ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία Genesis: Σε κόκκινο συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός εν αναμονή ακραίων φαινομένων

Πού αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κεραυνοί και χαλαζοπτώσεις -Επί ποδός η Πολιτική Προστασία της ΠΚΜ και των δήμων - Ισχυρά φαινόμενα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία

 10/06/2022 07:00

Κακοκαιρία Genesis: Σε κόκκινο συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός εν αναμονή ακραίων φαινομένων
Φωτ. αρχείου

Κακοκαιρία επικρατεί σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρές. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή πτώση και οι άνεμοι θα ενισχυθούν, φτάνοντας τα 6 μποφόρ στα πελάγη.

Στη Θεσσαλονίκη αυτή την ώρα οι κεραυνοί, οι βροντές και ο χαμηλωμένος ουρανός θυμίζουν φθινόπωρο ενώ βρέχει στο μεγαλύτερο μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Ο κεντρικός δήμος ανακοίνωσε ότι ο μηχανισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης τίθεται σε καθεστώς 24ωρης επιφυλακής εν όψει της κακοκαιρίας Genesis, που αναμένεται, σύμφωνα με τις προγνώσεις, να επιφέρει βροχοπτώσεις μεγάλης χρονικής διάρκειας και καταιγίδες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου:

"Το επιχειρησιακό σχέδιο που ενεργοποιείται αποτέλεσε το αντικείμενο διευρυμένης σύσκεψης που οργανώθηκε σήμερα (10/6) το πρωί στο Δημαρχείο υπό την προεδρία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για δράσεις Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Μωυσίδης, οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Κώστας Ιακώβου, Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδης, Κοινωνικής Πολιτικής Σωκράτης Δημητριάδης, Περιβάλλοντος Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος καθώς και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για δράσεις που αφορούν τη δημοτική αστυνομία Δημήτρης Δαγκλής.

Τηλεφωνική γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων καιρικών φαινομένων πέραν του τηλεφωνικού κέντρου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (2313 317.777) σε 24ωρη λειτουργία θα διατηρηθεί και το τηλεφωνικό νούμερο της Δημοτικής Αστυνομίας 2313 317.930. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα αυτά για κάθε υπόθεση που σχετίζεται με την κακοκαιρία.

«Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση»

Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αποφεύγοντας κάθε περιττή μετακίνηση και μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Ειδικότερα, οι πολίτες καλούνται: - Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. - Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. - Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους - Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών). - Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. - Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια) - Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

 Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο: - Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου - Να έχουν στο όχημά τους ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα - Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους - Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν - Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων - Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

 Αν μετακινούνται πεζή: - Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων

Ήδη από χθες η κακοκαιρία Genesis έδειξε τα δόντια της με έντονη χαλαζόπτωση και βροχόπτωση η οποία έπληξε περιοχές από το Ελευθέριο της Αγιάς, μέχρι την Αμυγδαλή, τη Δήμητρα, έως το Αχίλλειο Λάρισας. Σφοδρή βροχόπτωση σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης και στην Κοζάνη όπου οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Αργά το απόγευμα στάλθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112, για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, της Θεσσαλίας και της Κοζάνης. Στο μήνυμα αναφερόταν ότι οι πολίτες πρέπει να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση σήμερα, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν κατά τόπους τα 6 έως 7 μποφόρ. Η κακοκαιρία για την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται να είναι κατηγορίας 4 ("Πολύ σημαντική"), όσον αφορά τον πενταβάθμιο Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index - RPI) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Κυριακή, οπότε το βαρομετρικό χαμηλό θα μετακινηθεί προς την Τουρκία. Όμως η αστάθεια του καιρού θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος με βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ιδιαίτερα για σήμερα, βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο. Τα φαινόμενα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρά και σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλάζι. Κατά τη διάρκεια τη νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο βροχές και καταιγίδες αναμένονται κατά κύριο λόγο στη στις παράκτιες περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, στο Βόρειο Αιγαίο, στα δυτικά της Πελοποννήσου και στο Νότιο Ιόνιο.

Τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, στην Δυτική Πελοπόννησο, στην Μακεδονία στη Θράκη και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, επηρεάζοντας και τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά και τη Βόρεια Εύβοια.

Αιφνίδιες πλημμύρες μπορεί να συμβούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς κυρίως στη Δυτική Στερεά, συμπεριλαμβανομένου μέρους των νησιών του Ιονίου αλλά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο μέχρι την Πιερία και τις Σποράδες. Ειδικά στη Θεσσαλία αναμένονται βροχοπτώσεις με μεγάλη διάρκεια.

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει για πλημμύρες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία.

Επί ποδός το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ και των δήμων - κίνδυνος και για τη Θεσσαλονίκη

Σοβαρός όμως είναι ο κίνδυνος για πλημμύρες και στις ιρλανδικές γέφυρες που είναι δεκάδες στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπως σε περιοχές των δήμων Θέρμης και Παύλου Μελά όπου πέρυσι τέτοια εποχή έχασε τη ζωή του ένας άνδρας, όταν από την ισχυρή νεροποντή φούσκωσε το ρέμα Ξηροπορτάμου.

Για το λόγο αυτό η ΠΚΜ έδωσε εντολή τους κατά δήμους να λάβουν τα μέτρα τους και να τοποθετήσουν προειδοποιητικές πινακίδες απαγόρευσης της διέλευσης πεζών και οχημάτων.

Περιφέρεια και 38 δήμοι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, θέτοντας σε αυξημένη επιφυλακή το προσωπικό των γραφείων Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα από την βροχόπτωση, η ένταση της οποίας θα είναι μεγαλύτερη από αύριο.

Πιο αναλυτικά, ο καιρός σήμερα Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με το meteo.gr αναμένονται:

Αυξημένες νεφώσεις ήδη από τις πρωινές ώρες, πυκνότερες στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά όπου θα σημειώνονται βροχές και καταιγίδες. Οι καταιγίδες τις απογευματινές ώρες θα έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα, με μεγάλη ραγδαιότητα βροχόπτωσης και χαλαζοπτώσεις. Στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία θα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ξαφνικών πλημμυρών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρες. Τις βραδινές ώρες οι καταιγίδες θα εντοπίζονται κυρίως πάνω από θαλάσσιες περιοχές. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα πάνω από τα νησιά του Αν. Αιγαίου και τη Θράκη θα προκαλέσουν λασποβροχές.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 13 έως 28, στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και Ανατολική Πελοπόννησο από 15 έως 32, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά από 13 έως 24, στην Δυτική Πελοπόννησο από 14 έως 29, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 26, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες από 16 έως 28, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 18 έως 29 και στην Κρήτη από 17 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν κυρίως από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, και στο Βόρειο Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες και δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Κατά τη διάρκεια των καταιγίδων στα ηπειρωτικά και παραθαλάσσια τμήματα οι άνεμοι παροδικά θα είναι θυελλώδεις.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, αυξημένες τις απογευματινές ώρες, και θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 23 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στο νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις και θα σημειώνονται παροδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς, έως 3 μποφόρ και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των καταιγίδων θα σημειώνονται ισχυρές ριπές ανέμου. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Όπως τόνισε χθες ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, η ατμοσφαιρική διαταραχή φαίνεται να είναι σημαντική και να επηρεάζει μεγάλο τμήμα του ελλαδικού χώρου, με ραγδαίες βροχές, καταιγίδες, αιφνίδιες πλημμύρες σε αρκετές πόλεις και οικισμούς κυρίως στη Δυτική Στερεά Ελλάδα αλλά και βροχοπτώσεις με μεγάλη διάρκεια στη Θεσσαλία, φαινόμενα που εντοπίζονται χρονικά σήμερα Παρασκευή 10 Ιουνίου.

Για το λόγο αυτό ο κ. Παπαγεωργίου απηύθυνε ισχυρή σύσταση σε όλους να αποφεύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. «Ποτέ και για κανέναν λόγο να μην διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Θα πρέπει να παρακολουθούμε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρχών», υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα σταλεί άμεσα μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα που θα έχει ισχύ για τις επόμενες 24 ώρες.

