Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για… βορείους #rapidαδικα
    20/09/2021 09:00

    Ιστορίες για… βορείους #rapidαδικα

    ι όμως εργαζόμενοι που βγήκαν σε αναστολή πληρώνονται κανονικά! Ωστόσο αυτά τα χρήματα θα τα δώσουν όλα πίσω. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη τα οποία απάντησαν σε σχετική ερώτηση της στήλης ότι «η μισθοδοσία φεύγει στην ΕΑΠ (Ενιαία Αρχή Πληρωμών) μια φορά, αρχές του προηγούμενου μήνα, για… όλο το μήνα. Με την τροποποίηση του άρθρου και την άρση της αναστολής αμέσως μετά την 1η δόση, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος του μήνα για να δούμε τι θα ζητήσουμε να επιστρέψει ο κάθε υπάλληλος. Το σίγουρο είναι ότι για τον Οκτώβριο αυτοί που είναι σε αναστολή δεν θα πληρωθούν». Συνεπώς αργότερα θα γίνει ο οποιαδήποτε συμψηφισμός. Όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα ζητηθούν πίσω και τα χρήματα της υγειονομικής περίθαλψης...

    Πολλά τα… rapidάδικα! Σύμφωνα με νόμο που προώθησε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας μπορούν να διενεργούν διαγνωστικούς ελέγχους κορονοϊού και όσοι δεν είναι γιατροί! Όπως μαθαίνουμε η ιατρική κοινότητα της Θεσσαλονίκης ζήτησε την άμεση απόσυρση του άρθρου 65 του ν.4821/2021 με το οποίο «θεσπίζεται η ανεξέλεγκτη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων (rapid test και PCR) από ανειδίκευτους σε οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις χωρίς καμία απολύτως ποιοτική ή επιστημονική προδιαγραφή και χωρίς καμία πρόβλεψη ελεγκτικού φορέα».

    Λίγα εικοσιτετράωρα μετά και η αντιπρόεδρος του ΠΙΣ Άννα Μαστοράκου τόνισε ότι «…μη γιατροί, κλιμάκια που δεν ξέρουμε την οντότητά τους, ανοίγουν γραφεία σε διάφορες πόλεις και διενεργούν rapid test, προφανώς έχοντας πρόσβαση στο σύστημα καταγραφής. Προσπαθούμε να βρούμε τα κενά του συστήματος για να υπάρξει αίτημα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για παρέμβαση του εισαγγελέα. Δεν υπάρχει εποπτεία σε αυτούς τους ανθρώπους, δεν είναι γιατροί, δίνουν αποτελέσματα άνθρωποι που δεν έχουν αυτό το δικαίωμα, είναι… αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος». Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» το συγκεκριμένο άρθρο δεν ήταν σε γνώση τόσο του υπουργού Αθ. Πλεύρη όσο και της αν. υπουργού Μ. Γκάγκα και πιθανότατα θα κάνουν… διορθωτική κίνηση το προσεχές διάστημα.

    Το παρασκήνιο πίσω από την εξαγγελία του πρωθυπουργού για νέο ογκολογικό-αντικαρκινικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη το γνωρίζουν όλοι οι διοικητές της αρμόδιας ΥΠΕ, από το 2010 και μετά. Όπως μαθαίνουμε τον Σεπτέμβριο του 2019 όταν ανέλαβε ο Δ. Τσαλικάκης την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης τους ζήτησε να στηρίξουν τις προσπάθειες για τη διάδοχη κατάσταση του «Θεαγενείου» διότι οι ανάγκες ήταν και είναι τεράστιες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εκπρόσωποι του ιδρύματος Στ. Νιάρχος όταν ολοκλήρωναν τις βασικές φάσεις του παιδιατρικού νοσοκομείου στο Φίλυρο «ψάχνονταν» για το επόμενο project υγείας και δεν αποκλείεται αυτό να είναι το «Νέο Θεαγένειο»!

    «Το λάθος της Θεσσαλονίκης» συνεχίζει να απασχολεί ακόμη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ απάντησε ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της διακυβέρνησης του είναι που δεν «έκλεισε» τη Θεσσαλονίκη μία βδομάδα πριν! Όπως είπε «προφανώς θα γίνουν κι άλλα λάθη αλλά το ζητούμενο πάντα είναι να τα αναγνωρίσουμε, να μην παγιδευτούμε στην αλαζονεία της εξουσίας» Πολλοί αυτοδιοικητικοί της ΝΔ μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου σχολίασαν στα πηγαδάκια της ΔΕΘ, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι καλύτερα τα επόμενα λάθη να γίνουν… εκτός Θεσσαλονίκης. Να θυμίσουμε ότι οι υγειονομικές αρχές της πόλης είχαν εισηγηθεί το κλείσιμο στο υπουργείο υγείας, όπως είχε αποκαλύψει το makthes.gr, όμως… δεν εισακούστηκαν.

    Μελ. Καρ.

    * Φωτογραφία από τη νέα κινητή μονάδα νεογνών του ΕΚΑΒ και του Χαμόγελου του Παιδιού

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18-19 Σεπτεμβρίου 2021