ΠΑΙΔΕΙΑ

Η διαφορετική επιστροφή στα σχολεία

Μαθητές επιστρέφουν στα θρανία, την ώρα που εκπαιδευτικοί και γονείς εκφράζουν ανησυχία για την υλοποίηση του σχεδιασμού του υπουργείου Παιδείας. Η «ΜτΚ» καταγράφει τον σχεδιασμό για το άνοιγμα των σχολείων στην Κεντρική Μακεδονία.

 04/05/2020 15:00

Η διαφορετική επιστροφή στα σχολεία

Έλενα Αποστολίδου


Εκ περιτροπής διδασκαλία προβλέπεται για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα επιστρέψουν πρώτοι στα θρανία την επόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου και οι οποίοι θα υποδεχθούν μια εβδομάδα αργότερα, στις 18 Μαΐου τους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου. Την ίδια ημέρα θα επαναλειτουργήσουν και τα γυμνάσια της χώρας. Οι μαθητές θα έρθουν αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα που θα θυμίζει ελάχιστα το σχολείο που άφησαν πίσω τους, καθώς στο σχέδιο προβλέπεται η λειτουργία δυο ζωνών για κάθε σχολείο. Δηλαδή, σε κάθε τμήμα θα πηγαίνουν στο σχολείο οι μισοί μαθητές εκ περιτροπής με τους υπόλοιπους που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δυο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η διδασκαλία θα γίνεται εκ περιτροπής στα δύο υπό-τμήματα. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί ο συγχρωτισμός εντός της ίδιας αίθουσας αλλά και η εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει απώτατο αριθμό μαθητών εντός της τάξης τα 15 άτομα και απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ των μαθητών. Παράλληλα, οι μαθητές θα κάνουν διαφορετικά διαλείμματα, με τη χρήση του κυλικείου εντός του σχολείου να έχει απαγορευτεί.

3 ημέρες στο σχολείο

Για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι στο σχολείο, θα υπάρχει πρόγραμμα μελέτης στο σπίτι, ενώ θα δοθεί έμφαση στην κάλυψη της ύλης, κατόπιν οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Όπως προβλέπεται στον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, φέτος δεν θα διεξαχθούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις και η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων. Επιπλέον, στο σχέδιο τονίζεται πως υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο με βάσει δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί. Ακριβώς αυτό το σημείο θα κάνουν χρήση οι γονείς που θα αποφασίσουν να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Όπως λέει εκπαιδευτικός στη «ΜτΚ» θα είναι αρκετοί αυτοί οι γονείς που θα επιλέξουν να μην στείλουν τα παιδιά τους για 15 ημέρες στα σχολεία, όπως είναι και ο πραγματικός αριθμός των ημερών του υπολειπόμενου διδακτικού έτους, καθώς με την εκ περιτροπής διδασκαλία θα πηγαίνουν 2-3 μέρες στο σχολείο για έναν μήνα». Δεν αποκλείει αυτή την εκδοχή ο Θανάσης Κακανάς, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος κάνει λόγο για αγωνία των γονέων ως προς την τήρηση των μέτρων. «Υπάρχει η αγωνία θα έλεγα και όχι τόσο ο φόβος των γονέων, γιατί δυστυχώς έχουν την άποψη ότι δεν επαρκούν αυτά τα μέτρα. Φυσικά και θέλουν να επιστρέψουν τα παιδιά τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά τους απασχολούν οι κανόνες και διασφάλιση της υγείας των παιδιών τους. Θα πρέπει να δούμε στην πράξη την εφαρμογή τους και εμείς ως Ομοσπονδία θα καλέσουμε τις Ενώσεις και θα δούμε από κοντά αν τηρούνται αυτά τα μέτρα» τονίζει ο κ. Κακανάς.

Ανησυχία εκπαιδευτικών

Το άνοιγμα των σχολείων προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), θέτοντας ερωτήματα για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών και καταγγέλλοντας πως δεν έχει υπάρξει ενημέρωση των εκπαιδευτικών από το υπουργείο. «Δεν θέλουμε να γίνουν πείραμα οι μαθητές και να αντιμετωπίσουμε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα τον Σεπτέμβριο που αναμένεται δεύτερη έξαρση. Το θέμα είναι να μη νοσήσουν τα παιδιά» δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος και προτείνει πως «δεν θα πρέπει να ανοίξουν τα γυμνάσια και οι δύο πρώτες τάξεις του λυκείου, αλλά να πάμε σε προαγωγή στις επόμενες τάξεις χωρίς εξετάσεις».

Για «υγειονομικό ρίσκο» κάνει λόγο από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον πρώην υπουργό Παιδείας και τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, να δηλώνει πως «το άνοιγμα των σχολείων για μόλις 10 ημέρες πραγματικού χρόνου μαθημάτων αλλά και εξαιρέσεων που καθιστούν προαιρετική την προσέλευση των μαθητών, είναι βέβαιο ότι σε πολλές περιπτώσεις θα καταλήξει σε θέατρο του παραλόγου. Θα έχουμε ανοιχτά σχολεία φαντάσματα, μόνο και μόνο για να μπορεί η κυβέρνηση να σκηνοθετεί μια επίπλαστη κανονικότητα» τονίζει.

Χωρίς μάσκες στα θρανία

Στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπεται η επέκταση του διδακτικού έτους για Γυμνάσια και Λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου και έναρξη της νέας διδακτικής χρονιάς νωρίτερα, πιθανότητα την 1η Σεπτεμβρίου. Στα μέτρα προφύλαξης που θα παρθούν με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, λέγοντας πως «στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός, ενώ προβλέπεται καθαρισμός των χώρων 2 φορές την ημέρα, με τη χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς των μαθητών να είναι προαιρετική». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας από την πλευρά του ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνεται θερμομέτρηση των μαθητών γιατί «η θερμομέτρηση είναι ένα μη ασφαλές μέτρο, ιδιαίτερα για κάποιον ο οποίος δεν έχει συμπτώματα της νόσου. Επαφίεται στην οικογένεια του παιδιού, να παρακολουθεί το παιδί για τα συμπτώματα» και στη συνέχει να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, όπως τονίζει ο καθηγητής.

Προετοιμασία στην  Κεντρική Μακεδονία

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να σταλούν στους Διευθυντές των σχολείων οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, σχετικά με αναγκαία μέτρα προστασίας. Στη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας περιμένουν τις αναλυτικές οδηγίες ενώ ήδη προετοιμάζουν τα 250 περίπου λύκεια που θα ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα. Όπως εξηγεί στη «ΜτΚ» ο Αλέξανδρος Κόπτσης, περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας «οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες, τόσο στην κοινωνία όσο και στην εκπαίδευση. Περιμένουμε τις αναλυτικές οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας και είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα να εφαρμόσουμε τα μέτρα και να εποπτεύσουμε την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή τους στην επαναλειτουργία των σχολείων. Έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες και μέσα από τηλεδιάσκεψη είμαστε σε επικοινωνία με τους διευθυντές εκπαίδευσης και τις σχολικές επιτροπές προκειμένου μεταξύ άλλων να χορηγηθούν τα απαιτούμενα υλικά προφύλαξης, ενώ ζητήσαμε από τους δήμους να προχωρήσουν, όπως προβλέπεται στο σχέδιο, στον καθαρισμό των σχολείων δυο φορές μέσα στην ημέρα, αλλάζοντας τον μέχρι τώρα σχεδιασμό».

Τα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια που θα ανοίξουν στην Κεντρική Μακεδονία φτάνουν τα 600 στο σύνολό τους, και όπως τονίζει ο κ. Κόπτσης με το άνοιγμα των σχολείων θα υπάρξει εποπτεία στα σχολεία. «Δόθηκαν οδηγίες στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και μαζί με τους διευθυντές των σχολείων να υπάρξει εποπτεία για την εφαρμογή των μέτρων, για τα διαφορετικά διαλείμματα ανά τάξη, αλλά και τον σωστό αερισμό των αιθουσών. Ήρθαμε σε επικοινωνία και με τον οπρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων ώστε τα σχολεία σε όλους τους δήμους να ξεκινήσουν με όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση, διασφαλίζοντας την υγεία και την υγιεινή».

Αντισηπτικά στα σχολεία

Με τον χρόνο να κυλάει αντίστροφα για την 11η Μαΐου και το άνοιγμα των σχολείων, οι δήμοι και οι αρμόδιες αντιδημαρχίες Παιδείας προχωρούν στις δικές τους ενέργειες για την προετοιμασία των σχολείων. Όπως τονίζει στη «ΜτΚ» η Δήμητρα Ακριτίδου, Αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, τις επόμενες ημέρες θα φτάσουν στα σχολεία τα απαραίτητα αντισηπτικά, ενώ προχωράει και η διαδικασία αγοράς των tablet. «Με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα υπάρχουν αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία. Ήδη εστάλη μία πρώτη δόση με την έναρξη της πανδημίας και θα ακολουθήσει τις προσεχείς ημέρες και δεύτερη. Για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στα επίπεδα των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων της αντίστοιχης Σχολικής Επιτροπής, αγοράζονται τις ημέρες αυτές tablets, που θα μοιραστούν στα σχολεία , βοηθώντας στον γενικότερο εξοπλισμό τους», όπως δηλώνει η κ. Ακριτίδου.

Πανελλαδικές εξετάσεις

Η έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων ορίστηκε για τις 15 Ιουνίου για τα γενικά λύκεια και στις 16 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά λύκεια, με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως να δηλώνει κατά τη διάρκεια παρουσίασης του σχεδίου για την επαναλειτουργία των σχολείων πως τις επόμενες ημέρες θα γίνουν γνωστές οι επιμέρους πτυχές της οργάνωσης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς αναμένονται οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Στο θέμα των Πανελλαδικών υπάρχουν πολλά ερωτήματα, ως προς τον τρόπο διεξαγωγής τους, τους επιτηρητές αλλά και την διδακτέα ύλη, που σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ «δεν διδάχθηκαν όλα τα σχολεία, την ίδια ύλη».

Στο σχεδιασμό, τα σχολεία που θα αποτελέσουν εξεταστικά κέντρα θα διπλασιαστούν, το ίδιο και οι επιτηρητές, με τον κ. Κόπτση, να δηλώνει πως στην Κεντρική Μακεδονία «εργαζόμαστε πάνω σε κάποια σενάρια, προκειμένου να δούμε τις δυνατότητες που έχουμε, να διασφαλίσουμε τις σχολικές μονάδες αλλά και τους επιτηρητές. Θα πρέπει να δούμε τον σχεδιασμό μας είτε τα παιδιά ανά τάξη είναι 12, είτε 15, εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

*Από την έντυπη έκδοση της "ΜτΚ" στις 03 Μαΐου 2020


Εκ περιτροπής διδασκαλία προβλέπεται για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα επιστρέψουν πρώτοι στα θρανία την επόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου και οι οποίοι θα υποδεχθούν μια εβδομάδα αργότερα, στις 18 Μαΐου τους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου. Την ίδια ημέρα θα επαναλειτουργήσουν και τα γυμνάσια της χώρας. Οι μαθητές θα έρθουν αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα που θα θυμίζει ελάχιστα το σχολείο που άφησαν πίσω τους, καθώς στο σχέδιο προβλέπεται η λειτουργία δυο ζωνών για κάθε σχολείο. Δηλαδή, σε κάθε τμήμα θα πηγαίνουν στο σχολείο οι μισοί μαθητές εκ περιτροπής με τους υπόλοιπους που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δυο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η διδασκαλία θα γίνεται εκ περιτροπής στα δύο υπό-τμήματα. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί ο συγχρωτισμός εντός της ίδιας αίθουσας αλλά και η εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει απώτατο αριθμό μαθητών εντός της τάξης τα 15 άτομα και απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ των μαθητών. Παράλληλα, οι μαθητές θα κάνουν διαφορετικά διαλείμματα, με τη χρήση του κυλικείου εντός του σχολείου να έχει απαγορευτεί.

3 ημέρες στο σχολείο

Για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι στο σχολείο, θα υπάρχει πρόγραμμα μελέτης στο σπίτι, ενώ θα δοθεί έμφαση στην κάλυψη της ύλης, κατόπιν οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Όπως προβλέπεται στον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, φέτος δεν θα διεξαχθούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις και η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων. Επιπλέον, στο σχέδιο τονίζεται πως υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο με βάσει δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί. Ακριβώς αυτό το σημείο θα κάνουν χρήση οι γονείς που θα αποφασίσουν να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Όπως λέει εκπαιδευτικός στη «ΜτΚ» θα είναι αρκετοί αυτοί οι γονείς που θα επιλέξουν να μην στείλουν τα παιδιά τους για 15 ημέρες στα σχολεία, όπως είναι και ο πραγματικός αριθμός των ημερών του υπολειπόμενου διδακτικού έτους, καθώς με την εκ περιτροπής διδασκαλία θα πηγαίνουν 2-3 μέρες στο σχολείο για έναν μήνα». Δεν αποκλείει αυτή την εκδοχή ο Θανάσης Κακανάς, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος κάνει λόγο για αγωνία των γονέων ως προς την τήρηση των μέτρων. «Υπάρχει η αγωνία θα έλεγα και όχι τόσο ο φόβος των γονέων, γιατί δυστυχώς έχουν την άποψη ότι δεν επαρκούν αυτά τα μέτρα. Φυσικά και θέλουν να επιστρέψουν τα παιδιά τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά τους απασχολούν οι κανόνες και διασφάλιση της υγείας των παιδιών τους. Θα πρέπει να δούμε στην πράξη την εφαρμογή τους και εμείς ως Ομοσπονδία θα καλέσουμε τις Ενώσεις και θα δούμε από κοντά αν τηρούνται αυτά τα μέτρα» τονίζει ο κ. Κακανάς.

Ανησυχία εκπαιδευτικών

Το άνοιγμα των σχολείων προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), θέτοντας ερωτήματα για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών και καταγγέλλοντας πως δεν έχει υπάρξει ενημέρωση των εκπαιδευτικών από το υπουργείο. «Δεν θέλουμε να γίνουν πείραμα οι μαθητές και να αντιμετωπίσουμε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα τον Σεπτέμβριο που αναμένεται δεύτερη έξαρση. Το θέμα είναι να μη νοσήσουν τα παιδιά» δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος και προτείνει πως «δεν θα πρέπει να ανοίξουν τα γυμνάσια και οι δύο πρώτες τάξεις του λυκείου, αλλά να πάμε σε προαγωγή στις επόμενες τάξεις χωρίς εξετάσεις».

Για «υγειονομικό ρίσκο» κάνει λόγο από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον πρώην υπουργό Παιδείας και τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, να δηλώνει πως «το άνοιγμα των σχολείων για μόλις 10 ημέρες πραγματικού χρόνου μαθημάτων αλλά και εξαιρέσεων που καθιστούν προαιρετική την προσέλευση των μαθητών, είναι βέβαιο ότι σε πολλές περιπτώσεις θα καταλήξει σε θέατρο του παραλόγου. Θα έχουμε ανοιχτά σχολεία φαντάσματα, μόνο και μόνο για να μπορεί η κυβέρνηση να σκηνοθετεί μια επίπλαστη κανονικότητα» τονίζει.

Χωρίς μάσκες στα θρανία

Στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπεται η επέκταση του διδακτικού έτους για Γυμνάσια και Λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου και έναρξη της νέας διδακτικής χρονιάς νωρίτερα, πιθανότητα την 1η Σεπτεμβρίου. Στα μέτρα προφύλαξης που θα παρθούν με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, λέγοντας πως «στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός, ενώ προβλέπεται καθαρισμός των χώρων 2 φορές την ημέρα, με τη χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς των μαθητών να είναι προαιρετική». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας από την πλευρά του ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνεται θερμομέτρηση των μαθητών γιατί «η θερμομέτρηση είναι ένα μη ασφαλές μέτρο, ιδιαίτερα για κάποιον ο οποίος δεν έχει συμπτώματα της νόσου. Επαφίεται στην οικογένεια του παιδιού, να παρακολουθεί το παιδί για τα συμπτώματα» και στη συνέχει να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, όπως τονίζει ο καθηγητής.

Προετοιμασία στην  Κεντρική Μακεδονία

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να σταλούν στους Διευθυντές των σχολείων οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, σχετικά με αναγκαία μέτρα προστασίας. Στη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας περιμένουν τις αναλυτικές οδηγίες ενώ ήδη προετοιμάζουν τα 250 περίπου λύκεια που θα ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα. Όπως εξηγεί στη «ΜτΚ» ο Αλέξανδρος Κόπτσης, περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας «οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες, τόσο στην κοινωνία όσο και στην εκπαίδευση. Περιμένουμε τις αναλυτικές οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας και είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα να εφαρμόσουμε τα μέτρα και να εποπτεύσουμε την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή τους στην επαναλειτουργία των σχολείων. Έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες και μέσα από τηλεδιάσκεψη είμαστε σε επικοινωνία με τους διευθυντές εκπαίδευσης και τις σχολικές επιτροπές προκειμένου μεταξύ άλλων να χορηγηθούν τα απαιτούμενα υλικά προφύλαξης, ενώ ζητήσαμε από τους δήμους να προχωρήσουν, όπως προβλέπεται στο σχέδιο, στον καθαρισμό των σχολείων δυο φορές μέσα στην ημέρα, αλλάζοντας τον μέχρι τώρα σχεδιασμό».

Τα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια που θα ανοίξουν στην Κεντρική Μακεδονία φτάνουν τα 600 στο σύνολό τους, και όπως τονίζει ο κ. Κόπτσης με το άνοιγμα των σχολείων θα υπάρξει εποπτεία στα σχολεία. «Δόθηκαν οδηγίες στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και μαζί με τους διευθυντές των σχολείων να υπάρξει εποπτεία για την εφαρμογή των μέτρων, για τα διαφορετικά διαλείμματα ανά τάξη, αλλά και τον σωστό αερισμό των αιθουσών. Ήρθαμε σε επικοινωνία και με τον οπρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων ώστε τα σχολεία σε όλους τους δήμους να ξεκινήσουν με όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση, διασφαλίζοντας την υγεία και την υγιεινή».

Αντισηπτικά στα σχολεία

Με τον χρόνο να κυλάει αντίστροφα για την 11η Μαΐου και το άνοιγμα των σχολείων, οι δήμοι και οι αρμόδιες αντιδημαρχίες Παιδείας προχωρούν στις δικές τους ενέργειες για την προετοιμασία των σχολείων. Όπως τονίζει στη «ΜτΚ» η Δήμητρα Ακριτίδου, Αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, τις επόμενες ημέρες θα φτάσουν στα σχολεία τα απαραίτητα αντισηπτικά, ενώ προχωράει και η διαδικασία αγοράς των tablet. «Με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα υπάρχουν αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία. Ήδη εστάλη μία πρώτη δόση με την έναρξη της πανδημίας και θα ακολουθήσει τις προσεχείς ημέρες και δεύτερη. Για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στα επίπεδα των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων της αντίστοιχης Σχολικής Επιτροπής, αγοράζονται τις ημέρες αυτές tablets, που θα μοιραστούν στα σχολεία , βοηθώντας στον γενικότερο εξοπλισμό τους», όπως δηλώνει η κ. Ακριτίδου.

Πανελλαδικές εξετάσεις

Η έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων ορίστηκε για τις 15 Ιουνίου για τα γενικά λύκεια και στις 16 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά λύκεια, με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως να δηλώνει κατά τη διάρκεια παρουσίασης του σχεδίου για την επαναλειτουργία των σχολείων πως τις επόμενες ημέρες θα γίνουν γνωστές οι επιμέρους πτυχές της οργάνωσης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς αναμένονται οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Στο θέμα των Πανελλαδικών υπάρχουν πολλά ερωτήματα, ως προς τον τρόπο διεξαγωγής τους, τους επιτηρητές αλλά και την διδακτέα ύλη, που σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ «δεν διδάχθηκαν όλα τα σχολεία, την ίδια ύλη».

Στο σχεδιασμό, τα σχολεία που θα αποτελέσουν εξεταστικά κέντρα θα διπλασιαστούν, το ίδιο και οι επιτηρητές, με τον κ. Κόπτση, να δηλώνει πως στην Κεντρική Μακεδονία «εργαζόμαστε πάνω σε κάποια σενάρια, προκειμένου να δούμε τις δυνατότητες που έχουμε, να διασφαλίσουμε τις σχολικές μονάδες αλλά και τους επιτηρητές. Θα πρέπει να δούμε τον σχεδιασμό μας είτε τα παιδιά ανά τάξη είναι 12, είτε 15, εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

*Από την έντυπη έκδοση της "ΜτΚ" στις 03 Μαΐου 2020

Επιλέξτε Κατηγορία