ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο έλεος των μετασεισμών η Θεσσαλία-«Χτύπησε» ξανά με 5,2 Ρίχτερ ο «Εγκέλαδος»

Μετά τον σεισμό των 6,0 Ρίχτερ, έξι άτομα απεγκλωβίστηκαν -Τουλάχιστον 30 σπίτια με σοβαρές ζημιές στο Μεσοχώρι Ελασσόνας -Ζημιές και σε χωριά των Τρικάλων

 03/03/2021 12:32

Στο έλεος των μετασεισμών η Θεσσαλία-«Χτύπησε» ξανά με 5,2 Ρίχτερ ο «Εγκέλαδος»
INTIME NEWS

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν οι σεισμογράφοι στις 20:24 στην περιοχή Μεσοχωρίου της Ελασσόνας.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στο Μεσοχώρι, τόνισε στο makthes.gr ότι και αυτή η δόνηση «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» και εντάσσεται στο πλαίσιο των μετασεισμών. Μάλιστα «αν έχουμε τέτοιους σεισμούς, εκτονώνεται σταδιακά η κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Παράλληλα, οι πολίτες παραμένουν ψύχραιμοι, ωστόσο για ψυχολογικούς λόγους, κυρίως, παραμένουν εκτός των σπιτιών τους, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα. Ακόμη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε στο makthes.gr ότι η επιθεώρηση των σπιτιών θα ξεκινήσει από αύριο, Πέμπτη. Πάντως εκ πρώτης όψεως, ζημιές φαίνεται να έχουν υποστεί μόνο τα παλιά σπίτια και σε σπάνιες περιπτώσεις κάποια καινούργια, συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας. 

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκ μέρους των φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, η νέα ισχυρή δόνηση, μεγέθους 5,2 Ρίχτερ, σημειώθηκε σε απόσταση 240 χλμ ΒΔ της Αθήνας, με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 22 χλμ ΝΝΔ της Ελασσόνας.

Το γεωγραφικό πλάτος είναι 39.7179 Βόρεια και το γεωγραφικό μήκος 22.0802 Ανατολικά.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα προηγήθηκαν και άλλοι ισχυροί μετασεισμοί μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ισχυρή σεισμική δόνηση με επίκεντρο τον Τύρναβο Λάρισας ταρακούνησε σχεδόν όλη την ηπειρωτική χώρα. Ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,9 ρίχτερ -που λίγο μετά την καταγραφή αναθεωρήθηκε στα 6 Ρίχτερ- έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλο μέρος της χώρας αλλά και σε βαλκανικές χώρες, στα παράλια της Τουρκίας και στην Ιταλία. Αιτία ήταν το μικρό εστιακό βάθος του που υπολογίζεται στα 7,8 χλμ. Το επίκεντρο της δόνησης ήταν 21 χλμ νότιο-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας.

seismos.jpg

Κινητοποιήθηκε η Πολιτική Προστασία

Εν τω μεταξύ, τις δράσεις και τις ενέργειες που πραγματοποίησε, αναφέρει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζοντας πως η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της για την παροχή κάθε συνδρομής προς τους κατοίκους ήταν άμεση.

Συγκεκριμένα, άμεσα συνεκλήθη ευρεία σύσκεψη στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο που συγκροτήθηκε στο στρατόπεδο «Σχοινά» στην περιοχή του Τυρνάβου, με συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Λιβάνιο, παρουσία του γενικού γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, του Εθνικού Διοικητή Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιου Δημακογιάννη, του υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Ιάκωβου Κλεφτοσπύρου, καθώς και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, εθελοντές), σε διαρκή επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου.

Σημειώνεται, ότι ήδη τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους. Οι κάτοικοι της περιοχής που επιθυμούν να μεταβούν στις εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες, παρακαλούνται να επικοινωνούν με τους δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας. Επιπλέον, η Πολιτική Προστασία μεταφέρει στην περιοχή 100 σκηνές, 10 γεννήτριες, 2.000 κουβέρτες, 200 υπνόσακους, 500 κρεβάτια και λοιπό υλικό, ενώ 150 σκηνές έχουν ήδη διατεθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και 32 από τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την προσωρινή φιλοξενία πληγέντων από τον σεισμό.

Σημειώθηκαν επίσης μικρής έκτασης βλάβες στην ηλεκτροδότηση, ενώ άμεσα ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Επιπλέον, το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, έχει δεχθεί από την ώρα του σεισμού ογδόντα (80) κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μία απομάκρυνση ηλικιωμένου από την οικία του, στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας, δύο απομακρύνσεις ηλικιωμένων από την οικία τους στην περιοχή Μαγούλα Ελασσόνας και πενήντα παροχές βοηθείας που αφορούν σε μεταφορές ηλικιωμένων και ασθενών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, καθώς και σε απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες στην πόλη της Λάρισας.

Τέλος, συνεχίζονται οι περιπολίες από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν οι μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος - η 1η, η 2η, η 7η και η 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει στην περιοχή για εντοπισμό από αέρος ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ υπενθυμίζεται ότι ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ μετέβη στην περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

rigma-ellassona-03.jpg
Το σημείο που βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού


rigma-ellassona-05.jpg
Το σημείο που βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού
rigma-ellassona-02.jpg
Στο σημείο υπάρχει και σεισμολογικός σταθμός του ΑΠΘ, καθώς το ρήγμα έχει απασχολήσει και στο παρελθόν

Απεγκλωβισμοί και ζημιές

Ένα σπίτι κατέρρευσε από τη σεισμική δόνηση με αποτέλεσμα στο εσωτερικό του να εγκλωβιστεί ένα άτομο. Ο 80χρονος άνδρας που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα, εγκλωβίστηκε στο σπίτι του στο Μεσοχώρι Ελασσόνας όταν κατέρρευσε ένας τοίχος και  απεγκλωβίστηκε με τη συνδρομή της πυροσβεστικής. Συνολικά έξι άτομα έχουν ήδη απεγκλωβιστεί από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο Μεσοχώρι και την περιοχή της Μαγούλας.

Τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στο Μεσοχώρι του δήμου Ελασσόνας. Οι ζημιές που σημειώθηκαν αφορούν σε πτώσεις τμημάτων σε τοίχους αλλά και σε σημαντικές ρωγμές σε αρκετές περιπτώσεις. Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στους δρόμους και αναμένουν οδηγίες από τον Δήμο και την πολιτική προστασία.

Σημαντικές ζημιές έχουν καταγραφεί και στο Κουτσόχερο της Λάρισας εξαιτίας του ισχυρού σεισμού.

Ήδη έχουν καταγραφεί ζημιές σε αρκετά σπίτια, κυρίως παλαιάς κατασκευής, όπως και κατάρρευση εξωτερικού τοίχου τμήματος της εκκλησίας του χωριού.

Επίσης κλιμάκιο του τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας που ήλεγξε την γέφυρα Κουτσόχερου στον Πηνειό δεν διαπίστωσε εμφανή προβλήματα στατικότητας, αλλά συνιστάται η προσεκτική κίνηση οχημάτων μέχρι 3,5 τόνους και με χαμηλή ταχύτητα.

Ζημιές και στα Τρίκαλα

Και στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων καταγράφονται ζημιές από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ.

Ζημιές έχουν αναφερθεί σε σπίτια και κτίρια κυρίως στον Δήμο Φαρκαδόνας, αλλά και στους οικισμούς Ζάρκο, Πηνειάδα, Παναγίτσα, Γριζάνο, Οιχαλεία και Πετρωτό. σύμφωνα με τον αντιπεριφερειιάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη.

Συνεργεία των Τεχνικών Υπηρεσιών ήδη έχουν μεταβεί στην περιοχή και εξετάζουν τα κτίρια.

Από τις 5 το απόγευμα στα Τρίκαλα πραγματοποιείται σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας των Τρικάλων για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση στην περιοχή.

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι σεισμολόγοι την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή του Τυρνάβου και της Ελασσόνας. Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού ίδιου μεγέθους με τον σημερινό των 6 ρίχτερ προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί. Μάλιστα ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και μείνει έξω από τα σπίτια του για κάποιες ώρες. Στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών μαζί με κλιμάκια μηχανικών ετοιμάζονται να μεταβούν στην περιοχή.

Σκορδίλης: Στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή

Το μέγεθος του σημερινού σεισμού στην περιοχή της Ελασσόνας (6 Ρίχτερ) βρίσκεται στο όριο, περίπου, των σεισμών που εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή, δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης.

«Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ. «Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό», σημείωσε ο κ. Σκορδίλης και σημείωσε πως «υπήρξαν και αρκετοί μετασεισμοί με αρκετά μεγάλα μεγέθη, γεγονός που είναι λογικό». Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ, ο μεγαλύτερος -μέχρι στιγμής- μετασεισμός έγινε στις 12.34 και το μέγεθός του ήταν 4,8 Ρίχτερ.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, την ώρα του μεγάλου σεισμού βρισκόταν στο γραφείο και αναγκάστηκε να μπει κάτω από αυτό για να προστατευθεί. 

La Repubblica: Αισθητός σε Τίρανα, Ποντγκόριτσα, Πρίστινα και Σκόπια ο σεισμός

Σε εκτενές ρεπορτάζ, η ιταλική La Repubblica κάνει λόγο για σεισμό που έγινε αιθητός σε Τίρανα, Ποντγκόριτσα, Πρίστινα και Σκόπια.

la-repubblica-seismos-sti-larisa.jpg

Αναστάτωση στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε ο σεισμός και στη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Σε πολλά σχολεία οι εκπαιδευτικοί έβγαλαν τα παιδιά από τις σχολικές αίθουσες και παρέμειναν μαζί τους στο προαύλιο -όπως στο 29ο Χαριλάου (φωτ.)

seismos-larisa-mathites-xarilaou-karapanagiwtidou.jpg


Κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή

Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνουν στην περιοχή του σεισμού στη Θεσσαλία, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση.

Στην περιοχή μεταβαίνουν, επίσης, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης.

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του μεγάρου Μαξίμου, από το Γραφείο του Πρωθυπουργού υπήρξε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, και τους δημάρχους της περιοχής ενώ υπάρχει, επίσης, διαρκής επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Κινητοποίηση και καταγραφή ζημιών

Μετά τη σεισμική δόνηση που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Ελασσόνας, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί ζημιές σε μια οικία στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας από όπου απεγκλωβίστηκε ο 80χρονος, καθώς και σε ένα σχολείο στην περιοχή Δαμάσι Τυρνάβου.

Ζημιές έχουν σημειωθεί σε παλιά σπίτια στην περιοχή της Ελασσόνας και συγκεκριμένα στα χωριά που βρίσκονται Νότια του Δήμου Τυρνάβου. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη η πυροσβεστική και κλιμάκιο του Δήμου συνεχίζοντας τις έρευνες για ζημιές. Ζημιές έχει υποστεί και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Δήμου Τυρνάβου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ζημιές καταγράφονται στην είσοδο της εκκλησίας καθώς έχει πέσει τμήμα της πρόσοψης του ναού.

Πραγματοποιούνται περιπολίες από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις, ενώ Ε/Π του ΠΣ μεταβαίνει στην περιοχή για εναέρια επιτήρηση και έλεγχο.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, τέθηκαν σε επιφυλακή όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και η 1η, 2η, 7η και 8η ΕΜΑΚ, ενώ ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος μεταβαίνει στο σημείο που εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση για τον συντονισμό των δυνάμεων.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας απευθύνει συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία -Ενεργοποιήθηκε το γενικό σχέδιο "Εγκέλαδος"

Σε αυξημένη ετοιμότητα και πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έπειτα από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή για άμεση παροχή βοήθειας εφόσον χρειαστεί, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο “Εγκέλαδος” για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και ;Aμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών.

Άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), ενώ η 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και δυνάμεις τους κινούνται προς την περιοχή.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας

Με επίσημη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώθηκε στις 3:00 μ.μ. ότι:

- Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά περιστατικά τραυματισμών.

- Σημειώθηκαν υλικές ζημιές.

- Δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόβλεψη για μεγάλο μετασεισμό. Οι ειδικοί παρακολουθούν το φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και ενημερώνουν.

- Οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν τις επόμενες ώρες σε ανοικτούς χώρους.

- Συστήνεται σε όλους ψυχραιμία.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ενεργοποιήσει τον μηχανισμό σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» (Δήμοι,Υπηρεσίες και εθελοντικές οργανώσεις) και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τα συναρμόδια υπουργεία.

seismos-elassona-thessalia.jpg

23872268.jpg



Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν οι σεισμογράφοι στις 20:24 στην περιοχή Μεσοχωρίου της Ελασσόνας.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στο Μεσοχώρι, τόνισε στο makthes.gr ότι και αυτή η δόνηση «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» και εντάσσεται στο πλαίσιο των μετασεισμών. Μάλιστα «αν έχουμε τέτοιους σεισμούς, εκτονώνεται σταδιακά η κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Παράλληλα, οι πολίτες παραμένουν ψύχραιμοι, ωστόσο για ψυχολογικούς λόγους, κυρίως, παραμένουν εκτός των σπιτιών τους, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα. Ακόμη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε στο makthes.gr ότι η επιθεώρηση των σπιτιών θα ξεκινήσει από αύριο, Πέμπτη. Πάντως εκ πρώτης όψεως, ζημιές φαίνεται να έχουν υποστεί μόνο τα παλιά σπίτια και σε σπάνιες περιπτώσεις κάποια καινούργια, συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας. 

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκ μέρους των φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, η νέα ισχυρή δόνηση, μεγέθους 5,2 Ρίχτερ, σημειώθηκε σε απόσταση 240 χλμ ΒΔ της Αθήνας, με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 22 χλμ ΝΝΔ της Ελασσόνας.

Το γεωγραφικό πλάτος είναι 39.7179 Βόρεια και το γεωγραφικό μήκος 22.0802 Ανατολικά.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα προηγήθηκαν και άλλοι ισχυροί μετασεισμοί μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ισχυρή σεισμική δόνηση με επίκεντρο τον Τύρναβο Λάρισας ταρακούνησε σχεδόν όλη την ηπειρωτική χώρα. Ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,9 ρίχτερ -που λίγο μετά την καταγραφή αναθεωρήθηκε στα 6 Ρίχτερ- έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλο μέρος της χώρας αλλά και σε βαλκανικές χώρες, στα παράλια της Τουρκίας και στην Ιταλία. Αιτία ήταν το μικρό εστιακό βάθος του που υπολογίζεται στα 7,8 χλμ. Το επίκεντρο της δόνησης ήταν 21 χλμ νότιο-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας.

seismos.jpg

Κινητοποιήθηκε η Πολιτική Προστασία

Εν τω μεταξύ, τις δράσεις και τις ενέργειες που πραγματοποίησε, αναφέρει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζοντας πως η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της για την παροχή κάθε συνδρομής προς τους κατοίκους ήταν άμεση.

Συγκεκριμένα, άμεσα συνεκλήθη ευρεία σύσκεψη στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο που συγκροτήθηκε στο στρατόπεδο «Σχοινά» στην περιοχή του Τυρνάβου, με συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Λιβάνιο, παρουσία του γενικού γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, του Εθνικού Διοικητή Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιου Δημακογιάννη, του υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Ιάκωβου Κλεφτοσπύρου, καθώς και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, εθελοντές), σε διαρκή επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου.

Σημειώνεται, ότι ήδη τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους. Οι κάτοικοι της περιοχής που επιθυμούν να μεταβούν στις εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες, παρακαλούνται να επικοινωνούν με τους δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας. Επιπλέον, η Πολιτική Προστασία μεταφέρει στην περιοχή 100 σκηνές, 10 γεννήτριες, 2.000 κουβέρτες, 200 υπνόσακους, 500 κρεβάτια και λοιπό υλικό, ενώ 150 σκηνές έχουν ήδη διατεθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και 32 από τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την προσωρινή φιλοξενία πληγέντων από τον σεισμό.

Σημειώθηκαν επίσης μικρής έκτασης βλάβες στην ηλεκτροδότηση, ενώ άμεσα ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Επιπλέον, το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, έχει δεχθεί από την ώρα του σεισμού ογδόντα (80) κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μία απομάκρυνση ηλικιωμένου από την οικία του, στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας, δύο απομακρύνσεις ηλικιωμένων από την οικία τους στην περιοχή Μαγούλα Ελασσόνας και πενήντα παροχές βοηθείας που αφορούν σε μεταφορές ηλικιωμένων και ασθενών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, καθώς και σε απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες στην πόλη της Λάρισας.

Τέλος, συνεχίζονται οι περιπολίες από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν οι μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος - η 1η, η 2η, η 7η και η 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει στην περιοχή για εντοπισμό από αέρος ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ υπενθυμίζεται ότι ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ μετέβη στην περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

rigma-ellassona-03.jpg
Το σημείο που βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού


rigma-ellassona-05.jpg
Το σημείο που βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού
rigma-ellassona-02.jpg
Στο σημείο υπάρχει και σεισμολογικός σταθμός του ΑΠΘ, καθώς το ρήγμα έχει απασχολήσει και στο παρελθόν

Απεγκλωβισμοί και ζημιές

Ένα σπίτι κατέρρευσε από τη σεισμική δόνηση με αποτέλεσμα στο εσωτερικό του να εγκλωβιστεί ένα άτομο. Ο 80χρονος άνδρας που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα, εγκλωβίστηκε στο σπίτι του στο Μεσοχώρι Ελασσόνας όταν κατέρρευσε ένας τοίχος και  απεγκλωβίστηκε με τη συνδρομή της πυροσβεστικής. Συνολικά έξι άτομα έχουν ήδη απεγκλωβιστεί από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο Μεσοχώρι και την περιοχή της Μαγούλας.

Τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στο Μεσοχώρι του δήμου Ελασσόνας. Οι ζημιές που σημειώθηκαν αφορούν σε πτώσεις τμημάτων σε τοίχους αλλά και σε σημαντικές ρωγμές σε αρκετές περιπτώσεις. Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στους δρόμους και αναμένουν οδηγίες από τον Δήμο και την πολιτική προστασία.

Σημαντικές ζημιές έχουν καταγραφεί και στο Κουτσόχερο της Λάρισας εξαιτίας του ισχυρού σεισμού.

Ήδη έχουν καταγραφεί ζημιές σε αρκετά σπίτια, κυρίως παλαιάς κατασκευής, όπως και κατάρρευση εξωτερικού τοίχου τμήματος της εκκλησίας του χωριού.

Επίσης κλιμάκιο του τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας που ήλεγξε την γέφυρα Κουτσόχερου στον Πηνειό δεν διαπίστωσε εμφανή προβλήματα στατικότητας, αλλά συνιστάται η προσεκτική κίνηση οχημάτων μέχρι 3,5 τόνους και με χαμηλή ταχύτητα.

Ζημιές και στα Τρίκαλα

Και στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων καταγράφονται ζημιές από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ.

Ζημιές έχουν αναφερθεί σε σπίτια και κτίρια κυρίως στον Δήμο Φαρκαδόνας, αλλά και στους οικισμούς Ζάρκο, Πηνειάδα, Παναγίτσα, Γριζάνο, Οιχαλεία και Πετρωτό. σύμφωνα με τον αντιπεριφερειιάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη.

Συνεργεία των Τεχνικών Υπηρεσιών ήδη έχουν μεταβεί στην περιοχή και εξετάζουν τα κτίρια.

Από τις 5 το απόγευμα στα Τρίκαλα πραγματοποιείται σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας των Τρικάλων για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση στην περιοχή.

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι σεισμολόγοι την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή του Τυρνάβου και της Ελασσόνας. Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού ίδιου μεγέθους με τον σημερινό των 6 ρίχτερ προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί. Μάλιστα ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και μείνει έξω από τα σπίτια του για κάποιες ώρες. Στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών μαζί με κλιμάκια μηχανικών ετοιμάζονται να μεταβούν στην περιοχή.

Σκορδίλης: Στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή

Το μέγεθος του σημερινού σεισμού στην περιοχή της Ελασσόνας (6 Ρίχτερ) βρίσκεται στο όριο, περίπου, των σεισμών που εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή, δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης.

«Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ. «Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό», σημείωσε ο κ. Σκορδίλης και σημείωσε πως «υπήρξαν και αρκετοί μετασεισμοί με αρκετά μεγάλα μεγέθη, γεγονός που είναι λογικό». Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ, ο μεγαλύτερος -μέχρι στιγμής- μετασεισμός έγινε στις 12.34 και το μέγεθός του ήταν 4,8 Ρίχτερ.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, την ώρα του μεγάλου σεισμού βρισκόταν στο γραφείο και αναγκάστηκε να μπει κάτω από αυτό για να προστατευθεί. 

La Repubblica: Αισθητός σε Τίρανα, Ποντγκόριτσα, Πρίστινα και Σκόπια ο σεισμός

Σε εκτενές ρεπορτάζ, η ιταλική La Repubblica κάνει λόγο για σεισμό που έγινε αιθητός σε Τίρανα, Ποντγκόριτσα, Πρίστινα και Σκόπια.

la-repubblica-seismos-sti-larisa.jpg

Αναστάτωση στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε ο σεισμός και στη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Σε πολλά σχολεία οι εκπαιδευτικοί έβγαλαν τα παιδιά από τις σχολικές αίθουσες και παρέμειναν μαζί τους στο προαύλιο -όπως στο 29ο Χαριλάου (φωτ.)

seismos-larisa-mathites-xarilaou-karapanagiwtidou.jpg


Κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή

Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνουν στην περιοχή του σεισμού στη Θεσσαλία, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση.

Στην περιοχή μεταβαίνουν, επίσης, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης.

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του μεγάρου Μαξίμου, από το Γραφείο του Πρωθυπουργού υπήρξε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, και τους δημάρχους της περιοχής ενώ υπάρχει, επίσης, διαρκής επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Κινητοποίηση και καταγραφή ζημιών

Μετά τη σεισμική δόνηση που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Ελασσόνας, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί ζημιές σε μια οικία στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας από όπου απεγκλωβίστηκε ο 80χρονος, καθώς και σε ένα σχολείο στην περιοχή Δαμάσι Τυρνάβου.

Ζημιές έχουν σημειωθεί σε παλιά σπίτια στην περιοχή της Ελασσόνας και συγκεκριμένα στα χωριά που βρίσκονται Νότια του Δήμου Τυρνάβου. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη η πυροσβεστική και κλιμάκιο του Δήμου συνεχίζοντας τις έρευνες για ζημιές. Ζημιές έχει υποστεί και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Δήμου Τυρνάβου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ζημιές καταγράφονται στην είσοδο της εκκλησίας καθώς έχει πέσει τμήμα της πρόσοψης του ναού.

Πραγματοποιούνται περιπολίες από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις, ενώ Ε/Π του ΠΣ μεταβαίνει στην περιοχή για εναέρια επιτήρηση και έλεγχο.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, τέθηκαν σε επιφυλακή όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και η 1η, 2η, 7η και 8η ΕΜΑΚ, ενώ ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος μεταβαίνει στο σημείο που εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση για τον συντονισμό των δυνάμεων.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας απευθύνει συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία -Ενεργοποιήθηκε το γενικό σχέδιο "Εγκέλαδος"

Σε αυξημένη ετοιμότητα και πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έπειτα από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή για άμεση παροχή βοήθειας εφόσον χρειαστεί, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο “Εγκέλαδος” για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και ;Aμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών.

Άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), ενώ η 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και δυνάμεις τους κινούνται προς την περιοχή.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας

Με επίσημη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώθηκε στις 3:00 μ.μ. ότι:

- Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά περιστατικά τραυματισμών.

- Σημειώθηκαν υλικές ζημιές.

- Δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόβλεψη για μεγάλο μετασεισμό. Οι ειδικοί παρακολουθούν το φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και ενημερώνουν.

- Οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν τις επόμενες ώρες σε ανοικτούς χώρους.

- Συστήνεται σε όλους ψυχραιμία.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ενεργοποιήσει τον μηχανισμό σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» (Δήμοι,Υπηρεσίες και εθελοντικές οργανώσεις) και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τα συναρμόδια υπουργεία.

seismos-elassona-thessalia.jpg

23872268.jpg



ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία