Η έννοια των λειτουργικών τροφίμων και ο ρόλος τους στην υγεία του ανθρώπου
15/05/2019 12:24
15/05/2019 12:24
Του Χρήστου Μποντσίδη
Τεχνολόγος τροφίμων, MSc,
Υπ. διδάκτωρ τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Δ.Π.Θ
Οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών τα τελευταία χρόνια έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους, στην παραγωγή προϊόντων που συνδυάζουν την γεύση με την υψηλή διατροφική αξία. Αυτό συμβαίνει λόγω της διάθεσης του καταναλωτή να επιλέγει προϊόντα καινοτόμα και μη, με μοναδικό όμως στόχο τη βελτίωση της σωματικής αλλά και ψυχικής του υγείας.
Ο λόγος για τα «λειτουργικά τρόφιμα» ή αλλιώς «functional foods». Πρόκειται για τρόφιμα ή ποτά τα οποία δεν διαφέρουν στην εμφάνιση από τα συμβατικά τρόφιμα αλλά αποδεδειγμένες μελέτες έχουν δείξει ότι έχουν πολλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία και κάποια από αυτά αποτελούν μια ασπίδα του ανοσοποιητικού συστήματος, όσον αφορά την πρόληψη διάφορων ασθενειών όπως για παράδειγμα η στεφανιαία νόσος, η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία αλλά και ο καρκίνος.
Μπορεί να είναι τρόφιμα της καθημερινής διατροφής του ανθρώπου, δηλαδή φυσικά (μη γενετικά τροποποιημένα) ή τρόφιμα τα οποία έχουν εμπλουτιστεί με διάφορα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και όχι μόνο, με πρωταρχικό και μοναδικό στόχο την αύξηση της διατροφικής αξίας του τελικού προϊόντος. Για να χαρακτηριστεί ένα τρόφιμο λειτουργικό θα πρέπει σύμφωνα με μελέτες και επιστημονικά ευρήματα να έχει συγκεκριμένες ευεργετικές ιδιότητες – επιδράσεις σε μία ή περισσότερες παραμέτρους υγείας.
Οι κύριες κατηγορίες λειτουργικών τροφίμων είναι :
Τα λειτουργικά τρόφιμα ορίζονται έτσι, διότι αποτελούνται από λειτουργικά συστατικά τα οποία ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες θρεπτικών συστατικών τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τα μέταλλα, τις διαιτητικές ίνες, τις πρωτεΐνες και τα πεπτίδια, τα αντιοξειδωτικά, τα λιπαρά οξέα (ω3 και ω6) και τους ζωντανούς ωφέλιμους μικροοργανισμούς (προβιοτικά). Μέσω της πρόσληψης αυτών των λειτουργικών συστατικών στις κατάλληλες ποσότητες, ο καταναλωτής λαμβάνει ότι είναι απαραίτητο για την υγεία του οργανισμού του σε όλα τα επίπεδα. Παραδείγματα αποτελούν η εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, η σωστή και ορθή λειτουργία της εντερικής οδού, η γενική ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος και η αύξηση της οστικής και μυϊκής μάζας μέχρι ην ψυχική του ευημερία.
Θα ήταν αναγκαίο να σημειωθεί πως η κατανάλωση των λειτουργικών τροφίμων ΔΕΝ αποτελεί λύση για την αντιμετώπιση ασθενειών αλλά ούτε και τη «μαγική τροφή» που θα επιλύσει όλες τις διατροφικές ελλείψεις σε έναν ανθρώπινο οργανισμό. Η ισορροπημένη διατροφή και μόνο σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση είναι το κλειδί για να αποτελέσουν τα λειτουργικά τρόφιμα ένα δυνατό όπλο κατά τη προσπάθεια του καταναλωτή να θωρακίσει τη σωματική αλλά και ψυχική του υγεία.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ :
Του Χρήστου Μποντσίδη
Τεχνολόγος τροφίμων, MSc,
Υπ. διδάκτωρ τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Δ.Π.Θ
Οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών τα τελευταία χρόνια έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους, στην παραγωγή προϊόντων που συνδυάζουν την γεύση με την υψηλή διατροφική αξία. Αυτό συμβαίνει λόγω της διάθεσης του καταναλωτή να επιλέγει προϊόντα καινοτόμα και μη, με μοναδικό όμως στόχο τη βελτίωση της σωματικής αλλά και ψυχικής του υγείας.
Ο λόγος για τα «λειτουργικά τρόφιμα» ή αλλιώς «functional foods». Πρόκειται για τρόφιμα ή ποτά τα οποία δεν διαφέρουν στην εμφάνιση από τα συμβατικά τρόφιμα αλλά αποδεδειγμένες μελέτες έχουν δείξει ότι έχουν πολλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία και κάποια από αυτά αποτελούν μια ασπίδα του ανοσοποιητικού συστήματος, όσον αφορά την πρόληψη διάφορων ασθενειών όπως για παράδειγμα η στεφανιαία νόσος, η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία αλλά και ο καρκίνος.
Μπορεί να είναι τρόφιμα της καθημερινής διατροφής του ανθρώπου, δηλαδή φυσικά (μη γενετικά τροποποιημένα) ή τρόφιμα τα οποία έχουν εμπλουτιστεί με διάφορα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και όχι μόνο, με πρωταρχικό και μοναδικό στόχο την αύξηση της διατροφικής αξίας του τελικού προϊόντος. Για να χαρακτηριστεί ένα τρόφιμο λειτουργικό θα πρέπει σύμφωνα με μελέτες και επιστημονικά ευρήματα να έχει συγκεκριμένες ευεργετικές ιδιότητες – επιδράσεις σε μία ή περισσότερες παραμέτρους υγείας.
Οι κύριες κατηγορίες λειτουργικών τροφίμων είναι :
Τα λειτουργικά τρόφιμα ορίζονται έτσι, διότι αποτελούνται από λειτουργικά συστατικά τα οποία ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες θρεπτικών συστατικών τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τα μέταλλα, τις διαιτητικές ίνες, τις πρωτεΐνες και τα πεπτίδια, τα αντιοξειδωτικά, τα λιπαρά οξέα (ω3 και ω6) και τους ζωντανούς ωφέλιμους μικροοργανισμούς (προβιοτικά). Μέσω της πρόσληψης αυτών των λειτουργικών συστατικών στις κατάλληλες ποσότητες, ο καταναλωτής λαμβάνει ότι είναι απαραίτητο για την υγεία του οργανισμού του σε όλα τα επίπεδα. Παραδείγματα αποτελούν η εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, η σωστή και ορθή λειτουργία της εντερικής οδού, η γενική ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος και η αύξηση της οστικής και μυϊκής μάζας μέχρι ην ψυχική του ευημερία.
Θα ήταν αναγκαίο να σημειωθεί πως η κατανάλωση των λειτουργικών τροφίμων ΔΕΝ αποτελεί λύση για την αντιμετώπιση ασθενειών αλλά ούτε και τη «μαγική τροφή» που θα επιλύσει όλες τις διατροφικές ελλείψεις σε έναν ανθρώπινο οργανισμό. Η ισορροπημένη διατροφή και μόνο σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση είναι το κλειδί για να αποτελέσουν τα λειτουργικά τρόφιμα ένα δυνατό όπλο κατά τη προσπάθεια του καταναλωτή να θωρακίσει τη σωματική αλλά και ψυχική του υγεία.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ :
ΣΧΟΛΙΑ