ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ηλεκτρικά πατίνια made in Thessaloniki στο δρόμο του... delivery (Φωτό, Video)

Οι Θεσσαλονικείς που κατασκεύασαν τον στόλο γνωστής εταιρίας παροχής υπηρεσιών delivery μιλούν στο makthes.gr

 31/01/2022 16:18

Ηλεκτρικά πατίνια made in Thessaloniki στο δρόμο του... delivery (Φωτό, Video)

Βαγγέλης Στολάκης

«Φαΐ… πατίνι». Οι δυο λέξεις θα μπορούσαν να εκφράσουν παραφράζοντας την έκφραση «ζωή πατίνι» το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεγάλης εταιρίας υπηρεσιών delivery με την Βορειοελλαδίτη start up εταιρία «Elektronio» που έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη και ειδικεύεται στην δημιουργία εξατομικευμένων ηλεκτροκίνητων οχημάτων. 

Τα ηλεκτρικά πατίνια της Elektronio τα γνωρίσαμε εδώ και χρόνια από τους δυο δημιουργούς της εταιρίας, τον Παντελή Ζάρκο και την Άννα Χλιούρα οι οποίοι «οργώνουν» την πόλη: την Νέα Παραλία, τα Κάστρα, την Τσιμισκή και κάθε άλλη γωνιά της Θεσσαλονίκης. Η εταιρία που ειδικεύεται στα ηλεκτρικά οχήματα μικροκινητικότητας πρόσφατα ολοκλήρωσε το μεγάλο της πρότζεκτ. Την κατασκευή ενός στόλου ηλεκτρικών πατινιών για την Efood προκειμένου να συνδράμει στις υπηρεσίες που προσφέρει. 

iakovos-4222-STkN8.jpg

Photo Credits: Iakovos Ioannidis


Τα εν λόγω πατίνια, ανήκουν στο μοντέλο Patin-e της Elektronio και κατασκευάστηκαν εξ’ αρχής στο χέρι, ένα προς ένα. Ο Παντελής Ζάρκος και η Άννα Χλιούρα μιλούν στο makthes.gr για το έργο, το οποίο χαρακτηρίζουν «μεγάλη πρόκληση», την καινοτόμα εταιρία τους και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Πόσο εύκολη ή… δύσκολη υπόθεση ήταν η κατασκευή των συγκεκριμένων πατινιών; Ποσο χρόνο πήρε και ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους;

Παντελής Ζάρκος: H κατασκευή ενός εξατομικευμένου στόλου ηλεκτρικών πατινιών για την Efood για να συνδράμει στην υπηρεσία delivery της εταιρίας δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε δύσκολη υπόθεση. Περισσότερο ήταν για εμάς μία μεγάλη πρόκληση καθώς κάποια στοιχεία της στην πορεία της παραγγελίας μας δυσκόλεψαν. Πρώτα από όλα ήταν ο όγκος δουλειάς καθώς για πρώτη φορά είχα να παράγουμε ένα τόσο μεγάλο έργο ως εταιρία και δεύτερον ήταν το timing της παραγγελίας. Η υλοποίηση αυτής μας βρήκε εν μέσω πανδημίας σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση για εμάς αλλά και για τους προμηθευτές μας. Μπορείς εμείς να είχαμε οργανωθεί όσο γίνεται καλύτερα για να ανταπεξέλθουμε αλλά ταυτόχρονα στην ποδηλατική βιομηχανία υπήρχε μεγάλη έλλειψη ανταλλακτικών και καθυστερήσεις στις προμήθειες. Αυτό επηρέασε και την υλοποίηση αυτή της παραγγελίας, η οποία απαιτεί χονδρικά έξι μήνες περίπου για να πραγματοποιηθεί. Στόχος μας είναι μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση στον κλάδο μας- υπολογίζουμε περίπου την άνοιξη του 2022 να οργανώνουμε καλύτερα κύκλους παραγωγής μικρής κλίμακας και να προσπαθήσουμε να μειώσουμε και άλλο τους χρόνους παράδοσης μας. Τα οχήματα μας συμμορφώνονται γενικά με την Ευρωπαϊκή Οδηγία και συγκεκριμένα τα πατίνια μας, εναρμονίζονται με τη νέα ελληνική νομοθεσία για τη μικροκινητικότητα, οπότε η ταχύτητά τους περιορίζεται στα 25km/h. Eπίσης, ο συγκεκριμένος στόλος διαθέτει πατίνια με δύο μπαταρίες για μεγαλύτερη αυτονομία. Όλος ο στόλος είναι χειροποίητος, δημιουργήθηκε στο εργαστήριο μας, τα πατίνια είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο για να δώσουμε ένα ελαφρύ αποτέλεσμα αλλά παράλληλα να εξασφαλίσουμε μία στιβαρή κατασκευή ενώ όλα τα περιφερειακά των πατινιών προερχόνται από τον τομέα των ποδηλάτων για να προσφέρουμε μία ποιότητα κύλισης και εξαιρετικό φρενάρισμα. Εστιάζουμε πολύ στην άνεση του αναβάτη, για αυτό έχουμε τοποθετήσει και την ανάρτηση στο πίσω μέρος του πατινιού. Επίσης, έχουμε ένα άνετο deck όπου ο αναβάτης μπορεί να τοποθετήσει τα πόδια του είτε το ένα δίπλα από το άλλο, είτε μπρος πίσω ενώ όλο το φορτίο μπορεί να το βάλει στον εμπρόσθιο τροχό στην ειδική σχάρα ώστε να μην επιβαρύνει και άλλο την πλάτη του κατά τη διάρκεια της βάρδιας.

Ποιο μοντέλο πατινιου κατασκευάστηκε και σε τι διαφέρει αυτό από τα υπόλοιπα;

Παντελής Ζάρκος: Το μοντέλο μας στην Elektronio είναι το Patin-e και βγαίνει σε δύο εκδόσεις τη C για Commuters και τη Β που είναι η εταιρική για Business χρήση. Ενώ η έκδοση C είναι folding για να μπορείς κάποιος να τη μεταφέρει και να την αποθηκεύει εύκολα, η έκδοση B δεν είναι αναδιπλούμενη, αφού εστιάζει σε άλλα χαρακτηριστικά. Έχει μεγαλύτερο deck και σχάρα αποθήκευσης για να είναι ακόμη πιο άνετη η οδήγηση και να μεταφέρεις περισσότερο φορτίο ενώ έχει ενισχυθεί σε συγκεκριμένα σημεία το πλαίσιο για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο ύστερα από έντονη χρήση με χαμηλό κόστο συντήρησης. Επίσης, το γεγονός ότι δεν αναδιπλώνεται μας επιτρέπει να έχουμε μεγαλύτερη μπαταρία άρα μεγαλύτερη αυτονομία.

Άννα Χλιούρα: Γενικά το Patin-e της Elektronio εστιάζει σε άνεση, ασφάλεια και μεταφορά φορτίου ενώ η πλειονότητα των πατινιών τους ενδιαφέρει το portability. Εμείς θέλουμε να δείξουμε και μία άλλη χρήση του οχήματος, ως έξυπνη mini cargo λύση, ιδανική για last mile delivery.

img-1554.jpg

Photo Credits: Elektronio 

Τι αυτονομία έχουν τα συγκεκριμένα πατίνια;

Παντελής Ζάρκος: Τα συγκεκριμένα πατίνια, καθώς προορίζονται για επαγγελματική χρήση, έχουν μία πολύ μεγάλη αυτονομία, η οποία ξεπερνά τα 100km. Αυτό το επιτυγχάνουμε έχοντας δύο μπαταρίες στο πατίνι, μία ένσωματωμένη μέσα στο πλαίσιο και μία εφεδρική εξωτερική, η οποία μπορεί να συνδυάζεται και με άλλα πατίνια του στόλου και να διαμοιράζεται. Η δεύτερη ουσιαστικά είναι επικουρική και δεν είναι πάντα πάνω στο όχημα αλλά μόνο όταν ο οδηγός τη χρειαστεί στη βάρδια του. Η κύρια μπαταρία που είναι 20Ah μπορεί να μας δώσει 60-70km αυτονομία και η εφεδρική που είναι 12,5Ah μπορεί να μας προσφέρει άλλα 30km-40km περίπου.

Η ηλεκτροκίνηση και η μικροκινητικοτητα είναι κάτι που επιλέγουν οι κάτοικοι των πόλεων; Για ποιους λόγους και τι αύξηση στη ζήτηση «βλέπετε» τα τελευταία χρόνια;

Παντελής Ζάρκος: Σίγουρα ο κόσμος στρέφεται στην ηλεκτροκίνηση και στη μικροκινητικότητα για δύο λόγους. Εδώ και δύο χρόνια έχει αφενός το κίνητρο να γνωρίσει την ηλεκτροκίνηση αφού υπάρχει το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” που επιδοτεί την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Αφετέρου είναι πλέον ανάγκη η μικροκινητικότητα. Σε όσο μεγαλύτερες πόλεις ζούμε, τόσο μικρότερα οχήματα χρειαζόμαστε. Δεν υπάρχει λόγος να έχουμε όχημα για τρεις ή τέσσερις θέσεις και να το χρησιμοποιούμε μόνοι μας. Οι κάτοικοι των πόλεων στρέφονται εκεί γιατί δεν έχουν εναλλακτικές καθώς οι επιλογές μαζίκής μετακίνησης “έχουν τα θέματα τους” που διαφαίνονται πιο σημαντικά την περίοδο της πανδημίας και αναζητούν κάτι που θα τους παρέχει αυτονομία στη μετακίνησή τους. Επίσης, το κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων αρχίζει να μειώνεται οπότε γίνονται προσιτά σε μεγαλύτερη μάζα. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό γίνεται όμως “παγίδα”. Η ηλεκτροκίνηση είναι μία νέα τεχνολογία οπότε για να έχεις μία καλή εμπειρία, πρέπει να επενδύσεις χρήματα. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των εμπόρων στην Ελλάδα για να ανταποκριθεί στο αυξανόμενο trend, έσπευσε να εισάγει ό,τι βρει από την Ασία. Αυτό μερικές φορές γυρνάει μπούμερανγκ γιατί δημιουργεί κακή εικόνα και μη αξιοπιστία για τα ηλεκτρικά οχήματα στην ελληνική αγορά. Γενικά είναι πολύ δύσκολο να χτίσεις ένα καλό όνομα αλλά είναι πολύ εύκολο να το γκρεμίσεις. Αυτή η νοοτροπία έχει δημιουργήσει και αρνητικό πρόσημο ώστε κάποιοι να βλέπουν τις λύσεις μικροκινητικότητας με επιφύλαξη. Εάν εστιάσουμε στο μέλλον σε ποιοτικά ηλεκτρικά μικροοχήματα, η ζήτηση αυτή μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

Aννα Χλιούρα: Καθώς δραστηριοποιούμαστε εδώ και χρόνια και στα ηλεκτρικά ποδήλατα και πλέον και στα πατίνια, αξίζει να σημειώσουμε ότι τον τελεύταιο χρόνο υπάρχει μία μεγάλη δημοφιλία στα ηλεκτρικά πατίνια παρόλο που δε συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα επιδότησης και αυτό συμβαίνει γιατί στο ελληνικό κοινό υπάρχει μεγάλο ποσοστό που του αρέσει μία λύση που είναι αυτοκινούμενη και κατά μέσο όρο πιο οικονομική να την αποκτήσουν από το ηλεκτρικό ποδήλατο.

img-1513.jpg

Photo Credits:Elektronio 

Γιατί κάποιος να θελήσει ένα εξατομικευμένο πατίνι;

Παντελής Ζάρκος: Ενώ υπάρχουν πολλές επιλογές σε πατίνια στην αγορά, εντούτοις διαφέρουν σε λίγες λεπτομέρειες και τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως η ισχύς του κινητήρα. Κατά τα άλλα είναι όλα σχεδόν ίδια. Για εμάς, ένα πατίνι για να θεωρείται όχημα, πρέπει να ρολάρει ποιοτικά και ομάλα στο οδόστρωμα. Οπότε προσφέρουμε ένα πατίνι με μεγαλύτερους τροχούς και μεγαλύτερη άνεση για τον αναβάτη και με αποθηκευτικό χώρο. Η εξατομίκευση έρχεται τώρα για να συμπληρώσει αυτά τα χαρακτηριστικά του οχήματος μας σαν “κερασάκι στην τούρτα”. Ο εκάστοτε πελάτης έρχεται να επιλέξει από μία μεγάλη γκάμα χρωμάτων και περιφερειακών αυτό που του ταιριάζει και να προσδώσει στο όχημα το προσωπικό του στυλ που τον ξεχωρίζει από τη μάζα. Η εξατομίκευση, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στο αισθητικό κομμάτι αλλά είναι και λειτουργική. Έτσι, για παράδειγμα, οι εταιρικοί μας πελάτες εκτός από το γεγονός ότι μπορούν να αποτυπώσουν την εταιρική τους ταυτότητα πάνω στο όχημα μπορούν να το προσαρμόσουν ακριβώς στις ανάγκες τους, είτε όσον αφορά την αυτονομία, είτε όσο αφορά το φορτίο. Ουσιαστικά παίρνουν αυτό που χρειάζονται, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Άννα Χλιούρα: Καθώς εδώ βλέπουμε ως case study την E-food, η εξατομίκευση αφορούσε ην αυξημένη ανάγκη για αυτονομία που την καλύψαμε με μία δεύτερη μπαταρία, αφού η βασική έκδοση του Patin-e B έχει μία μπαταρία. Επίσης, προσαρμόστηκε ο αποθηκευτικός χώρος για να υποδέχεται την τσάντα delivery της εταιρίας που έχει επέκταση και έτσι, ο αποθηκευτικός χώρος είναι ανοιγοκλειόμενος για να ταιριάζει με την παρούσα τσάντα. Βλέπουμε ότι η εξατομίκευση δεν περιορίστηκε μόνο στο αισθητικό κομμάτι όπου το Patin-e φέρει το branding της εταιρίας αλλά γίνεται ακόμη “βαθύτερη” δουλειά.

social-4x5-48.jpg

Photo Credits: El Cocinero 

Για τη δουλειά σας στο παρελθόν βραβευτήκατε αρκετές φορές. Μιλήστε μας λίγο για τις διακρίσεις αυτές;

Παντελής Ζάρκος: Έχουμε διακριθεί πολλές φορές με το Elektronio και το καλό είναι ότι δεν έχουμε διακριθεί μόνο για ένα κομμάτι της δραστηριότητας μας. Άλλες φορές έχουμε επιβραβευθεί ως startup, άλλες φορές για τη συνεισφορά μας στο περιβάλλον, άλλες ως πρωτοβουλία γυναικείας επιχειρηματικότητας μιας και η Άννα είναι συνιδρύτρια και άλλες φορές για το business plan και την κοινωνική επίδραση. Πολλοί φορείς έχουν αντιληφθεί τη δυναμική μας και μας έχουν επιβραβεύσει. Αυτό το γεγονός δε σημαίνει τίποτα παραπάνω παρά μία ηθική τόνωση και σε καμία περίπτωση, δε μας επαναπαύει. Δεν κάναμε μία εταιρία για να παίρνει βραβεία. Μας δίνουν, όμως, δύναμη για να καινοτομούμε περισσότερο και να κυνηγάμε πάντα έναν υψηλότερο στόχο.

Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από το «EleKtronio”;

Παντελής Ζάρκος: Η φιλοσοφία πίσω από το Elektronio είναι ότι έχουμε ξεκινήσει από το 2015 με μόττο μας #reimagineyourvehicle “ξαναφαντάσου το όχημα σου”. Θέλουμε να ξαναφανταστούμε τον τρόπο μετακίνησης μας. Εμείς προσπαθούμε πάντα να έχουμε ως γνώμονα την άνεση και την ασφάλεια του αναβάτη γιατί μόνο έτσι θα έρθουν και νέοι χρήστες στην εναλλακτική μετακίνηση. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που θα τον κάνουν ουσιαστικά να φύγει από την υποτιθέμενη άνεση και ασφάλεια του αυτοκινήτου του ή κάποιου άλλου οχήματος. Εάν δεν μπορούμε να το κάνουμε να αισθάνεται το ίδιο με το βασικό του όχημα, τουλάχιστον θέλουμε να αισθάνεται στη λύση μας ασφαλής. Aπό εκεί και πέρα θέλουμε να είμαστε συνεχώς τεχνολογικά εξελιγμένοι με νέες μεθόδους κατασκευής των προϊόντων μας αλλά και με νέα υλικά, το οποίο θα φέρει και όσους τους εξιτάρουν οι νέες τεχνολογίες κοντά στο brand μας. Τέλος, θέλουμε να αναπτύσσουμε λύσεις και για ιδιώτες και για εταιρίες αφού η χώρα μας διαθέτει ένα πολύ ωραίο κλίμα ιδανικό για να υποδεχτεί νέες εφαρμογές αστικής μετακίνησης που αφορούν το ποδήλατο όλο το χρόνο. Με το Elektronio θέλουμε να μεταδώσουμε αυτό το mindset που έχουν υιοθετήσει αρχικά εμείς ως ιδρυτές. Θέλουμε, λοιπόν, να βάλουμε το λιθαράκι μας για μία πιο βιώσιμη πόλη ακόμη και με πατίνι ή ποδήλατο που πολλοί δεν το θεωρούν ασφαλές. Εμείς δουλεύουμε εντατικά για να τα κάνουμε πιο ασφαλή!

Άννα Χλιούρα: Τέλος, επιπρόσθετος στόχος είναι να καλύπτουμε ανάγκες και εκείνων που οι ευρείες λύσεις αγοράς τις αμελούν. Εξυπηρετούμε με λύσεις μας για παράδειγμα και εκείνους που δεν μπορούν να ποδηλατήσουμε σε μία συμβατική λύση για λόγους υγείας. Θέλουμε ένα νέο αστικό πληθυσμό στην βιώσιμη μετακίνηση! Έχουμε το τετράπτυχο, άνεση, ασφάλεια, αποθηκευτικοί χώροι και εξατομίκευση.

img-0740.jpg

Photo Credits: Elektronio

«Φαΐ… πατίνι». Οι δυο λέξεις θα μπορούσαν να εκφράσουν παραφράζοντας την έκφραση «ζωή πατίνι» το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεγάλης εταιρίας υπηρεσιών delivery με την Βορειοελλαδίτη start up εταιρία «Elektronio» που έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη και ειδικεύεται στην δημιουργία εξατομικευμένων ηλεκτροκίνητων οχημάτων. 

Τα ηλεκτρικά πατίνια της Elektronio τα γνωρίσαμε εδώ και χρόνια από τους δυο δημιουργούς της εταιρίας, τον Παντελή Ζάρκο και την Άννα Χλιούρα οι οποίοι «οργώνουν» την πόλη: την Νέα Παραλία, τα Κάστρα, την Τσιμισκή και κάθε άλλη γωνιά της Θεσσαλονίκης. Η εταιρία που ειδικεύεται στα ηλεκτρικά οχήματα μικροκινητικότητας πρόσφατα ολοκλήρωσε το μεγάλο της πρότζεκτ. Την κατασκευή ενός στόλου ηλεκτρικών πατινιών για την Efood προκειμένου να συνδράμει στις υπηρεσίες που προσφέρει. 

iakovos-4222-STkN8.jpg

Photo Credits: Iakovos Ioannidis


Τα εν λόγω πατίνια, ανήκουν στο μοντέλο Patin-e της Elektronio και κατασκευάστηκαν εξ’ αρχής στο χέρι, ένα προς ένα. Ο Παντελής Ζάρκος και η Άννα Χλιούρα μιλούν στο makthes.gr για το έργο, το οποίο χαρακτηρίζουν «μεγάλη πρόκληση», την καινοτόμα εταιρία τους και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Πόσο εύκολη ή… δύσκολη υπόθεση ήταν η κατασκευή των συγκεκριμένων πατινιών; Ποσο χρόνο πήρε και ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους;

Παντελής Ζάρκος: H κατασκευή ενός εξατομικευμένου στόλου ηλεκτρικών πατινιών για την Efood για να συνδράμει στην υπηρεσία delivery της εταιρίας δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε δύσκολη υπόθεση. Περισσότερο ήταν για εμάς μία μεγάλη πρόκληση καθώς κάποια στοιχεία της στην πορεία της παραγγελίας μας δυσκόλεψαν. Πρώτα από όλα ήταν ο όγκος δουλειάς καθώς για πρώτη φορά είχα να παράγουμε ένα τόσο μεγάλο έργο ως εταιρία και δεύτερον ήταν το timing της παραγγελίας. Η υλοποίηση αυτής μας βρήκε εν μέσω πανδημίας σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση για εμάς αλλά και για τους προμηθευτές μας. Μπορείς εμείς να είχαμε οργανωθεί όσο γίνεται καλύτερα για να ανταπεξέλθουμε αλλά ταυτόχρονα στην ποδηλατική βιομηχανία υπήρχε μεγάλη έλλειψη ανταλλακτικών και καθυστερήσεις στις προμήθειες. Αυτό επηρέασε και την υλοποίηση αυτή της παραγγελίας, η οποία απαιτεί χονδρικά έξι μήνες περίπου για να πραγματοποιηθεί. Στόχος μας είναι μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση στον κλάδο μας- υπολογίζουμε περίπου την άνοιξη του 2022 να οργανώνουμε καλύτερα κύκλους παραγωγής μικρής κλίμακας και να προσπαθήσουμε να μειώσουμε και άλλο τους χρόνους παράδοσης μας. Τα οχήματα μας συμμορφώνονται γενικά με την Ευρωπαϊκή Οδηγία και συγκεκριμένα τα πατίνια μας, εναρμονίζονται με τη νέα ελληνική νομοθεσία για τη μικροκινητικότητα, οπότε η ταχύτητά τους περιορίζεται στα 25km/h. Eπίσης, ο συγκεκριμένος στόλος διαθέτει πατίνια με δύο μπαταρίες για μεγαλύτερη αυτονομία. Όλος ο στόλος είναι χειροποίητος, δημιουργήθηκε στο εργαστήριο μας, τα πατίνια είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο για να δώσουμε ένα ελαφρύ αποτέλεσμα αλλά παράλληλα να εξασφαλίσουμε μία στιβαρή κατασκευή ενώ όλα τα περιφερειακά των πατινιών προερχόνται από τον τομέα των ποδηλάτων για να προσφέρουμε μία ποιότητα κύλισης και εξαιρετικό φρενάρισμα. Εστιάζουμε πολύ στην άνεση του αναβάτη, για αυτό έχουμε τοποθετήσει και την ανάρτηση στο πίσω μέρος του πατινιού. Επίσης, έχουμε ένα άνετο deck όπου ο αναβάτης μπορεί να τοποθετήσει τα πόδια του είτε το ένα δίπλα από το άλλο, είτε μπρος πίσω ενώ όλο το φορτίο μπορεί να το βάλει στον εμπρόσθιο τροχό στην ειδική σχάρα ώστε να μην επιβαρύνει και άλλο την πλάτη του κατά τη διάρκεια της βάρδιας.

Ποιο μοντέλο πατινιου κατασκευάστηκε και σε τι διαφέρει αυτό από τα υπόλοιπα;

Παντελής Ζάρκος: Το μοντέλο μας στην Elektronio είναι το Patin-e και βγαίνει σε δύο εκδόσεις τη C για Commuters και τη Β που είναι η εταιρική για Business χρήση. Ενώ η έκδοση C είναι folding για να μπορείς κάποιος να τη μεταφέρει και να την αποθηκεύει εύκολα, η έκδοση B δεν είναι αναδιπλούμενη, αφού εστιάζει σε άλλα χαρακτηριστικά. Έχει μεγαλύτερο deck και σχάρα αποθήκευσης για να είναι ακόμη πιο άνετη η οδήγηση και να μεταφέρεις περισσότερο φορτίο ενώ έχει ενισχυθεί σε συγκεκριμένα σημεία το πλαίσιο για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο ύστερα από έντονη χρήση με χαμηλό κόστο συντήρησης. Επίσης, το γεγονός ότι δεν αναδιπλώνεται μας επιτρέπει να έχουμε μεγαλύτερη μπαταρία άρα μεγαλύτερη αυτονομία.

Άννα Χλιούρα: Γενικά το Patin-e της Elektronio εστιάζει σε άνεση, ασφάλεια και μεταφορά φορτίου ενώ η πλειονότητα των πατινιών τους ενδιαφέρει το portability. Εμείς θέλουμε να δείξουμε και μία άλλη χρήση του οχήματος, ως έξυπνη mini cargo λύση, ιδανική για last mile delivery.

img-1554.jpg

Photo Credits: Elektronio 

Τι αυτονομία έχουν τα συγκεκριμένα πατίνια;

Παντελής Ζάρκος: Τα συγκεκριμένα πατίνια, καθώς προορίζονται για επαγγελματική χρήση, έχουν μία πολύ μεγάλη αυτονομία, η οποία ξεπερνά τα 100km. Αυτό το επιτυγχάνουμε έχοντας δύο μπαταρίες στο πατίνι, μία ένσωματωμένη μέσα στο πλαίσιο και μία εφεδρική εξωτερική, η οποία μπορεί να συνδυάζεται και με άλλα πατίνια του στόλου και να διαμοιράζεται. Η δεύτερη ουσιαστικά είναι επικουρική και δεν είναι πάντα πάνω στο όχημα αλλά μόνο όταν ο οδηγός τη χρειαστεί στη βάρδια του. Η κύρια μπαταρία που είναι 20Ah μπορεί να μας δώσει 60-70km αυτονομία και η εφεδρική που είναι 12,5Ah μπορεί να μας προσφέρει άλλα 30km-40km περίπου.

Η ηλεκτροκίνηση και η μικροκινητικοτητα είναι κάτι που επιλέγουν οι κάτοικοι των πόλεων; Για ποιους λόγους και τι αύξηση στη ζήτηση «βλέπετε» τα τελευταία χρόνια;

Παντελής Ζάρκος: Σίγουρα ο κόσμος στρέφεται στην ηλεκτροκίνηση και στη μικροκινητικότητα για δύο λόγους. Εδώ και δύο χρόνια έχει αφενός το κίνητρο να γνωρίσει την ηλεκτροκίνηση αφού υπάρχει το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” που επιδοτεί την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Αφετέρου είναι πλέον ανάγκη η μικροκινητικότητα. Σε όσο μεγαλύτερες πόλεις ζούμε, τόσο μικρότερα οχήματα χρειαζόμαστε. Δεν υπάρχει λόγος να έχουμε όχημα για τρεις ή τέσσερις θέσεις και να το χρησιμοποιούμε μόνοι μας. Οι κάτοικοι των πόλεων στρέφονται εκεί γιατί δεν έχουν εναλλακτικές καθώς οι επιλογές μαζίκής μετακίνησης “έχουν τα θέματα τους” που διαφαίνονται πιο σημαντικά την περίοδο της πανδημίας και αναζητούν κάτι που θα τους παρέχει αυτονομία στη μετακίνησή τους. Επίσης, το κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων αρχίζει να μειώνεται οπότε γίνονται προσιτά σε μεγαλύτερη μάζα. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό γίνεται όμως “παγίδα”. Η ηλεκτροκίνηση είναι μία νέα τεχνολογία οπότε για να έχεις μία καλή εμπειρία, πρέπει να επενδύσεις χρήματα. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των εμπόρων στην Ελλάδα για να ανταποκριθεί στο αυξανόμενο trend, έσπευσε να εισάγει ό,τι βρει από την Ασία. Αυτό μερικές φορές γυρνάει μπούμερανγκ γιατί δημιουργεί κακή εικόνα και μη αξιοπιστία για τα ηλεκτρικά οχήματα στην ελληνική αγορά. Γενικά είναι πολύ δύσκολο να χτίσεις ένα καλό όνομα αλλά είναι πολύ εύκολο να το γκρεμίσεις. Αυτή η νοοτροπία έχει δημιουργήσει και αρνητικό πρόσημο ώστε κάποιοι να βλέπουν τις λύσεις μικροκινητικότητας με επιφύλαξη. Εάν εστιάσουμε στο μέλλον σε ποιοτικά ηλεκτρικά μικροοχήματα, η ζήτηση αυτή μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

Aννα Χλιούρα: Καθώς δραστηριοποιούμαστε εδώ και χρόνια και στα ηλεκτρικά ποδήλατα και πλέον και στα πατίνια, αξίζει να σημειώσουμε ότι τον τελεύταιο χρόνο υπάρχει μία μεγάλη δημοφιλία στα ηλεκτρικά πατίνια παρόλο που δε συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα επιδότησης και αυτό συμβαίνει γιατί στο ελληνικό κοινό υπάρχει μεγάλο ποσοστό που του αρέσει μία λύση που είναι αυτοκινούμενη και κατά μέσο όρο πιο οικονομική να την αποκτήσουν από το ηλεκτρικό ποδήλατο.

img-1513.jpg

Photo Credits:Elektronio 

Γιατί κάποιος να θελήσει ένα εξατομικευμένο πατίνι;

Παντελής Ζάρκος: Ενώ υπάρχουν πολλές επιλογές σε πατίνια στην αγορά, εντούτοις διαφέρουν σε λίγες λεπτομέρειες και τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως η ισχύς του κινητήρα. Κατά τα άλλα είναι όλα σχεδόν ίδια. Για εμάς, ένα πατίνι για να θεωρείται όχημα, πρέπει να ρολάρει ποιοτικά και ομάλα στο οδόστρωμα. Οπότε προσφέρουμε ένα πατίνι με μεγαλύτερους τροχούς και μεγαλύτερη άνεση για τον αναβάτη και με αποθηκευτικό χώρο. Η εξατομίκευση έρχεται τώρα για να συμπληρώσει αυτά τα χαρακτηριστικά του οχήματος μας σαν “κερασάκι στην τούρτα”. Ο εκάστοτε πελάτης έρχεται να επιλέξει από μία μεγάλη γκάμα χρωμάτων και περιφερειακών αυτό που του ταιριάζει και να προσδώσει στο όχημα το προσωπικό του στυλ που τον ξεχωρίζει από τη μάζα. Η εξατομίκευση, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στο αισθητικό κομμάτι αλλά είναι και λειτουργική. Έτσι, για παράδειγμα, οι εταιρικοί μας πελάτες εκτός από το γεγονός ότι μπορούν να αποτυπώσουν την εταιρική τους ταυτότητα πάνω στο όχημα μπορούν να το προσαρμόσουν ακριβώς στις ανάγκες τους, είτε όσον αφορά την αυτονομία, είτε όσο αφορά το φορτίο. Ουσιαστικά παίρνουν αυτό που χρειάζονται, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Άννα Χλιούρα: Καθώς εδώ βλέπουμε ως case study την E-food, η εξατομίκευση αφορούσε ην αυξημένη ανάγκη για αυτονομία που την καλύψαμε με μία δεύτερη μπαταρία, αφού η βασική έκδοση του Patin-e B έχει μία μπαταρία. Επίσης, προσαρμόστηκε ο αποθηκευτικός χώρος για να υποδέχεται την τσάντα delivery της εταιρίας που έχει επέκταση και έτσι, ο αποθηκευτικός χώρος είναι ανοιγοκλειόμενος για να ταιριάζει με την παρούσα τσάντα. Βλέπουμε ότι η εξατομίκευση δεν περιορίστηκε μόνο στο αισθητικό κομμάτι όπου το Patin-e φέρει το branding της εταιρίας αλλά γίνεται ακόμη “βαθύτερη” δουλειά.

social-4x5-48.jpg

Photo Credits: El Cocinero 

Για τη δουλειά σας στο παρελθόν βραβευτήκατε αρκετές φορές. Μιλήστε μας λίγο για τις διακρίσεις αυτές;

Παντελής Ζάρκος: Έχουμε διακριθεί πολλές φορές με το Elektronio και το καλό είναι ότι δεν έχουμε διακριθεί μόνο για ένα κομμάτι της δραστηριότητας μας. Άλλες φορές έχουμε επιβραβευθεί ως startup, άλλες φορές για τη συνεισφορά μας στο περιβάλλον, άλλες ως πρωτοβουλία γυναικείας επιχειρηματικότητας μιας και η Άννα είναι συνιδρύτρια και άλλες φορές για το business plan και την κοινωνική επίδραση. Πολλοί φορείς έχουν αντιληφθεί τη δυναμική μας και μας έχουν επιβραβεύσει. Αυτό το γεγονός δε σημαίνει τίποτα παραπάνω παρά μία ηθική τόνωση και σε καμία περίπτωση, δε μας επαναπαύει. Δεν κάναμε μία εταιρία για να παίρνει βραβεία. Μας δίνουν, όμως, δύναμη για να καινοτομούμε περισσότερο και να κυνηγάμε πάντα έναν υψηλότερο στόχο.

Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από το «EleKtronio”;

Παντελής Ζάρκος: Η φιλοσοφία πίσω από το Elektronio είναι ότι έχουμε ξεκινήσει από το 2015 με μόττο μας #reimagineyourvehicle “ξαναφαντάσου το όχημα σου”. Θέλουμε να ξαναφανταστούμε τον τρόπο μετακίνησης μας. Εμείς προσπαθούμε πάντα να έχουμε ως γνώμονα την άνεση και την ασφάλεια του αναβάτη γιατί μόνο έτσι θα έρθουν και νέοι χρήστες στην εναλλακτική μετακίνηση. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που θα τον κάνουν ουσιαστικά να φύγει από την υποτιθέμενη άνεση και ασφάλεια του αυτοκινήτου του ή κάποιου άλλου οχήματος. Εάν δεν μπορούμε να το κάνουμε να αισθάνεται το ίδιο με το βασικό του όχημα, τουλάχιστον θέλουμε να αισθάνεται στη λύση μας ασφαλής. Aπό εκεί και πέρα θέλουμε να είμαστε συνεχώς τεχνολογικά εξελιγμένοι με νέες μεθόδους κατασκευής των προϊόντων μας αλλά και με νέα υλικά, το οποίο θα φέρει και όσους τους εξιτάρουν οι νέες τεχνολογίες κοντά στο brand μας. Τέλος, θέλουμε να αναπτύσσουμε λύσεις και για ιδιώτες και για εταιρίες αφού η χώρα μας διαθέτει ένα πολύ ωραίο κλίμα ιδανικό για να υποδεχτεί νέες εφαρμογές αστικής μετακίνησης που αφορούν το ποδήλατο όλο το χρόνο. Με το Elektronio θέλουμε να μεταδώσουμε αυτό το mindset που έχουν υιοθετήσει αρχικά εμείς ως ιδρυτές. Θέλουμε, λοιπόν, να βάλουμε το λιθαράκι μας για μία πιο βιώσιμη πόλη ακόμη και με πατίνι ή ποδήλατο που πολλοί δεν το θεωρούν ασφαλές. Εμείς δουλεύουμε εντατικά για να τα κάνουμε πιο ασφαλή!

Άννα Χλιούρα: Τέλος, επιπρόσθετος στόχος είναι να καλύπτουμε ανάγκες και εκείνων που οι ευρείες λύσεις αγοράς τις αμελούν. Εξυπηρετούμε με λύσεις μας για παράδειγμα και εκείνους που δεν μπορούν να ποδηλατήσουμε σε μία συμβατική λύση για λόγους υγείας. Θέλουμε ένα νέο αστικό πληθυσμό στην βιώσιμη μετακίνηση! Έχουμε το τετράπτυχο, άνεση, ασφάλεια, αποθηκευτικοί χώροι και εξατομίκευση.

img-0740.jpg

Photo Credits: Elektronio

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία