Μονόλογοι

Η αγωνία των εργαζομένων της ΕΡΤ3 και ο γενικός που προτιμά τους... απέξω

21/09/2022 13:05

Πρόδηλη είναι η ανησυχία και η αγωνία των εργαζομένων για το μέλλον την ΕΡΤ, όπως αποδείχτηκε και στην εργασιακή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΜ-Θ μετά τα τελευταία... ΔΕΘικά επεισόδια στο σίριαλ της απαξίωσης.


Στη διάρκεια της συνέλευσης τονίστηκε ο ρόλος, η σημασία και η προσφορά της ΕΡΤ3 διαχρονικά και υπογραμμίστηκε η ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας της ως πολυθεματικο κανάλι της περιφέρειας.

Εκεί, όμως, επισημάνθηκαν και τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκαλέσει αναβρασμό στη Λεωφόρο Στρατού. Μεταξύ αυτών, η έλλειψη επίσημης πληροφόρησης για το πρόγραμμα του καναλιού, το φτωχό ενημερωτικό πρόγραμμα σε σχέση με τις δυνατότητες του καναλιού, η ελλιπής αξιοποίηση του δυναμικού, η απουσία εσωτερικής παραγωγής προγράμματος.


Όσον αφορά στο νέο ειδησεογραφικό κανάλι, οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό σωματείο αφού ξεκαθάρισαν πως λένε «ναι» στην πρόοδο και την εξέλιξη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τόνισαν πως ήταν πρόχειρος και βεβιασμένος ο τρόπος που στήθηκε και λειτουργεί το ERTNews, ενώ χτύπησαν το καμπανάκι καθώς είναι πια ορατό το ενδεχόμενο και ο κίνδυνος απορρόφησης της δημοσιογραφικής λειτουργίας της ΕΡΤ3 από το ΕΡΤNEWS.


Στο διά ταύτα της συνέλευσης. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν διαφύλαξη και ενίσχυση του αυτόνομου ενημερωτικού χαρακτήρα της ΕΡΤ3, ενδυνάμωση του ενημερωτικού περιεχομένου και ένταξη του πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου στο πρόγραμμα, που αυτή τη στιγμή τελούν υπό καθεστώς απαγόρευσης. Μάλιστα, αποφάσισαν την ανάληψη πρωτοβουλιών για την δημοσιοποίηση του θέματος, άνοιγμα διαλόγου για την δημόσια ραδιοτηλεόραση, συνεργασία και κοινή δράση με τις άλλες δύο περιφερειακές ενώσεις συντακτών για την ΕΡΤ 3 και τους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ.

Εξάλλου, διαμήνυσαν πως παραμένουν σε ετοιμότητα και είναι αποφασισμένοι για κινητοποίηση, ενώ σήμερα αναμένεται σχετική ανακοίνωση από την ΕΣΗΕΜ-Θ στην οποία θα καταγράφονται τα περαιτέρω βήματα.


Όσον αφορά τους υπαίτιους για την κατάσταση, εργαζόμενοι και εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους εξαπέλυσαν πυρ ομαδόν κατά της διοίκησης Ζούλα και του τρόπου με τον οποίον αντιμετωπίζει την ΕΡΤ3.


Την ίδια ώρα που γινόταν στην Στρ. Καλλάρη η εργασιακή, ο γενικός διευθυντής Φίλιος Στάγκος έκανε τη δική του συγκέντρωση με υπαλλήλους, τεχνικούς και σκηνοθέτες, επιμένοντας στο κλίμα «επιτυχίας» που μετέφερε πριν μερικές ημέρες και στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ όπου κλήθηκε για εξηγήσεις. Ο κ. Στάγκος υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν και άλλες εκπομπές, ενώ ιδιαίτερα επικριτικοί μαζί του ήταν οι σκηνοθέτες, οι οποίοι τόνισαν ξανά και ξανά πως τα καθήκοντα που τους αναθέτει είναι για να καλύπτεται το ωράριό τους, αλλά δεν γίνονται παραγωγές που να προσθέτουν υπεραξία στο κανάλι.


Ο γενικός τους ξεκαθάρισε ότι του αρέσουν οι εξωτερικές παραγωγές και εμμέσως πλην σαφώς έδειξε ότι δεν εμπιστεύεται το προσωπικό. Μάλιστα, για να δικαιολογήσει το γιατί δεν αξιοποιείται πρώτα το δυναμικό της ΕΡΤ3, αλλά προχωρά σε συμβάσεις με νέα πρόσωπα, απάντησε ότι δίνει δουλειά στην αγορά! Και φυσικά, δεν απάντησε για το υψηλό κόστος σε σχέση με τις εσωτερικές παραγωγές. Ιδιαίτερη μνεία έκαναν οι εργαζόμενοι στην περίπτωση της «Κυριακής στο χωριό», μίας εκπομπής που με τα χρόνια έγινε σήμα κατατεθέν της ΕΡΤ3, αλλά επί των ημερών του έγινε εξωτερική παραγωγή.


Εκείνος, πάντως, περνώντας στην αντεπίθεση ζήτησε προτάσεις κοστολογημένες μέχρι κεραίας και με ακριβές χρονοδιάγραμμα! Βέβαια, δεν απάντησε ποτέ τι έχουν απογίνει οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα.


O… ανθηρόστομος