Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για… βορείους #ψυχοΛΟΓΙΚΑ
    30/05/2022 09:00

    Ιστορίες για… βορείους #ψυχοΛΟΓΙΚΑ

    Διπλασιασμός της χρήσης ψυχοφαρμάκων καταγράφεται, σύμφωνα με γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όπως σημειώνει η εντατικολόγος του «Ιπποκρατείου» Χριστίνα Κυδώνα υπάρχουν σοβαρά αναπάντητα ερωτήματα για τον αντίστοιχο διπλασιασμό των περιστατικών ψυχικής υγείας στις αρμόδιες δημόσιες δομές. Όπως τονίζει στη στήλη ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, στο τμήμα Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Μπαλιόζογλου «οι ψυχιατρικές κλινικές της βορείου Ελλάδος δηλώνουν… πλήρεις με αποτέλεσμα ακόμη και τα περιστατικά με εισαγγελική παραγγελία να διακομίζονται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με τα γνωστά κτιριακά προβλήματα».

    Πρόσφατα ασθενής πήδηξε από το ανοικτό παράθυρο και τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ μία άλλη πέθανε ύστερα από συμπλοκή με άλλους ασθενείς και να συλληφθεί η γιατρός της βάρδιας, γεγονός που δεν έχει ξαναγίνει. Να θυμίσουμε ότι από την αρχή της καταμέτρησης του ιικού φορτίου στα λύματα του Θερμαϊκού έχει καταγραφεί υψηλό ποσοστό χρήσης ψυχοφαρμάκων. Όπως έχει αναδείξει η «ΜτΚ» εδώ και εβδομάδες και οι αναρρωτικές των υγειονομικών στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας αφορούν κυρίως σε θέματα ψυχικής υγείας.

    Έληξε η θητεία της διοικήτριας του «Γ. Παπανικολάου» στις 17 Μαΐου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί αν θα ανανεωθεί ή θα αντικατασταθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζει να επιτελεί το καθήκον της, με σχετικές αποφάσεις του δ.σ., σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία λόγω μεταξύ άλλων, της υπολειτουργίας κλινικών, π.χ. της ΩΡΛ, καταγγελία για νεκρό επί ώρες σε καρέκλα του ΤΕΠ και φωτιάς με δύο νεκρούς. Η διοίκηση της συγκεκριμένης δομής έχει στις αρμοδιότητες της και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ό,τι αυτό σημαίνει για την επίσπευση ή επιβράδυνση λήψεων αποφάσεων για την εύρυθμη λειτουργία του σε δύσκολους -ψυχιατρικά- καιρούς

    Με περιπολικά διακομίζονται ασθενείς με προβλήματα ψυχικής υγείας από νοσοκομεία της περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη κατόπιν εισαγγελικών αποφάσεων. Μάλιστα σε μία ημέρα από την Καστοριά στάλθηκαν… τρία περιπολικά με τρεις ασθενείς διότι τα νοσοκομεία της δυτικής Μακεδονίας δήλωσαν αδυναμία να ανταποκριθούν λόγω γεμάτων κλινικών. Πάντως στο πρόσφατο νομοσχέδιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπάρχει μικρή αλλά ξεκάθαρη αναφορά ότι οι ψυχιατρικοί ασθενείς πρέπει να διακομίζονται με ασθενοφόρα. Πιθανότατα όμως στην πράξη, να είναι περισσότερα τα περιπολικά από ότι τα οχήματα του ΕΚΑΒ.

    Απορία: Έχει δικαίωμα η διοίκηση ενός νοσοκομείου να ανακοινώνει ιατρικά δεδομένα ασθενούς;

    Ύστερα από τη φωτιά στο «Γ. Παπανικολάου», νοσοκομεία της περιφέρειας πραγματοποιούν ασκήσεις πυρόσβεσης. Στο Κιλκίς (βλ. φωτ.) ολοκληρώθηκε με επιτυχία όπως λέει ο διοικητής του εκεί νοσηλευτικού ιδρύματος Γ. Ανδρίτσος «η ετήσια εκπαίδευση των ομάδων πυροπροστασίας και του προσωπικού υπό την καθοδήγηση της πυροσβεστικής διότι το προλαμβάνειν κρείττον του θεραπεύειν, καθώς οι χώροι μιας υγειονομικής μονάδας πρέπει να είναι πάντα προστατευμένοι και το προσωπικό σε ετοιμότητα». Δηλαδή στο ένα χέρι το νυστέρι και στο άλλο η… μάνικα.

    Για την εφιαλτική εμπειρία της διασωλήνωσης και της νοσοκομειακής φοβίας -λόγω ενδονοσοκομειακής λοίμωξης- μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης αποσπώντας πολλά σχόλια στα social media όπως ότι «…αν βουλευτής-υπουργός τα είδε όλα κατά την περίθαλψη του, φανταστείτε τι έχουμε ζήσει, όλοι οι υπόλοιποι…».

    Μελ. Καρ.

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29.05.2022