ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φτωχό» το καλάθι παροχών: ΔΕΘ(α) ανοίξει το πουγκί

Γράφει και σβήνει το οικονομικό επιτελείο τις παρεμβάσεις που θα εξαγγελθούν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης - Για ποιες δράσεις στήριξης ανάβει το πράσινο φως με το βλέμμα στραμμένο στην ακρίβεια και την επενδυτική βαθμίδα

 21/08/2023 07:00

«Φτωχό» το καλάθι παροχών: ΔΕΘ(α) ανοίξει το πουγκί

Στέφανος Μαχτσίρας

Πακέτο ειδικής στόχευσης για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες θα ανακοινώσει από το «Βελλίδειο» στις 9 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις συσκέψεις στο οικονομικό επιτελείο να κορυφώνονται για να κλειδώσουν τα μέτρα που θα πάρουν το πράσινο φως ενόψει της ανόδου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Το καλάθι της ΔΕΘ θα είναι... προσαρμοσμένο στην εποχή της ακρίβειας με τις όποιες παροχές να δίνονται με το σταγονόμετρο και το βλέμμα στραμμένο στην πιστή τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων κι ενώ η διαρκής άνοδο των τιμών προβληματίζει έντονα το οικονομικό επιτελείο που ωστόσο αδυνατεί να δώσει πειστική λύση στο εκρηκτικό πρόβλημα.

Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, τουλάχιστον 450-500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα περισσέψουν στα κρατικά ταμεία στο τέλος του έτους λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης και των υπερεισπράξεων από φόρους, με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 να εκτινάσσεται στο 1,3%-1,4% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 1,1% του ΑΕΠ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Η επίδοση αυτή ανοίγει τον δρόμο για ενισχύσεις στους ευάλωτους, χωρίς όμως να ακολουθηθεί το πανδημικό μοντέλο και οι οριζόντιες ενισχύσεις που δόθηκαν στην ενεργειακή κρίση. Τα μέτρα θα είναι στοχευμένα με ειδικές πρόνοιες για όσους χρειάζονται στήριξη.

Με δεδομένο πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι κάτι παραπάνω από στενά καθώς ήδη η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει την αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ενώ και προεκλογικά οι υποσχέσεις ήταν μετρημένες με εφαρμογή σε βάθος τετραετίας, οι δράσεις στήριξης θα αφορούν κατά βάση τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και μερίδα συνταξιούχων, με τη Λερναία Ύδρα της ακρίβειας να κυριαρχεί.

Σε κάθε περίπτωση και με την ελληνική οικονομία να περιμένει εναγωνίως να πάρει την επενδυτική βαθμίδα (δεν αποκλείεται πριν ο κ. Μητσοτάκης μιλήσει στα εγκαίνια της ΔΕΘ να έχει προηγηθεί ανακοίνωση από τον οίκο αξιολόγησης DBRS), το μήνυμα που εκπέμπεται από το οικονομικό επιτελείο είναι ιδιαίτερα συγκρατημένο.

Σύμφωνα με τα σήματα που μεταδίδουν ξένοι οίκοι και οικονομικοί παράγοντες, η Ελλάδα θα περάσει στο μονοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας που θα αναβαθμίσει σε πολλαπλά επίπεδα την ελληνική οικονομία, αν η κυβέρνηση εφαρμόσει αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και ακολουθήσει συγκεκριμένα και μετρημένα δημοσιονομικά μονοπάτια.

Μετά την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να προσελκύσει ευκολότερα επενδυτικά κεφάλαια που θα αισθάνονται μεγαλύτερη «ασφάλεια» να τοποθετηθούν σε ελληνικά ομόλογα, «ανοίγοντας» περαιτέρω τη χώρα σε επενδύσεις μακράς πνοής που θα εισφέρουν πολύτιμους πόρους στην πραγματική οικονομία. Σε αυτή την κατεύθυνση αναμφίβολα βοηθά και ο μηδενισμός του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022 με την Ελλάδα να στέλνει συνεχώς σινιάλα αξιοπιστίας στις αγορές. Αλόγιστες και οριζόντιες παροχές με την Ελλάδα να έχει ήδη από φέτος την υποχρέωση την υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα και την ΕΕ να επανέρχεται στην, έστω και πιο χαλαρή, δημοσιονομική πειθαρχία καθίστανται απαγορευμένες πρακτικές.

Τα «όπλα» στη μάχη με την ακρίβεια

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει νέα επέκταση του Market Pass, το οποίο ήδη έλαβε τρίμηνη παράταση για Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Με την ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής αχόρταγη να καταπίνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών σχεδιάζεται η παράταση του Market Pass και για τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Μία ενδεχόμενη νέα παράταση θα στοχεύσει στους οικονομικά ευάλωτους με διπλάσια ενίσχυση των αγορών τους, με τους δικαιούχους να μειώνονται από τα 2,8 εκατ. νοικοκυριά στα περίπου 900 χιλιάδες. Το επιπλέον ποσό που θα απαιτήσει η παράταση μέχρι τον Δεκέμβριο θα προκύψει από την υπεραπόδοση των κρατικών εσόδων ελέω συνεχών ανατιμήσεων που γεμίζουν με φόρους τα ταμεία του κράτους.

Η μόνη διαφορά σε σχέση με τα όσα ίσχυαν έως τώρα είναι ότι η εξέταση των δικαιούχων θα γίνει με βάση τις φετινές φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2022 και όχι τις περσινές για τα εισοδήματα του 2021. Καμιά μεταβολή δεν επέρχεται ούτε στο ύψος του επιδόματος το οποίο κυμαίνεται από 22 ευρώ έως 100 ευρώ (και άρα 66 ευρώ-300 ευρώ για το τρίμηνο) ώστε να καλύπτει το 10% των μηνιαίων αγορών ενός νοικοκυριού.

Υπενθυμίζεται πως τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

- Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.

- Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

- Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

- Το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.

Πόσα χρήματα δικαιούνται οι καταναλωτές

Μονομελές νοικοκυριό: 22 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 32 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 32 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 42 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 42 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 52 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 62 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Το «καλάθι του νοικοκυριού»

Παράλληλα, θα παραμείνει σε ισχύ το αμφίβολης αποτελεσματικότητας «καλάθι του νοικοκυριού», με τη δυνατότητα να υπάρχουν ειδικότερα «καλάθια», όπως αυτό των σχολικών ειδών που ετοιμάζεται για τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, θα ενταθούν και οι έλεγχοι για τον εντοπισμό και τη σύλληψη φαινομένων αισχροκέρδειας.

Έκτακτη ενίσχυση

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει ένα επίδομα προσωπικής διαφοράς της τάξης των 200-300 ευρώ για τους συνταξιούχους, περί το ένα εκατομμύριο άτομα, που δεν θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους το 2024. Το βοήθημα κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί εφάπαξ την περίοδο των Χριστουγέννων με κλιμάκωση ανάλογα με το ποσό της σύνταξης.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάρτιο έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ έλαβαν οι συνταξιούχοι που δεν είδαν καθόλου την αύξηση 7,75% λόγω της προσωπικής διαφοράς και λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως και 1.100 ευρώ.

Έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ πήραν οι συνταξιούχοι που δεν είδαν καθόλου την αύξηση 7,75% λόγω της προσωπικής διαφοράς και λάμβαναν κύρια σύνταξη πάνω από 1.100 έως και 1.600 ευρώ το μήνα ή είδαν μικρότερη αύξηση (έως 3,49%) και λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως και 1.100 ευρώ.

Έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ καταβλήθηκε και στους συνταξιούχους που είδαν αύξηση έως και 3,49% και λάμβαναν κύρια σύνταξη πάνω από 1.100 έως και 1.600 ευρώ ή αύξηση από 3,5% έως και 6,99% και έπαιρναν κύρια σύνταξη έως και 1.100 ευρώ.

Στο τραπέζι νέα επιταγή ακρίβεια και αύξηση στο κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης

Την ίδια στιγμή και ανάλογα πάντα με τα δημοσιονομικά περιθώρια, στο τραπέζι βρίσκεται και νέα επιταγή ακρίβειας 200- 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους.

Επιπλέον, εξετάζεται μία νέα αύξηση στο κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης που την περσινή σαιζόν ανήλθε στα 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να βγει ο βαρύς χειμώνας για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 ευρώ έως 800 ευρώ με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο ενώ για τους νέους δικαιούχους αφήνεται ανοικτό να δοθεί διπλό επίδομα 1.600 ευρώ και φέτος.

Το επίδομα για κάθε δικαιούχο υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Τη χειμερινή σεζόν 2022-2023 το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ που διατέθηκε την περίοδο 2021 - 2022. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και το ύψος του επιδόματος θέρμανσης ώστε να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων, αν δεν κατρακυλήσουν οι τιμές του πετρελαίου.

Νέο πλαίσιο επιδοτήσεων για το ρεύμα

Με τις τιμές του ρεύματος να παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την προ ενεργειακής κρίσης περίοδο (ακόμα και κατά 30%) και τα έκτακτα μέτρα στην ενέργεια (επιδοτήσεις, πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά) να παίρνουν παράταση μέχρι το τέλος της χρονιάς, η κυβέρνηση θωρακίζεται στο απευκταίο σενάριο νέας ενεργειακής αναμπουμπούλας.

Το σύστημα των επιδοτήσεων όμως είναι επαρκές όσο η τιμή του φυσικού αερίου παραμείνει κοντά στα επίπεδα των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Στο υπουργείο Ενέργειας σχεδιάζουν ένα νέο πλαίσιο μέτρων, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για τους πολύτεκνους για τους οποίους θα διαμορφωθεί ειδικό τιμολόγιο, με τις επιδοτήσεις για το ρεύμα να εξαρτώνται από τις τιμές που θα διαμορφωθούν το φθινόπωρο και για τις οποίες κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει ότι δε θα πάρουν τον ανήφορο. Σε κάθε περίπτωση, οριζόντιες επιδοτήσεις είναι δύσκολο να συνεχίσουν να καταβάλλονται.

Το νέο σύστημα στήριξης που θα ισχύσει από την αρχή του νέου έτους θα σχετίζεται όχι μόνο με τα εισοδήματα των ευάλωτων, αλλά και με τον τόπο διαμονής και τις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης που έχουν, λόγω του ψύχους ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Θα υπάρξει διαχωρισμός του οικονομικά ευάλωτου από τον ενεργειακά ευάλωτο (δεν υπάρχουν οι ίδιες ανάγκες θέρμανσης για τα νοικοκυριά στα νησιά και στη Βόρεια Ελλάδα).

Οι αυξήσεις μισθών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στις αυξήσεις μισθών που θα εφαρμοστούν στο Δημόσιο από τις αρχές του 2024, έπειτα από 14 χρόνια. Ενδεικτικά:

● Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, τόσο του ενιαίου όσο και των ειδικών μισθολογίων.

● Αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

● Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης.

● Αύξηση των επιδομάτων παραμεθορίου, ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για στρατιωτικούς-Σώματα Ασφαλείας, εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους υπαλλήλους.

● Επιπλέον των παραπάνω, αυξήσεις στις αποδοχές των πανεπιστημιακών μέσω της θέσπισης επιδόματος βιβλιοθήκης.

● Αυξάνεται το αφορολόγητο για τους φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων ενδεχομένως να αφήσει περιθώρια και για να εξαγγελθούν από το βήμα της ΔΕΘ μέτρα-έκπληξη που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Την προσεχή εβδομάδα θα αποφασιστεί, μετά από πυρετό συσκέψεων με το οικονομικό επιτελείο, το τελικό μείγμα του καλαθιού της ΔΕΘ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20.08.2023

Πακέτο ειδικής στόχευσης για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες θα ανακοινώσει από το «Βελλίδειο» στις 9 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις συσκέψεις στο οικονομικό επιτελείο να κορυφώνονται για να κλειδώσουν τα μέτρα που θα πάρουν το πράσινο φως ενόψει της ανόδου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Το καλάθι της ΔΕΘ θα είναι... προσαρμοσμένο στην εποχή της ακρίβειας με τις όποιες παροχές να δίνονται με το σταγονόμετρο και το βλέμμα στραμμένο στην πιστή τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων κι ενώ η διαρκής άνοδο των τιμών προβληματίζει έντονα το οικονομικό επιτελείο που ωστόσο αδυνατεί να δώσει πειστική λύση στο εκρηκτικό πρόβλημα.

Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, τουλάχιστον 450-500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα περισσέψουν στα κρατικά ταμεία στο τέλος του έτους λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης και των υπερεισπράξεων από φόρους, με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 να εκτινάσσεται στο 1,3%-1,4% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 1,1% του ΑΕΠ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Η επίδοση αυτή ανοίγει τον δρόμο για ενισχύσεις στους ευάλωτους, χωρίς όμως να ακολουθηθεί το πανδημικό μοντέλο και οι οριζόντιες ενισχύσεις που δόθηκαν στην ενεργειακή κρίση. Τα μέτρα θα είναι στοχευμένα με ειδικές πρόνοιες για όσους χρειάζονται στήριξη.

Με δεδομένο πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι κάτι παραπάνω από στενά καθώς ήδη η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει την αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ενώ και προεκλογικά οι υποσχέσεις ήταν μετρημένες με εφαρμογή σε βάθος τετραετίας, οι δράσεις στήριξης θα αφορούν κατά βάση τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και μερίδα συνταξιούχων, με τη Λερναία Ύδρα της ακρίβειας να κυριαρχεί.

Σε κάθε περίπτωση και με την ελληνική οικονομία να περιμένει εναγωνίως να πάρει την επενδυτική βαθμίδα (δεν αποκλείεται πριν ο κ. Μητσοτάκης μιλήσει στα εγκαίνια της ΔΕΘ να έχει προηγηθεί ανακοίνωση από τον οίκο αξιολόγησης DBRS), το μήνυμα που εκπέμπεται από το οικονομικό επιτελείο είναι ιδιαίτερα συγκρατημένο.

Σύμφωνα με τα σήματα που μεταδίδουν ξένοι οίκοι και οικονομικοί παράγοντες, η Ελλάδα θα περάσει στο μονοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας που θα αναβαθμίσει σε πολλαπλά επίπεδα την ελληνική οικονομία, αν η κυβέρνηση εφαρμόσει αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και ακολουθήσει συγκεκριμένα και μετρημένα δημοσιονομικά μονοπάτια.

Μετά την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να προσελκύσει ευκολότερα επενδυτικά κεφάλαια που θα αισθάνονται μεγαλύτερη «ασφάλεια» να τοποθετηθούν σε ελληνικά ομόλογα, «ανοίγοντας» περαιτέρω τη χώρα σε επενδύσεις μακράς πνοής που θα εισφέρουν πολύτιμους πόρους στην πραγματική οικονομία. Σε αυτή την κατεύθυνση αναμφίβολα βοηθά και ο μηδενισμός του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022 με την Ελλάδα να στέλνει συνεχώς σινιάλα αξιοπιστίας στις αγορές. Αλόγιστες και οριζόντιες παροχές με την Ελλάδα να έχει ήδη από φέτος την υποχρέωση την υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα και την ΕΕ να επανέρχεται στην, έστω και πιο χαλαρή, δημοσιονομική πειθαρχία καθίστανται απαγορευμένες πρακτικές.

Τα «όπλα» στη μάχη με την ακρίβεια

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει νέα επέκταση του Market Pass, το οποίο ήδη έλαβε τρίμηνη παράταση για Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Με την ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής αχόρταγη να καταπίνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών σχεδιάζεται η παράταση του Market Pass και για τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Μία ενδεχόμενη νέα παράταση θα στοχεύσει στους οικονομικά ευάλωτους με διπλάσια ενίσχυση των αγορών τους, με τους δικαιούχους να μειώνονται από τα 2,8 εκατ. νοικοκυριά στα περίπου 900 χιλιάδες. Το επιπλέον ποσό που θα απαιτήσει η παράταση μέχρι τον Δεκέμβριο θα προκύψει από την υπεραπόδοση των κρατικών εσόδων ελέω συνεχών ανατιμήσεων που γεμίζουν με φόρους τα ταμεία του κράτους.

Η μόνη διαφορά σε σχέση με τα όσα ίσχυαν έως τώρα είναι ότι η εξέταση των δικαιούχων θα γίνει με βάση τις φετινές φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2022 και όχι τις περσινές για τα εισοδήματα του 2021. Καμιά μεταβολή δεν επέρχεται ούτε στο ύψος του επιδόματος το οποίο κυμαίνεται από 22 ευρώ έως 100 ευρώ (και άρα 66 ευρώ-300 ευρώ για το τρίμηνο) ώστε να καλύπτει το 10% των μηνιαίων αγορών ενός νοικοκυριού.

Υπενθυμίζεται πως τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

- Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.

- Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

- Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

- Το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.

Πόσα χρήματα δικαιούνται οι καταναλωτές

Μονομελές νοικοκυριό: 22 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 32 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 32 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 42 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 42 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 52 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 62 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Το «καλάθι του νοικοκυριού»

Παράλληλα, θα παραμείνει σε ισχύ το αμφίβολης αποτελεσματικότητας «καλάθι του νοικοκυριού», με τη δυνατότητα να υπάρχουν ειδικότερα «καλάθια», όπως αυτό των σχολικών ειδών που ετοιμάζεται για τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, θα ενταθούν και οι έλεγχοι για τον εντοπισμό και τη σύλληψη φαινομένων αισχροκέρδειας.

Έκτακτη ενίσχυση

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει ένα επίδομα προσωπικής διαφοράς της τάξης των 200-300 ευρώ για τους συνταξιούχους, περί το ένα εκατομμύριο άτομα, που δεν θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους το 2024. Το βοήθημα κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί εφάπαξ την περίοδο των Χριστουγέννων με κλιμάκωση ανάλογα με το ποσό της σύνταξης.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάρτιο έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ έλαβαν οι συνταξιούχοι που δεν είδαν καθόλου την αύξηση 7,75% λόγω της προσωπικής διαφοράς και λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως και 1.100 ευρώ.

Έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ πήραν οι συνταξιούχοι που δεν είδαν καθόλου την αύξηση 7,75% λόγω της προσωπικής διαφοράς και λάμβαναν κύρια σύνταξη πάνω από 1.100 έως και 1.600 ευρώ το μήνα ή είδαν μικρότερη αύξηση (έως 3,49%) και λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως και 1.100 ευρώ.

Έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ καταβλήθηκε και στους συνταξιούχους που είδαν αύξηση έως και 3,49% και λάμβαναν κύρια σύνταξη πάνω από 1.100 έως και 1.600 ευρώ ή αύξηση από 3,5% έως και 6,99% και έπαιρναν κύρια σύνταξη έως και 1.100 ευρώ.

Στο τραπέζι νέα επιταγή ακρίβεια και αύξηση στο κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης

Την ίδια στιγμή και ανάλογα πάντα με τα δημοσιονομικά περιθώρια, στο τραπέζι βρίσκεται και νέα επιταγή ακρίβειας 200- 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους.

Επιπλέον, εξετάζεται μία νέα αύξηση στο κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης που την περσινή σαιζόν ανήλθε στα 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να βγει ο βαρύς χειμώνας για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 ευρώ έως 800 ευρώ με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο ενώ για τους νέους δικαιούχους αφήνεται ανοικτό να δοθεί διπλό επίδομα 1.600 ευρώ και φέτος.

Το επίδομα για κάθε δικαιούχο υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Τη χειμερινή σεζόν 2022-2023 το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ που διατέθηκε την περίοδο 2021 - 2022. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και το ύψος του επιδόματος θέρμανσης ώστε να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων, αν δεν κατρακυλήσουν οι τιμές του πετρελαίου.

Νέο πλαίσιο επιδοτήσεων για το ρεύμα

Με τις τιμές του ρεύματος να παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την προ ενεργειακής κρίσης περίοδο (ακόμα και κατά 30%) και τα έκτακτα μέτρα στην ενέργεια (επιδοτήσεις, πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά) να παίρνουν παράταση μέχρι το τέλος της χρονιάς, η κυβέρνηση θωρακίζεται στο απευκταίο σενάριο νέας ενεργειακής αναμπουμπούλας.

Το σύστημα των επιδοτήσεων όμως είναι επαρκές όσο η τιμή του φυσικού αερίου παραμείνει κοντά στα επίπεδα των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Στο υπουργείο Ενέργειας σχεδιάζουν ένα νέο πλαίσιο μέτρων, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για τους πολύτεκνους για τους οποίους θα διαμορφωθεί ειδικό τιμολόγιο, με τις επιδοτήσεις για το ρεύμα να εξαρτώνται από τις τιμές που θα διαμορφωθούν το φθινόπωρο και για τις οποίες κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει ότι δε θα πάρουν τον ανήφορο. Σε κάθε περίπτωση, οριζόντιες επιδοτήσεις είναι δύσκολο να συνεχίσουν να καταβάλλονται.

Το νέο σύστημα στήριξης που θα ισχύσει από την αρχή του νέου έτους θα σχετίζεται όχι μόνο με τα εισοδήματα των ευάλωτων, αλλά και με τον τόπο διαμονής και τις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης που έχουν, λόγω του ψύχους ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Θα υπάρξει διαχωρισμός του οικονομικά ευάλωτου από τον ενεργειακά ευάλωτο (δεν υπάρχουν οι ίδιες ανάγκες θέρμανσης για τα νοικοκυριά στα νησιά και στη Βόρεια Ελλάδα).

Οι αυξήσεις μισθών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στις αυξήσεις μισθών που θα εφαρμοστούν στο Δημόσιο από τις αρχές του 2024, έπειτα από 14 χρόνια. Ενδεικτικά:

● Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, τόσο του ενιαίου όσο και των ειδικών μισθολογίων.

● Αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

● Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης.

● Αύξηση των επιδομάτων παραμεθορίου, ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για στρατιωτικούς-Σώματα Ασφαλείας, εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους υπαλλήλους.

● Επιπλέον των παραπάνω, αυξήσεις στις αποδοχές των πανεπιστημιακών μέσω της θέσπισης επιδόματος βιβλιοθήκης.

● Αυξάνεται το αφορολόγητο για τους φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων ενδεχομένως να αφήσει περιθώρια και για να εξαγγελθούν από το βήμα της ΔΕΘ μέτρα-έκπληξη που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Την προσεχή εβδομάδα θα αποφασιστεί, μετά από πυρετό συσκέψεων με το οικονομικό επιτελείο, το τελικό μείγμα του καλαθιού της ΔΕΘ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20.08.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία