ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καφές με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα

Με ένα φλιτζάνι καφέ συζητήσαμε για τον ΠΑΟΚ, τους Coldplay, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Καραμανλή, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιάννη Μπουτάρη

 02/11/2019 08:40

Καφές με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα

Νίκος Οικονόμου

Ήταν «Εγγλέζος» στο ραντεβού του μαζί μας. Μάλιστα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας έφτασε πέντε λεπτά νωρίτερα και, αφού τελειώσαμε γρήγορα τις φωτογραφίες, ξεκινήσαμε τη συζήτηση μαζί του. Στο καφέ του Βήτα, που το διάλεξε ο ίδιος. «Έχει μια εξαιρετική ποιότητα, είναι κοντά στο δημαρχείο και το έχω συνδυάσει για τα επαγγελματικά, τα αυτοδιοικητικά ή μη ραντεβού που κάνω», σημείωσε. Αφού ήρθαν οι παραγγελίες (διπλό εσπρέσο ο δήμαρχος, καπουτσίνο εγώ) ξεκινήσαμε την κουβέντα μας. Που περιείχε τα πάντα. ΠΑΟΚ, μετρό, τον Βενιζέλο (Ελευθέριο και Ευάγγελο), τον Καραμανλή (Κωνσταντίνο και Κώστα) και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και έφτασε μέχρι τους Coldplay, το αγαπημένο του συγκρότημα.

Πάντα παραγγέλνεις διπλό εσπρέσο;

Διπλό για να με ξυπνήσει τέτοια ώρα. Συνήθως πίνω ή καφέ φίλτρου ή μονό εσπρέσο…

Τι ήθελες να γίνεις μικρός;

Ψαράς, γιατί αγαπούσα πολύ τα ψάρια. Μετά με εντυπωσίασαν οι ιερωμένοι και ήθελα να γίνω παπάς. Μάλιστα η μητέρα μου, που ήταν καθηγήτρια στο Καλαμαρί, όταν είχε πει στις μοναχές ότι θέλω να γίνω παπάς, είχαν χαρεί πολύ.

Ποια στοιχεία χαρακτηρίζουν τον Κωνσταντίνο Ζέρβα πριν να μπει στην πολιτική;

Πήγα στο πειραματικό, που σημαίνει ένα αυστηρό σχολείο με έντονα τα στοιχεία της άμιλλας, με πολύ καλούς καθηγητές, με υψηλή γνώση σε πολλούς τομείς. Τα 12 από τα 18 χρόνια της ζωής μου ήταν με πολύ σημαντικούς δασκάλους, όπως ο Χρίστος Τσολάκης και ο Μανόλης Λανάρης. Συν ότι ήμουν από μία οικογένεια όπου υπήρχε έντονο το αίσθημα της ευθύνης και του καθήκοντος. Οι γονείς μου ήταν άνθρωποι προστατευτικοί αλλά και απαιτητικοί ταυτόχρονα.

Πάντα κάτοικος του κέντρου;

Ναι, στην ενορία Αγίας Σοφίας. Εκεί παντρεύτηκαν οι γονείς μου, εκεί βαφτίστηκα, εκεί πήγα δημοτικό, στο 41ο.

Έπαιξες και μπάλα στην Αγία Σοφία;

Έπαιζα μπάλα. Οι καλοί στα μάρμαρα, οι λιγότερο καλοί στο χωμάτινο παρκάκι.

Τι θέση;

Σέντερ μπακ.

ΠΑΟΚ ήσουν πάντα;

Δεν μπορούσα να είμαι και κάτι άλλο. Δεν άκουγα κάτι άλλο στο σπίτι παρά για τον ΠΑΟΚ. Ο πατέρας μου ήταν πρόεδρος στον ΑΣ και με πήγαινε συχνά στο γήπεδο. Θυμάμαι τον Φουντουκίδη, που ήταν μεγαλόσωμος και μου είχε πει: «Παοκτσάκι γεννήθηκες». Στο σπίτι όταν νικούσε ο ΠΑΟΚ, ο πατέρας μου έφερνε γλυκά, όταν έχανε, έκλειναν τα στόρια από νωρίς.

Τι νοσταλγείς από εκείνα τα χρόνια σε σχέση με το ποδόσφαιρο;

Βλέπω και τώρα γονείς με παιδιά στα γήπεδα, αλλά πηγαίνω στην Τούμπα και βλέπω μόνο Παοκτσήδες. Παλιά πήγαινα στο Χαριλάου ή στο Καυτανζόγλειο Τότε βέβαια ήταν και ο ανταγωνισμός μεγαλύτερος. Θυμάμαι είχα πάει με φίλους στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και ήταν κάτι πολύ φυσιολογικό.

Πώς βλέπεις τον ΠΑΟΚ ως νταμπλούχο πλέον;

Κάθε Παοκτσής είναι ευτυχής όταν βλέπει την ομάδα του να πρωταγωνιστεί και να παίρνει και νταμπλ. Μπήκε στο τιμ των δυνατών.

Τι του λείπει;

Η ευρωπαϊκή εμπειρία. Πιστεύω και σε οργανωτικά και αγωνιστικά θέματα θέλει ακόμη δουλειά, για να χαιρόμαστε στην Τούμπα την Μπαρτσελόνα και τη Γιουβέντους. Και για την πόλη θα ήταν εξαιρετικό.

Ισχύει ότι στην πολιτική σε έβαλε ο Βαγγέλης Βενιζέλος;

Με τον Βαγγέλη γνωριζόμαστε οικογενειακά. Οι γονείς μου ήταν πάρα πολύ φίλοι με τα πεθερικά του και η οικογένειά μου στήριξε τον Βαγγέλη από τα πρώτα του βήματα στην πολιτική. Θα σου εξομολογηθώ κάτι, που το λέω για πρώτη φορά δημόσια. Τον Σεπτέμβριο του 2010 υπήρχε ένα φλερτ με τον Μπουτάρη. Είχα κάνει ένα αίτημα να μπω στην Πρωτοβουλία, όμως οι μέρες περνούσαν και δεν απαντούσε κανείς. Φεύγοντας μία ημέρα από το γραφείο μου στη Νίκης, αντί να ανέβω την Κομνηνών, έκοψα από την Καλαποθάκη. Εκεί στις «Εφτά Θάλασσες» έτρωγε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, που ήταν τότε υπουργός Άμυνας. Τον χαιρετώ και αυτός με χαιρετά και χαμογελά. «Δήμαρχε, με τον Κωνσταντίνο έχετε συνεννοηθεί», λέει προς τον Μπουτάρη, που καθόταν δίπλα. Και μου λέει «κάτσε». Αν αυτό σου λέει κάτι.

Ξεκίνησες από το ΠΑΣΟΚ και στο τέλος συνεργάστηκες με τη ΝΔ. Θεωρείς ότι αυτές οι παλιές διαχωριστικές γραμμές έχουν ξεπεραστεί;

Νομίζω ότι και η συγκυβέρνηση το κατέδειξε αυτό. Εγώ ανήκω στον αστικό φιλελεύθερο χώρο, στο χώρο του κέντρου. Η οικογένειά μου είχε βενιζελική προέλευση. Αυτό το κομμάτι ήρθε πια κοντά στη ΝΔ και σήμερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ουσιαστικά έχει αφομοιωθεί, όπως φαίνεται και από τη σημερινή κυβέρνηση.

Πότε μπήκε η ιδέα για τη δημαρχία;

Το 2010, όταν μπήκα στην κίνηση που είχε κάνει ο Γιάννης Μπουτάρης με την Πρωτοβουλία, για να συνεργαστεί με την κοινωνία των πολιτών και με ανθρώπους χωρίς κομματικό παρελθόν. Βγήκα εύκολα, ο Γιάννης Μπουτάρης μου εμπιστεύθηκε θέση αντιδημάρχου και από εκεί και πέρα ήταν για μένα μια διαδικασία να δω πόσο καλά θα πάει και πόσο ο κόσμος με αποδέχεται ή όχι. Βγήκα τρίτος σε σταυρούς του 2014 και θεωρήθηκα ότι ήμουν στα τοπ στελέχη του Γιάννη Μπουτάρη. Το πράγμα στη συνέχεια δεν πήγε καλά και ήμουν μετά μία άτυπη αντιπολίτευση εντός της Πρωτοβουλίας και της διοίκησης. Στην πορεία και βλέποντας πως κινείται ή όλη διαδικασία είπα «why not?».

Τεσσεράμισι χρόνια Αλέξης Τσίπρας. Πώς τον κρίνεις;

Τον έχω δει δύο φορές. Μια ως αντιδήμαρχος και μια ως δήμαρχος, φέτος. Σε αυτό το διάστημα και ο ίδιος και η χώρα, και το κόμμα του πέρασαν πολλά. Στις βασικές του επιλογές αλλά και στον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται είμαι αντίθετος. Είναι ένας άνθρωπος που εμένα δεν με εμπνέει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Έχουμε συναντηθεί πολλές φορές και παλιά και τώρα. Χωρίς να είμαι στη ΝΔ, τον έβλεπα με εξαιρετική εκτίμηση για τον τρόπο που κινούνταν. Ήμουν από τους ελάχιστους επώνυμους Θεσσαλονικείς που τον είχαν στηρίξει ανοιχτά στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ. Τότε ήμασταν εμείς και εμείς σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα. Τα πρώτα δείγματα γραφής του τα βλέπω ως εξαιρετικά θετικά. Και στην επιλογή των προσώπων και στις πολιτικές, και στον τρόπο που αντιμετωπίζει τη Θεσσαλονίκη.

Πρόσφατα συνάντησες και τον Κώστα Καραμανλή; Καλή η χημεία σας;

Είναι δύο τελείως διαφορετικές προσωπικότητες, ο καθένας με τα χαρίσματά του. Με τον Καραμανλή ξεκίνησε μεταξύ μας μία περίοδος καλής επικοινωνίας.

Πάμε στα της πόλης. Για το μετρό δεν θα ήταν πιο σωστό να υπήρχε μια συνεννόηση από τη μεριά της κυβέρνησης για το θέμα των αρχαίων; Όποια και να ήταν η τελική απόφαση.

Δεν ξέρω αν έφταιξε η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αυτή ήταν η λύση. Δεν υπήρχε άλλη λύση. Είμαι υπέρ της απόφασης για εκσκαφή και επανατοποθέτηση των αρχαίων. Είχα ενημερώσει παλιότερα και τον Γιάννη Μπουτάρη και τον Γιάννη Μυλόπουλο, όταν ξεκίνησε αυτή η διαμάχη. Επιλέχτηκε τότε η λύση να διατηρηθούν εκεί τα αρχαία και θεώρησα κι εγώ ότι πρέπει να κάνουμε πίσω. Είπα «άι στο διάβολο», για να βρεθεί μια λύση και να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Όταν εκλέχτηκα δήμαρχος τον Ιούνιο του 2019, έρχονται άνθρωποι και από την Αττικό Μετρό και από την κατασκευάστρια εταιρεία, και μου λένε ότι η άλλη λύση όχι μόνο δεν προχωρά αλλά δεν έχει δρομολογηθεί καν. Η λύση είναι αυτή, για να γίνει το μετρό πρέπει να γίνει η Βενιζέλου και έτσι ξεκίνησε η αμφισβήτηση. Να είσαι βέβαιος ότι και εγώ και ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης, και όλοι οι άλλοι αν υπήρχε δρομολογημένη λύση για το σταθμό Βενιζέλου με την άλλη προσέγγιση δεν θα λέγαμε κουβέντα. Όμως δεν ήμασταν στο Κ και στο Λ, αλλά στο Β και στο Γ. Γι’ αυτό πρέπει να πάμε στη σωστή λύση, τεχνικά, οικονομικά, χρονικά. Άρα το θέμα δεν ήταν ότι το είπε ο Μητσοτάκης ή εγώ, αλλά ότι δεν είχε προχωρήσει τίποτε και έπρεπε να βρεθεί η λύση. Και κάποιοι θα αντιδράσουν, για να αντιδράσουν. Όπως συμβαίνει πάντα.

Με το χέρι στην καρδιά. Πότε βλέπεις να μπαίνουν οι ράγες;

Εκείνο στο οποίο δεσμεύτηκαν στην τελευταία σύσκεψη τόσο ο Νίκος Ταχιάος όσο και ο Κώστας Καραμανλής, και ο πρωθυπουργός είναι για το 2023.

Είναι ρεαλιστικό;

Ρεαλιστικό, αν δεν πάμε πάλι σε ΣτΕ ή είδες τι ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Ότι θα σας ταράξουμε στις απεργίες και τις καθυστερήσεις. Αν είναι έτσι, μπορεί και να μη γίνει ποτέ. Εγώ θέλω να γίνει το μετρό. Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης και σε αυτό συμφωνήσαμε με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να έχουμε μια ομάδα παρακολούθησης του έργου. Για να βλέπουμε αν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα.

Με τον Απόστολο Τζιτζικώστα μπορείτε να αποτελέσετε ένα καλό δίδυμο για την πόλη;

Προφανώς. Συνεργαζόμαστε εξαιρετικά, ο καθένας στο δικό του αντικείμενο. Όπου υπάρχουν κοινά θέματα, προφανώς θα είμαστε μαζί. Καμία αμφιβολία περί τούτου.

Εκλέχτηκες με ατζέντα για τη βελτίωση της καθημερινότητας. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας όταν κάνει τους οραματισμούς του το βράδυ, τι σκέφτεται;

(Διακόπτει). Το βράδυ πέφτω και κοιμάμαι ξερός. Δεν προλαβαίνω να σκεφτώ.

Κάποια στιγμή οραματίζεσαι.

Το πρωί, είμαι πρωινός τύπος.

Διάβασα ότι το πρωί κάνεις γυμναστική με το σκύλο σου.

Κάνω βόλτα με το σκύλο, μετά γυμναστική στο σπίτι με το σκύλο, πάω γυμναστήριο δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Ποιοι είναι λοιπόν δύο πρωινοί οραματισμοί του Κωνσταντίνου Ζέρβα για την πόλη;

Δεν ξεχνώ την καθημερινότητα για την οποία θα δώσω μεγάλη μάχη. Η καλή καθημερινότητα και οι υποδομές της Θεσσαλονίκης είναι ένα πολύ σημαντικό όραμα. Όλοι οι προηγούμενοι πουλούσαν μεγάλα έργα, μεγάλα λόγια ή αέρα.

Έχεις πει σχέδια για την πλατεία Αριστοτέλους.

Ένα πιο ώριμο και πιο άμεσο, και πιο εύκολο έργο είναι η επέκταση της παλιάς παραλίας στη Νίκης, από το λιμάνι μέχρι τον Λευκό Πύργο. Είναι ήδη σε φάση ωρίμανσης και μπορεί να ολοκληρωθεί εντός της τετραετίας. Το άλλο είναι η διαδικασία μελέτης της ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους με έναν διεθνή διαγωνισμό, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησής του.

Τι θα γίνει με το δεύτερο κομμάτι της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας;

Εκείνο ήταν εγκληματικό να ξεκινήσει από τη στιγμή που έχουμε όλα αυτά τα κυκλοφοριακά προβλήματα. Θα ήταν ένα έμφραγμα για την πόλη μας να κοπεί αυτός ο κάθετος άξονας στο κέντρο. Δεν ματαιώνεται, αναβάλλεται. Όταν με το καλό ολοκληρωθεί το μετρό ή προχωρήσουμε σε έναν καλύτερο ΟΑΣΘ, είναι κάτι που και εγώ πολύ πιστεύω. Θα είναι σημαντικό να έχουμε έναν τέτοιο κάθετο πεζόδρομο, αλλά όχι τώρα

Πλατεία Ελευθερίας;

Τελικά και εδώ είχαμε δίκαιο. Δεν βρέθηκαν αρχαία. Ή βρέθηκαν αρχαία που δεν ήταν διατηρητέα. Θα μπορούσε να γίνει πολύ άνετα ένα υπόγειο πάρκιγκ και να αξιοποιηθεί το business center, που είναι γύρω από την πλατεία. Φαίνεται όμως ότι έχουμε προβλήματα με τον ανάδοχο του έργου που δεν προχωρά καθόλου.

Τι σκέψεις υπάρχουν;

Ας μη σου απαντήσω ακόμη. Υπάρχουν πολλές σκέψεις. Εν πάση περιπτώσει υπάρχει μια δέσμευση με το συγκεκριμένο ανάδοχο, που δεν φαίνεται επαρκής. Είμαστε εκεί και το παρακολουθούμε.

Θα χρησιμοποιούσες τον Μπουτάρη στην ομάδα σου;

Το κεφάλαιο του Μπουτάρη έχει κλείσει ως αυτοδιοικητικός. Έχω έχω κάνει τη δική μου dream team, χρησιμοποιώντας στελέχη από διαφορετικές παρατάξεις, διαλέγοντας τους καλύτερους. Και υπάρχει μια καλή σχέση.

Θα μπορούσε όλο αυτό το σχήμα να εξελιχθεί σε μια ενιαία ομάδα;

Θα υπάρξει ένα rotation στη διοίκηση. Όταν όμως όλες αυτές οι παρατάξεις προέκυψαν λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, δεν τις λες και παρατάξεις. Με τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά ήμασταν μαζί στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και είχαμε κοινή πορεία. Κάποιοι προσπάθησαν να τους πάρουν κάτω από συγκεκριμένες ομπρέλες. Όμως όταν τελειώνει η βροχή, ο κόσμος φεύγει από τις ομπρέλες και κινείται ελεύθερα.

Τι αίσθηση είχες με το διάσημο;

Είναι συγκεκριμένες ημέρες που μπορεί να το φορέσει ο δήμαρχος. Στην ορκωμοσία και στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Και φυλάσσεται στο χρηματοκιβώτιο του δήμου, καθώς δεν επιτρέπεται να το πάρω στο σπίτι μου. Είναι ένα σύμβολο του δήμου και αισθάνομαι μεγάλη τιμή όταν το φορώ.

Οι πολίτες τι πρέπει να κάνουν για να αλλάξει η πόλη;

Χρησιμοποιώ συχνά το μότο του J.F. Kennedy, που λέει «μη σκέφτεσαι τι θα κάνει η πόλη σου για σένα, αλλά τι θα κάνεις εσύ γι’ αυτήν». Κατά τη γνώμη μου λείπει η αστική συμπεριφορά από τους Θεσσαλονικείς. Ένα παράδειγμα είναι οι γεμάτοι κάδοι της ανακύκλωσης στην πλατεία Αριστοτέλους, επειδή κανείς δεν διπλώνει τα τεράστια χαρτόνια και τα πετά έτσι στους κάδους.

Δεν θέλεις να συμπεριφέρεσαι ως υπουργός Εξωτερικών;

Δεν θέλω να είμαι καν υπουργός. Ούτε βουλευτής. Είμαι εξαιρετικά περήφανος που είμαι δήμαρχος Θεσσαλονίκης και το θεωρώ εξαιρετικά τιμητικό, γιατί νομίζω ότι είναι η κορυφαία θέση.

Ξανά υποψήφιος δήμαρχος;

Κατά κανόνα στη Θεσσαλονίκη συνέβαινε το αντίθετο. Αφού είχε κάνει κάποιος έναν κύκλο στην πολιτική, γινόταν δήμαρχος. Που σημαίνει ότι αυτός είναι ένας τελικός στόχος. Μου αρέσει πολύ περισσότερο αυτό το δύσκολο έργο που υπάρχει τώρα στην πόλη, παρά να είμαι σε ένα κόμμα ή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ή σε μία κυβέρνηση.

Δεν σου αρέσει το Βόρεια Μακεδονία;

Δεν μου αρέσει. Προτιμώ το Σκόπια ή το βόρειοι γείτονες.

Μπερδεύεται η κατάσταση με το ΟΧΙ της Ευρώπης;

Με το που είπε ένα ΟΧΙ η Ευρώπη, βγήκαν όλες αυτές οι δυσκολίες. Ακόμη και ο Ζάεφ δήλωσε ότι για εμάς δεν ισχύει η συμφωνία. Και βέβαια θα ήθελα τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., ως ασφαλείς εταίρους. Αφού όμως ήταν γι’ αυτούς ένα σκαλοπάτι για να πάνε σε άλλες προοπτικές γιατί «ρε γαμώτο» και εμείς δεν το παλέψαμε για κάτι περισσότερο στη συμφωνία, όπως είπε και ο Κώστας Καραμανλής;

Τον «Τζόκερ» τον είδες;

Όχι.

Σινεμά πηγαίνεις;

Δεν προλαβαίνω πια. Καμία ταινία στο Netflx. Βρίσκω ενδιαφέρον σε σειρές που έχουν μυστήριο ή βασίζονται σε πραγματικά και ιστορικά γεγονότα, όπως το «Narcos» και το «Ozark». Σίγουρα περιμένω το «Τhe Crown» που ξεκινά επιτέλους μέσα στον Νοέμβριο με την τρίτη σεζόν.

Αγαπημένο γκρουπ;

Έχω μείνει στους παλιούς. Οι Coldplay μου αρέσουν πολύ και είναι όνειρό μου να τους φέρω στη Θεσσαλονίκη, και αυτό είναι είδηση.

Τα Χριστούγεννα;

Θα έχει πολλά ταρατατζούμ. Και σε επίπεδο στολισμού και σε επίπεδο τουριστικής κίνησης και σε επίπεδο αισθητικής. Με πολλά τοπικά συγκροτήματα.

Εκλέχτηκες δήμαρχος τον Ιούλιο. Δεν είναι πια τόσο απλό να κυκλοφορίες στους δρόμους.

Βγαίνω πάντως. Πήγα προχθές στο ΠΑΟΚ - Λαμία και πραγματικά δεν κατάλαβα τίποτα από το ματς και ποιοι έπαιζαν. Κουβέντα ο ένας, ερώτηση ο άλλος, κουτσομπολιά ο τρίτος. Δεν αντιλήφτηκα τίποτα από τον αγώνα.

Δεν θα με αλλάξει ο δήμος, εγώ θα τον αλλάξω, είχε πει ο προκάτοχός σου. Εσύ τι λες;

Δεν μπήκα στο δήμο για να αλλάξω τον κόσμο. Αλλά για να προσφέρω. Εγώ κρατώ αυτό που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και με έχει σημαδέψει. «Με το που μπήκα στα κοινά, στέγνωσα την ψυχή μου» είδε δηλώσει. Αυτό είναι μια ικανή και αναγκαία συνθήκη.

*Κομμάτι της συζήτησης δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» της 31ης Οκτωβρίου 2019, η οποία κυκλοφορεί ως free press.

Ήταν «Εγγλέζος» στο ραντεβού του μαζί μας. Μάλιστα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας έφτασε πέντε λεπτά νωρίτερα και, αφού τελειώσαμε γρήγορα τις φωτογραφίες, ξεκινήσαμε τη συζήτηση μαζί του. Στο καφέ του Βήτα, που το διάλεξε ο ίδιος. «Έχει μια εξαιρετική ποιότητα, είναι κοντά στο δημαρχείο και το έχω συνδυάσει για τα επαγγελματικά, τα αυτοδιοικητικά ή μη ραντεβού που κάνω», σημείωσε. Αφού ήρθαν οι παραγγελίες (διπλό εσπρέσο ο δήμαρχος, καπουτσίνο εγώ) ξεκινήσαμε την κουβέντα μας. Που περιείχε τα πάντα. ΠΑΟΚ, μετρό, τον Βενιζέλο (Ελευθέριο και Ευάγγελο), τον Καραμανλή (Κωνσταντίνο και Κώστα) και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και έφτασε μέχρι τους Coldplay, το αγαπημένο του συγκρότημα.

Πάντα παραγγέλνεις διπλό εσπρέσο;

Διπλό για να με ξυπνήσει τέτοια ώρα. Συνήθως πίνω ή καφέ φίλτρου ή μονό εσπρέσο…

Τι ήθελες να γίνεις μικρός;

Ψαράς, γιατί αγαπούσα πολύ τα ψάρια. Μετά με εντυπωσίασαν οι ιερωμένοι και ήθελα να γίνω παπάς. Μάλιστα η μητέρα μου, που ήταν καθηγήτρια στο Καλαμαρί, όταν είχε πει στις μοναχές ότι θέλω να γίνω παπάς, είχαν χαρεί πολύ.

Ποια στοιχεία χαρακτηρίζουν τον Κωνσταντίνο Ζέρβα πριν να μπει στην πολιτική;

Πήγα στο πειραματικό, που σημαίνει ένα αυστηρό σχολείο με έντονα τα στοιχεία της άμιλλας, με πολύ καλούς καθηγητές, με υψηλή γνώση σε πολλούς τομείς. Τα 12 από τα 18 χρόνια της ζωής μου ήταν με πολύ σημαντικούς δασκάλους, όπως ο Χρίστος Τσολάκης και ο Μανόλης Λανάρης. Συν ότι ήμουν από μία οικογένεια όπου υπήρχε έντονο το αίσθημα της ευθύνης και του καθήκοντος. Οι γονείς μου ήταν άνθρωποι προστατευτικοί αλλά και απαιτητικοί ταυτόχρονα.

Πάντα κάτοικος του κέντρου;

Ναι, στην ενορία Αγίας Σοφίας. Εκεί παντρεύτηκαν οι γονείς μου, εκεί βαφτίστηκα, εκεί πήγα δημοτικό, στο 41ο.

Έπαιξες και μπάλα στην Αγία Σοφία;

Έπαιζα μπάλα. Οι καλοί στα μάρμαρα, οι λιγότερο καλοί στο χωμάτινο παρκάκι.

Τι θέση;

Σέντερ μπακ.

ΠΑΟΚ ήσουν πάντα;

Δεν μπορούσα να είμαι και κάτι άλλο. Δεν άκουγα κάτι άλλο στο σπίτι παρά για τον ΠΑΟΚ. Ο πατέρας μου ήταν πρόεδρος στον ΑΣ και με πήγαινε συχνά στο γήπεδο. Θυμάμαι τον Φουντουκίδη, που ήταν μεγαλόσωμος και μου είχε πει: «Παοκτσάκι γεννήθηκες». Στο σπίτι όταν νικούσε ο ΠΑΟΚ, ο πατέρας μου έφερνε γλυκά, όταν έχανε, έκλειναν τα στόρια από νωρίς.

Τι νοσταλγείς από εκείνα τα χρόνια σε σχέση με το ποδόσφαιρο;

Βλέπω και τώρα γονείς με παιδιά στα γήπεδα, αλλά πηγαίνω στην Τούμπα και βλέπω μόνο Παοκτσήδες. Παλιά πήγαινα στο Χαριλάου ή στο Καυτανζόγλειο Τότε βέβαια ήταν και ο ανταγωνισμός μεγαλύτερος. Θυμάμαι είχα πάει με φίλους στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και ήταν κάτι πολύ φυσιολογικό.

Πώς βλέπεις τον ΠΑΟΚ ως νταμπλούχο πλέον;

Κάθε Παοκτσής είναι ευτυχής όταν βλέπει την ομάδα του να πρωταγωνιστεί και να παίρνει και νταμπλ. Μπήκε στο τιμ των δυνατών.

Τι του λείπει;

Η ευρωπαϊκή εμπειρία. Πιστεύω και σε οργανωτικά και αγωνιστικά θέματα θέλει ακόμη δουλειά, για να χαιρόμαστε στην Τούμπα την Μπαρτσελόνα και τη Γιουβέντους. Και για την πόλη θα ήταν εξαιρετικό.

Ισχύει ότι στην πολιτική σε έβαλε ο Βαγγέλης Βενιζέλος;

Με τον Βαγγέλη γνωριζόμαστε οικογενειακά. Οι γονείς μου ήταν πάρα πολύ φίλοι με τα πεθερικά του και η οικογένειά μου στήριξε τον Βαγγέλη από τα πρώτα του βήματα στην πολιτική. Θα σου εξομολογηθώ κάτι, που το λέω για πρώτη φορά δημόσια. Τον Σεπτέμβριο του 2010 υπήρχε ένα φλερτ με τον Μπουτάρη. Είχα κάνει ένα αίτημα να μπω στην Πρωτοβουλία, όμως οι μέρες περνούσαν και δεν απαντούσε κανείς. Φεύγοντας μία ημέρα από το γραφείο μου στη Νίκης, αντί να ανέβω την Κομνηνών, έκοψα από την Καλαποθάκη. Εκεί στις «Εφτά Θάλασσες» έτρωγε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, που ήταν τότε υπουργός Άμυνας. Τον χαιρετώ και αυτός με χαιρετά και χαμογελά. «Δήμαρχε, με τον Κωνσταντίνο έχετε συνεννοηθεί», λέει προς τον Μπουτάρη, που καθόταν δίπλα. Και μου λέει «κάτσε». Αν αυτό σου λέει κάτι.

Ξεκίνησες από το ΠΑΣΟΚ και στο τέλος συνεργάστηκες με τη ΝΔ. Θεωρείς ότι αυτές οι παλιές διαχωριστικές γραμμές έχουν ξεπεραστεί;

Νομίζω ότι και η συγκυβέρνηση το κατέδειξε αυτό. Εγώ ανήκω στον αστικό φιλελεύθερο χώρο, στο χώρο του κέντρου. Η οικογένειά μου είχε βενιζελική προέλευση. Αυτό το κομμάτι ήρθε πια κοντά στη ΝΔ και σήμερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ουσιαστικά έχει αφομοιωθεί, όπως φαίνεται και από τη σημερινή κυβέρνηση.

Πότε μπήκε η ιδέα για τη δημαρχία;

Το 2010, όταν μπήκα στην κίνηση που είχε κάνει ο Γιάννης Μπουτάρης με την Πρωτοβουλία, για να συνεργαστεί με την κοινωνία των πολιτών και με ανθρώπους χωρίς κομματικό παρελθόν. Βγήκα εύκολα, ο Γιάννης Μπουτάρης μου εμπιστεύθηκε θέση αντιδημάρχου και από εκεί και πέρα ήταν για μένα μια διαδικασία να δω πόσο καλά θα πάει και πόσο ο κόσμος με αποδέχεται ή όχι. Βγήκα τρίτος σε σταυρούς του 2014 και θεωρήθηκα ότι ήμουν στα τοπ στελέχη του Γιάννη Μπουτάρη. Το πράγμα στη συνέχεια δεν πήγε καλά και ήμουν μετά μία άτυπη αντιπολίτευση εντός της Πρωτοβουλίας και της διοίκησης. Στην πορεία και βλέποντας πως κινείται ή όλη διαδικασία είπα «why not?».

Τεσσεράμισι χρόνια Αλέξης Τσίπρας. Πώς τον κρίνεις;

Τον έχω δει δύο φορές. Μια ως αντιδήμαρχος και μια ως δήμαρχος, φέτος. Σε αυτό το διάστημα και ο ίδιος και η χώρα, και το κόμμα του πέρασαν πολλά. Στις βασικές του επιλογές αλλά και στον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται είμαι αντίθετος. Είναι ένας άνθρωπος που εμένα δεν με εμπνέει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Έχουμε συναντηθεί πολλές φορές και παλιά και τώρα. Χωρίς να είμαι στη ΝΔ, τον έβλεπα με εξαιρετική εκτίμηση για τον τρόπο που κινούνταν. Ήμουν από τους ελάχιστους επώνυμους Θεσσαλονικείς που τον είχαν στηρίξει ανοιχτά στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ. Τότε ήμασταν εμείς και εμείς σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα. Τα πρώτα δείγματα γραφής του τα βλέπω ως εξαιρετικά θετικά. Και στην επιλογή των προσώπων και στις πολιτικές, και στον τρόπο που αντιμετωπίζει τη Θεσσαλονίκη.

Πρόσφατα συνάντησες και τον Κώστα Καραμανλή; Καλή η χημεία σας;

Είναι δύο τελείως διαφορετικές προσωπικότητες, ο καθένας με τα χαρίσματά του. Με τον Καραμανλή ξεκίνησε μεταξύ μας μία περίοδος καλής επικοινωνίας.

Πάμε στα της πόλης. Για το μετρό δεν θα ήταν πιο σωστό να υπήρχε μια συνεννόηση από τη μεριά της κυβέρνησης για το θέμα των αρχαίων; Όποια και να ήταν η τελική απόφαση.

Δεν ξέρω αν έφταιξε η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αυτή ήταν η λύση. Δεν υπήρχε άλλη λύση. Είμαι υπέρ της απόφασης για εκσκαφή και επανατοποθέτηση των αρχαίων. Είχα ενημερώσει παλιότερα και τον Γιάννη Μπουτάρη και τον Γιάννη Μυλόπουλο, όταν ξεκίνησε αυτή η διαμάχη. Επιλέχτηκε τότε η λύση να διατηρηθούν εκεί τα αρχαία και θεώρησα κι εγώ ότι πρέπει να κάνουμε πίσω. Είπα «άι στο διάβολο», για να βρεθεί μια λύση και να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Όταν εκλέχτηκα δήμαρχος τον Ιούνιο του 2019, έρχονται άνθρωποι και από την Αττικό Μετρό και από την κατασκευάστρια εταιρεία, και μου λένε ότι η άλλη λύση όχι μόνο δεν προχωρά αλλά δεν έχει δρομολογηθεί καν. Η λύση είναι αυτή, για να γίνει το μετρό πρέπει να γίνει η Βενιζέλου και έτσι ξεκίνησε η αμφισβήτηση. Να είσαι βέβαιος ότι και εγώ και ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης, και όλοι οι άλλοι αν υπήρχε δρομολογημένη λύση για το σταθμό Βενιζέλου με την άλλη προσέγγιση δεν θα λέγαμε κουβέντα. Όμως δεν ήμασταν στο Κ και στο Λ, αλλά στο Β και στο Γ. Γι’ αυτό πρέπει να πάμε στη σωστή λύση, τεχνικά, οικονομικά, χρονικά. Άρα το θέμα δεν ήταν ότι το είπε ο Μητσοτάκης ή εγώ, αλλά ότι δεν είχε προχωρήσει τίποτε και έπρεπε να βρεθεί η λύση. Και κάποιοι θα αντιδράσουν, για να αντιδράσουν. Όπως συμβαίνει πάντα.

Με το χέρι στην καρδιά. Πότε βλέπεις να μπαίνουν οι ράγες;

Εκείνο στο οποίο δεσμεύτηκαν στην τελευταία σύσκεψη τόσο ο Νίκος Ταχιάος όσο και ο Κώστας Καραμανλής, και ο πρωθυπουργός είναι για το 2023.

Είναι ρεαλιστικό;

Ρεαλιστικό, αν δεν πάμε πάλι σε ΣτΕ ή είδες τι ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Ότι θα σας ταράξουμε στις απεργίες και τις καθυστερήσεις. Αν είναι έτσι, μπορεί και να μη γίνει ποτέ. Εγώ θέλω να γίνει το μετρό. Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης και σε αυτό συμφωνήσαμε με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να έχουμε μια ομάδα παρακολούθησης του έργου. Για να βλέπουμε αν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα.

Με τον Απόστολο Τζιτζικώστα μπορείτε να αποτελέσετε ένα καλό δίδυμο για την πόλη;

Προφανώς. Συνεργαζόμαστε εξαιρετικά, ο καθένας στο δικό του αντικείμενο. Όπου υπάρχουν κοινά θέματα, προφανώς θα είμαστε μαζί. Καμία αμφιβολία περί τούτου.

Εκλέχτηκες με ατζέντα για τη βελτίωση της καθημερινότητας. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας όταν κάνει τους οραματισμούς του το βράδυ, τι σκέφτεται;

(Διακόπτει). Το βράδυ πέφτω και κοιμάμαι ξερός. Δεν προλαβαίνω να σκεφτώ.

Κάποια στιγμή οραματίζεσαι.

Το πρωί, είμαι πρωινός τύπος.

Διάβασα ότι το πρωί κάνεις γυμναστική με το σκύλο σου.

Κάνω βόλτα με το σκύλο, μετά γυμναστική στο σπίτι με το σκύλο, πάω γυμναστήριο δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Ποιοι είναι λοιπόν δύο πρωινοί οραματισμοί του Κωνσταντίνου Ζέρβα για την πόλη;

Δεν ξεχνώ την καθημερινότητα για την οποία θα δώσω μεγάλη μάχη. Η καλή καθημερινότητα και οι υποδομές της Θεσσαλονίκης είναι ένα πολύ σημαντικό όραμα. Όλοι οι προηγούμενοι πουλούσαν μεγάλα έργα, μεγάλα λόγια ή αέρα.

Έχεις πει σχέδια για την πλατεία Αριστοτέλους.

Ένα πιο ώριμο και πιο άμεσο, και πιο εύκολο έργο είναι η επέκταση της παλιάς παραλίας στη Νίκης, από το λιμάνι μέχρι τον Λευκό Πύργο. Είναι ήδη σε φάση ωρίμανσης και μπορεί να ολοκληρωθεί εντός της τετραετίας. Το άλλο είναι η διαδικασία μελέτης της ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους με έναν διεθνή διαγωνισμό, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησής του.

Τι θα γίνει με το δεύτερο κομμάτι της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας;

Εκείνο ήταν εγκληματικό να ξεκινήσει από τη στιγμή που έχουμε όλα αυτά τα κυκλοφοριακά προβλήματα. Θα ήταν ένα έμφραγμα για την πόλη μας να κοπεί αυτός ο κάθετος άξονας στο κέντρο. Δεν ματαιώνεται, αναβάλλεται. Όταν με το καλό ολοκληρωθεί το μετρό ή προχωρήσουμε σε έναν καλύτερο ΟΑΣΘ, είναι κάτι που και εγώ πολύ πιστεύω. Θα είναι σημαντικό να έχουμε έναν τέτοιο κάθετο πεζόδρομο, αλλά όχι τώρα

Πλατεία Ελευθερίας;

Τελικά και εδώ είχαμε δίκαιο. Δεν βρέθηκαν αρχαία. Ή βρέθηκαν αρχαία που δεν ήταν διατηρητέα. Θα μπορούσε να γίνει πολύ άνετα ένα υπόγειο πάρκιγκ και να αξιοποιηθεί το business center, που είναι γύρω από την πλατεία. Φαίνεται όμως ότι έχουμε προβλήματα με τον ανάδοχο του έργου που δεν προχωρά καθόλου.

Τι σκέψεις υπάρχουν;

Ας μη σου απαντήσω ακόμη. Υπάρχουν πολλές σκέψεις. Εν πάση περιπτώσει υπάρχει μια δέσμευση με το συγκεκριμένο ανάδοχο, που δεν φαίνεται επαρκής. Είμαστε εκεί και το παρακολουθούμε.

Θα χρησιμοποιούσες τον Μπουτάρη στην ομάδα σου;

Το κεφάλαιο του Μπουτάρη έχει κλείσει ως αυτοδιοικητικός. Έχω έχω κάνει τη δική μου dream team, χρησιμοποιώντας στελέχη από διαφορετικές παρατάξεις, διαλέγοντας τους καλύτερους. Και υπάρχει μια καλή σχέση.

Θα μπορούσε όλο αυτό το σχήμα να εξελιχθεί σε μια ενιαία ομάδα;

Θα υπάρξει ένα rotation στη διοίκηση. Όταν όμως όλες αυτές οι παρατάξεις προέκυψαν λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, δεν τις λες και παρατάξεις. Με τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά ήμασταν μαζί στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και είχαμε κοινή πορεία. Κάποιοι προσπάθησαν να τους πάρουν κάτω από συγκεκριμένες ομπρέλες. Όμως όταν τελειώνει η βροχή, ο κόσμος φεύγει από τις ομπρέλες και κινείται ελεύθερα.

Τι αίσθηση είχες με το διάσημο;

Είναι συγκεκριμένες ημέρες που μπορεί να το φορέσει ο δήμαρχος. Στην ορκωμοσία και στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Και φυλάσσεται στο χρηματοκιβώτιο του δήμου, καθώς δεν επιτρέπεται να το πάρω στο σπίτι μου. Είναι ένα σύμβολο του δήμου και αισθάνομαι μεγάλη τιμή όταν το φορώ.

Οι πολίτες τι πρέπει να κάνουν για να αλλάξει η πόλη;

Χρησιμοποιώ συχνά το μότο του J.F. Kennedy, που λέει «μη σκέφτεσαι τι θα κάνει η πόλη σου για σένα, αλλά τι θα κάνεις εσύ γι’ αυτήν». Κατά τη γνώμη μου λείπει η αστική συμπεριφορά από τους Θεσσαλονικείς. Ένα παράδειγμα είναι οι γεμάτοι κάδοι της ανακύκλωσης στην πλατεία Αριστοτέλους, επειδή κανείς δεν διπλώνει τα τεράστια χαρτόνια και τα πετά έτσι στους κάδους.

Δεν θέλεις να συμπεριφέρεσαι ως υπουργός Εξωτερικών;

Δεν θέλω να είμαι καν υπουργός. Ούτε βουλευτής. Είμαι εξαιρετικά περήφανος που είμαι δήμαρχος Θεσσαλονίκης και το θεωρώ εξαιρετικά τιμητικό, γιατί νομίζω ότι είναι η κορυφαία θέση.

Ξανά υποψήφιος δήμαρχος;

Κατά κανόνα στη Θεσσαλονίκη συνέβαινε το αντίθετο. Αφού είχε κάνει κάποιος έναν κύκλο στην πολιτική, γινόταν δήμαρχος. Που σημαίνει ότι αυτός είναι ένας τελικός στόχος. Μου αρέσει πολύ περισσότερο αυτό το δύσκολο έργο που υπάρχει τώρα στην πόλη, παρά να είμαι σε ένα κόμμα ή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ή σε μία κυβέρνηση.

Δεν σου αρέσει το Βόρεια Μακεδονία;

Δεν μου αρέσει. Προτιμώ το Σκόπια ή το βόρειοι γείτονες.

Μπερδεύεται η κατάσταση με το ΟΧΙ της Ευρώπης;

Με το που είπε ένα ΟΧΙ η Ευρώπη, βγήκαν όλες αυτές οι δυσκολίες. Ακόμη και ο Ζάεφ δήλωσε ότι για εμάς δεν ισχύει η συμφωνία. Και βέβαια θα ήθελα τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., ως ασφαλείς εταίρους. Αφού όμως ήταν γι’ αυτούς ένα σκαλοπάτι για να πάνε σε άλλες προοπτικές γιατί «ρε γαμώτο» και εμείς δεν το παλέψαμε για κάτι περισσότερο στη συμφωνία, όπως είπε και ο Κώστας Καραμανλής;

Τον «Τζόκερ» τον είδες;

Όχι.

Σινεμά πηγαίνεις;

Δεν προλαβαίνω πια. Καμία ταινία στο Netflx. Βρίσκω ενδιαφέρον σε σειρές που έχουν μυστήριο ή βασίζονται σε πραγματικά και ιστορικά γεγονότα, όπως το «Narcos» και το «Ozark». Σίγουρα περιμένω το «Τhe Crown» που ξεκινά επιτέλους μέσα στον Νοέμβριο με την τρίτη σεζόν.

Αγαπημένο γκρουπ;

Έχω μείνει στους παλιούς. Οι Coldplay μου αρέσουν πολύ και είναι όνειρό μου να τους φέρω στη Θεσσαλονίκη, και αυτό είναι είδηση.

Τα Χριστούγεννα;

Θα έχει πολλά ταρατατζούμ. Και σε επίπεδο στολισμού και σε επίπεδο τουριστικής κίνησης και σε επίπεδο αισθητικής. Με πολλά τοπικά συγκροτήματα.

Εκλέχτηκες δήμαρχος τον Ιούλιο. Δεν είναι πια τόσο απλό να κυκλοφορίες στους δρόμους.

Βγαίνω πάντως. Πήγα προχθές στο ΠΑΟΚ - Λαμία και πραγματικά δεν κατάλαβα τίποτα από το ματς και ποιοι έπαιζαν. Κουβέντα ο ένας, ερώτηση ο άλλος, κουτσομπολιά ο τρίτος. Δεν αντιλήφτηκα τίποτα από τον αγώνα.

Δεν θα με αλλάξει ο δήμος, εγώ θα τον αλλάξω, είχε πει ο προκάτοχός σου. Εσύ τι λες;

Δεν μπήκα στο δήμο για να αλλάξω τον κόσμο. Αλλά για να προσφέρω. Εγώ κρατώ αυτό που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και με έχει σημαδέψει. «Με το που μπήκα στα κοινά, στέγνωσα την ψυχή μου» είδε δηλώσει. Αυτό είναι μια ικανή και αναγκαία συνθήκη.

*Κομμάτι της συζήτησης δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» της 31ης Οκτωβρίου 2019, η οποία κυκλοφορεί ως free press.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία