ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Θεσσαλονίκη αλλάζει κεφάλαιο στην οικονομική της ανάπτυξη με την Καινοτομία - Xιλιάδες θέσεις εργασίας

Οι μεγάλοι της Νέας Τεχνολογίας και οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις Πληροφορικής- Ψηλά οι μεταφορές, τα logistics και η μεταποίηση

 13/02/2024 07:00

Η Θεσσαλονίκη αλλάζει κεφάλαιο στην οικονομική της ανάπτυξη με την Καινοτομία - Xιλιάδες θέσεις εργασίας

Άννη Καρολίδου

«Ή στραβός είναι ο γιαλός στη Θεσσαλονίκη ή στραβά αρμενίζουμε», αλλιώς δεν εξηγείται η απόσταση μεταξύ των απόψεων των πολιτών και των εξελίξεων που διαμορφώνουν την οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Η Θεσσαλονίκη αναπτυξιακά θα αλλάξει, όχι μόνο σελίδα, αλλά και κεφάλαιο ολόκληρο, από την προσέλκυση επενδύσεων στην καινοτομία και την τεχνολογία, στις συνδυασμένες μεταφορές και τα logistics, ενώ το μέλλον της πόλης, που έχει μία ισχυρότατη μεταποιητική βάση, δεν θα κριθεί από τον τουρισμό.

Η ΜτΚ και το makthes.gr, πριν δύο εβδομάδες, παρουσίασαν μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνας κοινής γνώμης, ακριβώς την προηγουμένη του συνεδρίου που είχαν διοργανώσει στις 29 Ιανουαρίου, με θέμα «Η νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας»

Στην έρευνα, που πραγματοποίησε για λογαριασμό της ΜτΚ η Palmos Analysis, είχε μεταξύ άλλων ερωτήσεων, τεθεί και η εξής: «Ποιος από τους παρακάτω τομείς θεωρείτε ότι θα αναπτυχθεί περισσότερο, στο μέλλον, στη Θεσσαλονίκη;»

Και η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ποσοστό 49%, έδωσε την πρώτη θέση στον τουρισμό και στις υπηρεσίες που σχετίζονται με αυτόν.

Ακολούθησαν σε μεγάλη απόσταση οι μεταφορές/συγκοινωνίες/logistics με 15% , ο κλάδος των κατασκευών και των ακινήτων με 14%, ενώ μονοψήφια ποσοστά αναφορών καταγράφονται για τις ψηφιακές υπηρεσίες (9%), την μεταποίηση (4%) και το λιανικό εμπόριο (3%).

«Κάτω από το ραντάρ», η καινοτομία

Οι ψηφιακές υπηρεσίες- που θα τις συνδέσουμε με την καινοτομία και τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε νέες τεχνολογίες- είναι ξεκάθαρο ότι περνάνε κάτω από το ραντάρ της ενημέρωσης των Θεσσαλονικέων, για θέματα ανάπτυξης στην πόλη μας. Άλλωστε αυτό προκύπτει και από το γεγονός, ότι λιγότεροι από τους μισούς που ερωτήθηκαν για τις ιδιωτικές επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, γνώριζαν για τη δημιουργία του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer, για μία σημαντική ξένη επένδυση από έναν πολυεθνικό κολοσσό που βρίσκεται σχεδόν συνέχεια στη δημοσιότητα, λόγω και της πρόσφατης πανδημίας.

H αντίληψη που έχουν οι Θεσσαλονικείς για το μέλλον της πόλης μας και τις αναπτυξιακές της προοπτικές, έχουν μεγάλη σημασία, αν συλλογιστούμε ότι μέσα στην οικογένεια και τον κύκλο επαφών των νεώτερων ανθρώπων, λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις ζωής, γίνονται επιλογές που καθορίζουν τις σπουδές και τον επαγγελματικό τους προγραμματισμό.

Πολλές και εξωστρεφείς οι επιχειρήσεις Πληροφορικής

«Η Πληροφορική, η ανάπτυξη software αποτελεί ήδη κρίσιμο πόλο ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις από πολυεθνικούς ομίλους ενώ είναι πάρα πολλές και οι εξωστρεφείς μικρομεσαίες εταιρείες παραγωγής τεχνολογίας, που άντεξαν στην οικονομική κρίση και τώρα αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς», είπε ο κ. Θεόφιλος Μυλωνάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος ( ΣΕΠΒΕ), που πρόσφατα αποφασίσθηκε να γίνει φορέας εκπροσώπησης του κλάδου, πανελληνίως.

Και όπως επισήμανε, όταν μιλάμε για καινοτομία και τεχνολογία, δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στην Πληροφορική, η οποία σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης και για άλλους τεχνολογικούς κλάδους. Τεχνολογία έχουμε και στους αυτοματισμούς, στη ρομποτική, στις επικοινωνίες, στις μεταφορές, πρακτικά σε όλους τους κλάδους.

Έτσι λοιπόν, ο ΣΕΠΒΕ έχει περί τα 200 μέλη, εταιρείες που κατά μέσο όρο απασχολούν 20-25 άτομα προσωπικό, δημιουργώντας και συντηρώντας πάνω από 4.000 θέσεις εργασίας.

Πάνω από 2.000 εργαζόμενοι σε Deloitte και Pfizer

Άλλες τουλάχιστον 2.000 θέσεις εργασίας δημιούργησαν τα τελευταία 3-4 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, με τα Κέντρα Ψηφιακής Τεχνολογίας στα οποία επένδυσαν, οι αμερικανικές πολυεθνικές Deloitte και Pfizer. Η αμερικανική ασφαλιστική Chubb, έχει βάλει πλώρη για 500 άτομα προσωπικό σε διάστημα διετίας. Η Accenture, είναι κοντά στα 200 άτομα, ενώ η Deutsch Telekom, στο κέντρο Πληροφορικής που δημιούργησε πριν δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη, στο Τ-Digital, έχει ήδη μία δυνατή ομάδα από 500 developers.

Aν κάνουμε μία πρόσθεση, οι παραπάνω πολυεθνικές, οι μεγάλες πολυεθνικές, δημιούργησαν κοντά 3.500 θέσεις εργασίας και συνεχίζουν αναπτυσσόμενες. Το makthes.gr έχει γράψει ότι η Deloitte συνεχίζει ακάθεκτη για τις 1.500 θέσεις εργασίας, ενώ νέες προσλήψεις θα κάνει και η Pfizer, για τα δύο νεώτερα Κέντρα που δημιούργησε, το Κέντρο Φαρμακοεπαγρύπνησης και το Κέντρο Κλινικών Μελετών.

Να σημειωθεί ότι πριν τέσσερα χρόνια και η Cisco δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Ψηφιακών Δεξιοτήτων, το οποίο έχει σα σκοπό τη διάχυση των Ψηφιακών Τεχνολογιών σε συνεργασία με φορείς και εταιρείες – συνεργάτες της.

Η Θεσσαλονίκη «έχει τους Γερμανούς της»

Αλλά, δεν είναι μόνο οι «μεγάλοι» που επενδύουν στην καινοτομία, στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες από 25 γερμανικές εταιρείες τεχνολογίας, έχουν ιδρύσει θυγατρικές στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για να έρθουν και άλλες επενδύσεις στην περιοχή μας, που επενδύουν σε πράσινες ενεργειακές τεχνολογίες. Αυτές οι 25 όμως, απασχολούν κατά μέσο όρο 7-8 προγραμματιστές , δηλαδή 200-300 άτομα συνολικά.

Περισσότερες από 100 οι start ups

Σε αυτή την αναφορά, πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις start ups και τις spin offs, σε ορισμένες από τις οποίες έχουν επενδύσει και μεγάλες εταιρείες Πληροφορικής, όπως συνέβη με την AgroApps στην οποία, επένδυσε, σε δύο φάσεις, η Space Hellas.

Όπως είπε ο δρ. Παναγιώτης Κετικίδης, πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε., με στοιχεία του 2023, υπήρχαν περίπου 119 νεοφυείς επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο Elevate Greece, ενώ υπάρχουν και άλλες, σε early stages, που δεν έχουν ακόμη εγγραφεί στο μητρώο του Elevate Greece. H κάθε νεοφυής επιχείρηση, στηρίζεται αρχικά σε 3-4 ερευνητές- εταίρους, ενώ όταν κατορθώσει να πάρει χρηματοδοτήσεις και αρχίσει να αναπτύσσεται, αυξάνεται και το ανθρώπινο δυναμικό της.

Έρχεται το Thess INTEC

H Θεσσαλονίκη λοιπόν, μετά από προσπάθειες ετών, διαθέτει πλέον ένα οικοσύστημα καινοτομίας ενώ game changer στο όλο σκηνικό θα αποδειχθεί το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς, το Thess INTEC.

Το Thess INTEC, όταν φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη, υπολογίζεται ότι θα φιλοξενεί μέσα από ερευνητικές αντένες και τμήματα R&D εταιρειών, περί τις 7.000 άτομα προσωπικό, κυρίως φυσικά επιστήμονες.

Η προσπάθεια δημιουργίας του Thess INTEC, ξεκίνησε πριν μία δεκαετία και πλέον είναι κοντά στο να αποκτήσει σάρκα και οστά, αφού πήρε το πράσινο φως από το ΣτΕ και σύντομα αναμένεται η έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος, που θα ανοίξει το δρόμο στην κατασκευή των δικτύων υποδομής και των πρώτων κτιρίων. Στο Πάρκο, αναπτύξεις θα γίνουν και από το ΕΚΕΤΑ, όπως και από το ισραηλινό σχήμα JTVL & Βase Camp.

Nα σημειωθεί ότι η καινοτόμος επιχειρηματικότητα ενισχύεται και από δύο funds με έδρα Θεσσαλονίκη, το NGIF και το ΤΕCS, ενώ δύο ακόμη είναι σε φάση σύστασης, με συγχρηματοδότηση από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η Θεσσαλονίκη κόμβος εμπορίου

Η Θεσσαλονίκη, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ήταν και παραμένει κόμβος εμπορίου και για αυτό ακριβώς, όλοι μιλούν για τις περαιτέρω αναπτυξιακές προοπτικές της ως κόμβο συνδυασμένων μεταφορών και logistics.

Στον κλάδο, έχουν γίνει και συνεχίζεται να γίνονται σημαντικές επενδύσεις από ελληνικά αλλά και ξένα κεφάλαια, ενώ υπενθυμίζουμε ότι η DIMAND έχει αγοράσει το ακίνητο της πρώην ΒΑΛΚΑΝ για τη δημιουργία ενός μεγάλου logistics hub, ενώ υπάρχουν και τα σχέδια για τη δημιουργία logistics center στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου.

Η περαιτέρω ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών και των logistics, που πλέον υποβοηθείται από το θεσμικό πλαίσιο και τους επενδυτικούς νόμους, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανάκαμψη του ελληνικού σιδηροδρόμου όπως και την επέκταση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ.

Μεγάλη η βαρύτητα της βιομηχανίας

Η Θεσσαλονίκη, χρωστούσε και χρωστάει πολλά στη βιομηχανία για την ανάπτυξή της, συνεισφορά που μάλλον δεν αναγνωρίζεται στην πραγματική της έκταση, από το ευρύ κοινό.

Στη Σίνδο βρίσκεται η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, ενώ στην περιοχή του Καλοχωρίου, υπάρχουν σχεδόν 900 επιχειρήσεις, πάρα πολλές μεταποιητικές, όπως επίσης εταιρείες αποθηκεύσεων κ.αλ. Να μη λησμονούμε και το βιοτεχνικό πάρκο στο Ωραιόκαστρο, όπου επίσης λειτουργεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων.

Όπως επισήμανε στο makthes.gr η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Λουκία Σαράντη, «η συνεισφορά της μεταποίησης στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας είναι 11,4%, με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021. Ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτού του προϊόντος, παράγεται από επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης».

Real Estate και Τουρισμός

Πράγματι το real estate, η αγορά ακινήτων, γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη, με αιχμή του δόρατος τα στεγαστικά ακίνητα και σημαντικότατες επενδύσεις σε ορισμένα, επαγγελματικά και μεικτών χρήσεων ακίνητα.

Η έλευση στην πόλη, ξένων εταιρειών, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας όπως και του τουρισμού- συνεδριακού, city break και διερχόμενου εναλλακτικού- έχουν συντελέσει στην ανάπτυξη του real estate. Eίναι περισσσότερο από βέβαιο, ότι η δημιουργία του Thess INTEC και η έλευση στη Θεσσαλονίκη και άλλων ξένων εταιρειών, θα οδηγήσει σε νέο κύμα ανάπτυξης της κτηματαγοράς στα ανατολικά του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, σε περιοχές των δήμων Θερμαϊκού, Πυλαίας και Θέρμης

Όσον ειδικά αφορά τον τουρισμό, η Θεσσαλονίκη γνωρίζει και αυτή τουριστική άνοιξη. Δυνατό κομμάτι αυτής της αγοράς είναι ο συνεδριακός και επαγγελματικός τουρισμός, ενώ ανερχόμενος είναι και ο τουρισμός κρουαζιέρας. Η πόλη, διαθέτει ισχυρό τουριστικό προϊόν, αλλά δεν είναι ο τουρισμός αυτός που αποτελεί ή θα αποτελέσει την πρώτη δύναμη στην ανάπτυξή της.

Εάν υπάρξει συντονισμός των τουριστικών φορέων, σωστός σχεδιασμός και αποτελεσματικό marketing, παράλληλα με βελτίωση των υποδομών, η Θεσσαλονίκη μπορεί να αναπτύξει σημαντικά την οικονομία του τουρισμού, αλλά οι μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, που θα διαφοροποιήσουν και το προφίλ της πόλης, βρίσκονται πλέον στην καινοτομία, τις συνδυασμένες μεταφορές και τα logistics, με την αξιοποίηση των μεγάλων Ευρωπαϊκών διαδρόμων μεταφορών όπως και της αναβαθμισμένης θέσης της χώρας μας και της Βόρειας Ελλάδας, στην κοινότητα των Δυτικών Δημοκρατιών.

«Ή στραβός είναι ο γιαλός στη Θεσσαλονίκη ή στραβά αρμενίζουμε», αλλιώς δεν εξηγείται η απόσταση μεταξύ των απόψεων των πολιτών και των εξελίξεων που διαμορφώνουν την οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Η Θεσσαλονίκη αναπτυξιακά θα αλλάξει, όχι μόνο σελίδα, αλλά και κεφάλαιο ολόκληρο, από την προσέλκυση επενδύσεων στην καινοτομία και την τεχνολογία, στις συνδυασμένες μεταφορές και τα logistics, ενώ το μέλλον της πόλης, που έχει μία ισχυρότατη μεταποιητική βάση, δεν θα κριθεί από τον τουρισμό.

Η ΜτΚ και το makthes.gr, πριν δύο εβδομάδες, παρουσίασαν μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνας κοινής γνώμης, ακριβώς την προηγουμένη του συνεδρίου που είχαν διοργανώσει στις 29 Ιανουαρίου, με θέμα «Η νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας»

Στην έρευνα, που πραγματοποίησε για λογαριασμό της ΜτΚ η Palmos Analysis, είχε μεταξύ άλλων ερωτήσεων, τεθεί και η εξής: «Ποιος από τους παρακάτω τομείς θεωρείτε ότι θα αναπτυχθεί περισσότερο, στο μέλλον, στη Θεσσαλονίκη;»

Και η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ποσοστό 49%, έδωσε την πρώτη θέση στον τουρισμό και στις υπηρεσίες που σχετίζονται με αυτόν.

Ακολούθησαν σε μεγάλη απόσταση οι μεταφορές/συγκοινωνίες/logistics με 15% , ο κλάδος των κατασκευών και των ακινήτων με 14%, ενώ μονοψήφια ποσοστά αναφορών καταγράφονται για τις ψηφιακές υπηρεσίες (9%), την μεταποίηση (4%) και το λιανικό εμπόριο (3%).

«Κάτω από το ραντάρ», η καινοτομία

Οι ψηφιακές υπηρεσίες- που θα τις συνδέσουμε με την καινοτομία και τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε νέες τεχνολογίες- είναι ξεκάθαρο ότι περνάνε κάτω από το ραντάρ της ενημέρωσης των Θεσσαλονικέων, για θέματα ανάπτυξης στην πόλη μας. Άλλωστε αυτό προκύπτει και από το γεγονός, ότι λιγότεροι από τους μισούς που ερωτήθηκαν για τις ιδιωτικές επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, γνώριζαν για τη δημιουργία του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer, για μία σημαντική ξένη επένδυση από έναν πολυεθνικό κολοσσό που βρίσκεται σχεδόν συνέχεια στη δημοσιότητα, λόγω και της πρόσφατης πανδημίας.

H αντίληψη που έχουν οι Θεσσαλονικείς για το μέλλον της πόλης μας και τις αναπτυξιακές της προοπτικές, έχουν μεγάλη σημασία, αν συλλογιστούμε ότι μέσα στην οικογένεια και τον κύκλο επαφών των νεώτερων ανθρώπων, λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις ζωής, γίνονται επιλογές που καθορίζουν τις σπουδές και τον επαγγελματικό τους προγραμματισμό.

Πολλές και εξωστρεφείς οι επιχειρήσεις Πληροφορικής

«Η Πληροφορική, η ανάπτυξη software αποτελεί ήδη κρίσιμο πόλο ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις από πολυεθνικούς ομίλους ενώ είναι πάρα πολλές και οι εξωστρεφείς μικρομεσαίες εταιρείες παραγωγής τεχνολογίας, που άντεξαν στην οικονομική κρίση και τώρα αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς», είπε ο κ. Θεόφιλος Μυλωνάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος ( ΣΕΠΒΕ), που πρόσφατα αποφασίσθηκε να γίνει φορέας εκπροσώπησης του κλάδου, πανελληνίως.

Και όπως επισήμανε, όταν μιλάμε για καινοτομία και τεχνολογία, δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στην Πληροφορική, η οποία σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης και για άλλους τεχνολογικούς κλάδους. Τεχνολογία έχουμε και στους αυτοματισμούς, στη ρομποτική, στις επικοινωνίες, στις μεταφορές, πρακτικά σε όλους τους κλάδους.

Έτσι λοιπόν, ο ΣΕΠΒΕ έχει περί τα 200 μέλη, εταιρείες που κατά μέσο όρο απασχολούν 20-25 άτομα προσωπικό, δημιουργώντας και συντηρώντας πάνω από 4.000 θέσεις εργασίας.

Πάνω από 2.000 εργαζόμενοι σε Deloitte και Pfizer

Άλλες τουλάχιστον 2.000 θέσεις εργασίας δημιούργησαν τα τελευταία 3-4 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, με τα Κέντρα Ψηφιακής Τεχνολογίας στα οποία επένδυσαν, οι αμερικανικές πολυεθνικές Deloitte και Pfizer. Η αμερικανική ασφαλιστική Chubb, έχει βάλει πλώρη για 500 άτομα προσωπικό σε διάστημα διετίας. Η Accenture, είναι κοντά στα 200 άτομα, ενώ η Deutsch Telekom, στο κέντρο Πληροφορικής που δημιούργησε πριν δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη, στο Τ-Digital, έχει ήδη μία δυνατή ομάδα από 500 developers.

Aν κάνουμε μία πρόσθεση, οι παραπάνω πολυεθνικές, οι μεγάλες πολυεθνικές, δημιούργησαν κοντά 3.500 θέσεις εργασίας και συνεχίζουν αναπτυσσόμενες. Το makthes.gr έχει γράψει ότι η Deloitte συνεχίζει ακάθεκτη για τις 1.500 θέσεις εργασίας, ενώ νέες προσλήψεις θα κάνει και η Pfizer, για τα δύο νεώτερα Κέντρα που δημιούργησε, το Κέντρο Φαρμακοεπαγρύπνησης και το Κέντρο Κλινικών Μελετών.

Να σημειωθεί ότι πριν τέσσερα χρόνια και η Cisco δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Ψηφιακών Δεξιοτήτων, το οποίο έχει σα σκοπό τη διάχυση των Ψηφιακών Τεχνολογιών σε συνεργασία με φορείς και εταιρείες – συνεργάτες της.

Η Θεσσαλονίκη «έχει τους Γερμανούς της»

Αλλά, δεν είναι μόνο οι «μεγάλοι» που επενδύουν στην καινοτομία, στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες από 25 γερμανικές εταιρείες τεχνολογίας, έχουν ιδρύσει θυγατρικές στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για να έρθουν και άλλες επενδύσεις στην περιοχή μας, που επενδύουν σε πράσινες ενεργειακές τεχνολογίες. Αυτές οι 25 όμως, απασχολούν κατά μέσο όρο 7-8 προγραμματιστές , δηλαδή 200-300 άτομα συνολικά.

Περισσότερες από 100 οι start ups

Σε αυτή την αναφορά, πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις start ups και τις spin offs, σε ορισμένες από τις οποίες έχουν επενδύσει και μεγάλες εταιρείες Πληροφορικής, όπως συνέβη με την AgroApps στην οποία, επένδυσε, σε δύο φάσεις, η Space Hellas.

Όπως είπε ο δρ. Παναγιώτης Κετικίδης, πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε., με στοιχεία του 2023, υπήρχαν περίπου 119 νεοφυείς επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο Elevate Greece, ενώ υπάρχουν και άλλες, σε early stages, που δεν έχουν ακόμη εγγραφεί στο μητρώο του Elevate Greece. H κάθε νεοφυής επιχείρηση, στηρίζεται αρχικά σε 3-4 ερευνητές- εταίρους, ενώ όταν κατορθώσει να πάρει χρηματοδοτήσεις και αρχίσει να αναπτύσσεται, αυξάνεται και το ανθρώπινο δυναμικό της.

Έρχεται το Thess INTEC

H Θεσσαλονίκη λοιπόν, μετά από προσπάθειες ετών, διαθέτει πλέον ένα οικοσύστημα καινοτομίας ενώ game changer στο όλο σκηνικό θα αποδειχθεί το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς, το Thess INTEC.

Το Thess INTEC, όταν φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη, υπολογίζεται ότι θα φιλοξενεί μέσα από ερευνητικές αντένες και τμήματα R&D εταιρειών, περί τις 7.000 άτομα προσωπικό, κυρίως φυσικά επιστήμονες.

Η προσπάθεια δημιουργίας του Thess INTEC, ξεκίνησε πριν μία δεκαετία και πλέον είναι κοντά στο να αποκτήσει σάρκα και οστά, αφού πήρε το πράσινο φως από το ΣτΕ και σύντομα αναμένεται η έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος, που θα ανοίξει το δρόμο στην κατασκευή των δικτύων υποδομής και των πρώτων κτιρίων. Στο Πάρκο, αναπτύξεις θα γίνουν και από το ΕΚΕΤΑ, όπως και από το ισραηλινό σχήμα JTVL & Βase Camp.

Nα σημειωθεί ότι η καινοτόμος επιχειρηματικότητα ενισχύεται και από δύο funds με έδρα Θεσσαλονίκη, το NGIF και το ΤΕCS, ενώ δύο ακόμη είναι σε φάση σύστασης, με συγχρηματοδότηση από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η Θεσσαλονίκη κόμβος εμπορίου

Η Θεσσαλονίκη, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ήταν και παραμένει κόμβος εμπορίου και για αυτό ακριβώς, όλοι μιλούν για τις περαιτέρω αναπτυξιακές προοπτικές της ως κόμβο συνδυασμένων μεταφορών και logistics.

Στον κλάδο, έχουν γίνει και συνεχίζεται να γίνονται σημαντικές επενδύσεις από ελληνικά αλλά και ξένα κεφάλαια, ενώ υπενθυμίζουμε ότι η DIMAND έχει αγοράσει το ακίνητο της πρώην ΒΑΛΚΑΝ για τη δημιουργία ενός μεγάλου logistics hub, ενώ υπάρχουν και τα σχέδια για τη δημιουργία logistics center στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου.

Η περαιτέρω ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών και των logistics, που πλέον υποβοηθείται από το θεσμικό πλαίσιο και τους επενδυτικούς νόμους, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανάκαμψη του ελληνικού σιδηροδρόμου όπως και την επέκταση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ.

Μεγάλη η βαρύτητα της βιομηχανίας

Η Θεσσαλονίκη, χρωστούσε και χρωστάει πολλά στη βιομηχανία για την ανάπτυξή της, συνεισφορά που μάλλον δεν αναγνωρίζεται στην πραγματική της έκταση, από το ευρύ κοινό.

Στη Σίνδο βρίσκεται η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, ενώ στην περιοχή του Καλοχωρίου, υπάρχουν σχεδόν 900 επιχειρήσεις, πάρα πολλές μεταποιητικές, όπως επίσης εταιρείες αποθηκεύσεων κ.αλ. Να μη λησμονούμε και το βιοτεχνικό πάρκο στο Ωραιόκαστρο, όπου επίσης λειτουργεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων.

Όπως επισήμανε στο makthes.gr η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Λουκία Σαράντη, «η συνεισφορά της μεταποίησης στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας είναι 11,4%, με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021. Ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτού του προϊόντος, παράγεται από επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης».

Real Estate και Τουρισμός

Πράγματι το real estate, η αγορά ακινήτων, γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη, με αιχμή του δόρατος τα στεγαστικά ακίνητα και σημαντικότατες επενδύσεις σε ορισμένα, επαγγελματικά και μεικτών χρήσεων ακίνητα.

Η έλευση στην πόλη, ξένων εταιρειών, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας όπως και του τουρισμού- συνεδριακού, city break και διερχόμενου εναλλακτικού- έχουν συντελέσει στην ανάπτυξη του real estate. Eίναι περισσσότερο από βέβαιο, ότι η δημιουργία του Thess INTEC και η έλευση στη Θεσσαλονίκη και άλλων ξένων εταιρειών, θα οδηγήσει σε νέο κύμα ανάπτυξης της κτηματαγοράς στα ανατολικά του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, σε περιοχές των δήμων Θερμαϊκού, Πυλαίας και Θέρμης

Όσον ειδικά αφορά τον τουρισμό, η Θεσσαλονίκη γνωρίζει και αυτή τουριστική άνοιξη. Δυνατό κομμάτι αυτής της αγοράς είναι ο συνεδριακός και επαγγελματικός τουρισμός, ενώ ανερχόμενος είναι και ο τουρισμός κρουαζιέρας. Η πόλη, διαθέτει ισχυρό τουριστικό προϊόν, αλλά δεν είναι ο τουρισμός αυτός που αποτελεί ή θα αποτελέσει την πρώτη δύναμη στην ανάπτυξή της.

Εάν υπάρξει συντονισμός των τουριστικών φορέων, σωστός σχεδιασμός και αποτελεσματικό marketing, παράλληλα με βελτίωση των υποδομών, η Θεσσαλονίκη μπορεί να αναπτύξει σημαντικά την οικονομία του τουρισμού, αλλά οι μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, που θα διαφοροποιήσουν και το προφίλ της πόλης, βρίσκονται πλέον στην καινοτομία, τις συνδυασμένες μεταφορές και τα logistics, με την αξιοποίηση των μεγάλων Ευρωπαϊκών διαδρόμων μεταφορών όπως και της αναβαθμισμένης θέσης της χώρας μας και της Βόρειας Ελλάδας, στην κοινότητα των Δυτικών Δημοκρατιών.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία