ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19

Η παγωμάρα σκοτώνει την αγορά

Εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας ζητούν τα μέτρα να διευρυνθούν στο σύνολο των επιχειρήσεων

 22/03/2020 15:13

Η παγωμάρα σκοτώνει την αγορά

Σοφία Χριστοφορίδου

«Ανάσα» για όσες επιχειρήσεις έκλεισαν με με απόφαση της Πολιτείας δίνουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τι γίνεται όμως με τις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές και υπολειτουργούν ή έκλεισαν με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους λόγω της μηδενικής κίνησης στην αγορά;

Εκπρόσωποι των επιμελητηρίων ζητούν τα μέτρα να διευρυνθούν στο σύνολο των επιχειρήσεων, γιατί όλοι μετρούν απώλειες. 

Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά «θα πρέπει να ληφθούν από την πλευρά της πολιτείας οριζόντια μέτρα στήριξης για το σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που αναγκαστικά έκλεισαν, αλλά και γι αυτές που συνεχίζουν να είναι ανοιχτές αλλά επί της ουσίας υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν σχεδόν καθόλου, εξ αιτίας έλλειψης καταναλωτικού κοινού και πελατών».

Ακυρώνονται παραγγελίες, η κίνηση έχει μηδενιστεί

«Η κατάσταση στην αγορά της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής είναι τραγική. Η κίνηση στα καταστήματα έχει μηδενιστεί, εκτός αν πρόκειται για τρόφιμα και υλικά προσωπικής υγιεινής. Μία σειρά από επαγγέλματα βρίσκονται σε απόλυτη αδράνεια. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση της Πολιτείας, όπως ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, γυμναστήρια, κωμωτήρια, εμπορικά καταστήματα και ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Υπάρχουν χιλιάδες επαγγέλματα που κλείνουν όχι με αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά των ιδιοκτητών τους ακριβώς επειδή δεν έχουν κανένα πελάτη. Γραφεία τουριστικών ταξιδίων, ασφαλιστές, μεσίτες, μεταφορείς, βενζινοπώλες, λογιστές και χιλιάδες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι δεν εργάζονται καθώς οι πολίτες λόγω της πανδημίας έχουν αναστείλει κάθε δραστηριότητα τους. Αυτή η γενική παγωμάρα σκοτώνει την αγορά και την ιδιωτική οικονομία» διαπιστώνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Ζορπίδης.

«Καθημερινά, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης γινόμαστε αποδέκτες της αγωνίας μελώ,ν μας που προέρχονται από το χώρο της μεταποίησης (μεταξύ άλλων ένδυσης, υπόδησης, κατασκευής στρωμάτων κ.α.), οι οποίοι κάνουν λόγο για ακυρώσεις και αναστολή παραγγελιών τόσο από το εξωτερικό, όσο και από το εσωτερικό, ενώ αναρωτιούνται που θα διοχετεύσουν την παραγωγή τους, όταν συνεργάτες τους που είναι και λιανέμποροι έχουν κλειστά τα καταστήματα τους» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης, μεταφέροντας το αίσθημα ανασφάλειας που νιώθουν όλοι οι επιχειρηματίες, που επιτείνεται από το γεγονός ότι κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσουν και κατά πόσο θα αυξηθούν οι επιπτώσεις του φονικού ιού.

Να προστατευτούν όλες οι επιχειρήσεις

Κατά τον κ. Ζορπίδη, αναμφισβήτητα τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνεται καμία διάκριση ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση της πολιτείας και σε αυτές που παραμένουν ανοιχτές ή έκλεισαν με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους.

Μέτρα όπως το πάγωμα όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και άλλα για τη στήριξη των μισθών των εργαζομένων «θα πρέπει να επεκταθούν σε όλες τις επιχειρήσεις, καθώς η ιδιωτική οικονομία έχει νεκρώσει, με εξαίρεση την αλυσίδα των τροφίμων και των προϊόντων υγιεινής. Όλη η υπόλοιπη αγορά βρίσκεται σε πρωτοφανές τέλμα, με τις επόμενες εβδομάδες να φαίνεται ότι θα πάει ακόμη χειρότερα». Ο κ. Ζορπίδης ζητά επίσης να υπάρχουν σαφείς και πιεστικές κατευθυντήριες γραμμές προς τις τράπεζες για μέτρα ανακούφισης και όχι απλά ευχολόγια και προτροπές από τους υπουργούς.

«Νιώθουμε ότι μόλις πήγαμε να πάρουμε μία ανάσα από την δεκαετή οικονομική κρίση πέφτουμε σε νέο βάραθρο, αυτό του Κορονοϊού. Στη νέα μάχη θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Κανείς δεν θα πρέπει να αισθανθεί ότι παλεύει μόνος του, την ώρα που κάποιοι αισθάνονται άνετοι κάτω από την ομπρέλα του δημοσίου» καταλήγει.

Και ο κ. Καπνοπώλης αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «αποτελούν ανάσα», ωστόσο προσθέτει ότι εκτός από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με διοικητικές αποφάσεις, θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα και για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν με ζημιές. «Μεταξύ αυτών των επιχειρήσεων είναι πολλά μέλη του ΒΕΘ (πχ αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία κ.α.) που διαμαρτύρονται καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης για το σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που αναγκαστικά έκλεισαν, αλλά και για αυτές που συνεχίζουν να είναι ανοιχτές και επί της ουσίας υπολειτουργούν λόγω μειωμένης καταναλωτικής κίνησης» λέει, επισημαίνοντας ότι είναι καθολική η απαίτηση από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ουσιαστική οικονομική τους στήριξη, προκειμένου να διατηρήσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και να συνεχίσουν την λειτουργία τους μετά τη λήξη του συναγερμού. Παράλληλα, ο κ. Καπνοπώλης επισημαίνει ότι θα χρειαστούν κινήσεις και από την πλευρά των τραπεζών, ώστε να στηριχτούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ταμειακών ροών, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης του ιού.

Οι επιπτώσεις θα εξαρτηθούν

από τη διάρκεια των μετρώ

«Η χρονική διάρκεια των μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί, αλλά και μια πιθανή επέκταση των μέτρων θα καθορίσουν και τις επιπτώσεις στην οικονομία. Ο δρόμος προβλέπεται μακρύς» εκτιμά ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Γιάννης Μασούτης, χαρακτηρίζοντας επώδυνες, αλλά αναγκαίες τις αποφάσεις της κυβέρνησης και αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση «έδειξε να διαθέτει πρωτοφανή ανακλαστικά». Ως προς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ο κ. Μασούτης σημειώνει ότι «αναμένουμε να εξειδικευθούν και να επεκταθούν να καλύπτοντας όλο το φάσμα των επιχειρήσεων που θα πληγούν άμεσα ή έμμεσα», συμπληρώνοντας ότι «αναμένουμε τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος και στη ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων σύμφωνα πάντα και με τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών. Αναμφίβολα θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για την αναστολή καταβολής μισθωμάτων για όσο καιρό μένουν κλειστά με κρατική απόφαση τα καταστήματα. Θα πρέπει επίσης το κράτος να συμβάλλει στην προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων αλλά και των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που έκλεισαν προσωρινά. Το ΕΒΕΘ όπως και όλη η Επιμελητηριακή κοινότητα στεκόμαστε αρωγοί στο δύσκολο έργο της κυβέρνησης τόσο για την καταγραφή των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις όσο και για την υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης».

Υπερεπάρκεια στα σουπερμάρκετ

Ο κ. Μασούτης τονίζει ότι στην ελληνική αγορά υπάρχει υπερεπάρκεια αγαθών σε όλο το μήκος και πλάτος της εφοδιαστικής αλυσίδας και στον καταληκτικό του κρίκο, που είναι τα σούπερ-μάρκετ και ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος πρόκλησης πανικού, εξαιτίας λανθασμένων αντιλήψεων ότι μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις σε κάποια προϊόντα ή ακόμη χειρότερα λόγω ανυπόστατων φημών ότι θα αναστείλουν την λειτουργία τους και τα σούπερ-μάρκετ. Τα σούπερ-μάρκετ θα παραμείνουν σε κάθε περίπτωση ανοιχτά και οι υπάλληλοι τους βρίσκονται στις θέσεις τους για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Η ομαλότητα και η ευταξία, σύμφωνα και με τις σχετικές οδηγίες της κυβέρνησης, είναι σε αυτό το χρονικό σημείο κεφαλαιώδους σημασίας. Είναι προφανές ότι μια στιγμιαία υπερβάλλουσα ζήτηση οδηγεί στην εξάντληση αποθεμάτων στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, εικόνα που δημιουργεί αδικαιολόγητη αναστάτωση.

Η εφοδιαστική αλυσίδα είναι στημένη πάνω στη λογική μιας φυσιολογικής αναπλήρωσης των αποθεμάτων και για αυτό συστήνεται συγκράτηση και αποφυγή υπερβολών, καθώς η επάρκεια είναι εξασφαλισμένη».

——————————————————

ΠΛΑΙΣΙΟ 1

Μείωση τζίρου έως 50% δείχνει έρευνα στου ΣΒΕ

«Τα μέτρα να ενισχύσουν τους κλάδους

που δημιουργούν προστιθέμενη αξία»

Πτώση του τζίρου και της κερδοφορίας έως και 50%, μείωση ρευστότητας, πτώση εξαγωγών και αναστολή κάθε επενδυτικής δραστηριότητας είναι οι πρώτες επιπτώσεις που μετρούν οι μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις της ελληνικής περιφέρειας, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος. Συγκεκριμένα:

Όλες οι επιχειρήσεις του δείγματος αναμένουν πτώση του ετήσιου κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας τους από 10% έως και 50%.

Κλάδοι οι οποίοι καταγράφουν τις μεγαλύτερες πτώσεις στα δυο αυτά μεγέθη είναι: 50% στους κλάδους ποτών και μεταποίησης νωπών κτηνοτροφικών προϊόντων, 40% στα δομικά υλικά και την παραγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού για τη βιομηχανία, 30% σε τρόφιμα και κλωστοϋφαντουργία, 20% στη βιομηχανία προϊόντων ξύλου: 20%

Δυο στις τρεις μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιφέρειας (66%) καταγράφει μεγάλη πτώση των εξαγωγών τόσο εντός, όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πτώση αυτή ανά κλάδο κυμαίνεται από 20% (ποτά) έως και 50% (μηχανολογικός εξοπλισμός)

Περισσότερες από μια στις δυο βιομηχανίες (54%), αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην άφιξη των παραγγελιών τους, είτε αυτές αφορούν πρώτες ύλες, είτε ενδιάμεσα προϊόντα.

Το σύνολο των επιχειρήσεων καταγράφει ως σημαντικό παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία του την απουσία του προσωπικού, όχι λόγω ασθενείας, αλλά λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων.

Το 88% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι υπάρχει αδυναμία είσπραξης οφειλών από πελάτες, γεγονός που έχει επηρεάσει αρνητικά τη ρευστότητά τους, με προφανείς συνέπειες την αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Τέλος, το 74% των επιχειρήσεων του δείγματος δηλώνει την αδυναμία υλοποίησης επενδύσεων λόγω περιορισμών στις μετακινήσεις και την αναστολή προγραμματισμένων, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΒΕ, κ. Αθανάσιο Σαββάκη, «η διαφύλαξη της εγχώριας υγιούς βιομηχανικής παραγωγής, θα πρέπει ν΄ αποτελέσει τη βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης στο πλαίσιο των μέτρων που αφορούν στη γενικότερη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, λόγω της πανδημίας από τον κορονοϊό. Γνωρίζουμε ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες είναι περιορισμένες και συνεπώς θα πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα κατακερματισμού των ενισχύσεων και στόχευση στους κλάδους που δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία. Η βιομηχανία έχει πραγματικά τη μεγαλύτερη ανάγκη έμπρακτης υποστήριξης, αφού πλήθος μεταποιητικών επιχειρήσεων με έδρα την περιφέρεια, βιώνουν την καθημερινή μείωση των πωλήσεων τους.

Επειδή ακριβώς η μεταποίηση αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της οικονομίας, με κλάδους δυναμικούς και εξωστρεφείς, που παράγουν προϊόντα διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα, ο ΣΒΕ προτείνει σήμερα προς την κυβέρνηση την έμμεση τόνωση της ρευστότητας της βιομηχανίας, και την άμεση λήψη μέτρων για την αποτροπή των εξαιρετικών επιπτώσεων της κρίσης».

Πλαίσιο 2

«Να εστιάσουμε στις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις»

.

