Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για… βορείους #τουρισμός
    02/08/2021 10:00

    Ιστορίες για… βορείους #τουρισμός

    «Μι ιική πανδημία και μία της… παραπληροφόρησης» σημειώνει ο ομ. καθηγητής γενετικής του ΑΠΘ Κ. Τριανταφυλλίδης. Στην άποψή του συμπεριλαμβάνει και συναδέλφους του διότι, όπως λέει, «η αποστολή των επιστημόνων πρέπει να είναι η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση της κοινωνίας προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία των πολιτών στους υγειονομικούς. Δυστυχώς η χώρα μας βρίσκεται στην 27η θέση, ανάμεσα σε 35 χώρες στην παραπληροφόρηση!». Πρακτικά ο καθηγητής σημειώνει ότι όσα ακούμε από επιστήμονες ενίοτε δεν είναι επιστημονικά.

    Οι αριθμοί των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως μας είπε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης Δ. Τσαλικάκης, θυμίζουν την αρχή του 3ου κύματος της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι γιατροί περιμένουν την προσεχή εβδομάδα πολλή μεγάλη αύξηση. Ήδη την περασμένη Πέμπτη, η δεύτερη πόλη της χώρας, μπήκε στο «πορτοκαλί» μαζί με τη Χαλκιδική «η οποία στέλνει τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη». Η δε καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Β. Παπαευαγγέλου ανέφερε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ότι «στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική έχουμε μία σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε νέους, με ενδιάμεση ηλικία τα 20 έτη, και ιδιαίτερα πολλά κρούσματα στις ηλικίες 10-19 ετών. Ταυτόχρονα παρατηρείται σημαντική αύξηση της διασποράς της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ. Η περιοχή παρουσιάζει την ίδια εικόνα που είχαμε δει στο... νότιο Τομέα Αθηνών πριν από τρεις εβδομάδες».

    Υπήρξε πρόβλημα με μηνύματα εμβολιασμού επεσήμαναν στη στήλη Θεσσαλονικείς. Δεν έχουν σταλεί στα κινητά τους, κυρίως το ραντεβού της δεύτερης δόσης, ακόμη και όταν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία εμβολιασμού. Σε επικοινωνία που είχαμε με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πήραμε την απάντηση ότι «είναι μεμονωμένα και δεν υπήρξε πρόβλημα στον εμβολιασμό ή στο πιστοποιητικό εμβολιασμού». Στα δε εμβολιαστικά κέντρα που βρέθηκαν οι -άνευ μηνύματος- πολίτες έκαναν κανονικά τη δόση τους και έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το emvolio.gov.gr έχει πέσει στην τρίτη θέση, με 4.095 εμβολιασμοί τη μέρα (29/07/2021) από την πρώτη θέση που ήταν πριν από λίγες εβδομάδες με περισσότερους από 12.500 εμβολιασμούς.

    «Οι ανεμβολιαστές, φοβούνται την τεχνολογία όχι την επιστήμη. Οι ρυθμοί εξέλιξης είναι ραγδαίοι τους οποίους ούτε η... ιατρική μπορεί να παρακολουθήσει» είπε στη στήλη καθηγητής ιατρικής του ΑΠΘ θυμίζοντας ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αμφισβητήσει και θα αναμορφώσει ακόμη και το τι σημαίνει να είμαστε άνθρωποι». Υπό αυτή την έννοια η ιατρική που στηρίζεται και ενισχύεται από την τεχνολογία έχει ήδη «ηττηθεί» από τους... αλγόριθμους αφού στο παρελθόν χωρίς αυτή χρειάζονταν π.χ. για τα εμβόλια 10 χρόνια και βάλε!

    Ξενοδόχοι σε όλη την Ελλάδα «είναι στα κάγκελα» διότι «σε περιπτώσεις θετικών κρουσμάτων η επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και την ΓΓΠΠ είναι ιδιαίτερα δυσχερής, αν όχι αδύνατη. Υπάρχει αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ τους, οι οδηγίες που δίνονται δεν είναι σαφείς και συγκεκριμένες, ενώ η εντολή για μεταφορά του νοσούντος πελάτη σε ξενοδοχείο καραντίνας δίνεται μόνο μετά από μεγάλη πίεση. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι νοσούντες πελάτες να μεταφέρονται στα κέντρα υγείας και τις δομές υγείας, να υφίστανται μια άνευ λόγου ταλαιπωρία και να δημιουργείται μια εικόνα που δεν μας τιμά».

    Στο δε Μάτι, ύστερα από τρία χρόνια, συνεχίζεται έρευνα ομάδας του ΑΠΘ, υπό τον καθηγητή χημικών-μηχανικών Δημοσθένη Σαρηγιάννη για τις επιπτώσεις (διοξίνες, ρύποι κ.ά) στην υγεία των κατοίκων. Όπως μας είπε ο κ. Σαρηγιάννης το πρώτο επιστημονικό κλιμάκιο που είχε πάει στην περιοχή της Αττικής, αμέσως μετά τη φωτιά, ήταν αυτό του ΑΠΘ για να δει από την αρχή ως σήμερα όλα τα ζητήματα που δημιουργούνται σε βάθος χρόνου. Η επόμενη κίνηση είναι η λήψη αίματος από τους κατοίκους, ώστε να αναλυθούν και να εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα πχ για αύξηση ή μη των καρκίνων.

    Μελ. Καρ.

    *Φωτογραφία από «καθαρή κλινική» (ΩΡΛ) στο ΑΧΕΠΑ που έκλεισε και μετατράπηκε σε COVID-19

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στη 1 Αυγούστου 2021