ΓΕΥΣΕΙΣ

Γευσιγνωσία τυριών στο «ΜIA FETA Feta Bar» παρουσίασε για πρώτη φορά τυριά που παρήχθησαν από μετακινούμενα πρόβατα κι αίγες που βόσκουν το καλοκαίρι στα Γρεβενά

Η έρευνα «True Cheese» και οι τρεις διαφορετικοί τύποι φέτας

 07/10/2022 13:40

Γευσιγνωσία τυριών στο «ΜIA FETA Feta Bar» παρουσίασε για πρώτη φορά τυριά που παρήχθησαν από μετακινούμενα πρόβατα κι αίγες που βόσκουν το καλοκαίρι στα Γρεβενά

Μία ιδιαίτερη γευσιγνωσία τυριών, έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης 4 Οκτωβρίου στο «MIA FETA Feta Bar» της οικογένειας Κουρέλλα, στην Παύλου Μελά, στο κέντρο της πόλης.

feta-bar2.jpg

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών εκδηλώσεων γευσιγνωσίας που πραγματοποιούνται στο χώρο, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τυριά που παρήχθησαν αποκλειστικά από μετακινούμενα πρόβατα κι αίγες που το καλοκαίρι βόσκουν στους ορεινούς βοσκοτόπους των Γρεβενών, προϊόντα ερευνητικού προγράμματος του Έργου «TrueCheese», που υλοποιεί η οικογένεια Κουρέλλα, σε συνεργασία με μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα αποτελέσματα της γευσιγνωσίας, αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες.

feta-bar3.jpg
feta-bar4.jpg
feta-bar5.jpg

Ιδιαίτερα περήφανοι, παρουσίασαν οι ιδιοκτήτες του «Mia Feta» το αποτέλεσμα της έρευνας που έγινε στο πλαίσιο του «TrueCheese» και που διήρκεσε περίπου έναν χρόνο. Στόχος του έργου είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των τυριών που παράγονται από θερινό γάλα μετακινούμενων κοπαδιών της περιοχής των Γρεβενών.

feta-bar6.jpg

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων γευσιγνωσίας που πραγματοποιεί συχνά το «Mia Feta», συμμετείχε πολύς κόσμος, όλων των ηλικιών, ενώ το παρών έδωσαν και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας του Α.Π.Θ. που συμμετείχαν ενεργά στην έρευνα, όπως ο δρ. Γεώργιος Σαμούρης, σε συνεργασία με τον οποίο υλοποιείται το ερευνητικό πρόγραμμα «TrueCheese».

Τα προϊόντα της γευσιγνωσίας

Κατά τη γευσιγνωσία, στο πάνελ των συμμετεχόντων γευσιγνωστών, δόθηκαν προς δοκιμή τρία διαφορετικά δείγματα τυριού φέτας: από πρόβατα που βόσκουν στα πεδινά των Γρεβενών, από πρόβατα που βόσκουν στα ορεινά των Γρεβενών κι από πρόβατα μετακινούμενα, από τα πεδινά προς τα ορεινά της περιοχής.

feta-bar7.jpg
feta-bar8.jpg
feta-bar9.jpg

Στόχος ήταν το να φανούν τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και οι διαφορές στη γεύση και την υφή που παρουσιάζουν τα προϊόντα μεταξύ τους, όπως τα αντιλαμβάνονται οι γευσιγνώστες, οι οποίοι κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους, χωρίς να γνωρίζουν ποιο προϊόν δοκίμαζαν κάθε φορά.

feta-bar10.jpg
feta-bar11.jpg

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του «Mia Feta», κ. Θεόδωρο Κουρέλλα, υπάρχουν σαφώς διαφορές στη γεύση και σε άλλα χαρακτηριστικά των τριών διαφορετικών τυριών, δεδομένων και των διαφορετικών περιοχών που κάλυπτε η έρευνα.

Η τελευταία εξετάζει, εκτός άλλων, την υφή, τη σκληρότητα, την αλατότητα και την οξύτητα των προϊόντων και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι το έργο «TrueCheese» υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Μία ιδιαίτερη γευσιγνωσία τυριών, έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης 4 Οκτωβρίου στο «MIA FETA Feta Bar» της οικογένειας Κουρέλλα, στην Παύλου Μελά, στο κέντρο της πόλης.

feta-bar2.jpg

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών εκδηλώσεων γευσιγνωσίας που πραγματοποιούνται στο χώρο, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τυριά που παρήχθησαν αποκλειστικά από μετακινούμενα πρόβατα κι αίγες που το καλοκαίρι βόσκουν στους ορεινούς βοσκοτόπους των Γρεβενών, προϊόντα ερευνητικού προγράμματος του Έργου «TrueCheese», που υλοποιεί η οικογένεια Κουρέλλα, σε συνεργασία με μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα αποτελέσματα της γευσιγνωσίας, αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες.

feta-bar3.jpg
feta-bar4.jpg
feta-bar5.jpg

Ιδιαίτερα περήφανοι, παρουσίασαν οι ιδιοκτήτες του «Mia Feta» το αποτέλεσμα της έρευνας που έγινε στο πλαίσιο του «TrueCheese» και που διήρκεσε περίπου έναν χρόνο. Στόχος του έργου είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των τυριών που παράγονται από θερινό γάλα μετακινούμενων κοπαδιών της περιοχής των Γρεβενών.

feta-bar6.jpg

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων γευσιγνωσίας που πραγματοποιεί συχνά το «Mia Feta», συμμετείχε πολύς κόσμος, όλων των ηλικιών, ενώ το παρών έδωσαν και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας του Α.Π.Θ. που συμμετείχαν ενεργά στην έρευνα, όπως ο δρ. Γεώργιος Σαμούρης, σε συνεργασία με τον οποίο υλοποιείται το ερευνητικό πρόγραμμα «TrueCheese».

Τα προϊόντα της γευσιγνωσίας

Κατά τη γευσιγνωσία, στο πάνελ των συμμετεχόντων γευσιγνωστών, δόθηκαν προς δοκιμή τρία διαφορετικά δείγματα τυριού φέτας: από πρόβατα που βόσκουν στα πεδινά των Γρεβενών, από πρόβατα που βόσκουν στα ορεινά των Γρεβενών κι από πρόβατα μετακινούμενα, από τα πεδινά προς τα ορεινά της περιοχής.

feta-bar7.jpg
feta-bar8.jpg
feta-bar9.jpg

Στόχος ήταν το να φανούν τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και οι διαφορές στη γεύση και την υφή που παρουσιάζουν τα προϊόντα μεταξύ τους, όπως τα αντιλαμβάνονται οι γευσιγνώστες, οι οποίοι κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους, χωρίς να γνωρίζουν ποιο προϊόν δοκίμαζαν κάθε φορά.

feta-bar10.jpg
feta-bar11.jpg

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του «Mia Feta», κ. Θεόδωρο Κουρέλλα, υπάρχουν σαφώς διαφορές στη γεύση και σε άλλα χαρακτηριστικά των τριών διαφορετικών τυριών, δεδομένων και των διαφορετικών περιοχών που κάλυπτε η έρευνα.

Η τελευταία εξετάζει, εκτός άλλων, την υφή, τη σκληρότητα, την αλατότητα και την οξύτητα των προϊόντων και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι το έργο «TrueCheese» υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία