Λόγια του Βαρδάρη

  • Η άβολη στιγμή με... τους δύο Προέδρους της Δημοκρατίας
    20/01/2020 15:08

    Η άβολη στιγμή με... τους δύο Προέδρους της Δημοκρατίας

    H τελευταία διεθνής παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με αυτή του την ιδιότητα θα είναι στις 22 και 23 Ιανουαρίου στο Ισραήλ, όπου διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης για την 75η επέτειο από την απελευθέρωση του στρατοπέδου Άουσβιτς.

    Τον κ. Παυλόπουλο θα συνοδεύει ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Δαυίδ Σαλτιέλ.

    Στο μεταξύ όμως στις 10:30 το πρωί της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία στη Βουλή για την ανάδειξη της κυρίας Αικ. Σακελλαροπούλου ως νέας Προέδρου της Δημοκρατίας. Δηλαδή ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα εκπροσωπεί τη χώρα μας ως ΠτΔ, την ώρα που στη Βουλή θα εκλέγεται η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως νέα ΠτΔ. Ενδεχομένως, δηλαδή, όταν ο κ. Παυλόπουλος προσγειωθεί στην Ιερουσαλήμ, να έχει ολοκληρωθεί η ψηφοφορία. Βέβαια, τυπικά η κ. Σακελλαροπούλου θα είναι εκλεγμένη ΠτΔ, αλλά δεν θα έχει αναλάβει ακόμη τα καθήκοντά της, γιατί θα πρέπει να δώσει όρκο, ενώπιον της Βουλής, όταν ολοκληρωθεί η θητεία του κ. Παυλόπουλου.

    Εξάλλου, αυτού του είδους οι διεθνείς εκδηλώσεις οργανώνονται πολύ νωρίτερα και κανείς δεν θα μπορούσε να είχε προβλέψει πότε θα γινόταν η ψηφοφορία για ΠτΔ, αφού βάσει Συντάγματος θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε μέρα έως τις 12 Φεβρουαρίου.

    «Διπλωματικό» επεισόδιο προκαλεί η παρουσία Πούτιν

    Στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ισραήλ για την 75η επέτειο από την απελευθέρωση του Άουσβιτς θα παραστούν κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πένς, ο πρίγκιπας Κάρολος του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Η παρουσία του προκάλεσε την αντίδραση του πολωνού προέδρου Άντρζεϊ Ντούντα, που αποφάσισε να μην παραστεί στις εκδηλώσεις, αφού ενημερώθηκε ότι ο ίδιος δεν θα μιλούσε, αλλά θα μιλούσε ο κ. Πουτιν, ο οποίος πριν από ένα μήνα είχε αναφέρει ότι η Πολωνία είχε καταλήξει σε συνεννόηση με τον Χίτλερ και μάλιστα αποκάλεσε τον τότε Πολωνό πρεσβευτή στην Γερμανία «κάθαρμα και αντισημιτικό γουρούνι».