ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιορτές στην… καντίνα, την «κουζίνα του κόσμου» και τα συσσίτια

Εθελοντές, ιδιώτες, εκκλησία και δήμοι στρώνουν και φέτος το γιορτινό τραπέζι σε χιλιάδες άπορους πολίτες και οικογένειες

 26/12/2021 18:00

Γιορτές στην… καντίνα,  την «κουζίνα του κόσμου» και τα συσσίτια

Φανή Σοβιτσλή

Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε χιλιάδες πολίτες που καταφεύγουν, εν μέσω πανδημίας, στα ενοριακά συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία θα… στρώσουν και φέτος εκκλησία και δήμοι της Θεσσαλονίκης, ενώ γιορτινά πιάτα θα προσφέρουν σε εκατοντάδες ανθρώπους που έχουν ανάγκη μια «ιδιαίτερη» καντίνα που τριγυρνά σε όλη την πόλη και η «Κουζίνα του Κόσμου στο Επταπύργιο».

Αυτές τις μέρες στις κατά τόπους ενορίες και τα κοινωνικά παντοπωλεία των δήμων επικράτησε πανικός, καθώς με τη βοήθεια εθελοντών μαγειρεύτηκαν και συσκευάστηκαν πακέτα και καλάθια με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου τις μέρες των Χριστουγέννων να μην μείνει κανένα σπιτικό χωρίς φαγητό, ακόμα και χωρίς δώρα για τα παιδιά.

Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό έβαλαν λουκέτο στη λειτουργία των συσσιτίων, από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας, ωστόσο οι ενορίες και οι δήμοι δεν σταμάτησαν ούτε για μία μέρα την παροχή φαγητού στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, παραδίδονται πακέτα στους ίδιους ή αποστέλλοντας τα στα σπίτια τους.

Φέτος στην αλυσίδα της αλληλεγγύης προστέθηκαν μια καντίνα που από τις 17 Δεκεμβρίου σταθμεύει σε γειτονιές της πόλης, προσφέροντας δωρεάν φαγητό σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αλλά και η «Κουζίνα του Κόσμου» που στήθηκε προ διμήνου στο Επταπύργιο στις Συκιές από εθελοντές, οι οποία μαγειρεύουν και συγκεντρώνουν τρόφιμα για άπορους, μετανάστες και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Χριστούγεννα με πακέτο από συσσίτια και κοινωνικά παντοπωλεία

Στην Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως οι εθελοντές δίνουν κάθε μέρα μάχη για να προλάβουν να ετοιμάσουν καθημερινά 8.500 μερίδες φαγητού, στο πλαίσιο των ενοριακών συσσιτίων, ενώ αυτές τις μέρες εστάλησαν ήδη περί τα 4.000 πακέτα με τρόφιμα και άλλα αναγκαία είδη σε ισάριθμες οικογένειες.

Στην ενορία του Αγίου Αθανασίου και Ευαγγελισμού στον Εύοσμο, μία από τις μεγαλύτερες ενορίες στη δυτική Θεσσαλονίκη οι ανάγκες έγιναν μεγαλύτερες, λόγω και της πανδημικής κρίσης, καθώς προ ημερών μοιράστηκαν 350-400 δέματα αγάπης (τρόφιμα και είδη καθαριότητας), ενώ δόθηκαν συμπληρωματικά πακέτα σε δεκάδες ακόμη οικογένειες, προκειμένου να είναι άφθονο το εορταστικό τραπέζι. Παράλληλα, καθημερινά ετοιμάζονται γεύματα συσσιτίου για 420 άτομα, ενώ αποστέλλεται κολατσιό σε 200 παιδιά άπορων οικογενειών.

Mε σακούλες γεμάτες τρόφιμα, εορταστικά πακέτα και με γεύματα αγάπης, ο δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει και τα φετινά Χριστούγεννα, οικογένειες και μεμονωμένους πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ακόμη και αστέγους και μετανάστες.

Αυτές τις μέρες διανεμήθηκαν οι μηνιαίες και εορταστικές σακούλες στους ωφελούμενους των συσσιτίων και του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ μεταξύ 27-30 Δεκεμβρίου θα μοιραστούν επιπλέον εορταστικά πακέτα στις εκκλησίες για τους ωφελούμενους των ενοριών.

Επίσης, θα επαναληφθούν με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα τρία γεύματα αγάπης για τις ημέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, φαγητό που οι ωφελούμενοι θα παραλάβουν τις παραμονές των γιορτών από το χώρο της ΔΕΘ.

Στην Καλαμαριά, ο δήμος στέκεται δίπλα σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρόνιας με διάφορες δράσεις. Ωστόσο τις μέρες των Χριστουγέννων, που η ανάγκη για προσφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη, η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης προχώρησε στη συγκέντρωση τροφίμων, φαρμάκων και καινούριων παιδικών παιχνιδιών, για τις Κοινωνικές Δομές του δήμου, ώστε να διανεμηθούν σε όσους ανθρώπους τα έχουν ανάγκη.

Επίσης μοίρασε δεκάδες δωροεπιταγές σε απόρους, παιχνίδια και δώρα στα παιδιά οικονομικά αδύναμων οικογενειών, μελομακάρονα, ενώ λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά θα μοιράσει και βασιλόπιτες στους ωφελούμενους των κοινωνικών δομών του.

Από την πλευρά του και ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου στηρίζει τους ευάλωτους πολίτες και τις οικογένειες της περιοχής του, απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους κατοίκους να πρόσφεραν από το υστέρημα τους τρόφιμα, είδη υγιεινής, φάρμακα, παιχνίδια και βιβλία. Η συγκέντρωση των αγαθών άρχισε την Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου και θα συνεχιστεί έως τις 8 Ιανουαρίου 2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (Μ. Αλεξάνδρου 57, τις καθημερινές 8 π.μ. - 8 μ.μ. και το Σαββατοκύριακο 11 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 7 μ.μ.) και στο πρώην δημαρχείο Κορδελιού (Εθνικής Αντιστάσεως 42, ώρες: 8 π.μ. - 3 μ.μ.).

Στη Θέρμη, οι θεατές του φιλανθρωπικού αγώνα που διοργάνωσε προ ημερών το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου στο δημοτικό γήπεδο Καρδίας πρόσφεραν παιχνίδια, βιβλία, σοκολάτες και διάφορα συσκευασμένα γλυκίσματα για τους μικρούς φίλους που φροντίζει η δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Πακέτα και καλάθια με τρόφιμα στους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου μοίρασε ενόψει των Χριστουγέννων και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, ενώ διοργάνωσε Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα προσφυγόπουλα, προσφέροντας δώρα και λιχουδιές.

Εορταστικά πακέτα και δεκατιανό για τα παιδιά

Η μαγεία των Χριστουγέννων άγγιξε το Κοινωνικό Παντοπωλείο - Συσσίτιο του δήμου Παύλου Μελά. Η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής πιστή στο πνεύμα των Χριστουγέννων που προάγει την αλληλεγγύη και την προσφορά, για άλλη μία χρονιά, ανέλαβε την πρωτοβουλία και προσέφερε στις ωφελούμενες οικογένειες, εκτός από το καθορισμένο δέμα του μήνα, ένα εορταστικό πακέτο με προϊόντα και αγαθά για να στρώσουν το τραπέζι των Χριστουγέννων.

Ο Άγιος Βασίλης που επισκέφθηκε το Κοινωνικό Παντοπωλείο - Συσσίτιο μοίρασε δώρα και χαμόγελα στα παιδιά των ωφελούμενων, υπενθυμίζοντας με τον πλέον γιορτινό τρόπο ότι τα Χριστούγεννα πάντα θα είναι στην καρδιά ως η λαμπερή γιορτή της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Παράλληλα η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής ανέλαβε πρωτοβουλία στήριξης και ενίσχυσης παιδιών που οι γονείς τους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Στόχος είναι η ικανοποίηση βασικών αναγκών των παιδιών σχολικής ηλικίας με την παροχή πακέτου προϊόντων μακράς διάρκειας (δημητριακά, μπισκότα, κρουασάν, γάλατα, κεκάκια, ψωμί του τοστ, αλλαντικά, τυρί, κασέρι τυροπιτάκια κ.τ.λ., τσουρέκια, χυμούς, γλυκά, αλεύρι, ζάχαρη, μπάρες, κ.ά.).

Δωρεάν σπιτικό φαγητό από την «κουζίνα του κόσμου»

Το ραντεβού είναι καθιερωμένο και ο δρόμος της προσφοράς και της αλληλεγγύης οδηγεί στις Συκιές, όπου κάθε Παρασκευή δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στην «Κουζίνα του Κόσμου στο Επταπύργιο» για να παραλάβουν ένα πιάτο ζεστό μαγειρεμένο φαγητό και όχι μόνο.

Πρόκειται για άπορους πολίτες, οικονομικά αδύναμες οικογένειες πρόσφυγες και μετανάστες στους οποίους διανέμεται σπιτικό φαγητό, φρούτα, λαχανικά γλυκά, κρέατα και τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία αξιοποιούν τις μέρες που η Κουζίνα είναι… κλειστή. Φέτος τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μάλιστα θα πάρουν έξτρα τρόφιμα και για το σπίτι τους, προκειμένου να στρώσουν γιορτινό τραπέζι.

Η δράση ξεκίνησε πριν από δύο μήνες από μία μικρή ομάδα εθελοντών και αλληλέγγυων πολιτών, όπως θέλουν να αποκαλούνται, του δήμου Νεάπολης - Συκεών η οποία με την υποστήριξη του συλλόγου εθελοντών Albatros δημιούργησαν την «Κουζίνα του Κόσμου στο Επταπύργιο». Έναν χώρο επί της οδού Καρόλου Κουν 1 στις Συκιές, που στηρίζουν με τις δυνάμεις τους, τις μαγειρικές τους ικανότητες, αλλά και τις προσφορές πολιτών σε μια προσπάθεια να ανακουφίσουν όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

«Εμείς συγκεντρώνουμε, μαγειρεύουμε, διανέμουμε μαγειρεμένα σπιτικά γεύματα όπως και τρόφιμα μακράς διάρκειας ,φρούτα, λαχανικά, κρέατα ακόμη και είδη πρώτης ανάγκης σε δεκάδες πολίτες για τους οποίους το φαγητό δεν είναι καθόλου δεδομένο» λέει στη «ΜτΚ» το μέλος της ομάδας εθελοντών Βούλα Γιαννοπούλου.

«Η φιλοσοφία μας εξαρχής ήταν συγκεκριμένη, να βοηθάμε όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να το κάνουμε μόνοι μας, όπως μόνοι μας φτιάχνουμε και το μενού της εβδομάδας. Για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά η Κουζίνα δεν θα κλείσει, αλλά θα προσφέρει πιο γιορτινά γεύματα στους ανθρώπους που την επισκέπτονται και επειδή υπάρχει αλληλεγγύη όσα τρόφιμα συγκεντρωθούν από προσφορές θα διανεμηθούν στα σπίτια τους» ανέφερε η ίδια.

Και ενώ το δρόμο της προσφοράς και της αλληλεγγύης τον άνοιξαν στην αρχή επτά - οκτώ άτομα σήμερα η ομάδα μεγάλωσε, καθώς την προσπάθεια αυτή άρχισαν να στηρίζουν και άλλοι εθελοντές που ένιωσαν την ανάγκη να προσφέρουν στον συνάνθρωπο τους.

Η καντίνα που μοιράζει φαγητό σε όσους έχουν ανάγκη

Δωρεάν φαγητό σε όσους ανθρώπους έχουν ανάγκη μοιράζει μία «ιδιαίτερη καντίνα» που κόβει βόλτες σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης από τις 17 Δεκεμβρίου και θα παραμείνει έως τις 10 Ιανουαρίου. Εκτός από τις γνωστές νοστιμιές της… ώρας όπως ψημένα σουβλάκια και λουκάνικα η καντίνα μοιράζει και μαγειρεμένο φαγητό.

Ξεκινήσαμε από την Πολίχνη, συνεχίσαμε στην πύλη του νοσοκομείου Παπανικολάου και τώρα θα βρεθούμε σε άλλα σημεία της πόλης, στο κέντρο και ανατολικά, σε μία προσπάθεια να μην αφήσουμε κανέναν χωρίς φαγητό και αυτές τις γιορτές» τόνισε στη «ΜτΚ» ο επιχειρηματίας Στέφανος Σαράτσης. «Ημερησίως μπορεί να μοιράσουμε και 300 μερίδες, γεγονός που δείχνει ότι οι ανάγκες των ανθρώπων για φαγητό είναι μεγάλες. Δεν ξέρω αν όλοι όσοι έρχονται για ένα σουβλάκι μπορούν να το πληρώσουν αλλού, αλλά το παίρνουν τσάμπα από εδώ, όμως για μας και ένα - δύο άτομα που θα έρθουν έχοντας πραγματική ανάγκη είναι πολύ σημαντικό» εξηγεί ο ίδιος.

Εκφράζει μάλιστα την άποψη ότι «με ένα πιάτο φαΐ, κανείς δεν έγινε φτωχότερος», και ως εκ τούτου έπεισε και άλλους επιχειρηματίες αλλά και ιδιώτες στη Θεσσαλονίκη να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, μοιράζοντας φαγητό μέσα από την καντίνα σε ανθρώπους από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι «η καντίνα μας θα βρίσκεται στους δρόμους, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου σε διαφορετικές γειτονιές κάθε τρεις μέρες, ενώ το πρόγραμμα θα γνωστοποιείται μέσα από τα social media της καντίνας. «Όλες τις μέρες, θα μοιράζονται δωρεάν φαγητό και αναψυκτικά σε όλο τον κόσμο, σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, σε ανθρώπους που είναι μόνοι» υπογραμμίζει ο κ. Σαράτσης, ενώ προσθέτει ότι τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα μοιραστούν και δώρα στα παιδιά, χάρη σε μια δωρεά, υπάρχουν και παιχνίδια προς διάθεση.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24-26 Δεκεμβρίου 2021

Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε χιλιάδες πολίτες που καταφεύγουν, εν μέσω πανδημίας, στα ενοριακά συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία θα… στρώσουν και φέτος εκκλησία και δήμοι της Θεσσαλονίκης, ενώ γιορτινά πιάτα θα προσφέρουν σε εκατοντάδες ανθρώπους που έχουν ανάγκη μια «ιδιαίτερη» καντίνα που τριγυρνά σε όλη την πόλη και η «Κουζίνα του Κόσμου στο Επταπύργιο».

Αυτές τις μέρες στις κατά τόπους ενορίες και τα κοινωνικά παντοπωλεία των δήμων επικράτησε πανικός, καθώς με τη βοήθεια εθελοντών μαγειρεύτηκαν και συσκευάστηκαν πακέτα και καλάθια με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου τις μέρες των Χριστουγέννων να μην μείνει κανένα σπιτικό χωρίς φαγητό, ακόμα και χωρίς δώρα για τα παιδιά.

Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό έβαλαν λουκέτο στη λειτουργία των συσσιτίων, από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας, ωστόσο οι ενορίες και οι δήμοι δεν σταμάτησαν ούτε για μία μέρα την παροχή φαγητού στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, παραδίδονται πακέτα στους ίδιους ή αποστέλλοντας τα στα σπίτια τους.

Φέτος στην αλυσίδα της αλληλεγγύης προστέθηκαν μια καντίνα που από τις 17 Δεκεμβρίου σταθμεύει σε γειτονιές της πόλης, προσφέροντας δωρεάν φαγητό σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αλλά και η «Κουζίνα του Κόσμου» που στήθηκε προ διμήνου στο Επταπύργιο στις Συκιές από εθελοντές, οι οποία μαγειρεύουν και συγκεντρώνουν τρόφιμα για άπορους, μετανάστες και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Χριστούγεννα με πακέτο από συσσίτια και κοινωνικά παντοπωλεία

Στην Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως οι εθελοντές δίνουν κάθε μέρα μάχη για να προλάβουν να ετοιμάσουν καθημερινά 8.500 μερίδες φαγητού, στο πλαίσιο των ενοριακών συσσιτίων, ενώ αυτές τις μέρες εστάλησαν ήδη περί τα 4.000 πακέτα με τρόφιμα και άλλα αναγκαία είδη σε ισάριθμες οικογένειες.

Στην ενορία του Αγίου Αθανασίου και Ευαγγελισμού στον Εύοσμο, μία από τις μεγαλύτερες ενορίες στη δυτική Θεσσαλονίκη οι ανάγκες έγιναν μεγαλύτερες, λόγω και της πανδημικής κρίσης, καθώς προ ημερών μοιράστηκαν 350-400 δέματα αγάπης (τρόφιμα και είδη καθαριότητας), ενώ δόθηκαν συμπληρωματικά πακέτα σε δεκάδες ακόμη οικογένειες, προκειμένου να είναι άφθονο το εορταστικό τραπέζι. Παράλληλα, καθημερινά ετοιμάζονται γεύματα συσσιτίου για 420 άτομα, ενώ αποστέλλεται κολατσιό σε 200 παιδιά άπορων οικογενειών.

Mε σακούλες γεμάτες τρόφιμα, εορταστικά πακέτα και με γεύματα αγάπης, ο δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει και τα φετινά Χριστούγεννα, οικογένειες και μεμονωμένους πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ακόμη και αστέγους και μετανάστες.

Αυτές τις μέρες διανεμήθηκαν οι μηνιαίες και εορταστικές σακούλες στους ωφελούμενους των συσσιτίων και του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ μεταξύ 27-30 Δεκεμβρίου θα μοιραστούν επιπλέον εορταστικά πακέτα στις εκκλησίες για τους ωφελούμενους των ενοριών.

Επίσης, θα επαναληφθούν με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα τρία γεύματα αγάπης για τις ημέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, φαγητό που οι ωφελούμενοι θα παραλάβουν τις παραμονές των γιορτών από το χώρο της ΔΕΘ.

Στην Καλαμαριά, ο δήμος στέκεται δίπλα σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρόνιας με διάφορες δράσεις. Ωστόσο τις μέρες των Χριστουγέννων, που η ανάγκη για προσφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη, η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης προχώρησε στη συγκέντρωση τροφίμων, φαρμάκων και καινούριων παιδικών παιχνιδιών, για τις Κοινωνικές Δομές του δήμου, ώστε να διανεμηθούν σε όσους ανθρώπους τα έχουν ανάγκη.

Επίσης μοίρασε δεκάδες δωροεπιταγές σε απόρους, παιχνίδια και δώρα στα παιδιά οικονομικά αδύναμων οικογενειών, μελομακάρονα, ενώ λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά θα μοιράσει και βασιλόπιτες στους ωφελούμενους των κοινωνικών δομών του.

Από την πλευρά του και ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου στηρίζει τους ευάλωτους πολίτες και τις οικογένειες της περιοχής του, απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους κατοίκους να πρόσφεραν από το υστέρημα τους τρόφιμα, είδη υγιεινής, φάρμακα, παιχνίδια και βιβλία. Η συγκέντρωση των αγαθών άρχισε την Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου και θα συνεχιστεί έως τις 8 Ιανουαρίου 2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (Μ. Αλεξάνδρου 57, τις καθημερινές 8 π.μ. - 8 μ.μ. και το Σαββατοκύριακο 11 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 7 μ.μ.) και στο πρώην δημαρχείο Κορδελιού (Εθνικής Αντιστάσεως 42, ώρες: 8 π.μ. - 3 μ.μ.).

Στη Θέρμη, οι θεατές του φιλανθρωπικού αγώνα που διοργάνωσε προ ημερών το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου στο δημοτικό γήπεδο Καρδίας πρόσφεραν παιχνίδια, βιβλία, σοκολάτες και διάφορα συσκευασμένα γλυκίσματα για τους μικρούς φίλους που φροντίζει η δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Πακέτα και καλάθια με τρόφιμα στους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου μοίρασε ενόψει των Χριστουγέννων και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, ενώ διοργάνωσε Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα προσφυγόπουλα, προσφέροντας δώρα και λιχουδιές.

Εορταστικά πακέτα και δεκατιανό για τα παιδιά

Η μαγεία των Χριστουγέννων άγγιξε το Κοινωνικό Παντοπωλείο - Συσσίτιο του δήμου Παύλου Μελά. Η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής πιστή στο πνεύμα των Χριστουγέννων που προάγει την αλληλεγγύη και την προσφορά, για άλλη μία χρονιά, ανέλαβε την πρωτοβουλία και προσέφερε στις ωφελούμενες οικογένειες, εκτός από το καθορισμένο δέμα του μήνα, ένα εορταστικό πακέτο με προϊόντα και αγαθά για να στρώσουν το τραπέζι των Χριστουγέννων.

Ο Άγιος Βασίλης που επισκέφθηκε το Κοινωνικό Παντοπωλείο - Συσσίτιο μοίρασε δώρα και χαμόγελα στα παιδιά των ωφελούμενων, υπενθυμίζοντας με τον πλέον γιορτινό τρόπο ότι τα Χριστούγεννα πάντα θα είναι στην καρδιά ως η λαμπερή γιορτή της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Παράλληλα η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής ανέλαβε πρωτοβουλία στήριξης και ενίσχυσης παιδιών που οι γονείς τους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Στόχος είναι η ικανοποίηση βασικών αναγκών των παιδιών σχολικής ηλικίας με την παροχή πακέτου προϊόντων μακράς διάρκειας (δημητριακά, μπισκότα, κρουασάν, γάλατα, κεκάκια, ψωμί του τοστ, αλλαντικά, τυρί, κασέρι τυροπιτάκια κ.τ.λ., τσουρέκια, χυμούς, γλυκά, αλεύρι, ζάχαρη, μπάρες, κ.ά.).

Δωρεάν σπιτικό φαγητό από την «κουζίνα του κόσμου»

Το ραντεβού είναι καθιερωμένο και ο δρόμος της προσφοράς και της αλληλεγγύης οδηγεί στις Συκιές, όπου κάθε Παρασκευή δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στην «Κουζίνα του Κόσμου στο Επταπύργιο» για να παραλάβουν ένα πιάτο ζεστό μαγειρεμένο φαγητό και όχι μόνο.

Πρόκειται για άπορους πολίτες, οικονομικά αδύναμες οικογένειες πρόσφυγες και μετανάστες στους οποίους διανέμεται σπιτικό φαγητό, φρούτα, λαχανικά γλυκά, κρέατα και τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία αξιοποιούν τις μέρες που η Κουζίνα είναι… κλειστή. Φέτος τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μάλιστα θα πάρουν έξτρα τρόφιμα και για το σπίτι τους, προκειμένου να στρώσουν γιορτινό τραπέζι.

Η δράση ξεκίνησε πριν από δύο μήνες από μία μικρή ομάδα εθελοντών και αλληλέγγυων πολιτών, όπως θέλουν να αποκαλούνται, του δήμου Νεάπολης - Συκεών η οποία με την υποστήριξη του συλλόγου εθελοντών Albatros δημιούργησαν την «Κουζίνα του Κόσμου στο Επταπύργιο». Έναν χώρο επί της οδού Καρόλου Κουν 1 στις Συκιές, που στηρίζουν με τις δυνάμεις τους, τις μαγειρικές τους ικανότητες, αλλά και τις προσφορές πολιτών σε μια προσπάθεια να ανακουφίσουν όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

«Εμείς συγκεντρώνουμε, μαγειρεύουμε, διανέμουμε μαγειρεμένα σπιτικά γεύματα όπως και τρόφιμα μακράς διάρκειας ,φρούτα, λαχανικά, κρέατα ακόμη και είδη πρώτης ανάγκης σε δεκάδες πολίτες για τους οποίους το φαγητό δεν είναι καθόλου δεδομένο» λέει στη «ΜτΚ» το μέλος της ομάδας εθελοντών Βούλα Γιαννοπούλου.

«Η φιλοσοφία μας εξαρχής ήταν συγκεκριμένη, να βοηθάμε όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να το κάνουμε μόνοι μας, όπως μόνοι μας φτιάχνουμε και το μενού της εβδομάδας. Για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά η Κουζίνα δεν θα κλείσει, αλλά θα προσφέρει πιο γιορτινά γεύματα στους ανθρώπους που την επισκέπτονται και επειδή υπάρχει αλληλεγγύη όσα τρόφιμα συγκεντρωθούν από προσφορές θα διανεμηθούν στα σπίτια τους» ανέφερε η ίδια.

Και ενώ το δρόμο της προσφοράς και της αλληλεγγύης τον άνοιξαν στην αρχή επτά - οκτώ άτομα σήμερα η ομάδα μεγάλωσε, καθώς την προσπάθεια αυτή άρχισαν να στηρίζουν και άλλοι εθελοντές που ένιωσαν την ανάγκη να προσφέρουν στον συνάνθρωπο τους.

Η καντίνα που μοιράζει φαγητό σε όσους έχουν ανάγκη

Δωρεάν φαγητό σε όσους ανθρώπους έχουν ανάγκη μοιράζει μία «ιδιαίτερη καντίνα» που κόβει βόλτες σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης από τις 17 Δεκεμβρίου και θα παραμείνει έως τις 10 Ιανουαρίου. Εκτός από τις γνωστές νοστιμιές της… ώρας όπως ψημένα σουβλάκια και λουκάνικα η καντίνα μοιράζει και μαγειρεμένο φαγητό.

Ξεκινήσαμε από την Πολίχνη, συνεχίσαμε στην πύλη του νοσοκομείου Παπανικολάου και τώρα θα βρεθούμε σε άλλα σημεία της πόλης, στο κέντρο και ανατολικά, σε μία προσπάθεια να μην αφήσουμε κανέναν χωρίς φαγητό και αυτές τις γιορτές» τόνισε στη «ΜτΚ» ο επιχειρηματίας Στέφανος Σαράτσης. «Ημερησίως μπορεί να μοιράσουμε και 300 μερίδες, γεγονός που δείχνει ότι οι ανάγκες των ανθρώπων για φαγητό είναι μεγάλες. Δεν ξέρω αν όλοι όσοι έρχονται για ένα σουβλάκι μπορούν να το πληρώσουν αλλού, αλλά το παίρνουν τσάμπα από εδώ, όμως για μας και ένα - δύο άτομα που θα έρθουν έχοντας πραγματική ανάγκη είναι πολύ σημαντικό» εξηγεί ο ίδιος.

Εκφράζει μάλιστα την άποψη ότι «με ένα πιάτο φαΐ, κανείς δεν έγινε φτωχότερος», και ως εκ τούτου έπεισε και άλλους επιχειρηματίες αλλά και ιδιώτες στη Θεσσαλονίκη να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, μοιράζοντας φαγητό μέσα από την καντίνα σε ανθρώπους από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι «η καντίνα μας θα βρίσκεται στους δρόμους, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου σε διαφορετικές γειτονιές κάθε τρεις μέρες, ενώ το πρόγραμμα θα γνωστοποιείται μέσα από τα social media της καντίνας. «Όλες τις μέρες, θα μοιράζονται δωρεάν φαγητό και αναψυκτικά σε όλο τον κόσμο, σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, σε ανθρώπους που είναι μόνοι» υπογραμμίζει ο κ. Σαράτσης, ενώ προσθέτει ότι τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα μοιραστούν και δώρα στα παιδιά, χάρη σε μια δωρεά, υπάρχουν και παιχνίδια προς διάθεση.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24-26 Δεκεμβρίου 2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία