστιών
• Αποτύπωση εστιών και κατασκευή επιχειρησιακών χαρτών
• Οριοθέτηση-υπόδειξη επιφανειών για ψεκασμό
• Διενέργεια ψεκασμών από εδάφους προνυμφοκτονίας
• Καταπολέμηση με ταμπλέτες στις εστίες εντοπισμού
• Διενέργεια ψεκασμών από εδάφους ακμαιοκτονίας LV
• Έλεγχος αποτελεσματικότητας ψεκασμών προνυμφοκτονίας με δειγματοληψίες
• Διανομή ενημερωτικού εντύπου περί μέτρων προστασίας από τα κουνούπια

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29-30.04.2023

Γκάζι πάτησαν από τις αρχές Απριλίου τα συνεργεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στα υγροτοπικά συστήματα της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας, αξιοποιώντας και φέτος τη σύγχρονη τεχνολογία. Παράλληλα, drone πετούν σχεδόν καθημερινά πάνω από μεγάλες επιφάνειες όπου συγκεντρώνονται νερά ψεκάζοντας εκατοντάδες στρέμματα, εκεί όπου αδυνατούν να προσεγγίσουν τα επίγεια συνεργεία.

Ειδικότερα, θα ψεκαστούν πάνω περί τα 300.000 στρέμματα στην Κεντρική Μακεδονία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα υγροτοπικά συστήματα του Αγγελοχωρίου, του Καλοχωρίου, της Μηχανιώντας, της Μίκρας, της Επανομής, των λιμνών Βόλβης και Αγίου Βασιλείου κ.ά., καθώς και οι ορυζώνες στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών που καλύπτουν τα 200.000 από τα περίπου 300.00ο στρέμματα στην ΠΚΜ.

Την ίδια ώρα η άνοιξη φαίνεται ότι άρχισε να... ξυπνά τα κουνούπια, ωστόσο παρά τις συνεχείς βροχοπτώσεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα, το επίπεδο όχλησης σε αυτή τη φάση παραμένει σχετικά χαμηλό.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι η βροχή δεν θα φέρει περισσότερα κουνούπια, καθώς οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές, αν και σημειώνουν ότι αυξημένοι εμφανίζονται οι πληθυσμοί μόλις σε δύο από τις 60 θέσεις που παρακολουθούνται από τους υπεύθυνους του προγράμματος.

«Οι βροχές είναι πολλές και συνεχείς, αλλά όσο οι θερμοκρασίες παραμένουν σχετικά χαμηλές τη όχληση από τα κουνούπια δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση» τονίζει στη «ΜτΚ» ο επικεφαλής της εταιρείας που υλοποιεί τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δρ. Βιολογίας Σπύρος Μουρελάτος.

Ωστόσο επισημαίνει ότι τη όχληση θα έρθει, αμέσως μόλις ανεβεί η θερμοκρασία, αλλά προς το παρόν, επειδή υπάρχει καιρική αστάθεια δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το πόσο μεγάλη θα είναι. «Αναμφίβολα θα έχουμε όχληση από τα κουνούπια, αλλά εκτίμηση μας είναι ότι δεν θα είναι εκτεταμένη. Ωστόσο είναι παρακινδυνευμένο να προβλέπουμε πως θα κινηθεί ο καιρός τους επόμενους μήνες οπότε ανεβαίνει η θερμοκρασία και μπαίνει το καλοκαίρι».

Ανύπαρκτη η παρουσία του ιού του Νείλου

Παρότι η όχληση από τα κουνούπια θα έρθει σταδιακά, οι επιστήμονες δηλώνουν ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς τα «κουνούπια της άνοιξης» (aedes caspious) ναι μεν είναι εδώ, αλλά δεν είναι εκείνα που ευθύνονται για τη διάδοση μολυσματικών ασθενειών, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου.

«Έχουμε μεγάλους πληθυσμούς προνυμφών σε μεγάλες υγροτοπικές επιφάνειες, αλλά οι ψεκασμοί, μέσω και των drone, γίνονται με πιο αποτελεσματικό τρόπο και ειδικά σε περιοχές που δεν μπορούν εύκολα να προσεγγίσουν τα συνεργεία μας» υπογράμμισε ο κ. Μουρελάτος.

Όσον αφορά στην αγωνία των πολιτών για τον ιό του Δυτικού Νείλου, δεδομένου ότι πέρσι είχαμε έντονη κινητικότητα και κρούσματα, ο Δρ. Βιολογίας εξηγεί ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κυκλοφορία του ιού και ότι δεδομένα για το πώς θα κινηθεί θα υπάρξουν από τον Ιούνιο και μετέπειτα. 

«Είχαμε έναν ήπιο χειμώνα και αυτό δεν μπορεί να δώσει σαφή ερμηνεία για την κυκλοφορία του ιού το διάστημα του καλοκαιριού. Σε κάθε περίπτωση οι επίμαχοι μήνες είναι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, ενώ τον Ιούνιο θα ξέρουμε πως θα κινηθεί φέτος ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Γνωστοποίησε μάλιστα ότι αυτή την περίοδο τοποθετούνται οι παγίδες σύλληψης των ακμαίων κουνουπιών και από τους ελέγχους και τις ταυτοποιήσεις που θα γίνουν σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) θα μπορεί να προκύψει μια αρχική πρόβλεψη από τον Ιούνιο.

Έρχεται και ο… ντετέκτιβ των κουνουπιών

Στο μεταξύ από 1η Μαΐου, τίθεται σε λειτουργία η πρωτοποριακή εφαρμογή μέσω κινητού από την εταιρεία Οικοανάπτυξη η οποία παρέχει τη δυνατότητα πρόγνωσης για τους πληθυσμούς κουνουπιών και για το επίπεδο όχλησης, σε βάθος περίπου μιας εβδομάδας, σε εκατοντάδες οικισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για την εφαρμογή Mosquito Vision η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρεία «Οικοανάπτυξη ΑΕ» και την οποία οι πολίτες μπορούν κατεβάσουν δωρεάν εύκολα και γρήγορα στο PC τους από το play store. Η εφαρμογή παρέχει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση όσον αφορά τους πληθυσμούς των κουνουπιών και την καλύτερη παρακολούθηση του έργου καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι παρεμβάσεις από τους δήμους

Τη Μεγάλη Εβδομάδα άρχισαν οι πρώτες παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών καθώς και άλλων ενοχλητικών εντόμων σε οικισμούς του δήμου Θέρμης. Ειδικότερα, έγιναν στοχευμένες εργασίες καταπολέμησης κουνουπιών, ψύλλων και πιτυοκάμπης, ενώ πραγματοποιήθηκε κύκλος προνυμφοκτονίας κουνουπιών σε όλα τα φρεάτια με στάσιμα νερά και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους με στάσιμα νερά σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

Παράλληλα, συνεργεία του δήμου προχώρησαν σε ψεκασμούς για την καταπολέμηση ψύλλων κατόπιν αιτημάτων δημοτών και διαπιστωθέντων κρουσμάτων παρουσίας ψύλλων σε συγκεκριμένες οδούς των δημοτικών διαμερισμάτων Τριαδίου και Σουρωτής.

Επίσης, τοποθέτησαν αυτοκόλλητες ταινίες μηχανικής καταπολέμησης πιτυοκάμπης ως συμπληρωματικό μέτρο καταπολέμησης της πιτυοκάμπης σε συνέχεια των προγραμματισμένων ψεκασμών, σε σχολικές μονάδες που εντοπίστηκε παρουσία των συγκεκριμένων εντόμων.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του ετήσιου προγραμματισμού του δήμου Θέρμης, σε όλο το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνεται καθαρισμός, ψεκασμός και απεντόμωση φρεατίων από εξειδικευμένο συνεργείο με τη χρήση κατάλληλων σκευασμάτων, εγκεκριμένων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης, θα γίνουν παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας κουνουπιών σε όλα τα φρεάτια, υδροσυλλογής δικτύου ομβρίων του δήμου, καθώς επίσης, διαρκής παρακολούθηση και έλεγχος με απολύμανση και μυοκτονία. Θα γίνει ακόμη ειδικός ψεκασμός σε όλους τους κάδους απορριμμάτων κάτω και πέριξ αυτών.

drone-kounoupia-pkm.jpg

Πρόγραμμα προνυμφοκτονιών

Στην εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών προχώρησε προ ημερών και ο δήμος Δέλτα, ψεκάζοντας σε όλες τις κοινότητες, επικουρικά με το πρόγραμμα που εκπονεί κάθε χρόνο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη, από το 2022 έχει υπογραφεί μελέτη και ανατέθηκε σε ανάδοχο ιδιώτη, προκειμένου να υπάρξει σειρά στοχευμένων δράσεων για την επίλυση του προβλήματος των κουνουπιών σε όλο το δήμο. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι απολύτως κατάλληλες για το περιβάλλον και την υγεία των Πολιτών και αναμένεται να μειώσουν την αναπαραγωγή κουνουπιών και την εξάλειψη των υπαρχόντων σε μεγάλο βαθμό.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται αποκλειστικά με δαπάνη του δήμου Δέλτα και ο σχεδιασμός αφορά στην εφαρμογή προνυμφοκτονίας ώστε να καταστραφούν όλα τα είδη κουνουπιών στα σημεία αναπαραγωγής. Περιλαμβάνει εφαρμογές και επαναληπτικές ρήψεις για την αποτελεσματικότερη αναστολή της αναπαραγωγής των κουνουπιών.

«Εκπονούμε ένα φιλόδοξο σχέδιο καταπολέμησης των κουνουπιών ώστε οι πολίτες του δήμου Δέλτα να απαλλαγούν κατά το δυνατό από την μάστιγα των κουνουπιών που μας ταλαιπωρεί όλους κατά τη θερινή περίοδο. Είναι ένας σχεδιασμός λεπτομερείς που αρχίζει από σήμερα και θα συνεχιστεί όλο το επόμενο διάστημα σε όλες τις Κοινότητες. Παράλληλα αναμένουμε την έναρξη του προγράμματος που εκπονεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που θα λειτουργήσει επικουρικά στο δικό μας σχέδιο για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα» ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης.

Η αρχή του προγράμματος έγινε από τη Δημοτική Ενότητα Αξιού και συγκεκριμένα από τα Κύμινα τα Νέα Μάλγαρα και τη Βραχιά. Ήδη από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας έγιναν στοχευμένες επεμβάσεις με ειδικά υλικά ακίνδυνα για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο, αφού πρώτα ολοκληρώθηκε η μελέτη του χώρου και η χαρτογράφηση των περιοχών που επιλέχθηκαν και κρίθηκε απαραίτητο να γίνουν επεμβάσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Τις επόμενες ημέρες με τις ίδιες μεθόδους οι εφαρμογές θα γίνουν στην Δημοτική Ενότητα Εχεδώρου και συγκεκριμένα σε Σίνδο, Διαβατά, Νέα Μαγνησία και Καλοχώρι.

Επίσης, θα εφαρμοστεί προνυμφοκτονία στη Δημοτική Ενότητα Χαλάστρας και συγκεκριμένα στις Κοινότητες Ανατολικού και Χαλάστρα ενώ την Παρασκευή θα γίνει 2η εφαρμογή στα Κύμινα τα Νέα Μάλγαρα και τη Βραχιά.

Σύμφωνα με την μελέτη του έργου οι φάσεις εκτέλεσης είναι οι εξής:

• Εντοπισμός και αξιολόγηση εστιών
• Αποτύπωση εστιών και κατασκευή επιχειρησιακών χαρτών
• Οριοθέτηση-υπόδειξη επιφανειών για ψεκασμό
• Διενέργεια ψεκασμών από εδάφους προνυμφοκτονίας
• Καταπολέμηση με ταμπλέτες στις εστίες εντοπισμού
• Διενέργεια ψεκασμών από εδάφους ακμαιοκτονίας LV
• Έλεγχος αποτελεσματικότητας ψεκασμών προνυμφοκτονίας με δειγματοληψίες
• Διανομή ενημερωτικού εντύπου περί μέτρων προστασίας από τα κουνούπια

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29-30.04.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία