ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις: 75.000 επισυνδέσεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Live)

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκρούονται στη Βουλή για την υπόθεση των υποκλοπών, με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΕΥΠ - Ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

 08/12/2022 11:00

Μητσοτάκης στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις: 75.000 επισυνδέσεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  (Live)

Σφοδρή είναι η αντιπαράθεση στη βουλή για τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές, με αφορμή νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ρυθμίζει το ζήτημα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που πήρε πρώτος το λόγο επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλεξη Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το Predator σας έφταιγε που κάνατε διακοπές σε σκάφος όταν έκαιγαν οι στάχτες». Σε άλλο σημείο επισήμανε με νόημα: «Κρατήσατε τη Βουλή ανοιχτή προκειμένου να αλλάξετε τον Ποινικό Κώδικα, ποιες αμαρτίες ξεπλύνατε έτσι;»

Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους, επισημαίνοντας την ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για 75.000  επισυνδέσεις που έγιναν επί των ημερών της.

«Πάμε σε ένα ζήτημα που νόμιζα πως γνωρίζατε, αναφέρομαι στους ποινικούς κώδικες. Αποτελεί ακραίο σημείο διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ η ψήφιση του Ποινικού Κώδικα. Δεν το είπα εγώ, αλλά ο δικός σας υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κοντονής, που βγαίνει και σας κατηγορεί. Σας κατηγορεί ότι κάνατε την ενεργητική δωροδοία από κακούργημα, πλημέλημμα. Τι άλλη απόδειξη θέλετε επιτέλους; Όλα αυτά, τον Μάρτιο πριν ψηφιστεί ο νέος κώδικας, είχα σοβαρές αντιρρήσεις. Το βράδυ των Ευρωεκλοφγφών, βγαίνετε στην τηλεόραση και λέτε προκηρύσσω εθνικές εκλογές και διαλύεται η Βουλή. Και μετά την κρατάτε ανοιχτή για μια εβδομάδα για να ψηφίσετε με τη μορφή κατεπείγοντος τοιν Ποινικό Κώδικα των 1.000 σελίδων. Ποιον εξυπηρετήσατε;» ρώτησε.

«Κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και τον διαβεβαίωσα πως δεν γνώριζα τίποτα. Εσείς μπορείτε να διαβεβαιώσετε πως δεν ξέρατε κανέναν πολιτικο, κανέναν επιχειρηματία; Αν το κάνετε, θα λέτε ψέματα. Είπατε πως αν συλληφθώ ψευδόμενος, θα έπρεπε, να παραιτηθώ. Τότε εσείς θα έπρεπε να παραιτείστε κάθε εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας μας λέει πως γνώριζα οτι παρακολουθείται ο κ. Πιτσιόρλας, αλλά είπε πως δεν παρακολουθείται κανένας βουλευτής για να θολώσει τα νερά» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην στρατιωτική ηγεσία και στα δημοσιεύματα για παρακολούθηση υπουργών και κυβερνητικων αξιωματούχων. «Έχουμε περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον κ. Φλώρο. Είναι εξαιρετικός αξιωματικός που τιμά το εθνόσημο. Καποιοι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου θα χαίρονται πολύ με αυτά που γράφονται πως τον παρακολουθούμε.

»Είναι δυνατόν να υπονοείτε πως παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας. Δεν ντρέπεστε λίγο; Γνωρίζομαι τόσα χρόνια με τον κύριο Χατζηδάκη, να μάθω τι; Πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις; Πότε θα δώσει επιδόματα;»

»Μας είπατε «μηνύστε τους δημοσιογράφους». Είμαι 19 χρόνια στη Βουλή και δεν έχω κάνει ποτέ αγωγή σε δημοσιογράφους. Αν έκανα μήνση ή αγωγή, εκεί θα βλέπαμε τι θα ακούγαμε. Εδώ έγινε το ανάποδο, έκανε σε εμένα αγωγή ο κύριος Βαξεβάνης, θίχτηκε επειδή είπα την αλήθεια. Ότι το 2016 στήθηκε ένα δίκτυο καναλιών στην Ελλάδα. Και αποδείχτηκε πως διακινήθηκαν 10 εκατ. δολάρια για τον σκοπό αυτό και ο κ. Βαξεβάνης ήταν ο δημοσιογραφικός υπαίτιος».

»Αναγνωρίζουμε πως η προσθήκη πρόσθετων δικλείδων, καθιστά πιο δύσκολη τη διαδικασία. Το υφιστάμενο νομοσχέδιο διορθώνει παθογένειες του παρελθόντος».

»Έχουμε θεμελιώδη διαφορά κύριε Τσίπρα. Δεν θεωρούμε πως η ΕΥΠ πρέπει να μετατραπεί σε μη κυβερνητική υπηρεσία. Είμαστε χώρα με εθνικούς κινδύνους και απαιτούμε από την ΕΥΠ να αναλαβει δράσει στα καθορισμένα πλαίσια δράσης της. Η ισορροπία που έχουμε πετύχει μεταξύ προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δυνατότητας που δίνουμε στην ΕΥΠ να χρησιμοποιεί εργαλεία νόμιμων συνακροάσεων, είναι ενδεδειγμένη».

»Επί ημερών σας κύριε Τσίπρα έγιναν 75.000 επισυνδέσεις συνολικά, που δεν αντιστοιχούν σε 75.000 πρόσωπα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Απαντήσεις

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σε υψηλούς τόνους και στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα για παράνομο λογισμικό που λειτουργούσε στο γραφείο του. «Είπατε κ. Τσίπρα επί λέξει, ”το παράνομο λογισμικό predator που λειτουργούσε στο γραφείο σας”. Είστε ψεύτης. Δεν σας επιτρέπω να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα χωρίς στοιχεία. Έχετε στοιχεία; Πάρτε το βήμα. Ανεβείτε. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά τα πράγματα και να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα; Αν γνωρίζετε ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, από πού το ξέρετε; Πήγατε στον κ. Ντογιάκο, προσκομίσατε αποδείξεις; Ο κ. Ντογιάκος -επειδή είπατε να πάμε μαζί- ο μόνος για τον οποίο δεν ισχύει απόρρητο. Σωστά είπατε. Όλα τα στοιχεία υπάρχουν. Ο κ. Ντογιάκος μπορεί να ψάξει και να καταλήξει σε συμπεράσματα. Άρα ως προς τι αυτοί οι ακτιβισμοί; Η Δικαιοσύνη δεν είναι ακτιβισμός και θέατρο. Δεν πρόκειται να επιτρέψω να μετατραπεί αυτή η αίθουσα και η αντιπαράθεση σε θέατρο του παραλόγου», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσέθεσε: «Επειδή μου ζητήσατε να κάνω μηνύσεις και γιατί δεν κάνω μηνύσεις σε δημοσιογράφους, αν κρίνετε ότι θίγεστε από αυτά που λέει ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Παρασκευόπουλος , η κυρία Κωνσταντοπούλου, γιατί δεν κάνετε μήνυση εσείς στον κ. Κοντονή; Έχουμε κ. Τσίπρα ξαναβρεθεί στην ίδια ακριβώς αντιπαράθεση με εσάς πρωθυπουργό. Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο πρωθυπουργός, κλείνει τη συζήτηση. Ό,τι είχατε να πείτε το είπατε».

Πρωτολογία

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως ανέφερε: «Προτείνω να γυρίσουμε σελίδα για να ψηφίσουμε μαζί το νομοσχέδιο. Θα έχουμε εκλογές σε λίγους μήνες δεν χρειάζεται να επιβαρύνουμε το κλίμα με τοξικότητα. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε. Δεν ξέρω αν όλες αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας θα σας βοηθήσουν να διασωθείτε την επόμενη ημέρα. Μην σέρνετε τη δημοκρατία άλλο στο βούρκο».

Ο πρωθυπουργός είπε πως «δεσμεύσαστε την δικαιοσύνη σε ένα ελαστικό πλαίσιο ποινών για όσους εμπλέκονται σε τέτοιες πράξεις. Ποιους επιθυμούσατε να ξεπλύνετε; Ο κ. Τσίπρας μας λέει ότι εμείς κάναμε παρακολουθήσεις και από την υπερβολική καλοσύνη 5 ημέρες πριν τις εκλογές ψηφίσατε την αλλαγή για να ξεπλύνετε εμάς και όχι εσάς.

»Θα μας εξηγήσετε γιατί λίγες ημέρες πριν τις εκλογές γιατί αλλάξατε τον Ποινικό Κώδικα για να γίνει πλημμέλλημα το αδίκημα της υποκλοπής; Γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλλημα κατοχής κατασκοπευτικών λογισμικών; Ποιους αθωώνατε ετεροχρονισμένα; Κάποια στιγμή κ. Τσίπρα θα απολογηθείτε γι' αυτόν τον ποινικό κώδικα. Πόσες αμαρτίες ξεπλύνατε με αυτόν τον ποινικό κώδικα; Τι άλλο θα δούμε;

»Τότε, το 2018, υπήρχε ένας εισαγγελέας ο κ. Λιόγας ο οποίος αρνείτο τα σωρηδόν αιτήματα επισυνδέσεων από τον κ. Ρουμπάτη. Έστελνε σωρηδόν ερωτήματα ο κ. Ρουμπάτης, υπήρχε δεύτερος εισαγγελέας και τον βγάλατε. Και τώρα μας κουνάτε το δάχτυλο.

»Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα βγάλει άκρη στον λαβύρινθο της λάσπης. Ο εθνικός συκοφάντης σκέφτεται πώς θα πετύχει τον απώτερο στόχο του την εγκυρότητα των εκλογών. Δικαιώνονται όσοι υποστήριζαν ότι ο κ. Τσίπρας θα αναζητήσει δικαιολογία για την ήττα του σε λίγους μήνες από τώρα. Να γιατί επιμένω ότι αναγκαιότητα της χώρας όσο ποτέ άλλοτε είναι η σταθερότητα και η συνέπεια

»Δεν θα δεχθούμε μαθήματα στο θέμα αυτό από αυτούς που διαφώνησαν με όλες τις αμυντικές συμφωνίες. Από αυτούς που είπαν όχι στα Rafale και τις φρεγάτες. Εφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν τα φιλικά σας ΜΜΕ ότι σώθηκαν στο Μάτι η γυναίκα και τα παιδία του Πιερρακάκη από το predator. Το predator σας έφταιγε που κάνατε διακοπές σε σκάφος όταν έκαιγαν οι στάχτες.

»Όταν όλοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια με το καλάθι και άλλες πρωτοβουλίες στήνετε το δικό σας καλάθι της αθλιότητας. Εμπλέκετε και τις ένοπλες δυνάμεις και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Είναι το τελευταίο σκαλί στην αθλίότητα. Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που ξεκινά το πατριωτικό καθήκον. Στο πεδίο αυτό δεν θα σας επιτρέψουμε να κάνετε κανένα παιχνίδι. Θα πρέπει να είστε εσείς που θα θέλατε τα αντιπολιτευτικά τερτίπια να γίνονται θέμα στον τουρκικό τύπο».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εβδομαδιαίο θρίλερ αθλιότητας τα δημοσιεύματα χωρίς ποτέ να δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς. Το βάρος της απόδειξης το έχει αυτός που κατηγορείται και όχι αυτός που κατηγορεί. Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από αυτούς που έστησαν την σκευωρία της Νοβαρτις. Δεν είχατε ποτέ το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη από όσους κρεμάσατε στα κάγκελα».

«Η φιλελεύθερη δημοκρατία οφείλεται να αμύνεται. Οι εθνικές απειλές παίρνουν συχνά τη μορφή ασσύμετρων επιθέσεων στο μαλακό υπογάστριο της κοινωνίας. Για παράδειγμα αποτελεί ή δεν αποτελεί υπό προϋποθέσεις απειλή η συστηματική διοχέτευση ψευδών ειδήσεων από ξένα κέντρα; Θυμηθείτε την εισβολή στο Καπιτώλιο το 2021. Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα μιας χώρας από μετανασευτικές ροές ή από άλλες παγίδες με στόχο τη διάβρωση της σταθερότητας από το εξωτερικό;» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι τομές του νομοσχεδίου της κυβέρνησης όπως τις προσδιόρισε είναι:

