ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συνέντευξη Τύπου του Aλ.Tσίπρα στη ΔΕΘ (ζωντανά): Αν τολμά ο Μητσοτάκης ας προκηρύξει εκλογές

Για ακροδεξιά στροφή κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - "Αν τα κόμματα και οι άνθρωποι δεν αλλάζουν γίνονται μνημεία του εαυτού τους, στοίχημα για τη χώρα μία προοδευτική διακυβέρνηση"

 19/09/2021 13:00

Η συνέντευξη Τύπου του Aλ.Tσίπρα στη ΔΕΘ (ζωντανά): Αν τολμά ο Μητσοτάκης ας προκηρύξει εκλογές
Φωτογραφία αρχείου

Στις 13:00 ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν τρεις ώρες μετά, συνεχίζει να απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων επί των όσων εξήγγειλε χθες και όχι μόνο. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε με ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας

Ερωτώμενος για το μετρό της Θεσσαλονίκης, επεσήμανε πως "ο κ.Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει για ποιο λόγο αποφάσισε να καθυστερήσει το έργο για πολλά χρόνια ακολουθώντας μία άλλη τακτική από την προηγούμενη διοίκηση, το έργο δεν το καθυστερούν οι αντιδράσεις. Παραλάβαμε το έργο στο 30% και μέσα σε τρία χρόνια το φτάσαμε στο 85%, διακεκριμένοι επιστήμονες έχουν τοποθετηθεί κατά της απόσπασης των αρχαίων της Βενιζέλου, τους ακούσαμε και για αυτό προκρίναμε την κατασκευή του μετρό χωρίς να λειτουργεί ο σταθμός Βενιζέλου για ένα διάστημα, θεωρώ ακατανόητη την στάση του πρωθυπουργού που κατηγορεί για όλα τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει πιθανότητα να ολοκληρωθεί το έργο τον Δεκέμβριο του 2023". 

Για την συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε πως "ο κ.Μητσοτάκης κρύβεται και δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την κύρωση τριών μνημονίων με την γειτονική χώρα, μόνο η Τουρκία ωφελείται από αυτή την τακτική. Η Βόρεια Μακεδονία έχει υποχρέωση να τηρήσει τη συμφωνία σε σχέση με τα σχολικά βιβλία, τα αθλητικά σωματεία και τα μακεδονικά σήματα". "Ο πρωθυπουργός είναι αδύναμος και δειλός", υπογράμμισε.

"Οι νέοι δεν θέλουν gigabytes και χαρτζιλίκια, χρειάζεται μία ριζική αλλαγή στη ζωή και στις προοπτικές των νέων ανθρώπων ώστε να δημιουργήσουν στη χώρα μας και να έχουν μία αξιοπρεπή ζωή, η μεταρρύθμιση που προτείναμε για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διασφαλίζει την πρόσβαση στη γνώση ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του καθενός.Θέλουν όραμα για να μείνουν στη χώρα και να εργαστούν με αξιοπρεπείς μισθούς", ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

"Ψευτοκουτσαβακισμοί"

Για τις εκλογές: "Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη να προκαλέσει όποτε επιθυμεί εκλογές, αν έχει το θάρρος κι αν τολμά ας τις προκηρύξει όποτε θέλει, στο χέρι του είναι, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα, συμμέτοχος στην ευθύνη να πάει η χώρα σε εκλογές δεν θα γίνω. Οι μαγκιές περί γαλοπούλας που θυμίζουν παιδιά δημοτικού δεν αναδεικνύουν πυγμή αλλά αδυναμία, θα του συνιστούσα να είναι πιο φειδωλός σε τέτοιους ψευτοκουτσαβακισμούς, αυτός κρύφτηκε προεκλογικά και αρνήθηκε το debate. Εμείς είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε", τόνισε. 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μιλάει για το πολιτικό κέντρο όταν έχει υπουργοποιήσει τρία στελέχη του ΛΑΟΣ. "Ίσως το μόνο που μένει είναι να κάνει υπουργό και τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο", σημείωσε.

"Ο κ.Μητσοτάκης πατάει σε δύο βάρκες, η επιλογή Πλεύρη, που έχει εκφράσει αντισημιτικές και ρατσιστικές απόψεις, για την θέση του υπουργού υγείας, δείχνει ότι ο Μητσοτάκης ξεπληρώνει γραμμάτια. Ο πρωθυπουργός δεν βρήκε μία λέξη να πει για την αθλιότητα Μπογδάνου να βγάλει στη φόρα ονόματα νηπίων ενώ φωτογραφήθηκε μαζί με τον Μάκη Βορίδη κατά την πολιτογράφηση του Άλεξ Αντετοκούνμπο και της μητέρας του όταν έχει φέρει διατάξεις που κανένας άλλος δεν μπορεί να πολιτογραφηθεί Έλληνας. Η κυβέρνηση έχει το πρόσωπο του Ιανού, από την μία χαϊδεύει τα αυτιά της ακροδεξιάς και από την άλλη παρουσιάζει σύγχρονο ευρωπαϊκό πρόσωπο", επεσήμανε.

Αναφερόμενος στην πανδημία σημείωσε ότι "η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, δεν μπορεί να πείσει, αντί να προχωρήσει σε στοχευμένες καμπάνιες φρόντισε να χρηματοδοτήσει το μέσο και όχι το μήνυμα. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το τελευταίο στάδιο, η προοπτική του τείχους ανοσίας απομακρύνεται, πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ώστε να μην είναι επιφυλακτικοί, το ζήτημα δεν αφορά την κομματική αντιπαράθεση αλλά την ανθρώπινη ζωή. Εγώ διαρκώς τονίζω την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, απευθύνω έκκληση στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, ναι στον εμβολιασμό, όχι στο διχασμό", επεσήμανε. "Ο Πολάκης εμβολιάστηκε γιατί είχε δεσμευτεί να το κάνει, δεν πείστηκε από κανέναν", πρόσθεσε.

Σχετικά με το κύμα ακρίβειας, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως "η κυβέρνηση επιδοτεί την κερδοσκοπία, πρέπει να παρέμβει στην πηγή των ανατιμήσεων χρησιμοποιώντας τη ΔΕΗ και τη ΡΑΕ η οποία θα ελέγχει την αγορά, επιβάλλοντας πρόστιμα όπου υπάρχει αισχροκέρδεια. Χρειάζεται να μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα για όσο διαρκεί η ακρίβεια".

Για την επόμενη μέρα των εκλογών: "Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μία προοδευτική διακυβέρνηση που θα απαντά στις αγωνίες των πολιτών, το δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουμε στην νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση ή αν θα αποκτήσει η χώρα μία προοδευτική κυβέρνηση που θα έχει σαν στόχο την κοινωνική συνοχή. Η λαϊκή ετυμηγορία θα καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, από εκεί και πέρα ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του", υποστήριξε. Σημείωσε ακόμα ότι θα πρέπει να μην υπάρξουν εκβιασμοί μετά τις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για μια τέτοια προοδευτική κυβέρνηση αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές. "Θέλουμε στην επόμενη κυβέρνησή μας να έχουμε εκπροσώπους της κοινωνίας και των κινημάτων, θα δώσουμε χώρο στην κοινωνία. Στόχο έχουμε μία κυβέρνηση πλειοψηφίας και όχι μειοψηφίας", υπογράμμισε.

Για το ενδεχόμενο να δεχθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: "Αν η λαϊκή ετυμηγορία αποτυπωθεί με σαφή τρόπο, κανένας δεν θα τολμήσει να θέσει τέτοιο αίτημα. Θέλουμε να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και με διαφορά. Για να μην μπούμε στην περιπέτεια των δεύτερων εκλογών και των εκβιασμών".

Σε ερώτηση αναφορικά με το γιατί δεν εμπιστεύονται οι πολίτες τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: "Θα το δούμε στην κάλπη. Δεν έχω ανησυχία με τα ποσοστά που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Υπάρχει μια πάγια υποεκτίμηση της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με αυτό που αποτυπώνεται στην κάλπη. Δεν θέλω να αναφερθώ στο δημοψήφισμα και στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. Στις εκλογές του Ιούλη του 2014 μας έδιναν στις δημοσκοπήσεις 24% και ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 32%. Δεν ανησυχώ γι’ αυτό. Είναι διαφορετικό να ρωτήσεις τους πολίτες ποιον θα ψηφίσουν όταν έχει διαμορφωθεί το δίλημμα των εκλογών και είναι διαφορετικό να ρωτήσεις χωρίς να υπάρχει το δίλημμα εκλογών", τόνισε. 

Σε ερώτηση για το τι θα κάνει αν χάσει τις εκλογές επεσήμανε πως δεν είναι στη σκέψη του γιατί "θα κερδίσουμε τις εκλογές".

"Αν τα κόμματα και οι άνθρωποι δεν αλλάζουν γίνονται μνημεία του εαυτού τους, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα σε κίνηση, δεν θέλω να είμαι μνημείο του εαυτού μου. Έδωσα μάχες, έκανα λάθη, έχω πλέον συσσωρευμένη πείρα, στον ΣΥΡΙΖΑ παντρεύουμε τον ριζοσπαστισμό με ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για την διακυβέρνηση της χώρας", σημείωσε.

Για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να παρέμβει, "μεγαλύτερη σημασία από τα πρόσωπα έχουν οι πολιτικές".

"Είμαι γέννημα θρέμμα της μεσαίας τάξης"

Ως "ένα φάντασμα που πλανιέται πάνω από τη χώρα" χαρακτήρισε τη μεσαία τάξη ο Αλέξης Τσίπρας αφού τόνισε ότι χρειάζεται να προσδιοριστεί με αφορμή αυτά που δήλωσαν τα στελέχη της κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες, αλλά και το μέτρο που αποφάσισε η κυβέρνηση για τις γονικές παροχές. "Αν ήθελε φοροελαφρύνσεις για την πλειοψηφία της μεσαίας τάξης, ας νομοθετούσε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ας καταργούσε το τέλος του επιτηδεύματος", σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

"Το κόμμα του κ.Μητσοτάκη που διέλυσε τη μεσαία τάξη είναι αδιανόητο να μας λέει να μην μιλάμε για τη μεσαία τάξη, εγώ είμαι γέννημα θρέμμα της μεσαίας τάξης, ο κ.Μητσοτάκης δεν γνωρίζει πόσο κάνει μία φρατζόλα ψωμί. Επιβαρύναμε πολύ τη μεσαία τάξη, ήταν όμως εθνική ανάγκη για να βγούμε από τα μνημόνια, αφήσαμε κομπόδεμα 37 δισ. ευρώ", είπε. 

"Η κατάργηση του φόρου για τις γονικές παροχές και δωρεές αφορά το 0,4% των φορολογούμενων, ο κ.Μητσοτάκης νομοθετεί για τους λίγους, ο κ.Μητσοτάκης έχει 32 ακίνητα από ότι είδα στο πόθεν έσχες του, είναι ανήθικο να νομοθετεί για ένα τόσο μικρό κομμάτι της κοινωνίας μέσα στο οποίο ανήκει και ο κύκλος του", είπε. "Τα μόνιμα μέτρα που ανακοινώσαμε χθες κοστολογούνται στα 1,8 δισ. ευρώ, η διαγραφή κορονοχρέους θα είναι άπαξ και θα κοστίσει 1,7 δισ. ευρώ, είναι αναγκαίο να γίνει για να ελαφρυνθούν οι μικρομεσαίοι", ανέφερε.

"Σήμερα ευημερούν οι αριθμοί αλλά δυστυχούν οι άνθρωποι, με ανησυχεί το ότι η χώρα εισάγει περισσότερα από όσα εξάγει, είναι αναγκαίο να παραχθεί πλούτος στη χώρα και να στραφεί σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, η κυβέρνηση δεν το κάνει αυτό. Η χώρα μας παραμένει υπερχρεωμένη", υποστήριξε. 

Ο κ.Τσίπρας, πρότεινε ριζική ανακατανομή πόρων και αύξηση των μισθών για να μείνουν οι νέοι εδώ, ενώ τόνισε ότι το νέο ΕΣΥ που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστολογημένες προτάσεις. Παράλληλα, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εξαπάτησε τους συνταξιούχους με τη 13η σύνταξη ενώ ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση. 

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέλυσε τους επιστήμονες που είχε αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για προχωρήσει η διαδικασία για τις συντάξεις. "Τώρα θέλει να βάλει ιδιώτες μέσα στον ΕΦΚΑ και πάλι δεν θα λυθεί το πρόβλημα", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ΣτΕ έκρινε παράνομες τις μειώσεις του 2012 που είχε κάνει η ΝΔ. Αφορούσε περικοπές και ήρθε ο κ. Μητσοτάκης να μην υλοποιήσει τα υπόλοιπα και να υλοποιήσει μόνο όσους είναι για άνω των 1000 ευρώ συντάξεις. Αλλά ακόμα και αυτοί δεν έχουν πάρει τα αναδρομικά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

"Η εργασιακή αντιμεταρρύθμιση Μητσοτάκη - Χατζηδάκη έγινε κατ'εντολή συγκεκριμένων συμφερόντων, εμείς θα την καταργήσουμε", σημείωσε. Για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες με αφορμή τo σάλο που ξέσπασε από τις εκβιαστικές τακτικές της Efood, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που θα υπάρχει θα προστατεύει αυτούς τους ανθρώπους. Θα υπάρχει "εργασιακή κανονικότητα", είπε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει η συζήτηση για την αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Κομβικής σημασίας είναι το ζήτημα ότι αν περάσουν τα χρήματα αυτά μέσα από τις συστημικές τράπεζες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις "δεν θα περάσουν ούτε απέξω από το γκισέ των αναπτυξιακών τραπεζών".

Εμείς θα αξιοποιούσαμε την Αναπτυξιακή Τράπεζα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. "Θεωρούν ζόμπι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις", τόνισε ο κ. Τσίπρας. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι συνολικά η Βόρεια Ελλάδα δεν βρίσκεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

"Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής, πάει με το βλέποντας και κάνοντας", είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε την στάση της κυβέρνησης στο επεισόδιο του προηγούμενου διαστήματος εντός της ελληνικής ΑΟΖ με το επιτελείο Μητσοτάκη να λέει ότι το θέμα είναι της Γαλλίας. Επίσης, ανέφερε ότι αντίστοιχη υποτονική στάση υπήρχε και στις βόλτες του Oruc Reis στο Αιγαίο. "Η κυβέρνηση έχασε μια ευκαιρία μετά την εκλογή Μπάιντεν όταν η Τουρκία αναγκάστηκε να χαμηλώσει τους τόνους", τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είχε προτείνει η χώρα να αξιοποιήσει τις διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση ΕΕ και Τουρκίας ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται εθνική στρατηγική "που να υπερασπίζεται στο πεδίο τα κυριαρχικά δικαιώματα και με προοπτική τη λύση των διαφορών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου".

"Υπάρχει μια ευκαιρία αυτή την περίοδο", επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν υπάρχει πια, δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί, ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες για το αμέσως επόμενο διάστημα. "Οι χώρες του Νότου πρέπει να έχουν κοινή γραμμή", τόνισε ο κ. Τσίπρας. "Αυτοδεσμεύεται για πλεόνασμα το 2023 η κυβέρνηση Μητσοτάκη", σημείωσε.

Για το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφερε πως "δεν θα σχολιάσω τις αντιδράσεις της ελληνικής δικαιοσύνης. Είναι θέμα που δεν αποτελεί ζήτημα παραπολιτικής κουτσομπολιού και κλειδαρότρυπας. Όταν είσαι πρωθυπουργός της χώρας, πρέπει να δίνεις εξηγήσεις και απαντήσεις και όχι να στοχοποιείς τα Μέσα που αναδεικνύουν το πρόβλημα. Τι θα γινόταν στην Ελλάδα, αν αυτό συνέβαινε σε μένα, αν εγώ ως πρωθυπουργός είχα ψευδές πόθεν έσχες;", αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

"Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης δεδομένους"

«Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης δεδομένους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για την παραγωγική υποβάθμιση και την αποβιομηχάνιση στην Θεσσαλονίκη και την Βόρειο Ελλάδα. Ακολούθως σημείωσε ότι δεν υπήρξε εθνικό και περιφερειακό σχέδιο.

"Αφορολόγητο σε μεταβίβαση και γονική παροχή μέχρι 300.000 ευρώ"'

«Εάν επρόκειτο για αφορολόγητο σε μεταβίβαση περιουσίας και γονικής παροχής μέχρι 150.000 ή 300.000 ευρώ δεν θα θέταμε ζήτημα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι «...τώρα ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει στα 800.000, άρα δεν ενδιαφέρεται για την μεγάλη πλειοψηφία αλλά για την τάξη του. Θα βλέπαμε την δυνατότητα να πάει το ποσό μέχρι τις 300.000 ευρώ».

tsipras-deth-2021.jpg





Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου:

Στις 13:00 ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν τρεις ώρες μετά, συνεχίζει να απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων επί των όσων εξήγγειλε χθες και όχι μόνο. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε με ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας

Ερωτώμενος για το μετρό της Θεσσαλονίκης, επεσήμανε πως "ο κ.Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει για ποιο λόγο αποφάσισε να καθυστερήσει το έργο για πολλά χρόνια ακολουθώντας μία άλλη τακτική από την προηγούμενη διοίκηση, το έργο δεν το καθυστερούν οι αντιδράσεις. Παραλάβαμε το έργο στο 30% και μέσα σε τρία χρόνια το φτάσαμε στο 85%, διακεκριμένοι επιστήμονες έχουν τοποθετηθεί κατά της απόσπασης των αρχαίων της Βενιζέλου, τους ακούσαμε και για αυτό προκρίναμε την κατασκευή του μετρό χωρίς να λειτουργεί ο σταθμός Βενιζέλου για ένα διάστημα, θεωρώ ακατανόητη την στάση του πρωθυπουργού που κατηγορεί για όλα τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει πιθανότητα να ολοκληρωθεί το έργο τον Δεκέμβριο του 2023". 

Για την συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε πως "ο κ.Μητσοτάκης κρύβεται και δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την κύρωση τριών μνημονίων με την γειτονική χώρα, μόνο η Τουρκία ωφελείται από αυτή την τακτική. Η Βόρεια Μακεδονία έχει υποχρέωση να τηρήσει τη συμφωνία σε σχέση με τα σχολικά βιβλία, τα αθλητικά σωματεία και τα μακεδονικά σήματα". "Ο πρωθυπουργός είναι αδύναμος και δειλός", υπογράμμισε.

"Οι νέοι δεν θέλουν gigabytes και χαρτζιλίκια, χρειάζεται μία ριζική αλλαγή στη ζωή και στις προοπτικές των νέων ανθρώπων ώστε να δημιουργήσουν στη χώρα μας και να έχουν μία αξιοπρεπή ζωή, η μεταρρύθμιση που προτείναμε για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διασφαλίζει την πρόσβαση στη γνώση ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του καθενός.Θέλουν όραμα για να μείνουν στη χώρα και να εργαστούν με αξιοπρεπείς μισθούς", ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

"Ψευτοκουτσαβακισμοί"

Για τις εκλογές: "Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη να προκαλέσει όποτε επιθυμεί εκλογές, αν έχει το θάρρος κι αν τολμά ας τις προκηρύξει όποτε θέλει, στο χέρι του είναι, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα, συμμέτοχος στην ευθύνη να πάει η χώρα σε εκλογές δεν θα γίνω. Οι μαγκιές περί γαλοπούλας που θυμίζουν παιδιά δημοτικού δεν αναδεικνύουν πυγμή αλλά αδυναμία, θα του συνιστούσα να είναι πιο φειδωλός σε τέτοιους ψευτοκουτσαβακισμούς, αυτός κρύφτηκε προεκλογικά και αρνήθηκε το debate. Εμείς είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε", τόνισε. 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μιλάει για το πολιτικό κέντρο όταν έχει υπουργοποιήσει τρία στελέχη του ΛΑΟΣ. "Ίσως το μόνο που μένει είναι να κάνει υπουργό και τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο", σημείωσε.

"Ο κ.Μητσοτάκης πατάει σε δύο βάρκες, η επιλογή Πλεύρη, που έχει εκφράσει αντισημιτικές και ρατσιστικές απόψεις, για την θέση του υπουργού υγείας, δείχνει ότι ο Μητσοτάκης ξεπληρώνει γραμμάτια. Ο πρωθυπουργός δεν βρήκε μία λέξη να πει για την αθλιότητα Μπογδάνου να βγάλει στη φόρα ονόματα νηπίων ενώ φωτογραφήθηκε μαζί με τον Μάκη Βορίδη κατά την πολιτογράφηση του Άλεξ Αντετοκούνμπο και της μητέρας του όταν έχει φέρει διατάξεις που κανένας άλλος δεν μπορεί να πολιτογραφηθεί Έλληνας. Η κυβέρνηση έχει το πρόσωπο του Ιανού, από την μία χαϊδεύει τα αυτιά της ακροδεξιάς και από την άλλη παρουσιάζει σύγχρονο ευρωπαϊκό πρόσωπο", επεσήμανε.

Αναφερόμενος στην πανδημία σημείωσε ότι "η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, δεν μπορεί να πείσει, αντί να προχωρήσει σε στοχευμένες καμπάνιες φρόντισε να χρηματοδοτήσει το μέσο και όχι το μήνυμα. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το τελευταίο στάδιο, η προοπτική του τείχους ανοσίας απομακρύνεται, πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ώστε να μην είναι επιφυλακτικοί, το ζήτημα δεν αφορά την κομματική αντιπαράθεση αλλά την ανθρώπινη ζωή. Εγώ διαρκώς τονίζω την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, απευθύνω έκκληση στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, ναι στον εμβολιασμό, όχι στο διχασμό", επεσήμανε. "Ο Πολάκης εμβολιάστηκε γιατί είχε δεσμευτεί να το κάνει, δεν πείστηκε από κανέναν", πρόσθεσε.

Σχετικά με το κύμα ακρίβειας, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως "η κυβέρνηση επιδοτεί την κερδοσκοπία, πρέπει να παρέμβει στην πηγή των ανατιμήσεων χρησιμοποιώντας τη ΔΕΗ και τη ΡΑΕ η οποία θα ελέγχει την αγορά, επιβάλλοντας πρόστιμα όπου υπάρχει αισχροκέρδεια. Χρειάζεται να μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα για όσο διαρκεί η ακρίβεια".

Για την επόμενη μέρα των εκλογών: "Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μία προοδευτική διακυβέρνηση που θα απαντά στις αγωνίες των πολιτών, το δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουμε στην νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση ή αν θα αποκτήσει η χώρα μία προοδευτική κυβέρνηση που θα έχει σαν στόχο την κοινωνική συνοχή. Η λαϊκή ετυμηγορία θα καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, από εκεί και πέρα ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του", υποστήριξε. Σημείωσε ακόμα ότι θα πρέπει να μην υπάρξουν εκβιασμοί μετά τις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για μια τέτοια προοδευτική κυβέρνηση αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές. "Θέλουμε στην επόμενη κυβέρνησή μας να έχουμε εκπροσώπους της κοινωνίας και των κινημάτων, θα δώσουμε χώρο στην κοινωνία. Στόχο έχουμε μία κυβέρνηση πλειοψηφίας και όχι μειοψηφίας", υπογράμμισε.

Για το ενδεχόμενο να δεχθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: "Αν η λαϊκή ετυμηγορία αποτυπωθεί με σαφή τρόπο, κανένας δεν θα τολμήσει να θέσει τέτοιο αίτημα. Θέλουμε να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και με διαφορά. Για να μην μπούμε στην περιπέτεια των δεύτερων εκλογών και των εκβιασμών".

Σε ερώτηση αναφορικά με το γιατί δεν εμπιστεύονται οι πολίτες τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: "Θα το δούμε στην κάλπη. Δεν έχω ανησυχία με τα ποσοστά που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Υπάρχει μια πάγια υποεκτίμηση της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με αυτό που αποτυπώνεται στην κάλπη. Δεν θέλω να αναφερθώ στο δημοψήφισμα και στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. Στις εκλογές του Ιούλη του 2014 μας έδιναν στις δημοσκοπήσεις 24% και ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 32%. Δεν ανησυχώ γι’ αυτό. Είναι διαφορετικό να ρωτήσεις τους πολίτες ποιον θα ψηφίσουν όταν έχει διαμορφωθεί το δίλημμα των εκλογών και είναι διαφορετικό να ρωτήσεις χωρίς να υπάρχει το δίλημμα εκλογών", τόνισε. 

Σε ερώτηση για το τι θα κάνει αν χάσει τις εκλογές επεσήμανε πως δεν είναι στη σκέψη του γιατί "θα κερδίσουμε τις εκλογές".

"Αν τα κόμματα και οι άνθρωποι δεν αλλάζουν γίνονται μνημεία του εαυτού τους, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα σε κίνηση, δεν θέλω να είμαι μνημείο του εαυτού μου. Έδωσα μάχες, έκανα λάθη, έχω πλέον συσσωρευμένη πείρα, στον ΣΥΡΙΖΑ παντρεύουμε τον ριζοσπαστισμό με ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για την διακυβέρνηση της χώρας", σημείωσε.

Για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να παρέμβει, "μεγαλύτερη σημασία από τα πρόσωπα έχουν οι πολιτικές".

"Είμαι γέννημα θρέμμα της μεσαίας τάξης"

Ως "ένα φάντασμα που πλανιέται πάνω από τη χώρα" χαρακτήρισε τη μεσαία τάξη ο Αλέξης Τσίπρας αφού τόνισε ότι χρειάζεται να προσδιοριστεί με αφορμή αυτά που δήλωσαν τα στελέχη της κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες, αλλά και το μέτρο που αποφάσισε η κυβέρνηση για τις γονικές παροχές. "Αν ήθελε φοροελαφρύνσεις για την πλειοψηφία της μεσαίας τάξης, ας νομοθετούσε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ας καταργούσε το τέλος του επιτηδεύματος", σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

"Το κόμμα του κ.Μητσοτάκη που διέλυσε τη μεσαία τάξη είναι αδιανόητο να μας λέει να μην μιλάμε για τη μεσαία τάξη, εγώ είμαι γέννημα θρέμμα της μεσαίας τάξης, ο κ.Μητσοτάκης δεν γνωρίζει πόσο κάνει μία φρατζόλα ψωμί. Επιβαρύναμε πολύ τη μεσαία τάξη, ήταν όμως εθνική ανάγκη για να βγούμε από τα μνημόνια, αφήσαμε κομπόδεμα 37 δισ. ευρώ", είπε. 

"Η κατάργηση του φόρου για τις γονικές παροχές και δωρεές αφορά το 0,4% των φορολογούμενων, ο κ.Μητσοτάκης νομοθετεί για τους λίγους, ο κ.Μητσοτάκης έχει 32 ακίνητα από ότι είδα στο πόθεν έσχες του, είναι ανήθικο να νομοθετεί για ένα τόσο μικρό κομμάτι της κοινωνίας μέσα στο οποίο ανήκει και ο κύκλος του", είπε. "Τα μόνιμα μέτρα που ανακοινώσαμε χθες κοστολογούνται στα 1,8 δισ. ευρώ, η διαγραφή κορονοχρέους θα είναι άπαξ και θα κοστίσει 1,7 δισ. ευρώ, είναι αναγκαίο να γίνει για να ελαφρυνθούν οι μικρομεσαίοι", ανέφερε.

"Σήμερα ευημερούν οι αριθμοί αλλά δυστυχούν οι άνθρωποι, με ανησυχεί το ότι η χώρα εισάγει περισσότερα από όσα εξάγει, είναι αναγκαίο να παραχθεί πλούτος στη χώρα και να στραφεί σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, η κυβέρνηση δεν το κάνει αυτό. Η χώρα μας παραμένει υπερχρεωμένη", υποστήριξε. 

Ο κ.Τσίπρας, πρότεινε ριζική ανακατανομή πόρων και αύξηση των μισθών για να μείνουν οι νέοι εδώ, ενώ τόνισε ότι το νέο ΕΣΥ που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστολογημένες προτάσεις. Παράλληλα, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εξαπάτησε τους συνταξιούχους με τη 13η σύνταξη ενώ ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση. 

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέλυσε τους επιστήμονες που είχε αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για προχωρήσει η διαδικασία για τις συντάξεις. "Τώρα θέλει να βάλει ιδιώτες μέσα στον ΕΦΚΑ και πάλι δεν θα λυθεί το πρόβλημα", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ΣτΕ έκρινε παράνομες τις μειώσεις του 2012 που είχε κάνει η ΝΔ. Αφορούσε περικοπές και ήρθε ο κ. Μητσοτάκης να μην υλοποιήσει τα υπόλοιπα και να υλοποιήσει μόνο όσους είναι για άνω των 1000 ευρώ συντάξεις. Αλλά ακόμα και αυτοί δεν έχουν πάρει τα αναδρομικά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

"Η εργασιακή αντιμεταρρύθμιση Μητσοτάκη - Χατζηδάκη έγινε κατ'εντολή συγκεκριμένων συμφερόντων, εμείς θα την καταργήσουμε", σημείωσε. Για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες με αφορμή τo σάλο που ξέσπασε από τις εκβιαστικές τακτικές της Efood, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που θα υπάρχει θα προστατεύει αυτούς τους ανθρώπους. Θα υπάρχει "εργασιακή κανονικότητα", είπε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει η συζήτηση για την αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Κομβικής σημασίας είναι το ζήτημα ότι αν περάσουν τα χρήματα αυτά μέσα από τις συστημικές τράπεζες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις "δεν θα περάσουν ούτε απέξω από το γκισέ των αναπτυξιακών τραπεζών".

Εμείς θα αξιοποιούσαμε την Αναπτυξιακή Τράπεζα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. "Θεωρούν ζόμπι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις", τόνισε ο κ. Τσίπρας. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι συνολικά η Βόρεια Ελλάδα δεν βρίσκεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

"Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής, πάει με το βλέποντας και κάνοντας", είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε την στάση της κυβέρνησης στο επεισόδιο του προηγούμενου διαστήματος εντός της ελληνικής ΑΟΖ με το επιτελείο Μητσοτάκη να λέει ότι το θέμα είναι της Γαλλίας. Επίσης, ανέφερε ότι αντίστοιχη υποτονική στάση υπήρχε και στις βόλτες του Oruc Reis στο Αιγαίο. "Η κυβέρνηση έχασε μια ευκαιρία μετά την εκλογή Μπάιντεν όταν η Τουρκία αναγκάστηκε να χαμηλώσει τους τόνους", τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είχε προτείνει η χώρα να αξιοποιήσει τις διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση ΕΕ και Τουρκίας ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται εθνική στρατηγική "που να υπερασπίζεται στο πεδίο τα κυριαρχικά δικαιώματα και με προοπτική τη λύση των διαφορών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου".

"Υπάρχει μια ευκαιρία αυτή την περίοδο", επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν υπάρχει πια, δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί, ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες για το αμέσως επόμενο διάστημα. "Οι χώρες του Νότου πρέπει να έχουν κοινή γραμμή", τόνισε ο κ. Τσίπρας. "Αυτοδεσμεύεται για πλεόνασμα το 2023 η κυβέρνηση Μητσοτάκη", σημείωσε.

Για το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφερε πως "δεν θα σχολιάσω τις αντιδράσεις της ελληνικής δικαιοσύνης. Είναι θέμα που δεν αποτελεί ζήτημα παραπολιτικής κουτσομπολιού και κλειδαρότρυπας. Όταν είσαι πρωθυπουργός της χώρας, πρέπει να δίνεις εξηγήσεις και απαντήσεις και όχι να στοχοποιείς τα Μέσα που αναδεικνύουν το πρόβλημα. Τι θα γινόταν στην Ελλάδα, αν αυτό συνέβαινε σε μένα, αν εγώ ως πρωθυπουργός είχα ψευδές πόθεν έσχες;", αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

"Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης δεδομένους"

«Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης δεδομένους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για την παραγωγική υποβάθμιση και την αποβιομηχάνιση στην Θεσσαλονίκη και την Βόρειο Ελλάδα. Ακολούθως σημείωσε ότι δεν υπήρξε εθνικό και περιφερειακό σχέδιο.

"Αφορολόγητο σε μεταβίβαση και γονική παροχή μέχρι 300.000 ευρώ"'

«Εάν επρόκειτο για αφορολόγητο σε μεταβίβαση περιουσίας και γονικής παροχής μέχρι 150.000 ή 300.000 ευρώ δεν θα θέταμε ζήτημα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι «...τώρα ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει στα 800.000, άρα δεν ενδιαφέρεται για την μεγάλη πλειοψηφία αλλά για την τάξη του. Θα βλέπαμε την δυνατότητα να πάει το ποσό μέχρι τις 300.000 ευρώ».

tsipras-deth-2021.jpg





Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου:

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία