ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Παραμένουν εγκλωβισμένοι οδηγοί σε δρόμους της Αττικής- Ο στρατός μοιράζει τρόφιμα και κουβέρτες (βίντεο-φωτ.)

Έκλεισε η Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας - Στο σκοτάδι η μισή Αττική - Με αλυσίδες η κίνηση στο... Σύνταγμα

 24/01/2022 07:02

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Παραμένουν εγκλωβισμένοι οδηγοί σε δρόμους της Αττικής- Ο στρατός μοιράζει τρόφιμα και κουβέρτες (βίντεο-φωτ.)
INTIME NEWS

Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι ο στρατός έχει φτάσει σε όλα τα σημεία και προσεγγίζουν σταδιακά και άλλοι ακόμη περισσότεροι σε αριθμό. Προσθέτουν ότι αυτό θα γίνεται όλο το βράδυ. Μοιράζουν τρόφιμα, νερά, κουβέρτες και με εντολές της Αστυνομίας οδηγούν τον κόσμο (όσους θέλουν) εκεί που τους λένε επί τόπου η ΓΓΠΠ κι η Αστυνομία.

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

- Έξοδος Πεντέλης (12), 2 οχήματα με 9 άτομα.

- Έξοδος Κηφισίας (11), 2 M/S 290 με 16 άτομα.

- Έξοδος, Δουκίσσης Πλακεντίας (13), 1 όχημα STAYER με 12 άτομα και 1 minibus κενό και 1 M/S 290 με 4 άτομα και τρόφιμα.

- Έξοδος Μαραθώνα (15), 1 όχημα STAYER με 21 άτομα και 1 M/S 290 με 2 άτομα και τρόφιμα, διανέμει μεταξύ Κάντζας και Μαραθώνα.

- Έξοδος Κάντζα (17), 1 όχημα STAYER με 20 άτομα και 1 όχημα STAYER με 20 άτομα που εξετράπη από την έξοδο Παιανίας (18) μετά από νέες οδηγίες.

Επιπλέον των ανωτέρω:

- Προς την έξοδο Πεντέλης (12), κινούνται 2 minibus με 22 άτομα, παρούσα θέση του 1ου πλατεία Καραϊσκάκη (πλησίον Ομόνοιας) και το 2ο στο ύψος Δαφνίου, 1 κενό minibus και 1 M/S 290 με 4 άτομα και τρόφιμα που βρίσκεται Χολαργό.

- Προς έξοδο Κηφισίας (11) κινούνται 4 οχήματα HAMMER με 11 άτομα, παρούσα θέση έξοδος Ηρακλείου( 8).

Ξεκίνησαν πριν από λίγο 3 οχήματα με 12 άτομα από ΤΑΤΟΙ για έξοδο Πεντέλης (12).

Επιπρόσθετα, ξεκινούν 1 STAYER με 20 άτομα (ΕΤΑ και Ζ ΜΑΚ) και 1 MAGIRUS με 15 άτομα από 2α ΜΑΛ, τα οποία κατόπιν επικοινωνίας με ΕΣΚΕΔΙΚ θα μεταβούν στην έξοδο Δουκίσσης Πλακεντίας (13) και έξοδο Μαραθώνα (15) αντίστοιχα.



Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ελπίς», με πυκνές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, oι χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας θα συνεχιστούν κατά διαστήματα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τοπικά θα είναι έντονες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε χαμηλά υψόμετρα και στο νησί της Κρήτης, ενώ τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Νότιο Αιγαίο και χιονοκαταιγίδες στην Εύβοια.

Για την περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ στην Αττική

Με προβλήματα αναμένεται να λειτουργήσουν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο, Τρίτη, τα μέσα μαζικής μεταφοράς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που έχει προκαλέσει η "Ελπίς» στην Αττική.

Ειδικότερα, τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο οδικό δίκτυο της Αθήνας λόγω της συνεχιζόμενης έντονης χιονόπτωσης, καθιστούν αδύνατη την εκτέλεση των πρωινών δρομολογίων με λεωφορεία και τρόλεϊ.

Εποπτικά συνεργεία της ΟΣΥ σε συνεργασία με την Τροχαία Αττικής θα διενεργούν αυτοψίες από τις πρώτες πρωινές ώρες, προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση για τη σταδιακή αποκατάσταση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού από τα οδικά μέσα, στο βαθμό που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών.

Προτεραιότητα, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, θα δοθεί στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά με στόχο να καλυφθούν οι κεντρικοί οδικοί άξονες.

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς:

Στη γραμμή 1 του Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ) από την έναρξη της κυκλοφορίας, τα δρομολόγια θα γίνονται στο τμήμα Πειραιάς - Αττική και αντίστροφα.

Στις γραμμές 2&3 του Μετρό οι συρμοί θα κυκλοφορούν κανονικά από την έναρξη της λειτουργίας ενώ δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο.

Τέλος, οι συρμοί του Τραμ θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια τους και στις 2 γραμμές στις 8 το πρωί.

fortiga-egklovismenoi-akinitopoiimena-attiki-odos-elpis.jpg


Αλυσίδες ακόμη και στο... Σύνταγμα

Τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας ζητά η ΓΑΔΑ, λόγω της κακοκαιρίας.

Αναλυτικότερα, η ΓΑΔΑ επισημαίνει ότι «λόγω των συνεχιζόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών που παρατηρούνται στο Νομό Αττικής, τονίζεται ότι απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας».

Λίγο μετά τις 21:00, το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με ανακοίνωσή του συνιστά στους πολίτες την κυκλοφορία των οχημάτων τους στην Αττική, αύριο, Τρίτη 25 Ιανουαρίου, αποκλειστικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Όπως αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση, «οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και εφόσον αυτό είναι απολύτως αναγκαίο, να πραγματοποιείται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες».

attiki-odos-agia-paraskevi-athina-xionia.jpg

Εκτεταμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης

Προβλήματα ηλεκτροδότησης σε περιοχές του κέντρου αλλά και στα βόρεια προάστια καταγράφονται το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ βυθίσεις τάσης σημειώνονται στα νότια.

Στα Μεσόγεια, τα βόρεια και τα νότια προάστια εντοπίζονται αυτήν την ώρα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Αττική. Παράλληλα η πρόσβαση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία των βλαβών δυσχεραίνεται λόγω της συνεχούς χιονόπτωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς ρεύμα είναι περιοχές σε Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ψυχικό, Μεταμόρφωση, Ν. Φιλαδέλφεια, Ηράκλειο Πεύκη, Κερατέα, Καλύβια, Κορωπί, Παλλήνη, Πικέρμι, Ντράφι, Γραμματικό, Μαραθώνα, Αλεποχώρι, Πόρτο Γερμενό, Βύρωνα, Καρέα, Γλυφάδα, Βούλα, Ν. Σμύρνη, 'Αλιμο, Σαλαμίνα.

Επίσης στην Εύβοια όπου το κύμα κακοκαιρίας είναι σφοδρό και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης για την αποκατάσταση των βλαβών γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης των βλαβών σε οικισμούς στην περιοχή των Ψαχνών και στην Κάρυστο.

Παράλληλα ξεκίνησαν οι εργασίες για την αποκατάσταση βλάβης και σε γραμμή που ηλεκτροδοτεί τα περίχωρα της πόλης της Κω.

Σημειώνεται ότι όσοι πολίτες αδυνατούν να επικοινωνήσουν με τη δωρεάν τηλεφωνική γραμμή 800 400 4000 (εξαιτίας βλάβης στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών) μπορούν να επικοινωνούν με το Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ στο 11500 και 211 1900 500.

Ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει ακόμη ότι όλο το ανθρώπινο δυναμικό του βρίσκεται επί ποδός για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στο Δίκτυο από την κακοκαιρία ενώ τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την αποκατάσταση των ζημιών.

egklovismenoi-akinitopoiimena-attiki-odos-elpis.jpg



Κλειστή η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας

Διακόπηκε, περίπου στις 23:00 σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, από τα διόδια της Ελευσίνας έως τα διόδια Καλαμακίου και στα δύο ρεύματα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, από τη γέφυρα Καλυφτάκη έως τον κόμβο Οινοφύτων και στα δύο ρεύματα.

Διακόπηκε, λίγο μετά τις 21:30 σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Αθήνα, από το ύψος της χ/θ 58,520 (όρια νομού Αττικής) μέχρι τον Α/Κ της λεωφόρου Αθηνών.

Αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο, από την διασταύρωση Δαφνίου μέχρι τον κόμβο Διυλιστηρίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων στα τμήματα:

-Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 56,728η χ/θ έως την 67,655η χ/θ.

-Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από 67,655η χ/θ έως την 121,250η χ/θ.

Επίσης, με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η κυκλοφορία στα τμήματα:

-Στην Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου- Χαλκίδας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 0,000η χ/θ έως την 1,500η χ/θ.

-Στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας- Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 30η χ/θ έως την 45η χ/θ.

Έτσι από τα διόδια της Τραγάνας προς την Αθήνα απαγορεύεται η κίνηση σε φορτηγά πάνω από 3,5 τόνους, ενώ αντίθετα μπορούν να κυκλοφορούν τα ΙΧ.

Η απαγόρευση ισχύει και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας με συνέπεια να μην εξυπηρετείται ούτε η εσωτερική συγκοινωνία, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στο εθνικό δίκτυο σε διάφορα σημεία από τα διόδια της Τραγάνας και προς την Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά τον νομό Εύβοιας η χιονόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, η κυκλοφορία εσωτερικά στο νομό είναι περιορισμένη και οι εκκλήσεις που γίνονται από τους δημάρχους και την περιφέρεια είναι να μην κυκλοφορούν οι πολίτες λόγω του ύψους του χιονιού που ιδιαίτερα στα όλα τα σημεία ξεπερνά 80cm.

Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή το κύμα της κακοκαιρίας κινείται και προς την πλευρά της Βοιωτίας και έχει σημάνει συναγερμό στους δήμους του νομού, που με εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους ρίχνοντας και αλάτι.

ploia-limania-xionia-elpis-peiraias.jpg

Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για να τεθεί επί ποδός το «σακατεμένο» από την πανδημία ΕΣΥ

Σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα, παρουσία του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο πραγματοποιήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τους διοικητές των ΥΠΕ για την εκτίμηση της κατάστασης στα νοσοκομεία, λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, η εφημερία εξελίσσεται ομαλά και έχει διασφαλιστεί η πλήρης παρουσία του προσωπικού για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι πλήρως εξοπλισμένα για να ανταπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες και ήδη έχουν προχωρήσει σε διακομιδές όπου απαιτείται, ενώ βρίσκονται και σε ετοιμότητα στις εξόδους της Αττικής Οδού σε συνεννόηση με τα επιχειρησιακά κέντρα της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής. Το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ με τις διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων της Αττικής συντονίζουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Προς εξυπηρέτηση των πολιτών τα νοσοκομεία που εφημερεύουν σήμερα και αύριο στην Αττική είναι τα ακόλουθα:

Σήμερα εφημερεύουν:

- Θριάσιο

- Ασκληπιείο

- Ερυθρός Σταύρος

- Ιπποκράτειο

Αύριο εφημερεύουν:

08.00 με 14.30

- Κωνσταντοπούλειο

- Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς

- 417 ΝΙΜΤΣ

14.30 με 22.00

- ΚΑΤ

14.30 με 08.00 (επόμενη ημέρα)

- Αλεξάνδρα

- Λαϊκό

- ΕΛΠΙΣ

08.00 με 08.00 (επόμενης)

- Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας

Στο «πόδι» όλη τη νύχτα οι υπηρεσίες των δήμων της Αττικής

Όλη τη νύχτα σε επιφυλακή τέθηκαν οι υπηρεσίες των δήμων της Αττικής. Τα εκχιονιστικά και οι αλατιέρες βρίσκονται όλη την ημέρα στους δρόμους και θα συνεχίσουν να επιχειρούν στις κεντρικές αρτηρίες, ενώ η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας όλων των δήμων θα παραμείνει σε ετοιμότητα, για οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό ή απεγκλωβισμό.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν παρουσιαστεί στους δήμους των βορείων προαστίων, αλλά και της Ανατολικής Αττικής, στην οποία υπάρχουν και διακοπές ρεύματος.

Οι δήμαρχοι έχουν κάνει έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων, ενώ ειδικά για τις περιπτώσεις όπου υπάρχει ανάγκη μετακίνησης, καλούν τους πολίτες να επικοινωνήσουν με τον δήμο. Ήδη κατά τη διάρκεια της ημέρας, δημοτικά οχήματα εξυπηρέτησαν πολίτες που έπρεπε να μεταβούν σε νοσοκομείο και το ίδιο θα κάνουν αν χρειαστεί και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Γι' αυτό τον λόγο θα παραμείνει σε 24ωρη επιφυλακή η Κοινωνική Υπηρεσία των δήμων, ώστε να προσφέρει κάθε βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ή όπου αλλού παρουσιαστεί ανάγκη.

Από αύριο το πρωί, που αναμένεται σταδιακά η εξασθένηση της κακοκαιρίας, θα δοθεί όλο το βάρος στον εκχιονισμό των δρόμων και του δευτερεύοντος οδικού δικτύου.

Η Αττική Οδός ζητά... συγγνώμη

Συγγνώμη για την ταλαιπωρία των οδηγών ζητά η Αττική Οδός και εκφράζει τη λύπη της. Κάνει επίσης λόγο για πρωτοφανή γεγονότα που κλήθηκε για πρώτη φορά να αντιμετωπίσει στα 20 χρόνια λειτουργίας της.

athina-xionia-elpida-elpis4.jpg


Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής :

«Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ με αίσθημα ευθύνης ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό μέλημά της την παρούσα στιγμή αποτελεί ο απεγκλωβισμός και η ασφάλεια όλων των οδηγών που έχουν ακινητοποιηθεί στα δύο ρεύματα της Αττικής Οδού. Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού η εταιρεία θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τις αποφάσεις και τις συνθήκες που οδήγησαν στα πρωτοφανή αυτά γεγονότα, που η Αττική Οδός κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στα 20 χρόνια λειτουργίας της.

Η Αττική Οδός εκφράζει τη λύπη της και ζητά συγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειες τους για την ταλαιπωρία, με τη διαβεβαίωση ότι κάνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος με ασφάλεια».


Ωράριο μέχρι τις 19:00 προτείνει για τα καταστήματα η Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή

Να κλείσουν στις 19:00 τα καταστήματα προτείνει η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Σε οδηγία που εκδόθηκε πριν λίγο αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

Η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προτείνει στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης και για λόγους ασφαλούς μετάβασης των εργαζομένων στις κατοικίες τους, να ολοκληρώσουν τη λειτουργία τους σήμερα στις 7 το απόγευμα.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία παροτρύνει το καταναλωτικό κοινό να αποφεύγει τις μετακινήσεις με σκοπό την αγορά μη απολύτως αναγκαίων αγαθών μετά τις 7 το απόγευμα σήμερα.

Τέλος, σημειώνεται ότι η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις πρωινές ώρες της αυριανής μέρας προκειμένου να δοθούν νεότερες κατευθύνσεις.


Διακόπηκε η κυκλοφορία του Μετρό προς και από το αεροδρόμιο


Όπως ανακοίνωσε η ΣΤΑΣΥ, διεκόπη η κυκλοφορία των συρμών του Μετρό προς και από το αεροδρόμιο εξαιτίας του χιονιά.

Οι επιβάτες του Μετρό με κατεύθυνση το αεροδρόμιο μετεπιβιβάζονται στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας στον Προαστιακό σιδηρόδρομο.

Επίσης, το τραμ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε όλο το δίκτυο, με τερματικό τη στάση ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Ηλεκτρικός: Δρομολόγια στο τμήμα Πειραιάς- Ειρήνη

Η έντονη χιονόπτωση έχει προκαλέσει προβλήματα στη Γραμμή 1 του Μετρό (ηλεκτρικός).

Η κίνηση διεξάγεται στο τμήμα Πειραιάς -Ειρήνη, ενώ σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ σε εξέλιξη είναι οι εργασίες εκχιονισμού στο τμήμα Ειρήνη - Κηφισιά.

Έκλεισε η Κατεχάκη


Κλειστή είναι η λεωφόρος Κατεχάκη, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης που έφερε και στην Αττική η κακοκαιρία Ελπίς.

Συγκεκριμένα, διακόπηκε η κυκλοφορία στην Κατεχάκη στη συμβολή της με την οδό Κοκκινοπούλου στο ύψος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και στο ύψος της Μεσογείων.

Προβλήματα στις πτήσεις

Κανονικά γίνονται οι πτήσεις στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος», ωστόσο λόγω της έντονης χιονόπτωσης πιθανόν να υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις τόσο στις αναχωρήσεις όσο και στις αφίξεις. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του αεροδρομίου, ήδη γίνονται εργασίες εκγχιονισμού στις πίστες και αποπαγοποιήσεις στα αεροσκάφη.

Μάλιστα σε ανακοίνωσή του το αεροδρόμιο αναφέρει «δυσμενή καιρικά φαινόμενα συμπεριλαμβανομένου χιονόπτωσης και παγετού, θα επικρατήσουν σε ορισμένες περιοχές της χώρας και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σχεδιάζει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την απρόσκοπτη λειτουργία του αεροδρομίου. Συνιστάται οι επιβάτες να προγραμματίζουν τη μεταφορά τους στο αεροδρόμιο αρκετό χρόνο πριν από το πρόγραμμα της πτήσης τους και να επιβεβαιωνουν την κατάσταση της πτήσης με την αεροπορική εταιρεία».

Το φαινόμενο

Αιτία για αυτή την επιδείνωση του καιρού είναι μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη και μέση τροπόσφαιρα, η οποία κινούμενη από χθες νοτιοανατολικά προς την Ελλάδα από την περιοχή της δυτικής Ρωσίας, θα εισέλθει στον ελλαδικό χώρο από τα βόρεια-βορειοανατολικά. Η κίνηση αυτής της διαταραχής θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου.

Ο συνδυασμός της δημιουργίας του βαρομετρικού χαμηλού και της παράλληλης ανάπτυξης μιας έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας, λόγω της μεταφοράς πολύ κρύων αερίων μαζών στη μέση και κατώτερη τροπόσφαιρα πάνω από την περιοχή του Αιγαίου, θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων και χιονοκαταιγίδων.

kakokairia-xionia-elpis.jpg


Τα εντονότερα φαινόμενα που αναμένονται λόγω της παραπάνω αλληλουχίας ατμοσφαιρικών διεργασιών, θα επηρεάσουν:

  • Αρχικά τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής και τα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.
  • Γρήγορα και έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας, πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες θα επηρεάσουν την Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.
  • Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.
  • Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα.

Ο συνδυασμός των ισχυρών αυτών χιονοπτώσεων με τις χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται, μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα σε μικρό χρονικό διάστημα στις οδικές αρτηρίες, καθώς μπορεί να σημειωθεί χιονόστρωση σε μικρό χρονικό διάστημα.

Πιο αναλυτικά:

Χαμηλές θερμοκρασίες:

Επισημαίνεται ότι από σήμερα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

Χιονοπτώσεις:

Σήμερα, Δευτέρα 24/1, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την Ανατολική Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην Ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Την Τρίτη 25/1/2022 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

Θυελλώδεις Άνεμοι:

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην Ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

Σύμφωνα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr τα εντονότερα φαινόμενα που αναμένονται, θα επηρεάσουν:

  • Αρχικά τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής και τα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.
  • Γρήγορα και έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας, πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες θα επηρεάσουν την Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.
  • Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.
  • Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. 

Χιόνια και στην Αττική - Πώς διεξάγεται η κυκλοφορία - Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Ιδιαίτερα για την Αττική και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΜΥ, τα φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν λίγο νωρίτερα από την αρχική εκτίμηση των μετεωρολόγων, δηλαδή από σήμερα νωρίς το μεσημέρι.

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, ενόψει του δεύτερου κύματος της κακοκαιρίας «Ελπίδα» με βάση τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, έπειτα από ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε.

Διευκρινίσεις της ΕΛΑΣ για την απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε τμήματα της Αθηνών-Λαμίας

Διευκρινίσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε τμήματα της Αθηνών-Λαμίας δίνει, με ανακοίνωσή της, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, από τις 08:00 σήμερα, 24 Ιανουαρίου, έως την ύφεση των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, από την απαγόρευση εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

- Οχήματα οδικής βοήθειας

- Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι

- Οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Τέλος, η ΓΑΔΑ επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη κυκλοφοριακή ρύθμιση μπορεί να παραταθεί ή να μειωθεί, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

Υπενθυμίζεται, ότι έχει διακοπεί από νωρίς το πρωί και η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα.

Διακοπή της κυκλοφορίας σε τμήματα του οδικού δικτύου Παπάγου, λεωφόρου Διονύσου, Καισαριανής και Πάρνηθας

Διακόπηκε, πριν από λίγο, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων σε διάφορα τμήματα του οδικού δικτύου Παπάγου, λεωφόρου Διονύσου και Καισαριανής, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης.

Ειδικότερα:

- Στην οδό Αναστάσεως, στην περιοχή Παπάγου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα κοιμητήρια προς τον Υμηττό.

- Στη λεωφόρο Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την περιοχή της Ανατολής (Νέα Μάκρη) προς Πεντέλη.

- Στην ανώνυμη οδό (Καισαριανή) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος της Καλοπούλας, προς Υμηττό.

attiki-xionia3.jpg
attiki-xionia1.jpg


Νέο μήνυμα και επείγουσα προειδοποίηση από το 112 στην Αττική - «Αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση, ακολουθείτε τις οδηγίες»

Μήνυμα από το 112 για την πολύ έντονη χιονόπτωση που έρχεται στην Αττική τις επόμενες ώρες έλαβαν στις 10:30 οι κάτοικοι της Αττικής.

Από το Σύνταγμα έως το Μαρούσι και από το Παγκράτι έως τη Δροσιά, τα κινητά… ήχησαν από το μήνυμα του 112 που προειδοποιεί τους κατοίκους της Αττικής για την (ακόμη πιο σφοδρή) χιονόπτωση που θα σαρώσει τα πάντα τις επόμενες ώρες.

112.jpg

Οδηγία της ΕΛΑΣ για αποφυγή μετακινήσεων στην Αττική 

Οδηγία προς τους πολίτες της Αττικής και κυρίως των βορείων προαστίων, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να ενημερώνονται συνεχώς για τους κλειστούς δρόμους από την χιονόπτωση, εξέδωσε πριν από λίγο το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει:

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας συνιστά στους πολίτες, οι οποίοι διαμένουν στην Αττική και ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια, που επικρατεί έντονη χιονόπτωση, καθώς και σε περιοχές σε όλη την επικράτεια, όπου εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται ότι, ενημέρωση σχετικά με διακοπές κυκλοφορίας καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr).


Επί ποδός όλοι οι δήμοι της Αττικής

Επί ποδός βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αττική. Η κακοκαιρία «Ελπίς» επελαύνει, το χιόνι πέφτει και ήδη οι περισσότερες περιοχές του νομού έχουν ντυθεί στα λευκά.

Οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας των δήμων της Αττικής είναι σε πλήρη ετοιμότητα και σε συνεχή συνεργασία με την Περιφέρεια, ώστε να σπεύσουν άμεσα όπου παρουσιαστεί ή αναφερθεί πρόβλημα. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν βγει στους δρόμους και εργάζονται για να κρατήσουν ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο, αν και ήδη σε δήμους των βορείων προαστίων η χιονόπτωση είναι ισχυρή καθώς το έχει στρώσει και γι' αυτό γίνονται διαρκώς συστάσεις για προσεκτική και όχι άσκοπη μετακίνηση.

Παράλληλα, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η Κοινωνική Υπηρεσία των δήμων, ώστε να προσφέρει κάθε βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οι δήμοι έχουν ανακοινώσει τα σημεία που λειτουργούν ως θερμαινόμενοι χώροι, για όποιον πολίτη το χρειαστεί, αλλά και για άστεγους. Έχουν αναρτήσει τα τηλέφωνα, όπου μπορεί κάποιος να απευθυνθεί για παροχή βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης ή για να αναφέρει κάποιο συμβάν.

Όλοι οι δήμοι της Αττικής έχουν προμηθευτεί τόνους αλάτι, με το οποίο προμήθευσαν τους κατοίκους και είναι και σήμερα στη διάθεσή τους.

Τέλος, οι δήμοι καλούν τους κατοίκους να ενημερωθούν για τις συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ανά περίπτωση να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες της.

Δριμύ ψύχος και παγετός στη Β. Ελλάδα

Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το πρωί σε όλες τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ στη Δυτική Μακεδονία επικρατούν συνθήκες ολικού παγετού. Οι χαμηλότερες τιμές από την αρχή της ημέρας εντοπίστηκαν, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, στα χιονοδρομικά κέντρα Βόρας (Καϊμάκτσαλαν) στην Πέλλα, Σελίου Ημαθίας και Βασιλίτσας Γρεβενών, με τον υδράργυρο να δείχνει αντιστοίχως - 17,7, - 15,3 και - 15,2 βαθμούς Κελσίου. Διψήφιες (αρνητικές) τιμές μετρήθηκαν στον 'Αγιο Παύλο Ημαθίας ( - 14,3), στο Λαϊλιά Σερρών (- 13,7), στο Φαράγγι Φλώρινας (- 11,4) και στο Νευροκόπι Δράμας (- 10,5).

thermokrasies.jpg


Με θερμοκρασίες υπό το μηδέν ξημέρωσε και η Θεσσαλονίκη, όπου το πρωί, στο κέντρο της πόλης, η θερμοκρασία έπεσε στους - 2 βαθμούς.

Στα λευκά η Χαλκιδική – Ως τη θάλασσα το χιόνι

Από χθες το βράδυ χιονίζει σε Άγιον Όρος και Σιθωνία ενώ, σύμφωνα με τον Μετεωρολογικό Σταθμό Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής οι χιονοπτώσεις αυτές θα κινηθούν αργότερα δυτικότερα επηρεάζοντας και την Κασσάνδρα. Όσο πιο νότια και ανατολικά τόσο πιο πολλά θα είναι τα φαινόμενα .

Επισημαίνει μάλιστα μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις τις επόμενες ώρες σε Σιθωνία και Κασσάνδρα.

Όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες του halkidikinews.gr από τη Σάρτη και τη Συκιά μέχρι το Μαρμαρά, τη Νικήτη και τον Άγιο Νικόλαο το χιόνι είναι πυκνό.

sarti-xionia1.jpg
sarti-xionia2.jpg
nmarmaras-xionia2.jpg
nmarmaras-xionia2-xPLUl.jpg


Στο μεταξύ με απόφαση του Δήμου Σιθωνίας λόγω της χιονόπτωσης που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που αναμένονται και επειδή προέχει η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, αποφασίστηκε όλες οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων και παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά αύριο Δευτέρα 24/1/2022.

Στη Λήμνο, η μεγάλη χιονόπτωση ξεκίνησε από βόρεια ορεινά της Λήμνου και σύμφωνα με πληροφορίες του limnosreport στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου εκχιονιστικό μηχάνημα του Επαρχείου είχε περάσει δύο φορές πριν από τα μεσάνυχτα.

Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα τα σχολεία θα είναι κλειστά με απόφαση Δημάρχου, καθώς επίσης θα παραμείνουν κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

Επίσης το Επαρχείο Λήμνου λειτουργεί ως συντονιστικό κέντρο λόγω της κακοκαιρίας

Εκχιονιστικά μηχανήματα, αλατιέρες, Πυροσβεστική, ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για την ισχυρή κακοκαιρία που έχει ξεκινήσει στο νησί.

Εύβοια: Το χιόνι έφτασε μέχρι τη θάλασσα

Στα λευκά ντύνεται από άκρη σε άκρη η Εύβοια, καθώς η χιονόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Το χιόνι έχει φτάσει ακόμα και σε παραλιακές περιοχές, όπως το λιμάνι της Καρύστου ενώ στα ορεινά έχει ξεπεράσει και τους 30 πόντους.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία χιονίζει και στον δήμο Καρύστου, στον δήμο Λιμνης-Μαντουδίου-Αγ. 'Αννης αλλά και στον δήμο Κύμης-Αλιβερίου, ενώ το χιόνι έχει φτάσει μέχρι τη θάλασσα στην παραλία της Αγίας 'Αννας από την μια πλευρά αλλά και τα Ηλία και την Λίμνη από την άλλη.

"Η ένταση του χιονιού είναι πάρα πολύ μεγάλη και στα ορεινά ξεπερνά τους 50 πόντους αυτή τη στιγμή" σημειώνει ο δήμαρχος Λίμνης Μαντουδίου Αγ Αννας κ. Τσαπουρνιώτης, σημειώνοντας ότι «βρίσκονται στο δρόμο μηχανήματα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση» ενώ συγχρόνως κάνει έκκληση στους πολίτες να μειώσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Η χιονόπτωση έχει κάνει αισθητή την παρουσία της και περιφερειακά της πόλης της Χαλκίδας.

Η Αστυνομική Διεύθυνση της Εύβοιας ανακοίνωσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων πάνω από 3,5 τόνους σε οδικούς άξονες του νησιού όπως στην Εθνική Οδό Χαλκίδας - Αιδηψού, από την 16η χ/θ έως την 42η χ/θ από την Καστέλα έως το Προκόπι και στην Παλαιά Εθνική Οδό Χαλκίδας - Θηβών, από την 2η χ/θ έως την 18η χ/θ, ενώ η κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επίσης αλυσίδες χρειάζονται:

* Στην Επαρχιακή Οδό Αγίου Αθανασίου - Γλυφάδας.

* Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου - Αγίας Σοφίας.

* Στην Επαρχιακή Οδό Στενής - Στροπώνων.

* Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων - Καρύστου, από την 25η χ/θ έως την 61η χ/θ.

* Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης - Ν. Αρτάκης, από την 6η χ/θ έως την 17η χ/θ.

* Στην Επαρχιακή Οδό Μονοδρίου - Αμαρύνθου, από την 3η χ/θ έως την 15η χ/θ.

* Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης - Ανδρονιάνων, από την 5η χ/θ έως την 10η χ/θ.

.Δείτε φωτογραφίες από το Forecastweather.Greece:

evoia-xionia.jpg
xalkida-xionia.jpg

Οπως αναφέρει το eviathema.gr, μέσα σε 20 λεπτά το χιόνι στα Ψαχνά Ευβοίας είχε καλύψει για τα καλά το οδόστρωμα.

Σφοδρή χιονοθύελλα σε Βόλο και Πήλιο - Μάχη να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί

Σφοδρή χιονοθύελλα σαρώνει την πόλη του Βόλου και όλη την ανατολική Μαγνησία από τις 9.30 το πρωί, επιδεινώνοντας ραγδαία την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και δημιουργώντας πλέον προβλήματα στις συγκοινωνίες και την κίνηση των αυτοκινήτων.

Στο κέντρο του Βόλου και σε ελάχιστο χρόνο το ύψος του χιονιού έχει αυξηθεί κατά πολύ και αρχίζουν να κλείνουν και μεγάλες οδικές αρτηρίες σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, παρά το γεγονός ότι από τα ξημερώματα επιχειρούν πάνω από 50 αποχιονιστικά και αλατιέρες στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες αυτοκίνητα του δήμου Βόλου ρίχνουν θαλασσινό νερό στους οδικούς άξονες για να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι μέσα στην πόλη. Ηδη παρουσιάζονται μεγάλα προβλήματα στον περιφερειακό του Βόλου αφού το ύψος του χιονιού ξεπερνά τα 15 εκατοστά και σε πολλά δύσκολα σημεία ακόμη και τα 25 εκατοστά. Στη Νέα Ιωνία, τη Χιλιαδού και τη Νέα Δημητριάδα, δηλαδή μέσα στον Βόλο, το χιόνι έχει φθάσει τα 10 εκατοστά και η σφοδρή χιονόπτωση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Οι αστικές συγκοινωνίες του Βόλου εκτελούν με μεγάλες δυσκολίες τα δρομολόγια στο κέντρο, αλλά έχουν διακοπεί τα προαστιακά προς Ανω Βόλο, Ανακασιά, Αγιο Ονούφριο, Αλλη Μεριά, Λεχώνια, Πλατανίδια και Μαλάκι.

Πολύ χιόνι υπάρχει και σε όλο το Πήλιο, τόσο το ανατολικό όσο και στο δυτικό προς την πλευρά του Παγασητικού και μετά τα Λεχώνια χρειάζονται αλυσίδες όλα τα αυτοκίνητα που κινούνται προς το νότιο Πήλιο. Στην Αργαλαστή το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 30 εκατοστά και η ίδια κατάσταση επικρατεί σε Καλά Νερά, Αφησσο, Νεοχώρι και Τσαγκαράδα.

Η κατάσταση είναι συνεχώς επιδεινούμενη προς Πορταριά, Μακρυνίτσα, Χάνια, Ζαγορά και όλα τα χωριά του ανατολικού Πηλίου όπου αν και αποχιονίζεται ο δρόμος είναι δύσκολη η κίνηση ακόμα και με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο όπου το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 30 εκατοστά, αλλά ευτυχώς οι δρόμοι είναι ανοιχτοί αφού αποχιονίζονται και δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Τα σχολεία είναι κλειστά σήμερα και αύριο στους δήμους Βόλου, Ζαγοράς, Νοτίου Πηλίου, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου.

Τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας ζουν και οι Σποράδες αφού το ξημέρωμα βρήκε και τα τρία νησιά να έχουν καλυφθεί από χιόνι και η χιονόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερη ένταση.

Στη Σκόπελο και την Αλόννησο το ύψος του χιονιού έχει φτάσει σε πολλά σημεία και τα 30 εκατοστά, ιδίως στα ορεινά περάσματα, ενώ στη Χώρα Σκοπέλου στα 20 εκατοστά.

Τα σχολεία είναι κλειστά, αλλά οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Στη Σκιάθο το χιόνι έφτασε μέχρι και τη θάλασσα και του νησί είναι κατάλευκο αφού από τη συνεχιζόμενη σφοδρή και πυκνή χιονόπτωση το ύψος του χιονιού ακόμη και στη Χώρα της Σκιάθου έχει φθάσει τα 20 εκατοστά, αλλά σύμφωνα με τον δήμαρχο Θοδωρή Τζούμα οι δρόμοι του νησιού, και κυρίως ο άξονας Σκιάθου-Κουκουναριών, είναι ανοιχτοί αφού 14 αποχιονιστικά του Δήμου και της Περιφέρειας κινούνται συνεχώς για να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Στερεά Ελλάδα: Σε επιφυλακή οι Αρχές για να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο - Πού χρειάζονται αλυσίδες

H κακοκαιρία «Ελπίς» έχει δημιουργήσει ψυχρό κλοιό στη Στερεά Ελλάδα με έντονες χιονοπτώσεις, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Σε επιφυλακή βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας εργαζόμενοι και μηχανές, για να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους. Μικρά προβλήματα προκάλεσαν συναγερμό μέσα στη νύχτα χωρίς όμως να ενταθούν. Στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Λαμίας, τις πρώτες πρωινές ώρες, επεκτάθηκε η χιονόπτωση χωρίς όμως να έχει προκαλέσει κανένα πρόβλημα στην κυκλοφορία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο τμήμα από το Σχηματάρι μέχρι το Κάστρο Βοιωτίας η χιονόπτωση ήταν συνεχής, αλλά κράτησε για ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα, θέτοντας ωστόσο σε συναγερμό τα συνεργεία εκχιονισμού που μένουν εκεί για να κρατήσουν το εθνικό δίκτυο ανοιχτό.

Στα ορεινά χωριά του Δήμου Καρύστου αλλά και του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου στην Εύβοια δεν σταμάτησε να χιονίζει σποραδικά από τα μεσάνυχτα μέχρι το ξημέρωμα ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι χιονοπτώσεις συνεχίστηκαν με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Ένα μεγάλο μέρος των δήμων στη Νότια Εύβοια έχει ντυθεί στα λευκά χωρίς όμως μεγάλα προβλήματα ενώ με το ξημέρωμα χιονίζει ακόμα και στο Λιμάνι της Κύμης ενώ στο Μετόχι στα ορεινά το χιόνι έχει φτάσει τα 30 εκατοστά.

Μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς και των Δήμων παραμένουν εκεί, καθώς αναμένεται η επέκταση της κακοκαιρίας και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ο Δήμοι και Περιφέρεια Στερεάς το ύψος του χιονιού ευρύτερα στην περιοχή θα είναι πολύ μεγάλο όπως επίσης αναμένονται πολικές θερμοκρασίες.

Στους υπόλοιπους νομούς της Στερεάς Ελλάδας δεν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα αν και σημειώθηκαν σποραδικές χιονοπτώσεις στην πλευρά της Βοιωτίας ιδιαίτερα στην περιοχή του Διστόμου.

Στη Φθιώτιδα και ιδιαίτερα στους οδικούς άξονες από τη Λαμία προς το Δομοκό, από τη Λαμία προς το Καρπενήσι και από τη Λαμία προς την 'Αμφισσα δεν παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα καθώς οι θερμοκρασίες κρατήθηκαν γύρω στο μηδέν και δεν υπήρξαν νέες χιονοπτώσεις.

Ωστόσο στη Βοιωτία, κυρίως την Εύβοια αλλά και την Ευρυτανία είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορισμένα τμήματα δρόμων κυρίως σε ορεινά χωριά τα οποία όμως αναμένεται να αυξηθούν τις αμέσως επόμενες ώρες με την επέκταση των φαινομένων..

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων εξελίσσεται η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους:

Στην Εύβοια

Στην Επαρχιακή Οδό Αγίου Αθανασίου - Γλυφάδας.

Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου - Αγίας Σοφίας.

Στην Επαρχιακή Οδό Στενής - Στροπώνων.

Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων - Καρύστου, από την 25η χ/θ έως την 61η χ/θ.

Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης - Ν. Αρτάκης, από την 6η χ/θ έως την 17η χ/θ.

Στην Επαρχιακή Οδό Μονοδρίου - Αμαρύνθου, από την 3η χ/θ έως την 15η χ/θ.

Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης - Ανδρονιάνων, από την 5η χ/θ έως την 10η χ/θ.

Στη Βοιωτία

Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας - Επταλόφου, από την 13,500η χ/θ (διασταύρωση Σκαμνού), έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).

Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας - Επταλόφου, από την 4η έως την 16η χ/θ (όρια με Φωκίδα).

Στην Επαρχιακή Οδό Φυλής - Δερβενοχωρίων - Ερυθρών Αττικής, από την Μονή Κλειστών έως το χωριό Δάφνη.

Στην Επαρχιακή Οδό Μαγούλας - Οινόης Σχηματαρίου, από την 10η χ/θ (θέση «Καμάρι») έως την 25η χ/θ (θέση «'Αγιος Αθανάσιος»).

Στην Ευρυτανία

Στην Παλαιά Εθνική Οδό Καρπενησίου - Λαμίας (Ράχες Τυμφρηστού).

Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου - Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ.

Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου - Φουρνά - Καρδίτσας, από την 12η χ/θ θέση «Βράχος», μέχρι τα όρια με το Νομό Καρδίτσας, θέση «Ζαχαράκι».

Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Κρικέλλου - Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ.

Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου - Προυσού - Αγρινίου, από την 35η χ/θ θέση «Αραποκέφαλα» έως την 45η χ/θ.

Πελοπόννησος: Τα σημεία των Περιφερειακών Ενοτήτων Κορινθίας και Αργολίδας όπου είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία των οδικών δικτύων της Κορινθίας και της Αργολίδας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι αναγκαίες στα εξής σημεία του οδικού δικτύου Κορινθίας:

- Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου-Τρικάλων από το 15ο χιλιόμετρο έως το 35ο χιλιόμετρο.

- Στην επαρχιακή οδό Άνω Δερβενίου-Γκούρας από το 5ο χιλιόμετρο.

- Στην επαρχιακή οδό Άνω Λυγιάς-Πύργου από το 8ο χιλιόμετρο.

Στην Αργολίδα, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Λυγουριού-Κρανιδίου από το 5ο χιλιόμετρο έως το 15ο χιλιόμετρο.

Σε όλα τα σημεία επιχειρούν συνεχώς εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να παραμείνουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Ηράκλειο Κρήτης: Κλειστοί δρόμοι και αντιολισθητικές αλυσίδες σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Κρήτης - Σαράντα εκατοστά το χιόνι στο Οροπέδιο Λασιθίου

Μέτρα για απαγόρευση της κυκλοφορίας και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Κρήτης, έχουν τεθεί σε ισχύ, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα μετακίνησης ή ακινητοποίησης και εγκλωβισμού οχημάτων, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων που επικρατούν από το κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίς» που έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην Κρήτη.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, λόγω χιονόπτωσης και παγετού η κίνηση στο Νομό Χανίων γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή οδό Κράπη προς Ασκύφου και την Επαρχιακή οδό Φώκιες προς Ομαλό. Στο Νομό Νομός Ρεθύμνης προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης ισχύει στην Επαρχιακή οδό 'Αμνατος -Αρκάδι (Δήμος Ρεθύμνης) και την Επαρχιακή οδό Σπήλι- Γερακάρι (Δήμος Αμαρίου).

Στον Νομό Ηρακλείου προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης ισχύει στην Επαρχιακή οδό Χερσονήσου -Οροπεδίου Λασιθίου στο Κράσι, την Επαρχιακή οδό Βιάννου -Αμιρά στο 2ο χιλιόμετρο ενώ λόγω βροχόπτωσης προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει στις Iρλανδικές Διαβάσεις της Δημοτικής ενότητας Πέρι Δήμου Φαιστού, τη Δημοτική ενότητα Αγ.Τριάδας Τυμπακίου Δήμου Φαιστού, στο Γεροπόταμο του Δήμου Φαιστού και τη Δημοτική ενότητα Πλατάνου Δήμου Γόρτυνας.

Λόγω χιονόπτωσης και παγετού η κίνηση γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή οδό Ηρακλείου Αρκαλοχωρίου και την Επαρχιακή οδός Γαζίου-Ανωγείων στο ύψος Δημοτικής Ενότητας Γωνιές. Σε ότι αφορά το Νομό Λασιθίου, η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου - Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου από το Δράσι μέχρι το Οροπέδιο Λασιθίου, την Επαρχιακή οδό Σητείας προς Ζήρο και Χάντρα, την Επαρχιακή οδό Σητείας -Αγίου Νικολάου στο 20ο χιλιόμετρο, την Επαρχιακή οδό Σητεία προς Παρασπόρι και Χρυσοπηγή, την επαρχιακή οδό Σητείας από Χαμίζι προς Πλάτανο και την επαρχιακή οδό από Λιθίνες προς Παπαγιαννάδες.

Σε όλα τα ανωτέρω σημεία ενεργούν μηχανήματα για τον καθαρισμό του οδοστρώματος, ενώ γίνεται έκκληση από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης προς τους οδηγούς να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα παραπάνω σημεία και για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους να συμμορφώνονται στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Ορεινές και ημιορεινές περιοχές έχουν ντυθεί στα λευκά και στην Κρήτη, με το Οροπέδιο Λασιθίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη, μέσα στα χωριά να έχει σαράντα πόντους χιόνι.

«Από τις τέσσερις τα ξημερώματα έχει σταματήσει η χιονόπτωση, έχει όμως παγετό και χρειάζεται προσοχή. Σε κάποια σημεία του δήμου υπάρχει πρόβλημα και με την υδροδότηση. Επιχειρούμε να αποκαταστήσουμε τις βλάβες και να κρατήσουμε ανοιχτό το δρόμο», πρόσθεσε ο κ. Στεφανάκης που ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν τις απαραίτητες και μόνο μετακινήσεις, αναφέροντας ότι από το μεσημέρι και μετά αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού.

Δείτε πως θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες


Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός - Έκκληση για αποφυγή των μη απαραίτητων μετακινήσεων τις επόμενες 48 ώρες

Έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση τις επόμενες 48 ώρες και να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, απηύθυνε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ύστερα από την ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο, χρειάζεται από όλους προσοχή και εγρήγορση. Θερμή παράκληση ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των αρχών. Με σωστή συνεργασία όλων των φορέων τη βοήθεια των πολιτών θα μπορέσουμε να μειώσουμε αν είναι δυνατόν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από αυτή την κακοκαιρία», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Όπως τόνισε ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, ενώ επισήμανε ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι για να είναι η χώρα λειτουργική και να συνεχίσει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Παράλληλα σε μερική επιφυλακή τέθηκε από χθες το βράδυ το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετεί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Αττικής, Μαγνησίας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κυκλάδων και νήσου Σκύρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για όσο διάστημα αυτά εκδηλώνονται, σύμφωνα και με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΕΜΥ, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το προσωπικό των υπόλοιπων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας.

Επιπλέον, ο κ. Στυλιανίδης απηύθυνε επίσης ισχυρή σύσταση προς τους οδηγούς βαρέων οχημάτων που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τον οδικό άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης να προτιμήσουν άλλους ανάλογους αυτοκινητόδρομους όπως την Ολυμπία και την Ιονία Οδό ώστε να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, ενώ προσέθεσε ότι όσοι οδηγοί Ι.Χ. οχημάτων σχεδιάζουν να μετακινηθούν στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. «Η Αστυνομία, αναλόγως της εξέλιξης των καιρικών φαινομένων, δεν θα επιτρέπει σε οχήματα δίχως αντιολισθητικές αλυσίδες να εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, τονίστηκε ότι όλοι οι συναρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση ανάγκης εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα και με το Γενικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «Βορέας».

Επιπλέον, λειτουργούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα (Αττική, Μαγνησία, Εύβοια και Σκύρο, Βοιωτία, Κυκλάδες) βρίσκονται σε επιφυλακή με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.

Επίσης, σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει στη διάθεσή των πολιτών δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για αναγγελίες βλαβών (800 400 4000).

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες

Έκκληση προς τους πολίτες απευθύνει η ΓΓΠΠ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τις επόμενες 48 ώρες και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:

Χιονοπτώσεις και παγετό: https://bit.ly/3Ixicee

Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους: https://bit.ly/3qLNZSy

Ασφαλή θέρμανση: https://bit.ly/3qRkIFR

Ο καιρός όλη την εβδομάδα

ΤΡΙΤΗ 25-01-2022
Στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρο χιονόνερο ή χιόνι. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα νότια τμήματα της Θεσσαλίας, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όμως τα φαινόμενα από τις πρωινές ώρες και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και τη νύχτα στη Θεσσαλία και την ανατολική Πελοπόννησο αναμένεται να σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ και από το μεσημέρι βόρειοι με μικρή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν στα δυτικά και τα νησιά τους 8 με 10 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 3 με 5 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες θα πέσουν στα ηπειρωτικά στους -5 με -6, στα βορειοδυτικά στους -15 και στα νησιά στους 2 με 4 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός ενώ στα βορειοδυτικά θα είναι ολικός.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26-01-2022
Στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις από το απόγευμα στο Ιόνιο. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονόνερο και χιονοπτώσεις κυρίως στην Εύβοια και στο νότιο Αιγαίο, οι οποίες μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στις νοτιότερες περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στα νοτιοανατολικά μέχρι το απόγευμα
τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση την νύχτα από τα βορειοανατολικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της
αν και οι ελάχιστες θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα. Κατά τόπους στα
ηπειρωτικά θα σημειωθεί ισχυρός παγετός τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

ΠΕΜΠΤΗ 27-01-2022
Στην ηπειρωτική χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στα υπόλοιπα
αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο
και λίγα χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Κατά τόπους παγετός
θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά (κυρίως τα κεντρικά και τα βόρεια) τις
πρωινές και τις βραδινές ώρες.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-01-2022
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και
νότια και λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά.Οι άνεμοι θα είναι από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Κατά τόπους παγετός
θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και τις
βραδινές ώρες.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29-01-2022
Νεφώσεις με βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Καταιγίδες στα
θαλάσσια και χιόνια στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της κεντρικής
και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση από τα βόρεια. Κατά τόπους
παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές
και τις βραδινές ώρες.

Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι ο στρατός έχει φτάσει σε όλα τα σημεία και προσεγγίζουν σταδιακά και άλλοι ακόμη περισσότεροι σε αριθμό. Προσθέτουν ότι αυτό θα γίνεται όλο το βράδυ. Μοιράζουν τρόφιμα, νερά, κουβέρτες και με εντολές της Αστυνομίας οδηγούν τον κόσμο (όσους θέλουν) εκεί που τους λένε επί τόπου η ΓΓΠΠ κι η Αστυνομία.

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

- Έξοδος Πεντέλης (12), 2 οχήματα με 9 άτομα.

- Έξοδος Κηφισίας (11), 2 M/S 290 με 16 άτομα.

- Έξοδος, Δουκίσσης Πλακεντίας (13), 1 όχημα STAYER με 12 άτομα και 1 minibus κενό και 1 M/S 290 με 4 άτομα και τρόφιμα.

- Έξοδος Μαραθώνα (15), 1 όχημα STAYER με 21 άτομα και 1 M/S 290 με 2 άτομα και τρόφιμα, διανέμει μεταξύ Κάντζας και Μαραθώνα.

- Έξοδος Κάντζα (17), 1 όχημα STAYER με 20 άτομα και 1 όχημα STAYER με 20 άτομα που εξετράπη από την έξοδο Παιανίας (18) μετά από νέες οδηγίες.

Επιπλέον των ανωτέρω:

- Προς την έξοδο Πεντέλης (12), κινούνται 2 minibus με 22 άτομα, παρούσα θέση του 1ου πλατεία Καραϊσκάκη (πλησίον Ομόνοιας) και το 2ο στο ύψος Δαφνίου, 1 κενό minibus και 1 M/S 290 με 4 άτομα και τρόφιμα που βρίσκεται Χολαργό.

- Προς έξοδο Κηφισίας (11) κινούνται 4 οχήματα HAMMER με 11 άτομα, παρούσα θέση έξοδος Ηρακλείου( 8).

Ξεκίνησαν πριν από λίγο 3 οχήματα με 12 άτομα από ΤΑΤΟΙ για έξοδο Πεντέλης (12).

Επιπρόσθετα, ξεκινούν 1 STAYER με 20 άτομα (ΕΤΑ και Ζ ΜΑΚ) και 1 MAGIRUS με 15 άτομα από 2α ΜΑΛ, τα οποία κατόπιν επικοινωνίας με ΕΣΚΕΔΙΚ θα μεταβούν στην έξοδο Δουκίσσης Πλακεντίας (13) και έξοδο Μαραθώνα (15) αντίστοιχα.



Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ελπίς», με πυκνές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, oι χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας θα συνεχιστούν κατά διαστήματα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τοπικά θα είναι έντονες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε χαμηλά υψόμετρα και στο νησί της Κρήτης, ενώ τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Νότιο Αιγαίο και χιονοκαταιγίδες στην Εύβοια.

Για την περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ στην Αττική

Με προβλήματα αναμένεται να λειτουργήσουν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο, Τρίτη, τα μέσα μαζικής μεταφοράς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που έχει προκαλέσει η "Ελπίς» στην Αττική.

Ειδικότερα, τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο οδικό δίκτυο της Αθήνας λόγω της συνεχιζόμενης έντονης χιονόπτωσης, καθιστούν αδύνατη την εκτέλεση των πρωινών δρομολογίων με λεωφορεία και τρόλεϊ.

Εποπτικά συνεργεία της ΟΣΥ σε συνεργασία με την Τροχαία Αττικής θα διενεργούν αυτοψίες από τις πρώτες πρωινές ώρες, προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση για τη σταδιακή αποκατάσταση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού από τα οδικά μέσα, στο βαθμό που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών.

Προτεραιότητα, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, θα δοθεί στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά με στόχο να καλυφθούν οι κεντρικοί οδικοί άξονες.

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς:

Στη γραμμή 1 του Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ) από την έναρξη της κυκλοφορίας, τα δρομολόγια θα γίνονται στο τμήμα Πειραιάς - Αττική και αντίστροφα.

Στις γραμμές 2&3 του Μετρό οι συρμοί θα κυκλοφορούν κανονικά από την έναρξη της λειτουργίας ενώ δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο.

Τέλος, οι συρμοί του Τραμ θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια τους και στις 2 γραμμές στις 8 το πρωί.

fortiga-egklovismenoi-akinitopoiimena-attiki-odos-elpis.jpg


Αλυσίδες ακόμη και στο... Σύνταγμα

Τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας ζητά η ΓΑΔΑ, λόγω της κακοκαιρίας.

Αναλυτικότερα, η ΓΑΔΑ επισημαίνει ότι «λόγω των συνεχιζόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών που παρατηρούνται στο Νομό Αττικής, τονίζεται ότι απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας».

Λίγο μετά τις 21:00, το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με ανακοίνωσή του συνιστά στους πολίτες την κυκλοφορία των οχημάτων τους στην Αττική, αύριο, Τρίτη 25 Ιανουαρίου, αποκλειστικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Όπως αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση, «οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και εφόσον αυτό είναι απολύτως αναγκαίο, να πραγματοποιείται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες».

attiki-odos-agia-paraskevi-athina-xionia.jpg

Εκτεταμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης

Προβλήματα ηλεκτροδότησης σε περιοχές του κέντρου αλλά και στα βόρεια προάστια καταγράφονται το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ βυθίσεις τάσης σημειώνονται στα νότια.

Στα Μεσόγεια, τα βόρεια και τα νότια προάστια εντοπίζονται αυτήν την ώρα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Αττική. Παράλληλα η πρόσβαση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία των βλαβών δυσχεραίνεται λόγω της συνεχούς χιονόπτωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς ρεύμα είναι περιοχές σε Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ψυχικό, Μεταμόρφωση, Ν. Φιλαδέλφεια, Ηράκλειο Πεύκη, Κερατέα, Καλύβια, Κορωπί, Παλλήνη, Πικέρμι, Ντράφι, Γραμματικό, Μαραθώνα, Αλεποχώρι, Πόρτο Γερμενό, Βύρωνα, Καρέα, Γλυφάδα, Βούλα, Ν. Σμύρνη, 'Αλιμο, Σαλαμίνα.

Επίσης στην Εύβοια όπου το κύμα κακοκαιρίας είναι σφοδρό και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης για την αποκατάσταση των βλαβών γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης των βλαβών σε οικισμούς στην περιοχή των Ψαχνών και στην Κάρυστο.

Παράλληλα ξεκίνησαν οι εργασίες για την αποκατάσταση βλάβης και σε γραμμή που ηλεκτροδοτεί τα περίχωρα της πόλης της Κω.

Σημειώνεται ότι όσοι πολίτες αδυνατούν να επικοινωνήσουν με τη δωρεάν τηλεφωνική γραμμή 800 400 4000 (εξαιτίας βλάβης στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών) μπορούν να επικοινωνούν με το Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ στο 11500 και 211 1900 500.

Ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει ακόμη ότι όλο το ανθρώπινο δυναμικό του βρίσκεται επί ποδός για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στο Δίκτυο από την κακοκαιρία ενώ τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την αποκατάσταση των ζημιών.

egklovismenoi-akinitopoiimena-attiki-odos-elpis.jpg



Κλειστή η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας

Διακόπηκε, περίπου στις 23:00 σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, από τα διόδια της Ελευσίνας έως τα διόδια Καλαμακίου και στα δύο ρεύματα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, από τη γέφυρα Καλυφτάκη έως τον κόμβο Οινοφύτων και στα δύο ρεύματα.

Διακόπηκε, λίγο μετά τις 21:30 σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Αθήνα, από το ύψος της χ/θ 58,520 (όρια νομού Αττικής) μέχρι τον Α/Κ της λεωφόρου Αθηνών.

Αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο, από την διασταύρωση Δαφνίου μέχρι τον κόμβο Διυλιστηρίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων στα τμήματα:

-Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 56,728η χ/θ έως την 67,655η χ/θ.

-Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από 67,655η χ/θ έως την 121,250η χ/θ.

Επίσης, με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η κυκλοφορία στα τμήματα:

-Στην Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου- Χαλκίδας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 0,000η χ/θ έως την 1,500η χ/θ.

-Στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας- Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 30η χ/θ έως την 45η χ/θ.

Έτσι από τα διόδια της Τραγάνας προς την Αθήνα απαγορεύεται η κίνηση σε φορτηγά πάνω από 3,5 τόνους, ενώ αντίθετα μπορούν να κυκλοφορούν τα ΙΧ.

Η απαγόρευση ισχύει και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας με συνέπεια να μην εξυπηρετείται ούτε η εσωτερική συγκοινωνία, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στο εθνικό δίκτυο σε διάφορα σημεία από τα διόδια της Τραγάνας και προς την Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά τον νομό Εύβοιας η χιονόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, η κυκλοφορία εσωτερικά στο νομό είναι περιορισμένη και οι εκκλήσεις που γίνονται από τους δημάρχους και την περιφέρεια είναι να μην κυκλοφορούν οι πολίτες λόγω του ύψους του χιονιού που ιδιαίτερα στα όλα τα σημεία ξεπερνά 80cm.

Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή το κύμα της κακοκαιρίας κινείται και προς την πλευρά της Βοιωτίας και έχει σημάνει συναγερμό στους δήμους του νομού, που με εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους ρίχνοντας και αλάτι.

ploia-limania-xionia-elpis-peiraias.jpg

Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για να τεθεί επί ποδός το «σακατεμένο» από την πανδημία ΕΣΥ

Σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα, παρουσία του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο πραγματοποιήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τους διοικητές των ΥΠΕ για την εκτίμηση της κατάστασης στα νοσοκομεία, λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, η εφημερία εξελίσσεται ομαλά και έχει διασφαλιστεί η πλήρης παρουσία του προσωπικού για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι πλήρως εξοπλισμένα για να ανταπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες και ήδη έχουν προχωρήσει σε διακομιδές όπου απαιτείται, ενώ βρίσκονται και σε ετοιμότητα στις εξόδους της Αττικής Οδού σε συνεννόηση με τα επιχειρησιακά κέντρα της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής. Το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ με τις διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων της Αττικής συντονίζουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Προς εξυπηρέτηση των πολιτών τα νοσοκομεία που εφημερεύουν σήμερα και αύριο στην Αττική είναι τα ακόλουθα:

Σήμερα εφημερεύουν:

- Θριάσιο

- Ασκληπιείο

- Ερυθρός Σταύρος

- Ιπποκράτειο

Αύριο εφημερεύουν:

08.00 με 14.30

- Κωνσταντοπούλειο

- Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς

- 417 ΝΙΜΤΣ

14.30 με 22.00

- ΚΑΤ

14.30 με 08.00 (επόμενη ημέρα)

- Αλεξάνδρα

- Λαϊκό

- ΕΛΠΙΣ

08.00 με 08.00 (επόμενης)

- Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας

Στο «πόδι» όλη τη νύχτα οι υπηρεσίες των δήμων της Αττικής

Όλη τη νύχτα σε επιφυλακή τέθηκαν οι υπηρεσίες των δήμων της Αττικής. Τα εκχιονιστικά και οι αλατιέρες βρίσκονται όλη την ημέρα στους δρόμους και θα συνεχίσουν να επιχειρούν στις κεντρικές αρτηρίες, ενώ η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας όλων των δήμων θα παραμείνει σε ετοιμότητα, για οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό ή απεγκλωβισμό.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν παρουσιαστεί στους δήμους των βορείων προαστίων, αλλά και της Ανατολικής Αττικής, στην οποία υπάρχουν και διακοπές ρεύματος.

Οι δήμαρχοι έχουν κάνει έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων, ενώ ειδικά για τις περιπτώσεις όπου υπάρχει ανάγκη μετακίνησης, καλούν τους πολίτες να επικοινωνήσουν με τον δήμο. Ήδη κατά τη διάρκεια της ημέρας, δημοτικά οχήματα εξυπηρέτησαν πολίτες που έπρεπε να μεταβούν σε νοσοκομείο και το ίδιο θα κάνουν αν χρειαστεί και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Γι' αυτό τον λόγο θα παραμείνει σε 24ωρη επιφυλακή η Κοινωνική Υπηρεσία των δήμων, ώστε να προσφέρει κάθε βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ή όπου αλλού παρουσιαστεί ανάγκη.

Από αύριο το πρωί, που αναμένεται σταδιακά η εξασθένηση της κακοκαιρίας, θα δοθεί όλο το βάρος στον εκχιονισμό των δρόμων και του δευτερεύοντος οδικού δικτύου.

Η Αττική Οδός ζητά... συγγνώμη

Συγγνώμη για την ταλαιπωρία των οδηγών ζητά η Αττική Οδός και εκφράζει τη λύπη της. Κάνει επίσης λόγο για πρωτοφανή γεγονότα που κλήθηκε για πρώτη φορά να αντιμετωπίσει στα 20 χρόνια λειτουργίας της.

athina-xionia-elpida-elpis4.jpg


Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής :

«Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ με αίσθημα ευθύνης ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό μέλημά της την παρούσα στιγμή αποτελεί ο απεγκλωβισμός και η ασφάλεια όλων των οδηγών που έχουν ακινητοποιηθεί στα δύο ρεύματα της Αττικής Οδού. Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού η εταιρεία θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τις αποφάσεις και τις συνθήκες που οδήγησαν στα πρωτοφανή αυτά γεγονότα, που η Αττική Οδός κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στα 20 χρόνια λειτουργίας της.

Η Αττική Οδός εκφράζει τη λύπη της και ζητά συγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειες τους για την ταλαιπωρία, με τη διαβεβαίωση ότι κάνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος με ασφάλεια».


Ωράριο μέχρι τις 19:00 προτείνει για τα καταστήματα η Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή

Να κλείσουν στις 19:00 τα καταστήματα προτείνει η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Σε οδηγία που εκδόθηκε πριν λίγο αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

Η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προτείνει στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης και για λόγους ασφαλούς μετάβασης των εργαζομένων στις κατοικίες τους, να ολοκληρώσουν τη λειτουργία τους σήμερα στις 7 το απόγευμα.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία παροτρύνει το καταναλωτικό κοινό να αποφεύγει τις μετακινήσεις με σκοπό την αγορά μη απολύτως αναγκαίων αγαθών μετά τις 7 το απόγευμα σήμερα.

Τέλος, σημειώνεται ότι η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις πρωινές ώρες της αυριανής μέρας προκειμένου να δοθούν νεότερες κατευθύνσεις.


Διακόπηκε η κυκλοφορία του Μετρό προς και από το αεροδρόμιο


Όπως ανακοίνωσε η ΣΤΑΣΥ, διεκόπη η κυκλοφορία των συρμών του Μετρό προς και από το αεροδρόμιο εξαιτίας του χιονιά.

Οι επιβάτες του Μετρό με κατεύθυνση το αεροδρόμιο μετεπιβιβάζονται στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας στον Προαστιακό σιδηρόδρομο.

Επίσης, το τραμ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε όλο το δίκτυο, με τερματικό τη στάση ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Ηλεκτρικός: Δρομολόγια στο τμήμα Πειραιάς- Ειρήνη

Η έντονη χιονόπτωση έχει προκαλέσει προβλήματα στη Γραμμή 1 του Μετρό (ηλεκτρικός).

Η κίνηση διεξάγεται στο τμήμα Πειραιάς -Ειρήνη, ενώ σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ σε εξέλιξη είναι οι εργασίες εκχιονισμού στο τμήμα Ειρήνη - Κηφισιά.

Έκλεισε η Κατεχάκη


Κλειστή είναι η λεωφόρος Κατεχάκη, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης που έφερε και στην Αττική η κακοκαιρία Ελπίς.

Συγκεκριμένα, διακόπηκε η κυκλοφορία στην Κατεχάκη στη συμβολή της με την οδό Κοκκινοπούλου στο ύψος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και στο ύψος της Μεσογείων.

Προβλήματα στις πτήσεις

Κανονικά γίνονται οι πτήσεις στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος», ωστόσο λόγω της έντονης χιονόπτωσης πιθανόν να υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις τόσο στις αναχωρήσεις όσο και στις αφίξεις. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του αεροδρομίου, ήδη γίνονται εργασίες εκγχιονισμού στις πίστες και αποπαγοποιήσεις στα αεροσκάφη.

Μάλιστα σε ανακοίνωσή του το αεροδρόμιο αναφέρει «δυσμενή καιρικά φαινόμενα συμπεριλαμβανομένου χιονόπτωσης και παγετού, θα επικρατήσουν σε ορισμένες περιοχές της χώρας και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σχεδιάζει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την απρόσκοπτη λειτουργία του αεροδρομίου. Συνιστάται οι επιβάτες να προγραμματίζουν τη μεταφορά τους στο αεροδρόμιο αρκετό χρόνο πριν από το πρόγραμμα της πτήσης τους και να επιβεβαιωνουν την κατάσταση της πτήσης με την αεροπορική εταιρεία».

Το φαινόμενο

Αιτία για αυτή την επιδείνωση του καιρού είναι μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη και μέση τροπόσφαιρα, η οποία κινούμενη από χθες νοτιοανατολικά προς την Ελλάδα από την περιοχή της δυτικής Ρωσίας, θα εισέλθει στον ελλαδικό χώρο από τα βόρεια-βορειοανατολικά. Η κίνηση αυτής της διαταραχής θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου.

Ο συνδυασμός της δημιουργίας του βαρομετρικού χαμηλού και της παράλληλης ανάπτυξης μιας έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας, λόγω της μεταφοράς πολύ κρύων αερίων μαζών στη μέση και κατώτερη τροπόσφαιρα πάνω από την περιοχή του Αιγαίου, θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων και χιονοκαταιγίδων.

kakokairia-xionia-elpis.jpg


Τα εντονότερα φαινόμενα που αναμένονται λόγω της παραπάνω αλληλουχίας ατμοσφαιρικών διεργασιών, θα επηρεάσουν:

  • Αρχικά τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής και τα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.
  • Γρήγορα και έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας, πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες θα επηρεάσουν την Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.
  • Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.
  • Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα.

Ο συνδυασμός των ισχυρών αυτών χιονοπτώσεων με τις χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται, μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα σε μικρό χρονικό διάστημα στις οδικές αρτηρίες, καθώς μπορεί να σημειωθεί χιονόστρωση σε μικρό χρονικό διάστημα.

Πιο αναλυτικά:

Χαμηλές θερμοκρασίες:

Επισημαίνεται ότι από σήμερα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

Χιονοπτώσεις:

Σήμερα, Δευτέρα 24/1, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την Ανατολική Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην Ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Την Τρίτη 25/1/2022 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

Θυελλώδεις Άνεμοι:

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην Ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

Σύμφωνα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr τα εντονότερα φαινόμενα που αναμένονται, θα επηρεάσουν:

  • Αρχικά τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής και τα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.
  • Γρήγορα και έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας, πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες θα επηρεάσουν την Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.
  • Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.
  • Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. 

Χιόνια και στην Αττική - Πώς διεξάγεται η κυκλοφορία - Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Ιδιαίτερα για την Αττική και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΜΥ, τα φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν λίγο νωρίτερα από την αρχική εκτίμηση των μετεωρολόγων, δηλαδή από σήμερα νωρίς το μεσημέρι.

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, ενόψει του δεύτερου κύματος της κακοκαιρίας «Ελπίδα» με βάση τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, έπειτα από ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε.

Διευκρινίσεις της ΕΛΑΣ για την απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε τμήματα της Αθηνών-Λαμίας

Διευκρινίσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε τμήματα της Αθηνών-Λαμίας δίνει, με ανακοίνωσή της, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, από τις 08:00 σήμερα, 24 Ιανουαρίου, έως την ύφεση των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, από την απαγόρευση εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

- Οχήματα οδικής βοήθειας

- Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι

- Οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Τέλος, η ΓΑΔΑ επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη κυκλοφοριακή ρύθμιση μπορεί να παραταθεί ή να μειωθεί, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

Υπενθυμίζεται, ότι έχει διακοπεί από νωρίς το πρωί και η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα.

Διακοπή της κυκλοφορίας σε τμήματα του οδικού δικτύου Παπάγου, λεωφόρου Διονύσου, Καισαριανής και Πάρνηθας

Διακόπηκε, πριν από λίγο, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων σε διάφορα τμήματα του οδικού δικτύου Παπάγου, λεωφόρου Διονύσου και Καισαριανής, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης.

Ειδικότερα:

- Στην οδό Αναστάσεως, στην περιοχή Παπάγου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα κοιμητήρια προς τον Υμηττό.

- Στη λεωφόρο Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την περιοχή της Ανατολής (Νέα Μάκρη) προς Πεντέλη.

- Στην ανώνυμη οδό (Καισαριανή) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος της Καλοπούλας, προς Υμηττό.

attiki-xionia3.jpg
attiki-xionia1.jpg


Νέο μήνυμα και επείγουσα προειδοποίηση από το 112 στην Αττική - «Αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση, ακολουθείτε τις οδηγίες»

Μήνυμα από το 112 για την πολύ έντονη χιονόπτωση που έρχεται στην Αττική τις επόμενες ώρες έλαβαν στις 10:30 οι κάτοικοι της Αττικής.

Από το Σύνταγμα έως το Μαρούσι και από το Παγκράτι έως τη Δροσιά, τα κινητά… ήχησαν από το μήνυμα του 112 που προειδοποιεί τους κατοίκους της Αττικής για την (ακόμη πιο σφοδρή) χιονόπτωση που θα σαρώσει τα πάντα τις επόμενες ώρες.

112.jpg

Οδηγία της ΕΛΑΣ για αποφυγή μετακινήσεων στην Αττική 

Οδηγία προς τους πολίτες της Αττικής και κυρίως των βορείων προαστίων, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να ενημερώνονται συνεχώς για τους κλειστούς δρόμους από την χιονόπτωση, εξέδωσε πριν από λίγο το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει:

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας συνιστά στους πολίτες, οι οποίοι διαμένουν στην Αττική και ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια, που επικρατεί έντονη χιονόπτωση, καθώς και σε περιοχές σε όλη την επικράτεια, όπου εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται ότι, ενημέρωση σχετικά με διακοπές κυκλοφορίας καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr).


Επί ποδός όλοι οι δήμοι της Αττικής

Επί ποδός βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αττική. Η κακοκαιρία «Ελπίς» επελαύνει, το χιόνι πέφτει και ήδη οι περισσότερες περιοχές του νομού έχουν ντυθεί στα λευκά.

Οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας των δήμων της Αττικής είναι σε πλήρη ετοιμότητα και σε συνεχή συνεργασία με την Περιφέρεια, ώστε να σπεύσουν άμεσα όπου παρουσιαστεί ή αναφερθεί πρόβλημα. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν βγει στους δρόμους και εργάζονται για να κρατήσουν ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο, αν και ήδη σε δήμους των βορείων προαστίων η χιονόπτωση είναι ισχυρή καθώς το έχει στρώσει και γι' αυτό γίνονται διαρκώς συστάσεις για προσεκτική και όχι άσκοπη μετακίνηση.

Παράλληλα, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η Κοινωνική Υπηρεσία των δήμων, ώστε να προσφέρει κάθε βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οι δήμοι έχουν ανακοινώσει τα σημεία που λειτουργούν ως θερμαινόμενοι χώροι, για όποιον πολίτη το χρειαστεί, αλλά και για άστεγους. Έχουν αναρτήσει τα τηλέφωνα, όπου μπορεί κάποιος να απευθυνθεί για παροχή βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης ή για να αναφέρει κάποιο συμβάν.

Όλοι οι δήμοι της Αττικής έχουν προμηθευτεί τόνους αλάτι, με το οποίο προμήθευσαν τους κατοίκους και είναι και σήμερα στη διάθεσή τους.

Τέλος, οι δήμοι καλούν τους κατοίκους να ενημερωθούν για τις συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ανά περίπτωση να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες της.

Δριμύ ψύχος και παγετός στη Β. Ελλάδα

Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το πρωί σε όλες τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ στη Δυτική Μακεδονία επικρατούν συνθήκες ολικού παγετού. Οι χαμηλότερες τιμές από την αρχή της ημέρας εντοπίστηκαν, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, στα χιονοδρομικά κέντρα Βόρας (Καϊμάκτσαλαν) στην Πέλλα, Σελίου Ημαθίας και Βασιλίτσας Γρεβενών, με τον υδράργυρο να δείχνει αντιστοίχως - 17,7, - 15,3 και - 15,2 βαθμούς Κελσίου. Διψήφιες (αρνητικές) τιμές μετρήθηκαν στον 'Αγιο Παύλο Ημαθίας ( - 14,3), στο Λαϊλιά Σερρών (- 13,7), στο Φαράγγι Φλώρινας (- 11,4) και στο Νευροκόπι Δράμας (- 10,5).

thermokrasies.jpg


Με θερμοκρασίες υπό το μηδέν ξημέρωσε και η Θεσσαλονίκη, όπου το πρωί, στο κέντρο της πόλης, η θερμοκρασία έπεσε στους - 2 βαθμούς.

Στα λευκά η Χαλκιδική – Ως τη θάλασσα το χιόνι

Από χθες το βράδυ χιονίζει σε Άγιον Όρος και Σιθωνία ενώ, σύμφωνα με τον Μετεωρολογικό Σταθμό Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής οι χιονοπτώσεις αυτές θα κινηθούν αργότερα δυτικότερα επηρεάζοντας και την Κασσάνδρα. Όσο πιο νότια και ανατολικά τόσο πιο πολλά θα είναι τα φαινόμενα .

Επισημαίνει μάλιστα μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις τις επόμενες ώρες σε Σιθωνία και Κασσάνδρα.

Όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες του halkidikinews.gr από τη Σάρτη και τη Συκιά μέχρι το Μαρμαρά, τη Νικήτη και τον Άγιο Νικόλαο το χιόνι είναι πυκνό.

sarti-xionia1.jpg
sarti-xionia2.jpg
nmarmaras-xionia2.jpg
nmarmaras-xionia2-xPLUl.jpg


Στο μεταξύ με απόφαση του Δήμου Σιθωνίας λόγω της χιονόπτωσης που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που αναμένονται και επειδή προέχει η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, αποφασίστηκε όλες οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων και παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά αύριο Δευτέρα 24/1/2022.

Στη Λήμνο, η μεγάλη χιονόπτωση ξεκίνησε από βόρεια ορεινά της Λήμνου και σύμφωνα με πληροφορίες του limnosreport στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου εκχιονιστικό μηχάνημα του Επαρχείου είχε περάσει δύο φορές πριν από τα μεσάνυχτα.

Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα τα σχολεία θα είναι κλειστά με απόφαση Δημάρχου, καθώς επίσης θα παραμείνουν κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

Επίσης το Επαρχείο Λήμνου λειτουργεί ως συντονιστικό κέντρο λόγω της κακοκαιρίας

Εκχιονιστικά μηχανήματα, αλατιέρες, Πυροσβεστική, ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για την ισχυρή κακοκαιρία που έχει ξεκινήσει στο νησί.

Εύβοια: Το χιόνι έφτασε μέχρι τη θάλασσα

Στα λευκά ντύνεται από άκρη σε άκρη η Εύβοια, καθώς η χιονόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Το χιόνι έχει φτάσει ακόμα και σε παραλιακές περιοχές, όπως το λιμάνι της Καρύστου ενώ στα ορεινά έχει ξεπεράσει και τους 30 πόντους.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία χιονίζει και στον δήμο Καρύστου, στον δήμο Λιμνης-Μαντουδίου-Αγ. 'Αννης αλλά και στον δήμο Κύμης-Αλιβερίου, ενώ το χιόνι έχει φτάσει μέχρι τη θάλασσα στην παραλία της Αγίας 'Αννας από την μια πλευρά αλλά και τα Ηλία και την Λίμνη από την άλλη.

"Η ένταση του χιονιού είναι πάρα πολύ μεγάλη και στα ορεινά ξεπερνά τους 50 πόντους αυτή τη στιγμή" σημειώνει ο δήμαρχος Λίμνης Μαντουδίου Αγ Αννας κ. Τσαπουρνιώτης, σημειώνοντας ότι «βρίσκονται στο δρόμο μηχανήματα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση» ενώ συγχρόνως κάνει έκκληση στους πολίτες να μειώσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Η χιονόπτωση έχει κάνει αισθητή την παρουσία της και περιφερειακά της πόλης της Χαλκίδας.

Η Αστυνομική Διεύθυνση της Εύβοιας ανακοίνωσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων πάνω από 3,5 τόνους σε οδικούς άξονες του νησιού όπως στην Εθνική Οδό Χαλκίδας - Αιδηψού, από την 16η χ/θ έως την 42η χ/θ από την Καστέλα έως το Προκόπι και στην Παλαιά Εθνική Οδό Χαλκίδας - Θηβών, από την 2η χ/θ έως την 18η χ/θ, ενώ η κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επίσης αλυσίδες χρειάζονται:

* Στην Επαρχιακή Οδό Αγίου Αθανασίου - Γλυφάδας.

* Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου - Αγίας Σοφίας.

* Στην Επαρχιακή Οδό Στενής - Στροπώνων.

* Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων - Καρύστου, από την 25η χ/θ έως την 61η χ/θ.

* Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης - Ν. Αρτάκης, από την 6η χ/θ έως την 17η χ/θ.

* Στην Επαρχιακή Οδό Μονοδρίου - Αμαρύνθου, από την 3η χ/θ έως την 15η χ/θ.

* Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης - Ανδρονιάνων, από την 5η χ/θ έως την 10η χ/θ.

.Δείτε φωτογραφίες από το Forecastweather.Greece:

evoia-xionia.jpg
xalkida-xionia.jpg

Οπως αναφέρει το eviathema.gr, μέσα σε 20 λεπτά το χιόνι στα Ψαχνά Ευβοίας είχε καλύψει για τα καλά το οδόστρωμα.

Σφοδρή χιονοθύελλα σε Βόλο και Πήλιο - Μάχη να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί

Σφοδρή χιονοθύελλα σαρώνει την πόλη του Βόλου και όλη την ανατολική Μαγνησία από τις 9.30 το πρωί, επιδεινώνοντας ραγδαία την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και δημιουργώντας πλέον προβλήματα στις συγκοινωνίες και την κίνηση των αυτοκινήτων.

Στο κέντρο του Βόλου και σε ελάχιστο χρόνο το ύψος του χιονιού έχει αυξηθεί κατά πολύ και αρχίζουν να κλείνουν και μεγάλες οδικές αρτηρίες σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, παρά το γεγονός ότι από τα ξημερώματα επιχειρούν πάνω από 50 αποχιονιστικά και αλατιέρες στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες αυτοκίνητα του δήμου Βόλου ρίχνουν θαλασσινό νερό στους οδικούς άξονες για να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι μέσα στην πόλη. Ηδη παρουσιάζονται μεγάλα προβλήματα στον περιφερειακό του Βόλου αφού το ύψος του χιονιού ξεπερνά τα 15 εκατοστά και σε πολλά δύσκολα σημεία ακόμη και τα 25 εκατοστά. Στη Νέα Ιωνία, τη Χιλιαδού και τη Νέα Δημητριάδα, δηλαδή μέσα στον Βόλο, το χιόνι έχει φθάσει τα 10 εκατοστά και η σφοδρή χιονόπτωση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Οι αστικές συγκοινωνίες του Βόλου εκτελούν με μεγάλες δυσκολίες τα δρομολόγια στο κέντρο, αλλά έχουν διακοπεί τα προαστιακά προς Ανω Βόλο, Ανακασιά, Αγιο Ονούφριο, Αλλη Μεριά, Λεχώνια, Πλατανίδια και Μαλάκι.

Πολύ χιόνι υπάρχει και σε όλο το Πήλιο, τόσο το ανατολικό όσο και στο δυτικό προς την πλευρά του Παγασητικού και μετά τα Λεχώνια χρειάζονται αλυσίδες όλα τα αυτοκίνητα που κινούνται προς το νότιο Πήλιο. Στην Αργαλαστή το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 30 εκατοστά και η ίδια κατάσταση επικρατεί σε Καλά Νερά, Αφησσο, Νεοχώρι και Τσαγκαράδα.

Η κατάσταση είναι συνεχώς επιδεινούμενη προς Πορταριά, Μακρυνίτσα, Χάνια, Ζαγορά και όλα τα χωριά του ανατολικού Πηλίου όπου αν και αποχιονίζεται ο δρόμος είναι δύσκολη η κίνηση ακόμα και με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο όπου το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 30 εκατοστά, αλλά ευτυχώς οι δρόμοι είναι ανοιχτοί αφού αποχιονίζονται και δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Τα σχολεία είναι κλειστά σήμερα και αύριο στους δήμους Βόλου, Ζαγοράς, Νοτίου Πηλίου, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου.

Τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας ζουν και οι Σποράδες αφού το ξημέρωμα βρήκε και τα τρία νησιά να έχουν καλυφθεί από χιόνι και η χιονόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερη ένταση.

Στη Σκόπελο και την Αλόννησο το ύψος του χιονιού έχει φτάσει σε πολλά σημεία και τα 30 εκατοστά, ιδίως στα ορεινά περάσματα, ενώ στη Χώρα Σκοπέλου στα 20 εκατοστά.

Τα σχολεία είναι κλειστά, αλλά οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Στη Σκιάθο το χιόνι έφτασε μέχρι και τη θάλασσα και του νησί είναι κατάλευκο αφού από τη συνεχιζόμενη σφοδρή και πυκνή χιονόπτωση το ύψος του χιονιού ακόμη και στη Χώρα της Σκιάθου έχει φθάσει τα 20 εκατοστά, αλλά σύμφωνα με τον δήμαρχο Θοδωρή Τζούμα οι δρόμοι του νησιού, και κυρίως ο άξονας Σκιάθου-Κουκουναριών, είναι ανοιχτοί αφού 14 αποχιονιστικά του Δήμου και της Περιφέρειας κινούνται συνεχώς για να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Στερεά Ελλάδα: Σε επιφυλακή οι Αρχές για να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο - Πού χρειάζονται αλυσίδες

H κακοκαιρία «Ελπίς» έχει δημιουργήσει ψυχρό κλοιό στη Στερεά Ελλάδα με έντονες χιονοπτώσεις, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Σε επιφυλακή βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας εργαζόμενοι και μηχανές, για να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους. Μικρά προβλήματα προκάλεσαν συναγερμό μέσα στη νύχτα χωρίς όμως να ενταθούν. Στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Λαμίας, τις πρώτες πρωινές ώρες, επεκτάθηκε η χιονόπτωση χωρίς όμως να έχει προκαλέσει κανένα πρόβλημα στην κυκλοφορία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο τμήμα από το Σχηματάρι μέχρι το Κάστρο Βοιωτίας η χιονόπτωση ήταν συνεχής, αλλά κράτησε για ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα, θέτοντας ωστόσο σε συναγερμό τα συνεργεία εκχιονισμού που μένουν εκεί για να κρατήσουν το εθνικό δίκτυο ανοιχτό.

Στα ορεινά χωριά του Δήμου Καρύστου αλλά και του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου στην Εύβοια δεν σταμάτησε να χιονίζει σποραδικά από τα μεσάνυχτα μέχρι το ξημέρωμα ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι χιονοπτώσεις συνεχίστηκαν με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Ένα μεγάλο μέρος των δήμων στη Νότια Εύβοια έχει ντυθεί στα λευκά χωρίς όμως μεγάλα προβλήματα ενώ με το ξημέρωμα χιονίζει ακόμα και στο Λιμάνι της Κύμης ενώ στο Μετόχι στα ορεινά το χιόνι έχει φτάσει τα 30 εκατοστά.

Μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς και των Δήμων παραμένουν εκεί, καθώς αναμένεται η επέκταση της κακοκαιρίας και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ο Δήμοι και Περιφέρεια Στερεάς το ύψος του χιονιού ευρύτερα στην περιοχή θα είναι πολύ μεγάλο όπως επίσης αναμένονται πολικές θερμοκρασίες.

Στους υπόλοιπους νομούς της Στερεάς Ελλάδας δεν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα αν και σημειώθηκαν σποραδικές χιονοπτώσεις στην πλευρά της Βοιωτίας ιδιαίτερα στην περιοχή του Διστόμου.

Στη Φθιώτιδα και ιδιαίτερα στους οδικούς άξονες από τη Λαμία προς το Δομοκό, από τη Λαμία προς το Καρπενήσι και από τη Λαμία προς την 'Αμφισσα δεν παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα καθώς οι θερμοκρασίες κρατήθηκαν γύρω στο μηδέν και δεν υπήρξαν νέες χιονοπτώσεις.

Ωστόσο στη Βοιωτία, κυρίως την Εύβοια αλλά και την Ευρυτανία είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορισμένα τμήματα δρόμων κυρίως σε ορεινά χωριά τα οποία όμως αναμένεται να αυξηθούν τις αμέσως επόμενες ώρες με την επέκταση των φαινομένων..

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων εξελίσσεται η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους:

Στην Εύβοια

Στην Επαρχιακή Οδό Αγίου Αθανασίου - Γλυφάδας.

Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου - Αγίας Σοφίας.

Στην Επαρχιακή Οδό Στενής - Στροπώνων.

Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων - Καρύστου, από την 25η χ/θ έως την 61η χ/θ.

Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης - Ν. Αρτάκης, από την 6η χ/θ έως την 17η χ/θ.

Στην Επαρχιακή Οδό Μονοδρίου - Αμαρύνθου, από την 3η χ/θ έως την 15η χ/θ.

Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης - Ανδρονιάνων, από την 5η χ/θ έως την 10η χ/θ.

Στη Βοιωτία

Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας - Επταλόφου, από την 13,500η χ/θ (διασταύρωση Σκαμνού), έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).

Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας - Επταλόφου, από την 4η έως την 16η χ/θ (όρια με Φωκίδα).

Στην Επαρχιακή Οδό Φυλής - Δερβενοχωρίων - Ερυθρών Αττικής, από την Μονή Κλειστών έως το χωριό Δάφνη.

Στην Επαρχιακή Οδό Μαγούλας - Οινόης Σχηματαρίου, από την 10η χ/θ (θέση «Καμάρι») έως την 25η χ/θ (θέση «'Αγιος Αθανάσιος»).

Στην Ευρυτανία

Στην Παλαιά Εθνική Οδό Καρπενησίου - Λαμίας (Ράχες Τυμφρηστού).

Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου - Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ.

Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου - Φουρνά - Καρδίτσας, από την 12η χ/θ θέση «Βράχος», μέχρι τα όρια με το Νομό Καρδίτσας, θέση «Ζαχαράκι».

Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Κρικέλλου - Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ.

Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου - Προυσού - Αγρινίου, από την 35η χ/θ θέση «Αραποκέφαλα» έως την 45η χ/θ.

Πελοπόννησος: Τα σημεία των Περιφερειακών Ενοτήτων Κορινθίας και Αργολίδας όπου είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία των οδικών δικτύων της Κορινθίας και της Αργολίδας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι αναγκαίες στα εξής σημεία του οδικού δικτύου Κορινθίας:

- Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου-Τρικάλων από το 15ο χιλιόμετρο έως το 35ο χιλιόμετρο.

- Στην επαρχιακή οδό Άνω Δερβενίου-Γκούρας από το 5ο χιλιόμετρο.

- Στην επαρχιακή οδό Άνω Λυγιάς-Πύργου από το 8ο χιλιόμετρο.

Στην Αργολίδα, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Λυγουριού-Κρανιδίου από το 5ο χιλιόμετρο έως το 15ο χιλιόμετρο.

Σε όλα τα σημεία επιχειρούν συνεχώς εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να παραμείνουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Ηράκλειο Κρήτης: Κλειστοί δρόμοι και αντιολισθητικές αλυσίδες σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Κρήτης - Σαράντα εκατοστά το χιόνι στο Οροπέδιο Λασιθίου

Μέτρα για απαγόρευση της κυκλοφορίας και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Κρήτης, έχουν τεθεί σε ισχύ, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα μετακίνησης ή ακινητοποίησης και εγκλωβισμού οχημάτων, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων που επικρατούν από το κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίς» που έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην Κρήτη.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, λόγω χιονόπτωσης και παγετού η κίνηση στο Νομό Χανίων γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή οδό Κράπη προς Ασκύφου και την Επαρχιακή οδό Φώκιες προς Ομαλό. Στο Νομό Νομός Ρεθύμνης προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης ισχύει στην Επαρχιακή οδό 'Αμνατος -Αρκάδι (Δήμος Ρεθύμνης) και την Επαρχιακή οδό Σπήλι- Γερακάρι (Δήμος Αμαρίου).

Στον Νομό Ηρακλείου προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης ισχύει στην Επαρχιακή οδό Χερσονήσου -Οροπεδίου Λασιθίου στο Κράσι, την Επαρχιακή οδό Βιάννου -Αμιρά στο 2ο χιλιόμετρο ενώ λόγω βροχόπτωσης προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει στις Iρλανδικές Διαβάσεις της Δημοτικής ενότητας Πέρι Δήμου Φαιστού, τη Δημοτική ενότητα Αγ.Τριάδας Τυμπακίου Δήμου Φαιστού, στο Γεροπόταμο του Δήμου Φαιστού και τη Δημοτική ενότητα Πλατάνου Δήμου Γόρτυνας.

Λόγω χιονόπτωσης και παγετού η κίνηση γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή οδό Ηρακλείου Αρκαλοχωρίου και την Επαρχιακή οδός Γαζίου-Ανωγείων στο ύψος Δημοτικής Ενότητας Γωνιές. Σε ότι αφορά το Νομό Λασιθίου, η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου - Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου από το Δράσι μέχρι το Οροπέδιο Λασιθίου, την Επαρχιακή οδό Σητείας προς Ζήρο και Χάντρα, την Επαρχιακή οδό Σητείας -Αγίου Νικολάου στο 20ο χιλιόμετρο, την Επαρχιακή οδό Σητεία προς Παρασπόρι και Χρυσοπηγή, την επαρχιακή οδό Σητείας από Χαμίζι προς Πλάτανο και την επαρχιακή οδό από Λιθίνες προς Παπαγιαννάδες.

Σε όλα τα ανωτέρω σημεία ενεργούν μηχανήματα για τον καθαρισμό του οδοστρώματος, ενώ γίνεται έκκληση από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης προς τους οδηγούς να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα παραπάνω σημεία και για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους να συμμορφώνονται στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Ορεινές και ημιορεινές περιοχές έχουν ντυθεί στα λευκά και στην Κρήτη, με το Οροπέδιο Λασιθίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη, μέσα στα χωριά να έχει σαράντα πόντους χιόνι.

«Από τις τέσσερις τα ξημερώματα έχει σταματήσει η χιονόπτωση, έχει όμως παγετό και χρειάζεται προσοχή. Σε κάποια σημεία του δήμου υπάρχει πρόβλημα και με την υδροδότηση. Επιχειρούμε να αποκαταστήσουμε τις βλάβες και να κρατήσουμε ανοιχτό το δρόμο», πρόσθεσε ο κ. Στεφανάκης που ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν τις απαραίτητες και μόνο μετακινήσεις, αναφέροντας ότι από το μεσημέρι και μετά αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού.

Δείτε πως θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες


Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός - Έκκληση για αποφυγή των μη απαραίτητων μετακινήσεων τις επόμενες 48 ώρες

Έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση τις επόμενες 48 ώρες και να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, απηύθυνε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ύστερα από την ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο, χρειάζεται από όλους προσοχή και εγρήγορση. Θερμή παράκληση ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των αρχών. Με σωστή συνεργασία όλων των φορέων τη βοήθεια των πολιτών θα μπορέσουμε να μειώσουμε αν είναι δυνατόν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από αυτή την κακοκαιρία», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Όπως τόνισε ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, ενώ επισήμανε ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι για να είναι η χώρα λειτουργική και να συνεχίσει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Παράλληλα σε μερική επιφυλακή τέθηκε από χθες το βράδυ το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετεί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Αττικής, Μαγνησίας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κυκλάδων και νήσου Σκύρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για όσο διάστημα αυτά εκδηλώνονται, σύμφωνα και με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΕΜΥ, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το προσωπικό των υπόλοιπων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας.

Επιπλέον, ο κ. Στυλιανίδης απηύθυνε επίσης ισχυρή σύσταση προς τους οδηγούς βαρέων οχημάτων που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τον οδικό άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης να προτιμήσουν άλλους ανάλογους αυτοκινητόδρομους όπως την Ολυμπία και την Ιονία Οδό ώστε να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, ενώ προσέθεσε ότι όσοι οδηγοί Ι.Χ. οχημάτων σχεδιάζουν να μετακινηθούν στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. «Η Αστυνομία, αναλόγως της εξέλιξης των καιρικών φαινομένων, δεν θα επιτρέπει σε οχήματα δίχως αντιολισθητικές αλυσίδες να εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, τονίστηκε ότι όλοι οι συναρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση ανάγκης εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα και με το Γενικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «Βορέας».

Επιπλέον, λειτουργούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα (Αττική, Μαγνησία, Εύβοια και Σκύρο, Βοιωτία, Κυκλάδες) βρίσκονται σε επιφυλακή με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.

Επίσης, σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει στη διάθεσή των πολιτών δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για αναγγελίες βλαβών (800 400 4000).

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες

Έκκληση προς τους πολίτες απευθύνει η ΓΓΠΠ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τις επόμενες 48 ώρες και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:

Χιονοπτώσεις και παγετό: https://bit.ly/3Ixicee

Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους: https://bit.ly/3qLNZSy

Ασφαλή θέρμανση: https://bit.ly/3qRkIFR

Ο καιρός όλη την εβδομάδα

ΤΡΙΤΗ 25-01-2022
Στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρο χιονόνερο ή χιόνι. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα νότια τμήματα της Θεσσαλίας, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όμως τα φαινόμενα από τις πρωινές ώρες και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και τη νύχτα στη Θεσσαλία και την ανατολική Πελοπόννησο αναμένεται να σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ και από το μεσημέρι βόρειοι με μικρή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν στα δυτικά και τα νησιά τους 8 με 10 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 3 με 5 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες θα πέσουν στα ηπειρωτικά στους -5 με -6, στα βορειοδυτικά στους -15 και στα νησιά στους 2 με 4 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός ενώ στα βορειοδυτικά θα είναι ολικός.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26-01-2022
Στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις από το απόγευμα στο Ιόνιο. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονόνερο και χιονοπτώσεις κυρίως στην Εύβοια και στο νότιο Αιγαίο, οι οποίες μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στις νοτιότερες περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στα νοτιοανατολικά μέχρι το απόγευμα
τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση την νύχτα από τα βορειοανατολικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της
αν και οι ελάχιστες θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα. Κατά τόπους στα
ηπειρωτικά θα σημειωθεί ισχυρός παγετός τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

ΠΕΜΠΤΗ 27-01-2022
Στην ηπειρωτική χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στα υπόλοιπα
αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο
και λίγα χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Κατά τόπους παγετός
θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά (κυρίως τα κεντρικά και τα βόρεια) τις
πρωινές και τις βραδινές ώρες.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-01-2022
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και
νότια και λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά.Οι άνεμοι θα είναι από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Κατά τόπους παγετός
θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και τις
βραδινές ώρες.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29-01-2022
Νεφώσεις με βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Καταιγίδες στα
θαλάσσια και χιόνια στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της κεντρικής
και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση από τα βόρεια. Κατά τόπους
παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές
και τις βραδινές ώρες.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία