ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φοιτητές καλύπτουν κενά σε κέντρα υγείας και το νοσοκομείο Πολυγύρου

Σήμερα αρχίζει το πρόγραμμα «Ενίσχυση Κέντρων Υγείας Βορείου Ελλάδος» σε περιοχές με αυξημένο πληθυσμό το καλοκαίρι - Ρεπορτάζ της «ΜτΚ» για τους νέους που θα συμμετέχουν και τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στη Χαλκιδική

 15/07/2019 07:30

Φοιτητές καλύπτουν κενά σε κέντρα υγείας και το νοσοκομείο Πολυγύρου
Φοιτητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Ε.Ε.Φ.Ι.Ε. τα προηγούμενα χρόνια μαζί με ιατρούς και νοσηλευτές

Των Θεολόγου Ηλιού, Ευτυχίας Κωνσταντινίδου και Βαλάντου Γιαννακούδη

Εκατό φοιτητές Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αυτό το καλοκαίρι επέλεξαν να «παγώσουν» τις διακοπές τους και να έρθουν σε κλινική επαφή με το αντικείμενό τους. Για περισσότερες από 5.000 ώρες θα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε κέντρα υγείας της Χαλκιδικής και στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου έως και τη 1 Σεπτεμβρίου οι φοιτητές θα αποκτούν ιατρικές εμπειρίες και ταυτόχρονα θα βοηθήσουν στη λειτουργία των κέντρων υγείας, που αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε ανθρωπινό δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό ενόψει τουριστικής περιόδου.

Το πρόγραμμα «Ενίσχυση Κέντρων Υγείας Βορείου Ελλάδος», που πραγματοποιείται με κάποια διαλλείματα από τη δεκαετία του ’90, συντονίζει το παράρτημα Θεσσαλονίκης της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (Ε.Ε.Φ.Ι.Ε.) και τελεί υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, ενώ είναι πιστοποιημένο από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια. Οι φοιτητές φέτος θα μοιραστούν στα κέντρα υγείας Αριδαίας, Κασσανδρείας, Καλλικράτειας, Αγίου Νικολάου, Μουδανιών, Νέας Μαδύτου καθώς και στο Γενικό Νοσοκομείο Πολυγύρου.

«Γνωρίζουμε τις ελλείψεις και τα προβλήματα στα κέντρα υγείας από τους φοιτητές που συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια στο πρόγραμμα. Έτσι, η συνεργασία γίνεται με κέντρα που ξέρουμε ότι το καλοκαίρι αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της αύξησης περιστατικών από την άφιξη τουριστών» αναφέρει στη «ΜτΚ» η συντονίστρια του προγράμματος και φοιτήτρια Αναστασία Κούρτη για την επιλογή των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων.

Πώς επιλέγονται οι φοιτητές

Οι φοιτητές της Ιατρικής έχουν την ευκαιρία να δράσουν σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από αυτό της πανεπιστημιακής κλινικής και να εκπαιδευτούν στην πράξη για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων περιστατικών. «Μπορείς να αντιμετωπίσεις από ένα απλό τραύμα μέχρι ένα περιστατικό πνιγμού. Θα είναι μια δοκιμασία για εμάς, διότι θα λειτουργήσουμε πρώτη φορά σε κατάσταση πίεσης» λέει η Αναστασία Κούρτη, που διανύει το τρίτο έτος σπουδών ιατρικής στο ΑΠΘ και θα συμμετέχει και αυτή φέτος στο πρόγραμμα. Μπορούν να γράφουν τα βιβλία και τα ιστορικά μέχρι να κάνουν ράμματα σε ασθενή, αναφέρει περιγράφοντας τη δική του εμπειρία ο Αλέξανδρος Μανάφης, που συμμετείχε πέρυσι στο πρόγραμμα και φέτος αποτελεί έναν εκ των διοργανωτών. Δίπλα στους γιατρούς, οι εκκολαπτόμενοι συνάδελφοί τους θα εξοικειωθούν και θα αναπτύσσουν κλινικές δεξιότητες, αλλά κυρίως θα εμπεδώσουν την αξία του εθελοντισμού και της προσφοράς.

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα κριτήρια για τη συμμετοχή των φοιτητών στο πρόγραμμα. Απλώς οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διανύουν το τρίτο έτος σπουδών και να αποτελούν μέλη της Ε.Ε.Φ.Ι.Ε. «Επιλέγονται φοιτητές του τρίτου έτους, καθώς έχουν περισσότερες γνώσεις και έχουν εξασκηθεί. Δεν θέτουμε αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά υπάρχει σειρά προτεραιότητας και οι φοιτητές μοιράζονται με βάση την προτίμησή τους» εξηγεί ο Αλέξανδρος Μανάφης. Όπως μας λέει ο Γεώργιος Στυλιανίδης, φοιτητής που θα συμμετέχει και θα συντονίζει το πρόγραμμα, οι θέσεις είναι ανάλογες με τα διαθέσιμα καταλύματα των κέντρων υγείας. «Οι φοιτητές μένουν σε δωμάτια μέσα στα κέντρα υγείας και στο νοσοκομείο. Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι που τα σπίτια τους είναι κοντά και θα διαμένουν εκεί» διευκρινίζει ο φοιτητής.

Η Αναστασία Κούρτη, που ως συντονίστρια όλο αυτόν τον καιρό επικοινωνούσε με τους ενδιαφερόμενους φοιτητές και τα κέντρα υγείας, τονίζει πως φέτος θα συμμετέχουν φοιτητές και από άλλα παραρτήματα της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, εκτός της Θεσσαλονίκης.

Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα

Οι φοιτητές που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για επτά εβδομάδες στα έξι κέντρα υγείας και στο νοσοκομείο Πολυγύρου θα χωριστούν σε ομάδες των δυο ατόμων. Συνολικά θα σχηματιστούν 49 ομάδες και κάθε ομάδα θα δουλεύει συνεχόμενα για μία εβδομάδα στο πόστο που επέλεξε. Μετά το πέρας της εβδομάδας, οι φοιτητές θα αντικαθιστώνται από νέα ομάδα. Για περίπου οκτώ ώρες την ημέρα οι φοιτητές θα είναι επί ποδός και θα βοηθούν σε ό,τι χρειάζονται γιατροί και νοσηλευτές. «Βέβαια, επειδή θα μένουμε στα κέντρα υγείας, αν προκύψει κάτι ενδιαφέρον ή έκτακτο, θα δράσουμε κατευθείαν» σχολιάζει ο Γεώργιος Στυλιανίδης.

«Είναι η δεύτερη χρονιά που έρχονται φοιτητές και πέρυσι όλοι είχαν μείνει πολύ ενθουσιασμένοι. Γι’ αυτούς είναι κάτι σαν πρακτική άσκηση, που στοχεύει στην εκπαίδευσή τους. Ουσιαστικά απασχολούνται και καλύπτουν υποστηρικτικά τα επείγοντα περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία. Φυσικά, η βοήθειά τους περιορίζεται σε αυτό, αφού ακόμη δεν έχουν πάρει το πτυχίο τους. Κάθε κάλυψη ωστόσο είναι βοηθητική για μας» επισημαίνει στη «ΜτΚ» η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής Ναταλία Κεσίδου, τονίζοντας ότι κάθε χρόνο στη μέση της καλοκαιρινής περιόδου, τα επείγοντα περιστατικά πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. Σε συνδυασμό με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, το πρόβλημα της διαχείρισης των ασθενών εντείνεται ακόμη περισσότερο. Στο νοσοκομείο Πολυγύρου το πρόγραμμα εφαρμόζεται για τρίτη χρονιά, αλλά είναι η πρώτη φορά που θα υποδεχθεί φοιτητές του ΑΠΘ, σύμφωνα με τη διευθύντρια συντονισμού του νοσοκομείου Φωτεινή Μιχαηλίδου. Η ίδια τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα έλλειψης προσωπικού, αλλά η έλευση των φοιτητών στηρίζεται στην προσφορά εθελοντικής εργασίας στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους. Επίσης συμπληρώνει ότι όντως οι ανάγκες το καλοκαίρι είναι αυξημένες, παρ’ όλα αυτά το προσωπικό του νοσοκομείου είναι σε θέση να ανταποκριθεί. «Οι εθελοντές φοιτητές βοηθούν, εκτελώντας πιο απλές εργασίες, όπως η μέτρηση της πίεσης» σημείωσε.

«Σαν να κάνω το αγροτικό μου»

«Δεν με πειράζει που δεν θα πάω διακοπές αυτό το διάστημα» δηλώνει η Αναστασία Κούρτη, που θα βρίσκεται από τις 5 έως τις 10 Αυγούστου στο Κέντρο Κασσάνδρας.«Είναι πώς το βλέπει ο καθένας» συνεχίζει «πιστεύω πως όποιος συμμετέχει στο πρόγραμμα, πρέπει να το θέλει πραγματικά».

Δεν χάνει τίποτα, παρά μόνο κερδίζει, υποστηρίζει ο Γεώργιος Στυλιανίδης, που δεν θα κάνει διακοπές από τις 22 έως τις 28 Ιουλίου, καθώς αυτό το διάστημα θα συμμετέχει στο πρόγραμμα. Ο φοιτητής Ιατρικής το θεωρεί μια ευκαιρία, που δεν του δίνεται κάθε ημέρα, πιστεύοντας πως θα τον ωφελήσει η κλινική επαφή, που θα αποκτήσει στο κέντρο υγείας Νέων Μουδανιών. «Αισθάνομαι ότι θα είναι σαν να κάνω το αγροτικό μου» αναφέρει, εξηγώντας ότι «μετά τη σχολή μας, καλούμαστε να κάνουμε το αγροτικό μας ως ιατροί και να αντεπεξέλθουμε μόνοι μας. Οπότε αυτή η εμπειρία θα μας βοηθήσει πολύ. Είναι αλλιώς να διαβάζεις κάποια πράγματα και αλλιώς να τα ζεις από κοντά». Επίσης, ανυπομονεί να ξεκινήσει το πρόγραμμα, σκεπτόμενος τα όσα μπορεί να συναντήσει τις επτά ημέρες στο κέντρο υγείας. «Θα έρθω σε επαφή με κόσμο από άλλες χώρες και με διαφορετική κουλτούρα. Μου φαίνεται πραγματικά ενδιαφέρον να δω πώς είναι να είσαι αντιμέτωπος με τους τουρίστες, αλλά από τη θέση του γιατρού».

«Οι φοιτητές έχουν επαφή με το πρωτοβάθμιο επίπεδο υγείας και αποκτούν εμπειρία» επισημαίνει από τη μεριά του ο Αλέξανδρος Μανάφης, που συμμετείχε στο πρόγραμμα πέρυσι. «Γινόμαστε κοινωνοί του εθελοντισμού και επίσης προετοιμαζόμαστε για αυτό που θα ακολουθήσει στην επαγγελματική μας πορεία» καταλήγει.

Οι ελλείψεις στα κέντρα υγείας και στο νοσοκομείο Πολυγύρου

«Ήδη καιγόμαστε!» λέει η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής Ναταλία Κεσίδου, για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί σε ελλείψεις στη Χαλκιδική. «Δεχόμαστε καθημερινά πολλά επείγοντα περιστατικά και δεν έχουμε το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες. Μεγαλύτερη έλλειψη έχουμε στα κέντρα υγείας Κασσανδρείας και Αγίου Νικολάου, τα οποία καλύπτουν παραλιακές περιοχές και λόγω καλοκαιριού δέχονται δεκαπλάσιο αριθμό ατόμων απ’ ό,τι συνήθως» εξηγεί, σημειώνοντας ότι στα κέντρα υγείας και στα νοσοκομεία υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού λόγω αναρρωτικών αδειών και λόγω διορισμών σε άλλα νοσοκομεία. «Τα κενά αυτά πρέπει να καλυφθούν άμεσα, γιατί ας μην ξεχνούμε ότι τα κέντρα υγείας λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως» υπογραμμίζει, συμπληρώνοντας ότι πάγια τακτική καλύψεων των κενών είναι οι προσωρινές μετακινήσεις προσωπικού από κέντρα υγείας του νομού Χαλκιδικής, που δέχονται λιγότερο κόσμο.

Το πρόβλημα που προκύπτει λόγω αδειών κατά τη διάρκεια των διαρκών εφημεριών επιβεβαιώνει και η διευθύντρια του κέντρου υγείας Κασσανδρείας, Σοφία Δημοπούλου. «Τυχαίνει να έχουμε πολλές αναρρωτικές άδειες αυτό το καλοκαίρι και όντως υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό. Γι’ αυτόν το λόγο ζητούμε να έρχονται γιατροί να μας βοηθούν για τις εφημερίες από τα κέντρα υγείας των Ν. Μουδανιών και του Παλαιοχωρίου» δηλώνει, τονίζοντας όμως πως «δεν έχουμε θέμα όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό». Όσο για το κομμάτι του εξοπλισμού, υποστηρίζει πως υπάρχουν αρκετά αναλώσιμα υλικά και εργαλεία. Όμως ένα πρόβλημα που τους απασχολεί στο συγκεκριμένο κέντρο είναι το ακτινολογικό τμήμα. Όπως αναφέρει η κ. Δημοπούλου, «δεν έχουμε ακτινολογικό τμήμα και χειριστή από το 2010. Υπάρχουν αποφάσεις ώστε να λυθεί το πρόβλημα, αλλά ακόμη είναι όλα πολύ έωλα».

Η καθημερινή εφημερία στο νοσοκομείο Πολυγύρου είναι ένα θέμα που «εξοντώνει» το προσωπικό, υποστηρίζει η διευθύντρια συντονισμού και ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Φωτεινή Μιχαηλίδου. «Δεν είμαστε όπως τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με τις εφημερίες, γι’ αυτό και κουραζόμαστε περισσότερο από τους λοιπούς συνάδελφους. Τα νοσοκομεία στην επαρχία λειτουργούν μόνο με τους ειδικούς γιατρούς, δηλαδή εγώ που είμαι και συντονίστρια διευθύντρια, θα χρειαστεί να κάνω δέκα εφημερίες, ενώ στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη ο συντονιστής είναι απαλλαγμένος από τις εφημερίες και παίρνει και επίδομα εφημέρευσης. Σε εμάς όλοι οι γιατροί ανεξαρτήτου βαθμού εφημερεύουμε 24 ώρες το 24ωρο» σχολιάζει η κ. Μιχαηλίδου, τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν πολλοί ειδικευόμενοι ιατροί στο νοσοκομείο μας». Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και στην καρδιολογική του νοσοκομείου, σύμφωνα με τον πρόεδρο εργαζόμενων στο νοσοκομείο Πολυγύρου Νικόλαο Παπαγρηγορίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτήν την περίοδο στο νοσοκομείο υπάρχουν μόνο δυο καρδιολόγοι. «Δε πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα με την έλευση των φοιτητών, καθώς δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την έλευση ενός ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού» αναφέρει ο κ. Παπαγρηγορίου. «Επίσης, αυτήν την περίοδο υπάρχει έλλειψη και σε τραυματιοφορείς. Λόγω της λειτουργίας της εντατικής, έχουν μείνει μόνο δύο άτομα ανά βάρδια, για να καλύπτουν το χειρουργείο, τη μονάδα τεχνητού νεφρού και φυσικά όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις που πρέπει να γίνουν. Χρειαζόμαστε ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό, και φυσικά μην ξεχνάμε τη δεδομένη έλλειψη νοσηλευτών».

Ο πρόεδρος εργαζομένων στο νοσοκομείο Πολυγύρου, αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα των υποδομών συγκεκριμένων τμημάτων. Μας παρουσίασε τα προβλήματα που δημιουργούνται στη μονάδα τεχνητού νεφρού, επειδή βρίσκεται εκτός νοσοκομείου, «μέσα σε ένα σπιτάκι» όπως λέει. «Οι ασθενείς χρειάζεται να διανύσουν πολλά μέτρα, για να φτάσουν εκεί. Εμείς, ως σωματείο και σε συνεργασία με το σύλλογο νεφροπαθών της Χαλκιδικής, έχουμε κάνει την πρόταση, ώστε το τμήμα να μεταφερθεί εντός του νοσοκομείου».

Σε έλλειψη ιατρικού προσωπικού αποδίδει το ότι μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία αεροδιακομιδή από τη Χαλκιδική, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής Ναταλία Κεσίδου. Ωστόσο, η κ. Δημοπούλου αναφέρει πως το ΕΚΑΒ έχει ενισχυθεί φέτος στην Κασσάνδρα. «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν ασθενοφόρα στο νομό, ενώ ενισχυθήκαμε και με δύο μηχανές. Επίσης, από την Παρασκευή έως το Σαββάτο υπάρχει ένα ελικόπτερο για έκτακτα περιστατικά».

Στην Αριδαία

Στο κέντρο υγείας στην Αριδαία, επίσης, υπάρχουν προβλήματα με ελλείψεις σε προσωπικό. Μιλώντας στη «ΜτΚ» η υπεύθυνη συντονισμού του κέντρου Δήμητρα Γούναρη σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε βοήθεια όλο το χρόνο και όχι μόνο την περίοδο του καλοκαιριού, διότι το προσωπικό που έχουμε, ειδικά το ιατρικό, είναι ανεπαρκές».

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» την Κυριακή 15 Ιουλίου 2019 


Των Θεολόγου Ηλιού, Ευτυχίας Κωνσταντινίδου και Βαλάντου Γιαννακούδη

Εκατό φοιτητές Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αυτό το καλοκαίρι επέλεξαν να «παγώσουν» τις διακοπές τους και να έρθουν σε κλινική επαφή με το αντικείμενό τους. Για περισσότερες από 5.000 ώρες θα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε κέντρα υγείας της Χαλκιδικής και στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου έως και τη 1 Σεπτεμβρίου οι φοιτητές θα αποκτούν ιατρικές εμπειρίες και ταυτόχρονα θα βοηθήσουν στη λειτουργία των κέντρων υγείας, που αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε ανθρωπινό δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό ενόψει τουριστικής περιόδου.

Το πρόγραμμα «Ενίσχυση Κέντρων Υγείας Βορείου Ελλάδος», που πραγματοποιείται με κάποια διαλλείματα από τη δεκαετία του ’90, συντονίζει το παράρτημα Θεσσαλονίκης της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (Ε.Ε.Φ.Ι.Ε.) και τελεί υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, ενώ είναι πιστοποιημένο από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια. Οι φοιτητές φέτος θα μοιραστούν στα κέντρα υγείας Αριδαίας, Κασσανδρείας, Καλλικράτειας, Αγίου Νικολάου, Μουδανιών, Νέας Μαδύτου καθώς και στο Γενικό Νοσοκομείο Πολυγύρου.

«Γνωρίζουμε τις ελλείψεις και τα προβλήματα στα κέντρα υγείας από τους φοιτητές που συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια στο πρόγραμμα. Έτσι, η συνεργασία γίνεται με κέντρα που ξέρουμε ότι το καλοκαίρι αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της αύξησης περιστατικών από την άφιξη τουριστών» αναφέρει στη «ΜτΚ» η συντονίστρια του προγράμματος και φοιτήτρια Αναστασία Κούρτη για την επιλογή των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων.

Πώς επιλέγονται οι φοιτητές

Οι φοιτητές της Ιατρικής έχουν την ευκαιρία να δράσουν σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από αυτό της πανεπιστημιακής κλινικής και να εκπαιδευτούν στην πράξη για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων περιστατικών. «Μπορείς να αντιμετωπίσεις από ένα απλό τραύμα μέχρι ένα περιστατικό πνιγμού. Θα είναι μια δοκιμασία για εμάς, διότι θα λειτουργήσουμε πρώτη φορά σε κατάσταση πίεσης» λέει η Αναστασία Κούρτη, που διανύει το τρίτο έτος σπουδών ιατρικής στο ΑΠΘ και θα συμμετέχει και αυτή φέτος στο πρόγραμμα. Μπορούν να γράφουν τα βιβλία και τα ιστορικά μέχρι να κάνουν ράμματα σε ασθενή, αναφέρει περιγράφοντας τη δική του εμπειρία ο Αλέξανδρος Μανάφης, που συμμετείχε πέρυσι στο πρόγραμμα και φέτος αποτελεί έναν εκ των διοργανωτών. Δίπλα στους γιατρούς, οι εκκολαπτόμενοι συνάδελφοί τους θα εξοικειωθούν και θα αναπτύσσουν κλινικές δεξιότητες, αλλά κυρίως θα εμπεδώσουν την αξία του εθελοντισμού και της προσφοράς.

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα κριτήρια για τη συμμετοχή των φοιτητών στο πρόγραμμα. Απλώς οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διανύουν το τρίτο έτος σπουδών και να αποτελούν μέλη της Ε.Ε.Φ.Ι.Ε. «Επιλέγονται φοιτητές του τρίτου έτους, καθώς έχουν περισσότερες γνώσεις και έχουν εξασκηθεί. Δεν θέτουμε αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά υπάρχει σειρά προτεραιότητας και οι φοιτητές μοιράζονται με βάση την προτίμησή τους» εξηγεί ο Αλέξανδρος Μανάφης. Όπως μας λέει ο Γεώργιος Στυλιανίδης, φοιτητής που θα συμμετέχει και θα συντονίζει το πρόγραμμα, οι θέσεις είναι ανάλογες με τα διαθέσιμα καταλύματα των κέντρων υγείας. «Οι φοιτητές μένουν σε δωμάτια μέσα στα κέντρα υγείας και στο νοσοκομείο. Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι που τα σπίτια τους είναι κοντά και θα διαμένουν εκεί» διευκρινίζει ο φοιτητής.

Η Αναστασία Κούρτη, που ως συντονίστρια όλο αυτόν τον καιρό επικοινωνούσε με τους ενδιαφερόμενους φοιτητές και τα κέντρα υγείας, τονίζει πως φέτος θα συμμετέχουν φοιτητές και από άλλα παραρτήματα της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, εκτός της Θεσσαλονίκης.

Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα

Οι φοιτητές που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για επτά εβδομάδες στα έξι κέντρα υγείας και στο νοσοκομείο Πολυγύρου θα χωριστούν σε ομάδες των δυο ατόμων. Συνολικά θα σχηματιστούν 49 ομάδες και κάθε ομάδα θα δουλεύει συνεχόμενα για μία εβδομάδα στο πόστο που επέλεξε. Μετά το πέρας της εβδομάδας, οι φοιτητές θα αντικαθιστώνται από νέα ομάδα. Για περίπου οκτώ ώρες την ημέρα οι φοιτητές θα είναι επί ποδός και θα βοηθούν σε ό,τι χρειάζονται γιατροί και νοσηλευτές. «Βέβαια, επειδή θα μένουμε στα κέντρα υγείας, αν προκύψει κάτι ενδιαφέρον ή έκτακτο, θα δράσουμε κατευθείαν» σχολιάζει ο Γεώργιος Στυλιανίδης.

«Είναι η δεύτερη χρονιά που έρχονται φοιτητές και πέρυσι όλοι είχαν μείνει πολύ ενθουσιασμένοι. Γι’ αυτούς είναι κάτι σαν πρακτική άσκηση, που στοχεύει στην εκπαίδευσή τους. Ουσιαστικά απασχολούνται και καλύπτουν υποστηρικτικά τα επείγοντα περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία. Φυσικά, η βοήθειά τους περιορίζεται σε αυτό, αφού ακόμη δεν έχουν πάρει το πτυχίο τους. Κάθε κάλυψη ωστόσο είναι βοηθητική για μας» επισημαίνει στη «ΜτΚ» η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής Ναταλία Κεσίδου, τονίζοντας ότι κάθε χρόνο στη μέση της καλοκαιρινής περιόδου, τα επείγοντα περιστατικά πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. Σε συνδυασμό με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, το πρόβλημα της διαχείρισης των ασθενών εντείνεται ακόμη περισσότερο. Στο νοσοκομείο Πολυγύρου το πρόγραμμα εφαρμόζεται για τρίτη χρονιά, αλλά είναι η πρώτη φορά που θα υποδεχθεί φοιτητές του ΑΠΘ, σύμφωνα με τη διευθύντρια συντονισμού του νοσοκομείου Φωτεινή Μιχαηλίδου. Η ίδια τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα έλλειψης προσωπικού, αλλά η έλευση των φοιτητών στηρίζεται στην προσφορά εθελοντικής εργασίας στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους. Επίσης συμπληρώνει ότι όντως οι ανάγκες το καλοκαίρι είναι αυξημένες, παρ’ όλα αυτά το προσωπικό του νοσοκομείου είναι σε θέση να ανταποκριθεί. «Οι εθελοντές φοιτητές βοηθούν, εκτελώντας πιο απλές εργασίες, όπως η μέτρηση της πίεσης» σημείωσε.

«Σαν να κάνω το αγροτικό μου»

«Δεν με πειράζει που δεν θα πάω διακοπές αυτό το διάστημα» δηλώνει η Αναστασία Κούρτη, που θα βρίσκεται από τις 5 έως τις 10 Αυγούστου στο Κέντρο Κασσάνδρας.«Είναι πώς το βλέπει ο καθένας» συνεχίζει «πιστεύω πως όποιος συμμετέχει στο πρόγραμμα, πρέπει να το θέλει πραγματικά».

Δεν χάνει τίποτα, παρά μόνο κερδίζει, υποστηρίζει ο Γεώργιος Στυλιανίδης, που δεν θα κάνει διακοπές από τις 22 έως τις 28 Ιουλίου, καθώς αυτό το διάστημα θα συμμετέχει στο πρόγραμμα. Ο φοιτητής Ιατρικής το θεωρεί μια ευκαιρία, που δεν του δίνεται κάθε ημέρα, πιστεύοντας πως θα τον ωφελήσει η κλινική επαφή, που θα αποκτήσει στο κέντρο υγείας Νέων Μουδανιών. «Αισθάνομαι ότι θα είναι σαν να κάνω το αγροτικό μου» αναφέρει, εξηγώντας ότι «μετά τη σχολή μας, καλούμαστε να κάνουμε το αγροτικό μας ως ιατροί και να αντεπεξέλθουμε μόνοι μας. Οπότε αυτή η εμπειρία θα μας βοηθήσει πολύ. Είναι αλλιώς να διαβάζεις κάποια πράγματα και αλλιώς να τα ζεις από κοντά». Επίσης, ανυπομονεί να ξεκινήσει το πρόγραμμα, σκεπτόμενος τα όσα μπορεί να συναντήσει τις επτά ημέρες στο κέντρο υγείας. «Θα έρθω σε επαφή με κόσμο από άλλες χώρες και με διαφορετική κουλτούρα. Μου φαίνεται πραγματικά ενδιαφέρον να δω πώς είναι να είσαι αντιμέτωπος με τους τουρίστες, αλλά από τη θέση του γιατρού».

«Οι φοιτητές έχουν επαφή με το πρωτοβάθμιο επίπεδο υγείας και αποκτούν εμπειρία» επισημαίνει από τη μεριά του ο Αλέξανδρος Μανάφης, που συμμετείχε στο πρόγραμμα πέρυσι. «Γινόμαστε κοινωνοί του εθελοντισμού και επίσης προετοιμαζόμαστε για αυτό που θα ακολουθήσει στην επαγγελματική μας πορεία» καταλήγει.

Οι ελλείψεις στα κέντρα υγείας και στο νοσοκομείο Πολυγύρου

«Ήδη καιγόμαστε!» λέει η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής Ναταλία Κεσίδου, για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί σε ελλείψεις στη Χαλκιδική. «Δεχόμαστε καθημερινά πολλά επείγοντα περιστατικά και δεν έχουμε το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες. Μεγαλύτερη έλλειψη έχουμε στα κέντρα υγείας Κασσανδρείας και Αγίου Νικολάου, τα οποία καλύπτουν παραλιακές περιοχές και λόγω καλοκαιριού δέχονται δεκαπλάσιο αριθμό ατόμων απ’ ό,τι συνήθως» εξηγεί, σημειώνοντας ότι στα κέντρα υγείας και στα νοσοκομεία υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού λόγω αναρρωτικών αδειών και λόγω διορισμών σε άλλα νοσοκομεία. «Τα κενά αυτά πρέπει να καλυφθούν άμεσα, γιατί ας μην ξεχνούμε ότι τα κέντρα υγείας λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως» υπογραμμίζει, συμπληρώνοντας ότι πάγια τακτική καλύψεων των κενών είναι οι προσωρινές μετακινήσεις προσωπικού από κέντρα υγείας του νομού Χαλκιδικής, που δέχονται λιγότερο κόσμο.

Το πρόβλημα που προκύπτει λόγω αδειών κατά τη διάρκεια των διαρκών εφημεριών επιβεβαιώνει και η διευθύντρια του κέντρου υγείας Κασσανδρείας, Σοφία Δημοπούλου. «Τυχαίνει να έχουμε πολλές αναρρωτικές άδειες αυτό το καλοκαίρι και όντως υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό. Γι’ αυτόν το λόγο ζητούμε να έρχονται γιατροί να μας βοηθούν για τις εφημερίες από τα κέντρα υγείας των Ν. Μουδανιών και του Παλαιοχωρίου» δηλώνει, τονίζοντας όμως πως «δεν έχουμε θέμα όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό». Όσο για το κομμάτι του εξοπλισμού, υποστηρίζει πως υπάρχουν αρκετά αναλώσιμα υλικά και εργαλεία. Όμως ένα πρόβλημα που τους απασχολεί στο συγκεκριμένο κέντρο είναι το ακτινολογικό τμήμα. Όπως αναφέρει η κ. Δημοπούλου, «δεν έχουμε ακτινολογικό τμήμα και χειριστή από το 2010. Υπάρχουν αποφάσεις ώστε να λυθεί το πρόβλημα, αλλά ακόμη είναι όλα πολύ έωλα».

Η καθημερινή εφημερία στο νοσοκομείο Πολυγύρου είναι ένα θέμα που «εξοντώνει» το προσωπικό, υποστηρίζει η διευθύντρια συντονισμού και ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Φωτεινή Μιχαηλίδου. «Δεν είμαστε όπως τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με τις εφημερίες, γι’ αυτό και κουραζόμαστε περισσότερο από τους λοιπούς συνάδελφους. Τα νοσοκομεία στην επαρχία λειτουργούν μόνο με τους ειδικούς γιατρούς, δηλαδή εγώ που είμαι και συντονίστρια διευθύντρια, θα χρειαστεί να κάνω δέκα εφημερίες, ενώ στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη ο συντονιστής είναι απαλλαγμένος από τις εφημερίες και παίρνει και επίδομα εφημέρευσης. Σε εμάς όλοι οι γιατροί ανεξαρτήτου βαθμού εφημερεύουμε 24 ώρες το 24ωρο» σχολιάζει η κ. Μιχαηλίδου, τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν πολλοί ειδικευόμενοι ιατροί στο νοσοκομείο μας». Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και στην καρδιολογική του νοσοκομείου, σύμφωνα με τον πρόεδρο εργαζόμενων στο νοσοκομείο Πολυγύρου Νικόλαο Παπαγρηγορίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτήν την περίοδο στο νοσοκομείο υπάρχουν μόνο δυο καρδιολόγοι. «Δε πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα με την έλευση των φοιτητών, καθώς δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την έλευση ενός ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού» αναφέρει ο κ. Παπαγρηγορίου. «Επίσης, αυτήν την περίοδο υπάρχει έλλειψη και σε τραυματιοφορείς. Λόγω της λειτουργίας της εντατικής, έχουν μείνει μόνο δύο άτομα ανά βάρδια, για να καλύπτουν το χειρουργείο, τη μονάδα τεχνητού νεφρού και φυσικά όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις που πρέπει να γίνουν. Χρειαζόμαστε ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό, και φυσικά μην ξεχνάμε τη δεδομένη έλλειψη νοσηλευτών».

Ο πρόεδρος εργαζομένων στο νοσοκομείο Πολυγύρου, αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα των υποδομών συγκεκριμένων τμημάτων. Μας παρουσίασε τα προβλήματα που δημιουργούνται στη μονάδα τεχνητού νεφρού, επειδή βρίσκεται εκτός νοσοκομείου, «μέσα σε ένα σπιτάκι» όπως λέει. «Οι ασθενείς χρειάζεται να διανύσουν πολλά μέτρα, για να φτάσουν εκεί. Εμείς, ως σωματείο και σε συνεργασία με το σύλλογο νεφροπαθών της Χαλκιδικής, έχουμε κάνει την πρόταση, ώστε το τμήμα να μεταφερθεί εντός του νοσοκομείου».

Σε έλλειψη ιατρικού προσωπικού αποδίδει το ότι μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία αεροδιακομιδή από τη Χαλκιδική, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής Ναταλία Κεσίδου. Ωστόσο, η κ. Δημοπούλου αναφέρει πως το ΕΚΑΒ έχει ενισχυθεί φέτος στην Κασσάνδρα. «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν ασθενοφόρα στο νομό, ενώ ενισχυθήκαμε και με δύο μηχανές. Επίσης, από την Παρασκευή έως το Σαββάτο υπάρχει ένα ελικόπτερο για έκτακτα περιστατικά».

Στην Αριδαία

Στο κέντρο υγείας στην Αριδαία, επίσης, υπάρχουν προβλήματα με ελλείψεις σε προσωπικό. Μιλώντας στη «ΜτΚ» η υπεύθυνη συντονισμού του κέντρου Δήμητρα Γούναρη σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε βοήθεια όλο το χρόνο και όχι μόνο την περίοδο του καλοκαιριού, διότι το προσωπικό που έχουμε, ειδικά το ιατρικό, είναι ανεπαρκές».

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» την Κυριακή 15 Ιουλίου 2019 


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία