Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για… βορείους #νέο_κύμα
    19/07/2021 11:29

    Ιστορίες για… βορείους #νέο_κύμα

    «Η εμπιστοσύνη προς την πολιτεία και την επιστήμη ενίοτε ξοδεύεται φτηνιάρικα» εκτίμησε γιατρός από τα Ιωάννινα ο οποίος από την αρχή της πανδημίας με συνεχείς ενημερώσεις στα social media«ξεστράβωσε» πολύ κόσμο. Ο κ. Γιώργος Παπάς επισημαίνει ότι «μιας και δεν κάνουμε απολύτως τίποτε ώστε να έχουμε ένα «καθαρό» φθινόπωρο, ας δούμε τα κενά στην κοινότητα, τα τάμπλετ της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που δεν δόθηκαν έγκαιρα, τα εμβόλια που δεν πήγαν νωρίς στους κατάκοιτους, την επιτήρηση των μέτρων που ποτέ δεν κάναμε, την ένθεν κακείθεν κομματικοποίηση της ωμότητας της πραγματικότητας, την συνεχιζόμενη υστέρηση στην αντιμετώπιση των άσχετων με την πανδημία ζητημάτων υγείας…»

    Παρά τον πλήρη εμβολιασμό καταγγέλλουσας στη στήλη και τον πλήρη εμβολιασμό συγγενικού προσώπου της δεν καθίσταται εφικτή η συνάντηση τους εντός ιδιωτικού νοσοκομείου! Όπως αναρωτήθηκε «…το γεγονός αυτό δεν ακυρώνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού; Έστω δεν διαμορφώνει μια εικόνα ότι ο πλήρης εμβολιασμός «δεν μετράει» και μάλιστα σε δομή υγείας;» Τα περισσότερα ιδιωτικά νοσοκομεία απαντούν ότι αυτά είναι τα πρωτόκολλα ασφαλείας για την προστασία των ασθενών και των συνοδών τους. Μάλλον δεν ισχύουν για τα δημόσια νοσοκομεία, τουλάχιστον στην πράξη.

    Εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας της 4ης ΥΠΕ μετακινήθηκε στο νομό Χαλκιδικής για «καταδρομικούς εμβολιασμούς» όπως τους χαρακτηρίζει. Να θυμίσουμε ότι η αρχή έγινε από την Κρήτη και όπως μαθαίνουμε «στο επόμενο διάστημα δύο νέες κινητές μονάδες θα καλύψουν κι άλλες «απομακρυσμένες» περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης, ενισχύοντας την μεγαλύτερη υγειονομική επιχείρηση που γνώρισε η Ελλάδα.

    Στον πιο τουριστικό νομό της βορείου Ελλάδος, για τα ασθενοφόρα και την περίθαλψη γενικότερα, «βάζουν πλάτη» οι τοπικοί παράγοντες. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν αυτοδιοικητικοί σε δηλώσεις και αναρτήσεις τους. Στη Σιθωνία και στο Νέο Μαρμαρά δεν έχουν γιατρό ενώ στην Κασσάνδρα ξενοδόχοι αναλαμβάνουν τη διαμονή των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ για Ιούλιο και Αύγουστο!

    «θα πρέπει να διαχωριστεί η θέση των νοσηλευτών από το νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο αποτελείται από άλλες ειδικότητες (Βοηθοί νοσηλευτών και θαλάμου, τραυματιοφορείς κ.α.) ώστε να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις ακόμη και στον πρωθυπουργό!» λέει στη στήλη ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος στο παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Μπαλιόζογλου. Προσθέτει δε ότι «εμείς οι νοσηλευτές είμαστε υπέρ του εμβολιασμού και το έχουμε αποδείξει με το υψηλότατο ποσοστό εμβολιασμού μας…» χαρακτηρίζοντας ατυχές το σχόλιο του κ. Μητσοτάκη ότι «…είναι αδιανόητο ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή». Να σημειωθεί ότι η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) δεν είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού και προφανώς έχει δημιουργηθεί η σχετική σύγχυση.

    «Οι κλινικές Covid δεν έχουν σταματήσει να λειτουργούν…» είπε στην ενημέρωση της περασμένης Πέμπτης ο αν. υπουργός υγείας Β. Κοντοζαμάνης. Ωστόσο πρόσθεσε, το αντιφατικό στοιχείο, ότι «το σύστημα υγείας έχει επιστρέψει στην κανονικότητα και τα χειρουργεία εκτελούνται κανονικά». Να θυμίσουμε ότι «καθαρές» κλινικές μετατράπηκαν σε κορονοϊού για να αντιμετωπίσουν την πανδημία και συνεπώς η νέα κανονικότητα έχει «από όλα». Πάντως «στο ΕΣΥ δεν υπάρχει πίεση αυτή τη στιγμή και δεν φαίνεται στον ορίζοντα ότι θα γυρίσουμε σε καθεστώς αυξημένης κίνησης, δηλαδή να σταματήσουν πάλι τα χειρουργεία ή να μετατρέψουμε θαλάμους». Όμως όλα είναι στο τραπέζι όπως έδειξαν τα νούμερα σε δύο (κρίσιμες) εβδομάδες είχαμε και πάλι την ανατροπή…

    Μελ. Καρ.

    * Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 18.07.2021