Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για… βορείους #κωδικός85
    18/01/2021 10:00

    Ιστορίες για… βορείους #κωδικός85

    «Ονομαστικά κάθε μέρα και κάθε νύχτα προμηθεύονται στολές και αναλώσιμα οι υγειονομικοί νοσοκομείων της κεντρικής Μακεδονίας» μας είπε παράγοντας του υπουργείου Υγείας απαντώντας σε σχετική ερώτηση της στήλης για ελλείψεις και προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, τονίζοντας ότι «κάθε εργαζόμενος παίρνει σετ ΜΑΠ ‘Μέσων Ατομικής Προστασίας’ δύο για κάθε βάρδια, και μάλιστα με το… όνομα του».

    Και σαν να μην έφτανε η πολυπαραγοντική -όπως χαρακτηρίζεται- επιχείρηση εμβολιασμού των ηλικιωμένων, ήρθε και ο «Λέανδρος» ώστε να θυμίσει ότι «όταν εμείς κάνουμε σχέδια το σύμπαν γελάει». Οι υγειονομικές αρχές της Β. Ελλάδας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας-ΕΚΑΒ έπρεπε να ετοιμάσουν σενάριο, σε χρόνο ρεκόρ, όπου οι διακομιδές για τους εμβολιασμούς δεν θα γίνονται από συγγενείς των 85 και άνω, αλλά από ασθενοφόρα νοσοκομείων, κέντρων υγείας, δήμων κ.λπ. εν μέσω σφοδρής χιονόπτωσης, ώστε να μην τιναχθεί στον αέρα ο προγραμματισμός των ραντεβού (σε συνάρτηση και με την ευπάθεια των εμβολίων). Αν αναλογιστεί κάποιος ότι στα εμβολιαστικά κέντρα μπήκαν και τα… νοσοκομεία, ακούγεται παρά πολύ λογικό. Αν και λίγα νοσοκομεία διαθέτουν δικά τους ασθενοφόρα και δικούς τους οδηγούς.

    Προχθές πάντως, στην 3η και 4η ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να ανοίξουν «καθαρά» ιατρεία και χειρουργεία ώστε να εξυπηρετηθούν ασθενείς με χρόνια νοσήματα που λίγο θέλουν -ύστερα από 10 μήνες πανδημίας- να μετατραπούν σε… επείγοντα. Οι κλίνες στις ΜΕΘ της Β. Ελλάδος έχουν «ανοίξει» και γιατροί και νοσηλευτές «κάνουν το σταυρό τους και με τα δύο τους χέρια» ώστε έτσι να παραμείνουν. Το σίγουρο είναι ότι εξετάζονται πλέον «σενάρια νοσοκομειακής κανονικότητας» με το τρίτο κύμα της πανδημίας να «καραδοκεί».

    «Σοβαρές αστοχίες και παραλείψεις καταγράφονται στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση του εμβολιασμού ιδιωτών γιατρών κατά της COVID-19. Ο κρατικός μηχανισμός καλείται για πρώτη φορά να ανταπεξέλθει σε ένα σύνθετο σχέδιο και γι’ αυτό μέχρι στιγμής δεν αποφεύγονται τα λάθη» έγραψε σε ανάρτηση του ο γεν. γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Γ. Ευθυμίου συμπληρώνοντας ότι «θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν οι ιατρικοί σύλλογοι εμβολίαζαν τα μέλη τους». Διευθυντής του ΕΣΥ μας είπε δε ότι «είναι απορίας άξιο γιατί το υπουργείο δεν ενέταξε τόσα ιδιωτικά ιατρεία στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού» και αναρωτήθηκε «δεκαετίες τώρα τα παιδιά και οι μεγαλύτεροι στα νοσοκομεία εμβολιάζονται;».

    Την ίδια ώρα ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου δεν μιλά για εμβολιασμούς αλλά για… σύνορα. Συντάσσεται -όπως λέει- με άλλους φορείς ενάντια στη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας στο νομό. Σε επιστολή προς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μιλά για αρνητικό παράδειγμα της Λέσβου και ζητά ανάκληση της απόφασης στην ήδη υποβαθμισμένη περιοχή όπου «χρειάζεται βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών, για την καταγραφή και ταυτοποίηση των αληθινών προσφύγων, προερχομένων από εμπόλεμες χώρες, ώστε να θωρακιστούμε καλύτερα».

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Ιανουαρίου 2021