«Το τελευταίο διάστημα, πολλές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους με τον κλάδο των μεταφορών να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, η ιδιωτική κατανάλωση ελαχιστοποιείται, η αγορά εργασίας επηρεάζεται αρνητικά καθώς πολλές επιχειρήσεις αναστέλλουν τη λειτουργία τους και οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν αναμφίβολα και τις εξαγωγές, οι οποίες αναμένεται να μειωθούν τους επόμενους μήνες» εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται σε αρκετούς κλάδους εξαγωγών, όπως είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες και τα οστρακοειδή που παρουσιάζουν κάθετη μείωση εξαγωγών, καθώς το 80% περίπου προοριζόταν για εστιατόρια και ξενοδοχεία στην Ιταλία. Οι μεταφορές και ο κλάδος των logistics έχει υποστεί μεγάλη ζημία με τα διαθέσιμα container να έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ ζήτημα στη λειτουργία του έχει και το Α’ Τελωνείο Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στον ΟΛΘ, το οποίο λειτουργεί πλέον εκ περιτροπής με το 1/3 της δύναμης του προσωπικού σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και αδυνατεί να ανταποκριθεί έγκαιρα στη διεκπεραίωση των διαδικασιών εκτελωνισμού.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στη συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν τους επόμενους μήνες, όταν θα ξεκινήσει η συγκομιδή και θα υπάρχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε διαθέσιμη ρευστότητα. Τέλος, ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρεται και στις εισροές τουριστών που θα μειωθούν αδιαμφισβήτητα και θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία.

«Προέχει η αντιμετώπιση του ιού και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ώστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Σε δεύτερο επίπεδο πρέπει να ενισχύσουμε τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και της οικονομίας, ευρύτερα, από εγχώριους και ευρωπαϊκούς πόρους, για να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις από την εξάπλωση της νόσου. Να εστιάσουμε στους κλάδους αιχμής και στις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις που μπορούν να συνεισφέρουν σε μεγαλύτερο βαθμό στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην ενίσχυση της απασχόλησης. Είναι απαραίτητο να υπάρξουν ελαφρύνσεις και απαλλαγή των επιχειρήσεων ως προς τους φόρους, τις ασφαλιστικές εισφορές και τα τραπεζικά δάνεια στο διάστημα αυτό και η τοποθέτηση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Δημοσιευτηκε στη "ΜτΚ" 22/3/2020

«Ανάσα» για όσες επιχειρήσεις έκλεισαν με με απόφαση της Πολιτείας δίνουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τι γίνεται όμως με τις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές και υπολειτουργούν ή έκλεισαν με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους λόγω της μηδενικής κίνησης στην αγορά;

Εκπρόσωποι των επιμελητηρίων ζητούν τα μέτρα να διευρυνθούν στο σύνολο των επιχειρήσεων, γιατί όλοι μετρούν απώλειες. 

Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά «θα πρέπει να ληφθούν από την πλευρά της πολιτείας οριζόντια μέτρα στήριξης για το σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που αναγκαστικά έκλεισαν, αλλά και γι αυτές που συνεχίζουν να είναι ανοιχτές αλλά επί της ουσίας υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν σχεδόν καθόλου, εξ αιτίας έλλειψης καταναλωτικού κοινού και πελατών».

Ακυρώνονται παραγγελίες, η κίνηση έχει μηδενιστεί

«Η κατάσταση στην αγορά της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής είναι τραγική. Η κίνηση στα καταστήματα έχει μηδενιστεί, εκτός αν πρόκειται για τρόφιμα και υλικά προσωπικής υγιεινής. Μία σειρά από επαγγέλματα βρίσκονται σε απόλυτη αδράνεια. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση της Πολιτείας, όπως ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, γυμναστήρια, κωμωτήρια, εμπορικά καταστήματα και ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Υπάρχουν χιλιάδες επαγγέλματα που κλείνουν όχι με αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά των ιδιοκτητών τους ακριβώς επειδή δεν έχουν κανένα πελάτη. Γραφεία τουριστικών ταξιδίων, ασφαλιστές, μεσίτες, μεταφορείς, βενζινοπώλες, λογιστές και χιλιάδες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι δεν εργάζονται καθώς οι πολίτες λόγω της πανδημίας έχουν αναστείλει κάθε δραστηριότητα τους. Αυτή η γενική παγωμάρα σκοτώνει την αγορά και την ιδιωτική οικονομία» διαπιστώνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Ζορπίδης.

«Καθημερινά, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης γινόμαστε αποδέκτες της αγωνίας μελώ,ν μας που προέρχονται από το χώρο της μεταποίησης (μεταξύ άλλων ένδυσης, υπόδησης, κατασκευής στρωμάτων κ.α.), οι οποίοι κάνουν λόγο για ακυρώσεις και αναστολή παραγγελιών τόσο από το εξωτερικό, όσο και από το εσωτερικό, ενώ αναρωτιούνται που θα διοχετεύσουν την παραγωγή τους, όταν συνεργάτες τους που είναι και λιανέμποροι έχουν κλειστά τα καταστήματα τους» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης, μεταφέροντας το αίσθημα ανασφάλειας που νιώθουν όλοι οι επιχειρηματίες, που επιτείνεται από το γεγονός ότι κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσουν και κατά πόσο θα αυξηθούν οι επιπτώσεις του φονικού ιού.

Να προστατευτούν όλες οι επιχειρήσεις

Κατά τον κ. Ζορπίδη, αναμφισβήτητα τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνεται καμία διάκριση ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση της πολιτείας και σε αυτές που παραμένουν ανοιχτές ή έκλεισαν με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους.

Μέτρα όπως το πάγωμα όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και άλλα για τη στήριξη των μισθών των εργαζομένων «θα πρέπει να επεκταθούν σε όλες τις επιχειρήσεις, καθώς η ιδιωτική οικονομία έχει νεκρώσει, με εξαίρεση την αλυσίδα των τροφίμων και των προϊόντων υγιεινής. Όλη η υπόλοιπη αγορά βρίσκεται σε πρωτοφανές τέλμα, με τις επόμενες εβδομάδες να φαίνεται ότι θα πάει ακόμη χειρότερα». Ο κ. Ζορπίδης ζητά επίσης να υπάρχουν σαφείς και πιεστικές κατευθυντήριες γραμμές προς τις τράπεζες για μέτρα ανακούφισης και όχι απλά ευχολόγια και προτροπές από τους υπουργούς.

«Νιώθουμε ότι μόλις πήγαμε να πάρουμε μία ανάσα από την δεκαετή οικονομική κρίση πέφτουμε σε νέο βάραθρο, αυτό του Κορονοϊού. Στη νέα μάχη θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Κανείς δεν θα πρέπει να αισθανθεί ότι παλεύει μόνος του, την ώρα που κάποιοι αισθάνονται άνετοι κάτω από την ομπρέλα του δημοσίου» καταλήγει.

Και ο κ. Καπνοπώλης αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «αποτελούν ανάσα», ωστόσο προσθέτει ότι εκτός από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με διοικητικές αποφάσεις, θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα και για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν με ζημιές. «Μεταξύ αυτών των επιχειρήσεων είναι πολλά μέλη του ΒΕΘ (πχ αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία κ.α.) που διαμαρτύρονται καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης για το σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που αναγκαστικά έκλεισαν, αλλά και για αυτές που συνεχίζουν να είναι ανοιχτές και επί της ουσίας υπολειτουργούν λόγω μειωμένης καταναλωτικής κίνησης» λέει, επισημαίνοντας ότι είναι καθολική η απαίτηση από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ουσιαστική οικονομική τους στήριξη, προκειμένου να διατηρήσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και να συνεχίσουν την λειτουργία τους μετά τη λήξη του συναγερμού. Παράλληλα, ο κ. Καπνοπώλης επισημαίνει ότι θα χρειαστούν κινήσεις και από την πλευρά των τραπεζών, ώστε να στηριχτούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ταμειακών ροών, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης του ιού.

Οι επιπτώσεις θα εξαρτηθούν

από τη διάρκεια των μετρώ

«Η χρονική διάρκεια των μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί, αλλά και μια πιθανή επέκταση των μέτρων θα καθορίσουν και τις επιπτώσεις στην οικονομία. Ο δρόμος προβλέπεται μακρύς» εκτιμά ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Γιάννης Μασούτης, χαρακτηρίζοντας επώδυνες, αλλά αναγκαίες τις αποφάσεις της κυβέρνησης και αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση «έδειξε να διαθέτει πρωτοφανή ανακλαστικά». Ως προς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ο κ. Μασούτης σημειώνει ότι «αναμένουμε να εξειδικευθούν και να επεκταθούν να καλύπτοντας όλο το φάσμα των επιχειρήσεων που θα πληγούν άμεσα ή έμμεσα», συμπληρώνοντας ότι «αναμένουμε τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος και στη ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων σύμφωνα πάντα και με τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών. Αναμφίβολα θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για την αναστολή καταβολής μισθωμάτων για όσο καιρό μένουν κλειστά με κρατική απόφαση τα καταστήματα. Θα πρέπει επίσης το κράτος να συμβάλλει στην προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων αλλά και των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που έκλεισαν προσωρινά. Το ΕΒΕΘ όπως και όλη η Επιμελητηριακή κοινότητα στεκόμαστε αρωγοί στο δύσκολο έργο της κυβέρνησης τόσο για την καταγραφή των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις όσο και για την υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης».

Υπερεπάρκεια στα σουπερμάρκετ

Ο κ. Μασούτης τονίζει ότι στην ελληνική αγορά υπάρχει υπερεπάρκεια αγαθών σε όλο το μήκος και πλάτος της εφοδιαστικής αλυσίδας και στον καταληκτικό του κρίκο, που είναι τα σούπερ-μάρκετ και ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος πρόκλησης πανικού, εξαιτίας λανθασμένων αντιλήψεων ότι μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις σε κάποια προϊόντα ή ακόμη χειρότερα λόγω ανυπόστατων φημών ότι θα αναστείλουν την λειτουργία τους και τα σούπερ-μάρκετ. Τα σούπερ-μάρκετ θα παραμείνουν σε κάθε περίπτωση ανοιχτά και οι υπάλληλοι τους βρίσκονται στις θέσεις τους για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Η ομαλότητα και η ευταξία, σύμφωνα και με τις σχετικές οδηγίες της κυβέρνησης, είναι σε αυτό το χρονικό σημείο κεφαλαιώδους σημασίας. Είναι προφανές ότι μια στιγμιαία υπερβάλλουσα ζήτηση οδηγεί στην εξάντληση αποθεμάτων στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, εικόνα που δημιουργεί αδικαιολόγητη αναστάτωση.

Η εφοδιαστική αλυσίδα είναι στημένη πάνω στη λογική μιας φυσιολογικής αναπλήρωσης των αποθεμάτων και για αυτό συστήνεται συγκράτηση και αποφυγή υπερβολών, καθώς η επάρκεια είναι εξασφαλισμένη».

——————————————————

ΠΛΑΙΣΙΟ 1

Μείωση τζίρου έως 50% δείχνει έρευνα στου ΣΒΕ

«Τα μέτρα να ενισχύσουν τους κλάδους

που δημιουργούν προστιθέμενη αξία»

Πτώση του τζίρου και της κερδοφορίας έως και 50%, μείωση ρευστότητας, πτώση εξαγωγών και αναστολή κάθε επενδυτικής δραστηριότητας είναι οι πρώτες επιπτώσεις που μετρούν οι μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις της ελληνικής περιφέρειας, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος. Συγκεκριμένα:

Όλες οι επιχειρήσεις του δείγματος αναμένουν πτώση του ετήσιου κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας τους από 10% έως και 50%.

Κλάδοι οι οποίοι καταγράφουν τις μεγαλύτερες πτώσεις στα δυο αυτά μεγέθη είναι: 50% στους κλάδους ποτών και μεταποίησης νωπών κτηνοτροφικών προϊόντων, 40% στα δομικά υλικά και την παραγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού για τη βιομηχανία, 30% σε τρόφιμα και κλωστοϋφαντουργία, 20% στη βιομηχανία προϊόντων ξύλου: 20%

Δυο στις τρεις μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιφέρειας (66%) καταγράφει μεγάλη πτώση των εξαγωγών τόσο εντός, όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πτώση αυτή ανά κλάδο κυμαίνεται από 20% (ποτά) έως και 50% (μηχανολογικός εξοπλισμός)

Περισσότερες από μια στις δυο βιομηχανίες (54%), αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην άφιξη των παραγγελιών τους, είτε αυτές αφορούν πρώτες ύλες, είτε ενδιάμεσα προϊόντα.

Το σύνολο των επιχειρήσεων καταγράφει ως σημαντικό παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία του την απουσία του προσωπικού, όχι λόγω ασθενείας, αλλά λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων.

Το 88% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι υπάρχει αδυναμία είσπραξης οφειλών από πελάτες, γεγονός που έχει επηρεάσει αρνητικά τη ρευστότητά τους, με προφανείς συνέπειες την αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Τέλος, το 74% των επιχειρήσεων του δείγματος δηλώνει την αδυναμία υλοποίησης επενδύσεων λόγω περιορισμών στις μετακινήσεις και την αναστολή προγραμματισμένων, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΒΕ, κ. Αθανάσιο Σαββάκη, «η διαφύλαξη της εγχώριας υγιούς βιομηχανικής παραγωγής, θα πρέπει ν΄ αποτελέσει τη βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης στο πλαίσιο των μέτρων που αφορούν στη γενικότερη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, λόγω της πανδημίας από τον κορονοϊό. Γνωρίζουμε ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες είναι περιορισμένες και συνεπώς θα πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα κατακερματισμού των ενισχύσεων και στόχευση στους κλάδους που δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία. Η βιομηχανία έχει πραγματικά τη μεγαλύτερη ανάγκη έμπρακτης υποστήριξης, αφού πλήθος μεταποιητικών επιχειρήσεων με έδρα την περιφέρεια, βιώνουν την καθημερινή μείωση των πωλήσεων τους.

Επειδή ακριβώς η μεταποίηση αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της οικονομίας, με κλάδους δυναμικούς και εξωστρεφείς, που παράγουν προϊόντα διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα, ο ΣΒΕ προτείνει σήμερα προς την κυβέρνηση την έμμεση τόνωση της ρευστότητας της βιομηχανίας, και την άμεση λήψη μέτρων για την αποτροπή των εξαιρετικών επιπτώσεων της κρίσης».

Πλαίσιο 2

«Να εστιάσουμε στις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις»

.

«Το τελευταίο διάστημα, πολλές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους με τον κλάδο των μεταφορών να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, η ιδιωτική κατανάλωση ελαχιστοποιείται, η αγορά εργασίας επηρεάζεται αρνητικά καθώς πολλές επιχειρήσεις αναστέλλουν τη λειτουργία τους και οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν αναμφίβολα και τις εξαγωγές, οι οποίες αναμένεται να μειωθούν τους επόμενους μήνες» εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται σε αρκετούς κλάδους εξαγωγών, όπως είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες και τα οστρακοειδή που παρουσιάζουν κάθετη μείωση εξαγωγών, καθώς το 80% περίπου προοριζόταν για εστιατόρια και ξενοδοχεία στην Ιταλία. Οι μεταφορές και ο κλάδος των logistics έχει υποστεί μεγάλη ζημία με τα διαθέσιμα container να έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ ζήτημα στη λειτουργία του έχει και το Α’ Τελωνείο Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στον ΟΛΘ, το οποίο λειτουργεί πλέον εκ περιτροπής με το 1/3 της δύναμης του προσωπικού σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και αδυνατεί να ανταποκριθεί έγκαιρα στη διεκπεραίωση των διαδικασιών εκτελωνισμού.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στη συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν τους επόμενους μήνες, όταν θα ξεκινήσει η συγκομιδή και θα υπάρχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε διαθέσιμη ρευστότητα. Τέλος, ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρεται και στις εισροές τουριστών που θα μειωθούν αδιαμφισβήτητα και θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία.

«Προέχει η αντιμετώπιση του ιού και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ώστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Σε δεύτερο επίπεδο πρέπει να ενισχύσουμε τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και της οικονομίας, ευρύτερα, από εγχώριους και ευρωπαϊκούς πόρους, για να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις από την εξάπλωση της νόσου. Να εστιάσουμε στους κλάδους αιχμής και στις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις που μπορούν να συνεισφέρουν σε μεγαλύτερο βαθμό στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην ενίσχυση της απασχόλησης. Είναι απαραίτητο να υπάρξουν ελαφρύνσεις και απαλλαγή των επιχειρήσεων ως προς τους φόρους, τις ασφαλιστικές εισφορές και τα τραπεζικά δάνεια στο διάστημα αυτό και η τοποθέτηση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Δημοσιευτηκε στη "ΜτΚ" 22/3/2020

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία