Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για… βορείους #εμΒΟΛΙα  
    28/11/2022 08:30

    Ιστορίες για… βορείους #εμΒΟΛΙα  

    Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η επέκταση χειρουργείων καθώς και η ολική ανακαίνιση του πολύπαθου -κτιριακά και όχι μόνο- νοσοκομείου «Άγιος Παύλος». Σε καιρό πανδημίας ο διοικητής και γιατρός Οδυσσέας Κάτσακας κατόρθωσε να εντάξει τα έργα σε ευρωπαϊκά προγράμματα με τις ανάλογες μελέτες κάτι που από μόνο του αποτελεί «θαύμα» της γραφειοκρατίας και του ελληνικού δημοσίου, εκτός Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης όλα «τρέχουν» με γοργούς ρυθμούς για να αποκτήσει η ανατολική Θεσσαλονίκη -δίπλα στον πιο τουριστικό νομό της βορείου Ελλάδος- νοσοκομείο υψηλών προδιαγραφών. Όπως μαθαίνουμε από το υπουργείο Υγείας για το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» οι συσκέψεις πυκνώνουν ώστε τουλάχιστον να… θεμελιωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν τις εκλογές. Να θυμίσουμε ότι ένα ακόμη νοσοκομείο ΣΔΙΤ, των αδελφών Παπαγεωργίου, είχε θεμελιωθεί από τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού.

    Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι εξαγγελίες για αυξήσεις μισθών στους νοσοκομειακούς γιατρούς και μάλιστα όχι… θετικές! Συνδικαλιστές του ΕΣΥ μιλούν με παραδείγματα «π.χ. ειδικευόμενου 5ου έτους που θα πάρει 10 ευρώ μικτά το μήνα, δηλαδή τρία πιτόγυρα μικτά δηλαδή δύο πιτόγυρα καθαρά», όπως λένε χαρακτηριστικά. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι επιχειρείται «διάλυση κάθε έννοιας ΕΣΥ και δημόσιας περίθαλψης, κλιμακώνουν την ασυδοσία των καθηγητών ΑΕΙ στις ιδιωτικές κλινικές και δίνουν κάτι ασήμαντα ψίχουλα ως αύξηση μισθών για να… κουκουλώσουν ότι με το άρθρο 54 προσπαθούν με κουτοπονηριές να παρακάμψουν αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου».

    «Η (σωστή) απόφαση του ΣτΕ που κηρύσσει αντισυνταγματική ως μη αναλογική την παράταση αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, είναι πλήγμα κατά της Δημόσιας Υγείας» σχολίασε σχετικά ο επιδημιολόγος Λύτρας (βλ. ερευνάμε καθηγητή Τσιόδρα) διότι η εμπιστοσύνη σε θεσμούς είναι απαραίτητη «και αυτό το πλήγμα θα το βρούμε μπροστά μας στην επόμενη κρίση όταν χρειαστεί να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις σε περιβάλλον επιστημονικής αβεβαιότητας και θα έχουμε τους τότε… αρνητές να επικαλούνται το κακό προηγούμενο για να υπονομεύσουν συνολικά την επιστήμη και τη δημόσια υγεία». Ο κ. Λύτρας είχε επισημάνει καιρό πριν ότι κάθε «κάθε διοικητικό μέτρο οφείλει να πληροί τις αρχές της αναλογικότητας και αναγκαιότητας και αυτό ξεκάθαρα δεν το κάνει…». Πάντως ο υπουργός Θ. Πλεύρης αρκέστηκε να δηλώσει ότι «…αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολό της».

    Την ίδια ώρα οι υγειονομικοί όλων των βαθμίδων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της Θεσσαλονίκης αναρωτιούνται: «Όταν τα εμβόλια θα πωλούνται ως… οδοντόκρεμες χωρίς την ιατρική επιμέλεια, δεν θα απαξιωθούν ακόμη περισσότερο και μάλιστα σε εποχή πανδημίας ή «τριδημίας»; Μήπως τελικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, πέρα από τη ψηφιακή του οργάνωση, δεν πέτυχε τους βασικούς στόχους του;».

    «Στερεύει» η Βόρεια Ελλάδα και τα νοσοκομεία της από αίμα. Οι εκκλήσεις για νέους εθελοντές αιμοδοσίας είναι συνεχείς και σε ορισμένες περιπτώσεις δραματικές. Αυτές τις ημέρες, όπως σημειώνει η εντατικολόγος Χριστίνα Κυδωνά, «στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο έρχονται μοσχεύματα από τρεις διαφορετικές πόλεις» όμως χωρίς αιμοδότες το θαύμα της επιστήμης και της ζωής δεν μπορεί να επιτευχθεί. Δηλαδή παρά το γεγονός ότι από τη Θεσσαλονίκη έχουν ξεκινήσει πριν από δεκαετίες οι μεταμοσχεύσεις αυτές προχωρούν μετά δυσκολίας, χρόνια μετά λόγω έλλειψης είτε αναισθησιολόγων, είτε αίματος…

    Απορία: Έχει δυνατότητα και μηχανισμούς ελέγχου ο ΕΟΦ για να τσεκάρει πολυεθνικές εταιρείες που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες στην ελληνική επικράτεια από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού; Ποιες είναι οι αυστηρότερες των ποινών που μπορούν να επιβάλλουν και πότε τις επέβαλλαν μέχρι σήμερα; Η πολιτεία και το υπουργείο Υγείας έχει άλλες ασφαλιστικές δικλείδες πλην του ΕΟΦ;

    Απαντήσεις ψάχνουν οι επιστήμονες στο ερώτημα, «αν νοσήσεις από κορονοϊό γίνεσαι μετά περισσότερο ευάλωτος σε άλλα παθογόνα»; Όπως τονίζει ο γιατρός και μελετητής επιδημιών από τα Ιωάννινα Γιώργος Παππάς «δυστυχώς υπάρχουν τέτοια δεδομένα και ορισμένα είναι δημοσιευμένα σε υψηλού επιπέδου επιστημονικά έντυπα. Μελέτες που δείχνουν ότι κάποιες παράμετροι της ανοσίας μας εξασθενούν δραματικά αφού νοσήσουμε από κορονοϊό και επακόλουθα μας κάνουν περισσότερο ευάλωτους σε διάφορες άλλες λοιμώξεις. Προφανώς δεν συμβαίνει σε όλους, αλλά συμβαίνει σε πολλούς».

    Μελ. Καρ.

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27.11.2022