Μονόλογοι

Καλαμαριά: Η μάχη για το Καραμπουρνάκι, η παραίτηση και τα περίεργα τιμολόγια. Γράφει ο Σαλονικιός

30/11/2023 13:02

Οφείλω να ομολογήσω πως πράγματι, δεν είναι εύκολο, ενώ έχεις χάσει τις εκλογές να συνεχίσεις για δυόμισι μήνες να ασκείς κανονικά τα καθήκοντά σου. Κυρίως εάν η ήττα σου είναι συντριπτική ή απροσδόκητη. Εξ ου και έχω υποστηρίξει ότι αυτή η μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ δημοτικών εκλογών και ανάληψης καθηκόντων από τις νέες δημοτικές διοικήσεις θα πρέπει να εκμηδενιστεί. Να γίνει στους δήμους και τις περιφέρειες ό,τι συμβαίνει και με την αλλαγή σκυτάλης στη διακυβέρνηση της χώρας όπου, άλλωστε, οι δυσκολίες είναι απείρως μεγαλύτερες.

Επανέρχομαι στο θέμα με αφορμή όσα παραλυτικά συμβαίνουν μετά τις εκλογές σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, την Καλαμαριά. Ο δήμος έχει αφεθεί στην τύχη του κι αυτό το γνωρίζουν οι πάντες και πρωτίστως όσοι έχουν λόγους να εκμεταλλευτούν αυτό το διάστημα της ακυβερνησίας προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.

Τρανό παράδειγμα όσα εξελίσσονται από την περασμένη Δευτέρα στο Καραμπουρνάκι, στο γνωστό οικόπεδο, το περίκλειστο με τις λαμαρίνες. Οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου οι οποίοι απ' ό,τι πληροφορούμαι είναι αρκετοί, έχοντας εδώ και πολύ καιρό στα χέρια τους εγκεκριμένη οικοδομική άδεια για το συγκεκριμένο οικόπεδο, ξεκίνησαν τις προκαταρκτικές χωματουργικές εργασίες με σκοπό την ανοικοδόμησή του. Έκριναν προφανώς οι άνθρωποι ότι αυτή ήταν η κατάλληλη στιγμή μιας και ο δήμος πορεύεται χωρίς ουσιαστικά διοίκηση.

Το ίδιο πρωί η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Χρύσα Αράπογλου εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από τον απερχόμενο δήμαρχο Γιάννη Δαρδαμανέλη να συγκαλέσει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο και παράλληλα να ζητήσει συνάντηση με τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου για να τους ζητήσει να διακόψουν τις εργασίες έως ότου υπάρξει στις αρχές του χρόνου συνάντηση με τη νέα δημοτική αρχή προκειμένου να αναζητήσουν λύση για την οικονομική τακτοποίηση του ζητήματος ώστε να μην χτιστεί το οικόπεδο.

Η πρώτη αντίδραση του Δαρδαμανέλη ήταν να ανεβάσει στο αγαπημένο του facebook με το οποίο, όπως μου λένε ασχολείται αρκετές ώρες την ημέρα, ένα χαριτωμένο βιντεάκι που έδειχνε δύο, τρία αγριογούρουνα να περιφέρονται κάπου, σε κάποια γειτονιά της Καλαμαριάς. Αυτό ήταν για εκείνον το γεγονός της ημέρας!

Στο μεταξύ αιτήματα για έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου καθώς και ανακοινώσεις για το μείζον θέμα στο Καραμπουρνάκι εξέδωσαν και άλλες δημοτικές παρατάξεις (του Χρήστου Βάρδα και του Άρη Τεμεκενίδη). Ανάλογο αίτημα είχε υποβληθεί και από το Δίκτυο των Συλλόγων της Καλαμαριάς το οποίο συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης.

Κατόπιν όλων αυτών ο Δαρδαμανέλης εξαναγκάστηκε να συγκαλέσει άρον άρον το δημοτικό συμβούλιο χθες το βράδυ όπου ως πρώτο μέτρο αποφασίστηκε η έκδοση σήματος διακοπής οικοδομικών εργασιών στο Καραμπουρνάκι λόγω έναρξης εκτέλεσης εργασιών αναγκαστικής απαλλοτρίωσης που προβλέπει το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Καλαμαριάς.

Για να είμαστε δίκαιοι, στο θέμα αυτό υπήρξε ολιγωρία και από προηγούμενες δημοτικές διοικήσεις. Βεβαίως η αδράνεια και η παραίτηση της απερχόμενης διοίκησης υπερβαίνει κάθε όριο γι' αυτό και οι ιδιοκτήτες του επίμαχου οικοπέδου αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ανοικοδόμησή του.

Πλέον, η μόνη λύση για να ματαιωθεί η ανέγερση πολυκατοικίας στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς, εξέλιξη η οποία μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα για τη συνέχεια καθώς υπάρχουν και άλλα αδόμητα οικόπεδα, είναι οι ιδιοκτήτες να βρουν απέναντί τους έναν σοβαρό συνομιλητή ο οποίος έχει να τους προτείνει κάποια συγκεκριμένη λύση που δεν θα θίγει και τα δικά τους συμφέροντα.

Αυτή είναι η πρώτη και ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για τη νέα δήμαρχο Καλαμαριάς, μιας και ο απερχόμενος έχει σηκώσει τα χέρια.

Τα βρόντηξε ο Φίσκας

Στο μεταξύ ένας ένας πηδάνε από το βυθιζόμενο καράβι του Δαρδαμανέλη, είτε για να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους είτε για να αποποιηθούν τυχόν διαχειριστικές ευθύνες. Η πιο εντυπωσιακή αποχώρηση είναι αυτή του Ανέστη Φίσκα ο οποίος εξελέγη πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη του Δαρδαμανέλη. Ο Φίσκας ήταν όμως και έμμισθος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΤΕΚ, της Δημοτικής Εμπορικής Τουριστικής Επιχείρησης Καλαμαριάς.

Όπως πληροφορούμαι, πριν από μερικές ημέρες ο Φίσκας υπέβαλε αιφνιδίως την παραίτησή του από τη ΔΕΤΕΚ, αρνούμενος να παραμείνει για λίγες ακόμη εβδομάδες στη θέση του έως ότου η νέα δημοτική αρχή διορίσει την επόμενη διοίκηση.

Μαθαίνω ότι ο Φίσκας μετακομίζει στο δήμο Ωραιοκάστρου ως σύμβουλος του δημάρχου Παντελή Τσακίρη. Λογικό. Κανείς δεν χάνεται, ιδίως εάν κατέχει τη θέση του γενικού διευθυντή της ΝΔ Θεσσαλονίκης. Όμως, μου λένε, ότι ο λόγος που τον ώθησε να παραιτηθεί τώρα είναι το αίτημα πολλών δημοτικών συμβούλων να προσέλθει στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να δώσει εξηγήσεις για κάποια τιμολόγια της ΔΕΤΕΚ για τα οποία έγινε πολλή συζήτηση σε προηγούμενη συνεδρίαση του Οργάνου.

Θα σας αναφέρω ένα μόνον παράδειγμα που αφορούσε τιμολόγιο προμήθειας υλικών για τις τουαλέτες του Ρεμέτζο, το οποίο είχε κοπεί από εταιρεία που κάνει εκτυπώσεις!

Ο παριστάμενος, άμισθος θυμίζω, πρόεδρος της ΔΕΤΕΚ, ο αγαπημένος μου Ρομπέν της Ανατολικής Ακτής, Γιάννης Ανδρεάδης δεν είχε κάποια πρόχειρη πειστική εξήγηση γι' αυτό το τιμολόγιο και παρέπεμψε σε αυτούς που κάνουν κουμάντο στη ΔΕΤΕΚ, όπως είπε, δείχνοντας ουσιαστικά προς την πλευρά του Φίσκα.

Κατόπιν αυτών δημοτικοί σύμβουλοι με πρώτο τον Τεμεκενίδη ζήτησαν να προσέλθει στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Φίσκας, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί και εισαγγελική παρέμβαση.


O Σαλονικιός