ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεντρική Μακεδονία: Άνετη αυτοδυναμία της ΝΔ «δείχνει» δημοσκόπηση της «ΜτΚ»

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας ανοίγει η ψαλίδα της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εμφανίζει μικρή υποχώρηση - Σταθερό το ΠΑΣΟΚ, προς επτακομματική η Βουλή

 12/06/2023 07:00

Κεντρική Μακεδονία: Άνετη αυτοδυναμία της ΝΔ «δείχνει» δημοσκόπηση της «ΜτΚ»

Νίκος Ηλιάδης

Την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου επαναβεβαιώνει δημοσκόπηση την οποία διενήργησε η εταιρεία Palmos Analysis για λογαριασμό της «Μακεδονίας της Κυριακής». Με βάση τα ευρήματα της έρευνας η ΝΔ φαίνεται να εξασφαλίζει άνετα αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση εμφανίζουν μικρή υποχώρηση, το ΠΑΣΟΚ δείχνει σταθερότητα, το ΚΚΕ μικρή αύξηση, ενώ η επόμενη Βουλή θα είναι πιθανότατα επτακομματική.

Η έρευνα έγινε την περίοδο 1 έως 6 Ιουνίου, σε δείγμα 1.549 ατόμων, ανδρών και γυναικών, άνω των 17 ετών, με αναλογική κατανομή στις οκτώ εκλογικές περιφέρειες (Α’ Θεσσαλονίκης, Β’ Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής). Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο των ερωτώμενων στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2023. 

prothesi.jpg

Πρόθεση ψήφου

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Αν είχαμε σήμερα βουλευτικές εκλογές ποιο από τα παρακάτω κόμματα θα ψηφίζατε;», το 37,2% δηλώνει ΝΔ, 14,7% ΣΥΡΙΖΑ, 9,3% ΠΑΣΟΚ, 6,5% ΝΙΚΗ, 6,1% Ελληνική Λύση, 6% ΚΚΕ, 5,1% Πλεύση Ελευθερίας, 2,3% ΜέΡΑ25, 4,1% ψηφίζει άλλα μικρότερα κόμματα, ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφους αθροίζεται συνολικά στο 8,8% (αναποφάσιστοι 6,6%, άκυρο-λευκό 1,2%, δεν ψηφίζω 1%). Με βάση τις επιδόσεις τους το κόμμα ΝΙΚΗ το οποίο έρχεται μάλιστα τέταρτο στην Κεντρική Μακεδονία, όπως και αυτό της Ζωής Κωνσταντοπούλου φαίνεται να έχουν δυναμική εισόδου στη Βουλή.

Ειδικότερα, στην Α’ Θεσσαλονίκης τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 33%, ΣΥΡΙΖΑ 16%, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας 7%, ΚΚΕ, ΝΙΚΗ 6%, ΜέΡΑ25 4%.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης παρατηρούνται διαφοροποιήσεις. Καταρχάς η ΝΔ συγκεντρώνει 41%, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 10%, ενώ στην τρίτη θέση ανεβαίνει η ΝΙΚΗ με 9%. Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ με 8%, η Ελληνική Λύση με 7% και η Πλεύση Ελευθερίας με 4%.

Στο υπόλοιπο της Κεντρικής Μακεδονίας τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 39%, ΣΥΡΙΖΑ 15%, ΠΑΣΟΚ 12%, Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ και ΚΚΕ 5% και ΜέΡΑ25 2%.

prothesi-psifou.jpg


Ανά ηλικία

Η ΝΔ φαίνεται να κυριαρχεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες πλην της 25 με 34 όπου συγκεντρώνει 19% έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ, 8% ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, 7% Πλεύση Ελευθερίας, 5% ΝΙΚΗ και 3% ΜέΡΑ25. Στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες η ΝΔ λαμβάνει 52% στους άνω των 65 (ΣΥΡΙΖΑ 17%, ΠΑΣΟΚ 10%), 35 έως 44 42% (ΣΥΡΙΖΑ 6%, ΠΑΣΟΚ 11%), 45 έως 54 38% (ΣΥΡΙΖΑ 8%, ΠΑΣΟΚ 8%), 55 έως 64 36% (ΣΥΡΙΖΑ 20%, ΠΑΣΟΚ 7%) και 17 έως 24 25% (ΣΥΡΙΖΑ 15%, ΠΑΣΟΚ 10%).

Η ΝΙΚΗ καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό της (11%) στις ηλικιακές ομάδες 17-24 και 35-44 και η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25 στην 17-24 (8%).

Ανά απασχόληση

Καθαρό προβάδισμα έχει η ΝΔ και σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες. Συγκεκριμένα συγκεντρώνει 50% στους συνταξιούχους (ΣΥΡΙΖΑ 16%, ΠΑΣΟΚ 10%), 39% στους ελεύθερους επαγγελματίες/εμπόρους/επιχειρηματίες (ΣΥΡΙΖΑ 14%, ΠΑΣΟΚ 10%), 32% σε όσους/ες δηλώνουν οικοκυρικά (ΣΥΡΙΖΑ 14%, ΠΑΣΟΚ 6%), αλλά και στους ανέργους (ΣΥΡΙΖΑ 11%, ΠΑΣΟΚ 4%), 30% στους εργαζόμενους πλήρους ή μερικής απασχόλησης (ΣΥΡΙΖΑ 15%, ΠΑΣΟΚ 9%) και 29% στους φοιτητές (ΣΥΡΙΖΑ 15%, ΠΑΣΟΚ 10%).

Η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ καταγράφουν υψηλότερο ποσοστό στην κατηγορία «οικοκυρικά» (14% και 9% αντίστοιχα), η ΝΙΚΗ στους εργαζόμενους πλήρους ή μερικής απασχόλησης (10%), ενώ Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25 στους φοιτητές (8% και 10% αντίστοιχα).

Η ΝΔ κυριαρχεί πλήρως σε όσους αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο της δεξιάς (66%) και της κεντροδεξιάς (77%), ενώ διατηρεί προβάδισμα και στο κέντρο με 28%, έναντι 18% του ΠΑΣΟΚ και 11% του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τα πρωτεία στην κεντροαριστερά με 40% έναντι 25% του ΠΑΣΟΚ και στην αριστερά με 38% έναντι 29% του ΚΚΕ.

Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ καταγράφουν το καλύτερο ποσοστό στο κέντρο (11% και 10% αντίστοιχα), η Πλεύση Ελευθερίας στην κεντροαριστερά (11%) και το ΜέΡΑ25 στην αριστερά (7%).

Η κυριαρχία της ΝΔ επιβεβαιώνεται και από την πολύ υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της η οποία φτάνει στο 90%, σημειώνοντας κάποιες μικρές απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση. Η συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 79% με απώλειες κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ (5%). Το ΠΑΣΟΚ έχει συσπείρωση στο 70% με απώλειες κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ (6%). Η συσπείρωση του ΚΚΕ είναι στο 85% και της Ελληνικής Λύσης στο 66%.

Οι αναποφάσιστοι

Το μεγαλύτερο μερίδιο από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων οι οποίοι στο σύνολο του δείγματος ανήλθαν στο 6,6% φαίνεται να προέρχεται από τη ΝΔ. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Μεταξύ ποιων δύο κομμάτων κυρίως θα λέγατε πως είστε αναποφάσιστοι;» στην πρώτη επιλογή η ΝΔ συγκεντρώνει 23% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 16%, ΠΑΣΟΚ με 12%, Πλεύση Ελευθερίας με 6%, ΝΙΚΗ με 5%, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 με 4%. Στη δεύτερη επιλογή τα ποσοστά είναι ΣΥΡΙΖΑ 21%, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από 9%, Ελληνική Λύση 6%, ΚΚΕ και ΝΙΚΗ 5%, ΜεΡΑ25 4% και Πλεύση Ελευθερίας 3%.

ektimisi.jpg

Εκτίμηση εκλογικής επιρροής

Με βάση όλα τα ανωτέρω στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής η ΝΔ φαίνεται να διευρύνει το προβάδισμά της στις 24 ποσοστιαίες μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι 22 που ήταν στις εκλογές του Μαΐου στην Κεντρική Μακεδονία. ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 εμφανίζουν σταθερότητα, η Ελληνική Λύση μικρή υποχώρηση, ενώ ΚΚΕ, ΝΙΚΗ και Πλεύση Ελευθερίας παρουσιάζουν αύξηση.

Ειδικότερα, το ποσοστό της ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 37,7% και 42,5% με κεντρική τιμή 40,1%, μία μονάδα πάνω από το 39,1% που έλαβε στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 14,3% έως 17,9% με μέση εκτίμηση στο 16,1%, μία μονάδα κάτω από το 17,1% του Μαΐου.

Το ΠΑΣΟΚ από 9,2% έως 12,2% με μέση τιμή στο 10,7%, όσο και το ποσοστό που πήρε στις πρόσφατες εκλογές.

Η Ελληνική Λύση από 5,4% έως 7,8% με μέση τιμή 6,6% από 7,7% που συγκέντρωσε στις εκλογές.

Το ΚΚΕ από 5,4% έως 7,8% με μέση τιμή 6,6% από 6% που πήρε στις εκλογές του Μαΐου.

Η ΝΙΚΗ από 5,8% έως 8,4%, με μέση τιμή 7,1%, σχεδόν δύο μονάδες πάνω από το 5,2% που πήρε στην Κεντρική Μακεδονία τον Μάιο.

Η Πλεύση Ελευθερίας από 4,4% ως 6,8% με μέση τιμή 5,6%, σημειώνοντας κι αυτή σημαντική αύξηση σε σχέση με το 3,4% των εκλογών του Μαΐου.

Το ΜεΡΑ25 από 1,8% έως 3,4% με μέση τιμή 2,6%, μένοντας στα επίπεδα του Μαΐου όταν είχε πάρει 2,5%.


Προς επτακομματική Βουλή και αυτοδύναμη ΝΔ

Γράφει ο Πασχάλης - Αλέξανδρος Τεμεκενίδης

Διευθυντής Ερευνών Palmos Analysis

temekenidis-1.jpg


Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 διαμόρφωσε ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Για πρώτη φορά από τις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές του 1974 και του 1977, όπου κυριάρχησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με ευρύτατες διαφορές από την τότε αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία επικράτησε με διαφορά 20 μονάδων της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχασε πάνω από το 1/3 του ποσοστού του 2019. 

Παράλληλα, η επανεμφάνιση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με διψήφια ποσοστά και η μείωση της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφιο ποσοστό, δημιούργησε στο κόμμα του κ. Ανδρουλάκη προσδοκίες ανατροπής των συσχετισμών και αλλαγής ρόλων στο χώρο της αντιπολίτευσης. Η προκήρυξη νέων εκλογών την 25η Ιουνίου 2023, μόλις ένα μήνα μετά τις προηγούμενες εκλογές, δημιουργεί συνθήκες για νέες ανακατατάξεις, ειδικά με την παρουσία τριών κομμάτων (ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25) που απέτυχαν για πολύ λίγο να περάσουν τον πήχη του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή.

Η δημοσκόπηση της Palmos Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «Μακεδονία», επιχειρεί να διερευνήσει τις τάσεις που διαμορφώνονται στο μέσο σχεδόν της πορείας από τις κάλπες της 21ης Μαΐου προς αυτές της 25ης Ιουνίου.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι, μέχρι στιγμής, το σκηνικό που διαμορφώθηκε στις 21/5/2023 δεν διαφοροποιείται σημαντικά, σε ότι αφορά τουλάχιστον τα τρία μεγαλύτερα κόμματα. Οι όποιες διαφοροποιήσεις επιπέδου ±1%, ειδικά όταν μιλάμε για στοιχεία δημοσκόπησης που από τη φύση τους υπόκεινται σε δειγματοληπτικά σφάλματα, δεν σηματοδοτούν ουσιώδεις μεταβολές. 

Ωστόσο σημαντικές, αριθμητικά, αλλά και σε επίπεδο πολιτικού αποτελέσματος διαφοροποιήσεις, καταγράφονται στα μικρότερα κόμματα. Τόσο το κόμμα ΝΙΚΗ, όσο και η Πλεύση Ελευθερίας της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, καταγράφουν αισθητή άνοδο της τάξης των 2 μονάδων, κάτι που αν επιβεβαιωθεί και σε Πανελλαδικό επίπεδο, θα σημάνει και την άνετη είσοδο των δύο αυτών κομμάτων στη Βουλή. 

Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με τη μεγάλη συρρίκνωση του αθροιστικού ποσοστού των πολύ μικρών εκτός Βουλής κομμάτων (από το 8,2% που έλαβαν αθροιστικά κόμματα με ποσοστό κάτω του 1% το καθένα, στο 4,8% δημοσκοπικά σήμερα), θα σημάνει την αισθητή άνοδο του πήχη της αυτοδυναμίας, αυξάνοντας την πίεση στη ΝΔ, προκειμένου να δια­τηρήσει ή και να αυξήσει τα ποσοστά της, ώστε να πετύχει μια άνετη κοινοβου­λευτική πλειοψηφία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν μια σειρά από επιμέρους ευρήματα της έρευνας και συγκεκριμένα:

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη «τρύπα» στις δυναμικές ηλικίες (35-54 ετών), όπου εμφανίζει μονοψήφια ποσοστά στην πρόθεση ψήφου. Η ΝΔ εξα­κολουθεί να εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά της στις νεαρές ηλικίες (17-34 ετών), ενώ εντυπωσιάζει η διείσδυση του κόμματος ΝΙΚΗ στις δυναμικές ηλικίες, όπου καταγράφει διψήφια ποσοστά στην πρόθεση ψήφου, σε αντίθεση με τις ηλικίες άνω των 55 ετών όπου βρίσκεται κάτω από το όριο του 3%.

Για το ΠΑΣΟK-ΚΙΝΑΛ η «μαύρη τρύπα» εξακολουθεί να είναι ο Νομός Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα η Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το διψήφιο ποσοστό πρόθεσης ψήφου της Πλεύσης Ελευθερίας στο χώρο των ψη­φοφόρων της Κεντροαριστεράς. Τέλος, ιδιαίτερης ανάλυσης πρέπει να τύχουν τα διψήφια ποσοστά που καταγράφουν Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ στους ψηφοφόρους που αυτοχαρακτηρίζονται ως Κεντρώοι, καθώς η υπόθεση ερ­γα­σίας των πολιτικών αναλυτών θέλει τα κόμματα αυτά να κινούνται στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11.06.2023

Την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου επαναβεβαιώνει δημοσκόπηση την οποία διενήργησε η εταιρεία Palmos Analysis για λογαριασμό της «Μακεδονίας της Κυριακής». Με βάση τα ευρήματα της έρευνας η ΝΔ φαίνεται να εξασφαλίζει άνετα αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση εμφανίζουν μικρή υποχώρηση, το ΠΑΣΟΚ δείχνει σταθερότητα, το ΚΚΕ μικρή αύξηση, ενώ η επόμενη Βουλή θα είναι πιθανότατα επτακομματική.

Η έρευνα έγινε την περίοδο 1 έως 6 Ιουνίου, σε δείγμα 1.549 ατόμων, ανδρών και γυναικών, άνω των 17 ετών, με αναλογική κατανομή στις οκτώ εκλογικές περιφέρειες (Α’ Θεσσαλονίκης, Β’ Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής). Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο των ερωτώμενων στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2023. 

prothesi.jpg

Πρόθεση ψήφου

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Αν είχαμε σήμερα βουλευτικές εκλογές ποιο από τα παρακάτω κόμματα θα ψηφίζατε;», το 37,2% δηλώνει ΝΔ, 14,7% ΣΥΡΙΖΑ, 9,3% ΠΑΣΟΚ, 6,5% ΝΙΚΗ, 6,1% Ελληνική Λύση, 6% ΚΚΕ, 5,1% Πλεύση Ελευθερίας, 2,3% ΜέΡΑ25, 4,1% ψηφίζει άλλα μικρότερα κόμματα, ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφους αθροίζεται συνολικά στο 8,8% (αναποφάσιστοι 6,6%, άκυρο-λευκό 1,2%, δεν ψηφίζω 1%). Με βάση τις επιδόσεις τους το κόμμα ΝΙΚΗ το οποίο έρχεται μάλιστα τέταρτο στην Κεντρική Μακεδονία, όπως και αυτό της Ζωής Κωνσταντοπούλου φαίνεται να έχουν δυναμική εισόδου στη Βουλή.

Ειδικότερα, στην Α’ Θεσσαλονίκης τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 33%, ΣΥΡΙΖΑ 16%, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας 7%, ΚΚΕ, ΝΙΚΗ 6%, ΜέΡΑ25 4%.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης παρατηρούνται διαφοροποιήσεις. Καταρχάς η ΝΔ συγκεντρώνει 41%, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 10%, ενώ στην τρίτη θέση ανεβαίνει η ΝΙΚΗ με 9%. Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ με 8%, η Ελληνική Λύση με 7% και η Πλεύση Ελευθερίας με 4%.

Στο υπόλοιπο της Κεντρικής Μακεδονίας τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 39%, ΣΥΡΙΖΑ 15%, ΠΑΣΟΚ 12%, Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ και ΚΚΕ 5% και ΜέΡΑ25 2%.

prothesi-psifou.jpg


Ανά ηλικία

Η ΝΔ φαίνεται να κυριαρχεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες πλην της 25 με 34 όπου συγκεντρώνει 19% έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ, 8% ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, 7% Πλεύση Ελευθερίας, 5% ΝΙΚΗ και 3% ΜέΡΑ25. Στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες η ΝΔ λαμβάνει 52% στους άνω των 65 (ΣΥΡΙΖΑ 17%, ΠΑΣΟΚ 10%), 35 έως 44 42% (ΣΥΡΙΖΑ 6%, ΠΑΣΟΚ 11%), 45 έως 54 38% (ΣΥΡΙΖΑ 8%, ΠΑΣΟΚ 8%), 55 έως 64 36% (ΣΥΡΙΖΑ 20%, ΠΑΣΟΚ 7%) και 17 έως 24 25% (ΣΥΡΙΖΑ 15%, ΠΑΣΟΚ 10%).

Η ΝΙΚΗ καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό της (11%) στις ηλικιακές ομάδες 17-24 και 35-44 και η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25 στην 17-24 (8%).

Ανά απασχόληση

Καθαρό προβάδισμα έχει η ΝΔ και σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες. Συγκεκριμένα συγκεντρώνει 50% στους συνταξιούχους (ΣΥΡΙΖΑ 16%, ΠΑΣΟΚ 10%), 39% στους ελεύθερους επαγγελματίες/εμπόρους/επιχειρηματίες (ΣΥΡΙΖΑ 14%, ΠΑΣΟΚ 10%), 32% σε όσους/ες δηλώνουν οικοκυρικά (ΣΥΡΙΖΑ 14%, ΠΑΣΟΚ 6%), αλλά και στους ανέργους (ΣΥΡΙΖΑ 11%, ΠΑΣΟΚ 4%), 30% στους εργαζόμενους πλήρους ή μερικής απασχόλησης (ΣΥΡΙΖΑ 15%, ΠΑΣΟΚ 9%) και 29% στους φοιτητές (ΣΥΡΙΖΑ 15%, ΠΑΣΟΚ 10%).

Η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ καταγράφουν υψηλότερο ποσοστό στην κατηγορία «οικοκυρικά» (14% και 9% αντίστοιχα), η ΝΙΚΗ στους εργαζόμενους πλήρους ή μερικής απασχόλησης (10%), ενώ Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25 στους φοιτητές (8% και 10% αντίστοιχα).

Η ΝΔ κυριαρχεί πλήρως σε όσους αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο της δεξιάς (66%) και της κεντροδεξιάς (77%), ενώ διατηρεί προβάδισμα και στο κέντρο με 28%, έναντι 18% του ΠΑΣΟΚ και 11% του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τα πρωτεία στην κεντροαριστερά με 40% έναντι 25% του ΠΑΣΟΚ και στην αριστερά με 38% έναντι 29% του ΚΚΕ.

Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ καταγράφουν το καλύτερο ποσοστό στο κέντρο (11% και 10% αντίστοιχα), η Πλεύση Ελευθερίας στην κεντροαριστερά (11%) και το ΜέΡΑ25 στην αριστερά (7%).

Η κυριαρχία της ΝΔ επιβεβαιώνεται και από την πολύ υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της η οποία φτάνει στο 90%, σημειώνοντας κάποιες μικρές απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση. Η συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 79% με απώλειες κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ (5%). Το ΠΑΣΟΚ έχει συσπείρωση στο 70% με απώλειες κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ (6%). Η συσπείρωση του ΚΚΕ είναι στο 85% και της Ελληνικής Λύσης στο 66%.

Οι αναποφάσιστοι

Το μεγαλύτερο μερίδιο από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων οι οποίοι στο σύνολο του δείγματος ανήλθαν στο 6,6% φαίνεται να προέρχεται από τη ΝΔ. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Μεταξύ ποιων δύο κομμάτων κυρίως θα λέγατε πως είστε αναποφάσιστοι;» στην πρώτη επιλογή η ΝΔ συγκεντρώνει 23% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 16%, ΠΑΣΟΚ με 12%, Πλεύση Ελευθερίας με 6%, ΝΙΚΗ με 5%, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 με 4%. Στη δεύτερη επιλογή τα ποσοστά είναι ΣΥΡΙΖΑ 21%, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από 9%, Ελληνική Λύση 6%, ΚΚΕ και ΝΙΚΗ 5%, ΜεΡΑ25 4% και Πλεύση Ελευθερίας 3%.

ektimisi.jpg

Εκτίμηση εκλογικής επιρροής

Με βάση όλα τα ανωτέρω στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής η ΝΔ φαίνεται να διευρύνει το προβάδισμά της στις 24 ποσοστιαίες μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι 22 που ήταν στις εκλογές του Μαΐου στην Κεντρική Μακεδονία. ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 εμφανίζουν σταθερότητα, η Ελληνική Λύση μικρή υποχώρηση, ενώ ΚΚΕ, ΝΙΚΗ και Πλεύση Ελευθερίας παρουσιάζουν αύξηση.

Ειδικότερα, το ποσοστό της ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 37,7% και 42,5% με κεντρική τιμή 40,1%, μία μονάδα πάνω από το 39,1% που έλαβε στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 14,3% έως 17,9% με μέση εκτίμηση στο 16,1%, μία μονάδα κάτω από το 17,1% του Μαΐου.

Το ΠΑΣΟΚ από 9,2% έως 12,2% με μέση τιμή στο 10,7%, όσο και το ποσοστό που πήρε στις πρόσφατες εκλογές.

Η Ελληνική Λύση από 5,4% έως 7,8% με μέση τιμή 6,6% από 7,7% που συγκέντρωσε στις εκλογές.

Το ΚΚΕ από 5,4% έως 7,8% με μέση τιμή 6,6% από 6% που πήρε στις εκλογές του Μαΐου.

Η ΝΙΚΗ από 5,8% έως 8,4%, με μέση τιμή 7,1%, σχεδόν δύο μονάδες πάνω από το 5,2% που πήρε στην Κεντρική Μακεδονία τον Μάιο.

Η Πλεύση Ελευθερίας από 4,4% ως 6,8% με μέση τιμή 5,6%, σημειώνοντας κι αυτή σημαντική αύξηση σε σχέση με το 3,4% των εκλογών του Μαΐου.

Το ΜεΡΑ25 από 1,8% έως 3,4% με μέση τιμή 2,6%, μένοντας στα επίπεδα του Μαΐου όταν είχε πάρει 2,5%.


Προς επτακομματική Βουλή και αυτοδύναμη ΝΔ

Γράφει ο Πασχάλης - Αλέξανδρος Τεμεκενίδης

Διευθυντής Ερευνών Palmos Analysis

temekenidis-1.jpg


Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 διαμόρφωσε ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Για πρώτη φορά από τις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές του 1974 και του 1977, όπου κυριάρχησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με ευρύτατες διαφορές από την τότε αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία επικράτησε με διαφορά 20 μονάδων της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχασε πάνω από το 1/3 του ποσοστού του 2019. 

Παράλληλα, η επανεμφάνιση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με διψήφια ποσοστά και η μείωση της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφιο ποσοστό, δημιούργησε στο κόμμα του κ. Ανδρουλάκη προσδοκίες ανατροπής των συσχετισμών και αλλαγής ρόλων στο χώρο της αντιπολίτευσης. Η προκήρυξη νέων εκλογών την 25η Ιουνίου 2023, μόλις ένα μήνα μετά τις προηγούμενες εκλογές, δημιουργεί συνθήκες για νέες ανακατατάξεις, ειδικά με την παρουσία τριών κομμάτων (ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25) που απέτυχαν για πολύ λίγο να περάσουν τον πήχη του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή.

Η δημοσκόπηση της Palmos Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «Μακεδονία», επιχειρεί να διερευνήσει τις τάσεις που διαμορφώνονται στο μέσο σχεδόν της πορείας από τις κάλπες της 21ης Μαΐου προς αυτές της 25ης Ιουνίου.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι, μέχρι στιγμής, το σκηνικό που διαμορφώθηκε στις 21/5/2023 δεν διαφοροποιείται σημαντικά, σε ότι αφορά τουλάχιστον τα τρία μεγαλύτερα κόμματα. Οι όποιες διαφοροποιήσεις επιπέδου ±1%, ειδικά όταν μιλάμε για στοιχεία δημοσκόπησης που από τη φύση τους υπόκεινται σε δειγματοληπτικά σφάλματα, δεν σηματοδοτούν ουσιώδεις μεταβολές. 

Ωστόσο σημαντικές, αριθμητικά, αλλά και σε επίπεδο πολιτικού αποτελέσματος διαφοροποιήσεις, καταγράφονται στα μικρότερα κόμματα. Τόσο το κόμμα ΝΙΚΗ, όσο και η Πλεύση Ελευθερίας της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, καταγράφουν αισθητή άνοδο της τάξης των 2 μονάδων, κάτι που αν επιβεβαιωθεί και σε Πανελλαδικό επίπεδο, θα σημάνει και την άνετη είσοδο των δύο αυτών κομμάτων στη Βουλή. 

Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με τη μεγάλη συρρίκνωση του αθροιστικού ποσοστού των πολύ μικρών εκτός Βουλής κομμάτων (από το 8,2% που έλαβαν αθροιστικά κόμματα με ποσοστό κάτω του 1% το καθένα, στο 4,8% δημοσκοπικά σήμερα), θα σημάνει την αισθητή άνοδο του πήχη της αυτοδυναμίας, αυξάνοντας την πίεση στη ΝΔ, προκειμένου να δια­τηρήσει ή και να αυξήσει τα ποσοστά της, ώστε να πετύχει μια άνετη κοινοβου­λευτική πλειοψηφία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν μια σειρά από επιμέρους ευρήματα της έρευνας και συγκεκριμένα:

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη «τρύπα» στις δυναμικές ηλικίες (35-54 ετών), όπου εμφανίζει μονοψήφια ποσοστά στην πρόθεση ψήφου. Η ΝΔ εξα­κολουθεί να εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά της στις νεαρές ηλικίες (17-34 ετών), ενώ εντυπωσιάζει η διείσδυση του κόμματος ΝΙΚΗ στις δυναμικές ηλικίες, όπου καταγράφει διψήφια ποσοστά στην πρόθεση ψήφου, σε αντίθεση με τις ηλικίες άνω των 55 ετών όπου βρίσκεται κάτω από το όριο του 3%.

Για το ΠΑΣΟK-ΚΙΝΑΛ η «μαύρη τρύπα» εξακολουθεί να είναι ο Νομός Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα η Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το διψήφιο ποσοστό πρόθεσης ψήφου της Πλεύσης Ελευθερίας στο χώρο των ψη­φοφόρων της Κεντροαριστεράς. Τέλος, ιδιαίτερης ανάλυσης πρέπει να τύχουν τα διψήφια ποσοστά που καταγράφουν Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ στους ψηφοφόρους που αυτοχαρακτηρίζονται ως Κεντρώοι, καθώς η υπόθεση ερ­γα­σίας των πολιτικών αναλυτών θέλει τα κόμματα αυτά να κινούνται στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11.06.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία