ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες τα Χριστούγεννα

Την ίδια ώρα οι Θεσσαλονικείς αναζητούν τραπέζι για ρεβεγιόν και ταξιδιωτικά πακέτα

 12/12/2023 07:00

Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες τα Χριστούγεννα

Δημήτρης Λαζόπουλος

Στον χάρτη των χριστουγεννιάτικων προορισμών δείχνει να έχει εισέλθει η Θεσσαλονίκη καθώς τη φετινή εορταστική περίοδο τα στοιχεία προμηνύουν αύξηση στην επισκεψιμότητα, φέρνοντας χαμόγελα στους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης.

Ο Γ.Γ. της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Σιμιακός, δηλώνει στη «ΜτΚ», ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση κυρίως για 2-3 διανυκτερεύσεις. Τις ημέρες των Χριστουγέννων κυριαρχούν οι Έλληνες, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από την Αθήνα, με βάση την εμπειρία προηγούμενων ετών και ακολουθούν οι Βαλκάνιοι και ειδικότερα οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι, όπως δείχνουν τα στοιχεία των κρατήσεων, εξηγεί ο ίδιος. 

Για την παραμονή και ανήμερα την Πρωτοχρονιά οι κρατήσεις αφορούν κυρίως Σέρβους και Βούλγαρους. Εδώ και πολλά χρόνια διατηρείται αυτή η τάση, δηλαδή τα Χριστούγεννα να επιλέγεται η πόλη από Έλληνες και την Πρωτοχρονιά από Βαλκάνιους. Μάλιστα, ο κ. Σιμιακός παρατηρεί ότι δυναμική εμφάνιση κάνουν και φέτος, οι Τούρκοι επισκέπτες. Στον αντίποδα, «νομίζω ο Έλληνας επιλέγει να αλλάξει τον χρόνο στο σπίτι οικογενειακά, σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα», εκτιμά ο κ. Σιμιακός.

Κατά την άποψή του η Θεσσαλονίκη διαθέτει πια όλη τη γιορτινή διάθεση που θέλει ένας επισκέπτης, όπως το χριστουγεννιάτικο χωριό και τον στολισμό, τα οποία σε συνδυασμό με την κορυφαία γαστρονομία, τη διασκέδαση και τους χώρους πολιτισμού την καθιστούν θελκτική στα μάτια των τουριστών.

Παράλληλα, την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών οι Έλληνες επισκέπτες είθισται να συνδυάζουν τη διαμονή τους στη Θεσσαλονίκη με κοντινές εξορμήσεις, όπως στα Λουτρά Πόζαρ, ενώ οι αλλοδαποί με βόλτες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και την αγορά της, σημειώνει ο Γ.Γ. της ΕΞΘ.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά δεδομένα, η μέση τιμή για τη διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία της πόλης διαμορφώνεται στα 90 ευρώ, χωρίς να υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο, γεγονός το οποίο καθιστά τη Θεσσαλονίκη οικονομικό προορισμό, τονίζει ο κ. Σιμιακός.

Με αυτά τα δεδομένα, η ΕΞΘ εκτιμά ότι η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία θα αγγίξει το 70-75% τις ημέρες των Χριστουγέννων και θα κορυφωθεί την Πρωτοχρονιά φτάνοντας το 90-95%, σύμφωνα με τον Γ.Γ. της ένωσης. Βέβαια, θα υπάρχει διαθεσιμότητα σε κλίνες και για τους ταξιδιώτες του last minute, δηλαδή της τελευταίας στιγμής, υπογραμμίζει ο ίδιος.

Συνολικά λοιπόν, οι ξενοδόχοι διαπιστώνουν αύξηση 7-10% στις κρατήσεις σε σχέση με την εορταστική περίοδο του 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης διαθέτουν αθροιστικά 11.000 δωμάτια, οπότε η πόλη μπορεί δυνητικά να υποδεχθεί αυτή την εορταστική περίοδο έως και 35.000 επισκέπτες, δεδομένων και των υφιστάμενων κρατήσεων.

Από την άλλη όμως, η ανησυχία των ξενοδόχων αφορά την παραδοσιακή «απομόνωση» της Θεσσαλονίκης κατά τη χειμερινή περίοδο που διαρκεί μέχρι την άνοιξη του επόμενου έτους, συμπληρώνει ο κ. Σιμιακός τονίζοντας την ανάγκη η πόλη να μετατραπεί σε προορισμό και για τους 12 μήνες του χρόνου.

Βάζουν φαντασία στα μενού τους τα εστιατόρια

Παράλληλα, ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει από Θεσσαλονικείς για τα εορταστικά μενού που έχουν ετοιμάσει ή ετοιμάζουν αυτές τις ημέρες τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της πόλης.

Τα ξενοδοχεία των 5 και 4 αστέρων έχουν ήδη κάνει την προετοιμασία τους για τα εορταστικά μενού, τα οποία συνοδεύονται συνήθως από μουσική, είτε με DJ είτε με ζωντανό σχήμα, αλλά και εορταστικά δρώμενα. Οι τιμές αυτών των μενού θα κυμαίνονται από 60-65 ευρώ το άτομο και μπορεί να φτάνουν έως και τα 190 ευρώ, ιδίως για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ζήτηση όμως παρουσιάζουν και τα καταστήματα εστίασης της πόλης, καθώς για το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς υπάρχουν ορισμένα που είναι ήδη sold out, φαινόμενο το οποίο καταγράφεται σε κάποιες περιπτώσεις και για ανήμερα τα Χριστούγεννα. Από την άλλη, διαθέσιμα τραπέζια υπάρχουν για το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων.

Ο Ηλίας Πολυζώης, εργαζόμενος σε εστιατόριο-μπαρ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αναφέρει ότι το χριστουγεννιάτικο μενού με πέντε πιάτα κοστίζει 75 ευρώ το άτομο και για το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς η τιμή ανεβαίνει στα 90 ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα ποτά και στις δύο περιπτώσεις. Ακόμα, θα υπάρχει DJ για να διασκεδάζει τους θαμώνες με τις μουσικές επιλογές του.

Σε άλλο εστιατόριο στην «καρδιά» του κέντρου της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει τραπέζι ούτε για δείγμα, τόσο για την παραμονή Χριστουγέννων όσο και για εκείνη της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Βασίλογλου, υπεύθυνο του καταστήματος. Οι τιμές ξεκινούν από τα 100 ευρώ και φθάνουν έως και τα 180 ευρώ το άτομο, ανάλογα με το μενού που θα επιλέξει ο επισκέπτης. 

Ένα τρίτο εστιατόριο, που λειτουργεί εκτός Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στον Χορτιάτη, θα καταλήξει τις επόμενες ημέρες στο ακριβές περιεχόμενο των εορταστικών πιάτων που θα προστεθούν στο υπάρχον μενού. Παρόλα αυτά όμως για το μεσημέρι των Χριστουγέννων το μαγαζί δεν έχει ούτε ένα διαθέσιμο τραπέζι βάσει των κρατήσεων, λέει στη «ΜτΚ» ο Βάιος Αγγελούδης. Στα χριστουγεννιάτικα πιάτα αναμένεται να κυριαρχήσουν πάντως η γαλοπούλα και το αγριογούρουνο ή το ζαρκάδι μαγειρεμένο είτε στιφάδο είτε με δαμάσκηνα, συνεχίζει ο ίδιος.

«Η τιμή δεν αλλάζει λόγω εορτών. Είναι σταθερή» συμπληρώνει ο κ. Αγγελούδης, εξηγώντας ότι κάθε πελάτης θα πληρώσει ό,τι παραγγείλει από τον εμπλουτισμένο κατάλογο. Επιπλέον, την παραμονή Χριστουγέννων θα υπάρχει και DJ.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν ορισμένα καταστήματα εστίασης που είτε δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τον σχεδιασμό των μενού είτε προετοιμάζονται για ξεχωριστές βραδιές με ζωντανή μουσική και εορταστικές πινελιές στους καταλόγους τους, όπως για παράδειγμα το εστιατόριο στο οποίο εργάζεται ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης στα Λαδάδικα και αυτές τις ημέρες προετοιμάζουν τα εορταστικά πιάτα με υλικά εποχής, ενώ οριστικοποιούν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την παρουσία ορχήστρας με πέντε παραδοσιακά μουσικά όργανα για τις ημέρες κοντά στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Ψάχνουν για ταξίδια οι Θεσσαλονικείς

Και ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για γιορτές στην πόλη, την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι οι Θεσσαλονικείς που αναζητούν τρόπους να ταξιδέψουν.

Όπως λέει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Βύρων Θεολόγης, οι πολίτες προτιμούν αυτές τις ημέρες τους παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς, όπως είναι η Βιέννη, η Βουδαπέστη, το Λονδίνο, το Παρίσι αλλά και άλλες πιο κοντινές σαν τη Σόφια, τη Φιλιππούπολη και το Βελιγράδι. Μαζί με αυτές αρκετό ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η Βαρκελώνη που αποτελεί θελκτικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, λέει ο κ. Θεολόγης.

Ήδη για τα Χριστούγεννα οι κρατήσεις είναι κατά 10% αυξημένες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, ενώ για την Πρωτοχρονιά καταγράφεται μείωση 10%, η οποία όμως θα εξαλειφθεί τις επόμενες ημέρες κατά την εκτίμηση του κ. Θεολόγη. Ο ίδιος παρατηρεί ότι οι Έλληνες προτιμούν να ταξιδεύουν τις ημέρες των Χριστουγέννων και να περνούν στο σπίτι εκείνες της Πρωτοχρονιάς. Σε κάθε περίπτωση όμως και παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, οι Θεσσαλονικείς δεν έχουν σταματήσει να ταξιδεύουν.

Σε αυτό το πλαίσιο τα ταξιδιωτικά πρακτορεία διαθέτουν πακέτα δύο κατηγοριών για να μπορούν να ανταποκριθούν στις τιμές περισσότερες ομάδες πολιτών. Οι εκδρομές είναι 4,5 και 6 ημερών (δηλαδή 3,4,5 διανυκτερεύσεων) και οι πιο ακριβές αφορούν το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη όπου το πακέτο περιλαμβάνει μόνο πρωινό στο ξενοδοχείο και κοστίζει, μαζί με τα αεροπορικά, έως 700 ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι φόροι. 

Οι αεροπορικές εκδρομές στις ανατολικές χώρες, όπως στην Τσεχία και τη Βουλγαρία, ξεκινούν από τα 350 ευρώ και φθάνουν έως τα 580, χωρίς τους φόρους.

Παράλληλα όμως, υπάρχουν πακέτα οδικών εκδρομών για τις ανατολικές χώρες και τις γειτονικές βαλκανικές, όπως το Βελιγράδι της Σερβίας, τα οποία κοστίζουν από 200 έως 350 ευρώ, ενημερώνει ο κ. Θεολόγης.

«Φωτιά» θα πάρουν τα μπουζούκια

Αυξημένη επισκεψιμότητα αναμένεται να έχουν και τα νυχτερινά καταστήματα διασκέδασης τις ημέρες των εορτών στα οποία κάθε εβδομάδα εμφανίζονται από Παρασκευή έως Κυριακή μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού, όπως η Πέγκυ Ζήνα, ο Στέλιος Ρόκκος με τον Διονύση Σχοινά, αλλά και νεότερα πρόσωπα όπως ο Πέτρος Ιακωβίδης με τη Λένα Ζευγαρά και η Κατερίνα Λιόλιου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη τα περισσότερα τραπέζια στα μπουζούκια έχουν κρατηθεί για τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα κοντά στα Χριστούγεννα και στην Πρωτοχρονιά, όπου οι τιμές της φιάλης για τέσσερα άτομα κυμαίνονται από 150 έως 180 ευρώ με κάποιες μικρές εκπτώσεις να προβλέπονται για τους φοιτητές.

Πέρα από τα τραπέζια βέβαια υπάρχουν και οι… θέσεις για τους όρθιους με το εισιτήριο να ανέρχεται σε περίπου 20 ευρώ και το οποίο συνοδεύεται από ένα ποτό.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.12.2023

Στον χάρτη των χριστουγεννιάτικων προορισμών δείχνει να έχει εισέλθει η Θεσσαλονίκη καθώς τη φετινή εορταστική περίοδο τα στοιχεία προμηνύουν αύξηση στην επισκεψιμότητα, φέρνοντας χαμόγελα στους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης.

Ο Γ.Γ. της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Σιμιακός, δηλώνει στη «ΜτΚ», ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση κυρίως για 2-3 διανυκτερεύσεις. Τις ημέρες των Χριστουγέννων κυριαρχούν οι Έλληνες, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από την Αθήνα, με βάση την εμπειρία προηγούμενων ετών και ακολουθούν οι Βαλκάνιοι και ειδικότερα οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι, όπως δείχνουν τα στοιχεία των κρατήσεων, εξηγεί ο ίδιος. 

Για την παραμονή και ανήμερα την Πρωτοχρονιά οι κρατήσεις αφορούν κυρίως Σέρβους και Βούλγαρους. Εδώ και πολλά χρόνια διατηρείται αυτή η τάση, δηλαδή τα Χριστούγεννα να επιλέγεται η πόλη από Έλληνες και την Πρωτοχρονιά από Βαλκάνιους. Μάλιστα, ο κ. Σιμιακός παρατηρεί ότι δυναμική εμφάνιση κάνουν και φέτος, οι Τούρκοι επισκέπτες. Στον αντίποδα, «νομίζω ο Έλληνας επιλέγει να αλλάξει τον χρόνο στο σπίτι οικογενειακά, σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα», εκτιμά ο κ. Σιμιακός.

Κατά την άποψή του η Θεσσαλονίκη διαθέτει πια όλη τη γιορτινή διάθεση που θέλει ένας επισκέπτης, όπως το χριστουγεννιάτικο χωριό και τον στολισμό, τα οποία σε συνδυασμό με την κορυφαία γαστρονομία, τη διασκέδαση και τους χώρους πολιτισμού την καθιστούν θελκτική στα μάτια των τουριστών.

Παράλληλα, την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών οι Έλληνες επισκέπτες είθισται να συνδυάζουν τη διαμονή τους στη Θεσσαλονίκη με κοντινές εξορμήσεις, όπως στα Λουτρά Πόζαρ, ενώ οι αλλοδαποί με βόλτες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και την αγορά της, σημειώνει ο Γ.Γ. της ΕΞΘ.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά δεδομένα, η μέση τιμή για τη διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία της πόλης διαμορφώνεται στα 90 ευρώ, χωρίς να υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο, γεγονός το οποίο καθιστά τη Θεσσαλονίκη οικονομικό προορισμό, τονίζει ο κ. Σιμιακός.

Με αυτά τα δεδομένα, η ΕΞΘ εκτιμά ότι η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία θα αγγίξει το 70-75% τις ημέρες των Χριστουγέννων και θα κορυφωθεί την Πρωτοχρονιά φτάνοντας το 90-95%, σύμφωνα με τον Γ.Γ. της ένωσης. Βέβαια, θα υπάρχει διαθεσιμότητα σε κλίνες και για τους ταξιδιώτες του last minute, δηλαδή της τελευταίας στιγμής, υπογραμμίζει ο ίδιος.

Συνολικά λοιπόν, οι ξενοδόχοι διαπιστώνουν αύξηση 7-10% στις κρατήσεις σε σχέση με την εορταστική περίοδο του 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης διαθέτουν αθροιστικά 11.000 δωμάτια, οπότε η πόλη μπορεί δυνητικά να υποδεχθεί αυτή την εορταστική περίοδο έως και 35.000 επισκέπτες, δεδομένων και των υφιστάμενων κρατήσεων.

Από την άλλη όμως, η ανησυχία των ξενοδόχων αφορά την παραδοσιακή «απομόνωση» της Θεσσαλονίκης κατά τη χειμερινή περίοδο που διαρκεί μέχρι την άνοιξη του επόμενου έτους, συμπληρώνει ο κ. Σιμιακός τονίζοντας την ανάγκη η πόλη να μετατραπεί σε προορισμό και για τους 12 μήνες του χρόνου.

Βάζουν φαντασία στα μενού τους τα εστιατόρια

Παράλληλα, ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει από Θεσσαλονικείς για τα εορταστικά μενού που έχουν ετοιμάσει ή ετοιμάζουν αυτές τις ημέρες τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της πόλης.

Τα ξενοδοχεία των 5 και 4 αστέρων έχουν ήδη κάνει την προετοιμασία τους για τα εορταστικά μενού, τα οποία συνοδεύονται συνήθως από μουσική, είτε με DJ είτε με ζωντανό σχήμα, αλλά και εορταστικά δρώμενα. Οι τιμές αυτών των μενού θα κυμαίνονται από 60-65 ευρώ το άτομο και μπορεί να φτάνουν έως και τα 190 ευρώ, ιδίως για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ζήτηση όμως παρουσιάζουν και τα καταστήματα εστίασης της πόλης, καθώς για το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς υπάρχουν ορισμένα που είναι ήδη sold out, φαινόμενο το οποίο καταγράφεται σε κάποιες περιπτώσεις και για ανήμερα τα Χριστούγεννα. Από την άλλη, διαθέσιμα τραπέζια υπάρχουν για το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων.

Ο Ηλίας Πολυζώης, εργαζόμενος σε εστιατόριο-μπαρ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αναφέρει ότι το χριστουγεννιάτικο μενού με πέντε πιάτα κοστίζει 75 ευρώ το άτομο και για το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς η τιμή ανεβαίνει στα 90 ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα ποτά και στις δύο περιπτώσεις. Ακόμα, θα υπάρχει DJ για να διασκεδάζει τους θαμώνες με τις μουσικές επιλογές του.

Σε άλλο εστιατόριο στην «καρδιά» του κέντρου της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει τραπέζι ούτε για δείγμα, τόσο για την παραμονή Χριστουγέννων όσο και για εκείνη της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Βασίλογλου, υπεύθυνο του καταστήματος. Οι τιμές ξεκινούν από τα 100 ευρώ και φθάνουν έως και τα 180 ευρώ το άτομο, ανάλογα με το μενού που θα επιλέξει ο επισκέπτης. 

Ένα τρίτο εστιατόριο, που λειτουργεί εκτός Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στον Χορτιάτη, θα καταλήξει τις επόμενες ημέρες στο ακριβές περιεχόμενο των εορταστικών πιάτων που θα προστεθούν στο υπάρχον μενού. Παρόλα αυτά όμως για το μεσημέρι των Χριστουγέννων το μαγαζί δεν έχει ούτε ένα διαθέσιμο τραπέζι βάσει των κρατήσεων, λέει στη «ΜτΚ» ο Βάιος Αγγελούδης. Στα χριστουγεννιάτικα πιάτα αναμένεται να κυριαρχήσουν πάντως η γαλοπούλα και το αγριογούρουνο ή το ζαρκάδι μαγειρεμένο είτε στιφάδο είτε με δαμάσκηνα, συνεχίζει ο ίδιος.

«Η τιμή δεν αλλάζει λόγω εορτών. Είναι σταθερή» συμπληρώνει ο κ. Αγγελούδης, εξηγώντας ότι κάθε πελάτης θα πληρώσει ό,τι παραγγείλει από τον εμπλουτισμένο κατάλογο. Επιπλέον, την παραμονή Χριστουγέννων θα υπάρχει και DJ.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν ορισμένα καταστήματα εστίασης που είτε δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τον σχεδιασμό των μενού είτε προετοιμάζονται για ξεχωριστές βραδιές με ζωντανή μουσική και εορταστικές πινελιές στους καταλόγους τους, όπως για παράδειγμα το εστιατόριο στο οποίο εργάζεται ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης στα Λαδάδικα και αυτές τις ημέρες προετοιμάζουν τα εορταστικά πιάτα με υλικά εποχής, ενώ οριστικοποιούν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την παρουσία ορχήστρας με πέντε παραδοσιακά μουσικά όργανα για τις ημέρες κοντά στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Ψάχνουν για ταξίδια οι Θεσσαλονικείς

Και ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για γιορτές στην πόλη, την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι οι Θεσσαλονικείς που αναζητούν τρόπους να ταξιδέψουν.

Όπως λέει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Βύρων Θεολόγης, οι πολίτες προτιμούν αυτές τις ημέρες τους παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς, όπως είναι η Βιέννη, η Βουδαπέστη, το Λονδίνο, το Παρίσι αλλά και άλλες πιο κοντινές σαν τη Σόφια, τη Φιλιππούπολη και το Βελιγράδι. Μαζί με αυτές αρκετό ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η Βαρκελώνη που αποτελεί θελκτικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, λέει ο κ. Θεολόγης.

Ήδη για τα Χριστούγεννα οι κρατήσεις είναι κατά 10% αυξημένες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, ενώ για την Πρωτοχρονιά καταγράφεται μείωση 10%, η οποία όμως θα εξαλειφθεί τις επόμενες ημέρες κατά την εκτίμηση του κ. Θεολόγη. Ο ίδιος παρατηρεί ότι οι Έλληνες προτιμούν να ταξιδεύουν τις ημέρες των Χριστουγέννων και να περνούν στο σπίτι εκείνες της Πρωτοχρονιάς. Σε κάθε περίπτωση όμως και παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, οι Θεσσαλονικείς δεν έχουν σταματήσει να ταξιδεύουν.

Σε αυτό το πλαίσιο τα ταξιδιωτικά πρακτορεία διαθέτουν πακέτα δύο κατηγοριών για να μπορούν να ανταποκριθούν στις τιμές περισσότερες ομάδες πολιτών. Οι εκδρομές είναι 4,5 και 6 ημερών (δηλαδή 3,4,5 διανυκτερεύσεων) και οι πιο ακριβές αφορούν το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη όπου το πακέτο περιλαμβάνει μόνο πρωινό στο ξενοδοχείο και κοστίζει, μαζί με τα αεροπορικά, έως 700 ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι φόροι. 

Οι αεροπορικές εκδρομές στις ανατολικές χώρες, όπως στην Τσεχία και τη Βουλγαρία, ξεκινούν από τα 350 ευρώ και φθάνουν έως τα 580, χωρίς τους φόρους.

Παράλληλα όμως, υπάρχουν πακέτα οδικών εκδρομών για τις ανατολικές χώρες και τις γειτονικές βαλκανικές, όπως το Βελιγράδι της Σερβίας, τα οποία κοστίζουν από 200 έως 350 ευρώ, ενημερώνει ο κ. Θεολόγης.

«Φωτιά» θα πάρουν τα μπουζούκια

Αυξημένη επισκεψιμότητα αναμένεται να έχουν και τα νυχτερινά καταστήματα διασκέδασης τις ημέρες των εορτών στα οποία κάθε εβδομάδα εμφανίζονται από Παρασκευή έως Κυριακή μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού, όπως η Πέγκυ Ζήνα, ο Στέλιος Ρόκκος με τον Διονύση Σχοινά, αλλά και νεότερα πρόσωπα όπως ο Πέτρος Ιακωβίδης με τη Λένα Ζευγαρά και η Κατερίνα Λιόλιου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη τα περισσότερα τραπέζια στα μπουζούκια έχουν κρατηθεί για τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα κοντά στα Χριστούγεννα και στην Πρωτοχρονιά, όπου οι τιμές της φιάλης για τέσσερα άτομα κυμαίνονται από 150 έως 180 ευρώ με κάποιες μικρές εκπτώσεις να προβλέπονται για τους φοιτητές.

Πέρα από τα τραπέζια βέβαια υπάρχουν και οι… θέσεις για τους όρθιους με το εισιτήριο να ανέρχεται σε περίπου 20 ευρώ και το οποίο συνοδεύεται από ένα ποτό.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.12.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία