Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για… βορείους #ΔΕΘ2023
    18/09/2023 09:30

    Ιστορίες για… βορείους #ΔΕΘ2023

    Θα τη θυμόμαστε αυτή τη διοργάνωση του εθνικού εκθεσιακού φορέα, όχι για όσα έγιναν αλλά για όσα δεν έγιναν. Ανάμεσα σε αυτά, όπως είχαμε γράψει την προηγούμενη εβδομάδα, είναι και η καθιερωμένη βόλτα του πρωθυπουργού στα περίπτερα. Μία βόλτα που θα έπρεπε -κανονικά- να επιμηκυνθεί λόγω και της βουλευτικής του ιδιότητας, όμως λόγω των καταστροφών ακυρώθηκε για τα καλά. Οι δε εισηγήσεις των συνεργατών του πρωθυπουργού και βουλευτή της Α’ Θεσσαλονίκης έκαναν λόγο για ζημιές από την πλήρη ματαίωση της παρουσίας του, στην εκλογική του περιφέρεια. Οικονομικές και μακροχρόνιες. Όχι ότι η πόλη δεν ξέρει απ’ αυτές. Έτσι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη πήρε μία γεύση πώς θα ήταν αν η ΔΕΘ είχε περισσότερο… εκθεσιακό χαρακτήρα παρά πολιτικό, γεγονός που ίσως «αξιοποιηθεί» στις επόμενες διοργανώσεις.

    Φυσικά και οι βόλτες των υπουργών στα περίπτερα (τους) ακυρώθηκαν ή ματαιώθηκαν όχι όμως και οι ομιλίες ή αυτοψίες τους. Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης λίγα 24ωρα πριν τα φετινά εγκαίνια επισκέφτηκε τον «Άγιο Παύλο», τη δομή υγείας που ενώνει τη Θεσσαλονίκη με τη Χαλκιδική, κάνοντας λόγο για… νέο ρόλο. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο από… ρόλους ξέρει πολλά. Είναι αυτό που σήκωσε το βάρος του λουκέτου στο νοσοκομείο Παναγία στην Ν. Κρήνη, αυτό με τις λυόμενες κατασκευές στο προαύλιο, αυτό που έβαλε πλάτη στην πανδημία, κι αυτό που κατάφερε να καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τις απαιτούμενες προμελέτες -σε καιρό COVID-19 πάντα- για να χρηματοδοτηθεί ανακαίνιση του κτιρίου και ανέγερση νέας πτέρυγας. Όπως μαθαίνουμε ο διοικητής Οδυσσέας Κάτσακας ακούει πολλά καλά λόγια για όσα πέτυχε οι δε εκπρόσωποι των εργαζομένων περιμένουν από τον αρμόδιο υπουργό να δεσμευτεί σε ό,τι οι προκάτοχοί του υποσχέθηκαν, διότι όπως έχει αποδείξει η ιστορία ακόμη και σε κυβερνήσεις του ίδιου κόμματος, δεν εξασφαλίζεται η συνέχεια λόγων και πράξεων.

    Να θυμίσουμε ότι είναι το μοναδικό νοσοκομείο στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, δίπλα στην περιφερειακή, στο δρόμο για Χαλκιδική, αεροδρόμιο και Μετρό. Στο διαθέσιμο οικοδομήσιμο χώρο του νοσοκομείου, έκτασης… 14 στρεμμάτων (που σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης!) σχεδιάζεται η δημιουργία πτέρυγας δυναμικότητας 202 κλινών, 8 αίθουσες χειρουργείων και 12 κρεβάτια ΜΕΘ. Επίσης, υπόγειο πάρκινγκ 150 θέσεων, πλυντήρια, μηχανοστάσιο, εργαστήρια, γραφεία. Σε συνδυασμό με την ανακαίνιση του υπάρχοντος κτιρίου, που έχει δρομολογηθεί και θα υλοποιηθεί άμεσα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 3,5 εκατομμυρίων ευρώ ο «Άγιος Παύλος» μπορεί να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο που θα διαθέτει όλες τις ειδικότητες ώστε να καλύπτει υγειονομικά την ευρύτερη περιοχή, αλλά και να πραγματοποιεί αυτόνομα… εφημερίες!

    Το σχέδιο Κάτσακα έχει την υποστήριξη της αρμόδιας ΥΠΕ και των αρμοδίων τοπικών αρχών όμως αυτή την υποστήριξη που θα χρειάζονταν σε αυτή τη φάση είναι του νέου υπουργού Υγείας που διετέλεσε έξι φορές βουλευτής Ημαθίας με μεγάλη εμπειρία στα προβλήματα της υγείας εκτός Αθηνών. Όπως μας είπε εκπρόσωπος εργαζομένων στον Άγιο Παύλο «η ανέγερση νέας πτέρυγας είναι επιβεβλημένη για τις ανάγκες… δύο νομών. Της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Περιμένουμε κυρίως από τον πρωθυπουργό και βουλευτή της Α’ Θεσσαλονίκης να επισπεύσει τις διαδικασίες που δρομολογήθηκαν και να μη… βαλτώσουν λόγω αδιαφορίας και γραφειοκρατίας».

    Την ίδια ώρα η 4η Υγειονομική Περιφέρεια με επικεφαλής τον διοικητή της Δημήτρη Τσαλικάκη πέτυχε το... ακατόρθωτο. Όλες οι δομές υγείας που υπάγονται στη συγκεκριμένη ΥΠΕ από νοσοκομεία μέχρι κέντρα υγείας, σε κεντρική Μακεδονία μέχρι και Θράκη συγκέντρωσαν σε χρόνο ρεκόρ μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές βοήθειες, για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας αποδεικνύοντας ότι οι εργαζόμενοι στην υγεία παρά τα προβλήματα υποστελέχωσης, ανασφάλειας κλπ, δεν έχουν χάσει την ανθρωπιά και τα αντανακλαστικά τους.

    Μελ. Καρ.

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16-17.09.2023