- Ενώνουμε όλες τις διάσπαρτες υπηρεσίες και την ευθύνη γι' αυτό θα έχει μόνιμη επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

- Και η εμπορία και η κατοχή επανέρχεται στον Ποινικό Κώδικα από τον οποίο εξοβελίστηκε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019. Μόνο το κράτος θα μπορεί να προμηθεύεται τέτοια λογισμικά αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις

- Απαγορεύεται πλήρως η χρήση κακόβουλου λογισμικού από ιδιώτη. Η λειτουργία θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει έως 10 έτη κάθειρξη

- Τα αρχεία θα διαγράφονται 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης αλλά ο φάκελος αιτιολογίας θα διατηρείται για 10 χρόνια και μετά θα συντάσσεται έκθεση με το περιεχόμενου του αρχείου και την αιτιολογία

- Όλα τα αρχεία θα ψηφιοποιούνται και αν υπάρχει διαφωνία θα γίνεται δεκτή η πλειοψηφία του τριμελούς οργάνου

- Η ενημέρωση όποιου βρίσκεται σε νόμιμη παρακολούθηση θα γίνεται μετά από 3 έτη και αυτό θα κρίνεται από τον πρόεδρο της επιτροπής απορήττου τηλεπικοινωνιών, τον διοικητή της ΕΥΠ και τον εισαγγελέα

- Επάλληλα φίλτρα ελέγχου για νόμιμη συνακρόαση. Θα μπορούν να την ζητούν μόνο ΕΥΠ και αντιτρομοκρατική. Το αίτημα θα πρέπει να ορίζει με σαφήνεια την αιτία της άρσης και θα πρέπει να συμφωνούν δύο εισαγγελείς. Για πολιτικό πρόσωπο θα πρέπει να υπάρχει και έγκριση του τρίτου πολιτειακού παράγοντα του Προέδρου της Βουλής

- Γίνεται πιο σφιχτός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Σκόπιμα το Σύνταγμα την αφήνει ανοιχτή. Λόγος εθνικής ασφάλειας που να δικαιολογεί νόμιμη συνακρόαση θα είναι αυτός που συνδέεται με θέμα κυβερνοασφάλειας και εθνικής ασφάλειας

- Η ΕΥΠ αποκτά μονάδα εσωτερικού ελέγχου ως μια πρόσθετη ασπίδα σε κρούσματα παραβατικότητας

- Τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ. Από εδώ και στο εξής θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός και υποδιοικητές περιορίζονται σε δύο και θα είναι δημόσιοι λειτουργοί. Κατά συνέπεια ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ κ. Τσίπρα δεν μπορούν να ηγηθούν της ΕΥΠ.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα σε κάποιο ουδέτερο σημείο του κόσμου, γειτονεύει με πολλούς κινδύνους, είναι στο κέντρο πολύπλευρων προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό και η θέση μας στον χάρτη απαιτεί συνεχή εγρήγορση.

«Καμία αλλαγή δεν μπορεί να εμποδίζει την αποστολή κρίσιμων βραχιώνων του κράτους όπως η ΕΥΠ ή η Αντιτρομοκρατική. Αίρει δυσλειτουργίες που αναδείχθηκαν με την υπόθεση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Η σημερινή έκρηξη της τεχνολογίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εργαλεία από το παρελθόν», είπε.

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του υπενθυμίζοντας ότι «στα τέλη Αυγούστου είχα προαναγγείλει ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των μυστικών υπηρεσιών και του απορρήτου επικοινωνιών. Εϊχε αντικατασταθεί ήδη η ηγεσία ΕΥΠ και είχε επανέλθει ο 2ος εισαγγελέας. Με το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται η δέσμευσή μας».

Όπως σημείωσε «το πλαίσιο μυστικών υπηρεσιών στην χώρα μας θεσμοθετήθηκε το 1994 τότε μόλις ένας στους 200 είχαν κινητό τηλέφωνο ενώ οι υπολογιστές μικρές δυνατότητες είχαν. Ο όρος κυβερνοασφάλεια παντελώς άγνωστός. Εκ τότε η πολιτεία επέδειξε μηδενικά αντανακλαστικά. Σήμερα οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δεν μπορεί να καλυφθεί με ξεπερασμένες πρακτικές».

Σε εξέλιξη

Η συζήτηση στη Βουλή βρίσκεται σε εξέλιξη.


Σφοδρή είναι η αντιπαράθεση στη βουλή για τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές, με αφορμή νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ρυθμίζει το ζήτημα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που πήρε πρώτος το λόγο επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλεξη Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το Predator σας έφταιγε που κάνατε διακοπές σε σκάφος όταν έκαιγαν οι στάχτες». Σε άλλο σημείο επισήμανε με νόημα: «Κρατήσατε τη Βουλή ανοιχτή προκειμένου να αλλάξετε τον Ποινικό Κώδικα, ποιες αμαρτίες ξεπλύνατε έτσι;»

Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους, επισημαίνοντας την ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για 75.000  επισυνδέσεις που έγιναν επί των ημερών της.

«Πάμε σε ένα ζήτημα που νόμιζα πως γνωρίζατε, αναφέρομαι στους ποινικούς κώδικες. Αποτελεί ακραίο σημείο διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ η ψήφιση του Ποινικού Κώδικα. Δεν το είπα εγώ, αλλά ο δικός σας υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κοντονής, που βγαίνει και σας κατηγορεί. Σας κατηγορεί ότι κάνατε την ενεργητική δωροδοία από κακούργημα, πλημέλημμα. Τι άλλη απόδειξη θέλετε επιτέλους; Όλα αυτά, τον Μάρτιο πριν ψηφιστεί ο νέος κώδικας, είχα σοβαρές αντιρρήσεις. Το βράδυ των Ευρωεκλοφγφών, βγαίνετε στην τηλεόραση και λέτε προκηρύσσω εθνικές εκλογές και διαλύεται η Βουλή. Και μετά την κρατάτε ανοιχτή για μια εβδομάδα για να ψηφίσετε με τη μορφή κατεπείγοντος τοιν Ποινικό Κώδικα των 1.000 σελίδων. Ποιον εξυπηρετήσατε;» ρώτησε.

«Κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και τον διαβεβαίωσα πως δεν γνώριζα τίποτα. Εσείς μπορείτε να διαβεβαιώσετε πως δεν ξέρατε κανέναν πολιτικο, κανέναν επιχειρηματία; Αν το κάνετε, θα λέτε ψέματα. Είπατε πως αν συλληφθώ ψευδόμενος, θα έπρεπε, να παραιτηθώ. Τότε εσείς θα έπρεπε να παραιτείστε κάθε εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας μας λέει πως γνώριζα οτι παρακολουθείται ο κ. Πιτσιόρλας, αλλά είπε πως δεν παρακολουθείται κανένας βουλευτής για να θολώσει τα νερά» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην στρατιωτική ηγεσία και στα δημοσιεύματα για παρακολούθηση υπουργών και κυβερνητικων αξιωματούχων. «Έχουμε περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον κ. Φλώρο. Είναι εξαιρετικός αξιωματικός που τιμά το εθνόσημο. Καποιοι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου θα χαίρονται πολύ με αυτά που γράφονται πως τον παρακολουθούμε.

»Είναι δυνατόν να υπονοείτε πως παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας. Δεν ντρέπεστε λίγο; Γνωρίζομαι τόσα χρόνια με τον κύριο Χατζηδάκη, να μάθω τι; Πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις; Πότε θα δώσει επιδόματα;»

»Μας είπατε «μηνύστε τους δημοσιογράφους». Είμαι 19 χρόνια στη Βουλή και δεν έχω κάνει ποτέ αγωγή σε δημοσιογράφους. Αν έκανα μήνση ή αγωγή, εκεί θα βλέπαμε τι θα ακούγαμε. Εδώ έγινε το ανάποδο, έκανε σε εμένα αγωγή ο κύριος Βαξεβάνης, θίχτηκε επειδή είπα την αλήθεια. Ότι το 2016 στήθηκε ένα δίκτυο καναλιών στην Ελλάδα. Και αποδείχτηκε πως διακινήθηκαν 10 εκατ. δολάρια για τον σκοπό αυτό και ο κ. Βαξεβάνης ήταν ο δημοσιογραφικός υπαίτιος».

»Αναγνωρίζουμε πως η προσθήκη πρόσθετων δικλείδων, καθιστά πιο δύσκολη τη διαδικασία. Το υφιστάμενο νομοσχέδιο διορθώνει παθογένειες του παρελθόντος».

»Έχουμε θεμελιώδη διαφορά κύριε Τσίπρα. Δεν θεωρούμε πως η ΕΥΠ πρέπει να μετατραπεί σε μη κυβερνητική υπηρεσία. Είμαστε χώρα με εθνικούς κινδύνους και απαιτούμε από την ΕΥΠ να αναλαβει δράσει στα καθορισμένα πλαίσια δράσης της. Η ισορροπία που έχουμε πετύχει μεταξύ προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δυνατότητας που δίνουμε στην ΕΥΠ να χρησιμοποιεί εργαλεία νόμιμων συνακροάσεων, είναι ενδεδειγμένη».

»Επί ημερών σας κύριε Τσίπρα έγιναν 75.000 επισυνδέσεις συνολικά, που δεν αντιστοιχούν σε 75.000 πρόσωπα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Απαντήσεις

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σε υψηλούς τόνους και στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα για παράνομο λογισμικό που λειτουργούσε στο γραφείο του. «Είπατε κ. Τσίπρα επί λέξει, ”το παράνομο λογισμικό predator που λειτουργούσε στο γραφείο σας”. Είστε ψεύτης. Δεν σας επιτρέπω να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα χωρίς στοιχεία. Έχετε στοιχεία; Πάρτε το βήμα. Ανεβείτε. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά τα πράγματα και να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα; Αν γνωρίζετε ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, από πού το ξέρετε; Πήγατε στον κ. Ντογιάκο, προσκομίσατε αποδείξεις; Ο κ. Ντογιάκος -επειδή είπατε να πάμε μαζί- ο μόνος για τον οποίο δεν ισχύει απόρρητο. Σωστά είπατε. Όλα τα στοιχεία υπάρχουν. Ο κ. Ντογιάκος μπορεί να ψάξει και να καταλήξει σε συμπεράσματα. Άρα ως προς τι αυτοί οι ακτιβισμοί; Η Δικαιοσύνη δεν είναι ακτιβισμός και θέατρο. Δεν πρόκειται να επιτρέψω να μετατραπεί αυτή η αίθουσα και η αντιπαράθεση σε θέατρο του παραλόγου», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσέθεσε: «Επειδή μου ζητήσατε να κάνω μηνύσεις και γιατί δεν κάνω μηνύσεις σε δημοσιογράφους, αν κρίνετε ότι θίγεστε από αυτά που λέει ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Παρασκευόπουλος , η κυρία Κωνσταντοπούλου, γιατί δεν κάνετε μήνυση εσείς στον κ. Κοντονή; Έχουμε κ. Τσίπρα ξαναβρεθεί στην ίδια ακριβώς αντιπαράθεση με εσάς πρωθυπουργό. Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο πρωθυπουργός, κλείνει τη συζήτηση. Ό,τι είχατε να πείτε το είπατε».

Πρωτολογία

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως ανέφερε: «Προτείνω να γυρίσουμε σελίδα για να ψηφίσουμε μαζί το νομοσχέδιο. Θα έχουμε εκλογές σε λίγους μήνες δεν χρειάζεται να επιβαρύνουμε το κλίμα με τοξικότητα. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε. Δεν ξέρω αν όλες αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας θα σας βοηθήσουν να διασωθείτε την επόμενη ημέρα. Μην σέρνετε τη δημοκρατία άλλο στο βούρκο».

Ο πρωθυπουργός είπε πως «δεσμεύσαστε την δικαιοσύνη σε ένα ελαστικό πλαίσιο ποινών για όσους εμπλέκονται σε τέτοιες πράξεις. Ποιους επιθυμούσατε να ξεπλύνετε; Ο κ. Τσίπρας μας λέει ότι εμείς κάναμε παρακολουθήσεις και από την υπερβολική καλοσύνη 5 ημέρες πριν τις εκλογές ψηφίσατε την αλλαγή για να ξεπλύνετε εμάς και όχι εσάς.

»Θα μας εξηγήσετε γιατί λίγες ημέρες πριν τις εκλογές γιατί αλλάξατε τον Ποινικό Κώδικα για να γίνει πλημμέλλημα το αδίκημα της υποκλοπής; Γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλλημα κατοχής κατασκοπευτικών λογισμικών; Ποιους αθωώνατε ετεροχρονισμένα; Κάποια στιγμή κ. Τσίπρα θα απολογηθείτε γι' αυτόν τον ποινικό κώδικα. Πόσες αμαρτίες ξεπλύνατε με αυτόν τον ποινικό κώδικα; Τι άλλο θα δούμε;

»Τότε, το 2018, υπήρχε ένας εισαγγελέας ο κ. Λιόγας ο οποίος αρνείτο τα σωρηδόν αιτήματα επισυνδέσεων από τον κ. Ρουμπάτη. Έστελνε σωρηδόν ερωτήματα ο κ. Ρουμπάτης, υπήρχε δεύτερος εισαγγελέας και τον βγάλατε. Και τώρα μας κουνάτε το δάχτυλο.

»Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα βγάλει άκρη στον λαβύρινθο της λάσπης. Ο εθνικός συκοφάντης σκέφτεται πώς θα πετύχει τον απώτερο στόχο του την εγκυρότητα των εκλογών. Δικαιώνονται όσοι υποστήριζαν ότι ο κ. Τσίπρας θα αναζητήσει δικαιολογία για την ήττα του σε λίγους μήνες από τώρα. Να γιατί επιμένω ότι αναγκαιότητα της χώρας όσο ποτέ άλλοτε είναι η σταθερότητα και η συνέπεια

»Δεν θα δεχθούμε μαθήματα στο θέμα αυτό από αυτούς που διαφώνησαν με όλες τις αμυντικές συμφωνίες. Από αυτούς που είπαν όχι στα Rafale και τις φρεγάτες. Εφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν τα φιλικά σας ΜΜΕ ότι σώθηκαν στο Μάτι η γυναίκα και τα παιδία του Πιερρακάκη από το predator. Το predator σας έφταιγε που κάνατε διακοπές σε σκάφος όταν έκαιγαν οι στάχτες.

»Όταν όλοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια με το καλάθι και άλλες πρωτοβουλίες στήνετε το δικό σας καλάθι της αθλιότητας. Εμπλέκετε και τις ένοπλες δυνάμεις και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Είναι το τελευταίο σκαλί στην αθλίότητα. Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που ξεκινά το πατριωτικό καθήκον. Στο πεδίο αυτό δεν θα σας επιτρέψουμε να κάνετε κανένα παιχνίδι. Θα πρέπει να είστε εσείς που θα θέλατε τα αντιπολιτευτικά τερτίπια να γίνονται θέμα στον τουρκικό τύπο».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εβδομαδιαίο θρίλερ αθλιότητας τα δημοσιεύματα χωρίς ποτέ να δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς. Το βάρος της απόδειξης το έχει αυτός που κατηγορείται και όχι αυτός που κατηγορεί. Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από αυτούς που έστησαν την σκευωρία της Νοβαρτις. Δεν είχατε ποτέ το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη από όσους κρεμάσατε στα κάγκελα».

«Η φιλελεύθερη δημοκρατία οφείλεται να αμύνεται. Οι εθνικές απειλές παίρνουν συχνά τη μορφή ασσύμετρων επιθέσεων στο μαλακό υπογάστριο της κοινωνίας. Για παράδειγμα αποτελεί ή δεν αποτελεί υπό προϋποθέσεις απειλή η συστηματική διοχέτευση ψευδών ειδήσεων από ξένα κέντρα; Θυμηθείτε την εισβολή στο Καπιτώλιο το 2021. Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα μιας χώρας από μετανασευτικές ροές ή από άλλες παγίδες με στόχο τη διάβρωση της σταθερότητας από το εξωτερικό;» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι τομές του νομοσχεδίου της κυβέρνησης όπως τις προσδιόρισε είναι:

- Ενώνουμε όλες τις διάσπαρτες υπηρεσίες και την ευθύνη γι' αυτό θα έχει μόνιμη επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

- Και η εμπορία και η κατοχή επανέρχεται στον Ποινικό Κώδικα από τον οποίο εξοβελίστηκε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019. Μόνο το κράτος θα μπορεί να προμηθεύεται τέτοια λογισμικά αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις

- Απαγορεύεται πλήρως η χρήση κακόβουλου λογισμικού από ιδιώτη. Η λειτουργία θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει έως 10 έτη κάθειρξη

- Τα αρχεία θα διαγράφονται 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης αλλά ο φάκελος αιτιολογίας θα διατηρείται για 10 χρόνια και μετά θα συντάσσεται έκθεση με το περιεχόμενου του αρχείου και την αιτιολογία

- Όλα τα αρχεία θα ψηφιοποιούνται και αν υπάρχει διαφωνία θα γίνεται δεκτή η πλειοψηφία του τριμελούς οργάνου

- Η ενημέρωση όποιου βρίσκεται σε νόμιμη παρακολούθηση θα γίνεται μετά από 3 έτη και αυτό θα κρίνεται από τον πρόεδρο της επιτροπής απορήττου τηλεπικοινωνιών, τον διοικητή της ΕΥΠ και τον εισαγγελέα

- Επάλληλα φίλτρα ελέγχου για νόμιμη συνακρόαση. Θα μπορούν να την ζητούν μόνο ΕΥΠ και αντιτρομοκρατική. Το αίτημα θα πρέπει να ορίζει με σαφήνεια την αιτία της άρσης και θα πρέπει να συμφωνούν δύο εισαγγελείς. Για πολιτικό πρόσωπο θα πρέπει να υπάρχει και έγκριση του τρίτου πολιτειακού παράγοντα του Προέδρου της Βουλής

- Γίνεται πιο σφιχτός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Σκόπιμα το Σύνταγμα την αφήνει ανοιχτή. Λόγος εθνικής ασφάλειας που να δικαιολογεί νόμιμη συνακρόαση θα είναι αυτός που συνδέεται με θέμα κυβερνοασφάλειας και εθνικής ασφάλειας

- Η ΕΥΠ αποκτά μονάδα εσωτερικού ελέγχου ως μια πρόσθετη ασπίδα σε κρούσματα παραβατικότητας

- Τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ. Από εδώ και στο εξής θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός και υποδιοικητές περιορίζονται σε δύο και θα είναι δημόσιοι λειτουργοί. Κατά συνέπεια ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ κ. Τσίπρα δεν μπορούν να ηγηθούν της ΕΥΠ.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα σε κάποιο ουδέτερο σημείο του κόσμου, γειτονεύει με πολλούς κινδύνους, είναι στο κέντρο πολύπλευρων προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό και η θέση μας στον χάρτη απαιτεί συνεχή εγρήγορση.

«Καμία αλλαγή δεν μπορεί να εμποδίζει την αποστολή κρίσιμων βραχιώνων του κράτους όπως η ΕΥΠ ή η Αντιτρομοκρατική. Αίρει δυσλειτουργίες που αναδείχθηκαν με την υπόθεση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Η σημερινή έκρηξη της τεχνολογίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εργαλεία από το παρελθόν», είπε.

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του υπενθυμίζοντας ότι «στα τέλη Αυγούστου είχα προαναγγείλει ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των μυστικών υπηρεσιών και του απορρήτου επικοινωνιών. Εϊχε αντικατασταθεί ήδη η ηγεσία ΕΥΠ και είχε επανέλθει ο 2ος εισαγγελέας. Με το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται η δέσμευσή μας».

Όπως σημείωσε «το πλαίσιο μυστικών υπηρεσιών στην χώρα μας θεσμοθετήθηκε το 1994 τότε μόλις ένας στους 200 είχαν κινητό τηλέφωνο ενώ οι υπολογιστές μικρές δυνατότητες είχαν. Ο όρος κυβερνοασφάλεια παντελώς άγνωστός. Εκ τότε η πολιτεία επέδειξε μηδενικά αντανακλαστικά. Σήμερα οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δεν μπορεί να καλυφθεί με ξεπερασμένες πρακτικές».

Σε εξέλιξη

Η συζήτηση στη Βουλή βρίσκεται σε εξέλιξη.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία