Μονόλογοι

Η απορία του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και η μεγάλη πρόκληση για τον Κυρ. Μητσοτάκη. Γράφει ο Σαλονικιός

09/12/2023 10:16

Συνάντηση με τον απερχόμενο δήμαρχο Θεσσαλονίκης είχε προχθές ο νέος μητροπολίτης Φιλόθεος ο οποίος επισκέφθηκε τον Κωνσταντίνο Ζέρβα στο γραφείο του στο δημαρχείο. Εκτός από τις θεσμικού τύπου συναντήσεις του, πληροφορούμαι ότι ο μητροπολίτης πραγματοποιεί διαρκείς συσκέψεις με στελέχη τα οποία εμπλέκονται στις διοικήσεις ιδρυμάτων και φορέων που εποπτεύει η Μητρόπολη προκειμένου να ενημερωθεί για το τι ακριβώς παραλαμβάνει.

Μία από αυτές τις συσκέψεις αφορούσε και το Χαρίσειο γηροκομείο. Όπως μαθαίνω ο Φιλόθεος ζήτησε να ενημερωθεί για κάθε πτυχή που αφορά τη συγκεκριμένη δομή, για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται εκεί, για τα οικονομικά κ.ο.κ. Όπως με ενημερώνει η πηγή μου, ο μητροπολίτης δεν ενθουσιάστηκε καθόλου με αυτά που άκουσε, παρότι αυτοί που κάνουν κουμάντο στο γηροκομείο τα τελευταία χρόνια, είμαι βέβαιος πως δεν του αποκάλυψαν όλη την αλήθεια.

Για παράδειγμα, ο Φιλόθεος έδειχνε να απορεί για ποιο λόγο το γηροκομείο χρωστάει δεδουλευμένα δύο μηνών στους εργαζόμενους, ενώ έχει οφειλές και προς προμηθευτές. Είμαι βέβαιος πως όταν θα μάθει το τι πραγματικά συμβαίνει στο Χαρίσειο, η έκπληξή του θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και ίσως η πρώτη απόφαση που θα κληθεί να λάβει, θα είναι να ξηλώσει όλους αυτούς που στο όνομα του προκατόχου του, Άνθιμου, κάνουν κουμάντο εκεί τα τελευταία χρόνια.

Άλλο Super, άλλο Premier League

Καμία έκπληξη δεν προκαλούν όσα συνέβησαν το βράδυ της Πέμπτης έξω από το κλειστό στου Ρέντη όπου διεξαγόταν αγώνας βόλεϊ μεταξύ των ανδρικών ομάδων Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Τα επεισόδια μιας ομάδας ερυθρόλευκων οπαδών με άνδρες των ΜΑΤ που οδήγησαν στον πολύ σοβαρό τραυματισμό ενός 31χρονου αστυνομικού από τη Θεσσαλονίκη ήταν η φυσιολογική κατάληξη της στρατηγικής που ακολουθεί η ομάδα του Πειραιά εδώ και μερικές εβδομάδες.

Μετά τη διακοπή του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο “Γ. Καραϊσκάκης” και τον μηδενισμό των Πειραιωτών η διοίκηση Μαρινάκη έχει κηρύξει πόλεμο κατά πάντων· μηδέ εξαιρουμένης και της ίδιας της κυβέρνησης. Βλέπετε, ο “αυτοκράτορας” δεν ανέχεται να αμφισβητείται η κυριαρχία του η οποία είχε εδραιωθεί εν πολλοίς και στον έλεγχο της “παράγκας”, δηλαδή της διαιτησίας.

Το κακό γι' αυτόν είναι ότι την ώρα που εκείνος καταγγέλλει θεούς και δαίμονες, η... ομαδάρα του πάει από το κακό στο χειρότερο, από τεσσάρα σε πεντάρα, εντός και εκτός συνόρων. Και καλά εντός, αλλά εκτός, που δεν υπάρχει “παράγκα”, για εκεί πως να ρίξεις στάχτη στα μάτια των οπαδών;

Και όσο το χάλι της ομάδας αποκαλύπτεται, τόσο οι επιθέσεις κατά πάντων παροξύνονται με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στα θλιβερά επεισόδια στου Ρέντη και λίγες μόλις ημέρες πριν, στο Βόλο και αύριο κάπου αλλού.

Διερωτώμαι, θα τολμούσε ποτέ ο “πάρτα όλα” πρόεδρος του Ολυμπιακού να κάνει και στην Αγγλία το 1% όσων κάνει εδώ στην Ελλάδα; Ούτε κατά διάνοια φυσικά. Εκεί η ομάδα του, η Νότιγχαμ, εισπράττει πεντάρες και δεν ακούγεται κιχ, ούτε εκδίδεται φυσικά καμία ανακοίνωση, ούτε καταγγέλλονται μαφίες, χούντες, χιτλερικές μέθοδοι και δεν συμμαζεύεται. Διότι εκεί δεν αστειεύονται. Διότι, άλλο Super League, άλλο Premier League. Διότι, άλλο κράτος, άλλο μπανανία.

Και για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι μόνον ο Μαρινάκης που ανέχεται, ή καλύτερα, που τροφοδοτεί την οπαδική αλητεία. Το βλέπουμε δυστυχώς και σε άλλα γήπεδα. Βλέπεις για παράδειγμα τα πανό στο γήπεδο της Τούμπας να εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους δολοφόνους του Άλκη Καμπανού και νιώθεις αποτροπιασμό.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιείται σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα της οπαδικής αλητείας. Έχει την πολιτική βούληση ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βάλει τέλος σε όλα αυτά; Ή απλώς θα επαναληφθούν για άλλη μια φορά οι γνωστές κοινοτοπίες, εξαγγελίες κενές περιεχομένου, για να ξεχαστούν σε λίγες μέρες, ώσπου να έρθει η επόμενη φορά και η μεθεπόμενη; Ιδού η Ρόδος λοιπόν.

Με άρωμα αυτοδιοίκησης

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιείται την επόμενη Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Θέμα της είναι τα “Σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεων” και οι ομιλητές είναι στελέχη της αυτοδιοίκησης, παλαιά αλλά και νέα.

Από τους παλαιούς θα μιλήσουν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Από τους νεοεκλεγέντες και συγχρόνως και πρωτάρηδες θα είναι ο Δημήτρης Κουρέτας από την περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Στέλιος Αγγελούδης από το δήμο Θεσσαλονίκης, ο Χάρης Δούκας από τον δήμο Αθηναίων και η Χρύσα Αράπογλου από τον δήμο Καλαμαριάς.

Οι εργασίες της ημερίδας θα διαρκέσουν από τις 11:30 έως τις 14:00 και τον συντονισμό θα κάνει ο πρώην βουλευτής και υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης.



O Σαλονικιός