Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για... βορείους #ΠΑΟΚ
    21/09/2020 10:16

    Ιστορίες για... βορείους #ΠΑΟΚ

    Με τη μάσκα του... ΠΑΟΚ υποδέχθηκε και συνόδευσε σε περιοδεία, τον υφυπουργό υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ (Υγειονομικής Περιφέρειας) Μακεδονίας - Θράκης και γνωστός φίλαθλος του δικεφάλου Δημήτρης Τσαλικάκης. Ο κ. Κοντοζαμάνης έκανε την περασμένη Τρίτη αιφνιδιαστική επίσκεψη στα δύο εφημερεύοντα νοσοκομεία (ΑΧΕΠΑ και στο Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ) ώστε να διαπιστώσει ο ίδιος τα προβλήματα λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων. Εκείνη τη μέρα η ομάδα του Ιβάν Σαββίδη έπαιζε και... κέρδιζε την Μπενφίκα γεγονός που απασχόλησε και χαροποίησε πολλούς μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τουλάχιστον, της Θεσσαλονίκης.

    Ο υφυπουργός υγείας στα δύο εφημερεύοντα της περασμένης Τρίτης δεν είδε ασθενείς και... "ανησύχησε". Όπως μας είπαν εργαζόμενοι του ΑΧΕΠΑ και του Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, αναρωτήθηκε πόσο συχνά συμβαίνει αυτό -σε καιρό πανδημίας- για να πάρει την απάντηση ότι είδαν ξανά το "φαινόμενο" στην αρχή του "πρώτου κύματος" όπου το άγνωστο κράτησε πολλούς στα σπίτια τους ή τους οδήγησε σε Κέντρα Υγείας, έστω κι αν αυτά υπολειτουργούν με λιγότερο προσωπικό εδώ και χρόνια.

    "Είμαστε στο... δεύτερο κύμα κορoνοϊού;" ρωτήσαμε τον καθηγητή πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Βασιλακόπουλο ο οποίος απέφυγε να το επιβεβαιώσει σημειώνοντας μόνο ότι έχουμε μια μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων. "Οι φάσεις της πανδημίας πιθανότατα θα έχουν κάποιο νόημα όταν θα τελειώσουν" σχολίασε σχετικά καθηγητής παθολογίας του ΑΠΘ. Σε κάθε περίπτωση, το... κύμα παίζει πολύ. Στην πρόσφατη διαχείριση του ΙΑΝΟΥ, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μιλούσε για πρώτο κύμα κακοκαιρίας το οποίο θα πλήξει περιοχές κλπ. Με άλλα λόγια... "έβγαλε πολύ κύμα" εδώ και μήνες...

    "Ναι, υπάρχουν... αρνητές μάσκας ανάμεσα στους υγειονομικούς κι εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία"! Σε σχετική αναφορά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου επισημαίνεται ότι "ασφαλώς κι έχουμε ελάχιστους συναδέλφους αρνητές μάσκας που προσπαθούμε να τους συνετίσουμε για την ασφάλεια την δική μας και των ασθενών". Ας ελπίσουμε ότι οι... προσπάθειες αυτές θα είναι επιτυχείς, αφού μάλλον δεν μπορούμε να περιμένουμε ή να κάνουμε κάτι άλλο.

    Αυστηρότερα μέτρα μέσα στα νοσοκομεία ζητά o πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Μπαλιόζογλου διότι όπως έχει διαπιστώσει μπαίνεις αρνητικός και βγαίνεις... θετικός! Ο κ. Μπαλιόζογλου αποκάλυψε στο makthes.gr ότι "ηλικιωμένη έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο Κατερίνης, με αρνητικό αποτέλεσμα στο τεστ κορονοιού και ύστερα από δύο εβδομάδες βγήκε θετικό".

    Πολλά και διαφορετικά νούμερα κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ δίνουν παράγοντες του υπουργείου υγείας αλλά και συνδικαλιστές της υγείας. Αυτό συμβαίνει πιθανότατα, όπως είπαν στη στήλη συνεργάτες του υπουργείου υγείας, γιατί ορισμένοι προσθέτουν στο σύνολο των μονάδων όσες ετοιμάζονται κι άλλοι όσες είναι ήδη έτοιμες χωρίς όμως την πρόσληψη και στελέχωση ειδικών γιατρών κάτι που θέλει πολύ "χαρτούρα". Το πιο ανησυχητικό είναι ότι κάθε χρόνο, τους χειμερινούς μήνες, έχουμε κατά μέσο όρο πενήντα διασωληνωμένους σε λίστα αναμονής για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Κι όπως μας είπαν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων "είναι κρίμα να προσαρμόσουν τη λειτουργία των νοσοκομείων πάλι στη περίθαλψη μόνο περιστατικών covid19. Αν πάλι πάμε σε... αναστολή χειρουργείων, εξωτερικών ιατρείων, διαγνωστικών εξετάσεων, καρδιολογικών επεμβάσεων, μετατροπή γενικών ΜΕΘ σε... ΜΕΘ κορονοϊού θα χάνουμε τσάμπα ασθενείς από άλλες αιτίες".

    Μελ. Καρ.


    (Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής" στις 20 Σεπτεμβρίου 2020)