ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ελληνική μαλαγουζιά κατακτά τις ΗΠΑ

Στη λίστα με τα 100 καλύτερα κρασιά του 2018 κρασί από το Κτήμα Γεροβασιλείου

 20/12/2018 08:00

Η ελληνική μαλαγουζιά κατακτά τις ΗΠΑ

Σοφία Χριστοφορίδου

Στα εκατό καλύτερα κρασιά του κόσμου κατατάσσουν την ελληνική μαλαγουζιά δύο εξειδικευμένα περιοδικά οίνου των ΗΠΑ το Wine Spectator και το Wine Spirit. Μάλιστα στη λίστα με τα 100 καλύτερα οινοποιία του Wine Spectator περιλαμβάνεται και το οινοποιείο Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή Θεσσαλονίκη. «Η μαλαγουζιά βρίσκεται στο πάνθεον των κρασιών» λέει οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου με καμάρι. 

Εξάλλου είναι ο οινολόγος ο οποίος αναβίωσε την καλλιέργεια αυτής της ελληνικής ποικιλίας, το 1976 στο Πόρτο Καρρά και στη συνέχεια στο δικό του οινοποιείο. Πλέον η μαλαγουζιά φυτεύεται σε όλη την Ελλάδα και δίνει εξαιρετικά κρασιά, που είναι τα πιο δημοφιλή ελληνικά λευκά κρασιά στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον κ. Γεροβασιλείου τα ελληνικά κρασιά που παράγονται από διεθνείς ποικιλίες απέτυχαν γιατί παράγονται σε όλο τον κόσμο και άλλου παράγονται πιο φθηνά. Κατά τον ίδιο οι Έλληνες οινοποιοί θα πρέπει να προσανατολιστούν σε ελληνικές ποικιλίες που είναι μοναδικές. Όπως είπε σε εκδήλωση του ΣΕΒΕ που φιλοξενήθηκε στο Κτήμα, υπάρχει μια προκατάληψη στην Ευρώπη για τα ελληνικά κρασιά, παρότι μπορούν να συγκριθούν -ποιοτικά τουλάχιστον- με τα γαλλικά. Αντιθέτως ο ίδιος βλέπει ότι υπάρχει μεγαλύτερη προοπτική για το ελληνικό κρασί στις ΗΠΑ και τον Καναδά, αγορές που θέλουν να ανακαλύπτουν τα ιδιαίτερα κρασιά και τις τοπικές ποικιλίες. Εξάλλου τα κρασιά Γεροβασιλείου βρίσκονται στα καλύτερα εστιατόρια της Νέας Υόρκης.

Επενδύσεις στην ποιότητα

Το Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή, αλλά και το Κτήμα Βιβλία Χώρα στην Καβάλα (στο οποίο συμμετέχει ο Β. Γεροβασιλείου σε ποσοστό 50%) είναι δύο οινοποιία που έκαναν επενδύσεις εν μέσω κρίσης ( 3εκατ. και 4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα τη διετία 2017-2018), και μάλιστα όχι με στόχο την αύξηση της παραγωγής αλλά την αύξηση της ποιότητας. «Επενδύσαμε σε ελληνικές ποικιλίες και τις πουλάμε ακριβά, δεν ξεπουλάμε τα κρασιά μας» σημείωσε ο κ. Γεροβασιλείου. 

Επίσης, το Κτήμα Βιβλία Χώρα απέκτησε το Κτήμα Κόκκαλη στην Πελοπόννησο και επέκτεινε τους αμπελώνες από 30 σε 120 στρέμματα, το Κτήμα Ευτυχίδη στη Γουμένισσα με οινοποιείο και  αμπελώνα 90 στρεμμάτων με στόχο να αναδείξει το ΠΟΠ κρασί Γουμένισσα, και το Κτήμα Μικρά Θήρα στο νησάκι Θηρασιά, όπου το 2019 θα κατασκευαστεί οινοποιείο. 

Στο Κτήμα Γεροβασιλείου έχει δημιουργηθεί επίσης πειραματικός αμπελώνα, προκειμένου να εξεταστεί ποιές ποικιλίες ευδοκιμούν καλύτερα στη συγκεκριμένη περιοχή και ποιές όχι, καθώς λόγω κλιματολογικών αλλαγών στη χώρα μας παλιές ποικιλίες δεν ευδοκιμούν πλέον.

Στα εκατό καλύτερα κρασιά του κόσμου κατατάσσουν την ελληνική μαλαγουζιά δύο εξειδικευμένα περιοδικά οίνου των ΗΠΑ το Wine Spectator και το Wine Spirit. Μάλιστα στη λίστα με τα 100 καλύτερα οινοποιία του Wine Spectator περιλαμβάνεται και το οινοποιείο Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή Θεσσαλονίκη. «Η μαλαγουζιά βρίσκεται στο πάνθεον των κρασιών» λέει οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου με καμάρι. 

Εξάλλου είναι ο οινολόγος ο οποίος αναβίωσε την καλλιέργεια αυτής της ελληνικής ποικιλίας, το 1976 στο Πόρτο Καρρά και στη συνέχεια στο δικό του οινοποιείο. Πλέον η μαλαγουζιά φυτεύεται σε όλη την Ελλάδα και δίνει εξαιρετικά κρασιά, που είναι τα πιο δημοφιλή ελληνικά λευκά κρασιά στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον κ. Γεροβασιλείου τα ελληνικά κρασιά που παράγονται από διεθνείς ποικιλίες απέτυχαν γιατί παράγονται σε όλο τον κόσμο και άλλου παράγονται πιο φθηνά. Κατά τον ίδιο οι Έλληνες οινοποιοί θα πρέπει να προσανατολιστούν σε ελληνικές ποικιλίες που είναι μοναδικές. Όπως είπε σε εκδήλωση του ΣΕΒΕ που φιλοξενήθηκε στο Κτήμα, υπάρχει μια προκατάληψη στην Ευρώπη για τα ελληνικά κρασιά, παρότι μπορούν να συγκριθούν -ποιοτικά τουλάχιστον- με τα γαλλικά. Αντιθέτως ο ίδιος βλέπει ότι υπάρχει μεγαλύτερη προοπτική για το ελληνικό κρασί στις ΗΠΑ και τον Καναδά, αγορές που θέλουν να ανακαλύπτουν τα ιδιαίτερα κρασιά και τις τοπικές ποικιλίες. Εξάλλου τα κρασιά Γεροβασιλείου βρίσκονται στα καλύτερα εστιατόρια της Νέας Υόρκης.

Επενδύσεις στην ποιότητα

Το Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή, αλλά και το Κτήμα Βιβλία Χώρα στην Καβάλα (στο οποίο συμμετέχει ο Β. Γεροβασιλείου σε ποσοστό 50%) είναι δύο οινοποιία που έκαναν επενδύσεις εν μέσω κρίσης ( 3εκατ. και 4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα τη διετία 2017-2018), και μάλιστα όχι με στόχο την αύξηση της παραγωγής αλλά την αύξηση της ποιότητας. «Επενδύσαμε σε ελληνικές ποικιλίες και τις πουλάμε ακριβά, δεν ξεπουλάμε τα κρασιά μας» σημείωσε ο κ. Γεροβασιλείου. 

Επίσης, το Κτήμα Βιβλία Χώρα απέκτησε το Κτήμα Κόκκαλη στην Πελοπόννησο και επέκτεινε τους αμπελώνες από 30 σε 120 στρέμματα, το Κτήμα Ευτυχίδη στη Γουμένισσα με οινοποιείο και  αμπελώνα 90 στρεμμάτων με στόχο να αναδείξει το ΠΟΠ κρασί Γουμένισσα, και το Κτήμα Μικρά Θήρα στο νησάκι Θηρασιά, όπου το 2019 θα κατασκευαστεί οινοποιείο. 

Στο Κτήμα Γεροβασιλείου έχει δημιουργηθεί επίσης πειραματικός αμπελώνα, προκειμένου να εξεταστεί ποιές ποικιλίες ευδοκιμούν καλύτερα στη συγκεκριμένη περιοχή και ποιές όχι, καθώς λόγω κλιματολογικών αλλαγών στη χώρα μας παλιές ποικιλίες δεν ευδοκιμούν πλέον.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιλέξτε Κατηγορία