ΔΙΕΘΝΗ

Ταϊβάν: Καζάνι έτοιμο να εκραγεί όλη η περιοχή - Οι Κινέζοι απαντούν με πυραύλους - Συνοδεία πολεμικών πλοίων η άφιξη της Πελόζι (βίντεο)

Το σκληρό μήνυμα προς το Πεκίνο και η άμεση αντίδραση που προκαλούν παγκόσμια ανησυχία

 02/08/2022 18:16

Ταϊβάν: Καζάνι έτοιμο να εκραγεί όλη η περιοχή - Οι Κινέζοι απαντούν με πυραύλους - Συνοδεία πολεμικών πλοίων η άφιξη της Πελόζι (βίντεο)
Σκηνικό έντασης διαμορφώνεται στην Ταϊβάν, μετά από την άφιξη στο νησί της προέδρου της Βουλής των Αντιπορσώπων των ΗΠΑ , Νάνσι Πελόζι.

Η κινεζική ηγεσία δηλώνει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στις σινοαμερικανικές σχέσεις και σχεδιάζει να «κυκλώσει» στην χώρα των 23 εκατομμυρίων κατοίκων με στρατιωτικές ασκήσεις που θα περιλαμβάνουν και πυραυλικές δοκιμές.

Από την άλλη, αμερικανικά πολεμικά πλοία έπλεαν σήμερα στην περιοχή της Ταϊβάν, την ώρα που η Νάνσι Πελόζι έφτανε στο νησί, το οποίο το Πεκίνο θεωρεί ότι είναι μια από τις επαρχίες του, σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

Ενώ η Κίνα ανακοίνωσε ότι ο στρατός της θα ξεκινήσει "στοχευμένες στρατιωτικές ενέργειες" ως απάντηση στην επίσκεψη αυτή, ο 7ος Αμερικανικός Στόλος έκανε γνωστό σήμερα με μήνυμά του στο Twitter ότι το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή από τις αρχές Ιουλίου, έπλεε στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, νότια της Ταϊβάν.


Το USS Ronald Reagan συνοδεύεται από το αντιτορπιλικό USS Higgins, διευκρίνισε υπεύθυνη του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Το Higgins είναι ένα πολεμικό πλοίο πολλαπλών ρόλων εξοπλισμένο με το σύστημα μάχης Aegis, που περιλαμβάνει κυρίως αντιπλοϊκούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες του πλοίου Ronald Reagan να πραγματοποιεί ασκήσεις με το πλοίο εφοδιασμού USS Carl Brashear την Κυριακή.

Το αεροπλανοφόρο και η ομάδα του "πραγματοποιούν αποστολή ρουτίνας στον δυτικό Ειρηνικό", υπογράμμισε Αμερικανίδα αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Επίσης, αμφίβιο πλοίο του Σώματος Πεζοναυτών, το USS Tripoli, έπλεε την ίδια ώρα ανατολικά της Ταϊβάν, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του Ναυτικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ (USNI), ενός ανεξάρτητου οργανισμού που πρόσκειται όμως στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το Ronald Reagan και το Tripoli είναι και τα δύο αεροπλανοφόρα μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35, σύμφωνα με το USNI.

Το Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι η παρουσία των δύο αυτών πλοίων στην περιοχή δεν συνδέεται με την επίσκεψη της Πελόζι, της πλέον υψηλόβαθμης αξιωματούχου των ΗΠΑ που επισκέπτεται το νησί μετά τον προκάτοχό της Νιούτ Γκίνγκριτς το 1997.

"Λαμβάνουμε βεβαίως όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυόμαστε την ασφάλεια των αιρετών του Κογκρέσου, οπουδήποτε και οποτεδήποτε επιλέξουν να πάνε", ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Κινέζικο ΥΠΕΞ: Όποιος παίζει με τη φωτιά, θα καεί»

Παράλληλα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε για άλλη μία φορά ότι θεωρεί την Ταϊβάν θέμα «εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας» της Κίνας, ενώ συμπλήρωσε ότι «όποιος παίζει με την φωτιά, θα καεί από αυτήν».

Κατά την άφιξή της στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, η Νάνσι Πελόζι έστειλε το μήνυμα ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική αψηφά τις διαθέσεις της Κίνας: Διαβεβαίωσε για την αλληλεγγύη των ΗΠΑ στην «Δημοκρατία της Ταϊβάν» και ανέφερε ότι σήμερα ο Κόσμος βρίσκεται ενώπιον μίας επιλογής ανάμεσα στην δημοκρατία και την απολυταρχία.Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αντέδρασε έντονα στην επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, υπογραμμίζοντας πως βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Η νευρικότητα χτυπάει «κόκκινο» στις αγορές, με τον Dow Jones να κινείται χαμηλότερα και το πετρέλαιο να ενισχύεται γύρω στο 2%.

Περικυκλώνουν με στρατιωτικές ασκήσεις την Ταϊβάν

Σε ανακοίνωσή του το Πεκίνο αναγγέλλει ότι από τις 12:00 της Πέμπτης 4 Αυγούστου ως τις 12:00 της Κυριακής 7 Αυγούστου θα διεξαχθούν στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά σε θαλάσσιες περιοχές και τον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν.

Ο χάρτης που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεκίνο δείχνει ότι κυριολεκτικά το νησί θα «περικυκλωθεί» από τις κινεζικές δυνάμεις. (Με κόκκινο οι περιοχές που δεσμεύονται).
china-taiwan-drill

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο κινεζικός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και θα ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» ως απάντηση στην επίσκεψη Πελόζι.

Ξεχωριστά, η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έκανε γνωστό ότι θα διεξάγει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν από σήμερα το βράδυ και θα προχωρήσει σε δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν.

Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν, ανέφερε η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν χαρακτήρισε ψευδείς τις αναφορές κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης ότι κινεζικά μαχητικά Su-35 πέταξαν πάνω από τα Στενά της Ταϊβάν που χωρίζουν το νησί από την Κίνα.

Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έχει πλήρη αντίληψη των δραστηριοτήτων κοντά στην Ταϊβάν και ότι θα στείλει δυνάμεις ως αντίδραση σε «εχθρικές απειλές».

Τους τελευταίους μήνες οι παραβιάσεις της ADIZ της Ταϊβάν είναι συχνές, με το Πεκίνο να προχωρά σε εικονικές προσβολές και προσομοιώσεις μαζικών επιθέσεων. Η ADIZ είναι μια ζώνη επιτήρησης της οποία έχει καθιερώσει η Ταϊβάν, η οποία ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του εναέριου χώρου της. Τυπικά μέσα στη ζώνη αυτή η Ταϊβάν έχει το δικαίωμα να αναγνωρίζει ξένα αεροσκάφη που εισέρχονται σε αυτήν.

Την ίδια ώρα, ενισχυμένες είναι και οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ταϊβάν.

Το Reuters ανέφερε την Τρίτη ότι τουλάχιστον τέσσερα πολεμικά σκάφη, εκ των οποίων ένα αεροπλανοφόρο, είναι στα νερά ανατολικά της Ταϊβάν. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό επισημαίνει ότι η ανάπτυξη των δυνάμεων είναι στο πλαίσιο δραστηριότητας ρουτίνας.


Η άφιξη Πελόζι

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι έφτασε στην Ταϊβάν παρά τις απειλές από την Κίνα και διαμηνύοντας προς το Πεκίνο ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για μια δημοκρατική Ταϊβάν είναι πιο σημαντική από ποτέ.

«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν», είπε η Πελόζι σε δήλωση λίγο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που τη μετέφερε.

«Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

Η Αμερικανίδα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι ο υψηλότερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε την Ταιβάν τα τελευταία 25 χρόνια την οποία η Κίνα θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία.

Προτού καν επιβεβαιωθεί ότι η Ν. Πελόζι θα επισκεφθεί την Ταϊβάν, είχε προκληθεί σκηνικό έντασης στη νότα σινική θάλασσα. Η Κίνα έσπευσε από το πρωί να πραγματοποιήσει επίδειξη ισχύος σε όλα τα επίπεδα, καθώς η έλευση της Πελόζι στην σχεδόν αυτόνομη δημοκρατία του νησιού, προκαλεί εκνευρισμό στο Πεκίνο.

Πέρα από τις αυστηρές προειδοποιήσεις για τις δυνητικές συνέπειες της επίσκεψης Πελόζι στο εγγύς μέλλον, το Πεκίνο κλιμάκωσε από το πρωί την εφαρμογή αντίμετρων σε όλα τα πεδία, προκειμένου να πιέσει ασφυκτικά τον πληθυσμό των 23 εκατομμυρίων κατοίκων της Ταιβάν.

Συγκεκριμένα, η Κίνα επέβαλε, ατύπως, εμπάργκο ακυρώνοντας τις εισαγωγές προς το εσωτερικό της σε τουλάχιστον 100 εταιρείες από την Ταιβάν ενόψει της σημερινής άφιξης της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόσι, προκειμένου να δημιουργήσει εστίες οικονομικής κρίσης και λαϊκής δυσαρέσκειας στον παραγωγικό ιστό της χώρας. Ανάμεσα στα προϊόντα είναι και είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως μπισκότα και γλυκά, σύμφωνα με το Reuters.

Την ώρα που η Κίνα θεωρεί έδαφός της την Ταϊβάν, η επίσκεψη Πελόζι είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή ενός καθεστώτος που μοιάζει με εμπορικό αποκλεισμό. 

Τα είδη που απαγόρευσε το Πεκίνο είναι, μεταξύ άλλων:

· Λαχανικά

· Φρούτα

· Μπισκότα

· Παιδικές τροφές

· Κέικ

· Ποτά

· Φρέσκα θαλασσινά

Τα παραπάνω προϊόντα τέθηκαν από τις κινεζικές Αρχές σε καθεστώς «αναμονής». Μέχρι τώρα, περισσότερα από 2.000 προϊόντα έχουν υπαχθεί στην ίδια «μαύρη λίστα», δηλαδή περίπου τα 2/3 των 3.228 ειδών που η Ταιβάν εξάγει προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, σύμφωνα με μια αξιολόγηση της Nikkei Asia.

Παράλληλα, προβληματισμό στις Αρχές της Ταιβάν προκαλεί το γεγονός ότι το Πεκίνο προχωρά από το πρωί στην ακύρωση και κυρίως την αναπροσαρμογή δεκάδων αεροπορικών πτήσεων, θέλοντας να εξασφαλίσει «καθαρό αεροπορικό διάδρομο» στα στενά για τις επόμενες ώρες.

Λίγες ώρες πριν από την έλευση της Νάνσι Πελόζι, το Πεκίνο τροποποιούσε συνεχώς πτήσεις στην πλησιέστερη στην Ταιβάν ανατολική Κινεζική επαρχία, τη Φουτζιάν, αλλάζοντας κυρίως τις ώρες των δρομολογίων. 

Μόνο η Xiamen Airlines τροποποίησε από το πρωί 50 πτήσεις. Η εταιρεία εδρεύει στην Xiamen, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από το νησί, ενώ ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας εμφανίζεται ως η αιτιολογία για τις αιφνίδιες αλλαγές, που έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις επιβατικές μετακινήσεις.

* Αίθουσα σύνταξης makthes.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σκηνικό έντασης διαμορφώνεται στην Ταϊβάν, μετά από την άφιξη στο νησί της προέδρου της Βουλής των Αντιπορσώπων των ΗΠΑ , Νάνσι Πελόζι.

Η κινεζική ηγεσία δηλώνει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στις σινοαμερικανικές σχέσεις και σχεδιάζει να «κυκλώσει» στην χώρα των 23 εκατομμυρίων κατοίκων με στρατιωτικές ασκήσεις που θα περιλαμβάνουν και πυραυλικές δοκιμές.

Από την άλλη, αμερικανικά πολεμικά πλοία έπλεαν σήμερα στην περιοχή της Ταϊβάν, την ώρα που η Νάνσι Πελόζι έφτανε στο νησί, το οποίο το Πεκίνο θεωρεί ότι είναι μια από τις επαρχίες του, σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

Ενώ η Κίνα ανακοίνωσε ότι ο στρατός της θα ξεκινήσει "στοχευμένες στρατιωτικές ενέργειες" ως απάντηση στην επίσκεψη αυτή, ο 7ος Αμερικανικός Στόλος έκανε γνωστό σήμερα με μήνυμά του στο Twitter ότι το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή από τις αρχές Ιουλίου, έπλεε στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, νότια της Ταϊβάν.


Το USS Ronald Reagan συνοδεύεται από το αντιτορπιλικό USS Higgins, διευκρίνισε υπεύθυνη του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Το Higgins είναι ένα πολεμικό πλοίο πολλαπλών ρόλων εξοπλισμένο με το σύστημα μάχης Aegis, που περιλαμβάνει κυρίως αντιπλοϊκούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες του πλοίου Ronald Reagan να πραγματοποιεί ασκήσεις με το πλοίο εφοδιασμού USS Carl Brashear την Κυριακή.

Το αεροπλανοφόρο και η ομάδα του "πραγματοποιούν αποστολή ρουτίνας στον δυτικό Ειρηνικό", υπογράμμισε Αμερικανίδα αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Επίσης, αμφίβιο πλοίο του Σώματος Πεζοναυτών, το USS Tripoli, έπλεε την ίδια ώρα ανατολικά της Ταϊβάν, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του Ναυτικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ (USNI), ενός ανεξάρτητου οργανισμού που πρόσκειται όμως στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το Ronald Reagan και το Tripoli είναι και τα δύο αεροπλανοφόρα μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35, σύμφωνα με το USNI.

Το Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι η παρουσία των δύο αυτών πλοίων στην περιοχή δεν συνδέεται με την επίσκεψη της Πελόζι, της πλέον υψηλόβαθμης αξιωματούχου των ΗΠΑ που επισκέπτεται το νησί μετά τον προκάτοχό της Νιούτ Γκίνγκριτς το 1997.

"Λαμβάνουμε βεβαίως όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυόμαστε την ασφάλεια των αιρετών του Κογκρέσου, οπουδήποτε και οποτεδήποτε επιλέξουν να πάνε", ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Κινέζικο ΥΠΕΞ: Όποιος παίζει με τη φωτιά, θα καεί»

Παράλληλα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε για άλλη μία φορά ότι θεωρεί την Ταϊβάν θέμα «εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας» της Κίνας, ενώ συμπλήρωσε ότι «όποιος παίζει με την φωτιά, θα καεί από αυτήν».

Κατά την άφιξή της στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, η Νάνσι Πελόζι έστειλε το μήνυμα ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική αψηφά τις διαθέσεις της Κίνας: Διαβεβαίωσε για την αλληλεγγύη των ΗΠΑ στην «Δημοκρατία της Ταϊβάν» και ανέφερε ότι σήμερα ο Κόσμος βρίσκεται ενώπιον μίας επιλογής ανάμεσα στην δημοκρατία και την απολυταρχία.Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αντέδρασε έντονα στην επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, υπογραμμίζοντας πως βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Η νευρικότητα χτυπάει «κόκκινο» στις αγορές, με τον Dow Jones να κινείται χαμηλότερα και το πετρέλαιο να ενισχύεται γύρω στο 2%.

Περικυκλώνουν με στρατιωτικές ασκήσεις την Ταϊβάν

Σε ανακοίνωσή του το Πεκίνο αναγγέλλει ότι από τις 12:00 της Πέμπτης 4 Αυγούστου ως τις 12:00 της Κυριακής 7 Αυγούστου θα διεξαχθούν στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά σε θαλάσσιες περιοχές και τον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν.

Ο χάρτης που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεκίνο δείχνει ότι κυριολεκτικά το νησί θα «περικυκλωθεί» από τις κινεζικές δυνάμεις. (Με κόκκινο οι περιοχές που δεσμεύονται).
china-taiwan-drill

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο κινεζικός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και θα ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» ως απάντηση στην επίσκεψη Πελόζι.

Ξεχωριστά, η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έκανε γνωστό ότι θα διεξάγει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν από σήμερα το βράδυ και θα προχωρήσει σε δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν.

Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν, ανέφερε η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν χαρακτήρισε ψευδείς τις αναφορές κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης ότι κινεζικά μαχητικά Su-35 πέταξαν πάνω από τα Στενά της Ταϊβάν που χωρίζουν το νησί από την Κίνα.

Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έχει πλήρη αντίληψη των δραστηριοτήτων κοντά στην Ταϊβάν και ότι θα στείλει δυνάμεις ως αντίδραση σε «εχθρικές απειλές».

Τους τελευταίους μήνες οι παραβιάσεις της ADIZ της Ταϊβάν είναι συχνές, με το Πεκίνο να προχωρά σε εικονικές προσβολές και προσομοιώσεις μαζικών επιθέσεων. Η ADIZ είναι μια ζώνη επιτήρησης της οποία έχει καθιερώσει η Ταϊβάν, η οποία ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του εναέριου χώρου της. Τυπικά μέσα στη ζώνη αυτή η Ταϊβάν έχει το δικαίωμα να αναγνωρίζει ξένα αεροσκάφη που εισέρχονται σε αυτήν.

Την ίδια ώρα, ενισχυμένες είναι και οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ταϊβάν.

Το Reuters ανέφερε την Τρίτη ότι τουλάχιστον τέσσερα πολεμικά σκάφη, εκ των οποίων ένα αεροπλανοφόρο, είναι στα νερά ανατολικά της Ταϊβάν. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό επισημαίνει ότι η ανάπτυξη των δυνάμεων είναι στο πλαίσιο δραστηριότητας ρουτίνας.


Η άφιξη Πελόζι

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι έφτασε στην Ταϊβάν παρά τις απειλές από την Κίνα και διαμηνύοντας προς το Πεκίνο ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για μια δημοκρατική Ταϊβάν είναι πιο σημαντική από ποτέ.

«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν», είπε η Πελόζι σε δήλωση λίγο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που τη μετέφερε.

«Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

Η Αμερικανίδα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι ο υψηλότερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε την Ταιβάν τα τελευταία 25 χρόνια την οποία η Κίνα θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία.

Προτού καν επιβεβαιωθεί ότι η Ν. Πελόζι θα επισκεφθεί την Ταϊβάν, είχε προκληθεί σκηνικό έντασης στη νότα σινική θάλασσα. Η Κίνα έσπευσε από το πρωί να πραγματοποιήσει επίδειξη ισχύος σε όλα τα επίπεδα, καθώς η έλευση της Πελόζι στην σχεδόν αυτόνομη δημοκρατία του νησιού, προκαλεί εκνευρισμό στο Πεκίνο.

Πέρα από τις αυστηρές προειδοποιήσεις για τις δυνητικές συνέπειες της επίσκεψης Πελόζι στο εγγύς μέλλον, το Πεκίνο κλιμάκωσε από το πρωί την εφαρμογή αντίμετρων σε όλα τα πεδία, προκειμένου να πιέσει ασφυκτικά τον πληθυσμό των 23 εκατομμυρίων κατοίκων της Ταιβάν.

Συγκεκριμένα, η Κίνα επέβαλε, ατύπως, εμπάργκο ακυρώνοντας τις εισαγωγές προς το εσωτερικό της σε τουλάχιστον 100 εταιρείες από την Ταιβάν ενόψει της σημερινής άφιξης της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόσι, προκειμένου να δημιουργήσει εστίες οικονομικής κρίσης και λαϊκής δυσαρέσκειας στον παραγωγικό ιστό της χώρας. Ανάμεσα στα προϊόντα είναι και είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως μπισκότα και γλυκά, σύμφωνα με το Reuters.

Την ώρα που η Κίνα θεωρεί έδαφός της την Ταϊβάν, η επίσκεψη Πελόζι είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή ενός καθεστώτος που μοιάζει με εμπορικό αποκλεισμό. 

Τα είδη που απαγόρευσε το Πεκίνο είναι, μεταξύ άλλων:

· Λαχανικά

· Φρούτα

· Μπισκότα

· Παιδικές τροφές

· Κέικ

· Ποτά

· Φρέσκα θαλασσινά

Τα παραπάνω προϊόντα τέθηκαν από τις κινεζικές Αρχές σε καθεστώς «αναμονής». Μέχρι τώρα, περισσότερα από 2.000 προϊόντα έχουν υπαχθεί στην ίδια «μαύρη λίστα», δηλαδή περίπου τα 2/3 των 3.228 ειδών που η Ταιβάν εξάγει προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, σύμφωνα με μια αξιολόγηση της Nikkei Asia.

Παράλληλα, προβληματισμό στις Αρχές της Ταιβάν προκαλεί το γεγονός ότι το Πεκίνο προχωρά από το πρωί στην ακύρωση και κυρίως την αναπροσαρμογή δεκάδων αεροπορικών πτήσεων, θέλοντας να εξασφαλίσει «καθαρό αεροπορικό διάδρομο» στα στενά για τις επόμενες ώρες.

Λίγες ώρες πριν από την έλευση της Νάνσι Πελόζι, το Πεκίνο τροποποιούσε συνεχώς πτήσεις στην πλησιέστερη στην Ταιβάν ανατολική Κινεζική επαρχία, τη Φουτζιάν, αλλάζοντας κυρίως τις ώρες των δρομολογίων. 

Μόνο η Xiamen Airlines τροποποίησε από το πρωί 50 πτήσεις. Η εταιρεία εδρεύει στην Xiamen, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από το νησί, ενώ ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας εμφανίζεται ως η αιτιολογία για τις αιφνίδιες αλλαγές, που έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις επιβατικές μετακινήσεις.

* Αίθουσα σύνταξης makthes.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία