Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για… βορείους #LongCovid
    07/11/2022 09:00

    Ιστορίες για… βορείους #LongCovid

    Γεμάτα τα ιατρεία long COVID στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος. Όπως είπε στη στήλη ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης «καταγράφεται ένας πληθυσμός» που θέλει να αντιμετωπίσει αυτό που ορίστηκε ως post COVID (όρος της επιστημονικής κοινότητας) για ό,τι συνεχίζει να υπάρχει ή εμφανίστηκε αργότερα μετά την αρχική νόσο (βλ. Elisa Perego#LongCOVID). 

    Ανάλογη κινητικότητα καταγράφεται και στην 3η ΥΠΕ σύμφωνα με τον διοικητή Παναγιώτη Μπογιατζίδη. Την ίδια ώρα ο ερευνητής της πανδημίας και παθολόγος Γιώργος Παππάς μας είπε ότι «αποτυγχάνει συστηματικά η επιστημονική κοινότητα να πείσει τις πολιτειακές ηγεσίες για το τεράστιο φορτίο του Long COVID (όρος των ασθενών)».

    Σε ελληνικό επίπεδο. πρέπει καταρχάς να το κωδικοποιήσουμε διότι «στο διεθνές σύστημα ταξινόμησης ICD10 υπάρχει κωδικός, ο U09.9, αλλά όσο και αν ψάξει κανείς στη συνταγογράφηση δεν θα τον βρει, πολύ περισσότερο δεν τον βρίσκουν οι ασθενείς στην καθημερινότητά τους». Μάλιστα ο ερευνητής κάνει λόγο για καθεστώς… αναπηρίας για χιλιάδες ανθρώπους που απαιτεί άμεσες συντονισμένες παρεμβάσεις» 

    Ο κ. Παππάς μας είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι εύκολο να βαφτίζεις κέντρα Long COVID τα εξωτερικά ιατρεία πνευμονολογικών κλινικών που παρακολουθούν μόνο ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί ενώ στην πραγματικότητα έχεις ΕΝΑ κέντρο αναφοράς στην Αθήνα και κάποιες περιφερειακές αυτόνομες προσπάθειες ολοκληρωμένης προσέγγισης».

    Να θυμίσουμε ότι υπήρξαν εκπρόσωποι της πολιτείας που έχουν υποστηρίξει ότι «η φροντίδα των ατόμων με Long COVID δεν μπορεί να γίνει σε βάρος άλλων καταστάσεων που απασχολούν τη δημόσια υγεία», π.χ. χειρουργεία για τα οποία επίσης υπάρχουν πολλά προβλήματα λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Όπως εκτιμούν πολλοί γιατροί του ΕΣΥ «η βιασύνη για να μπούμε σε μία… κανονικότητα είναι πολιτική και όχι επιστημονική» και συνεπώς πολλά θα τα βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας όσο κι αν προσωρινά βιαζόμαστε ή αγνοούμε.

    Στη χώρα μας διαπιστώθηκε την τελευταία εβδομάδα αύξηση κρουσμάτων και θανάτων λόγω κορονοϊού, ενώ εντοπίστηκαν τέσσερις υποπαραλλαγές που είναι αρκετά μεταδοτικές (Κένταυρος, XBB, BQ.1 και ΒQ.1.1). 

    Φέτος όμως υπάρχει ανησυχία και για συνύπαρξη τριών αναπνευστικών ιών, γρίπης, SARS-CoV-2 και RSV οι οποίοι μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο και τείνουν προτιμούν το κρύο. Η καθηγήτρια μικροβιολογίας του ΑΠΘ Γ. Γκιούλα από το καλοκαίρι ακόμη είχε πει ότι «φέτος θα υπάρξει… μεγαλειώδης συνάντηση γρίπης και κορονοϊού». Δηλαδή από το «καλό» στο «καλύτερο».

    Απορία: Περισσότερα από 30 είδη ζώων έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2. Συνεπώς το να εκτρέφεις υπό ασφυκτικές συνθήκες ζώα μήπως σημαίνει ότι δίνεις στον ιό χώρο μαζικού πολλαπλασιασμού και γένεσης νέων μεταλλάξεων που στην συνέχεια θα «επιστρέφει» πίσω στον άνθρωπο και σε άλλα είδη ζώων;

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας μαθαίνουμε ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία! Με αφορμή τη δωρεάν διάθεση πετρελαίου θέρμανσης στην ουσία μιλάει για τις παιδιατρικές νοσηλευτικές μονάδες στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης οι οποίες λειτουργούν και ως παιδιατρικό νοσοκομείο για όλη τη Βόρεια Ελλάδα. 

    Ανάλογη… παρεξήγηση για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας έγινε και από το υπουργείο Παιδείας. Σε ραδιοφωνική συνέντευξη της η κ. Κεραμέως μίλησε για μετεγκατάσταση όλων των σχολών του ΑΠΘ σε ιδιόκτητο χώρο της περιοχής αεροδρομίου Μακεδονία κάτι που διέψευσε ο πρύτανης.

    Η Διεθνής Αμνηστία κατέθεσε συλλογική προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης τονίζοντας ότι «η Ελλάδα παραβίασε διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη σχετικά με το δικαίωμα στην υγεία εξαιτίας των μέτρων λιτότητας». 

    Στη συμπληρωματική έκθεση για την πανδημία γίνεται λόγος για τον αντίκτυπο στην ικανότητα ή καλύτερα στη μη ικανότητα του συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στην COVID-19, ειδικά στα νοσοκομεία εκτός Αττικής όπως έχει καταγράψει και η μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα.

    Μελ. Καρ.

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06.11.2022