ΔΙΕΘΝΗ

Bενεζουέλα: «Η ώρα έφτασε» είπε ο Γκουαϊδό

Για πραξικόπημα μιλά το καθεστώς Μαδούρο- Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον λαό της χώρας

 30/04/2019 15:48

Bενεζουέλα: «Η ώρα έφτασε» είπε ο Γκουαϊδό

Δήμητρα Μακρή

Ο πόλεμος των τιτιβισμάτων! Μέσω των μικρών μηνυμάτων που ανταλλάσσουν στη Βενεζουέλα διαμορφώνεται η κατάσταση στον δρόμο. Πριν λίγο ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, έστειλε δυο τιτιβίσματα στα οποία στο μεν πρώτο στέλνει την επίσημη φωτογραφία του για την περίοδο 2019-2025 λέγοντας πως οι επίσημες υπηρεσίες του κράτους θα τη χρησιμοποιούν όπως αποφασίστηκε ήδη από τον περασμένο Μάιο και πως το γεγονός αυτό αποτελεί την αδιαμφισβήτητη θεσμική δύναμη της χώρας. Στο δεύτερο τιτίβισμα αναφέρει: "Ατσάλινα νεύρα". Επίσης γράφει πως έχει ήδη μιλήσει με τους επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας οι οποίοι όλοι του δήλωσαν την υπακοή τους στον Λαό, το Σύνταγμα και την Πατρίδα. Καλεί κι αυτός τον λαό σε μεγάλη κινητοποίηση για να εξασφαλίσουν τη νίκη της ειρήνης. Και τελειώνει με το "Θα νικήσουμε". 

Νωρίτερα, πυροβολισμοί ακούστηκαν στην αεροπορική βάση La Carlotta σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα Clarin της Αργεντινής. Πλήθος κόσμου έχει βγει στους δρόμους του Καράκας έπειτα από το κάλεσμα που απηύθυνε ο Χουάν Γκουαϊδό, ο ενδιάμεσος πρόεδρος όπως έχει αυτοανακηρυχθεί της Βενεζουέλας. 

Στο μεταξύ, αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφεραν πως δεκάδες, κυρίως νεαροί, ένοπλοι άνδρες με στρατιωτική περιβολή που συνόδευαν τον Γκουαϊδό αντάλλαξαν πυρά με στρατιώτες που υποστήριζαν τον Μαδούρο έξω από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα, όμως δεν φαίνεται προσώρας επικείμενη η ανάληψη της εξουσίας από την αντιπολίτευση με τη βία.

Για το ίδιο θέμα το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις γύρω από την αεροπορική βάση του Καράκας όπου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι μια ομάδα στρατιωτικών εξεγέρθηκε κατά της κυβέρνησης.

Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Χουάν Γκουαϊδό να κατέβουν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τους στρατιωτικούς που εξεγέρθηκαν κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στη συνοικία Αλταμίρα, κοντά στη βάση Λα Καρλότα.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ο Γκουαϊδό εγκατέλειψε το συλλαλητήριο που διεξήγαγε μαζί με στρατιωτικούς υποστηρικτές του στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters και μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Προηγουμένως, απελευθέρωσε τον Λεοπόλδο Λόπες από τον κατ’ οίκον περιορισμό του και ζήτησε από τον λαό και τους στρατιωτικούς να κατέβουν στους δρόμους.

«Η στιγμή έφτασε», λέει σε ένα βίντεο που κοινοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο εμφανίζεται μαζί με τον Λόπες, τον πρώην ηγέτη της αντιπολίτευσης και αναφέρει πως θέτει σε εφαρμογή την τελευταία φάση της Επιχείρησης Ελευθερία.

Ο Λόπες είχε καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξης και απελευθερώθηκε σήμερα με μια πράξη που υπέγραψε ο ενδιάμεσος πρόεδρος αναγνωρισμένος από την Εθνοσυνέλευση και τουλάχιστον 50 κράτη του κόσμου μαζί με την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Γκουαϊδό είπε πως βρίσκεται σε συνεννόηση με τις βασικές μονάδες του στρατεύματος και δίνει τις τελευταίες οδηγίες για την «Επιχείρηση Ελευθερία».

Λίγο αργότερα ο Χόρχε Ροδρίγκες, ο υπουργός Ενημέρωσης του καθεστώτος ενημέρωσε τον κόσμο μέσω τουίτερ πως «αντιμετωπίζουν και απενεργοποιούν ένα μέρος στρατιωτικών που πρόδωσαν τη χώρα… επιχειρώντας ένα πραξικόπημα ενάντια στο Σύνταγμα και την ειρήνη της Δημοκρατίας». Ο υπουργός Άμυνας, όπως έγραψε η Ελ Παΐς,  Βλαντίμιρ Παδρίνο, έγραψε κι αυτός στο τουίτερ, πως όλες οι μονάδες του στρατού που επιχειρούν στις 8 περιοχές της άμυνας και αναφέρουν πως όλα είναι φυσιολογικά στους χώρους και τις στρατιωτικές βάσεις".  

Από τη δική του πλευρά ο ηγέτης του καθεστώτος Ντιόσδαδο Καμπέγιο ζήτησε από τις Ένοπλες Δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς Μαδούρο να κατευθυνθούν στο προεδρικό μέγαρο για να το υπερασπιστούν.

Αναφέρεται ακόμη πως διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο, 1η Μαΐου, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γκουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές. 

Οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έγραψε στο τουίτερ πως ο ενδιάμεσος πρόεδρος Χουάν Γκουαΐδό ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη της "Επιχείρησης Ελευθερία". Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει ολοκληρωτικά τον λαό της Βενεζουέλας και την αναζήτησή του προς την ελευθερία και τη δημοκρατία. Η δημοκρατία δεν μπορεί να ηττηθεί".  

Πέραν του Πομπέο και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπολτον εμφανίστηκε σήμερα να υποστηρίζει την έκκληση του Χουάν Γκουαϊδό για υποστήριξη αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα κάλεσε τους Βενεζουελάνους και τον στρατό να στηρίξουν την προσπάθειά του να ανατρέψει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

«Οι FANB πρέπει να προστατεύσουν το Σύνταγμα και τον λαό της Βενεζουέλας. Πρέπει να παραμείνουν στο πλευρό της Εθνοσυνέλευσης και των νόμιμων θεσμών απέναντι στον σφετερισμό της δημοκρατίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αλληλέγγυες με τον λαό της Βενεζουέλας», έγραψε ο Μπόλτον σε ένα τουίτ αναφερόμενος στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας.

Ακόμη, το ΑΠΕ/ΜΠΕ ανέφερε πως ο στρατός των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει κάποιο ρόλο στα εκτυλισσόμενα γεγονότα, καθώς ένοπλες ομάδες που είναι αντίθετες ή υποστηρίζουν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο συγκρούστηκαν σε μια συγκέντρωση έξω από αεροπορική βάση του Καράκας.

«Παρακολουθούμε τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βενεζουέλα εκ του σύνεγγυς και είμαστε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας σε διάφορες υπηρεσίες και στην ανώτερη αλυσίδα διοίκησης. Προσώρας, η αποστολή της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ παραμένει αναλλοίωτη», δήλωσε ο συνταγματάρχης Αρμάντο Χερνάντεζ, εκπρόσωπος της Νότιας Διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ, η οποία επιβλέπει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

Οι άλλες χώρες

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε κάλεσε σήμερα τον στρατό της Βενεζουέλας να συνταχθεί με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

«Απευθύνουμε έκκληση στους στρατιώτες και στον λαό της #Venezuela να τεθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας και να απορρίψουν τη δικτατορία και τον σφετερισμό» της εξουσίας από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, γράφει ο δεξιός πρόεδρος του κράτους στον λογαριασμό του στο Twitter.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων της Βραζιλίας Ερνέστου Αραούζου δήλωσε πως η χώρα του υποστηρίζει τη δημοκρατική μετάβαση στη Βενεζουέλα.

Ο Αραούζου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Μπραζίλια πως η κυβέρνηση της Βραζιλίας αναμένει από τον στρατό της Βενεζουέλας να στηρίξει σήμερα τον Γκουαϊδό και να διώξει τον Μαδούρο από την εξουσία.

Η Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα καλεί την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να μην προσφεύγει στη χρήση βίας για να πετύχει τους πολιτικούς της σκοπούς, επικρίνοντάς την για τις επιλογές της αυτές.

Στην ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επικρίνει την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας επειδή «εκ νέου προσφεύγει σε δυναμικές μεθόδους αντιπαράθεσης» και «αντί να επιλέξει την ειρηνική διευθέτηση των πολιτικών αντιπαραθέσεων, υιοθετεί την πολιτική αναζωπύρωσης της διένεξης, προκαλεί παραβιάσεις της δημοσίας τάξης και συγκρούσεις με την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων». Την καλεί επίσης να παραιτηθεί από τη χρήση βίας καθώς όπως επισημαίνει «έχει σημασία να αποφευχθούν οι ταραχές και η αιματοχυσία».

Η Μόσχα, αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, πιστεύει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα, «πρέπει να επιλύονται μέσω του υπεύθυνου διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις». «Οι όποιες ενέργειες πρέπει να αποφασίζονται αποκλειστικά στο πλαίσιο της νομιμότητας, σε πλήρη εναρμόνιση με το σύνταγμα και χωρίς την καταστροφική έξωθεν παρέμβαση».

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει στην ανακοίνωσή του ότι η στάση αρχών που υιοθετεί συνίσταται στο ότι οι ίδιοι οι πολίτες της Βενεζουέλας είναι αυτοί που θα επιλύσουν τις εσωτερικές τους διαφωνίες, υιοθετώντας πολιτικούς και πολιτισμένους τρόπους επίλυσής τους.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ καλεί τέλος όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων και των γειτονικών χωρών της Βενεζουέλας, να παραμείνουν προσηλωμένα στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, στους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, και να υποστηρίξουν την επιστροφή της Βενεζουέλας στον δρόμο της σταθερής και προοδευτικής ανάπτυξης μέσω του διαλόγου όλων των υπευθύνων δυνάμεων της χώρας.


Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ, την clarin και την elpais

Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταδικάζει κατηγορηματικά «την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα για την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου της χώρας και την επιβολή ως προέδρου του Guaido ή άλλου αχυράνθρωπου των ιμπεριαλιστών».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Κόμματος «η απόπειρα πραξικοπήματος είναι μέρος της βρόμικης επέμβασης των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα και ο λαός μας πρέπει να την καταδικάσει αποφασιστικά».

Το ΚΚΕ καταλήγει στην ανακοίνωσή του εκφράζοντας «τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας, στο Κομμουνιστικό Κόμμα και την Κομμουνιστική Νεολαία, που μάχονται για τα λαϊκά συμφέροντα» όπως μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Ο πόλεμος των τιτιβισμάτων! Μέσω των μικρών μηνυμάτων που ανταλλάσσουν στη Βενεζουέλα διαμορφώνεται η κατάσταση στον δρόμο. Πριν λίγο ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, έστειλε δυο τιτιβίσματα στα οποία στο μεν πρώτο στέλνει την επίσημη φωτογραφία του για την περίοδο 2019-2025 λέγοντας πως οι επίσημες υπηρεσίες του κράτους θα τη χρησιμοποιούν όπως αποφασίστηκε ήδη από τον περασμένο Μάιο και πως το γεγονός αυτό αποτελεί την αδιαμφισβήτητη θεσμική δύναμη της χώρας. Στο δεύτερο τιτίβισμα αναφέρει: "Ατσάλινα νεύρα". Επίσης γράφει πως έχει ήδη μιλήσει με τους επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας οι οποίοι όλοι του δήλωσαν την υπακοή τους στον Λαό, το Σύνταγμα και την Πατρίδα. Καλεί κι αυτός τον λαό σε μεγάλη κινητοποίηση για να εξασφαλίσουν τη νίκη της ειρήνης. Και τελειώνει με το "Θα νικήσουμε". 

Νωρίτερα, πυροβολισμοί ακούστηκαν στην αεροπορική βάση La Carlotta σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα Clarin της Αργεντινής. Πλήθος κόσμου έχει βγει στους δρόμους του Καράκας έπειτα από το κάλεσμα που απηύθυνε ο Χουάν Γκουαϊδό, ο ενδιάμεσος πρόεδρος όπως έχει αυτοανακηρυχθεί της Βενεζουέλας. 

Στο μεταξύ, αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφεραν πως δεκάδες, κυρίως νεαροί, ένοπλοι άνδρες με στρατιωτική περιβολή που συνόδευαν τον Γκουαϊδό αντάλλαξαν πυρά με στρατιώτες που υποστήριζαν τον Μαδούρο έξω από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα, όμως δεν φαίνεται προσώρας επικείμενη η ανάληψη της εξουσίας από την αντιπολίτευση με τη βία.

Για το ίδιο θέμα το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις γύρω από την αεροπορική βάση του Καράκας όπου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι μια ομάδα στρατιωτικών εξεγέρθηκε κατά της κυβέρνησης.

Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Χουάν Γκουαϊδό να κατέβουν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τους στρατιωτικούς που εξεγέρθηκαν κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στη συνοικία Αλταμίρα, κοντά στη βάση Λα Καρλότα.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ο Γκουαϊδό εγκατέλειψε το συλλαλητήριο που διεξήγαγε μαζί με στρατιωτικούς υποστηρικτές του στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters και μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Προηγουμένως, απελευθέρωσε τον Λεοπόλδο Λόπες από τον κατ’ οίκον περιορισμό του και ζήτησε από τον λαό και τους στρατιωτικούς να κατέβουν στους δρόμους.

«Η στιγμή έφτασε», λέει σε ένα βίντεο που κοινοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο εμφανίζεται μαζί με τον Λόπες, τον πρώην ηγέτη της αντιπολίτευσης και αναφέρει πως θέτει σε εφαρμογή την τελευταία φάση της Επιχείρησης Ελευθερία.

Ο Λόπες είχε καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξης και απελευθερώθηκε σήμερα με μια πράξη που υπέγραψε ο ενδιάμεσος πρόεδρος αναγνωρισμένος από την Εθνοσυνέλευση και τουλάχιστον 50 κράτη του κόσμου μαζί με την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Γκουαϊδό είπε πως βρίσκεται σε συνεννόηση με τις βασικές μονάδες του στρατεύματος και δίνει τις τελευταίες οδηγίες για την «Επιχείρηση Ελευθερία».

Λίγο αργότερα ο Χόρχε Ροδρίγκες, ο υπουργός Ενημέρωσης του καθεστώτος ενημέρωσε τον κόσμο μέσω τουίτερ πως «αντιμετωπίζουν και απενεργοποιούν ένα μέρος στρατιωτικών που πρόδωσαν τη χώρα… επιχειρώντας ένα πραξικόπημα ενάντια στο Σύνταγμα και την ειρήνη της Δημοκρατίας». Ο υπουργός Άμυνας, όπως έγραψε η Ελ Παΐς,  Βλαντίμιρ Παδρίνο, έγραψε κι αυτός στο τουίτερ, πως όλες οι μονάδες του στρατού που επιχειρούν στις 8 περιοχές της άμυνας και αναφέρουν πως όλα είναι φυσιολογικά στους χώρους και τις στρατιωτικές βάσεις".  

Από τη δική του πλευρά ο ηγέτης του καθεστώτος Ντιόσδαδο Καμπέγιο ζήτησε από τις Ένοπλες Δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς Μαδούρο να κατευθυνθούν στο προεδρικό μέγαρο για να το υπερασπιστούν.

Αναφέρεται ακόμη πως διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο, 1η Μαΐου, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γκουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές. 

Οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έγραψε στο τουίτερ πως ο ενδιάμεσος πρόεδρος Χουάν Γκουαΐδό ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη της "Επιχείρησης Ελευθερία". Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει ολοκληρωτικά τον λαό της Βενεζουέλας και την αναζήτησή του προς την ελευθερία και τη δημοκρατία. Η δημοκρατία δεν μπορεί να ηττηθεί".  

Πέραν του Πομπέο και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπολτον εμφανίστηκε σήμερα να υποστηρίζει την έκκληση του Χουάν Γκουαϊδό για υποστήριξη αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα κάλεσε τους Βενεζουελάνους και τον στρατό να στηρίξουν την προσπάθειά του να ανατρέψει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

«Οι FANB πρέπει να προστατεύσουν το Σύνταγμα και τον λαό της Βενεζουέλας. Πρέπει να παραμείνουν στο πλευρό της Εθνοσυνέλευσης και των νόμιμων θεσμών απέναντι στον σφετερισμό της δημοκρατίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αλληλέγγυες με τον λαό της Βενεζουέλας», έγραψε ο Μπόλτον σε ένα τουίτ αναφερόμενος στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας.

Ακόμη, το ΑΠΕ/ΜΠΕ ανέφερε πως ο στρατός των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει κάποιο ρόλο στα εκτυλισσόμενα γεγονότα, καθώς ένοπλες ομάδες που είναι αντίθετες ή υποστηρίζουν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο συγκρούστηκαν σε μια συγκέντρωση έξω από αεροπορική βάση του Καράκας.

«Παρακολουθούμε τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βενεζουέλα εκ του σύνεγγυς και είμαστε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας σε διάφορες υπηρεσίες και στην ανώτερη αλυσίδα διοίκησης. Προσώρας, η αποστολή της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ παραμένει αναλλοίωτη», δήλωσε ο συνταγματάρχης Αρμάντο Χερνάντεζ, εκπρόσωπος της Νότιας Διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ, η οποία επιβλέπει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

Οι άλλες χώρες

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε κάλεσε σήμερα τον στρατό της Βενεζουέλας να συνταχθεί με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

«Απευθύνουμε έκκληση στους στρατιώτες και στον λαό της #Venezuela να τεθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας και να απορρίψουν τη δικτατορία και τον σφετερισμό» της εξουσίας από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, γράφει ο δεξιός πρόεδρος του κράτους στον λογαριασμό του στο Twitter.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων της Βραζιλίας Ερνέστου Αραούζου δήλωσε πως η χώρα του υποστηρίζει τη δημοκρατική μετάβαση στη Βενεζουέλα.

Ο Αραούζου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Μπραζίλια πως η κυβέρνηση της Βραζιλίας αναμένει από τον στρατό της Βενεζουέλας να στηρίξει σήμερα τον Γκουαϊδό και να διώξει τον Μαδούρο από την εξουσία.

Η Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα καλεί την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να μην προσφεύγει στη χρήση βίας για να πετύχει τους πολιτικούς της σκοπούς, επικρίνοντάς την για τις επιλογές της αυτές.

Στην ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επικρίνει την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας επειδή «εκ νέου προσφεύγει σε δυναμικές μεθόδους αντιπαράθεσης» και «αντί να επιλέξει την ειρηνική διευθέτηση των πολιτικών αντιπαραθέσεων, υιοθετεί την πολιτική αναζωπύρωσης της διένεξης, προκαλεί παραβιάσεις της δημοσίας τάξης και συγκρούσεις με την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων». Την καλεί επίσης να παραιτηθεί από τη χρήση βίας καθώς όπως επισημαίνει «έχει σημασία να αποφευχθούν οι ταραχές και η αιματοχυσία».

Η Μόσχα, αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, πιστεύει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα, «πρέπει να επιλύονται μέσω του υπεύθυνου διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις». «Οι όποιες ενέργειες πρέπει να αποφασίζονται αποκλειστικά στο πλαίσιο της νομιμότητας, σε πλήρη εναρμόνιση με το σύνταγμα και χωρίς την καταστροφική έξωθεν παρέμβαση».

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει στην ανακοίνωσή του ότι η στάση αρχών που υιοθετεί συνίσταται στο ότι οι ίδιοι οι πολίτες της Βενεζουέλας είναι αυτοί που θα επιλύσουν τις εσωτερικές τους διαφωνίες, υιοθετώντας πολιτικούς και πολιτισμένους τρόπους επίλυσής τους.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ καλεί τέλος όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων και των γειτονικών χωρών της Βενεζουέλας, να παραμείνουν προσηλωμένα στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, στους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, και να υποστηρίξουν την επιστροφή της Βενεζουέλας στον δρόμο της σταθερής και προοδευτικής ανάπτυξης μέσω του διαλόγου όλων των υπευθύνων δυνάμεων της χώρας.


Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ, την clarin και την elpais

Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταδικάζει κατηγορηματικά «την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα για την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου της χώρας και την επιβολή ως προέδρου του Guaido ή άλλου αχυράνθρωπου των ιμπεριαλιστών».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Κόμματος «η απόπειρα πραξικοπήματος είναι μέρος της βρόμικης επέμβασης των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα και ο λαός μας πρέπει να την καταδικάσει αποφασιστικά».

Το ΚΚΕ καταλήγει στην ανακοίνωσή του εκφράζοντας «τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας, στο Κομμουνιστικό Κόμμα και την Κομμουνιστική Νεολαία, που μάχονται για τα λαϊκά συμφέροντα» όπως μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία