ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η Θεσσαλονίκη… μεγαλώνει και αλλάζει με όχημα το νέο ΕΣΠΑ - Αστικές αναπλάσεις και πράσινο σε κάθε γειτονιά

Τα έργα και τις δράσεις αστικής ανάπτυξης που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» που χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ της ΠΚΜ, παρουσίασαν ο περιφερειάρχης Α. Τζιτζικώστας και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Β. Πατουλίδου

 20/07/2023 16:01

Η Θεσσαλονίκη… μεγαλώνει και αλλάζει με όχημα το νέο ΕΣΠΑ - Αστικές αναπλάσεις και πράσινο σε κάθε γειτονιά

Φανή Σοβιτσλή

Τέσσερις ακόμη δήμοι της Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Θερμαϊκού, Ωραιοκάστρου και Λαγκαδά προστίθενται στο φιλόδοξο σχεδιασμό της «Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης» του προγράμματος έργων και αστικών αναπλάσεων που άλλαξαν ήδη την εικόνα, άλλοτε υποβαθμισμένων περιοχών, σε οκτώ δήμους και θα την αναμορφώσουν άμεσα στους άλλους τέσσερις.

Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας κονδύλια του ΕΣΠΑ έκανε πράξη το όραμά της για μια νέα πόλη, πιο λειτουργική, πιο φιλική με αναπλάσεις σε… ξεχασμένες γειτονιές δήμων, με περισσότερο πράσινο και με έργα που διευκολύνουν την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών. Στην πρώτη φάση εντάχθηκαν 191 έργα, προϋπολογισμού 134 εκατ. ευρώ, κονδύλια που διπλασιάζονται με την ένταξη των νέων δήμων, οι οποίοι το επόμενο διάστημα θα κληθούν να καταθέσου προτάσεις για την αναβάθμιση των περιοχών του.

Την ένταξη των τεσσάρων νέων δήμων στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που συνολικά ανέρχονται σε 12, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας από το βήμα εκδήλωσης με θέμα «Αστική Ανάπτυξη - Αναβαθμίζουμε τις Πόλεις μας» που διοργάνωσε η ΠΚΜ στο Μέγαρο Μουσική, παρουσιάζοντας τα έργα και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ της περιφέρειας στον τομέα της αστικής ανάπτυξης, καθώς και τα οφέλη τους στην κοινωνία.

«Οι δήμοι είναι πλέον περισσότεροι και περισσότεροι είναι οι πόροι που θα διατεθούν από το νέο ΕΣΠΑ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, το οποίο αποδείχτηκε επιτυχημένο στην προγραμματική περίοδο, η οποία ολοκληρώνεται φέτος» τόνισε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Στο νέο ΕΣΠΑ η πλατεία Αριστοτέλους και το παραλιακό μέτωπο

Αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα, που αξιοποιεί πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027, ο κ Τζιτζικώστας επανάλαβε ότι θα ενταχθούν το εμβληματικό έργο της ενοποίησης του παραλιακού μετώπου μήκους 40 χλμ., από το Αγγελοχώρι ως το Καλοχώρι, η ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, η πλατεία Διοικητηρίου και το ντεκ στη νέα παραλία της πόλης. Μάλιστα είπε, πως τα έργα αυτά θα προσδώσουν μια νέα ταυτότητα στην πόλη και θα αρχίσουν αμέσως μόλις ο δήμος Θεσσαλονίκης ετοιμάσει τις σχετικές μελέτες.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα της «Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης» ο περιφερειάρχης είπε ότι ο σχεδιασμός ήδη έχει δρομολογηθεί και άρχισε να υλοποιείται πάνω σε δυο άξονες: «Πρώτον, το καλό παράδειγμα της ‘Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης’, που βλέπουμε στην πράξη ότι πετυχαίνει, εν το διατηρούμε απλώς, αλλά το διευρύνουμε στο νέο ΕΣΠΑ, εντάσσοντας ακόμα τέσσερις δήμους, Θερμαϊκού, Θέρμης, Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου. Και δεύτερον ήδη, στο νέο ΕΣΠΑ, που εγκρίθηκε μόλις πρόσφατα, φροντίσαμε στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει κάθε ελληνική οικογένεια, λόγω της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και του πληθωρισμού, να ξεκινήσουμε άμεσα τις πρώτες δράσεις για την υποστήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας».

Ήδη, όπως είπε, η ΠΚΜ αξιοποιεί 250 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό όλων των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην υγεία και την περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς. Ακόμη, εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας όλων των δομών μέριμνας, φροντίδας και αλληλεγγύης σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.

«Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με συνέπεια και μεθοδικότητα. Θα συνεχίσουμε να αλλάζουμε όχι μόνο την εικόνα, αλλά την ίδια τη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και των τοπικών επιχειρήσεων, στις γειτονιές και τις πόλεις μας» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, προσθέτοντας πως όταν άρχισε το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, στόχος ήταν να αντιμετωπιστούν με ολοκληρωμένο τρόπο οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα αστικά κέντρα και για το λόγο αυτό κατευθύνθηκαν διπλάσιοι ευρωπαϊκοί πόροι από αυτούς που προέβλεπε η Ε.Ε

Ο περιφερειάρχης έδωσε έμφαση και στην εφαρμογή στην πράξη της Μητροπολιτικής Διοίκησης στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τη συνεργασία της περιφέρειας και των δήμων. «Η “Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη” αποτελεί σήμερα πρότυπο μοντέλο λειτουργίας, πρότυπο μοντέλο συνεργασίας, αναγνωρισμένη, καλή, διεθνή πρακτική» σημείωσε και υπογράμμισε ότι σε όλα τα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας που συμμετείχαν στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, οι γειτονιές και οι πόλεις αλλάζουν, η καθημερινότητα των πολιτών βελτιώνεται και οι πόλεις γίνονται πιο φιλικές στους κατοίκους και στο περιβάλλον με περισσότερο πράσινο και δημόσιους χώρους.

3333.jpg

Πατουλίδου: Αυτό που κάναμε ήταν κατόρθωμα

Στο ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναγέννηση και αειφορική ανάπτυξη της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε την προηγούμενη περίοδο 2014 – 2020 με τους 8 δήμους του Πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και θα συνεχιστεί και την τρέχουσα περίοδο 2021-2027 με ακόμη τέσσερις αναφέρθηκε αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

«Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες ήταν πολλές, αλλά καταφέραμε να τις αντιμετωπίσουμε και να προχωρήσουμε προς την υλοποίηση των έργων. Στην πορεία αυτή, αποδείξαμε την αφοσίωσή μας και την προσήλωσή μας στην επίτευξη των στόχων μας» είπε η ίδια, προσθέτοντας ότι μέσω του προγράμματος «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» υλοποιούνται έργα που προσφέρουν μεγάλες ανάσες.

Η εικόνα σε κάθε δήμο

Δήμος Θεσσαλονίκης: Έγιναν εντυπωσιακά τα πάρκα τσέπης, μια έξυπνη ιδέα που υλοποιήθηκε και είναι απαραίτητη για την πυκνοδομημένη πόλη, ενώ εντάχθηκε η αναβάθμιση των πράσινων χώρων στην ευρύτερη περιοχή του Ιπποκράτειου

Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης: Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για το πρασίνισμα σχεδόν όλου του δήμου.

Οι παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί είναι απαραίτητες και προσφέρουν ανάσες στην περιοχή.

Δήμος Καλαμαριάς: Έχουν υλοποιηθεί πολλές παρεμβάσεις για το πράσινο. Έχουν αναβαθμιστεί όλοι οι χώροι πρασίνου στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, ενώ θα ξεκινήσει σύντομα η βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής Βότση και Κηφισιάς.

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Ένα από τα έργα που ξεχωρίζουν είναι ο περιβαλλοντικός ανασχεδιασμός της οδού Επταπυργίου και παραπλεύρων οδών και σύντομα η περιοχή θα ανανεωθεί, τα πάρκα που έγιναν και προσφέρουν πολύτιμες ανάσες στον πληθυσμό και το μνημείου για τον Ποντιακό Ελληνισμό στο Πάρκο Μνήμης Ρ.Φεραίου.

Δήμος Παύλου Μελά: Κορωνίδα αποτελεί η παρέμβαση της ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Ένας χώρος που προορίζεται να αποτελέσει ένα πράσινο σημείο αναφοράς για όλους, όχι μόνο για τον Δήμο Παύλου Μελά, αλλά για ολόκληρη τη Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη.

Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου: Έγινα παρεμβάσεις που προσανατολίζονται στην ανάπτυξη πρασίνου στις σχολικές αυλές του Δήμου, καθώς αυτό συμβάλλει στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για τα παιδιά μας και για το μέλλον τους.

Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη: Προχώρησε η σύνταξη μελέτης Πολεοδόμησης του παραλιακού τμήματος του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, με έκταση 650 στρεμμάτων, γιατί είναι ένα έργο που στοχεύει στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης πολεοδομικής οργάνωσης.

«Αυτό το έργο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα και δείχνει την οργάνωσή μας, το νοικοκύρεμά μας για να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε έργα. Έργα πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της πόλης μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας» τόνισε η κ. Πατουλίδου.

Δήμος Δέλτα: Σχεδιάζεται η παρέμβαση της αναβάθμισης του Δυτικού παράκτιου μετώπου. Η αναγκαιότητα αυτού το έργου, η εξυγίανση του παραλιακού μετώπου είναι ενθαρρυντικά βήματα προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η ΠΚΜ. Πρόκειται για ένα έργο που προσθέτει αξία στην περιοχή και θα δώσει τη δυνατότητα σύντομα όλοι οι πολίτες να απολαύσουν αυτό «περιβαλλοντικό διαμάντι».

Kαίτεζίδης - Κυρίζογλου: Υποδειγματική συνεργασία

To παρών στην εκδήλωση έδωσαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

«Δεν είναι αυτονόητο σε κάθε περιφέρεια της χώρας να είναι σε απόλυτη και αγαστή συνεργασία ο πρώτος με το δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης και αντιστρόφως» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου και πρόσθεσε «σε μας όμως γίνεται πράξη συνέχεια. Όλα αυτά τα χρόνια συνομιλούμε σχεδιάζουμε από κοινού και έχουμε, φύγει από την αντίληψη του εγώ και έχουμε καθιερώσει το εμείς. Όλοι μαζί για να έχουμε ισόχρονο και σύγχρονο ρυθμό υλοποίησης έργων».

Αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο, το project της ενοποίησης του παραθαλάσσιου μετώπου, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι, ενώ εξήρε την προσπάθεια και τη βούληση τη ΠΚΜ να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ και να το υλοποιήσει. «Θα συνεχίσουμε την καλή συνεργασία και στη νέα προγραμματική περίοδο για να αναπτυχθούν όλοι οι δήμοι δίκαια και ισόρροπα για το καλό της Θεσσαλονίκης» υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου.

aaa.jpg

Στη μεγάλη εικόνα του προγράμματος εστίασε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη κ. Καϊτεζίδης, τονίζοντας ότι το εν λόγω πρόγραμμα διαφοροποιείται σε σχέση με άλλα, και αυτό, γιατί, όπως είπε, «δεν μας επιβλήθηκε. Είναι σημαντικό να μην σου φορέσουν καπέλο το να σχεδιάζεις για την περιοχή σου».

Μίλησε για το πόσο σημαντική είναι η συνεργασία για το σχεδιασμό των έργων και πόσο χρήσιμο το γεγονός η πρωτοβουλία να δίνεται στους αιρετούς του πρώτου βαθμού της αυτοδιοίκησης. «Το πρόγραμμα Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη ήταν δημοκρατικό με τον τρόπο που σχεδιάστηκε, είχε απόλυτη διαφάνεια κάτι που έχουμε ανάγκη όλοι, αλλά και σεβασμό στις ανάγκες των κατά τόπους περιοχών» σημείωσε ο κ. Καϊτεζίδης.

Αναφέρθηκε και στο μοντέλο συνεργασία μεταξύ περιφέρειας και δήμων, λέγοντας πως «πρέπει να γίνει καλή πρακτική. Το καλό παράδειγμα το έδωσε ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι που συνεργάστηκαν και σχεδίασαν από κοινού τα έργα» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, ενώ μετέφερε την ικανοποίηση των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας για αυτό το μοντέλο συνεργασίας, που όπως τόνισε, πρέπει να προκριθεί.

«H συνεργασία των 38 Δήμων με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι υποδειγματική. Είναι μια καλή πρακτική που θα πρέπει να την δουν στην Ελλάδα και οι άλλες περιφέρειες, πώς μπορούν η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και οι δήμοι να συνεργαστούν με την περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ με ωφελούμενους τους 8 δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Με την πρωτοβουλία όμως του περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα διπλασιάστηκε και φτάνει τα 200 εκατομμύρια» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και πρόσθεσε "Θα ενώσουμε δυνάμεις για να κάνουμε την υπέρβαση και με επιμονή και προσήλωση στους στόχους μας θα πετύχουμε ακόμη περισσότερα».

Τέσσερις ακόμη δήμοι της Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Θερμαϊκού, Ωραιοκάστρου και Λαγκαδά προστίθενται στο φιλόδοξο σχεδιασμό της «Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης» του προγράμματος έργων και αστικών αναπλάσεων που άλλαξαν ήδη την εικόνα, άλλοτε υποβαθμισμένων περιοχών, σε οκτώ δήμους και θα την αναμορφώσουν άμεσα στους άλλους τέσσερις.

Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας κονδύλια του ΕΣΠΑ έκανε πράξη το όραμά της για μια νέα πόλη, πιο λειτουργική, πιο φιλική με αναπλάσεις σε… ξεχασμένες γειτονιές δήμων, με περισσότερο πράσινο και με έργα που διευκολύνουν την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών. Στην πρώτη φάση εντάχθηκαν 191 έργα, προϋπολογισμού 134 εκατ. ευρώ, κονδύλια που διπλασιάζονται με την ένταξη των νέων δήμων, οι οποίοι το επόμενο διάστημα θα κληθούν να καταθέσου προτάσεις για την αναβάθμιση των περιοχών του.

Την ένταξη των τεσσάρων νέων δήμων στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που συνολικά ανέρχονται σε 12, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας από το βήμα εκδήλωσης με θέμα «Αστική Ανάπτυξη - Αναβαθμίζουμε τις Πόλεις μας» που διοργάνωσε η ΠΚΜ στο Μέγαρο Μουσική, παρουσιάζοντας τα έργα και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ της περιφέρειας στον τομέα της αστικής ανάπτυξης, καθώς και τα οφέλη τους στην κοινωνία.

«Οι δήμοι είναι πλέον περισσότεροι και περισσότεροι είναι οι πόροι που θα διατεθούν από το νέο ΕΣΠΑ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, το οποίο αποδείχτηκε επιτυχημένο στην προγραμματική περίοδο, η οποία ολοκληρώνεται φέτος» τόνισε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Στο νέο ΕΣΠΑ η πλατεία Αριστοτέλους και το παραλιακό μέτωπο

Αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα, που αξιοποιεί πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027, ο κ Τζιτζικώστας επανάλαβε ότι θα ενταχθούν το εμβληματικό έργο της ενοποίησης του παραλιακού μετώπου μήκους 40 χλμ., από το Αγγελοχώρι ως το Καλοχώρι, η ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, η πλατεία Διοικητηρίου και το ντεκ στη νέα παραλία της πόλης. Μάλιστα είπε, πως τα έργα αυτά θα προσδώσουν μια νέα ταυτότητα στην πόλη και θα αρχίσουν αμέσως μόλις ο δήμος Θεσσαλονίκης ετοιμάσει τις σχετικές μελέτες.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα της «Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης» ο περιφερειάρχης είπε ότι ο σχεδιασμός ήδη έχει δρομολογηθεί και άρχισε να υλοποιείται πάνω σε δυο άξονες: «Πρώτον, το καλό παράδειγμα της ‘Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης’, που βλέπουμε στην πράξη ότι πετυχαίνει, εν το διατηρούμε απλώς, αλλά το διευρύνουμε στο νέο ΕΣΠΑ, εντάσσοντας ακόμα τέσσερις δήμους, Θερμαϊκού, Θέρμης, Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου. Και δεύτερον ήδη, στο νέο ΕΣΠΑ, που εγκρίθηκε μόλις πρόσφατα, φροντίσαμε στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει κάθε ελληνική οικογένεια, λόγω της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και του πληθωρισμού, να ξεκινήσουμε άμεσα τις πρώτες δράσεις για την υποστήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας».

Ήδη, όπως είπε, η ΠΚΜ αξιοποιεί 250 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό όλων των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην υγεία και την περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς. Ακόμη, εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας όλων των δομών μέριμνας, φροντίδας και αλληλεγγύης σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.

«Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με συνέπεια και μεθοδικότητα. Θα συνεχίσουμε να αλλάζουμε όχι μόνο την εικόνα, αλλά την ίδια τη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και των τοπικών επιχειρήσεων, στις γειτονιές και τις πόλεις μας» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, προσθέτοντας πως όταν άρχισε το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, στόχος ήταν να αντιμετωπιστούν με ολοκληρωμένο τρόπο οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα αστικά κέντρα και για το λόγο αυτό κατευθύνθηκαν διπλάσιοι ευρωπαϊκοί πόροι από αυτούς που προέβλεπε η Ε.Ε

Ο περιφερειάρχης έδωσε έμφαση και στην εφαρμογή στην πράξη της Μητροπολιτικής Διοίκησης στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τη συνεργασία της περιφέρειας και των δήμων. «Η “Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη” αποτελεί σήμερα πρότυπο μοντέλο λειτουργίας, πρότυπο μοντέλο συνεργασίας, αναγνωρισμένη, καλή, διεθνή πρακτική» σημείωσε και υπογράμμισε ότι σε όλα τα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας που συμμετείχαν στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, οι γειτονιές και οι πόλεις αλλάζουν, η καθημερινότητα των πολιτών βελτιώνεται και οι πόλεις γίνονται πιο φιλικές στους κατοίκους και στο περιβάλλον με περισσότερο πράσινο και δημόσιους χώρους.

3333.jpg

Πατουλίδου: Αυτό που κάναμε ήταν κατόρθωμα

Στο ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναγέννηση και αειφορική ανάπτυξη της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε την προηγούμενη περίοδο 2014 – 2020 με τους 8 δήμους του Πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και θα συνεχιστεί και την τρέχουσα περίοδο 2021-2027 με ακόμη τέσσερις αναφέρθηκε αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

«Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες ήταν πολλές, αλλά καταφέραμε να τις αντιμετωπίσουμε και να προχωρήσουμε προς την υλοποίηση των έργων. Στην πορεία αυτή, αποδείξαμε την αφοσίωσή μας και την προσήλωσή μας στην επίτευξη των στόχων μας» είπε η ίδια, προσθέτοντας ότι μέσω του προγράμματος «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» υλοποιούνται έργα που προσφέρουν μεγάλες ανάσες.

Η εικόνα σε κάθε δήμο

Δήμος Θεσσαλονίκης: Έγιναν εντυπωσιακά τα πάρκα τσέπης, μια έξυπνη ιδέα που υλοποιήθηκε και είναι απαραίτητη για την πυκνοδομημένη πόλη, ενώ εντάχθηκε η αναβάθμιση των πράσινων χώρων στην ευρύτερη περιοχή του Ιπποκράτειου

Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης: Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για το πρασίνισμα σχεδόν όλου του δήμου.

Οι παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί είναι απαραίτητες και προσφέρουν ανάσες στην περιοχή.

Δήμος Καλαμαριάς: Έχουν υλοποιηθεί πολλές παρεμβάσεις για το πράσινο. Έχουν αναβαθμιστεί όλοι οι χώροι πρασίνου στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, ενώ θα ξεκινήσει σύντομα η βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής Βότση και Κηφισιάς.

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Ένα από τα έργα που ξεχωρίζουν είναι ο περιβαλλοντικός ανασχεδιασμός της οδού Επταπυργίου και παραπλεύρων οδών και σύντομα η περιοχή θα ανανεωθεί, τα πάρκα που έγιναν και προσφέρουν πολύτιμες ανάσες στον πληθυσμό και το μνημείου για τον Ποντιακό Ελληνισμό στο Πάρκο Μνήμης Ρ.Φεραίου.

Δήμος Παύλου Μελά: Κορωνίδα αποτελεί η παρέμβαση της ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Ένας χώρος που προορίζεται να αποτελέσει ένα πράσινο σημείο αναφοράς για όλους, όχι μόνο για τον Δήμο Παύλου Μελά, αλλά για ολόκληρη τη Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη.

Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου: Έγινα παρεμβάσεις που προσανατολίζονται στην ανάπτυξη πρασίνου στις σχολικές αυλές του Δήμου, καθώς αυτό συμβάλλει στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για τα παιδιά μας και για το μέλλον τους.

Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη: Προχώρησε η σύνταξη μελέτης Πολεοδόμησης του παραλιακού τμήματος του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, με έκταση 650 στρεμμάτων, γιατί είναι ένα έργο που στοχεύει στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης πολεοδομικής οργάνωσης.

«Αυτό το έργο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα και δείχνει την οργάνωσή μας, το νοικοκύρεμά μας για να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε έργα. Έργα πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της πόλης μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας» τόνισε η κ. Πατουλίδου.

Δήμος Δέλτα: Σχεδιάζεται η παρέμβαση της αναβάθμισης του Δυτικού παράκτιου μετώπου. Η αναγκαιότητα αυτού το έργου, η εξυγίανση του παραλιακού μετώπου είναι ενθαρρυντικά βήματα προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η ΠΚΜ. Πρόκειται για ένα έργο που προσθέτει αξία στην περιοχή και θα δώσει τη δυνατότητα σύντομα όλοι οι πολίτες να απολαύσουν αυτό «περιβαλλοντικό διαμάντι».

Kαίτεζίδης - Κυρίζογλου: Υποδειγματική συνεργασία

To παρών στην εκδήλωση έδωσαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

«Δεν είναι αυτονόητο σε κάθε περιφέρεια της χώρας να είναι σε απόλυτη και αγαστή συνεργασία ο πρώτος με το δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης και αντιστρόφως» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου και πρόσθεσε «σε μας όμως γίνεται πράξη συνέχεια. Όλα αυτά τα χρόνια συνομιλούμε σχεδιάζουμε από κοινού και έχουμε, φύγει από την αντίληψη του εγώ και έχουμε καθιερώσει το εμείς. Όλοι μαζί για να έχουμε ισόχρονο και σύγχρονο ρυθμό υλοποίησης έργων».

Αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο, το project της ενοποίησης του παραθαλάσσιου μετώπου, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι, ενώ εξήρε την προσπάθεια και τη βούληση τη ΠΚΜ να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ και να το υλοποιήσει. «Θα συνεχίσουμε την καλή συνεργασία και στη νέα προγραμματική περίοδο για να αναπτυχθούν όλοι οι δήμοι δίκαια και ισόρροπα για το καλό της Θεσσαλονίκης» υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου.

aaa.jpg

Στη μεγάλη εικόνα του προγράμματος εστίασε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη κ. Καϊτεζίδης, τονίζοντας ότι το εν λόγω πρόγραμμα διαφοροποιείται σε σχέση με άλλα, και αυτό, γιατί, όπως είπε, «δεν μας επιβλήθηκε. Είναι σημαντικό να μην σου φορέσουν καπέλο το να σχεδιάζεις για την περιοχή σου».

Μίλησε για το πόσο σημαντική είναι η συνεργασία για το σχεδιασμό των έργων και πόσο χρήσιμο το γεγονός η πρωτοβουλία να δίνεται στους αιρετούς του πρώτου βαθμού της αυτοδιοίκησης. «Το πρόγραμμα Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη ήταν δημοκρατικό με τον τρόπο που σχεδιάστηκε, είχε απόλυτη διαφάνεια κάτι που έχουμε ανάγκη όλοι, αλλά και σεβασμό στις ανάγκες των κατά τόπους περιοχών» σημείωσε ο κ. Καϊτεζίδης.

Αναφέρθηκε και στο μοντέλο συνεργασία μεταξύ περιφέρειας και δήμων, λέγοντας πως «πρέπει να γίνει καλή πρακτική. Το καλό παράδειγμα το έδωσε ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι που συνεργάστηκαν και σχεδίασαν από κοινού τα έργα» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, ενώ μετέφερε την ικανοποίηση των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας για αυτό το μοντέλο συνεργασίας, που όπως τόνισε, πρέπει να προκριθεί.

«H συνεργασία των 38 Δήμων με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι υποδειγματική. Είναι μια καλή πρακτική που θα πρέπει να την δουν στην Ελλάδα και οι άλλες περιφέρειες, πώς μπορούν η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και οι δήμοι να συνεργαστούν με την περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ με ωφελούμενους τους 8 δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Με την πρωτοβουλία όμως του περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα διπλασιάστηκε και φτάνει τα 200 εκατομμύρια» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και πρόσθεσε "Θα ενώσουμε δυνάμεις για να κάνουμε την υπέρβαση και με επιμονή και προσήλωση στους στόχους μας θα πετύχουμε ακόμη περισσότερα».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία