Μονόλογοι

Ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά της Θεσσαλονίκης

26/08/2022 11:25

*** Φέτος, ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά της Θεσσαλονίκης, ένα έργο θα παραδοθεί νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί. Πρόκειται για το τελευταίο τμήμα του δρόμου Θέρμη - Γαλάτιστα, που θα παραδοθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, αντί για τις αρχές του 2022 που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

*** Θυμίζω ότι τα πρώτα πέντε χιλιόμετρα του οδικού άξονα Θέρμης - Γαλάτιστας, από το τμήμα από την Αγία Αναστασία μέχρι τον κόμβο Γαλάτιστας, παραδόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά βαΐων και κλάδων παραδόθηκαν. Σε εκείνα τα πρώτα εγκαίνια είδαμε τον υπουργό και τον υφυπουργό Μεταφορών, τον ΥΜΑΘ, τον περιφερειάρχη, την επικεφαλής του γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και τον πρόεδρο και μέλη του δ.σ. της Εγνατίας Οδού να φωτογραφίζονται βηματίζοντας πάνω στον οδικό άξονα. Και τότε το χρονοδιάγραμμα ήταν μπροστά κατά 15 μήνες! Πράγματα πρωτάκουστα δηλαδή για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης.

*** Για να θυμηθούμε λίγο και την προϊστορία του έργου (όλα τα έργα στη Θεσσαλονίκη έχουν προϊστορία) για την παράκαμψη της Γαλάτιστας, συνολικού μήκους 23,4 χλμ., οι μελέτες άρχισαν από το 2010 και η κατασκευή του δρόμου από το 2013 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2015.

*** Τελικά, σε τέσσερα χρόνια, μέχρι το 2017 είχαν κατασκευαστεί 10,6 χλμ.- δηλαδή περίπου 2,5 χλμ./έτος! Στο μεσοδιάστημα μέχρι το 2020 έγινε νέα χάραξη σε τμήμα του δρόμου (από την Αγία Αναστασία μέχρι τον κόμβο που βγάζει στον Πολύγυρο). Για τα υπολειπόμενα 12,5 χλμ. η Εγνατία Οδός προκήρυξε νέο διαγωνισμό, προϋπολογισμού 29 εκατ. ευρώ και η σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2020. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από δύο διαδοχικά ΕΣΠΑ.

*** Μετά τα πρώτα… εγκαίνια των πρώτων 5 χιλιομέτρων του τελευταίου τμήματος των 12,5 χλμ, έρχονται τα τελικά. Κατά διαβολική σύμπτωση θα γίνουν αρχές Σεπτεμβρίου. Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αν είναι τις μέρες πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ ή εκείνο το Σαββατοκύριακο, ούτε αν θα είναι παρών ο πρωθυπουργός.

*** Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί (ή τουλάχιστον δεν ανακοινώνεται) το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει δοκιμαστικό δρομολόγιο με το μετρό, που ήδη εδώ και ένα χρόνο εκτελεί δρομολόγια από το αμαξοστάσιο μέχρι το Σιντριβάνι. Από τη μια το μήνυμα είναι πολύ ισχυρό, και θα έρθει να ενισχύσει τις διαβεβαιώσεις της Αττικό Μετρό ότι η βασική γραμμή όντως θα παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2023. Εξάλλου ήταν μια από τις βασικές υποσχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού από την πρώτη φορά που ανέβηκε στο βήμα της ΔΕΘ ως πρωθυπουργός. Από την άλλη είναι και τα όσα έλεγε η ΝΔ για «μουσαμάδες» όταν ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίαζε τον σταθμό Σιντριβάνι και οι σκέψεις για το επικοινωνιακό ρίσκο μιας τέτοιας κίνησης. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα των Θεσσαλονικέων να πάρουν το μετρό. Και δεν το παίρνουν πλέον χαλλλαρά.



O… ανθηρόστομος