ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατέθεσε στεφάνι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Τα μηνύματα των αρχηγών κομμάτων και πολιτικών για την 25η Μαρτίου

 25/03/2020 12:18

Κατέθεσε στεφάνι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του εορτασμού της 25η Μαρτίου. Φέτος, η εθνική επέτειος τιμάτε με διαφορετικό τρόπο και χωρίς παρελάσεις, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό. Για αυτό τον λόγο, στις 11:00 το πρωί πραγματοποιήθηκε μια λιτή τελετή μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με λίγους προσκεκλημένους.

Την ώρα που κατέθετε στεφάνι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προς τιμήν των ηρώων της Επανάστασης του 1821, πάνω από την πλατεία Συντάγματος πραγματοποιήθηκε διέλευση τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000/-5 της Πολεμικής Αεροπορίας και 6 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ την ίδια ώρα πετούσαν μαχητικά F-16 στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. 

Χθες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πρώτο διάγγελμα της, τόνισε την σημασία της ατομικής ευθύνης, της συνεργασίας αλλά και της αλληλεγγύης. «Για να θωρακίσουμε το «εμείς» και να κρατήσουμε την πατρίδα όρθια, καλούμαστε να παραμερίσουμε το «εγώ», καθώς και προσωρινά ατομικές μας ελευθερίες, για να προασπίσουμε το υπέρτατο συλλογικό αγαθό της δημόσιας υγείας» είπε. Αναφέρθηκε στην ομοψυχία του πολιτικού κόσμου επισημαίνοντας ότι αυτή εμπνέει και καθοδηγεί τους πολίτες, δηλώντας υπερήφανη για τις ένοπλες δυνάμεις που προστατεύουν τα σύνορά μας από την επιθετικότητα της Τουρκίας, τα σώματα ασφαλείας που επαγρυπνούν, τους γιατρούς και νοσηλευτές, τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού, τους εργαζομένους που καλύπτουν τις καθημερινές μας ανάγκες και όσους ανώνυμα προσφέρουν χωρίς να προσδοκούν όφελος ή αναγνώριση.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ΠτΔ χαιρέτησε τους πολιτικούς αρχηγούς από απόσταση, τηρώντας τα μέτρα για τον κορονοϊό.

sakelaropouloou1.jpg

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε το δικό του μήνυμα για την 25η Μαρτίου και την πανδημία του κορονοϊού. 

Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η πατρίδα μας, αλλά και οι αξίες μας

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο μήνυμα του για την 25η Μαρτίου αναφέρθηκε στη δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζει η χώρα μας με την πανδημία του κορονοϊού Covid-19, αλλά και την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:
«Έναν χρόνο πριν από τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την Ελληνική Επανάσταση, η πατρίδα μας βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες προκλήσεις:

Η επέλαση του κορωνοιού στη δημόσια υγεία, οι οικονομικές επιπτώσεις που θα φέρει η πανδημία, οι αναταράξεις στην Ε.Ε. που ακόμη δεν λέει να καταλάβει ότι οικοδομήθηκε στην αρχή της αλληλεγγύης, αλλά και η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα εν μέσω της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης.

Χθες ενημερωθήκαμε για τη μονομερή κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία, σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη κλιμάκωση της έντασης.

Η Ελλάδα πλέον έχει κάθε λόγο να ασκήσει τα δικαιώματά της για την κατάθεση συντεταγμένων.

Ωστόσο, όποτε και αν το πράξει, θα πρέπει πρώτα να έχει δοθεί ένα αυστηρό μήνυμα από την Ευρώπη, ότι μονομερείς ενέργειες όπως αυτή οδηγούν σε κυρώσεις.

Και η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει ότι διάλογος χωρίς σεβασμό δεν μπορεί να υπάρξει.

Ότι τα επικίνδυνα παιχνίδια δεν θα πετύχουν.

Και ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα σταθούμε ενωμένοι στην προάσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

Ευτυχώς, την ίδια προκλητικότητα δεν αντιμετωπίζουμε πια στα βόρεια σύνορά μας, χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Και χθες, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – μαζί και η Ελλάδα – άναψαν πράσινο φως στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Μια περιοχή, που μόλις πριν λίγα χρόνια βυθιζόταν στις κρίσεις, σήμερα αλλάζει κεφάλαιο, αποκτά σαφή ευρωπαϊκή προοπτική και κάνει βήματα προς τη σταθερότητα.

Όμως πέρα από τις εξωτερικές προκλήσεις, η μεγάλη πρόκληση των καιρών μας είναι η αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ένα μέτωπο ζωής είναι πιο αναγκαίο από ποτέ.

Για την υγεία όλων, και για την κοινωνική συνοχή.

Για να μη μείνει κανένας αβοήθητος, ιδιαίτερα από τις κοινωνικά πιο ευάλωτες ομάδες.

Για να μην επιστρέψουμε στις άδικες πολιτικές που οδήγησαν στην πρόσφατη οδυνηρή οικονομική κρίση.

Για να μην ξαναγίνει η Πολιτεία εχθρός των πολλών.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει μάχη στην Ευρώπη για να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, απέναντι στις νεοφιλελεύθερες συνταγές.

Να σταθεί δίπλα σε χώρες που ζητάνε μια νέα Ευρώπη ανάπτυξης και κοινωνικής μέριμνας.

Ενώ στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, πρέπει να καταλάβουν πως οφείλουμε να αλλάξουμε πολλά, αν θέλουμε η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη και ισχυρή.

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Το 21 υπήρξε πάντοτε πηγή έμπνευσης στους αγώνες για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Μας διδάσκει ότι ένας μικρός λαός, όταν είναι ενωμένος και δεν είναι προβλέψιμος και πειθήνιος, κερδίζει αυτά που δικαιούται.

Μας θυμίζει, τέλος, ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η πατρίδα μας, αλλά και οι αξίες μας.

Και ότι το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο.

Χρόνια πολλά και καλή δύναμη σε όλους και σε όλες!». 

https://www.facebook.com/tsipr... cite="https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/838944036602742/" class="fb-xfbml-parse-ignore">Μήνυμα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Το '21 υπήρξε πάντοτε πηγή έμπνευσης στους αγώνες του λαού μας για ελευθερία και δικαιοσύνη. Μας διδάσκει ότι ένας μικρός λαός, όταν είναι ενωμένος και δεν είναι προβλέψιμος και πειθήνιος, κερδίζει αυτά που δικαιούται. Μας θυμίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η πατρίδα μας, αλλά και οι αξίες μας. Και ότι το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο. Χρόνια πολλά και καλή δύναμη σε όλους και σε όλες! https://bit.ly/3agGOqE

Post... by Alexis Tsipras on Wednesday, 25 March 2020

Φ. Γεννηματά: Η ενότητα και η ομοψυχία δεν είναι δρόμος, είναι μονόδρομος

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, υπογραμμίζει σε δήλωσή της για την επέτειο της 25 Μαρτίου πως «Το 21 μας εμπνέει, μας διδάσκει, μας δείχνει το δρόμο στο αγώνα: Για τη ζωή, την ελευθερία, την ανεξαρτησία.Για να προστατεύσουμε τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Να διασφαλίσουμε τα αδιαπραγμάτευτα κυριαρχικά μας δικαιώματα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις».

Η κ. Γεννηματά τονίζει ακόμη ότι η επέτειος της Απελευθέρωσης «μας δίνει δύναμη στο σημερινό αγώνα κατά της πανδημίας, για την προστασία της δημόσιας υγείας, για να πάμε ξανά τη ζωή μας μπροστά».

Καταλήγει επισημαίνοντας την ανάγκη ενότητας για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. «Ενωμένοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Η ενότητα και η ομοψυχία δεν είναι δρόμος, είναι μονόδρομος. Η διχόνοια δεν έχει θέση πια».

Δ. Κουτσούμπας: Η ομοψυχία του ελληνικού λαού πρέπει να εκφραστεί απέναντι στις πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, δεν έχει θέση μια «εθνική ομοψυχία» εθνικιστικού ή κοσμοπολίτικου τύπου. Η ομοψυχία του ελληνικού λαού πρέπει να εκφραστεί απέναντι στις πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό στον τομέα της υγείας, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Γιατί, τίποτα δεν αλλάζει στην κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου, εάν ο λαός δεν πάρει την υπόθεση στα δικά του χέρια, υλοποιώντας τις απαιτούμενες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές ανατροπές» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για την 25η Μαρτίου.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Η σημερινή επέτειος είναι και ημέρα διδαχής για όλα όσα μεγάλα και τρανά μπορεί να πετύχει ένας λαός ενωμένος"Η σημερινή επέτειος δεν είναι απλώς και μόνον μία ημέρα μνήμης, απόδοσης τιμών, ανάμνησης και υπερηφάνειας, αλλά είναι και πρέπει να είναι και ημέρα διδαχής, μία ημέρα απολογισμού, μία φωτεινή ημέρα εθνικής ανατάσεως και μία ημέρα εθνικής αυτοπεποίθησης, για όλα όσα μεγάλα και τρανά μπορεί να πετύχει ένας λαός ενωμένος όταν οι περιστάσεις και το ιστορικό καθήκον το επιβάλλουν και το απαιτούν. Και τώρα είναι μία τέτοια ώρα!!!".

Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φράγκος στην ημερήσια διαταγή του με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής επετείου 25ης Μαρτίου 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

«Ετούτη την ώρα που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει ταυτόχρονα πολλές προκλήσεις, με τις δύο εξ αυτών γνωστές σε όλους σας και σε έξαρση, αυτή την περίοδο καλούμεθα όλοι, ανεξαιρέτως, εμπνεόμενοι από τις πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες που όπλισαν το χέρι των αγωνιστών του 1821, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων εκτελώντας την αποστολή μας και το χρέος μας στην Πατρίδα, με θάρρος και αυταπάρνηση, ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες του Έθνους", προτρέπει τους άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

"Προερχόμαστε από την ίδια μήτρα που έπλασε τον Αριστείδη, τον Θεμιστοκλή, τον Αλέξανδρο τον Μέγα, τον Παλαιολόγο, τον Καραϊσκάκη, τον Κολοκοτρώνη, τον Νικηταρά, τον Μιαούλη και τον Κανάρη, την Μπουμπουλίνα και την Μαντώ Μαυρογένους, τον Παύλο Μελά, τον Καμπέρο και τον Μωραϊτίνη, τον Ίτσιο, τον Κατσιμήτρο και τον Δαβάκη, τον Κατούντα, τον Κατσάνη και τον Σταυριανάκο και τόσους άλλους ανώνυμους και επώνυμους Έλληνες που πότισαν με το αίμα τους το δένδρο της Ελευθερίας, για να είμαστε εδώ σήμερα ελεύθεροι και υπερήφανοι που είμεθα Έλληνες", παρατηρεί .

"Ατσαλώστε την ψυχή σας και την καρδιά σας, κλείστε μέσα σας την Ελλάδα και να είστε σίγουροι ότι κανείς δεν μπορεί να μας αγγίξει χωρίς βαρύτατο κόστος" διαβεβαιώνει.

"Αισθάνομαι υπέρτατα υπερήφανος που αξιώθηκα να είμαι Αρχηγός σας, και σας προτρέπω να συνεχίσετε να εργάζεστε εντατικά, άοκνα, μη φειδόμενοι κόπου και προσπαθειών, για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας της Ελλάδας μας, έχοντας πάντα κατά νουν ότι η Ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη, θέλει θυσίες τόσο για να την αποκτήσουμε όσο και κυρίως για να τη διατηρήσουμε. Και αυτό κάναμε, κάναμε και θα κάνουμε στο διηνεκές. Για αυτό υπάρχουμε. Είναι τώρα η σειρά μας, η βάρδια μας στις πολεμίστρες, στις πολεμίστρες της ξηράς, της θάλασσας και του αέρα", καταλήγει o Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Tο μήνυμα του Κυριάκου Βελόπουλου 

«Σήμερα τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες όλων εκείνων που με το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» απελευθέρωσαν τη χώρα. Η επέτειος της Εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821,που ταυτίστηκε με τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είναι ημέρα μνήμης, δόξας και εθνικής υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες», τονίζει στο μήνυμά του ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Όπως είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος, «σήμερα, 199 χρόνια μετά, η χώρα μας βρίσκεται ακόμα μια φορά απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις: Η πανδημία του κορωναϊού, μας καλεί να σταθούμε με αίσθημα κοινωνικής και ατομικής ευθύνης απέναντι στον συνάνθρωπό μας με σεβασμό σε όλους, όσοι δίνουν τη μάχη με τον «αόρατο εχθρό». Οι συνεχείς προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες των γειτόνων μας στα σύνορα της χώρας μας στον Έβρο και τα νησιά, μας επιβάλουν να είμαστε σε εγρήγορση και να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές των ηρώων του 1821».

«Σήμερα έχουμε νέες ηρωικές προσπάθειες και νέους ήρωες στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία των συνόρων της χώρας. Γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί, άνδρες και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τόσοι άλλοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό», πρόσθεσε.

«Ελάχιστος φόρος τιμής, τα κονδύλια που υπάρχουν για την επιτροπή της κ Γιάννας Αγγελοπούλου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση, να δοθούν ΟΛΑ για την αγορά ιατρο-φαρμακευτικού υλικού, μάσκες, αναπνευστήρες, τεστς κλπ. Ας παραδειγματιστούμε από τους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821, που με την θυσία τους απέδειξαν ότι η δύναμη της θέλησης και η αγάπη για την Πατρίδα και την Ελευθερία μπορούν να καθορίσουν προς το καλύτερο την μοίρα του Έθνους. Χρόνια πολλά», κατέληξε ο κ. Βελόπουλος.


Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του εορτασμού της 25η Μαρτίου. Φέτος, η εθνική επέτειος τιμάτε με διαφορετικό τρόπο και χωρίς παρελάσεις, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό. Για αυτό τον λόγο, στις 11:00 το πρωί πραγματοποιήθηκε μια λιτή τελετή μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με λίγους προσκεκλημένους.

Την ώρα που κατέθετε στεφάνι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προς τιμήν των ηρώων της Επανάστασης του 1821, πάνω από την πλατεία Συντάγματος πραγματοποιήθηκε διέλευση τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000/-5 της Πολεμικής Αεροπορίας και 6 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ την ίδια ώρα πετούσαν μαχητικά F-16 στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. 

Χθες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πρώτο διάγγελμα της, τόνισε την σημασία της ατομικής ευθύνης, της συνεργασίας αλλά και της αλληλεγγύης. «Για να θωρακίσουμε το «εμείς» και να κρατήσουμε την πατρίδα όρθια, καλούμαστε να παραμερίσουμε το «εγώ», καθώς και προσωρινά ατομικές μας ελευθερίες, για να προασπίσουμε το υπέρτατο συλλογικό αγαθό της δημόσιας υγείας» είπε. Αναφέρθηκε στην ομοψυχία του πολιτικού κόσμου επισημαίνοντας ότι αυτή εμπνέει και καθοδηγεί τους πολίτες, δηλώντας υπερήφανη για τις ένοπλες δυνάμεις που προστατεύουν τα σύνορά μας από την επιθετικότητα της Τουρκίας, τα σώματα ασφαλείας που επαγρυπνούν, τους γιατρούς και νοσηλευτές, τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού, τους εργαζομένους που καλύπτουν τις καθημερινές μας ανάγκες και όσους ανώνυμα προσφέρουν χωρίς να προσδοκούν όφελος ή αναγνώριση.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ΠτΔ χαιρέτησε τους πολιτικούς αρχηγούς από απόσταση, τηρώντας τα μέτρα για τον κορονοϊό.

sakelaropouloou1.jpg

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε το δικό του μήνυμα για την 25η Μαρτίου και την πανδημία του κορονοϊού. 

Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η πατρίδα μας, αλλά και οι αξίες μας

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο μήνυμα του για την 25η Μαρτίου αναφέρθηκε στη δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζει η χώρα μας με την πανδημία του κορονοϊού Covid-19, αλλά και την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:
«Έναν χρόνο πριν από τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την Ελληνική Επανάσταση, η πατρίδα μας βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες προκλήσεις:

Η επέλαση του κορωνοιού στη δημόσια υγεία, οι οικονομικές επιπτώσεις που θα φέρει η πανδημία, οι αναταράξεις στην Ε.Ε. που ακόμη δεν λέει να καταλάβει ότι οικοδομήθηκε στην αρχή της αλληλεγγύης, αλλά και η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα εν μέσω της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης.

Χθες ενημερωθήκαμε για τη μονομερή κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία, σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη κλιμάκωση της έντασης.

Η Ελλάδα πλέον έχει κάθε λόγο να ασκήσει τα δικαιώματά της για την κατάθεση συντεταγμένων.

Ωστόσο, όποτε και αν το πράξει, θα πρέπει πρώτα να έχει δοθεί ένα αυστηρό μήνυμα από την Ευρώπη, ότι μονομερείς ενέργειες όπως αυτή οδηγούν σε κυρώσεις.

Και η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει ότι διάλογος χωρίς σεβασμό δεν μπορεί να υπάρξει.

Ότι τα επικίνδυνα παιχνίδια δεν θα πετύχουν.

Και ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα σταθούμε ενωμένοι στην προάσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

Ευτυχώς, την ίδια προκλητικότητα δεν αντιμετωπίζουμε πια στα βόρεια σύνορά μας, χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Και χθες, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – μαζί και η Ελλάδα – άναψαν πράσινο φως στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Μια περιοχή, που μόλις πριν λίγα χρόνια βυθιζόταν στις κρίσεις, σήμερα αλλάζει κεφάλαιο, αποκτά σαφή ευρωπαϊκή προοπτική και κάνει βήματα προς τη σταθερότητα.

Όμως πέρα από τις εξωτερικές προκλήσεις, η μεγάλη πρόκληση των καιρών μας είναι η αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ένα μέτωπο ζωής είναι πιο αναγκαίο από ποτέ.

Για την υγεία όλων, και για την κοινωνική συνοχή.

Για να μη μείνει κανένας αβοήθητος, ιδιαίτερα από τις κοινωνικά πιο ευάλωτες ομάδες.

Για να μην επιστρέψουμε στις άδικες πολιτικές που οδήγησαν στην πρόσφατη οδυνηρή οικονομική κρίση.

Για να μην ξαναγίνει η Πολιτεία εχθρός των πολλών.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει μάχη στην Ευρώπη για να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, απέναντι στις νεοφιλελεύθερες συνταγές.

Να σταθεί δίπλα σε χώρες που ζητάνε μια νέα Ευρώπη ανάπτυξης και κοινωνικής μέριμνας.

Ενώ στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, πρέπει να καταλάβουν πως οφείλουμε να αλλάξουμε πολλά, αν θέλουμε η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη και ισχυρή.

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Το 21 υπήρξε πάντοτε πηγή έμπνευσης στους αγώνες για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Μας διδάσκει ότι ένας μικρός λαός, όταν είναι ενωμένος και δεν είναι προβλέψιμος και πειθήνιος, κερδίζει αυτά που δικαιούται.

Μας θυμίζει, τέλος, ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η πατρίδα μας, αλλά και οι αξίες μας.

Και ότι το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο.

Χρόνια πολλά και καλή δύναμη σε όλους και σε όλες!». 

https://www.facebook.com/tsipr... cite="https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/838944036602742/" class="fb-xfbml-parse-ignore">Μήνυμα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Το '21 υπήρξε πάντοτε πηγή έμπνευσης στους αγώνες του λαού μας για ελευθερία και δικαιοσύνη. Μας διδάσκει ότι ένας μικρός λαός, όταν είναι ενωμένος και δεν είναι προβλέψιμος και πειθήνιος, κερδίζει αυτά που δικαιούται. Μας θυμίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η πατρίδα μας, αλλά και οι αξίες μας. Και ότι το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο. Χρόνια πολλά και καλή δύναμη σε όλους και σε όλες! https://bit.ly/3agGOqE

Post... by Alexis Tsipras on Wednesday, 25 March 2020

Φ. Γεννηματά: Η ενότητα και η ομοψυχία δεν είναι δρόμος, είναι μονόδρομος

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, υπογραμμίζει σε δήλωσή της για την επέτειο της 25 Μαρτίου πως «Το 21 μας εμπνέει, μας διδάσκει, μας δείχνει το δρόμο στο αγώνα: Για τη ζωή, την ελευθερία, την ανεξαρτησία.Για να προστατεύσουμε τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Να διασφαλίσουμε τα αδιαπραγμάτευτα κυριαρχικά μας δικαιώματα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις».

Η κ. Γεννηματά τονίζει ακόμη ότι η επέτειος της Απελευθέρωσης «μας δίνει δύναμη στο σημερινό αγώνα κατά της πανδημίας, για την προστασία της δημόσιας υγείας, για να πάμε ξανά τη ζωή μας μπροστά».

Καταλήγει επισημαίνοντας την ανάγκη ενότητας για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. «Ενωμένοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Η ενότητα και η ομοψυχία δεν είναι δρόμος, είναι μονόδρομος. Η διχόνοια δεν έχει θέση πια».

Δ. Κουτσούμπας: Η ομοψυχία του ελληνικού λαού πρέπει να εκφραστεί απέναντι στις πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, δεν έχει θέση μια «εθνική ομοψυχία» εθνικιστικού ή κοσμοπολίτικου τύπου. Η ομοψυχία του ελληνικού λαού πρέπει να εκφραστεί απέναντι στις πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό στον τομέα της υγείας, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Γιατί, τίποτα δεν αλλάζει στην κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου, εάν ο λαός δεν πάρει την υπόθεση στα δικά του χέρια, υλοποιώντας τις απαιτούμενες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές ανατροπές» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για την 25η Μαρτίου.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Η σημερινή επέτειος είναι και ημέρα διδαχής για όλα όσα μεγάλα και τρανά μπορεί να πετύχει ένας λαός ενωμένος"Η σημερινή επέτειος δεν είναι απλώς και μόνον μία ημέρα μνήμης, απόδοσης τιμών, ανάμνησης και υπερηφάνειας, αλλά είναι και πρέπει να είναι και ημέρα διδαχής, μία ημέρα απολογισμού, μία φωτεινή ημέρα εθνικής ανατάσεως και μία ημέρα εθνικής αυτοπεποίθησης, για όλα όσα μεγάλα και τρανά μπορεί να πετύχει ένας λαός ενωμένος όταν οι περιστάσεις και το ιστορικό καθήκον το επιβάλλουν και το απαιτούν. Και τώρα είναι μία τέτοια ώρα!!!".

Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φράγκος στην ημερήσια διαταγή του με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής επετείου 25ης Μαρτίου 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

«Ετούτη την ώρα που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει ταυτόχρονα πολλές προκλήσεις, με τις δύο εξ αυτών γνωστές σε όλους σας και σε έξαρση, αυτή την περίοδο καλούμεθα όλοι, ανεξαιρέτως, εμπνεόμενοι από τις πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες που όπλισαν το χέρι των αγωνιστών του 1821, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων εκτελώντας την αποστολή μας και το χρέος μας στην Πατρίδα, με θάρρος και αυταπάρνηση, ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες του Έθνους", προτρέπει τους άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

"Προερχόμαστε από την ίδια μήτρα που έπλασε τον Αριστείδη, τον Θεμιστοκλή, τον Αλέξανδρο τον Μέγα, τον Παλαιολόγο, τον Καραϊσκάκη, τον Κολοκοτρώνη, τον Νικηταρά, τον Μιαούλη και τον Κανάρη, την Μπουμπουλίνα και την Μαντώ Μαυρογένους, τον Παύλο Μελά, τον Καμπέρο και τον Μωραϊτίνη, τον Ίτσιο, τον Κατσιμήτρο και τον Δαβάκη, τον Κατούντα, τον Κατσάνη και τον Σταυριανάκο και τόσους άλλους ανώνυμους και επώνυμους Έλληνες που πότισαν με το αίμα τους το δένδρο της Ελευθερίας, για να είμαστε εδώ σήμερα ελεύθεροι και υπερήφανοι που είμεθα Έλληνες", παρατηρεί .

"Ατσαλώστε την ψυχή σας και την καρδιά σας, κλείστε μέσα σας την Ελλάδα και να είστε σίγουροι ότι κανείς δεν μπορεί να μας αγγίξει χωρίς βαρύτατο κόστος" διαβεβαιώνει.

"Αισθάνομαι υπέρτατα υπερήφανος που αξιώθηκα να είμαι Αρχηγός σας, και σας προτρέπω να συνεχίσετε να εργάζεστε εντατικά, άοκνα, μη φειδόμενοι κόπου και προσπαθειών, για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας της Ελλάδας μας, έχοντας πάντα κατά νουν ότι η Ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη, θέλει θυσίες τόσο για να την αποκτήσουμε όσο και κυρίως για να τη διατηρήσουμε. Και αυτό κάναμε, κάναμε και θα κάνουμε στο διηνεκές. Για αυτό υπάρχουμε. Είναι τώρα η σειρά μας, η βάρδια μας στις πολεμίστρες, στις πολεμίστρες της ξηράς, της θάλασσας και του αέρα", καταλήγει o Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Tο μήνυμα του Κυριάκου Βελόπουλου 

«Σήμερα τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες όλων εκείνων που με το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» απελευθέρωσαν τη χώρα. Η επέτειος της Εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821,που ταυτίστηκε με τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είναι ημέρα μνήμης, δόξας και εθνικής υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες», τονίζει στο μήνυμά του ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Όπως είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος, «σήμερα, 199 χρόνια μετά, η χώρα μας βρίσκεται ακόμα μια φορά απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις: Η πανδημία του κορωναϊού, μας καλεί να σταθούμε με αίσθημα κοινωνικής και ατομικής ευθύνης απέναντι στον συνάνθρωπό μας με σεβασμό σε όλους, όσοι δίνουν τη μάχη με τον «αόρατο εχθρό». Οι συνεχείς προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες των γειτόνων μας στα σύνορα της χώρας μας στον Έβρο και τα νησιά, μας επιβάλουν να είμαστε σε εγρήγορση και να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές των ηρώων του 1821».

«Σήμερα έχουμε νέες ηρωικές προσπάθειες και νέους ήρωες στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία των συνόρων της χώρας. Γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί, άνδρες και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τόσοι άλλοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό», πρόσθεσε.

«Ελάχιστος φόρος τιμής, τα κονδύλια που υπάρχουν για την επιτροπή της κ Γιάννας Αγγελοπούλου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση, να δοθούν ΟΛΑ για την αγορά ιατρο-φαρμακευτικού υλικού, μάσκες, αναπνευστήρες, τεστς κλπ. Ας παραδειγματιστούμε από τους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821, που με την θυσία τους απέδειξαν ότι η δύναμη της θέλησης και η αγάπη για την Πατρίδα και την Ελευθερία μπορούν να καθορίσουν προς το καλύτερο την μοίρα του Έθνους. Χρόνια πολλά», κατέληξε ο κ. Βελόπουλος.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία