Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για… βορείους #ανασχηματισμός
    07/06/2021 09:30

    Ιστορίες για… βορείους #ανασχηματισμός

    Στο πλαίσιο σύσκεψης των διοικητών των ΥΠΕ όλης της χώρας στην Αθήνα, συζητήθηκαν και ακούστηκαν ονόματα διαδόχων του Βασίλη Κικίλια! Επιτελικά στελέχη του υπουργείου Υγείας έκαναν απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της πανδημίας και ταυτόχρονα είχαν την ευκαιρία να μάθουν και τα ονόματα που «παίζουν» σε ενδεχόμενο σαρωτικό ανασχηματισμό ενόψει ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης οι διαχειριστές της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης άκουσαν πολλές φορές το όνομα του κ. Γεραπετρίτη αλλά και του κ. Μόσιαλου. Επίσης μίλησαν για τον πετυχημένο κ. Κικίλια που «θα πάει σε όποιο υπουργείο θέλει…». Η συγκεκριμένη σύσκεψη στα μέσα της εβδομάδας είχε πολλά θέματα μεταξύ των οποίων και αυτό της άτυπης αξιολόγησης των διοικητών οι οποίοι πέρασαν σχεδόν όλοι με άριστα. Να θυμίσουμε ότι η τυπική αξιολόγηση θα έπρεπε να γίνεται -σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης- κάθε έξι μήνες όμως ο κορονοϊός τους «τεστάρισε» περισσότερο και σκληρότερα και μάλιστα σε real time…

    Mείωση καταγράφεται στα ραντεβού του mega εμβολιαστικού κέντρου της ΔΕΘ τις τελευταίες ημέρες. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κέντρο είχε σπάσει ρεκόρ σε σχέση με άλλες περιφερειακές ενότητες, π.χ. της Αττικής (κι όλους τους τομείς Αθηνών) γεγονός που συζητήθηκε ευρέως και στο υπουργείο Υγείας. Το δεύτερο κύμα, γνωστότερο και ως «κύμα Θεσσαλονίκης», οδήγησε γρηγορότερα και περισσότερους στον εμβολιασμό με αποτέλεσμα πολλοί να αναμένουν την πρωτιά της πόλης στη free COVID-19 εποχή. Ωστόσο όπως φαίνεται και από τους αριθμούς στην πλατφόρμα του emvolio.gov.gr η πορεία αυτή δείχνει έστω και πρόσκαιρα να έχει ανακοπεί… (βλ διάγραμμα). Πριν από λίγες εβδομάδες τα καθημερινά ραντεβού ήταν περισσότερα από 12.000!

    Την ίδια ώρα υγειονομικοί από νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης έχουν φύγει αεροπορικώς για Ρόδο και Μυτιλήνη ώστε να ενισχύσουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία». Όπως μαθαίνουμε οι αρμόδιες ΥΠΕ, ύστερα από απόφαση και πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους, έστειλαν νοσηλευτές από νοσοκομεία της Β. Ελλάδος σε δομές υγείας των νησιών του Αιγαίου ώστε να συνδράμουν στον ταχύτερο εμβολιασμό των νησιωτών. Μάλιστα οι συνθήκες παραμονής, ύστερα από όσα έχουν περάσει σε τρία κύματα πανδημίας, θυμίζουν λίγο από διακοπές. Να θυμίσουμε ότι επί έξι μήνες δεν έπαιρναν ούτε ρεπό…

    Την 3η και 4η ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης επισκέφθηκε για πρώτη φορά, μετά από τρία κύματα πανδημίας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Π. Πρεζεράκος. Πιθανότατα αυτό να σημαίνει ότι δρομολογούνται εξελίξεις σε σχέση με τα θέματα αρμοδιότητας του. Δημόσια υγεία είναι η πρόληψη των ασθενειών και η επιμήκυνση της ζωής μέσω οργανωμένων προσπαθειών της κοινότητας, την εξυγίανση του περιβάλλοντος, τον έλεγχο των μολύνσεων, την εκπαίδευση του ατόμου ως προς την υγιεινή, την οργάνωση των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών και την ανάπτυξη μηχανισμού που θα εξασφαλίζει βιοτικό επίπεδο. Δηλαδή, Δημόσια Υγεία δεν είναι μόνο το ΕΣΥ και δεν αφορά μόνο σε γιατρούς ή νοσηλευτές αλλά και στατιστικολόγους, επιθεωρητές περιβαλλοντικής υγείας, φαρμακοποιούς, διαιτολόγους, κτηνίατρους, κοινωνιολόγους, εκπαιδευτικούς κι άλλους. Πάντως μέχρι να γίνουν όλα τα παραπάνω έχουμε… εφαρμογή υγείας για έξυπνα κινητά, ιατρικές ψηφιακές βεβαιώσεις, ενημέρωση για προληπτική ιατρική και τηλεσυμβουλευτική.

    Επαναλειτουργεί ύστερα από επτάμηνη μετακίνηση λόγω COVID-19 η Παιδοχειρουργική Κλινική στο «Ιπποκράτειο». Η κλινική φιλοξενούνταν σε άλλες κλινικές που σαφέστατα δυσχέραινε τη λειτουργία της. Η συγκεκριμένη Παιδοχειρουργική Κλινική είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, τόσο από πλευράς προσωπικού όσο και από πλευράς κλινών, και όπως σημειώνουν οι γιατροί «θα συνεχίσει να αποτελεί κέντρο αναφοράς στον ελλαδικό χώρο για τις χειρουργικές επεμβάσεις, μεγάλης βαρύτητας». Τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί το Παιδιατρικό Νοσοκομείο, στο Φίλυρο, δωρεά του ιδρύματος «Στ. Νιάρχος»

    Μελ. Καρ.

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 6 Ιουνίου 2021