ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Και δροσερά και οικονομικά: Τα 40άρια στέλνουν τους Θεσσαλονικείς όπου έχει... νερό

Ψάχνουν παραλίες, κολυμβητήρια και πισίνες για να «σωθούν» από τον καύσωνα οι κάτοικοι της πόλης

 28/07/2023 06:52

Και δροσερά και οικονομικά: Τα 40άρια στέλνουν τους Θεσσαλονικείς όπου έχει... νερό

Δημήτρης Λαζόπουλος

Ανάσες δροσιάς αναζητούν οι Θεσσαλονικείς σε παραλίες της Μητροπολιτικής Ενότητας σε ακτίνα μερικών δεκάδων χιλιομέτρων, προκειμένου να ανακουφιστούν από το ασφυκτικό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα σε κάθε σημείο της πόλης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ιδίως τα Σαββατοκύριακα, αλλά και τις καθημερινές, οι κοντινοί προορισμοί όπως η Επανομή, η Μηχανιώνα, το Αγγελοχώρι, η Περαία στον δήμο Θερμαϊκού, ο Σταυρός, η Ασπροβάλτα και τα Νέα Βρασνά στον δήμο Βόλβης, αλλά και η γειτονική Ολυμπιάδα του δήμου Αριστοτέλη, σφύζουν από Θεσσαλονικείς που αναζητούν αγωνιωδώς μια βουτιά στο δροσερό περιβάλλον της θάλασσας.

Ακόμα και όσοι παραμένουν στο κλεινόν άστυ έχουν τη δυνατότητα να δροσιστούν είτε στις πισίνες κολυμβητηρίων των δήμων είτε σε πισίνες ξενοδοχείων της πόλης.

«Μάχη» για μία θέση σε beach bar

Ο Διαμαντής Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης beach bar στον Σταυρό του δήμου Βόλβης κάνει λόγο για ένα πολύ καλό καλοκαίρι σε ό,τι αφορά την κίνηση και διαπιστώνει μια μικρή άνοδο στην προσέλευση και στην κατανάλωση τον Ιούλιο. «Ο κόσμος έρχεται με διάθεση να καταναλώσει, να περάσει καλά, να μείνει περισσότερες μέρες, να πληρώσει περισσότερα χρήματα σε παραλίες και εστιατόρια. Έχει ανάγκη να ξεσκάσει. Δεν πάει μακριά διακοπές και ο Σταυρός είναι ένας προορισμός σχετικά φτηνός σε σχέση με τα νησιά και τη Χαλκιδική. Μια οικογένεια χρειάζεται το μισό μπάτζετ για να κάνει μια εξόρμηση για να κάνει μπάνιο και να φάει φαγητό το μεσημέρι», λέει ο ίδιος στη «ΜτΚ».

Ακόμη ένα πλεονέκτημα που φαίνεται να συνεκτιμούν οι Θεσσαλονικείς είναι η εύκολη πρόσβαση. «Κάποιος που θα ξεκινήσει Κυριακή πρωί να κάνει μπάνιο στον Σταυρό θα φτάσει σε μία ώρα, ενώ στη Χαλκιδική θα φτάσει ίσως και… τη Δευτέρα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Τα beach bars της περιοχής δεν χρεώνουν την ξαπλώστρα και την ομπρέλα παρά μόνο ό,τι καταναλώσει ο πελάτης. «Μια τετραμελής οικογένεια με καφέ, χυμούς για τα παιδιά και finger food είναι περίπου στα 30 ευρώ», σημειώνει ενδεικτικά ο ίδιος.

Χαρακτηριστικό της αύξησης της κίνησης τα τελευταία χρόνια είναι, ότι μέσα σε τρία χρόνια έχουν ανοίξει 12 beach bars μόνο στον Σταυρό.

Ο Κωνσταντίνος Χατζηχριστοφής λειτουργεί beach bar restaurant στο Αγγελοχώρι. Εκεί η επισκεψιμότητα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρσι, τα οποία ήταν ικανοποιητικά. «Οι ξαπλώστρες είναι ελεύθερες απλώς υπάρχει ελάχιστη κατανάλωση πέντε ευρώ που είναι ένας καφές, ένα ρόφημα». Είμαστε πολύ πιο οικονομικά από τη Χαλκιδική», υποστηρίζει ο ίδιος. Βέβαια υπάρχουν και προβλήματα διότι μια επιχείρηση παλεύει να πληρώσει τα πάντα και ταυτόχρονα μαλώνει με τον πελάτη να μην έχει δικά του φαγητά σε ψυγειάκια. «Έχουμε την ανοχή μας σε παιδάκια μικρά αλλά και εμείς οι ξαπλώστρες είναι περιορισμένες και τα έξοδα μεγάλα. Αν δεν εισπράξουμε από κάπου, πώς θα πληρώσουμε τα υπόλοιπα;».

Ο Γιώργος Παπαδιοδώρου κατέχει ένα beach bar στα Νέα Βρασνά. «Η εικόνα είναι καλή» αν και η ροή των επισκεπτών αλλάζει ώρα με την ώρα και ανάλογα με τις συνθήκες, παρατηρεί ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ξαπλώστρες είναι δωρεάν και ο επισκέπτης πληρώνει ό,τι παραγγείλει. Καφές, ροφήματα και κοκτέιλ έχουν την τιμητική τους, όπως επίσης δεν είναι λίγες οι οικογένειες που επιλέγουν τα beach bars για να γευματίσουν το μεσημέρι, περιγράφει ο κ. Παπαδιοδώρου και διατείνεται πως «έχουμε πολύ λογικές τιμές» σε σχέση με τα beach bar που είναι εκτός αστικού ιστού.

Συνοψίζοντας τους λόγους που κατά την άποψή του οδηγούν πολλούς Θεσσαλονικείς στις παραλίες του δήμου Βόλβης, αναφέρει: «Η παραλία από Κερδύλλια μέχρι Ολυμπιάδα είναι η μεγαλύτερη παραλία στην Ελλάδα, γύρω στα 7-8 χιλιόμετρα. Απέραντη παραλία, δίπλα η Εγνατία Οδός και οικονομικές τιμές». Μάλιστα όσα μαγαζιά και να ανοίξουν δεν φτάνουν για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που έρχεται θεωρεί ο ίδιος διαπιστώνοντας μεγάλες ελλείψεις στην εστίαση.

Στον Ποταμό της Επανομής βρίσκεται το beach bar του Κώστα Πετρίδη. Εξαιρουμένου του Ιουνίου η κίνηση είναι πλέον αυξημένη λέει και προσθέτει: «Η κοντινή απόσταση και το ότι κάποιοι δεν θα πάνε διακοπές» παίζουν ρόλο στην αύξηση της επισκεψιμότητας η οποία δεν περιορίζεται τα Σαββατοκύριακα, αλλά παρατηρείται και τις καθημερινές.

Τις καθημερινές οι ξαπλώστρες είναι ελεύθερες αλλά τα Σαββατοκύριακα υπάρχει ελάχιστη κατανάλωση 10 ευρώ το άτομο για όσους θα καθίσουν στις «προνομιακές» ξαπλώστρες μπροστά στο κύμα, εξηγεί ο ίδιος.

Παρά το γεγονός ότι οι πελάτες είναι συγκρατημένοι στην κατανάλωση, αυτό δεν τον προβληματίζει διότι το σημαντικό για την κάθε επιχείρηση είναι να αυξάνεται ο αριθμός των πελατών. Παράλληλα, «προσπαθούμε να κρατηθούμε ισορροπημένοι στις τιμές για τον κόσμο» παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί το κόστος της ενέργειας, των πρώτων υλών και των ενσήμων των εργαζομένων» υποστηρίζει ο κ. Πετρίδης.

Iκανοποιημένοι οι δημοτικοί «άρχοντες»

Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπουν και οι δήμαρχοι των παραπάνω περιοχών. Ο Διαμαντής Λιάμας, δήμαρχος Βόλβης, παρατηρεί πως μετά την κάμψη του Ιουνίου, λόγω των βροχοπτώσεων, ο Ιούλιος φτάνει τα περσινά επίπεδα. Η Εγνατία Οδός είναι ένα ατού καθώς οι Θεσσαλονικείς «προσεγγίζουν γρήγορα και με ασφάλεια τον Στρυμωνικό κόλπο». Παράλληλα, και φέτος υπάρχουν οκτώ «Γαλάζιες Σημαίες» σε παραλίες της Ασπροβάλτας, των Βρασνών και του Σταυρού, υπενθυμίζει ο δήμαρχος. Σε αυτές υπάρχουν ναυαγοσώστες και στις υπόλοιπες είναι τοποθετημένοι συνεργάτες του δήμου που σε περίπτωση κινδύνου ειδοποιούν το λιμενικό ή τον πλησιέστερο ναυαγοσώστη.

Στον δήμο Θερμαϊκού «Είμαστε οργανωμένοι» και «ο κόσμος είναι πάρα πολύς», αναφέρει ο δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής. «Υπάρχουν όλες οι υποδομές οι οποίες εξασφαλίζουν τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων. Οκτώ πύργοι ναυαγοσωστών με όλο τον εξοπλισμό άμεσης παρέμβασης και έκτακτης ανάγκης, σκάφη άμεσης επέμβασης, πρώτες βοήθειες, χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες, αποδυτήρια συγκαταλέγονται στις υποδομές των ακτών του δήμου, συνοψίζει ο δήμαρχος.

Επιπλέον, ο δήμος «τρέχει» τις διαδικασίες για την εγκατάσταση άλλων δύο συστημάτων Seatrack, που διευκολύνουν την είσοδο των ΑμεΑ στη θάλασσα, το καλοκαίρι του 2024 σε Μηχανιώνα και Επανομή. Σήμερα υπάρχει σύστημα Seatrack στην παραλία των Νέων Επιβατών.

Μπάνιο στον δήμο Θερμαϊκού με τον ΟΑΣΘ

Ακόμα ένα κίνητρο για να επιλέξουν οι πολίτες τις ακτές του δήμου Θερμαϊκού είναι οι λεωφορειακές γραμμές που τις συνδέουν με τη Θεσσαλονίκη, ήδη από την 1η Ιουλίου.

Τα δρομολόγια αφορούν τις γραμμές 70 «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός – ΕΠΑΝΟΜΗ» και 71 «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός – ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ» τις οποίες θα εκτελεί το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης μέχρι το τέλος Αυγούστου, διαθέτοντας έξι λεωφορεία των 100 θέσεων, ανά γραμμή.

Το πρώτο δρομολόγιο της γραμμής 70 αναχωρεί από τον Ν.Σ.Σ. στις 08:15 και της γραμμής 71 στις 08:00, ενώ τα τελευταία φεύγουν από την Επανομή στις 18:00 και από τη Μηχανιώνα στις 17:05.

Η διάρκεια της διαδρομής από την αφετηρία μέχρι και το τέλος των δύο γραμμών είναι, περίπου, 1 ώρα και 15 λεπτά.

«Όαση» στην πόλη τα Δημοτικά Κολυμβητήρια

Στον δήμο Νεάπολης Συκεών το κολυμβητήριο είναι ανοιχτό καθημερινά για τους πολίτες, ωστόσο για τις ημέρες του καύσωνα, ο οποίος έχει αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, «διευρύναμε τη λειτουργία και κάναμε δωρεάν την προσέλευση», επισημαίνει ο δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης. Σε κάθε περίπτωση όποιος δημότης θέλει να επισκεφθεί το κολυμβητήριο οφείλει να προσκομίσει πρόσφατη ιατρική γνωμάτευση από καρδιολόγο και δερματολόγο και τα παιδιά από παιδίατρο, υπενθυμίζει ο κ. Δανιηλίδης.

Μάλιστα ο αριθμός των επισκεπτών είναι πενταπλάσιος σε σχέση με τις κανονικές καλοκαιρινές ημέρες. Ο δήμαρχος καθησυχάζει τους ενδιαφερόμενους λέγοντας πως δεν υπάρχει σειρά προτεραιότητας διότι η πισίνα είναι ολυμπιακών διαστάσεων. «Κάθε στιγμή στις οκτώ διαδρομές με 50 μέτρα πισίνα είναι 200 άτομα ταυτόχρονα, μπορεί και παραπάνω», περιγράφει ο ίδιος και τονίζει ότι είναι πάντα παρόντες ναυαγοσώστες.

Εν μέσω καύσωνα το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας έχει οριστεί από τις 09:00 έως τις 23:00. Οι πολίτες μπορούν απλώς να κολυμπήσουν ή να συμμετάσχουν και στα προγράμματα εκγύμνασης, όπως το aqua aerobic, πάντα υπό την καθοδήγηση έμπειρων γυμναστών, υπογραμμίζει ο κ. Δανιηλίδης.

Ελεύθερη πρόσβαση στο κολυμβητήριο του Πανοράματος συνεχίζει να παρέχει στους δημότες του, τα Σαββατοκύριακα από τις 10:00 έως τις 17:00, ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη και στο τρέχον κύμα καύσωνα. Για την προσέλευση είναι όμως απαραίτητη η τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, δηλαδή πρόσφατες ιατρικές βεβαιώσεις που να πιστοποιούν για τους ενήλικες τη δερματολογική και παθολογική καταλληλότητα και για τους ανήλικους ιατρική βεβαίωση παιδιάτρου. Ταυτόχρονα, οι ανήλικοι λουόμενοι πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικο άτομο, ενώ για την αποφυγή συνωστισμού θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Από την περασμένη Πέμπτη έως και σήμερα ο δήμος Ωραιοκάστρου επιτρέπει δωρεάν την είσοδο των δημοτών στο κολυμβητήριο «Άγγελος Βλαχόπουλος». Ειδικά για σήμερα το ωράριο είναι από τις 09:00 μέχρι τις 21:00. Βέβαια, προαπαιτούμενα είναι η συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης που, διατίθεται στο κολυμβητήριο, πρόσφατη ιατρική βεβαίωση δερματολόγου, παθολόγου, καρδιολόγου, αντίγραφο ταυτότητας και αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας (λογαριασμός ρεύματος, αερίου ή τηλεφωνίας).

Βουτιές στα ξενοδοχεία

Πολλά ξενοδοχεία της πόλης, μικρά και μεγάλα, που διαθέτουν πισίνα δέχονται αυτές τις ημέρες μεγάλες «πιέσεις» από εξωτερικούς πελάτες που θέλουν να «σωθούν» από τον καύσωνα. Ωστόσο, όλα τα ξενοδοχεία δίνουν προτεραιότητα στους διαμένοντες σε αυτά, οπότε η διαθεσιμότητα μειώνεται αισθητά.

Από τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η «ΜτΚ» μιλώντας με αρμόδιους τεσσάρων μεγάλων ξενοδοχείων της πόλης προκύπτει ότι οι τιμές για την είσοδο κυμαίνονται ως εξής: τις καθημερινές από 25 έως 35 ευρώ το ένα άτομο και από 40 μέχρι 45 ευρώ το ζευγάρι.

Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες το κόστος κυμαίνεται από 35 έως 45 ευρώ το άτομο και από 60 ως 70 ευρώ τα δύο άτομα. Σε αυτές τις τιμές περιλαμβάνεται ξαπλώστρα και ομπρέλα, συνήθως και πετσέτα, ενώ κάποια ξενοδοχεία προσφέρουν και μπουκαλάκι νερό. Ορισμένα ξενοδοχεία διαθέτουν όμως εστίες δροσιάς, δηλαδή μικρές και ρηχές πισίνες για δροσισμό, με κόστος 15 ευρώ το άτομο τις καθημερινές και 20 ευρώ τα Σαββατοκύριακα.

Αν και αυτές οι τιμές ίσως φαίνονται ακριβές για κάποιους, πρέπει να σημειωθεί ότι σε αρκετά ξενοδοχεία οι ξαπλώστρες γεμίζουν τα Σαββατοκύριακα ήδη από τις 11:00 το πρωί, χωρίς μάλιστα να υπάρχει δυνατότητα κράτησης, όπως ανέφεραν ξενοδοχειακές πηγές στη «ΜτΚ».

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 23.07.2023

Ανάσες δροσιάς αναζητούν οι Θεσσαλονικείς σε παραλίες της Μητροπολιτικής Ενότητας σε ακτίνα μερικών δεκάδων χιλιομέτρων, προκειμένου να ανακουφιστούν από το ασφυκτικό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα σε κάθε σημείο της πόλης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ιδίως τα Σαββατοκύριακα, αλλά και τις καθημερινές, οι κοντινοί προορισμοί όπως η Επανομή, η Μηχανιώνα, το Αγγελοχώρι, η Περαία στον δήμο Θερμαϊκού, ο Σταυρός, η Ασπροβάλτα και τα Νέα Βρασνά στον δήμο Βόλβης, αλλά και η γειτονική Ολυμπιάδα του δήμου Αριστοτέλη, σφύζουν από Θεσσαλονικείς που αναζητούν αγωνιωδώς μια βουτιά στο δροσερό περιβάλλον της θάλασσας.

Ακόμα και όσοι παραμένουν στο κλεινόν άστυ έχουν τη δυνατότητα να δροσιστούν είτε στις πισίνες κολυμβητηρίων των δήμων είτε σε πισίνες ξενοδοχείων της πόλης.

«Μάχη» για μία θέση σε beach bar

Ο Διαμαντής Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης beach bar στον Σταυρό του δήμου Βόλβης κάνει λόγο για ένα πολύ καλό καλοκαίρι σε ό,τι αφορά την κίνηση και διαπιστώνει μια μικρή άνοδο στην προσέλευση και στην κατανάλωση τον Ιούλιο. «Ο κόσμος έρχεται με διάθεση να καταναλώσει, να περάσει καλά, να μείνει περισσότερες μέρες, να πληρώσει περισσότερα χρήματα σε παραλίες και εστιατόρια. Έχει ανάγκη να ξεσκάσει. Δεν πάει μακριά διακοπές και ο Σταυρός είναι ένας προορισμός σχετικά φτηνός σε σχέση με τα νησιά και τη Χαλκιδική. Μια οικογένεια χρειάζεται το μισό μπάτζετ για να κάνει μια εξόρμηση για να κάνει μπάνιο και να φάει φαγητό το μεσημέρι», λέει ο ίδιος στη «ΜτΚ».

Ακόμη ένα πλεονέκτημα που φαίνεται να συνεκτιμούν οι Θεσσαλονικείς είναι η εύκολη πρόσβαση. «Κάποιος που θα ξεκινήσει Κυριακή πρωί να κάνει μπάνιο στον Σταυρό θα φτάσει σε μία ώρα, ενώ στη Χαλκιδική θα φτάσει ίσως και… τη Δευτέρα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Τα beach bars της περιοχής δεν χρεώνουν την ξαπλώστρα και την ομπρέλα παρά μόνο ό,τι καταναλώσει ο πελάτης. «Μια τετραμελής οικογένεια με καφέ, χυμούς για τα παιδιά και finger food είναι περίπου στα 30 ευρώ», σημειώνει ενδεικτικά ο ίδιος.

Χαρακτηριστικό της αύξησης της κίνησης τα τελευταία χρόνια είναι, ότι μέσα σε τρία χρόνια έχουν ανοίξει 12 beach bars μόνο στον Σταυρό.

Ο Κωνσταντίνος Χατζηχριστοφής λειτουργεί beach bar restaurant στο Αγγελοχώρι. Εκεί η επισκεψιμότητα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρσι, τα οποία ήταν ικανοποιητικά. «Οι ξαπλώστρες είναι ελεύθερες απλώς υπάρχει ελάχιστη κατανάλωση πέντε ευρώ που είναι ένας καφές, ένα ρόφημα». Είμαστε πολύ πιο οικονομικά από τη Χαλκιδική», υποστηρίζει ο ίδιος. Βέβαια υπάρχουν και προβλήματα διότι μια επιχείρηση παλεύει να πληρώσει τα πάντα και ταυτόχρονα μαλώνει με τον πελάτη να μην έχει δικά του φαγητά σε ψυγειάκια. «Έχουμε την ανοχή μας σε παιδάκια μικρά αλλά και εμείς οι ξαπλώστρες είναι περιορισμένες και τα έξοδα μεγάλα. Αν δεν εισπράξουμε από κάπου, πώς θα πληρώσουμε τα υπόλοιπα;».

Ο Γιώργος Παπαδιοδώρου κατέχει ένα beach bar στα Νέα Βρασνά. «Η εικόνα είναι καλή» αν και η ροή των επισκεπτών αλλάζει ώρα με την ώρα και ανάλογα με τις συνθήκες, παρατηρεί ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ξαπλώστρες είναι δωρεάν και ο επισκέπτης πληρώνει ό,τι παραγγείλει. Καφές, ροφήματα και κοκτέιλ έχουν την τιμητική τους, όπως επίσης δεν είναι λίγες οι οικογένειες που επιλέγουν τα beach bars για να γευματίσουν το μεσημέρι, περιγράφει ο κ. Παπαδιοδώρου και διατείνεται πως «έχουμε πολύ λογικές τιμές» σε σχέση με τα beach bar που είναι εκτός αστικού ιστού.

Συνοψίζοντας τους λόγους που κατά την άποψή του οδηγούν πολλούς Θεσσαλονικείς στις παραλίες του δήμου Βόλβης, αναφέρει: «Η παραλία από Κερδύλλια μέχρι Ολυμπιάδα είναι η μεγαλύτερη παραλία στην Ελλάδα, γύρω στα 7-8 χιλιόμετρα. Απέραντη παραλία, δίπλα η Εγνατία Οδός και οικονομικές τιμές». Μάλιστα όσα μαγαζιά και να ανοίξουν δεν φτάνουν για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που έρχεται θεωρεί ο ίδιος διαπιστώνοντας μεγάλες ελλείψεις στην εστίαση.

Στον Ποταμό της Επανομής βρίσκεται το beach bar του Κώστα Πετρίδη. Εξαιρουμένου του Ιουνίου η κίνηση είναι πλέον αυξημένη λέει και προσθέτει: «Η κοντινή απόσταση και το ότι κάποιοι δεν θα πάνε διακοπές» παίζουν ρόλο στην αύξηση της επισκεψιμότητας η οποία δεν περιορίζεται τα Σαββατοκύριακα, αλλά παρατηρείται και τις καθημερινές.

Τις καθημερινές οι ξαπλώστρες είναι ελεύθερες αλλά τα Σαββατοκύριακα υπάρχει ελάχιστη κατανάλωση 10 ευρώ το άτομο για όσους θα καθίσουν στις «προνομιακές» ξαπλώστρες μπροστά στο κύμα, εξηγεί ο ίδιος.

Παρά το γεγονός ότι οι πελάτες είναι συγκρατημένοι στην κατανάλωση, αυτό δεν τον προβληματίζει διότι το σημαντικό για την κάθε επιχείρηση είναι να αυξάνεται ο αριθμός των πελατών. Παράλληλα, «προσπαθούμε να κρατηθούμε ισορροπημένοι στις τιμές για τον κόσμο» παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί το κόστος της ενέργειας, των πρώτων υλών και των ενσήμων των εργαζομένων» υποστηρίζει ο κ. Πετρίδης.

Iκανοποιημένοι οι δημοτικοί «άρχοντες»

Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπουν και οι δήμαρχοι των παραπάνω περιοχών. Ο Διαμαντής Λιάμας, δήμαρχος Βόλβης, παρατηρεί πως μετά την κάμψη του Ιουνίου, λόγω των βροχοπτώσεων, ο Ιούλιος φτάνει τα περσινά επίπεδα. Η Εγνατία Οδός είναι ένα ατού καθώς οι Θεσσαλονικείς «προσεγγίζουν γρήγορα και με ασφάλεια τον Στρυμωνικό κόλπο». Παράλληλα, και φέτος υπάρχουν οκτώ «Γαλάζιες Σημαίες» σε παραλίες της Ασπροβάλτας, των Βρασνών και του Σταυρού, υπενθυμίζει ο δήμαρχος. Σε αυτές υπάρχουν ναυαγοσώστες και στις υπόλοιπες είναι τοποθετημένοι συνεργάτες του δήμου που σε περίπτωση κινδύνου ειδοποιούν το λιμενικό ή τον πλησιέστερο ναυαγοσώστη.

Στον δήμο Θερμαϊκού «Είμαστε οργανωμένοι» και «ο κόσμος είναι πάρα πολύς», αναφέρει ο δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής. «Υπάρχουν όλες οι υποδομές οι οποίες εξασφαλίζουν τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων. Οκτώ πύργοι ναυαγοσωστών με όλο τον εξοπλισμό άμεσης παρέμβασης και έκτακτης ανάγκης, σκάφη άμεσης επέμβασης, πρώτες βοήθειες, χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες, αποδυτήρια συγκαταλέγονται στις υποδομές των ακτών του δήμου, συνοψίζει ο δήμαρχος.

Επιπλέον, ο δήμος «τρέχει» τις διαδικασίες για την εγκατάσταση άλλων δύο συστημάτων Seatrack, που διευκολύνουν την είσοδο των ΑμεΑ στη θάλασσα, το καλοκαίρι του 2024 σε Μηχανιώνα και Επανομή. Σήμερα υπάρχει σύστημα Seatrack στην παραλία των Νέων Επιβατών.

Μπάνιο στον δήμο Θερμαϊκού με τον ΟΑΣΘ

Ακόμα ένα κίνητρο για να επιλέξουν οι πολίτες τις ακτές του δήμου Θερμαϊκού είναι οι λεωφορειακές γραμμές που τις συνδέουν με τη Θεσσαλονίκη, ήδη από την 1η Ιουλίου.

Τα δρομολόγια αφορούν τις γραμμές 70 «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός – ΕΠΑΝΟΜΗ» και 71 «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός – ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ» τις οποίες θα εκτελεί το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης μέχρι το τέλος Αυγούστου, διαθέτοντας έξι λεωφορεία των 100 θέσεων, ανά γραμμή.

Το πρώτο δρομολόγιο της γραμμής 70 αναχωρεί από τον Ν.Σ.Σ. στις 08:15 και της γραμμής 71 στις 08:00, ενώ τα τελευταία φεύγουν από την Επανομή στις 18:00 και από τη Μηχανιώνα στις 17:05.

Η διάρκεια της διαδρομής από την αφετηρία μέχρι και το τέλος των δύο γραμμών είναι, περίπου, 1 ώρα και 15 λεπτά.

«Όαση» στην πόλη τα Δημοτικά Κολυμβητήρια

Στον δήμο Νεάπολης Συκεών το κολυμβητήριο είναι ανοιχτό καθημερινά για τους πολίτες, ωστόσο για τις ημέρες του καύσωνα, ο οποίος έχει αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, «διευρύναμε τη λειτουργία και κάναμε δωρεάν την προσέλευση», επισημαίνει ο δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης. Σε κάθε περίπτωση όποιος δημότης θέλει να επισκεφθεί το κολυμβητήριο οφείλει να προσκομίσει πρόσφατη ιατρική γνωμάτευση από καρδιολόγο και δερματολόγο και τα παιδιά από παιδίατρο, υπενθυμίζει ο κ. Δανιηλίδης.

Μάλιστα ο αριθμός των επισκεπτών είναι πενταπλάσιος σε σχέση με τις κανονικές καλοκαιρινές ημέρες. Ο δήμαρχος καθησυχάζει τους ενδιαφερόμενους λέγοντας πως δεν υπάρχει σειρά προτεραιότητας διότι η πισίνα είναι ολυμπιακών διαστάσεων. «Κάθε στιγμή στις οκτώ διαδρομές με 50 μέτρα πισίνα είναι 200 άτομα ταυτόχρονα, μπορεί και παραπάνω», περιγράφει ο ίδιος και τονίζει ότι είναι πάντα παρόντες ναυαγοσώστες.

Εν μέσω καύσωνα το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας έχει οριστεί από τις 09:00 έως τις 23:00. Οι πολίτες μπορούν απλώς να κολυμπήσουν ή να συμμετάσχουν και στα προγράμματα εκγύμνασης, όπως το aqua aerobic, πάντα υπό την καθοδήγηση έμπειρων γυμναστών, υπογραμμίζει ο κ. Δανιηλίδης.

Ελεύθερη πρόσβαση στο κολυμβητήριο του Πανοράματος συνεχίζει να παρέχει στους δημότες του, τα Σαββατοκύριακα από τις 10:00 έως τις 17:00, ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη και στο τρέχον κύμα καύσωνα. Για την προσέλευση είναι όμως απαραίτητη η τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, δηλαδή πρόσφατες ιατρικές βεβαιώσεις που να πιστοποιούν για τους ενήλικες τη δερματολογική και παθολογική καταλληλότητα και για τους ανήλικους ιατρική βεβαίωση παιδιάτρου. Ταυτόχρονα, οι ανήλικοι λουόμενοι πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικο άτομο, ενώ για την αποφυγή συνωστισμού θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Από την περασμένη Πέμπτη έως και σήμερα ο δήμος Ωραιοκάστρου επιτρέπει δωρεάν την είσοδο των δημοτών στο κολυμβητήριο «Άγγελος Βλαχόπουλος». Ειδικά για σήμερα το ωράριο είναι από τις 09:00 μέχρι τις 21:00. Βέβαια, προαπαιτούμενα είναι η συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης που, διατίθεται στο κολυμβητήριο, πρόσφατη ιατρική βεβαίωση δερματολόγου, παθολόγου, καρδιολόγου, αντίγραφο ταυτότητας και αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας (λογαριασμός ρεύματος, αερίου ή τηλεφωνίας).

Βουτιές στα ξενοδοχεία

Πολλά ξενοδοχεία της πόλης, μικρά και μεγάλα, που διαθέτουν πισίνα δέχονται αυτές τις ημέρες μεγάλες «πιέσεις» από εξωτερικούς πελάτες που θέλουν να «σωθούν» από τον καύσωνα. Ωστόσο, όλα τα ξενοδοχεία δίνουν προτεραιότητα στους διαμένοντες σε αυτά, οπότε η διαθεσιμότητα μειώνεται αισθητά.

Από τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η «ΜτΚ» μιλώντας με αρμόδιους τεσσάρων μεγάλων ξενοδοχείων της πόλης προκύπτει ότι οι τιμές για την είσοδο κυμαίνονται ως εξής: τις καθημερινές από 25 έως 35 ευρώ το ένα άτομο και από 40 μέχρι 45 ευρώ το ζευγάρι.

Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες το κόστος κυμαίνεται από 35 έως 45 ευρώ το άτομο και από 60 ως 70 ευρώ τα δύο άτομα. Σε αυτές τις τιμές περιλαμβάνεται ξαπλώστρα και ομπρέλα, συνήθως και πετσέτα, ενώ κάποια ξενοδοχεία προσφέρουν και μπουκαλάκι νερό. Ορισμένα ξενοδοχεία διαθέτουν όμως εστίες δροσιάς, δηλαδή μικρές και ρηχές πισίνες για δροσισμό, με κόστος 15 ευρώ το άτομο τις καθημερινές και 20 ευρώ τα Σαββατοκύριακα.

Αν και αυτές οι τιμές ίσως φαίνονται ακριβές για κάποιους, πρέπει να σημειωθεί ότι σε αρκετά ξενοδοχεία οι ξαπλώστρες γεμίζουν τα Σαββατοκύριακα ήδη από τις 11:00 το πρωί, χωρίς μάλιστα να υπάρχει δυνατότητα κράτησης, όπως ανέφεραν ξενοδοχειακές πηγές στη «ΜτΚ».

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 23.07.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία