ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απλή αναλογική φέρνει «γαλάζιους» εμφύλιους στον Βορρά

Μία στις τέσσερις έδρες της ΝΔ σε Μακεδονία και Θράκη θα χαθεί στην πρώτη κάλπη, γεγονός που έχει εντείνει τις παρασκηνιακές μάχες του σταυρού μεταξύ των υποψηφίων

 23/04/2023 21:18

Η απλή αναλογική  φέρνει «γαλάζιους» εμφύλιους στον Βορρά

Νίκος Οικονόμου

H απλή αναλογική αναστατώνει τη ΝΔ. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της ταινίας που έχει αρχίσει να προβάλλεται στα «γαλάζια σινεμά» όλης της χώρας και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως όλα δείχνουν η πρώτη κάλπη, που θα στηθεί στις 21 Μαΐου με το σύστημα της απλής αναλογικής, ανατρέπει σημαντικά τα σημερινά κοινοβουλευτικά δεδομένα.

Το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει σημαντική μείωση των εδρών και κατά συνέπεια και των βουλευτών της ΝΔ που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα και ότι από τους 41 βουλευτές που εξέλεξε η ΝΔ το 2019 θα μείνουν το βράδυ της 21ης Μαΐου οι 31. Μία μείωση της τάξης του 25%, καθώς ένας στους τέσσερις σημερινούς «γαλάζιους» βουλευτές δε θα επανεκλεγούν!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν η ΝΔ θα απωλέσει από 1 βουλευτή σε όλους τους τετραεδρικούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας (Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Καβάλα και Έβρου), όπου από 3 βουλευτές θα εκλέξει 2, καθώς και στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου από 7 έδρες θα περιορισθεί πιθανότατα στις 6, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να πέσει και στις 5 έδρες. Ακόμη πιο μεγάλη θα είναι η μείωση των εδρών για τη ΝΔ στις Σέρρες και την Κοζάνη (από 4 σε 2) λόγω και της μείωσης των εδρών που επήλθαν από την απογραφή. Αντίθετα χωρίς αυξομειώσεις θα παραμείνουν οι έδρες στους νομούς Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης (1 έδρα), αλλά και στη Β’ Θεσσαλονίκης, όπου το υψηλό ποσοστό αναμένεται να εξασφαλίσει στη ΝΔ και πάλι 3 έδρες.

Η αναμενόμενη μείωση των εδρών εξαιτίας της απλής αναλογικής έχει σημάνει συναγερμό σε όλους τους εν ενεργεία βουλευτές που θέλουν να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους, αλλά και στους υποψήφιους βουλευτές, ενώ ανεβάζει κατακόρυφα τον ανταγωνισμό και αυξάνει τους τοπικούς «γαλάζιους» εμφύλιους.

Ο εσωτερικός ανταγωνισμός αυξάνεται και από το γεγονός ότι στη Βόρεια Ελλάδα η τράπουλα ξαναμοιράζεται σε δύο νομούς, όπου οι σημερινοί βουλευτές δε θα είναι ξανά υποψήφιοι. Πρόκειται για τα Γρεβενά και τη Χαλκιδική, όπου για διαφορετικούς λόγους ο Γιώργος Βαγιωνάς και ο Ανδρέας Πάτσης δε συμπεριελήφθησαν στα ψηφοδέλτια.


Δυτική Μακεδονία

Μάχη μεγάλη δίνεται ήδη στην Καστοριά, όπου και το 2019 η διαφορά στη σταυροδοσία μεταξύ του Ζήση Τζηκαλάγια που εκλέχτηκε και της Μαρίας Αντωνίου που ήταν πρώτη επιλαχούσα βουλευτής ήταν μόλις 226 σταυροί (4.906 σταυροί έναντι 4.680). Σήμερα, με το νομό να είναι πια μονοεδρικός, η κ. Αντωνίου, έχοντας την «αβάντα» της παρουσίας της για 4 χρόνια στο τιμόνι του πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης, διεκδικεί με πολύ μεγάλη πιθανότητα την εκλογή της.

Αμφίρροπη μπορεί να εξελιχθεί και η μάχη στη Φλώρινα, όπου κόντρα στον εν ενεργεία βουλευτή Γιάννη Αντωνιάδη κατεβαίνει ο διοικητής του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Σταύρος Παπασωτηρίου.

Στα Γρεβενά αγώνα για τη διαδοχή του Ανδρέα Πάτση δίνουν ήδη οι πολιτευτές Θανάσης Σταυρόπουλος και Λαμπρινή Κογιού που ήταν πολύ κοντά στις προηγούμενες εκλογές (2.844 σταυροί έναντι 2.559), αλλά και ο αυτοδιοικητικός Γιάννης Γιάτσιος.

Κανονική «σφαγή» προβλέπεται στην Κοζάνη, όπου οι 4 βουλευτές του 2019 θα περιοριστούν στους 2. Εδώ οι σημερινοί βουλευτές Στάθης Κωνσταντινίδης (12.888 σταυροί), Παρασκευή Βρυζίδου (12.406) και Γιώργος Αμανατίδης 7.808), αλλά και ο ισχυρός υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος (ήταν 3ος με 9.423 σταυρούς) δίνουν μάχη για 2 θέσεις. Με τον κ. Παπαδόπουλο να πιστώνεται την υπουργική του θητεία στο δεύτερο μισό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ στη μάχη του σταυρού έχει μπει και ο πρώην περιφερειάρχης επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή Γιώργος Δακής.


Κεντρική Μακεδονία

Μεγάλες μάχες και «γαλάζιοι» εμφύλιοι θα καταγραφούν στην Κεντρική Μακεδονία σε όλους τους τετραεδρικούς νομούς, στους οποίους η ΝΔ από 3 βουλευτές θα περιοριστεί στους 2. Στην Πέλλα η μάχη δίνεται μεταξύ της «παλιάς καραβάνας» Γιώργου Καρασμάνη (16.401 σταυροί) που κρατά ακόμη δυνάμεις, του ανερχόμενου Διονύση Σταμενίτη (13.133) και του νεοεκλεγέντος το 2019 Λάκη Βασιλειάδη (8.666), ενώ την τράπουλα ανακατεύει και η υποψηφιότητα του μέχρι πρότινος δημάρχου Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου.

Στην Πιερία οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Φώντας Μπαραλιάκος, που το 2019 ήταν πρώτος με 11.967 σταυρούς, συνεχίζει να έχει ένα μικρό προβάδισμα, ενώ μάχη δίνεται για τη δεύτερη θέση μεταξύ της Άννας Μάνης-Παπαδημητρίου και του Σάββα Χιονίδη, που και το 2019 ήταν πολύ κοντά (10.746 έναντι 10.305). Η πρώτη έχει εμπειρία, ο δεύτερος τη φόρα και τον ενθουσιασμό του πρωτοεκλεγέντος και πλούσια μαγιά από τα χρόνια που υπηρετούσε την αυτοδιοίκηση.

Στην Ημαθία η πρωτοκαθεδρία του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου δεν αμφισβητείται (το 2019 ήταν πρώτος με 13.947 σταυρούς), ενώ για τη δεύτερη θέση υπάρχει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ του Αναστάσιου Μπαρτζώκα και του Λάζαρου Τσαβδαρίδη που το 2019 είχαν μεταξύ τους διαφορά μόλις 233 σταυρούς (10.847 έναντι 10.614).

Στο Κιλκίς πολλοί θεωρούν ότι η πρωτιά που είχε το 2019 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς δε θα ανατραπεί (8.323 σταυροί), όμως ο έμπειρος Κώστας Κιλτίδης, που στις προηγούμενες εκλογές είχε συγκεντρώσει υψηλό αριθμό σταυρών (7.030), δίνει μεγάλη μάχη που μπορεί να φέρει εκπλήξεις.

Στη Χαλκιδική το τoπίο είναι τελείως νέο μετά την αποχώρηση του Γιώργου Βαγιωνά. Για τη θέση του θα δώσουν σκληρή μάχη οι πολιτευτές του 2019 Ευθύμης Καρανάσιος και ο Γρηγόρης Τάσιος, που και στις προηγούμενες εκλογές ήταν πολύ κοντά (6.515 έναντι 6.159), αλλά και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος που μπήκε δυνατά στο παιχνίδι.

Στις Σέρρες ο Κώστας Καραμανλής παρά την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Μεταφορών μετά την τραγωδία των Τεμπών αναμένεται να είναι και πάλι πρώτος (το 2019 είχε 25.377 σταυρούς). Εδώ η μάχη θα γίνει για τη δεύτερη θέση, που οδηγεί από την κάλπη της απλής αναλογικής στη Βουλή, μεταξύ της Φωτεινής Αραμπατζή (18.338 σταυροί) που γνωρίζει το παιχνίδι των εκλογών και του Τάσου Χατζηβασιλείου (16.493) που έρχεται με φόρα ως νέος βουλευτής, αλλά έχει πάρει και πόντους από τη συνεχή παρουσία του στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ταξίδια του πρωθυπουργού στο εξωτερικό.


Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Στην τετραεδρική Καβάλα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δείχνει να διατηρεί την πρωτιά του 2019 (13.269 σταυροί) και να μην κινδυνεύει. Για τη δεύτερη θέση θα παλέψουν οι Γιώργος Πασχαλίδης (11.931) και Μακάριος Λαζαρίδης (10.973), με τον δεύτερο να έχει ισχυροποιήσει σημαντικά τη θέση του σε τοπικό επίπεδο.

Στη Δράμα ο σημερινός βουλευτής Κώστας Μπλούχος, που το 2019 είχε κερδίσει καθαρή πρωτιά έχοντας συγκεντρώσει 12.225 σταυρούς, έχει προβάδισμα, αλλά ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Κυριαζίδης (8.241) είναι πάντα υπολογίσιμος.

Στην Ξάνθη και τη Ροδόπη στη μάχη της εκλογής και του σταυρού εμπλέκεται και το μουσουλμανικό στοιχείο. Στη Ροδόπη η πρωτιά δείχνει να είναι σίγουρη για τον Ευριπίδη Στυλιανίδη που και το 2019 είχε πάνω από 7.000 σταυρούς διαφορά από τον δεύτερο Μουσταφά Κατρανζή, που κατεβαίνει και τώρα, ενώ στην Ξάνθη ο σημερινός βουλευτής Σπύρος Τσιλιγγίρης, που το 2019 είχε συγκεντρώσει 6.476 σταυρούς, φαίνεται ότι προηγείται, αλλά θα έχει σοβαρό ανταγωνισμό από τον πρώην βουλευτή Δημήτρη Σαλτούρο (5.219 σταυροί το 2019), ενώ κρίσιμη θεωρείται η στάση που θα κρατήσει ο πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός.

Στον τετραεδρικό Έβρο ο «γαλάζιος» εμφύλιος είναι μεταξύ των τριών βουλευτών που το 2019 είχαν εκλεγεί στη Βουλή και σήμερα παλεύουν για τη διασφάλιση των 2 εδρών που θα κερδίσει σίγουρα η ΝΔ στην κάλπη της απλής αναλογικής. Η κατάταξη το 2019 ήταν η εξής: πρώτος ο Αναστάσιος Δημοσχάκης (16.291 σταυροί), δεύτερος ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος (11.051) και τρίτος ο Σταύρος Κελέτσης (10.131), ενώ στο ενδιάμεσο φαίνεται ότι ο κ. Δερμεντζόπουλος έχει ενισχυθεί σημαντικά. Ας κρατήσουμε και το ότι εδώ είναι υποψήφιος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.


Τι κρύβει η μάχη της Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη οι πιο μετριοπαθείς εκτιμούν ότι η ΝΔ θα εκλέξει 6 βουλευτές στην Α’ (το 2019 είχε 7) και 3 στη Β’, όπως και στις προηγούμενες εκλογές. Στην Α’ η μεγάλη ανατροπή προκύπτει από την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή που εκλεγόταν εδώ από το 1989. Που θα κατευθυνθούν οι ψήφοι του καραμανλικού μπλοκ είναι δύσκολο να ειπωθεί. Μάλλον προς διαφορετικούς υποψήφιους.

Οι τρεις παλιότεροι βουλευτές της Α’, δηλαδή ο Κώστας Γκιουλέκας (36.596 σταυρούς το 2019), η Έλενα Ράπτη (32.398) και ο Σταύρος Καλαφάτης (31.664) έχουν το προβάδισμα των σταυρών, καθώς στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση ο 4ος (ήταν ο Στράτος Σιμόπουλος), είχε μεγάλη απόσταση (16.061 σταυρούς). Να σημειωθεί πάντως ότι μεταξύ των τριών υπάρχει ένας παρασκηνιακός ανταγωνισμός για την τελική κατάταξη.

Ρόλο στην κατανομή των εδρών της Α’ θα παίξει και η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το που θα πάρει την έδρα, με πιο πιθανό σενάριο να επιλέγει τον δυτικό τομέα της Β’ Αθήνας. Σε μία τέτοια περίπτωση και αν η ΝΔ κερδίσει 6 έδρες, για τις άλλες τρεις θέσεις πέραν της τριάδας Γκιουλέκα-Ράπτη-Καλαφάτη θα δοθεί μάχη. Ανάμεσα στους βουλευτές Στράτο Σιμόπουλο (16.061 το 2019), Άννα Ευθυμίου (14.928) και Δημήτρη Κούβελα (14.464) αλλά και κάποιους ισχυρούς πολιτευτές του 2019, όπως ο Διαμαντής Γκολιδάκης (11.805 σταυροί) και ο Δημήτρης Βενιέρης (13.077), ενώ πολλοί βάζουν στο παιχνίδι της εκλογής και τον έμπειρο Παναγιώτη Κοκκόρη, που το 2019 ήταν πρώτος επιλαχών με 13.500 σταυρούς. Ρόλο στη μάχη εκλογής της Α’ Θεσσαλονίκης θα παίξουν και οι σταυροί των υποψηφίων του 2019 που δεν είναι σήμερα στη «γαλάζια» λίστα, όπως ο Νίκος Ταχιάος, ο Δημήτρης Σταμάτης και ο Δημήτρης Γαλαμάτης.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης υπάρχει εδώ και καιρό μία υπόγεια διαμάχη για τη σειρά κατάταξης των 3 βουλευτών που αναμένεται να εκλεγούν. Για την πρώτη τριάδα μάχονται οι Θόδωρος Καράογλου, που το 2019 ήταν πρώτος με 31.638 σταυρούς, Σάββας Αναστασιάδης (26.377) και Δημήτρης Βαρτζόπουλος (23.479). Ο πρώτος (ξεκινά ως φαβορί για την πρωτιά, ο τελευταίος (Βαρτζόπουλος) εμφανίζεται ενισχυμένος και πιέζει τον δεύτερο (Αναστασιάδης). Χωρίς να αποκλείεται και η έκπληξη της τελευταίας στιγμής με τον Φάνη Παπά, που το 2019 ήταν πρώτος επιλαχών με το μεγάλο σκορ των 21.685 σταυρών…

Όλα αυτά ενόψει της κάλπης με την απλή αναλογική. Γιατί δεν είναι λίγοι εντός της ΝΔ αυτοί που προσδοκούν τη δεύτερη κάλπη ως μια καλοκαιρινή Ανάσταση και ως μάνα εξ ουρανού. Βλέπετε με την ενισχυμένη αναλογική είναι πολύ πιθανό η ΝΔ να επανέλθει (και στον Βορρά) στα σημερινά της μεγέθη…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23.04.2023

H απλή αναλογική αναστατώνει τη ΝΔ. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της ταινίας που έχει αρχίσει να προβάλλεται στα «γαλάζια σινεμά» όλης της χώρας και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως όλα δείχνουν η πρώτη κάλπη, που θα στηθεί στις 21 Μαΐου με το σύστημα της απλής αναλογικής, ανατρέπει σημαντικά τα σημερινά κοινοβουλευτικά δεδομένα.

Το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει σημαντική μείωση των εδρών και κατά συνέπεια και των βουλευτών της ΝΔ που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα και ότι από τους 41 βουλευτές που εξέλεξε η ΝΔ το 2019 θα μείνουν το βράδυ της 21ης Μαΐου οι 31. Μία μείωση της τάξης του 25%, καθώς ένας στους τέσσερις σημερινούς «γαλάζιους» βουλευτές δε θα επανεκλεγούν!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν η ΝΔ θα απωλέσει από 1 βουλευτή σε όλους τους τετραεδρικούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας (Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Καβάλα και Έβρου), όπου από 3 βουλευτές θα εκλέξει 2, καθώς και στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου από 7 έδρες θα περιορισθεί πιθανότατα στις 6, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να πέσει και στις 5 έδρες. Ακόμη πιο μεγάλη θα είναι η μείωση των εδρών για τη ΝΔ στις Σέρρες και την Κοζάνη (από 4 σε 2) λόγω και της μείωσης των εδρών που επήλθαν από την απογραφή. Αντίθετα χωρίς αυξομειώσεις θα παραμείνουν οι έδρες στους νομούς Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης (1 έδρα), αλλά και στη Β’ Θεσσαλονίκης, όπου το υψηλό ποσοστό αναμένεται να εξασφαλίσει στη ΝΔ και πάλι 3 έδρες.

Η αναμενόμενη μείωση των εδρών εξαιτίας της απλής αναλογικής έχει σημάνει συναγερμό σε όλους τους εν ενεργεία βουλευτές που θέλουν να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους, αλλά και στους υποψήφιους βουλευτές, ενώ ανεβάζει κατακόρυφα τον ανταγωνισμό και αυξάνει τους τοπικούς «γαλάζιους» εμφύλιους.

Ο εσωτερικός ανταγωνισμός αυξάνεται και από το γεγονός ότι στη Βόρεια Ελλάδα η τράπουλα ξαναμοιράζεται σε δύο νομούς, όπου οι σημερινοί βουλευτές δε θα είναι ξανά υποψήφιοι. Πρόκειται για τα Γρεβενά και τη Χαλκιδική, όπου για διαφορετικούς λόγους ο Γιώργος Βαγιωνάς και ο Ανδρέας Πάτσης δε συμπεριελήφθησαν στα ψηφοδέλτια.


Δυτική Μακεδονία

Μάχη μεγάλη δίνεται ήδη στην Καστοριά, όπου και το 2019 η διαφορά στη σταυροδοσία μεταξύ του Ζήση Τζηκαλάγια που εκλέχτηκε και της Μαρίας Αντωνίου που ήταν πρώτη επιλαχούσα βουλευτής ήταν μόλις 226 σταυροί (4.906 σταυροί έναντι 4.680). Σήμερα, με το νομό να είναι πια μονοεδρικός, η κ. Αντωνίου, έχοντας την «αβάντα» της παρουσίας της για 4 χρόνια στο τιμόνι του πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης, διεκδικεί με πολύ μεγάλη πιθανότητα την εκλογή της.

Αμφίρροπη μπορεί να εξελιχθεί και η μάχη στη Φλώρινα, όπου κόντρα στον εν ενεργεία βουλευτή Γιάννη Αντωνιάδη κατεβαίνει ο διοικητής του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Σταύρος Παπασωτηρίου.

Στα Γρεβενά αγώνα για τη διαδοχή του Ανδρέα Πάτση δίνουν ήδη οι πολιτευτές Θανάσης Σταυρόπουλος και Λαμπρινή Κογιού που ήταν πολύ κοντά στις προηγούμενες εκλογές (2.844 σταυροί έναντι 2.559), αλλά και ο αυτοδιοικητικός Γιάννης Γιάτσιος.

Κανονική «σφαγή» προβλέπεται στην Κοζάνη, όπου οι 4 βουλευτές του 2019 θα περιοριστούν στους 2. Εδώ οι σημερινοί βουλευτές Στάθης Κωνσταντινίδης (12.888 σταυροί), Παρασκευή Βρυζίδου (12.406) και Γιώργος Αμανατίδης 7.808), αλλά και ο ισχυρός υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος (ήταν 3ος με 9.423 σταυρούς) δίνουν μάχη για 2 θέσεις. Με τον κ. Παπαδόπουλο να πιστώνεται την υπουργική του θητεία στο δεύτερο μισό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ στη μάχη του σταυρού έχει μπει και ο πρώην περιφερειάρχης επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή Γιώργος Δακής.


Κεντρική Μακεδονία

Μεγάλες μάχες και «γαλάζιοι» εμφύλιοι θα καταγραφούν στην Κεντρική Μακεδονία σε όλους τους τετραεδρικούς νομούς, στους οποίους η ΝΔ από 3 βουλευτές θα περιοριστεί στους 2. Στην Πέλλα η μάχη δίνεται μεταξύ της «παλιάς καραβάνας» Γιώργου Καρασμάνη (16.401 σταυροί) που κρατά ακόμη δυνάμεις, του ανερχόμενου Διονύση Σταμενίτη (13.133) και του νεοεκλεγέντος το 2019 Λάκη Βασιλειάδη (8.666), ενώ την τράπουλα ανακατεύει και η υποψηφιότητα του μέχρι πρότινος δημάρχου Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου.

Στην Πιερία οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Φώντας Μπαραλιάκος, που το 2019 ήταν πρώτος με 11.967 σταυρούς, συνεχίζει να έχει ένα μικρό προβάδισμα, ενώ μάχη δίνεται για τη δεύτερη θέση μεταξύ της Άννας Μάνης-Παπαδημητρίου και του Σάββα Χιονίδη, που και το 2019 ήταν πολύ κοντά (10.746 έναντι 10.305). Η πρώτη έχει εμπειρία, ο δεύτερος τη φόρα και τον ενθουσιασμό του πρωτοεκλεγέντος και πλούσια μαγιά από τα χρόνια που υπηρετούσε την αυτοδιοίκηση.

Στην Ημαθία η πρωτοκαθεδρία του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου δεν αμφισβητείται (το 2019 ήταν πρώτος με 13.947 σταυρούς), ενώ για τη δεύτερη θέση υπάρχει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ του Αναστάσιου Μπαρτζώκα και του Λάζαρου Τσαβδαρίδη που το 2019 είχαν μεταξύ τους διαφορά μόλις 233 σταυρούς (10.847 έναντι 10.614).

Στο Κιλκίς πολλοί θεωρούν ότι η πρωτιά που είχε το 2019 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς δε θα ανατραπεί (8.323 σταυροί), όμως ο έμπειρος Κώστας Κιλτίδης, που στις προηγούμενες εκλογές είχε συγκεντρώσει υψηλό αριθμό σταυρών (7.030), δίνει μεγάλη μάχη που μπορεί να φέρει εκπλήξεις.

Στη Χαλκιδική το τoπίο είναι τελείως νέο μετά την αποχώρηση του Γιώργου Βαγιωνά. Για τη θέση του θα δώσουν σκληρή μάχη οι πολιτευτές του 2019 Ευθύμης Καρανάσιος και ο Γρηγόρης Τάσιος, που και στις προηγούμενες εκλογές ήταν πολύ κοντά (6.515 έναντι 6.159), αλλά και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος που μπήκε δυνατά στο παιχνίδι.

Στις Σέρρες ο Κώστας Καραμανλής παρά την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Μεταφορών μετά την τραγωδία των Τεμπών αναμένεται να είναι και πάλι πρώτος (το 2019 είχε 25.377 σταυρούς). Εδώ η μάχη θα γίνει για τη δεύτερη θέση, που οδηγεί από την κάλπη της απλής αναλογικής στη Βουλή, μεταξύ της Φωτεινής Αραμπατζή (18.338 σταυροί) που γνωρίζει το παιχνίδι των εκλογών και του Τάσου Χατζηβασιλείου (16.493) που έρχεται με φόρα ως νέος βουλευτής, αλλά έχει πάρει και πόντους από τη συνεχή παρουσία του στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ταξίδια του πρωθυπουργού στο εξωτερικό.


Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Στην τετραεδρική Καβάλα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δείχνει να διατηρεί την πρωτιά του 2019 (13.269 σταυροί) και να μην κινδυνεύει. Για τη δεύτερη θέση θα παλέψουν οι Γιώργος Πασχαλίδης (11.931) και Μακάριος Λαζαρίδης (10.973), με τον δεύτερο να έχει ισχυροποιήσει σημαντικά τη θέση του σε τοπικό επίπεδο.

Στη Δράμα ο σημερινός βουλευτής Κώστας Μπλούχος, που το 2019 είχε κερδίσει καθαρή πρωτιά έχοντας συγκεντρώσει 12.225 σταυρούς, έχει προβάδισμα, αλλά ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Κυριαζίδης (8.241) είναι πάντα υπολογίσιμος.

Στην Ξάνθη και τη Ροδόπη στη μάχη της εκλογής και του σταυρού εμπλέκεται και το μουσουλμανικό στοιχείο. Στη Ροδόπη η πρωτιά δείχνει να είναι σίγουρη για τον Ευριπίδη Στυλιανίδη που και το 2019 είχε πάνω από 7.000 σταυρούς διαφορά από τον δεύτερο Μουσταφά Κατρανζή, που κατεβαίνει και τώρα, ενώ στην Ξάνθη ο σημερινός βουλευτής Σπύρος Τσιλιγγίρης, που το 2019 είχε συγκεντρώσει 6.476 σταυρούς, φαίνεται ότι προηγείται, αλλά θα έχει σοβαρό ανταγωνισμό από τον πρώην βουλευτή Δημήτρη Σαλτούρο (5.219 σταυροί το 2019), ενώ κρίσιμη θεωρείται η στάση που θα κρατήσει ο πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός.

Στον τετραεδρικό Έβρο ο «γαλάζιος» εμφύλιος είναι μεταξύ των τριών βουλευτών που το 2019 είχαν εκλεγεί στη Βουλή και σήμερα παλεύουν για τη διασφάλιση των 2 εδρών που θα κερδίσει σίγουρα η ΝΔ στην κάλπη της απλής αναλογικής. Η κατάταξη το 2019 ήταν η εξής: πρώτος ο Αναστάσιος Δημοσχάκης (16.291 σταυροί), δεύτερος ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος (11.051) και τρίτος ο Σταύρος Κελέτσης (10.131), ενώ στο ενδιάμεσο φαίνεται ότι ο κ. Δερμεντζόπουλος έχει ενισχυθεί σημαντικά. Ας κρατήσουμε και το ότι εδώ είναι υποψήφιος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.


Τι κρύβει η μάχη της Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη οι πιο μετριοπαθείς εκτιμούν ότι η ΝΔ θα εκλέξει 6 βουλευτές στην Α’ (το 2019 είχε 7) και 3 στη Β’, όπως και στις προηγούμενες εκλογές. Στην Α’ η μεγάλη ανατροπή προκύπτει από την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή που εκλεγόταν εδώ από το 1989. Που θα κατευθυνθούν οι ψήφοι του καραμανλικού μπλοκ είναι δύσκολο να ειπωθεί. Μάλλον προς διαφορετικούς υποψήφιους.

Οι τρεις παλιότεροι βουλευτές της Α’, δηλαδή ο Κώστας Γκιουλέκας (36.596 σταυρούς το 2019), η Έλενα Ράπτη (32.398) και ο Σταύρος Καλαφάτης (31.664) έχουν το προβάδισμα των σταυρών, καθώς στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση ο 4ος (ήταν ο Στράτος Σιμόπουλος), είχε μεγάλη απόσταση (16.061 σταυρούς). Να σημειωθεί πάντως ότι μεταξύ των τριών υπάρχει ένας παρασκηνιακός ανταγωνισμός για την τελική κατάταξη.

Ρόλο στην κατανομή των εδρών της Α’ θα παίξει και η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το που θα πάρει την έδρα, με πιο πιθανό σενάριο να επιλέγει τον δυτικό τομέα της Β’ Αθήνας. Σε μία τέτοια περίπτωση και αν η ΝΔ κερδίσει 6 έδρες, για τις άλλες τρεις θέσεις πέραν της τριάδας Γκιουλέκα-Ράπτη-Καλαφάτη θα δοθεί μάχη. Ανάμεσα στους βουλευτές Στράτο Σιμόπουλο (16.061 το 2019), Άννα Ευθυμίου (14.928) και Δημήτρη Κούβελα (14.464) αλλά και κάποιους ισχυρούς πολιτευτές του 2019, όπως ο Διαμαντής Γκολιδάκης (11.805 σταυροί) και ο Δημήτρης Βενιέρης (13.077), ενώ πολλοί βάζουν στο παιχνίδι της εκλογής και τον έμπειρο Παναγιώτη Κοκκόρη, που το 2019 ήταν πρώτος επιλαχών με 13.500 σταυρούς. Ρόλο στη μάχη εκλογής της Α’ Θεσσαλονίκης θα παίξουν και οι σταυροί των υποψηφίων του 2019 που δεν είναι σήμερα στη «γαλάζια» λίστα, όπως ο Νίκος Ταχιάος, ο Δημήτρης Σταμάτης και ο Δημήτρης Γαλαμάτης.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης υπάρχει εδώ και καιρό μία υπόγεια διαμάχη για τη σειρά κατάταξης των 3 βουλευτών που αναμένεται να εκλεγούν. Για την πρώτη τριάδα μάχονται οι Θόδωρος Καράογλου, που το 2019 ήταν πρώτος με 31.638 σταυρούς, Σάββας Αναστασιάδης (26.377) και Δημήτρης Βαρτζόπουλος (23.479). Ο πρώτος (ξεκινά ως φαβορί για την πρωτιά, ο τελευταίος (Βαρτζόπουλος) εμφανίζεται ενισχυμένος και πιέζει τον δεύτερο (Αναστασιάδης). Χωρίς να αποκλείεται και η έκπληξη της τελευταίας στιγμής με τον Φάνη Παπά, που το 2019 ήταν πρώτος επιλαχών με το μεγάλο σκορ των 21.685 σταυρών…

Όλα αυτά ενόψει της κάλπης με την απλή αναλογική. Γιατί δεν είναι λίγοι εντός της ΝΔ αυτοί που προσδοκούν τη δεύτερη κάλπη ως μια καλοκαιρινή Ανάσταση και ως μάνα εξ ουρανού. Βλέπετε με την ενισχυμένη αναλογική είναι πολύ πιθανό η ΝΔ να επανέλθει (και στον Βορρά) στα σημερινά της μεγέθη…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23.04.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία