ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Γεωργαντάς στη «ΜτΚ»: Τα καταφέραμε εξαιρετικά κόντρα στην πανδημία

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης χαρακτηρίζει τοξική την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για την εκλογή Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι για τη ΝΔ δεν αλλάζει κάτι

 19/12/2021 19:00

Γιώργος Γεωργαντάς στη «ΜτΚ»: Τα καταφέραμε εξαιρετικά κόντρα στην πανδημία

Νίκος Οικονόμου

Η Ελλάδα τα κατάφερε εξαιρετικά κόντρα στην πανδημία, τονίζει ο Γιώργος Γεωργαντάς. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» χαρακτηρίζει τοξική την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί -όπως τονίζει- ο κ. Τσίπρας αντί να βάλει πλάτη «έκλεινε το μάτι στους αντιεμβολιαστές και ανεχόταν στελέχη όπως ο κύριος Πολάκης, τα οποία έστελναν διαρκώς αντιεμβολιαστικά μηνύματα».

Για την εκλογή στο ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι ένα κόμμα της αντιπολίτευσης επέλεξε να αναδείξει τον αρχηγό του με ανοιχτές διαδικασίες, ενώ υπενθυμίζει ότι και η ΝΔ έχει υιοθετήσει την ίδια πρακτική. «Η εκλογή αρχηγού του ΚΙΝΑΛ από τη βάση αναβαθμίζει τη δημοκρατική λειτουργία. Προσδοκώ η νέα ηγεσία να ασκήσει αντιπολίτευση υπεύθυνη και σοβαρή. Για τη ΝΔ δεν αλλάζει κάτι. Η κυβέρνηση συνεχίζει την παραγωγή έργου», επισημαίνει.

Για την ψηφιακή Ελλάδα τονίζει ότι ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τις δύο νέες υπηρεσίες του υπουργείου που είναι η Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου και η Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 42.439 ψηφιακές βεβαιώσεις εγγράφου και 1.274 ψηφιακά ιδιωτικά συμφωνητικά, καθώς επίσης και 5.110.281 υπεύθυνες δηλώσεις και 1.779.146 εξουσιοδοτήσεις με ψηφιακό τρόπο.

Έπονται το άυλο διαζύγιο, η ψηφιακή έναρξη ατομικής επιχείρησης, οι ψηφιακές μεταβιβάσεις αυτοκινήτων και ακινήτων. Επίσης το επόμενο χρονικό διάστημα θα διατεθούν 656.500 ψηφιακές υπογραφές, θα αξιοποιηθεί περισσότερο το wallet στα κινητά, εντάσσοντας κρίσιμα έγγραφα ταυτοποίησης, όπως η ταυτότητα, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής ψηφιοποίησης της ταυτοποίησης.

Κύριε Γεωργαντά, η χώρα κλείνει αισίως 21 μήνες αγώνα κόντρα στην πανδημία. Θεωρείτε ότι τα πήγαμε καλά;

Νομίζω ότι η Ελλάδα τα κατάφερε εξαιρετικά. Μην ξεχνάτε ότι είχαμε να πολεμήσουμε ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα. Αφενός να διαχειριστούμε αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση και αφετέρου να αναχαιτίσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές της συνέπειες. Στο πρώτο μέτωπο, η κυβέρνηση κινείτο με βάση πάντα τα μεταβαλλόμενα επιδημιολογικά δεδομένα, ενίσχυσε το ΕΣΥ και οργάνωσε μια άρτια εμβολιαστική εκστρατεία.

Και στο δεύτερο;

Όσον αφορά το δεύτερο πεδίο, έλαβε τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ζημία σε εισοδήματα και θέσεις εργασίας ενώ ακολούθησε πολιτικές που ενδυνάμωσαν την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της χώρας. Ας μην ξεχνάμε ότι πετύχαμε υψηλότερη επίδοση στην ανάπτυξη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η ανεργία συνεχώς μειώνεται, ενώ η χώρα μας, παρά τη δύσκολη και αβέβαιη συνθήκη που δημιούργησε η πανδημία για όλους, κατάφερε να αποτελέσει πόλο έλξης για πολυεθνικούς κολοσσούς, όπως η Microsoft, η VW και η Amazon. Eπιπλέον κατά τη διάρκεια της πανδημίας είδαμε μια αλλαγή παραδείγματος όσον αφορά τη λειτουργία της κρατικής μηχανής απέναντι στην αντιμετώπιση και διαχείριση έκτακτων καταστάσεων. Μια αλλαγή που αφορά στον πυρήνα της και το σχεδιασμό και την υλοποίηση δημοσίων πολιτικών. Ο πολίτης αντιλήφθηκε, σε μεγάλη κλίμακα, το Δημόσιο ως εργαλείο εξόδου από την κρίση και όχι ως εμπόδιο. Και αυτό αύξησε την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι του Κράτους και των θεσμών του. Σήμερα, συνεχίζουμε εντείνοντας την επιτάχυνση των εμβολιασμών, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην τρίτη δόση, η οποία είναι χωρίς αμφιβολία η καλύτερη και πιο αποτελεσματική γραμμή άμυνας ενάντια στη νέα μετάλλαξη.

Πώς κρίνετε την αντιπολίτευση στο ζήτημα της πανδημίας. Πλάτη σίγουρα δεν έβαλε...

Ο κύριος Τσίπρας είναι ο μόνος αρχηγός της αντιπολίτευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη που συνειδητά υπονόμευσε την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Επέλεξε να ασκήσει μια τοξική αντιπολίτευση, έκλεινε το μάτι στους αντιεμβολιαστές, και ανεχόταν στελέχη όπως ο κύριος Πολάκης, τα οποία έστελναν διαρκώς αντιεμβολιαστικά μηνύματα. Ο κύριος Τσίπρας, αντί να συμβάλλει στην αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας, την εργαλειοποίησε, επενδύοντας στον φόβο και την αγωνία των πολιτών και επιλέγοντας ως κύρια στάση τη διγλωσσία. Όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι καθαρό μυαλό, ενότητα και ρεαλιστικές προτάσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε μια μικροπολιτική αντιπολιτευτική πρακτική, με στόχο να αποκομίσει κομματικά οφέλη. Μόνο που ούτε του βγαίνει ούτε θα του βγει. Ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του είναι αυτοί που εργάζονται διαρκώς για να θωρακίσουν τη δημόσια υγεία και την ομαλή λειτουργία της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι, όπως σας είπα και προηγουμένως, απασχολημένοι με την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Το πολιτικό γεγονός των ημερών ήταν η ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρεία του ΚΙΝΑΛ ύστερα από μια πολύ μαζική συμμετοχική διαδικασία. Πώς τον βλέπετε;

Το ότι ένα κόμμα της αντιπολίτευσης επέλεξε να αναδείξει τον αρχηγό του με ανοιχτές διαδικασίες είναι χωρίς αμφιβολία ένα θετικό γεγονός. Μην ξεχνάμε ότι η ΝΔ έχει υιοθετήσει την πρακτική αυτή εδώ και χρόνια, την ίδια στιγμή που άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης διστάζουν να διοργανώσουν ακόμη και συνέδριο. Η εκλογή αρχηγού του ΚΙΝΑΛ από τη βάση αναβαθμίζει τη δημοκρατική λειτουργία. Προσδοκώ η νέα ηγεσία να ασκήσει αντιπολίτευση υπεύθυνη και σοβαρή. Για τη ΝΔ δεν αλλάζει κάτι. Η Κυβέρνηση συνεχίζει την παραγωγή έργου που διευκολύνει την καθημερινότητα του πολίτη, ενδυναμώνει την οικονομία και ισχυροποιεί τη χώρα σε διεθνές επίπεδο.

Να πάμε στα του υπουργείου σας. Στα σχέδια είναι και η υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών του Δημοσίου που θα απλοποιήσει τη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών με το κράτος. Τι θα περιλαμβάνει;

To Eθνικό Μητρώο Διαδικασιών του Δημοσίου είναι μια μεταρρύθμιση στρατηγική τόσο για τη λειτουργία του Δημοσίου, όσο, και κυρίως, για την εξυπηρέτηση του πολίτη από τις υπηρεσίες του. Στο Μητρώο καταγράφονται, αποτυπώνονται και μοντελοποιούνται όλες οι διαδικασίες του δημόσιου τομέα καθώς και τα απαιτούμενα στοιχεία τους. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; ότι με το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, καταγράφουμε σε ένα σημείο, κάθε διαδικασία που απαιτείται για οποιαδήποτε αλληλεπίδραση πολίτη-Δημοσίου. Δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους με το Κράτος ευκολότερα και αμεσότερα, χωρίς να ταλαιπωρούνται αναζητώντας τι πρέπει να κάνουν και χωρίς να αντιμετωπίζουν διαφορετική ερμηνεία από μια υπηρεσία σε μια άλλη ή ακόμη και από έναν υπάλληλο σε έναν άλλον. Ταυτόχρονα, το Μητρώο αποτελεί εργαλείο για τα στελέχη του Δημοσίου, καθώς έχοντας στη διάθεσή τους όλες τις αναγκαίες πληροφορίες και κατευθύνσεις, διευκολύνονται σημαντικά, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγικότητα τους. Με το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών και τις παράλληλες απλουστεύσεις που θα πραγματοποιηθούν, καταπολεμάμε τη γραφειοκρατία και εξοικονομούμε χρόνο και κόπο για την καθημερινότητα κάθε Έλληνα.

Πρόσφατα τέθηκαν σε λειτουργία δύο νέες υπηρεσίες, η «Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου» και η «Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού», που ξεκίνησαν με μεγάλη συμμετοχή. Τι δείχνουν τα στοιχεία;

Η Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου και η Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού είναι δύο ακόμη υπηρεσίες που αναβαθμίζουν την ποιότητα εξυπηρέτησης και διευκολύνουν ουσιωδώς την διεκπεραίωση των καθημερινών αναγκών του πολίτη αλλά και του επιχειρηματία. Στην πράξη, δίνεται πλέον η δυνατότητα σε όλους να βεβαιώνουν ψηφιακά την υπογραφή τους σε κάθε έγγραφο, από το κινητό ή τον υπολογιστή τους, χωρίς να απαιτείται μετάβαση στα ΚΕΠ ή στα Αστυνομικά Τμήματα. Ξεκίνησε όντως με δυναμική συμμετοχή, ενώ οι έως σήμερα αριθμοί αποδεικνύουν ότι οι συμπολίτες μας έχουν ήδη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και σε αυτές τις υπηρεσίες. Και ο λόγος είναι απλός: αφαιρούνται βάρη και εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος. Με στοιχεία της Παρασκευής, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 42.439 ψηφιακές βεβαιώσεις εγγράφου και 1274 ψηφιακά ιδιωτικά συμφωνητικά. Και με την ευκαιρία, να σας πω ότι έχουν επίσης πραγματοποιηθεί ψηφιακά 5.110.281 υπεύθυνες δηλώσεις και 1.779.146 εξουσιοδοτήσεις.

Τι περιμένουν άλλο από τον υπουργείο σας για την περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών;

Κύριε Οικονόμου, όπως ξέρετε και βλέπετε, το υπουργείο μας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης κινούνται με ένα και μοναδικό γνώμονα: να αξιοποιούν τα εργαλεία που προσφέρει η τεχνολογία ώστε να δημιουργούνται συνεχώς εναλλακτικές που κάνουν την καθημερινότητά όλων μας πιο εύκολη, πιο λειτουργική. Μετά το Μητρώο θα ανακοινωθούν διάφορες υπηρεσίες τις οποίες δουλεύουμε όπως το άυλο διαζύγιο, η ψηφιακή έναρξη ατομικής επιχείρησης, οι ψηφιακές μεταβιβάσεις αυτοκινήτων και ακινήτων κ.α. Παράλληλα, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Κ. Πιερρακάκης, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα διατεθούν 656.500 ψηφιακές υπογραφές, ενώ θα αξιοποιηθεί περισσότερο το wallet στα κινητά, εντάσσοντας κρίσιμα έγγραφα ταυτοποίησης όπως η ταυτότητα, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής ψηφιοποίησης της ταυτοποίησης, την οποία ακολουθούμε.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19 Δεκεμβρίου 2021

Η Ελλάδα τα κατάφερε εξαιρετικά κόντρα στην πανδημία, τονίζει ο Γιώργος Γεωργαντάς. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» χαρακτηρίζει τοξική την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί -όπως τονίζει- ο κ. Τσίπρας αντί να βάλει πλάτη «έκλεινε το μάτι στους αντιεμβολιαστές και ανεχόταν στελέχη όπως ο κύριος Πολάκης, τα οποία έστελναν διαρκώς αντιεμβολιαστικά μηνύματα».

Για την εκλογή στο ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι ένα κόμμα της αντιπολίτευσης επέλεξε να αναδείξει τον αρχηγό του με ανοιχτές διαδικασίες, ενώ υπενθυμίζει ότι και η ΝΔ έχει υιοθετήσει την ίδια πρακτική. «Η εκλογή αρχηγού του ΚΙΝΑΛ από τη βάση αναβαθμίζει τη δημοκρατική λειτουργία. Προσδοκώ η νέα ηγεσία να ασκήσει αντιπολίτευση υπεύθυνη και σοβαρή. Για τη ΝΔ δεν αλλάζει κάτι. Η κυβέρνηση συνεχίζει την παραγωγή έργου», επισημαίνει.

Για την ψηφιακή Ελλάδα τονίζει ότι ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τις δύο νέες υπηρεσίες του υπουργείου που είναι η Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου και η Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 42.439 ψηφιακές βεβαιώσεις εγγράφου και 1.274 ψηφιακά ιδιωτικά συμφωνητικά, καθώς επίσης και 5.110.281 υπεύθυνες δηλώσεις και 1.779.146 εξουσιοδοτήσεις με ψηφιακό τρόπο.

Έπονται το άυλο διαζύγιο, η ψηφιακή έναρξη ατομικής επιχείρησης, οι ψηφιακές μεταβιβάσεις αυτοκινήτων και ακινήτων. Επίσης το επόμενο χρονικό διάστημα θα διατεθούν 656.500 ψηφιακές υπογραφές, θα αξιοποιηθεί περισσότερο το wallet στα κινητά, εντάσσοντας κρίσιμα έγγραφα ταυτοποίησης, όπως η ταυτότητα, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής ψηφιοποίησης της ταυτοποίησης.

Κύριε Γεωργαντά, η χώρα κλείνει αισίως 21 μήνες αγώνα κόντρα στην πανδημία. Θεωρείτε ότι τα πήγαμε καλά;

Νομίζω ότι η Ελλάδα τα κατάφερε εξαιρετικά. Μην ξεχνάτε ότι είχαμε να πολεμήσουμε ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα. Αφενός να διαχειριστούμε αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση και αφετέρου να αναχαιτίσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές της συνέπειες. Στο πρώτο μέτωπο, η κυβέρνηση κινείτο με βάση πάντα τα μεταβαλλόμενα επιδημιολογικά δεδομένα, ενίσχυσε το ΕΣΥ και οργάνωσε μια άρτια εμβολιαστική εκστρατεία.

Και στο δεύτερο;

Όσον αφορά το δεύτερο πεδίο, έλαβε τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ζημία σε εισοδήματα και θέσεις εργασίας ενώ ακολούθησε πολιτικές που ενδυνάμωσαν την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της χώρας. Ας μην ξεχνάμε ότι πετύχαμε υψηλότερη επίδοση στην ανάπτυξη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η ανεργία συνεχώς μειώνεται, ενώ η χώρα μας, παρά τη δύσκολη και αβέβαιη συνθήκη που δημιούργησε η πανδημία για όλους, κατάφερε να αποτελέσει πόλο έλξης για πολυεθνικούς κολοσσούς, όπως η Microsoft, η VW και η Amazon. Eπιπλέον κατά τη διάρκεια της πανδημίας είδαμε μια αλλαγή παραδείγματος όσον αφορά τη λειτουργία της κρατικής μηχανής απέναντι στην αντιμετώπιση και διαχείριση έκτακτων καταστάσεων. Μια αλλαγή που αφορά στον πυρήνα της και το σχεδιασμό και την υλοποίηση δημοσίων πολιτικών. Ο πολίτης αντιλήφθηκε, σε μεγάλη κλίμακα, το Δημόσιο ως εργαλείο εξόδου από την κρίση και όχι ως εμπόδιο. Και αυτό αύξησε την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι του Κράτους και των θεσμών του. Σήμερα, συνεχίζουμε εντείνοντας την επιτάχυνση των εμβολιασμών, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην τρίτη δόση, η οποία είναι χωρίς αμφιβολία η καλύτερη και πιο αποτελεσματική γραμμή άμυνας ενάντια στη νέα μετάλλαξη.

Πώς κρίνετε την αντιπολίτευση στο ζήτημα της πανδημίας. Πλάτη σίγουρα δεν έβαλε...

Ο κύριος Τσίπρας είναι ο μόνος αρχηγός της αντιπολίτευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη που συνειδητά υπονόμευσε την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Επέλεξε να ασκήσει μια τοξική αντιπολίτευση, έκλεινε το μάτι στους αντιεμβολιαστές, και ανεχόταν στελέχη όπως ο κύριος Πολάκης, τα οποία έστελναν διαρκώς αντιεμβολιαστικά μηνύματα. Ο κύριος Τσίπρας, αντί να συμβάλλει στην αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας, την εργαλειοποίησε, επενδύοντας στον φόβο και την αγωνία των πολιτών και επιλέγοντας ως κύρια στάση τη διγλωσσία. Όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι καθαρό μυαλό, ενότητα και ρεαλιστικές προτάσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε μια μικροπολιτική αντιπολιτευτική πρακτική, με στόχο να αποκομίσει κομματικά οφέλη. Μόνο που ούτε του βγαίνει ούτε θα του βγει. Ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του είναι αυτοί που εργάζονται διαρκώς για να θωρακίσουν τη δημόσια υγεία και την ομαλή λειτουργία της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι, όπως σας είπα και προηγουμένως, απασχολημένοι με την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Το πολιτικό γεγονός των ημερών ήταν η ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρεία του ΚΙΝΑΛ ύστερα από μια πολύ μαζική συμμετοχική διαδικασία. Πώς τον βλέπετε;

Το ότι ένα κόμμα της αντιπολίτευσης επέλεξε να αναδείξει τον αρχηγό του με ανοιχτές διαδικασίες είναι χωρίς αμφιβολία ένα θετικό γεγονός. Μην ξεχνάμε ότι η ΝΔ έχει υιοθετήσει την πρακτική αυτή εδώ και χρόνια, την ίδια στιγμή που άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης διστάζουν να διοργανώσουν ακόμη και συνέδριο. Η εκλογή αρχηγού του ΚΙΝΑΛ από τη βάση αναβαθμίζει τη δημοκρατική λειτουργία. Προσδοκώ η νέα ηγεσία να ασκήσει αντιπολίτευση υπεύθυνη και σοβαρή. Για τη ΝΔ δεν αλλάζει κάτι. Η Κυβέρνηση συνεχίζει την παραγωγή έργου που διευκολύνει την καθημερινότητα του πολίτη, ενδυναμώνει την οικονομία και ισχυροποιεί τη χώρα σε διεθνές επίπεδο.

Να πάμε στα του υπουργείου σας. Στα σχέδια είναι και η υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών του Δημοσίου που θα απλοποιήσει τη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών με το κράτος. Τι θα περιλαμβάνει;

To Eθνικό Μητρώο Διαδικασιών του Δημοσίου είναι μια μεταρρύθμιση στρατηγική τόσο για τη λειτουργία του Δημοσίου, όσο, και κυρίως, για την εξυπηρέτηση του πολίτη από τις υπηρεσίες του. Στο Μητρώο καταγράφονται, αποτυπώνονται και μοντελοποιούνται όλες οι διαδικασίες του δημόσιου τομέα καθώς και τα απαιτούμενα στοιχεία τους. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; ότι με το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, καταγράφουμε σε ένα σημείο, κάθε διαδικασία που απαιτείται για οποιαδήποτε αλληλεπίδραση πολίτη-Δημοσίου. Δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους με το Κράτος ευκολότερα και αμεσότερα, χωρίς να ταλαιπωρούνται αναζητώντας τι πρέπει να κάνουν και χωρίς να αντιμετωπίζουν διαφορετική ερμηνεία από μια υπηρεσία σε μια άλλη ή ακόμη και από έναν υπάλληλο σε έναν άλλον. Ταυτόχρονα, το Μητρώο αποτελεί εργαλείο για τα στελέχη του Δημοσίου, καθώς έχοντας στη διάθεσή τους όλες τις αναγκαίες πληροφορίες και κατευθύνσεις, διευκολύνονται σημαντικά, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγικότητα τους. Με το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών και τις παράλληλες απλουστεύσεις που θα πραγματοποιηθούν, καταπολεμάμε τη γραφειοκρατία και εξοικονομούμε χρόνο και κόπο για την καθημερινότητα κάθε Έλληνα.

Πρόσφατα τέθηκαν σε λειτουργία δύο νέες υπηρεσίες, η «Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου» και η «Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού», που ξεκίνησαν με μεγάλη συμμετοχή. Τι δείχνουν τα στοιχεία;

Η Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου και η Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού είναι δύο ακόμη υπηρεσίες που αναβαθμίζουν την ποιότητα εξυπηρέτησης και διευκολύνουν ουσιωδώς την διεκπεραίωση των καθημερινών αναγκών του πολίτη αλλά και του επιχειρηματία. Στην πράξη, δίνεται πλέον η δυνατότητα σε όλους να βεβαιώνουν ψηφιακά την υπογραφή τους σε κάθε έγγραφο, από το κινητό ή τον υπολογιστή τους, χωρίς να απαιτείται μετάβαση στα ΚΕΠ ή στα Αστυνομικά Τμήματα. Ξεκίνησε όντως με δυναμική συμμετοχή, ενώ οι έως σήμερα αριθμοί αποδεικνύουν ότι οι συμπολίτες μας έχουν ήδη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και σε αυτές τις υπηρεσίες. Και ο λόγος είναι απλός: αφαιρούνται βάρη και εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος. Με στοιχεία της Παρασκευής, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 42.439 ψηφιακές βεβαιώσεις εγγράφου και 1274 ψηφιακά ιδιωτικά συμφωνητικά. Και με την ευκαιρία, να σας πω ότι έχουν επίσης πραγματοποιηθεί ψηφιακά 5.110.281 υπεύθυνες δηλώσεις και 1.779.146 εξουσιοδοτήσεις.

Τι περιμένουν άλλο από τον υπουργείο σας για την περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών;

Κύριε Οικονόμου, όπως ξέρετε και βλέπετε, το υπουργείο μας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης κινούνται με ένα και μοναδικό γνώμονα: να αξιοποιούν τα εργαλεία που προσφέρει η τεχνολογία ώστε να δημιουργούνται συνεχώς εναλλακτικές που κάνουν την καθημερινότητά όλων μας πιο εύκολη, πιο λειτουργική. Μετά το Μητρώο θα ανακοινωθούν διάφορες υπηρεσίες τις οποίες δουλεύουμε όπως το άυλο διαζύγιο, η ψηφιακή έναρξη ατομικής επιχείρησης, οι ψηφιακές μεταβιβάσεις αυτοκινήτων και ακινήτων κ.α. Παράλληλα, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Κ. Πιερρακάκης, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα διατεθούν 656.500 ψηφιακές υπογραφές, ενώ θα αξιοποιηθεί περισσότερο το wallet στα κινητά, εντάσσοντας κρίσιμα έγγραφα ταυτοποίησης όπως η ταυτότητα, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής ψηφιοποίησης της ταυτοποίησης, την οποία ακολουθούμε.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19 Δεκεμβρίου 2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία