Μονόλογοι

Η πίστα της Αριστοτέλους, η ορθή απόφαση Ζέρβα και το στοίχημα του Αγγελούδη. Γράφει ο Σαλονικιός

07/12/2023 10:18

Αυλαία σήμερα για την εορταστική περίοδο στη Θεσσαλονίκη καθώς στις 7 το απόγευμα ο απερχόμενος δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας θα φωταγωγήσει το επιβλητικό χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Αριστοτέλους που σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη των γιορτών. Ξέρω, είναι ολίγον κουραστικό να το επισημαίνουμε κάθε χρόνο, αλλά αυτού του είδους οι εκδηλώσεις θα πρέπει να θυμίζουν λιγάκι Χριστούγεννα. Δηλαδή να ντύνονται μουσικά με χριστουγεννιάτικα τραγούδια, όπως το Jingle Bell Rock, το Winter Wonderland κ.ά., από τις υψηλού επιπέδου χορωδίες που διαθέτει η πόλη, αλλά και κλασικές χριστουγεννιάτικες μελωδίες και διαχρονικές επιτυχίες όπως τα I Just Called to Say I Love you, Last Christmas, Don’t Worry Be Happy, I’m Still Standing, Feliz Navidad, We wish you a Merry Christmas κ.ο.κ., από την συμφωνική ορχήστρα του δήμου ή την ΚΟΘ.

Αντί αυτών, για άλλη μια χρονιά η πλατεία Αριστοτέλους μετατρέπεται σε μπουζουξίδικο. Αυτή τη φορά τον τόνο θα δώσει ο τραγουδιστής Γιάννης Πλούταρχος, μαζί με τα παιδιά του, Γιώργο Κακοσαίο και Κατερίνα Κακοσαίου, ενώ guest εμφάνιση θα κάνει o Δημήτρης Χρυσοχοΐδης. Αλήθεια, ποια άλλη ευρωπαϊκή πόλη μετατρέπει τις πλατείες της σε πίστα νυχτερινού κέντρου χριστουγεννιάτικα; Αλλά, είπαμε, η Θεσσαλονίκη φημίζεται για τις εξαιρέσεις της, μια απ' αυτές είναι και οι εκδηλώσεις σαν την αποψινή. Ας είναι, ας έχουμε καλές γιορτές και καλές δουλειές στην αγορά της πόλης.

Ορθή απόφαση

Μένω στο δήμο για να επισημάνω μια ορθότατη απόφαση που έλαβε χθες η απερχόμενη διοίκηση. Συγκεκριμένα, κατόπιν πρωτοβουλίας του Ζέρβα η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να φρενάρει την εξέλιξη δύο υποθέσεων προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στη νέα δημοτική αρχή να τις χειριστεί η ίδια καθώς πρόκειται για έργα και συμβάσεις που εκτείνονται καθ' όλη την επόμενη δημοτική περίοδο. Η πρώτη υπόθεση αφορά το έργο ανάπλασης των Στάβλων Παπάφη για το οποίο είχε υπάρξει και μια αντιπαράθεση μεταξύ απερχόμενης και επόμενης δημοτικής αρχής όσον αφορά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου. Η δεύτερη υπόθεση έχει να κάνει με την ελεγχόμενη στάθμευση. Η διοίκηση Ζέρβα έχει ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία, έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος και το μόνο που απομένει είναι η υπογραφή της σύμβασης. Πλέον, και για τις δύο αυτές υποθέσεις θα αποφασίσει το επόμενο δημοτικό συμβούλιο και η διοίκηση. Έτσι ο Στέλιος Αγγελούδης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει κάτι καλύτερο, εάν το κρίνει αναγκαίο και εάν υπάρχουν βεβαίως και τα σχετικά περιθώρια.

Το νέο σχήμα

Μικρό και ευέλικτο δεν το λες το 25μελες σχήμα διοίκησης το οποίο ανακοίνωσε την Τρίτη ο Στέλιος Αγγελούδης, αλλά εδώ που τα λέμε, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν είχε ποτέ υποσχεθεί κάτι ανάλογο. Αντιθέτως, θα έλεγε κανείς ότι το νέο σχήμα ανταποκρίνεται απολύτως στον τίτλο του συνδυασμού του “Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη” καθώς αξιοποιεί το σύνολο των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, είτε σε θέση αντιδημάρχου είτε σε θέση εντεταλμένου συμβούλου. Ο βασικός κορμός του σχήματος διοίκησης που αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου συγκροτείται από 14 αντιδημάρχους, τρεις εκ των οποίων είναι άμισθοι, συν 11 εντεταλμένους συμβούλους, όλοι τους άμισθοι. Μένει να φανεί στην πράξη κατά πόσο μία τόσο πολυπληθής διοικητική ομάδα θα μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Κατά πόσο δηλαδή οι αντιδήμαρχοι θα καταφέρουν να συνεργαστούν αρμονικά με τους εντεταλμένους συμβούλους και ενδεχομένως και με κάποιους ειδικούς συμβούλους που θα προστεθούν το επόμενο διάστημα. Βεβαίως ο Αγγελούδης τους το ξεκαθάρισε ότι οι πάντες θα υπόκεινται σε διαρκή αξιολόγηση, με βάση συγκεκριμένη στοχοθεσία που θα έχει ετήσιο κύκλο υλοποίησης.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος ανακάτεψε κάπως τα χαρτοφυλάκια, έτσι όπως τα γνωρίζαμε έως σήμερα. Προχώρησε σε κάποιες συγχωνεύσεις, ενώ δημιούργησε και ορισμένες καινούργιες αντιδημαρχίες, σε τομείς οι οποίοι ήταν εκτός του πεδίου δράσης της απερχόμενης, αλλά και προηγούμενων διοικήσεων. Για παράδειγμα, το Περιβάλλον που ήταν ξεχωριστή αντιδημαρχία, συγχωνεύεται με τα Τεχνικά Έργα και τη Βιώσιμη Κινητικότητα, ενώ δημιουργούνται νέες αντιδημαρχίες στους τομείς Αστικής Ανάπτυξης και Πολεοδομίας, Διοικητικής Αναδιάρθρωσης, Οργάνωσης και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, γεγονός που δηλώνει την πρόθεση του κ. Αγγελούδη να προχωρήσει σε διοικητική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, ώστε να υπάρξει βελτιστοποίηση της λειτουργίας του δήμου, Επιχειρηματικότητας και Εξυπηρέτησης των Πολιτών, Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας και Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς και Μέριμνας για την 3η ηλικία. Ειδικότερα οι δύο τελευταίες, νέες αντιδημαρχίες δείχνουν την πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής να δώσει βαρύτητα σε ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες, διευρύνοντας το πεδίο δράσης της κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης.

Κάποιοι σχολίασαν το γεγονός ότι ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος Σάκης Αρναούτογλου δεν έγινε αντιδήμαρχος, αλλά περιορίστηκε σε θέση εντεταλμένου συμβούλου. Η απάντηση σ' αυτό έχει να κάνει με τα άμεσα πολιτικά σχέδια του Αρναούτογλου ο οποίος θέλει, και δικαιούται εδώ που τα λέμε, να είναι εκ νέου υποψήφιος για την ευρωβουλή στις εκλογές του Ιουνίου. Έως τότε θα ασχολείται με τον τομέα της Κλιματικής Προστασίας που είναι και στα ενδιαφέροντά του, ο οποίος εντάχθηκε στην αντιδημαρχία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης.



O Σαλονικιός