Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για… βορείους #Κοντοζαμάνης
    11/04/2021 19:00

    Ιστορίες για… βορείους #Κοντοζαμάνης

    Άλλον περιμέναμε στη Θεσσαλονίκη, άλλος τελικά ήρθε. Η δημόσια «εντολή» που έδωσε ο B. Κικίλιας στον Ν. Χαρδαλιά -στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου- να έρθει άμεσα στην «κατακόκκινη πόλη» δεν ακολουθήθηκε ούτε «κατά γράμμα» ούτε σε… «ελεύθερη μετάφραση». Έτσι επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για μία ακόμη φορά, όπως μας έλεγε αυτοδιοικητικός της Θεσσαλονίκης, ότι «Κικίλιας-Χαρδαλιάς δεν είχαν καλές σχέσεις και ο ιός τις… επιδείνωσε».

    Πάντως ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ο οποίος τελικά ήρθε στη σκληρά δοκιμαζόμενη πόλη για μία ακόμη φορά από την αρχή της πανδημίας, κέρδισε τις εντυπώσεις λόγω του χαμηλού προφίλ αλλά και της επίμονης προσπάθειας του να συνεννοηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους στο ΕΣΥ και ορισμένες φορές και… έξω από αυτό. Όπως είπε στη στήλη, καθηγητής ιατρικής του ΑΠΘ «Η πρόσκληση που απηύθυνε για μία ακόμη φορά στον πρόεδρο του ΙΣΘ Νίκο Νίτσα απέδειξε ότι θέλει τη στενή συνεργασία με όσους έβαλαν πλάτη στο ΕΣΥ και το αναγνωρίζει εμπράκτως ζητώντας και πάλι την εθελοντική συνδρομή τους, χωρίς τα… τελεσίγραφα της Αθήνας». Να θυμίσουμε ότι τον Νοέμβριο κινητοποιήθηκαν χωρίς επίταξη και «δεύτερη κουβέντα» περισσότεροι από 250 ιδιώτες γιατροί μέλη του ΙΣΘ.

    Λίγες ώρες μετά την τριήμερη επίσκεψη του κ. Κοντοζαμάνη στη βόρεια Ελλάδα και στα… κατακόκκινα σημεία της (βλ. Θεσσαλονίκη και δυτική Μακεδονία) οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών έκαναν λόγο για εντολές που δεν τηρούνται από τους γιατρούς του ΕΣΥ! Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του παραρτήματος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Γιώργος Μπαλιόζογλου «καλές προτροπές για την καλύτερη λειτουργία του ΕΣΥ, όμως και στο ‘Παπανικολάου’ αλλά και στο ‘Παπαγεωργίου’ οι διευθυντές ιατροί συνεχίζουν να βάζουν χειρουργεία την ίδια ώρα που συνεχώς ανοίγουν κλινικές COVID γεγονός που σημαίνει επιπλέον χέρια σε νοσηλευτές. Με κάθε σεβασμό στο έργο που επιτελούν όλα αυτά τα χρόνια, θα πρέπει τις επόμενες μέρες να γίνουμε όλοι μία γροθιά εναντίον της πανδημίας και να μην κρύβουν κρεβάτια από το σύστημα για να εξυπηρετήσουν τις εφημερίες τους, διότι… στρουθοκαμηλίζουν. Το υπουργείο γνωρίζει, οι επαγγελματίες υγείας γνωρίζουν».

    Ο κ. Κοντοζαμάνης ήταν αυτός που μίλησε και «για self-test τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των… rapid test» δημιουργώντας μία (ακόμη) σύγχυση. Όσο για τη διαχείριση των χρησιμοποιημένων ατομικών τεστ διευκρίνισε «όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, η σύσταση είναι να απορρίπτονται στα οικιακά απορρίμματα με… προσοχή. Όπως πρέπει να φροντίζουμε τα απορρίμματά μας ώστε να μην ρυπαίνουν το περιβάλλον και να μην εκτίθεται κανείς σε αυτά, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να απορρίπτουμε και τα self-test»! Δηλαδή κι εδώ μια... ατομική ευθύνη διαδραματίζει τον πρώτο ρόλο.

    Κλείνει η μοναδική ψυχιατρική κλινική στην Δυτική Μακεδονία και διαμαρτυρήθηκαν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Κοζάνης και του Κέντρου Υγείας Σιάτιστας. Οι διαμαρτυρόμενοι θύμισαν ότι η υφυπουργός Υγείας με αρμοδιότητες την ψυχική υγεία Ζωή Ράπτη δήλωσε πριν από καιρό ότι «η πανδημία επηρεάζει την ψυχική υγεία -αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας κατά 62%, φτάνοντας στα 58 εκατ. ευρώ, ή στο 2% όπως προβλέπεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας». Η Ψυχιατρική Κλινική που… κλείνει καλύπτει τις ανάγκες όλων των ασθενών της Δυτικής Μακεδονίας (στα νοσοκομεία των Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και Πτολεμαΐδας δεν υπάρχουν ψυχιατρικές κλινικές). Επίσης καλύπτει τυχόν ανάγκες στρατοπέδων των όμορων νομών, αλλά λόγω κορωνοιού αυτές οι ανάγκες πηγαίνουν πίσω».

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11 Απριλίου 2021