Οδηγίες προς τους πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια.
  • Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Κακοκαιρία επικρατεί σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρές. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή πτώση και οι άνεμοι θα ενισχυθούν, φτάνοντας τα 6 μποφόρ στα πελάγη.

Στη Θεσσαλονίκη αυτή την ώρα οι κεραυνοί, οι βροντές και ο χαμηλωμένος ουρανός θυμίζουν φθινόπωρο ενώ βρέχει στο μεγαλύτερο μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Ο κεντρικός δήμος ανακοίνωσε ότι ο μηχανισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης τίθεται σε καθεστώς 24ωρης επιφυλακής εν όψει της κακοκαιρίας Genesis, που αναμένεται, σύμφωνα με τις προγνώσεις, να επιφέρει βροχοπτώσεις μεγάλης χρονικής διάρκειας και καταιγίδες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου:

"Το επιχειρησιακό σχέδιο που ενεργοποιείται αποτέλεσε το αντικείμενο διευρυμένης σύσκεψης που οργανώθηκε σήμερα (10/6) το πρωί στο Δημαρχείο υπό την προεδρία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για δράσεις Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Μωυσίδης, οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Κώστας Ιακώβου, Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδης, Κοινωνικής Πολιτικής Σωκράτης Δημητριάδης, Περιβάλλοντος Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος καθώς και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για δράσεις που αφορούν τη δημοτική αστυνομία Δημήτρης Δαγκλής.

Τηλεφωνική γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων καιρικών φαινομένων πέραν του τηλεφωνικού κέντρου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (2313 317.777) σε 24ωρη λειτουργία θα διατηρηθεί και το τηλεφωνικό νούμερο της Δημοτικής Αστυνομίας 2313 317.930. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα αυτά για κάθε υπόθεση που σχετίζεται με την κακοκαιρία.

«Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση»

Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αποφεύγοντας κάθε περιττή μετακίνηση και μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Ειδικότερα, οι πολίτες καλούνται: - Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. - Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. - Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους - Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών). - Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. - Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια) - Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

 Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο: - Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου - Να έχουν στο όχημά τους ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα - Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους - Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν - Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων - Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

 Αν μετακινούνται πεζή: - Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων

Ήδη από χθες η κακοκαιρία Genesis έδειξε τα δόντια της με έντονη χαλαζόπτωση και βροχόπτωση η οποία έπληξε περιοχές από το Ελευθέριο της Αγιάς, μέχρι την Αμυγδαλή, τη Δήμητρα, έως το Αχίλλειο Λάρισας. Σφοδρή βροχόπτωση σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης και στην Κοζάνη όπου οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Αργά το απόγευμα στάλθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112, για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, της Θεσσαλίας και της Κοζάνης. Στο μήνυμα αναφερόταν ότι οι πολίτες πρέπει να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση σήμερα, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν κατά τόπους τα 6 έως 7 μποφόρ. Η κακοκαιρία για την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται να είναι κατηγορίας 4 ("Πολύ σημαντική"), όσον αφορά τον πενταβάθμιο Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index - RPI) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Κυριακή, οπότε το βαρομετρικό χαμηλό θα μετακινηθεί προς την Τουρκία. Όμως η αστάθεια του καιρού θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος με βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ιδιαίτερα για σήμερα, βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο. Τα φαινόμενα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρά και σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλάζι. Κατά τη διάρκεια τη νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο βροχές και καταιγίδες αναμένονται κατά κύριο λόγο στη στις παράκτιες περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, στο Βόρειο Αιγαίο, στα δυτικά της Πελοποννήσου και στο Νότιο Ιόνιο.

Τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, στην Δυτική Πελοπόννησο, στην Μακεδονία στη Θράκη και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, επηρεάζοντας και τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά και τη Βόρεια Εύβοια.

Αιφνίδιες πλημμύρες μπορεί να συμβούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς κυρίως στη Δυτική Στερεά, συμπεριλαμβανομένου μέρους των νησιών του Ιονίου αλλά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο μέχρι την Πιερία και τις Σποράδες. Ειδικά στη Θεσσαλία αναμένονται βροχοπτώσεις με μεγάλη διάρκεια.

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει για πλημμύρες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία.

Επί ποδός το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ και των δήμων - κίνδυνος και για τη Θεσσαλονίκη

Σοβαρός όμως είναι ο κίνδυνος για πλημμύρες και στις ιρλανδικές γέφυρες που είναι δεκάδες στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπως σε περιοχές των δήμων Θέρμης και Παύλου Μελά όπου πέρυσι τέτοια εποχή έχασε τη ζωή του ένας άνδρας, όταν από την ισχυρή νεροποντή φούσκωσε το ρέμα Ξηροπορτάμου.

Για το λόγο αυτό η ΠΚΜ έδωσε εντολή τους κατά δήμους να λάβουν τα μέτρα τους και να τοποθετήσουν προειδοποιητικές πινακίδες απαγόρευσης της διέλευσης πεζών και οχημάτων.

Περιφέρεια και 38 δήμοι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, θέτοντας σε αυξημένη επιφυλακή το προσωπικό των γραφείων Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα από την βροχόπτωση, η ένταση της οποίας θα είναι μεγαλύτερη από αύριο.

Πιο αναλυτικά, ο καιρός σήμερα Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με το meteo.gr αναμένονται:

Αυξημένες νεφώσεις ήδη από τις πρωινές ώρες, πυκνότερες στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά όπου θα σημειώνονται βροχές και καταιγίδες. Οι καταιγίδες τις απογευματινές ώρες θα έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα, με μεγάλη ραγδαιότητα βροχόπτωσης και χαλαζοπτώσεις. Στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία θα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ξαφνικών πλημμυρών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρες. Τις βραδινές ώρες οι καταιγίδες θα εντοπίζονται κυρίως πάνω από θαλάσσιες περιοχές. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα πάνω από τα νησιά του Αν. Αιγαίου και τη Θράκη θα προκαλέσουν λασποβροχές.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 13 έως 28, στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και Ανατολική Πελοπόννησο από 15 έως 32, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά από 13 έως 24, στην Δυτική Πελοπόννησο από 14 έως 29, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 26, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες από 16 έως 28, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 18 έως 29 και στην Κρήτη από 17 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν κυρίως από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, και στο Βόρειο Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες και δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Κατά τη διάρκεια των καταιγίδων στα ηπειρωτικά και παραθαλάσσια τμήματα οι άνεμοι παροδικά θα είναι θυελλώδεις.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, αυξημένες τις απογευματινές ώρες, και θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 23 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στο νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις και θα σημειώνονται παροδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς, έως 3 μποφόρ και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των καταιγίδων θα σημειώνονται ισχυρές ριπές ανέμου. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Όπως τόνισε χθες ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, η ατμοσφαιρική διαταραχή φαίνεται να είναι σημαντική και να επηρεάζει μεγάλο τμήμα του ελλαδικού χώρου, με ραγδαίες βροχές, καταιγίδες, αιφνίδιες πλημμύρες σε αρκετές πόλεις και οικισμούς κυρίως στη Δυτική Στερεά Ελλάδα αλλά και βροχοπτώσεις με μεγάλη διάρκεια στη Θεσσαλία, φαινόμενα που εντοπίζονται χρονικά σήμερα Παρασκευή 10 Ιουνίου.

Για το λόγο αυτό ο κ. Παπαγεωργίου απηύθυνε ισχυρή σύσταση σε όλους να αποφεύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. «Ποτέ και για κανέναν λόγο να μην διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Θα πρέπει να παρακολουθούμε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρχών», υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα σταλεί άμεσα μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα που θα έχει ισχύ για τις επόμενες 24 ώρες.

Οδηγίες προς τους πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια.
  • Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία