ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι του Τσίπρα

Η ανάρτηση που οδήγησε τον Παύλο Πολάκη εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και οι «πονοκέφαλοι» στην Κουμουνδούρου

 05/03/2023 19:00

Η σταγόνα που ξεχείλισε  το ποτήρι του Τσίπρα

Βαγγέλης Στολάκης

Και όμως, υπάρχει σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι του Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Κυριακή, παρά το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «ανεκτικός και υπομονετικός όσο κανείς άλλος πολιτικός αρχηγός» όπως ακριβώς είναι τα λόγια που χρησιμοποιεί πρώην υπουργός και πρωτοκλασάτος βουλευτής της Κουμουνδούρου για να περιγράψει την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και την παρέμβαση του Εισαγγελέα. Και συνεχίζει το ίδιο στέλεχος «χρεώνοντας» στον κύριο Τσίπρα μάλιστα «γαϊδουρινή υπομονή». Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Χανιώτης πολιτικός με δηλώσεις του, τοποθετήσεις και αναρτήσεις του και κυρίως με τον λόγο που χρησιμοποιεί οδηγούσε την κατάσταση στα άκρα, πολλές φορές με την ανοχή της ηγεσίας του κόμματος που δικαιολογούσε διάφορες συμπεριφορές που για άλλους ήταν προκλητικές. Αυτή τη φορά ωστόσο, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να σηκώσει το γάντι, θέτοντας μάλιστα τον πρώην υπουργό εκτός ψηφοδελτίων του κόμματος στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Η μη συμμετοχή του κ. Πολάκη στα ψηφοδέλτια του κόμματος, απόφαση την οποία θα λάβει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από σχετική εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα και την ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου και της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Κουμουνδούρου θεωρείται σχεδόν δεδομένη, όπως αναφέρουν στη «ΜτΚ» μέλη της Γραμματείας. Μένει να φανεί το μέλλον του κρητικού πολιτικού στο κόμμα και οι ενδεχόμενες κομματικές κυρώσεις (επίπληξη, αναστολή κομματικής ιδιότητας, διαγραφή από το κόμμα, διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα) που θα του επιβληθούν από την Επιτροπή Δεοντολογίας, που θα συνεδριάσει μετά την Πολιτική Γραμματεία και στην οποία παραπέμπεται ο κ. Πολάκης μετά από απόφαση του Αλέξη Τσίπρα. Απόφαση, που τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, χαρακτήρισαν στην ανακοίνωσή τους «ορθή και επιβεβλημένη».

«Πάγωσε» το θέμα μέχρι να... ξεπαγώσει

Στην σκιά της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες πολίτες και να τραυματιστούν επίσης δεκάδες και λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους, η προγραμματισμένη για την προηγούμενη Πέμπτη το απόγευμα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναβλήθηκε, όπως άλλωστε «πάγωσαν» όλες οι κομματικές εκδηλώσεις και η προεκλογική δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά πότε θα πραγματοποιηθεί εντέλει η συνεδρίαση για το θέμα Πολάκη που μπήκε όπως είναι λογικό στον «πάγο». Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεδομένου ότι για το κόμμα πλέον αποτελεί ένα θέμα αιχμής, καθώς με την ανάρτηση Πολάκη που σχολιάστηκε συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα αμφισβητήθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος και παράλληλα προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων και παρέμβαση της Εισαγγελίας, η συνεδρίαση θα γίνει εντός των επομένων ημερών, πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα κι όταν οι ρυθμοί επιστρέψουν σε μία... κανονικότητα προεκλογική.

Το... κερασάκι στην τούρτα

Όπως σχολίαζε χαρακτηριστικά μέλος της Πολιτικής Γραμματείας στη «ΜτΚ» η εν λόγω ενέργεια του Παύλου Πολάκη ήταν το «κερασάκι στην τούρτα». Ο ίδιος ανέφερε ότι στην κοινή συνεδρίαση Εκτελεστικού Γραφείου και Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού αν και οι συμμετέχοντες ήταν «μουδιασμένοι» λόγω των εσωκομματικών εξελίξεων, παρόλα αυτά δεν υπήρξε παρασκήνιο ή κόντρες, ενώ η ομόφωνη απόφαση δείχνει ότι οι συμμετέχοντες στα ανώτατα όργανα του κόμματος στηρίζουν τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα. Η ίδια πηγή αναφέρει μάλιστα ότι ο πρόεδρος του κόμματος την περασμένη Κυριακή κι ενώ ο κ. Πολάκης συνέχιζε να... απαντά μέσω facebook ήταν εξοργισμένος με την εν λόγω συμπεριφορά, κάτι που αποτυπώθηκε και στην επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο βράδυ της Κυριακής. Με την ανακοίνωση γινόταν γνωστό ότι ο κ. Πολάκης με απόφαση Τσίπρα «καρατομείται» από Τομεάρχης Διαφάνειας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και τις θέσεις λαμβάνουν οι Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, αντίστοιχα. 

«Ο πρόεδρος θα ζητήσει τη παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας αναφορικά με τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ πάντοτε λειτουργούσε συλλογικά και έτσι διαμόρφωνε και διαμορφώνει την πολιτική του. Η πολιτική σύγκρουση με το καθεστώς Μητσοτάκη και με όσους το εκπροσωπούν δεν γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας αλλά με σχέδιο, θεσμική σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά συλλογικό καθήκον και στρατηγική» ανέφερε η ανακοίνωση. Και συνέχιζε: «Νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του ουδείς δικαιούται να ρίχνει και μάλιστα λίγες ημέρες πριν και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου».

Η ανάρτηση που «άναψε φωτιές» και οι διαρροές

Είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις προς τον πρώην υπουργό μέσω διαρροών του κόμματος που τον έθεταν εκτός ψηφοδελτίων με δική του απόφαση. «Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να χαράζει δική του πολιτική, να διαμορφώνει ψηφοδέλτια και να επιβάλλει την ιδιωτική ατζέντα που ο ίδιος προκρίνει, με συνεχείς δημοσιεύσεις και αγνοώντας τις αρχές και την πολιτική του κόμματος, έχει προφανώς συνειδητά αποφασίσει να θέσει εαυτόν εκτός εκλογικής μάχης» ανέφεραν χαρακτηριστικά κύκλοι του κόμματος δίνοντας χρόνο στον κ. Πολάκη να ανασκευάσει. Κάτι που όχι μόνο δεν έκανε ο πρώην υπουργός. Τουναντίον. Επέλεξε να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά. «Θα τα πούμε όλα στην πολιτική Γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή. Με ‘πηγές’ δεν θα ανοίξω διάλογο. Προφανώς υπάρχουν και διαδικασίες και όργανα στα οποία και συμμετείχα και εκλέχθηκα και μάλιστα με υψηλότατα ποσοστά. Εκεί θα μιλήσουμε και θα διευκρινίσουμε ποιος έχει δίκιο» έγραψε στο facebook ο κ. Πολάκης, την ώρα που οι αντιδράσεις των κομμάτων για διαγραφή του κορυφώνονταν, ενώ υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση για το περιεχόμενο της πρώτης του ανάρτησης, από όπου ξεκίνησαν όλα.

Ο κ. Πολάκης σχολιάζοντας συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο «Πρώτο Θέμα». Απαντώντας σε ερώτηση τι εννοεί πως θα είναι αλλιώς η δεύτερη φορά, ο κ. Τσίπρας απάντησε μεταξύ άλλων «Θα είναι αλλιώς διότι πλέον έχουμε την εμπειρία και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να υπερασπιστούμε ακόμη καλύτερα τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας». Σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τσίπρα, στην οποία ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπιζόταν τον Πολάκη και τα όσα είχε πει περί αποχής του από τα ψηφοδέλτια εάν δεν περιλαμβανόταν και το όνομα άλλου υποψηφίου («Ο Παύλος έκανε λάθος, πιστεύω το κατάλαβε. Πάμε παρακάτω. Η μάχη όλων μας είναι με τη Δεξιά του Μητσοτάκη και όχι αναμεταξύ μας για το ποιος θα βγει βουλευτής. Και τη μάχη δε τη δίνουν μόνο οι υποψήφιοι. Την δίνουν όλοι και από κάθε μετερίζι», απάντησε ο Τσίπρας) έγραψε: «Αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς δεν θα είναι αλλιώς την άλλη φορά! Νομίζω κατάλαβαν οι περισσότεροι πλέον αυτά που φωνάζω από το 2016...». Μάλιστα συνόδευσε την ανάρτησή του με φωτογραφίες δημοσιογράφων, τραπεζιτών και δικαστών και του ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή για τον οποίο ζήτησε την απόλυσή του, υπό τον τίτλο «Το ‘βαθύ κράτος’». «Αυτά είναι αριστερή-προοδευτική γραμμή. Έτσι θα είναι αλλιώς» έγραψε ο κ. Πολάκης.

Η κρίσιμη συνεδρίαση, οι τάσεις και η κομματική ποινή

Τη δεδομένη περίοδο και κυρίως μετά την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών στις τάξεις των μελών της Πολιτικής Γραμματείας επικρατούν δυο απόψεις: εκείνων που θεωρούν ότι το θέμα Πολάκη πρέπει να συζητηθεί άμεσα μετά το εθνικό πένθος καθώς «προσβάλλεται από τη συμπεριφορά του ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος» όπως λένε χαρακτηριστικά και εκείνων που θεωρούν ότι το κόμμα δεν πρέπει να επιστρέψει σε φάση εσωστρέφειας και τον δημόσιο λόγο να απασχολήσει το θέμα Πολάκη, κυρίως μετά την σιδηροδρομική τραγωδία. «Δεν έχει νόημα. Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση διαφορετική. Υπάρχουν τεκτονικές μετακινήσεις. Δεν θα είναι καλό να ξεκινήσει εκ νέου μια τέτοια συζήτηση που θα φέρνει το ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο εξαιτίας της συμπεριφοράς ενός στελέχους του» λένε χαρακτηριστικά. Εκτιμούν μάλιστα πως η μη συμμετοχή Πολάκη στα ψηφοδέλτια, είναι μονόδρομος μετά την εισήγηση Τσίπρα, δεν κρύβουν ωστόσο τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση δεδομένης της μεγάλης απήχησης Πολάκη στα μέλη και τη βάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ερωτηματικό υπάρχει και για την στάση που θα κρατήσει ο ίδιος ο πρώην υπουργός, ο οποίος είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας κι αν θα επιχειρήσει να ρίξει ή να ανεβάσει κι άλλο τους τόνους. Από την στάση του αυτή, ορισμένοι εκτιμούν πως θα κριθεί και το μέλλον του στο ΣΥΡΙΖΑ αφού αυτό θα εξαρτηθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας και το τι ποινή θα αποφασίσουν τα μέλη της να επιβάλλουν στον κρητικό πολιτικό.

Αντιδράσεις και εισαγγελική παρέμβαση

«Οι χυδαιότητες, οι απειλές και οι προγραφές κατά δημοσιογράφων, δικαστών και κρατικών λειτουργών από τον κ. Πολάκη δεν μπορούν να καλύπτονται με διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ περί αποπομπής από τα ψηφοδέλτια. Σε κάθε δημοκρατικό κόμμα θα ήταν αυτονόητη η διαγραφή του και αυτό απαιτούμε να κάνει ο κ. Τσίπρας που μέχρι σήμερα τον κάλυπτε. Επίσης αυτονόητη θεωρούμε την αποπομπή από τα ψηφοδέλτια του ομόφωνα καταδικασμένου Νίκου Παππά» σχολίασε σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, ενώ και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζήτησε τη διαγραφή του. «Σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κόμμα που σέβεται το κράτος δικαίου, πρόσωπα που είτε έχουν καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη είτε παραληρούν κατά των θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα ήταν ήδη εκτός κόμματος. Για άλλη μια φορά, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται όχι απλά χορηγός αλλά μέγας ευεργέτης της Νέας Δημοκρατίας» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη. Αντιδράσεις υπήρξαν κι από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η ανάρτηση Πολάκη προκάλεσε παρέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας που παρήγγειλε στην προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης Αγγελική Τριανταφύλλου τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ζητώντας να εξακριβώσει αν και από ποιους προκύπτει το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων, με βασικά αυτό της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων και αυτό της βίας κατά δικαστικών λειτουργών. Για «βαθύτατο πλήγμα για το Δημοκρατικό Πολίτευμα της χώρας» έκανε λόγο η Ένωση Εισαγγελέων και Δικαστών για την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, ζητώντας την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας.

Ενισχύεται το αρχηγικό προφίλ Τσίπρα

Στελέχη κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν στη «ΜτΚ» πως πρόκειται για μία «αυστηρή δημόσια κριτική στον πρόεδρο και όσα εκείνος λέει την ώρα που το κόμμα βρίσκεται μπροστά από μία κρίσιμη εκλογική μάχη, μια από τις κρισιμότερες της μεταπολίτευσης» ανέφεραν προσθέτοντας πως η απόφασή του για μη συμμετοχή του Πολάκη στα ψηφοδέλτια και παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας ενισχύει το προφίλ του ηγέτη και εν δυνάμει μελλοντικού πρωθυπουργού της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση αναλύουν και την δήλωσή του σε ιατρικό συνέδριο: «όταν έχουμε μία κυβέρνηση που δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο, το να γίνεται αυτή η στιγμή η συζήτηση με ευθύνη Πολάκη, για μία ανάρτηση που έκανε ο Πολάκης, αυτό δεν θα το επιτρέψω. Έχω ευθύνη να προστατεύσω και το κόμμα μου και την παράταξή μου αλλά κυρίως να προχωρήσω μπροστά για τη νίκη στις εκλογές. Αυτή είναι η δική μου ευθύνη» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 05.03.2023

Και όμως, υπάρχει σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι του Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Κυριακή, παρά το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «ανεκτικός και υπομονετικός όσο κανείς άλλος πολιτικός αρχηγός» όπως ακριβώς είναι τα λόγια που χρησιμοποιεί πρώην υπουργός και πρωτοκλασάτος βουλευτής της Κουμουνδούρου για να περιγράψει την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και την παρέμβαση του Εισαγγελέα. Και συνεχίζει το ίδιο στέλεχος «χρεώνοντας» στον κύριο Τσίπρα μάλιστα «γαϊδουρινή υπομονή». Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Χανιώτης πολιτικός με δηλώσεις του, τοποθετήσεις και αναρτήσεις του και κυρίως με τον λόγο που χρησιμοποιεί οδηγούσε την κατάσταση στα άκρα, πολλές φορές με την ανοχή της ηγεσίας του κόμματος που δικαιολογούσε διάφορες συμπεριφορές που για άλλους ήταν προκλητικές. Αυτή τη φορά ωστόσο, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να σηκώσει το γάντι, θέτοντας μάλιστα τον πρώην υπουργό εκτός ψηφοδελτίων του κόμματος στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Η μη συμμετοχή του κ. Πολάκη στα ψηφοδέλτια του κόμματος, απόφαση την οποία θα λάβει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από σχετική εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα και την ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου και της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Κουμουνδούρου θεωρείται σχεδόν δεδομένη, όπως αναφέρουν στη «ΜτΚ» μέλη της Γραμματείας. Μένει να φανεί το μέλλον του κρητικού πολιτικού στο κόμμα και οι ενδεχόμενες κομματικές κυρώσεις (επίπληξη, αναστολή κομματικής ιδιότητας, διαγραφή από το κόμμα, διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα) που θα του επιβληθούν από την Επιτροπή Δεοντολογίας, που θα συνεδριάσει μετά την Πολιτική Γραμματεία και στην οποία παραπέμπεται ο κ. Πολάκης μετά από απόφαση του Αλέξη Τσίπρα. Απόφαση, που τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, χαρακτήρισαν στην ανακοίνωσή τους «ορθή και επιβεβλημένη».

«Πάγωσε» το θέμα μέχρι να... ξεπαγώσει

Στην σκιά της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες πολίτες και να τραυματιστούν επίσης δεκάδες και λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους, η προγραμματισμένη για την προηγούμενη Πέμπτη το απόγευμα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναβλήθηκε, όπως άλλωστε «πάγωσαν» όλες οι κομματικές εκδηλώσεις και η προεκλογική δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά πότε θα πραγματοποιηθεί εντέλει η συνεδρίαση για το θέμα Πολάκη που μπήκε όπως είναι λογικό στον «πάγο». Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεδομένου ότι για το κόμμα πλέον αποτελεί ένα θέμα αιχμής, καθώς με την ανάρτηση Πολάκη που σχολιάστηκε συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα αμφισβητήθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος και παράλληλα προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων και παρέμβαση της Εισαγγελίας, η συνεδρίαση θα γίνει εντός των επομένων ημερών, πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα κι όταν οι ρυθμοί επιστρέψουν σε μία... κανονικότητα προεκλογική.

Το... κερασάκι στην τούρτα

Όπως σχολίαζε χαρακτηριστικά μέλος της Πολιτικής Γραμματείας στη «ΜτΚ» η εν λόγω ενέργεια του Παύλου Πολάκη ήταν το «κερασάκι στην τούρτα». Ο ίδιος ανέφερε ότι στην κοινή συνεδρίαση Εκτελεστικού Γραφείου και Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού αν και οι συμμετέχοντες ήταν «μουδιασμένοι» λόγω των εσωκομματικών εξελίξεων, παρόλα αυτά δεν υπήρξε παρασκήνιο ή κόντρες, ενώ η ομόφωνη απόφαση δείχνει ότι οι συμμετέχοντες στα ανώτατα όργανα του κόμματος στηρίζουν τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα. Η ίδια πηγή αναφέρει μάλιστα ότι ο πρόεδρος του κόμματος την περασμένη Κυριακή κι ενώ ο κ. Πολάκης συνέχιζε να... απαντά μέσω facebook ήταν εξοργισμένος με την εν λόγω συμπεριφορά, κάτι που αποτυπώθηκε και στην επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο βράδυ της Κυριακής. Με την ανακοίνωση γινόταν γνωστό ότι ο κ. Πολάκης με απόφαση Τσίπρα «καρατομείται» από Τομεάρχης Διαφάνειας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και τις θέσεις λαμβάνουν οι Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, αντίστοιχα. 

«Ο πρόεδρος θα ζητήσει τη παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας αναφορικά με τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ πάντοτε λειτουργούσε συλλογικά και έτσι διαμόρφωνε και διαμορφώνει την πολιτική του. Η πολιτική σύγκρουση με το καθεστώς Μητσοτάκη και με όσους το εκπροσωπούν δεν γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας αλλά με σχέδιο, θεσμική σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά συλλογικό καθήκον και στρατηγική» ανέφερε η ανακοίνωση. Και συνέχιζε: «Νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του ουδείς δικαιούται να ρίχνει και μάλιστα λίγες ημέρες πριν και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου».

Η ανάρτηση που «άναψε φωτιές» και οι διαρροές

Είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις προς τον πρώην υπουργό μέσω διαρροών του κόμματος που τον έθεταν εκτός ψηφοδελτίων με δική του απόφαση. «Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να χαράζει δική του πολιτική, να διαμορφώνει ψηφοδέλτια και να επιβάλλει την ιδιωτική ατζέντα που ο ίδιος προκρίνει, με συνεχείς δημοσιεύσεις και αγνοώντας τις αρχές και την πολιτική του κόμματος, έχει προφανώς συνειδητά αποφασίσει να θέσει εαυτόν εκτός εκλογικής μάχης» ανέφεραν χαρακτηριστικά κύκλοι του κόμματος δίνοντας χρόνο στον κ. Πολάκη να ανασκευάσει. Κάτι που όχι μόνο δεν έκανε ο πρώην υπουργός. Τουναντίον. Επέλεξε να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά. «Θα τα πούμε όλα στην πολιτική Γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή. Με ‘πηγές’ δεν θα ανοίξω διάλογο. Προφανώς υπάρχουν και διαδικασίες και όργανα στα οποία και συμμετείχα και εκλέχθηκα και μάλιστα με υψηλότατα ποσοστά. Εκεί θα μιλήσουμε και θα διευκρινίσουμε ποιος έχει δίκιο» έγραψε στο facebook ο κ. Πολάκης, την ώρα που οι αντιδράσεις των κομμάτων για διαγραφή του κορυφώνονταν, ενώ υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση για το περιεχόμενο της πρώτης του ανάρτησης, από όπου ξεκίνησαν όλα.

Ο κ. Πολάκης σχολιάζοντας συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο «Πρώτο Θέμα». Απαντώντας σε ερώτηση τι εννοεί πως θα είναι αλλιώς η δεύτερη φορά, ο κ. Τσίπρας απάντησε μεταξύ άλλων «Θα είναι αλλιώς διότι πλέον έχουμε την εμπειρία και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να υπερασπιστούμε ακόμη καλύτερα τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας». Σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τσίπρα, στην οποία ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπιζόταν τον Πολάκη και τα όσα είχε πει περί αποχής του από τα ψηφοδέλτια εάν δεν περιλαμβανόταν και το όνομα άλλου υποψηφίου («Ο Παύλος έκανε λάθος, πιστεύω το κατάλαβε. Πάμε παρακάτω. Η μάχη όλων μας είναι με τη Δεξιά του Μητσοτάκη και όχι αναμεταξύ μας για το ποιος θα βγει βουλευτής. Και τη μάχη δε τη δίνουν μόνο οι υποψήφιοι. Την δίνουν όλοι και από κάθε μετερίζι», απάντησε ο Τσίπρας) έγραψε: «Αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς δεν θα είναι αλλιώς την άλλη φορά! Νομίζω κατάλαβαν οι περισσότεροι πλέον αυτά που φωνάζω από το 2016...». Μάλιστα συνόδευσε την ανάρτησή του με φωτογραφίες δημοσιογράφων, τραπεζιτών και δικαστών και του ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή για τον οποίο ζήτησε την απόλυσή του, υπό τον τίτλο «Το ‘βαθύ κράτος’». «Αυτά είναι αριστερή-προοδευτική γραμμή. Έτσι θα είναι αλλιώς» έγραψε ο κ. Πολάκης.

Η κρίσιμη συνεδρίαση, οι τάσεις και η κομματική ποινή

Τη δεδομένη περίοδο και κυρίως μετά την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών στις τάξεις των μελών της Πολιτικής Γραμματείας επικρατούν δυο απόψεις: εκείνων που θεωρούν ότι το θέμα Πολάκη πρέπει να συζητηθεί άμεσα μετά το εθνικό πένθος καθώς «προσβάλλεται από τη συμπεριφορά του ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος» όπως λένε χαρακτηριστικά και εκείνων που θεωρούν ότι το κόμμα δεν πρέπει να επιστρέψει σε φάση εσωστρέφειας και τον δημόσιο λόγο να απασχολήσει το θέμα Πολάκη, κυρίως μετά την σιδηροδρομική τραγωδία. «Δεν έχει νόημα. Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση διαφορετική. Υπάρχουν τεκτονικές μετακινήσεις. Δεν θα είναι καλό να ξεκινήσει εκ νέου μια τέτοια συζήτηση που θα φέρνει το ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο εξαιτίας της συμπεριφοράς ενός στελέχους του» λένε χαρακτηριστικά. Εκτιμούν μάλιστα πως η μη συμμετοχή Πολάκη στα ψηφοδέλτια, είναι μονόδρομος μετά την εισήγηση Τσίπρα, δεν κρύβουν ωστόσο τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση δεδομένης της μεγάλης απήχησης Πολάκη στα μέλη και τη βάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ερωτηματικό υπάρχει και για την στάση που θα κρατήσει ο ίδιος ο πρώην υπουργός, ο οποίος είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας κι αν θα επιχειρήσει να ρίξει ή να ανεβάσει κι άλλο τους τόνους. Από την στάση του αυτή, ορισμένοι εκτιμούν πως θα κριθεί και το μέλλον του στο ΣΥΡΙΖΑ αφού αυτό θα εξαρτηθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας και το τι ποινή θα αποφασίσουν τα μέλη της να επιβάλλουν στον κρητικό πολιτικό.

Αντιδράσεις και εισαγγελική παρέμβαση

«Οι χυδαιότητες, οι απειλές και οι προγραφές κατά δημοσιογράφων, δικαστών και κρατικών λειτουργών από τον κ. Πολάκη δεν μπορούν να καλύπτονται με διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ περί αποπομπής από τα ψηφοδέλτια. Σε κάθε δημοκρατικό κόμμα θα ήταν αυτονόητη η διαγραφή του και αυτό απαιτούμε να κάνει ο κ. Τσίπρας που μέχρι σήμερα τον κάλυπτε. Επίσης αυτονόητη θεωρούμε την αποπομπή από τα ψηφοδέλτια του ομόφωνα καταδικασμένου Νίκου Παππά» σχολίασε σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, ενώ και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζήτησε τη διαγραφή του. «Σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κόμμα που σέβεται το κράτος δικαίου, πρόσωπα που είτε έχουν καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη είτε παραληρούν κατά των θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα ήταν ήδη εκτός κόμματος. Για άλλη μια φορά, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται όχι απλά χορηγός αλλά μέγας ευεργέτης της Νέας Δημοκρατίας» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη. Αντιδράσεις υπήρξαν κι από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η ανάρτηση Πολάκη προκάλεσε παρέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας που παρήγγειλε στην προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης Αγγελική Τριανταφύλλου τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ζητώντας να εξακριβώσει αν και από ποιους προκύπτει το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων, με βασικά αυτό της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων και αυτό της βίας κατά δικαστικών λειτουργών. Για «βαθύτατο πλήγμα για το Δημοκρατικό Πολίτευμα της χώρας» έκανε λόγο η Ένωση Εισαγγελέων και Δικαστών για την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, ζητώντας την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας.

Ενισχύεται το αρχηγικό προφίλ Τσίπρα

Στελέχη κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν στη «ΜτΚ» πως πρόκειται για μία «αυστηρή δημόσια κριτική στον πρόεδρο και όσα εκείνος λέει την ώρα που το κόμμα βρίσκεται μπροστά από μία κρίσιμη εκλογική μάχη, μια από τις κρισιμότερες της μεταπολίτευσης» ανέφεραν προσθέτοντας πως η απόφασή του για μη συμμετοχή του Πολάκη στα ψηφοδέλτια και παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας ενισχύει το προφίλ του ηγέτη και εν δυνάμει μελλοντικού πρωθυπουργού της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση αναλύουν και την δήλωσή του σε ιατρικό συνέδριο: «όταν έχουμε μία κυβέρνηση που δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο, το να γίνεται αυτή η στιγμή η συζήτηση με ευθύνη Πολάκη, για μία ανάρτηση που έκανε ο Πολάκης, αυτό δεν θα το επιτρέψω. Έχω ευθύνη να προστατεύσω και το κόμμα μου και την παράταξή μου αλλά κυρίως να προχωρήσω μπροστά για τη νίκη στις εκλογές. Αυτή είναι η δική μου ευθύνη» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 05.03.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία