ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Θεσσαλονίκη διεκδικεί τον τίτλο του… Master Chef της UNESCO

Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι υποψήφιος για να ενταχθεί στο «Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων» του παγκόσμιου οργανισμού

 13/06/2021 21:45

Η Θεσσαλονίκη διεκδικεί τον τίτλο του… Master Chef της UNESCO

Δημήτρης Λαζόπουλος

Να αναγνωριστεί και με τη «βούλα» η πολυδιάστατη και μοναδική κουζίνα της, επιδιώκει η Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας μία θέση στο «Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων» της UNESCO, το λεγόμενο UNESCO Creative Cities Network.

Το συγκεκριμένο δίκτυο περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες στις οποίες μία πόλη μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα και συγκεκριμένα το design (σ.σ. σχέδιο), τη χειροτεχνία και λαϊκή τέχνη, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, τη μουσική, τα πολυμέσα και τη γαστρονομία, ενημερώνει μιλώντας στη «ΜτΚ» η Μαρία Καραγιάννη, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Κάθε πόλη έχει δικαίωμα να συμμετέχει σε μία μόνο θεματική και ο δήμος Θεσσαλονίκης επέλεξε τη γαστρονομία, η οποία είναι συνυφασμένη και με τον πολιτισμό, επισημαίνει η αντιδήμαρχος.

Η καινοτομία του δικτύου της UNESCO έγκειται στο γεγονός ότι πέρα «από τη δικτύωση που αποκτάς με άλλες πόλεις και την προβολή στο εξωτερικό, σου δίνει τεχνογνωσία και πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να αναπτύξεις περισσότερο τη δημιουργική βιομηχανία», εξηγεί η κ. Καραγιάννη. Αυτά τα κονδύλια πηγάζουν από τον ΟΗΕ, αλλά και από την ΕΕ.

Τα… γευστικά υλικά της υποψηφιότητας

Ο φάκελος της υποψηφιότητας εκτείνεται σε 15 πεδία και επικεντρώθηκε τόσο στη γαστρονομία, όσο και στον πολιτισμό. «Το συνδυάσαμε με τον πολιτισμό που είναι επίσης ένα από τα δυνατά στοιχεία της πόλης», λέει η κ. Καραγιάννη και επισημαίνει πως για να κερδίσεις μία θέση στο δίκτυο, «πρέπει να δείξεις σαν πόλη ότι έχεις πάρει κάποιες πρωτοβουλίες στο κομμάτι της αστικής και βιώσιμης διατροφής».

Σε αυτό το πλαίσιο, ως δήμος Θεσσαλονίκης, «έχουμε κάνει μία ομάδα για το Συμβούλιο Αστικής Διατροφής και ‘τρέχουμε’ και το πρόγραμμα Food Trails. Σαν πόλη έχουμε δράσεις, όπως το Social Plate της Κεντρικής Αγοράς», στο πλαίσιο του οποίου βρώσιμα τρόφιμα που δεν πρόκειται να μεταφερθούν για πώληση νωρίτερα από τρεις ημέρες, αλλά πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε 48 ώρες, διατίθενται σε διάφορες δομές, σημειώνει η ίδια. Ακόμη, στον φάκελο γίνεται αναφορά και στις πολιτιστικές δράσεις της πόλης, όπως το Φεστιβάλ Καλοκαιριού, τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ, το «Reworks», τα «Δημήτρια», το Design Week που υποστηρίζει ο δήμος και τα νεανικά φεστιβάλ που διοργανώνονται στην πόλη. «Έχουμε συνδέσει το τουριστικό πρόγραμμα ‘Med Pearls’ που αφορά τον βιώσιμο τουρισμό που έχει στο επίκεντρο το περιβάλλον και την παράδοση», προσθέτει η αντιδήμαρχος. «Είναι συνδυασμός η πρόταση. Θέλουν να το δουν ολιστικά το θέμα», τονίζει η ίδια.

Η δικτύωση μέσω του προγράμματος της UNESCO, αφορά όλους τους επιχειρηματίες και τους φορείς που ασχολούνται με τη γαστρονομία και τον πολιτισμό. «Οι δράσεις βάζουν τη δημιουργική βιομηχανία της πόλης να συμμετέχει. Όχι τον δήμο. Ο δήμος είναι η… ομπρέλα», ξεκαθαρίζει η αντιδήμαρχος.

Σχετικά με την πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία, αυτά αξιοποιούνται με σκοπό «να εξελιχθούν οι υπάρχουσες επιχειρήσεις» και ενδεχομένως να διευκολυνθεί και η δημιουργία νέων, προσθέτει η κ. Καραγιάννη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η επαγγελματική εκπαίδευση νέων που φοιτούν σε σχολές μαγειρικής της πόλης είναι κομμάτι των προγραμμάτων για τη στήριξη της δημιουργικής βιομηχανίας, παρατηρεί η ίδια.

Σε συνεργασία με το ΑΠΘ, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και σεφ της πόλης, ο δήμος ενέταξε στον φάκελο της υποψηφιότητας «αποδείξεις» για την πολυμορφία της κουζίνας της πόλης. Από το street food, μέχρι και την ειδική διατροφή, όπως τα πιάτα χωρίς γλουτένη, η χορτοφαγική κουζίνα και η διατροφή για τα άτομα με κοιλιοκάκη, ο δήμος έκλεισε στον φάκελο όλη τη «βεντάλια» της τοπικής κουζίνας, εξηγεί η αντιδήμαρχος.

Επιπροσθέτως, μία κρίσιμη προϋπόθεση για την έγκριση της υποψηφιότητας, είναι «πόσο χρησιμοποιείς παραδοσιακά προϊόντα και τι πρόσβαση έχεις σε αυτά», κάτι για το οποίο φημίζεται η Θεσσαλονίκη, τονίζει η ίδια. Άλλωστε, το πρόγραμμα έχει τη λογική ότι θα ενισχυθούν οι τοπικές και παραδοσιακές αγορές, συμπληρώνει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού.

Κατά την άποψή της, «αν κατορθώσουμε να ενταχθούμε στο Δίκτυο, είναι μια παγκόσμια αναγνώριση για τις καλές πρακτικές που ακολουθούμε με τη βιωσιμότητα και την αειφορία» και υπογραμμίζει ότι οι δύο «πυλώνες» της Θεσσαλονίκης είναι η γαστρονομία και ο τουρισμός.

Ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο

Μάλιστα η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της, καθώς η υποψηφιότητά της προκρίθηκε την Τετάρτη από την ελληνική εθνική επιτροπή της UNESCO. Πλέον, η Θεσσαλονίκη θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν αδιευκρίνιστο, προς το παρόν, αριθμό πόλεων από 196 χώρες που συμμετέχουν στο Δίκτυο και έχουν καταθέσει υποψηφιότητα στην κατηγορία της γαστρονομίας. Από αυτές, μόνο μία θα επιλεγεί από τη διεθνή επιτροπή της UNESCO.

Στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων στη διεθνή επιτροπή της UNESCO που εδρεύει στο Παρίσι, οπότε η Θεσσαλονίκη θα γνωρίζει, περίπου τον Σεπτέμβριο, εάν θα έχει επιλεγεί και μεταξύ πόσων πόλεων, αναφέρει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού στον δήμο Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη.

Παράλληλα, η αντιδήμαρχος σημειώνει ότι και αυτή η υποψηφιότητα εντάσσεται σε ένα πλάνο τετραετίας, με το οποίο η διοίκηση του δήμου φιλοδοξεί να στηρίξει τη δημιουργική βιομηχανία στους κλάδους της διατροφής και του πολιτισμού.

Βέβαια μία θετική έκβαση με την υποψηφιότητα στο Δίκτυο της UNESCO, «θα είναι μια μεγάλη νίκη για την πόλη και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές», διαβεβαιώνει η κ. Καραγιάννη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13 Ιουνίου 2021

Να αναγνωριστεί και με τη «βούλα» η πολυδιάστατη και μοναδική κουζίνα της, επιδιώκει η Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας μία θέση στο «Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων» της UNESCO, το λεγόμενο UNESCO Creative Cities Network.

Το συγκεκριμένο δίκτυο περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες στις οποίες μία πόλη μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα και συγκεκριμένα το design (σ.σ. σχέδιο), τη χειροτεχνία και λαϊκή τέχνη, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, τη μουσική, τα πολυμέσα και τη γαστρονομία, ενημερώνει μιλώντας στη «ΜτΚ» η Μαρία Καραγιάννη, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Κάθε πόλη έχει δικαίωμα να συμμετέχει σε μία μόνο θεματική και ο δήμος Θεσσαλονίκης επέλεξε τη γαστρονομία, η οποία είναι συνυφασμένη και με τον πολιτισμό, επισημαίνει η αντιδήμαρχος.

Η καινοτομία του δικτύου της UNESCO έγκειται στο γεγονός ότι πέρα «από τη δικτύωση που αποκτάς με άλλες πόλεις και την προβολή στο εξωτερικό, σου δίνει τεχνογνωσία και πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να αναπτύξεις περισσότερο τη δημιουργική βιομηχανία», εξηγεί η κ. Καραγιάννη. Αυτά τα κονδύλια πηγάζουν από τον ΟΗΕ, αλλά και από την ΕΕ.

Τα… γευστικά υλικά της υποψηφιότητας

Ο φάκελος της υποψηφιότητας εκτείνεται σε 15 πεδία και επικεντρώθηκε τόσο στη γαστρονομία, όσο και στον πολιτισμό. «Το συνδυάσαμε με τον πολιτισμό που είναι επίσης ένα από τα δυνατά στοιχεία της πόλης», λέει η κ. Καραγιάννη και επισημαίνει πως για να κερδίσεις μία θέση στο δίκτυο, «πρέπει να δείξεις σαν πόλη ότι έχεις πάρει κάποιες πρωτοβουλίες στο κομμάτι της αστικής και βιώσιμης διατροφής».

Σε αυτό το πλαίσιο, ως δήμος Θεσσαλονίκης, «έχουμε κάνει μία ομάδα για το Συμβούλιο Αστικής Διατροφής και ‘τρέχουμε’ και το πρόγραμμα Food Trails. Σαν πόλη έχουμε δράσεις, όπως το Social Plate της Κεντρικής Αγοράς», στο πλαίσιο του οποίου βρώσιμα τρόφιμα που δεν πρόκειται να μεταφερθούν για πώληση νωρίτερα από τρεις ημέρες, αλλά πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε 48 ώρες, διατίθενται σε διάφορες δομές, σημειώνει η ίδια. Ακόμη, στον φάκελο γίνεται αναφορά και στις πολιτιστικές δράσεις της πόλης, όπως το Φεστιβάλ Καλοκαιριού, τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ, το «Reworks», τα «Δημήτρια», το Design Week που υποστηρίζει ο δήμος και τα νεανικά φεστιβάλ που διοργανώνονται στην πόλη. «Έχουμε συνδέσει το τουριστικό πρόγραμμα ‘Med Pearls’ που αφορά τον βιώσιμο τουρισμό που έχει στο επίκεντρο το περιβάλλον και την παράδοση», προσθέτει η αντιδήμαρχος. «Είναι συνδυασμός η πρόταση. Θέλουν να το δουν ολιστικά το θέμα», τονίζει η ίδια.

Η δικτύωση μέσω του προγράμματος της UNESCO, αφορά όλους τους επιχειρηματίες και τους φορείς που ασχολούνται με τη γαστρονομία και τον πολιτισμό. «Οι δράσεις βάζουν τη δημιουργική βιομηχανία της πόλης να συμμετέχει. Όχι τον δήμο. Ο δήμος είναι η… ομπρέλα», ξεκαθαρίζει η αντιδήμαρχος.

Σχετικά με την πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία, αυτά αξιοποιούνται με σκοπό «να εξελιχθούν οι υπάρχουσες επιχειρήσεις» και ενδεχομένως να διευκολυνθεί και η δημιουργία νέων, προσθέτει η κ. Καραγιάννη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η επαγγελματική εκπαίδευση νέων που φοιτούν σε σχολές μαγειρικής της πόλης είναι κομμάτι των προγραμμάτων για τη στήριξη της δημιουργικής βιομηχανίας, παρατηρεί η ίδια.

Σε συνεργασία με το ΑΠΘ, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και σεφ της πόλης, ο δήμος ενέταξε στον φάκελο της υποψηφιότητας «αποδείξεις» για την πολυμορφία της κουζίνας της πόλης. Από το street food, μέχρι και την ειδική διατροφή, όπως τα πιάτα χωρίς γλουτένη, η χορτοφαγική κουζίνα και η διατροφή για τα άτομα με κοιλιοκάκη, ο δήμος έκλεισε στον φάκελο όλη τη «βεντάλια» της τοπικής κουζίνας, εξηγεί η αντιδήμαρχος.

Επιπροσθέτως, μία κρίσιμη προϋπόθεση για την έγκριση της υποψηφιότητας, είναι «πόσο χρησιμοποιείς παραδοσιακά προϊόντα και τι πρόσβαση έχεις σε αυτά», κάτι για το οποίο φημίζεται η Θεσσαλονίκη, τονίζει η ίδια. Άλλωστε, το πρόγραμμα έχει τη λογική ότι θα ενισχυθούν οι τοπικές και παραδοσιακές αγορές, συμπληρώνει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού.

Κατά την άποψή της, «αν κατορθώσουμε να ενταχθούμε στο Δίκτυο, είναι μια παγκόσμια αναγνώριση για τις καλές πρακτικές που ακολουθούμε με τη βιωσιμότητα και την αειφορία» και υπογραμμίζει ότι οι δύο «πυλώνες» της Θεσσαλονίκης είναι η γαστρονομία και ο τουρισμός.

Ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο

Μάλιστα η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της, καθώς η υποψηφιότητά της προκρίθηκε την Τετάρτη από την ελληνική εθνική επιτροπή της UNESCO. Πλέον, η Θεσσαλονίκη θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν αδιευκρίνιστο, προς το παρόν, αριθμό πόλεων από 196 χώρες που συμμετέχουν στο Δίκτυο και έχουν καταθέσει υποψηφιότητα στην κατηγορία της γαστρονομίας. Από αυτές, μόνο μία θα επιλεγεί από τη διεθνή επιτροπή της UNESCO.

Στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων στη διεθνή επιτροπή της UNESCO που εδρεύει στο Παρίσι, οπότε η Θεσσαλονίκη θα γνωρίζει, περίπου τον Σεπτέμβριο, εάν θα έχει επιλεγεί και μεταξύ πόσων πόλεων, αναφέρει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού στον δήμο Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη.

Παράλληλα, η αντιδήμαρχος σημειώνει ότι και αυτή η υποψηφιότητα εντάσσεται σε ένα πλάνο τετραετίας, με το οποίο η διοίκηση του δήμου φιλοδοξεί να στηρίξει τη δημιουργική βιομηχανία στους κλάδους της διατροφής και του πολιτισμού.

Βέβαια μία θετική έκβαση με την υποψηφιότητα στο Δίκτυο της UNESCO, «θα είναι μια μεγάλη νίκη για την πόλη και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές», διαβεβαιώνει η κ. Καραγιάννη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13 Ιουνίου 2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία