Λόγια του Βαρδάρη

 • Η Άννα εκπλήσσεται... με τον Βαγγέλη και ο Βαγγέλης δεν... καταλαβαίνει τι εννοεί
  23/01/2023 23:32

  Η Άννα εκπλήσσεται... με τον Βαγγέλη και ο Βαγγέλης δεν... καταλαβαίνει τι εννοεί

  Μια εκδήλωση καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου με τίτλο «Μένουμε Ευρώπη;» και υπότιτλο «Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου», στην οποία θα μιλήσει, μεταξύ άλλων, ο πρώην αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και καθηγητής στη Νομική του ΑΠΘ, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκάλεσε τριγμούς μεταξύ «πράσινων συντρόφων». 

  Η εκδήλωση στην οποία θα μιλήσουν επίσης ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Ξενοφών Κοντιάδης, θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιανουαρίου και διοργανώνεται από το Πάντειο πανεπιστήμιο, την Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου έφερε την αντίδραση της πρώην υπουργού Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Άννας Διαμαντοπούλου.

  Η Άννα Διαμαντοπούλου έγραψε σε ανάρτησή της απευθυνόμενη στον Ευ. Βενιζέλο: «Βαγγέλη, εκπλήσσομαι και διαφωνώ για την επιλογή "υποστήριξης" ενός τίτλου που επαναφέρει ένα ζήτημα που δεν τίθεται από κανέναν πλέον. Ξέρεις καλά ότι μένει το σύνθημα, όσο κι αν προσπαθήσεις να το αναλύσεις μετά. Η απάντηση είναι: Μένουμε Ευρώπη! Τελεία και παύλα». 

  Παρομοίως εκφράστηκε και η Βάσω Κιντή, η οποία ζήτησε από τους κ.κ. Βενιζέλο και Αλιβιζάτο να κρατήσουν αποστάσεις «τουλάχιστον από τον ατυχή τίτλο». «Στην εκδήλωση νομικών με τίτλο ''Μένουμε Ευρώπη;" υπάρχουν ομιλητές που συμπαρατάχθηκαν με αυτούς που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μας βγάλουν από την Ευρώπη χωρίς να πουν κουβέντα και ανέχθηκαν χωρίς πάλι κάποια ένσταση πολλά αντισυνταγματικά και αντι-Ευρωπαϊκά (βλ. ενδεικτικά δημοψήφισμα, τηλεοπτικές άδειες, Νovartis). Συμπαρατάχθηκαν επίσης με αυτούς που έβριζαν και λοιδορούσαν όσους ήταν το κίνημα "Μένουμε Ευρώπη". Βάζοντας εισαγωγικά στον τίτλο της εκδήλωσής τους, αναφέρονται σαφώς σε αυτήν την υπόθεση και είναι σαν να την ειρωνεύονται. Εσείς που θέλατε Ευρώπη, δείτε τι πάθατε. Ελπίζω ο Ν. Αλιβιζάτος και ο Ευ. Βενιζέλος που ήταν μέρος του "Μένουμε Ευρώπη" να κρατήσουν αποστάσεις τουλάχιστον από τον ατυχή τίτλο», σημείωσε η Β. Κιντή. 

  Ο Ευ. Βενιζέλος «σήκωσε το γάντι» και σε δική του ανάρτηση απάντησε αρχικά: «Δεν ρωτήθηκα για τον τίτλο, αλλά δεν με ενοχλεί. Το αντίθετο. Προφανώς ο τίτλος παραπέμπει στο κίνημα αντίδρασης στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015, το πανηγυρικό αποτέλεσμα του οποίου ανατράπηκε εξίσου πανηγυρικά σε λίγες ημέρες. Προφανώς το υπονοούμενο ερώτημα είναι αν το αξιακό και θεσμικό ζητούμενο της αντίδρασής μας του Ιουλίου του 2015 διατηρείται σε ισχύ και σήμερα». 

  Λίγο αργότερα όμως ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά επανήλθε με νέο σχόλιο - «καρφί» προς την Άννα Διαμαντοπούλου: «Άννα μου, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Εγώ επιγράφω το σχόλιο μου Μένουμε Ευρώπη. Χωρίς προφανώς ερωτηματικό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παύει να ασκείται και για την Ελλάδα, όπως για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, συνεχής και αυστηρός έλεγχος συμμόρφωσης στις αξίες της ΕΕ και πρωτίστως στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Ο έλεγχος αυτός ασκείται από τις κοινωνίες των πολιτών, από τις εθνικές ανεξάρτητες αρχές, από τα εθνικά δικαστήρια, από την εθνική νομική κοινότητα. Ο έλεγχος αυτός ασκείται ακόμη πιο αυστηρά από το ΕΔΔΑ και το ΔΕΕ. Μένουμε Ευρώπη, αλλά δεν ανεχόμαστε προσβολές των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου για να μη επωφεληθούν πολιτικά οι αντίπαλοι του ''Μένουμε Ευρώπη'' την περίοδο 2015-2019. Προσωπικά δικαιούμαι νομίζω να ''ελέγχω τα διαπιστευτήρια'' άλλων για τη στάση τους την περίοδο 2015-2019. Σίγουρα δεν έχω καμία πολιτική υποχρέωση να δίνω διαπιστευτήρια συνέπειας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος έχει πιο πλούσιο ''πολεμικό μητρώο'' ας σηκώσει το χέρι του. Ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου δεν συζητώ όμως μόνο με όσους συμφωνούν πολιτικά μαζί μου ούτε μετέχω μόνο σε εκδηλώσεις οι οργανωτές των οποίων συμφωνούν πολιτικά μαζί μου. Έχω άλλη αντίληψη για τους όρους διεξαγωγής του επιστημονικού διαλόγου».